Ribočuvarska služba

Započeo darko_bogi, 09 Decembar 2009, 19:40:39

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

slob

Zaista je zakonima i propisima opisana velika većina situacija oko kršenja pravila a u vezi ribolova.
Koliko precizno? Manje-više. Ali ima i ko da ih tumači pa na kraju sve dođe na svoje mesto.

Meni a i drugima je sigurno gotovo sve jasno, ali čisto radi mentalne gimnastike pitam; -šta je to neposredna a šta posredna blizina ribolovne vode? I drugo, šta mu je to na i van puta na ribarskom području? O kojim putevima je ovde reč?
Ili u suštini kakvo je zapravo tumačenje člana 22/stav 11?
Oliverikuse, mož' a i ne moraš da odgovoriš na pitanja ako nisi raspoložen.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Oliverikus

 :cheesy:
Raspoloženje nema veze sa tumačenjima. Ista su...
Zanimljivo je da sam i ja pitao advokata isto pre oko 5 godina, zbog mogućnosti pisanja prijave.
Neposredna blizina vode - udaljenost od vode bez prepreka. Posredna bi npr značila da moram da pređem preko nečijeg imanja, iza zida ili ograde, nekog objekta ili iza zabranjene zone (ograde vodoprivrednih preduzeća, brana i ustave).
"Van puta na ribarskom području" bi označavalo sve površine koje nisu obeležene kao javni putevi. Npr imate mreže u gepeku, nemate dozvolu za ribarenje, idete javnim putem... ne mogu vam ništa. Čim stanete van puta a blizu ste vode koju kontrolišem, imam pravo da vam tražim da otvorite gepek, pa kada nađem mreže, pišem zapisnik, mreže pa čak i automobil imam pravo da privremeno oduzmem. Obično to ide sa podrškom policije. Isto se odnosi i na pribor za pecanje. Ako nemate dozvolu za ribolov a vozite pribor javnim putem, sve ok. Čim skrenete prema vodi, niste na javnom putu, između Vas i vode nema nikakvih prepreka koje sam naveo, morate da imate dozvolu čak i ako ne pecate.
Da li je ovo dovoljno dobro objašnjeno?

Milivoje



Citat: Oliverikus poslato 31 Jul 2022, 18:32:59Ovo je primer dobre pravne regulacije gde je onemogućeno ribolovcu bez dozvole da pravi budalu od ribočuvara nadobudnom izjavom da "ne peca".


Zakon je neporeciv, ponavljam. Ali i na službenicima je da dobro procene da li ih neko pravi budalom ili ne. Momci su danas bili apsolutno korektni i u skladu sa zakonom, shvatili su da je isto i sa mnom, hvala doviđenja. Istina, čin prekidanja plovidbe po jakom vetru samo zbog pribora u čamcu mogao bih da okarakterišem kao pomalo radikalan... ali, opet, OK, radikalan je zakon, ne oni. Nisam ni gunđao ni opsovao u sebi jer sam se obradovao što sam video da se na terenu nešto menja u pozitivnom smeru, što verujem da će na širem planu doneti dobre posledice. Takođe, već sam nekoliko dana ovde pa sam video i da se neki prekršaji ignorišu. Dakle, Olivere, nekima se može da i danas izmišljaju toplu vodu. Kada se osvedočim da se i to promenilo, hvaliću ribočuvarsku službu još žešće, a tada u tom raju će neaktivan pribor u plovilu možda zaista zaslužiti prioritetni status.

Послато са SM-A528B помоћу Тапатока


ZGODNI28

Ja ovim putem mogu samo javno da pohvalim rad Rsv i Olivera.Taj deo Tise mislim da upravo pripada Rsv,znajuci kako rade na Tamisu a ove godine silom prilika zbog vodostaja sam pecao veci deo sezone,mogu da zakljucim da kako odmice vreme sve vise rastu i kao firma i kao ribocuvari.Na Tamisu konkretno nije bilo dana radni ili neradni dan da nisam bio kontrolisan,uz jako ljubazan i pristojan nastup.Usput sam do njih uvek dobio informacije kako riba radi i gde na Tamisu.Ove dve kontrole su uobicajene za njihov rad i podrzavam takav nacin rada,da neko kome padne na pamet da pokusa ili uradi neki krivolov,nece da pomisli e prosli su ribocuvari sad mogu da radim sta hocu....daj boze da i ostali korisnici tako rade gde bi nam bio kraj.....da sam ribocuvar i treci i cetvrti put bi obisao i proverio......I da molimo boga da Rsv dobije deo Tise do usca i deo Dunava oko Panceva ili da preraste u nacionalne Rendzere gde bi nam bio kraj ribolovcima

Oliverikus

ZGODNI28  smiley033

Milivoje  smiley033

Danas je održavano takmičenje lova ribe bućkom u Molu, tj na malo širem terenu u organizaciji udruženja iz Mola. Da bi sve bilo regularno pojačana je kontrola. Uz takmičare su se vešto provlačili ribolovci koji se i ne takmiče, ulove somčiće, zapakuju i nose. Danas je jedan od takvih ribolovaca uhvaćen na delu. 3 soma, od toga dva ispod mere. Pribor i dozvola su oduzeti, riba puštena živa i ribolovac je sretan što mu je ostao čamac i motor (ja bih mu i to oduzeo, bar da ne može da peca iz čamca dok se suđenje ne završi).



slob

Oliverikus,
Hvala na odgovoru. Sada mi je jasnije. Ovo za javni put je apsolutno jasno. A tumačenje "neposredne" blizine vode je ipak malo "nategnuto".

Nisam pravnik, ali ja bih to tumačio kao zemljište koje pripada vodoprivredi a to mislim da je tačno regulisano.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

mi-ne

Meni je nesto drugo "zapelo" za oko.
Pregled auta od strane Ribolovacke cuvarske sluzbe kada skrenete sa puta, bez ikakve naznake da je neko pecaros. Eto, mozda neko ima u gepeku nesto od pribora za pecanje.
Ribolov nije jedina aktivnost koja se obavlja u prirodi na i pored vode.
Uci li se u autio skoli da je Ribo sluzba ovlastena da pregleda vas auto bez obzira da li ste pecaros ili ne :question:
Ne kazem da je to pogresno, da ne bude nesporazuma, nego mi pomalo fanaticno.

Vožd

Želim da znam da li je ribočuvar dužan da mi prvo ponudi jednodnevnu dozvolu ili odma da mi piše kaznu itd.
Ove godine nisam kupio dozvolu jer nisam u zemlji oko 9 meseci. Od toga štuka u lovostaju 2 meseca. Za dva izlaska na vodu da li mi se isplati uzeti godišnju, rekao bi NE.

komša015

Tako gledano "ne isplati se" nikome.. Meni godišnju niko pogledao nije, evo već treća ili četvrta godina.

Pozoveš lokalnog riboručuvara i kupiš dnevnu pre izlaska na vodu.

slob

Kad je već spomenuta dnevna dozvola, da li iko radi na tome da se omogući uplata putem mobilnog telefona?

Milionske sume mogu da uplatim ili prenesem putem mobilnog, da kupim sve i svašta a ne mogu na isti način da kupim dnevnu dozvolu.
Ja razumem da je za taj protokol potrebna neka regulativa, ali koliko godina teba da prođe da bi je osmislili.

Zloupotreba može lako da se onemogući time što da bi dozvola postala važeća treba da prođe npr najmanje 1 sat od uplate. Čisto da ne bi bilo –eno dolazi ribočuvar, uplati na brzaka.

Izvinjavam se za oft, ima tema "dnevne dozvole" ali tamo imam zadnji post pa ovaj ne bi bio objavljen.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

mladinaucnik

Zar dnevna dozvola nije isto sto i kazna, finansijski gledano (ista cena obe)? Za "divlje vode".
Pre nekoliko godina, kod Neoplante, stric i ja na pecanju, ja izvadio dozvolu, on nije, sve sad ce, posto je bio pocetak godine, dosli cuvari pa je platio kaznu (ili dnevnu dozvolu) jednu crvenu?

Sa pravne strane, verovatno je "ozbiljnije" da platis kaznu (u prekrsaju si) nego dnevnu.

laki22

dnevna se vadi dan unarpred, to sto ribocuvari hoce da vam je naplate na vodi je samo njihova dobra volja

komša015

Citat: mladinaucnik poslato 01 Avgust 2022, 12:48:36Zar dnevna dozvola nije isto sto i kazna, finansijski gledano (ista cena obe)?
Nije.. samo su što reče Laki, bili dobre volje.

Vožd

Izvinjavam se ali znam da su uvek postojale dnevne dozvole koje su mojim drugarima ranije izdavali ribočuvari na licu mesta.
Inače nikada nisam ni cverglana kući odneo a vratio sam sve živo što sam upecao i tako nazad mnogo godina. U mojoj kući se ne jede riba ali je meni zadovoljstvo da je pecam.
Tako gledajući @komša015 meni su gledali u zadnjih 25 godina dozvolu jer je uvek imam a ne samo zadnje tri godine.
😉
Molio bi  Oliverikusa da mi pojasni moje pređašnje pitanje jer mislim da ću onda dobiti tačan odgovor.

GogiIsa

30 godina kupujem godišnju dozvolu.Par puta na pecanje sam išao sa drugarima koji zbog obaveza izadju na vodu jednom ili dvaput u godini.Uvek im je ribočuvar izdao dnevnu dozvolu na vodi.Podrazumeva se da nisu zabacili 4 i više štapova ili ne daj Bože imali ribu ispod mere.Majka mu stara pa nisu ribočuvari inkvizicija.🙂