Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12
Zimnica By: Perisha09 Date: 24 Septembar 2010, 11:54:36
   Vreme je za pripremu zimnice !!! U mom kraju vec danima se siri miris pecene paprike, a cim osetim taj miris zamirise mi i zima.  :cheesy: A kad dodje zima treba uzivati u raznim specijalitetima, ali to nije to ako nema dobre zimnice ( ajvara, pindjura, tursije, kiselih krastavcica i naravno kiselog kupusa ). Svaki novi recept i savet je dobrodosao !!!!!
   Evo jednog recepta za paradajz papriku :

   4 l vode
1 dcl šećera
1 dcl soli
1 dcl esencije
1/2 vinobrana

Papriku ocistiti i oprati. Mogu se stavljati cele, sa semenkama ili polovine.
U veću šerpu staviti vodu sa šećerom, solju, esencijom i vinobranom i sačekati da provri.
U vreloj tečnosti kuvati papriku nekoliko minuta sa jedne i sa druge strane. Ko voli čvršću
papriku kuvati kraće, a ko voli mekšu, kuvati nešto duže. Kada je paprika kuvana vaditi
je i toplu ređati u tegle. Sve ponavljati dok se sva paprika ne utroši. Za prelivanje skuvati
novu smesu u koju se doda malo bibera u zrnu. Naliti sve tegle i ostaviti do sutradan da se
ohladi. Sutradan doliti u tegle ako je potrebno i tegle povezati celofanom ili original poklopcima.

               
   
         
Odg: Zimnica By: ellesar Date: 24 Septembar 2010, 14:33:00
Ja ajvar vise ne pravim na konto ovoga:
Ljutik
Paprika se ispece pola obicna crvenaa ajvarska,pola ljuta, oljusti i isece na trakicetako pola cm ili cm,netreba biti bas precizan.
dalje-stavi se u veliku serpu sa litrom ulja,soli po ukusu,persunov list,secer,konzervans, paradajza kuvanog.
Najbolje je kuvati na vatri dok se nezgusne po zelji,neprevazidjen prilog.
A i netreba pola vremena sto treba za ajvar :takoje:
Odg: Zimnica By: Perisha09 Date: 24 Septembar 2010, 15:36:07
Da to nije mnogo ljuto, ako se stavi pola ljute a pola obicne paprike ili ti bas volis ljuto  :ok:
Odg: Zimnica By: ellesar Date: 24 Septembar 2010, 22:35:18
Ma nije to apoteka,sve je to po ukusu.A dobro stvarno ima otrov ljute paprike,al tu ne koristim :no:
Prepisacu sutra recept sa tacnim kolicinama :takoje:
A i nije to ajvar,pa spicis celu teglu :lol: sve i da mozes :lol:
Moja keva ubaci 3 feferone i dobije blazu varijantu,a ja volem ljutooo :thumbup:
Odg: Zimnica By: Goachild Date: 24 Septembar 2010, 23:02:30
Ako hoćeš da doziraš ljutinu u jednoj šerpici proprži desetak ljutih papričica i to ulje pre nego što zapečeš ajvar sipaj u šerpu i dobro promešaj.
Moja keva pravi tako pinđur ja ga jedem kutlačom  :lol:


Odg: Zimnica By: Perisha09 Date: 24 Septembar 2010, 23:17:30
Ja, dok se kuva ajvar kradom ubacim jos tri ljute preko, sta mogu kad volem  :cheesy:
Odg: Zimnica By: pikeman Date: 25 Septembar 2010, 00:02:44
U pinđur ide i patlidžan? Ima li još koja razlika?  smiley157
Odg: Zimnica By: Perisha09 Date: 25 Septembar 2010, 00:10:44
U ajvar ide plavi patlidzan, a u pindjur ide crveni patlidzan !!!!
Za ajvar se paprika melje, a za pindjur se ostavlja seckana paprika !!!!
Odg: Zimnica By: ellesar Date: 25 Septembar 2010, 15:14:37
Ja mislim,pindjur se pravi od paradajza,ne od paprike.
Kao ajvar al` od paradajza,probao par puta al` receptura mi je nepoznata :no:
Odg: Zimnica By: Perisha09 Date: 25 Septembar 2010, 18:21:13
 Evo recepta za pindjur :

6kg crvene paprike
3kg zrelog paradajza
2dcl vinskog sirceta (5%)
400ml ulja
200gr secera
4 kasike soli
300-400gr ljutih papricica
veza persuna
1 glavica belog luka


   Paprike ispeci, ocistiti i ocediti, paradajz ispeci u rerni, ocistiti od koze i ocediti (cediti oko 10h). Ocedjen i iseckan paradajz + 200gr secera + 4 kasike soli + 400ml ulja + 2dcl sirceta + iseckane ljute papricice i sve kuvati 1h (ako je dovoljno gusto moze i krace 30-40min). Potom dodati iseckane paprike i kuvati jos 20min. Na kraju dodati seckani persun i beli luk. Vrucu masu sipati u tegle i staviti u dunst (utopliti u cebe) !!!! Prijatno  :ok:  
Odg: Zimnica By: zex.raseta Date: 25 Septembar 2010, 18:47:20
ajde dođi do mene na  smiley171 a imam i 32kg paprike. :lol: :lol: :lol:
Odg: Zimnica By: Perisha09 Date: 25 Septembar 2010, 19:05:19
Ma nije problem, samo ti ohladi  smiley171 pa se bacamo na spremanje paprike  :lol:
Odg: Zimnica By: limovac74 Date: 18 Decembar 2012, 20:19:58
Da ne ugine tema .Domaći čistokrvni ajvar


Odg: Zimnica By: ellesar Date: 18 Decembar 2012, 21:41:38
Al si ocistio ovu levu teglu :rlol:
Ja ove godine konacno dobio ajvar po zelji, zahvaljujuci bezdanskom gromu...... auh brale pola kasikice zaljuti toliku teglu....beonjace mi se oznojile :rolleyes:
Jedem i placem :lol:
Odg: Zimnica By: Goachild Date: 18 Decembar 2012, 22:51:00
Danas sam "odvalio" karfiol i šargarepu iz turšije.  :takoje: Ajvar kevin vredi pesta' maraka i sebično ga žderem!  :wink: