Ribočuvarska služba

Započeo darko_bogi, 09 Decembar 2009, 19:40:39

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

komša015

Citat: Vožd poslato 02 Avgust 2022, 09:09:39@komša015 meni su gledali u zadnjih 25 godina dozvolu jer je uvek imam a ne samo zadnje tri godine.
😉

A da pročitaš moj post još par puta, pa onda repliciraš?


laki22

Citat: Vožd poslato 02 Avgust 2022, 09:09:39Molio bi  Oliverikusa da mi pojasni moje pređašnje pitanje jer mislim da ću onda dobiti tačan odgovor.

ti si dobio tacan odgovor ali neces da ga usvojis :)
kazne su vece od 1000 din , te su vam ribocuvari pisali dnevnu na licu mesta iz dobre volje

Vožd

Molio bi Oliverikusa da mi odgovori na pitanje koje sam krajnje neostrašćeno postavio.
Dnevna dozvola je 1000 din a kazna je 1000 din??? Ajde pustite ribočuvara da mi odgovori.
Please!

02 Avgust 2022, 14:07:35
Naravno da nisu "inkvizicija".
Ja sa dozvolom pecam od 1995 godine. Od ove godine sam u inostranstvu zbog posla i prvi put bez dozvole. Vodio bi klinca u septembru na njegovo prvo pecanje. Na pecanje se NARAVNO ide sa dozvolom ali ako godišnje izađem jednom ili dva puta na vodu, želim da znam kako je uređeno to pravilo zakonom.
Neću detetu da dajem loš primer.

Oliverikus

Dva dana provedena na terenu, i izvinjenje jer nisam do sada stigao da odgovorim. Odgovoriću redom svima (sada imam vremena):

@Vožd
Na Tamišu (ali i drugim vodama pod kontrolom RSV) si naročito dobrodošao sa detetom sa ili bez dozvole. Dnevnu možeš platiti na licu mesta i dobiti savet šta, gde, kako i na koji način možeš pecati.
Inkvizicija je rezervisana za bezobrazne, bahate ribolovce koji osim što nemaju dozvolu, bacaju smeće, prave nered, dižu galamu ili se nepotrebno svađaju i rade sve što nije potrebno da rade pored vode.
Prvi deo odgovora si dobio pre  smiley033

Citat: slob poslato 31 Jul 2022, 20:55:29Oliverikus,
Hvala na odgovoru. Sada mi je jasnije. Ovo za javni put je apsolutno jasno. A tumačenje "neposredne" blizine vode je ipak malo "nategnuto".

Nisam pravnik, ali ja bih to tumačio kao zemljište koje pripada vodoprivredi a to mislim da je tačno regulisano.


Zemljište koje pripada vodoprivredi često nije ni definisano, tj i sama vodoprivredna preduzeća se često oglašavaju kao neko ko nije nadležan radi izbegavanja zapisnika, tužbi, pritužbi ili neke njihove odgovornosti. To sam doživeo kada sam zbog uzurpacije terena i devastacije obale podnosio prijave... Odjednom, niko nije nadležan! Da je bila neka atraktivnija lokacija, svi bi bili nadležni. Nedođija je samo teret jer nemaju trnutnog interesa za tim.

03 Avgust 2022, 15:49:44
Citat: mi-ne poslato 31 Jul 2022, 22:07:55Meni je nesto drugo "zapelo" za oko.
Pregled auta od strane Ribolovacke cuvarske sluzbe kada skrenete sa puta, bez ikakve naznake da je neko pecaros. Eto, mozda neko ima u gepeku nesto od pribora za pecanje.
Ribolov nije jedina aktivnost koja se obavlja u prirodi na i pored vode.
Uci li se u autio skoli da je Ribo sluzba ovlastena da pregleda vas auto bez obzira da li ste pecaros ili ne :question:
Ne kazem da je to pogresno, da ne bude nesporazuma, nego mi pomalo fanaticno.

Da ne reagujemo tako imali bi manje uspeha. Bilo je prijava od strane ribolovaca koji su uočavali vozila lopova koji su u gepeku imali mreže. Pored vode gde nije zabranjen privredni ribolov (Tisa) ali od strane lica koja nemaju dozvolu za isti.
Zašto bi bio problem pregledati vozilo?
Drugi primer je gepekovanje ribe koju ribolovci uhvate i kriju u vozilu jednoga od njih. Da nemamo ovo ovlašćenje mogli bi smo da plačemo i ne bi nam to ništa pomoglo. Tolstolobik uhvaćen grabuljanjem ali i sitni primerci smuđa (ispod mere) su bili jedna od "lovina".
Da li u autoškoli treba da se uči o ovlašćenjima ribočuvara? Nemam ništa protiv ali primećujem da su oni koji su pismeni videli šta piše (navodio sam nekoliko puta na više mesta ovlašćenja ribočuvara).
Ima i promašaja... Pre par meseci sam pratio vozilo koje po opisu izgleda kao i vozilo lopova koji su u tom periodu postavljali mreže. Posle pola sata čekanja u zasedi čuo sam lupanje vrata automobila i krenuo sam da uhvatim lopove na delu. Međutim, naišao sam na klasičnu švalersku varijantu gde su se oboje tek obukli... Splet okolnosti, čak i smešna situacija jer znam čoveka kao ribolovca (a ribu ne poznajem :)  ) i uljudan pozdrav sa dobronamernim upozorenjem da su se na pogrešnom mestu štekovali :)  PS: u autu je bio i pribor za pecanje ali i validna dozvola.

03 Avgust 2022, 15:56:46
Citat: Vožd poslato 01 Avgust 2022, 08:37:26Želim da znam da li je ribočuvar dužan da mi prvo ponudi jednodnevnu dozvolu ili odma da mi piše kaznu itd.
Ove godine nisam kupio dozvolu jer nisam u zemlji oko 9 meseci. Od toga štuka u lovostaju 2 meseca. Za dva izlaska na vodu da li mi se isplati uzeti godišnju, rekao bi NE.

I na ovo pitanje sam više puta davao odgovor, ali ne smeta opet.
Zavisi ti od korisnika i ribočuvara. Ribočuvar nije dužan da ti ponudi da kupiš dnevnu dozvolu. Ako je korisnik takvog stava da daje ribočuvaru dnevne dozvole (kao kod nas) onda ćeš verovatno da je platiš i na obostrano zadovoljstvo će te se razići. Ako je stav korisnika da ne izdaje nikakve dozvole na vodi, onda te čeka sigurna prijava koja košta od 30000-50000 dinara.
Ja lično, sam izdam oko 500 dnevnih dozvola godišnje. Zamisli samo da pišem 500 zapisnika... Smorio sam se i pri samoj pomisli na to. Od kako radim, izborio sam se za kompromis pisanja dozvole na vodi ali to važi samo za vode kojima gazduje RSV. Ima još nekoliko korisnika koji dozvoljavaju takav način rešavanja ove obaveze i stvarno ne vidim problem u tome.


03 Avgust 2022, 16:03:20
Citat: slob poslato 01 Avgust 2022, 09:48:50Kad je već spomenuta dnevna dozvola, da li iko radi na tome da se omogući uplata putem mobilnog telefona?

Milionske sume mogu da uplatim ili prenesem putem mobilnog, da kupim sve i svašta a ne mogu na isti način da kupim dnevnu dozvolu.
Ja razumem da je za taj protokol potrebna neka regulativa, ali koliko godina teba da prođe da bi je osmislili.

Zloupotreba može lako da se onemogući time što da bi dozvola postala važeća treba da prođe npr najmanje 1 sat od uplate. Čisto da ne bi bilo –eno dolazi ribočuvar, uplati na brzaka.

Izvinjavam se za oft, ima tema "dnevne dozvole" ali tamo imam zadnji post pa ovaj ne bi bio objavljen.


U nekoliko navrata sam isprobao i uspešno rešio slične probleme. Ribolovac nema novca kod sebe, nema dozvolu, hoće da je plati i nije prekršio ni jedno od neoprostivih pravila (riba ispod mere, lov zaštićene vrste, prevelik broj štapova ili nemanje dozvole uz bezobrazno i bahato ponašanje...).
Telefonom, preko aplikacije meni na račun uplati dnevnu dozvolu. Ja mu istu izdam i iz svog novčanika prebacim crvenu u novčanik RSV. Nekoliko puta sam to uradio.
Nije nemoguće ako ima volje... Ali nije regulisano, odobreno ili ograničeno bilo kakvim propisom.

03 Avgust 2022, 16:07:36
Citat: mladinaucnik poslato 01 Avgust 2022, 12:48:36Zar dnevna dozvola nije isto sto i kazna, finansijski gledano (ista cena obe)? Za "divlje vode".
Pre nekoliko godina, kod Neoplante, stric i ja na pecanju, ja izvadio dozvolu, on nije, sve sad ce, posto je bio pocetak godine, dosli cuvari pa je platio kaznu (ili dnevnu dozvolu) jednu crvenu?

Sa pravne strane, verovatno je "ozbiljnije" da platis kaznu (u prekrsaju si) nego dnevnu.

Ako idemo tom logikom, da li je pecanje bez dozvole isto što i krađa? Dnevna dozvola je na svim vodama 1000 dinara.
Kada bi bilo uvedeno da ne postoji godišnja dozvola i da se uvek plaća samo dnevna, videlo bi se ko radi a ko ne radi. Siguran sam da bi RSV imao bar dvostruko više prihoda nego sada. Zato ne preporučujem da se tu menjaju pravila  :wink:

03 Avgust 2022, 16:15:52
Citat: laki22 poslato 02 Avgust 2022, 12:51:47ti si dobio tacan odgovor ali neces da ga usvojis :)
kazne su vece od 1000 din , te su vam ribocuvari pisali dnevnu na licu mesta iz dobre volje

Kazna za bilo koji prekršaj u ribolovu je u rasponu od 5000-150000 dinara. U praksi, najčešće 5000 dinara. Ali to nije kompletan trošak. 25500 je taksa-tarifa pokretanja prekršajnog postupka a troškovi suda su od 1000-10000 dinara u većini slučajeva. Tako da je pecanje bez dozvole nešto što bi osim stresa i uvođenja u evidenciju onih kojima je izrečena mera zbog odgovornosti za prekršaj bila minimum 31500, u praksi oko 35000 ako nema drugog prekršaja. Pri tom se oduzima i pribor i retko ga bilo koji sudija vraća svojim rešenjem. Postoji i opcija kada ribolovac ne dozvoljava da mu se pribor oduzme. Piše se onda ometanje ribočuvara i kazna za to ponekad ide u vrednosti pribora koji je trebao biti oduzet, ili ako je lice bahato i bezobrazno, cifra veća od kompletne kazne sa troškovima (do sada samo jednom bilo 50000 dinara).

Vlajko 1

Svaka cast! Ovo sa pretresom gepeka je pun pogodak,koliko god je neuobicajeno,u potpunosti je efikasna mera.

Vožd

Hvala druže Oliverikus. Jako cenim temeljitost i suštinu tvojih odgovora. Mnogo stvari si mi pojasnio a izvinjavam se kolegama jer sam poprilično principijelan i obično u životu ne uvažavam tvrdnje ljudi koji počinju rečenicu sa "čuo sam" i tome sl. Uvek želim najtačniji odgovor od odgovornih lica koji sprovode zakon ako već u zakonu ne mogu sam da ga nađem ili protumačim.
Imaću dva izlaska u septembru na lokaciji Karaš i voleo bi da ti budeš ribočuvar kome ću (podrazumeva se) platiti dnevne dozvole za mene i klinca.
Još jednom hvala na iscrpnom odgovoru.

laza_so

pozz da li mogu da uzmem dnevnu dozvolu na licu mesta za dunav kod ribocuvara  posto nisam nasao kod udruzenja koja trenutno nemaju da mi izdaje dnevnu u mestu odakle sam a izasao bih na vodu ?A na Dunav izlazim mozda 2 puta godinje.

acasim75

tisa je prepuna tolstolobika,to je trenutno alohtona vrsta koja najmasovnije unistava roblji fond nasih reka,jedu plankton kojim bi trebalo da se hrani tek izlegnuta riba iz ikre(u tom periodu treba dosta hrane),dali se vrsi sanacioni izlov te vrste i dali je u planu?
od mene uvek mozete dobiti bezplatne i bezkorisne savete  :rolleyes: :lol:

Grbo

I na Dunavu je ista prica. Na nekim mestima ne mozes provuci varalicu dva puta a da ti bik ne udari u strunu.

Oliverikus

Citat: acasim75 poslato 21 Avgust 2022, 10:24:06tisa je prepuna tolstolobika,to je trenutno alohtona vrsta koja najmasovnije unistava roblji fond nasih reka,jedu plankton kojim bi trebalo da se hrani tek izlegnuta riba iz ikre(u tom periodu treba dosta hrane),dali se vrsi sanacioni izlov te vrste i dali je u planu?
Sve vode u Vojvodini, zajedno sa Savom i Dunavom su u problemu zbog tolstolobika. I na Tisi, Tamišu, Begeju, DTD-u... svuda ih ima.
Sanacioni izlov bi verovatno dao neke rezultate ali bi morao biti bolje koordinisan i kontrolisan.
Svaki sanacioni izlov nosi velike probleme, mogućnost zloupotrebe većih razmera i potencijalne prekršajne ili krivične postupke. Malo je pravih alasa koji bi mogli da preuzmu taj posao na sebe. Od oko 300 registrovanih, možda 10tak ima pravu opremu kojom bi mogao da vrši sanacioni izlov. One lopove koji bi se javili samo da love ne želim da računam.
Da bi takav izlov bio uspešan, morao bi se istovremeno i u većem - dužem vremenskom periodu raditi na svim vodama koje sam naveo. To znači da bi i ribočuvarske službe svih tih korisnika morale da nadgledaju rad angažovanih ribara i vađenje mreža, sortiranje i merenje ribe kao i odvajanje ribe koja nije predviđena za izlovljavanje.
Pod takvim uslovima će teško biti angažovati ribare jer im se taj posao baš i ne isplati. Cena tolstolobika je i sada relativno mala a kada idu izlovi, biće još manja zbog velike ponude.
Zagovaranje lova tolstolobika svim metodama (pa makar i grabuljanjem, ubijanjem strujom i plinom ili drugim alternativnim sporCkim metodama) nije poželjno ni potrebno. Sasvim lepo se krenulo sa lovom tolstolobika tehnoplanktonom na Tamišu, DTD-u i Tisi odavno. Ima sada majsotra koji su uspešni i na Dunavu i Savi.
Dok se ne donese neka državna, strateška odluka koju bi predložila neka stručna kuća (PMF i neki od profesora vezanih za ihtiologiju i biologiju) treba ih loviti legalnim metodama.

mongoose

Može i silikonom za usta, kažu da uzima.Sent from my SM-A715F using Tapatalk

pikeman

Iz današnjeg Dnevnika...sona

Bas pre par trenutaka sam pregledao na FB,temeljno nema sta jedino istrajati i da jos nek kopira istrajnost, upornost  da se vidi rezultat. :thumbup:

03 Mart 2024, 13:21:28
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/368916/FOTO-Pocela-kontrola-ribolovaca-u-Novom-Sadu-koristi-se-i-dron.html

tamiški vuk

Sada mi je stvarno dosta zakona i ribolovačke službe.Objavljujem ,da od danas neću pustiti ni kedera.Do sada sam bio pravi rekreativac a od sada tepsijaš.Tokom sadašnjeg lovostaja na šarana stotine kila je izvađeno a da niko nije nedeljama kontrolisao pecaroše sa splavova i čamaca na delu Tamiša od Sakula do Sefkerina.
Sada će Oliver reći što nisam prijavio ako znam ili ako sam video?Kome?Nisam je zaštitar niti ribočuvar.Nisam plaćen da to budem.
Podržavao sam do sada ribočuvare i bio sam na njihovoj strani ,no kada sam video koliko je čovek u toku dana ulovio šarana,bilo mi je zlo.A taj nije jedini.Danima je izvlačio kao sa mrežom.Skoro svaki dan sam na vodi a nisam video ni jedan put čuvara.
Pozdravljam vas sve dobronamerne i etikom raspoložene pecaroše i pozivam ih da odustanu od poštenog i savesnog pecanja, sve dok se ne uvede detaljna kontrola i malih džepova na pantalonama.
samo mi nemojte više pričati da vas je malo u ribolovačkoj službi.

NSBucov

Izvini prijatelju, ali debilniji poziv od ovog nisam video. Dok postanemo to što ti želiš, ako se budemo svi ponašali kako kažeš, pa ni žabe neće ostati. To što drugi krade te uopšte ne opravdava da i ti to radiš.
Oćemo isto i za policiju? Dok ne pohvataju sve lopove da svi krademo?
Razmisli, reč ima težinu.
Bucov Bolen Asp