Ribočuvarska služba

Započeo darko_bogi, 09 Decembar 2009, 19:40:39

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Oliverikus

Zanimljivo  smiley033
ovo je u planu već neko vreme. Saradnju sa ribočuvarima drugih korisnika uglavnom imamo ali na internom nivou (ribočuvar-ribočuvar). Do sada nismo mogli ni da pomislimo da će korisnici sa kojima se graničimo pristati da se nešto dogovaramo jer smo imali eks direktora koji je bio posvađan sa svima i sa samim sobom pa je saradnja sa bilo kim očekivano izostala. Sada smo se oslobodili tog tereta i nadamo se kvalitetnoj saradnji i uzajamnoj pomoći uz odobrenje i prisustvo nadležnih (inspektori). Sigurno bi smo mogli da pomognemo jedni drugima i da se ne gledamo kao protivnici i konkurenti nego saradnici i kolege.
Da bi se te težnje za saradnjom pokvarile pobrinuo se taj eks direktor i nekoliko njegovih poslušnika koji su širili a i sada šire priče o tome kako je RSV prijavljivao druge korisnike/ribočuvare. Dobio sam nekoliko informacija da sam lično rekao/optužio/prijavio kolege drugih korisnika.
U Ugovoru koji se potpisuje u vezi upravljanja vodama postoji i stavka da ima obaveza saradnje - negovanja dobrih odnosa sa korisnicima (ne tužbe, oblajavanja i podmetanja!). Takva saradnja bi koristila svima, unapredila i poboljšala mogućnosti čuvanja svih voda (riba migrira iz jedne u drugu vodu pa je i nama dobro da drugi čuvaju svoje vode). Dronovi, kamere, sonari... su samo deo mogućih tema kojima bi se mogli baviti. Promene zakona, odredbi koje nikome ne odgovaraju, određenog zaštitnog perioda mresta, zabrane ribolova na ribljim stazama ili mrestilištima, zajednička ulaganja u revitalizaciju... Potrebno je samo malo dobre volje!

ravucobir

 smiley033 Auu, sta sam ja propustio!!! Ovde je bilo vise akcije nego na terenu!! Dok sam citao, citao sam, a sada cu nesto i da napisem! CENTRALIZACIJA.........!! ČEGA?? Pa sta je ovo do sada bilo?? A da mi malo okrenemo kravu.....?? Za vreme korisnicik dozvola, RSV je imao 27 ribocuvara, a sada za vreme objedinjenih (CENTRALIZOVANIH) 9 (odnedavno 10)!!!To je efekat drzavne objedinjene (centralizovane) dozvole!! Za vreme korisnickih prodato oko 14000 dozvola, a po uvodjenju objedinjene (centralizovane) oko 4000!!!Dobar potez drzave, da zastiti svoju decu (javna preduzeća), jer bi kako su radila, na zastiti voda, ostala bez prodaje dozvola!! I onda bi mogla samo da "zive" od : šuma, odvodnjavanja-navodnjavanja i izdavanja sena za kosenje! NE!! Rekla je drzava, pa onda ce nam svima primanja (plate) biti manje i pod znakom pitanja! Ovako cemo, (mi smo drzava) - OBJEDINJENA - CENTRALIZACIJA ( + njeni uslovi) !! Korist od toga imaju samo njihova (drzavina) deca! BOJKOT- da!! Ali imajte m... a, pa kazite protiv cega, koga, zasto..... A ne ovako ko "kisa oko Kragujevca......",jer ako negde stanje na vodi nije u redu, ne treba pljuvati i po onima kod kojih je to stanje mnogo bolje! I tu neke nebuloze.. Nema privatizacije voda..., i ostali bakraci...... Pa vec godinama ima primera za nekoliko jezera....., ili ni to nije istina!!?? Problematicnih regija je uvek bilo, i bice (zato jer drugi cute-trpe), pa zbog toga kod nas (gde ja zivim) iskopcavaju struju i za 7000 duga, a negde, ni za 100000 (pa cak i otpisu dug)!! Manite se vi tih bojkota, vec udarite javno, snazno, glasno po onima sto kod Vas ne RADE!! A znate da Mika nista ne radi, a Pera i Steva rade isti posao kao i Mika, pa svima cupa je usiju!! E pa nece moci!! Ipak bih ja da okrenem kravu!!!  smiley033

Spojene poruke: 08 Mart 2020, 01:05:04

I tu neki strucnjaci, profesionalci......, pa ljudi moji, ovo je Srbija, diplomu samo nema, onaj koji para nije imao (cast izuzecima)!  smiley033

simpson_H

Centralizacija koju ja zagovaram se odnosi na upravljanje aman. Jel ti ovo namerno radis ? Ne izvrcite aman i ne navlacite na vasu vodenicu. Jel bas tolika prpa za radno mesto? Niko nece da vas ostavi bez posla ako znate da radite i to radite odgovorno i predano.
Dakle ne postoji RSV, ne postoji Cassini, ne postoje Srbija sume..., postoji drzava iza svega sa jednom jedinom firmom usko specijalizovanom, strucno i tehnicki osposobljenom koja upravlja svim vodama u Srbiji na isti nacin. Hoce li izdvojiti posebna prirodna dobra ili ne potpuno je nebitno. Odnosi se iskljucivo na gazdovanje, raspolaganje resursima.

Bice korisnicka dozvola ali jednog jedinog korisnika-drzave, koja vazi za sve vode. Jel sad malo jasnije?
A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

Oliverikus

Stičem utisak da pišeš u prvom licu u ulozi onoga ko odlučuje a ne onoga ko predlaže. AMAN, čest uzdah u sevdalinkama... Kakva voda i vodenica? Kakva plata? Ravucobir ima još par godina do penzije i da dođe do bilo kakve promene, neće ostati bez plate i posla. Ja ne zavisim od ove plate pa ni ja se ne borim za svoja primanja na način koji ti to pretstavljaš.
Nisam ja protiv centralizacije koja bi donela nešto dobro ali ti pišeš o uvođenju još jedne državne službe koja je pandam komunalnoj policiji i koja će se baviti zaštitom svih voda. Možda i može tako nešto ali nisu ispunjeni mnogi drugi uslovi, nema para u budžetu ni za službe koje rade sa 60% kapaciteta (a preko su potrebne!)... Praviš račun bez krčmara a nemaš para ni da platiš ceh! Ili možda imaš?
Imaš li jedno milionče € da platiš 100 ribočuvara godišnje? Ako imaš, postavi pravila, centralizuj, spusti cene dozvola, reši ribokrađu, reši sve probleme koje možeš... Ili imaš neki drugi plan?
Ovaj tvoj simpson_H je možda maska za nekog vrlo uticajnog? Ako jesi uticajan i moćan, samo napred! Uloži svoja sredstva pa utiči. Da nisi neki ministar? Pomoćnik ministra? Perspektivni političar?Tajkun? Da nisi vidovit? Ako nisi, pokrij se ušima i ne zamlaćuj nas utopističkim idejama i pričom kako će nešto biti! Ili se ograniči na predlaganje i iznošenje ideja, ne gotovim rešenjima za koje niko ne može ni da glasa ni da raspravlja. Ili napravi predlog rešenja, elaborat, pilot projekat (šta god!) pa postavi i pitaj se da li si samo ti pozvan da u ime svih ribolovaca tražiš centralizaciju upravljanja resursima!

orka

Mislim da dalja polemika koja prerasta u ubeđivanje i prepucavanje a po malo i vređanje, više nema smisla. Svako je izneo svoje mišljenje i svoj stav. Da li će biti ovako ili onako, ne odlučujemo mi.
Zato vas molim da ne nastavljate jer će postovi biti obrisani a tema zaključana..   smiley033 

pikeman

Непрестана борба са рибокрадицама - у Апатину заплењено нових 1000 метара мреже

https://www.radiodunav.com/neprestana-borba-sa-ribokradicama-u-apatinu-zaplenjeno-novih-1000-metara-mreze/


srdjo_

U jednoj mrezi je bio smudj od 17kg (neproverena informacija).
Bistro!!

NSTSD

Poštovane kolege imam jedno pitanje za upućenije. Na dunavcu u novom sadu poznatijem kao šodroš, već danima dolaze ribari koji (pored svih lopova već prisutnih i mesara koji hvataju smudja u mrestu) postavljaju stotine metara mreže. Ribocuvarska služba obaveštena o ovim radnjama, odgovor je bio da smeju da im oduzmu alat koji je bliže od trideset metara  prema obali. Prema rečima ribočuvara zakon dozvoljava postavljanje mreža i u dunavcu i rukavcima,ukoliko su one dovoljno udaljene od obale. Ne znam na koji sam ja to deo prespavao, da je to postalo legalno?

Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk


komša015

Ako ispresecaju dunavce, pokupiće sve..  :shocked:

NSTSD

Kaže ribočuvar moramo da napravimo udruženje i pišemo peticiju ministarstvu da to zabrane

Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk


Panonski vuk

Pa jel moguce da je i za vreme mresta dozvoljeno postavljanje mreza?

NSTSD

Izgleda da je sve dozvoljeno u zemlji dembeliji.U vreme mesta, za vreme policijskog časa na prirodnom mrestilištu...

Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk

Panonski vuk

Ocigledno da u ovoj drzavi niko ne zeli da se ozbiljno pozabavi tim problemom.

Блок_64

Citat: NSTSD poslato 19 Mart 2020, 13:05:43
Kaže ribočuvar moramo da napravimo udruženje i pišemo peticiju ministarstvu da to zabrane

Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk



naravno,posto je glupo da on radi svoj posao.
Узми шта можеш и не враћај ништа!

Panonski vuk

NSTSD
letos sam bio prisutan preko puta stranda u ribnjaku neki lik je oko pola 8 uvece krenuo da postavlja mrezu za 5 min su se stvorili cuvari vezali mu camac za svoj i odveli ga.sta je kasnije bilo to ne znam.tad sam pomislio da su cuvari poceli nesto i da rade ali izgleda da sam pogresio.