Military Shop


PKVM sistemi D.A.M.rs - prodaja ribolovacke opreme nemackog proizvodjaca DAM
Eurofish Beograd Vodomar.rs MG Servis
Carp Mania - sve za takmicarski i rekreativni ribolov Fanatic Tackle Shop
Riboshop Lov i ribolov Marketing VBA Soft Lures

Autor Tema: Ribiči traže izmjenu Zakona o slatkovodnom ribarstvu  (Pročitano 1767 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže DamirTopic starter

  • Somdžija
  • *
  • Vuk od: Avg 2008
  • Poruke: 1,525
  • Lokacija: Osijek
Ribiči traže izmjenu Zakona o slatkovodnom ribarstvu
« poslato: 16 Jun 2009, 23:22:07 »
 Gorući problem vukovarskih ribiča u posljednje je vrijeme krivolov i pustošenje prirodnih bogatstava zbog čega su odlučili u javnosti progovoriti te skrenuti pozornost svim nesavjesnim ribičima kako bi moglo doći do izumiranja pojedinih autohtonih vrsta u Dunavu. Kako se često dogodi da za vrijeme lovostaja budu pronađeni alati kojima je zabranjeno loviti, posebice na poplavljenim područjima na kojima se rijeka izlila, strahuju da se u vrijeme mrijesta lovi riba čime se smanjuje reprodukcija i opstanak ribljih vrsta.

– Protiv ovakvih nesavjesnih ribiča nastojimo se boriti izlascima na teren i zapljenom alata – rekao je Saša Piljaš, predsjednik Zajednice športsko ribolovnih udruga Vukovar, pojašnjavajući kako se tu najčešće radi o gospodarskim ribarima.
– Alat se nepravilno postavlja u poplavljena područja gdje se riba mrijesti, a na taj način se uništavaju matice i prekida reprodukcija – pojasnio je Piljaš. Iako se trude svim silama to spriječiti, navodi kako je nekoliko krivolovaca u postupku suđenja, a čest je problem i to što u takvim situacijama ne mogu odmah reagirati jer za podizanje sumnjivih mreža potrebna je nazočnost inspektora.

Količina ulova ribe upitna
Gospodarski ribari, kao i sportski ribiči, trebaju prijaviti datum, vrijeme, vrstu i količinu ulovljene ribe, a toga se u većini slučajeva ne pridržavaju, stoga postaje upitno koliko se ribe svakodnevno lovi te tko vrši kontrolu nad ulovom.
– Znalo se dogoditi da se u pokretnim ribarnicama pronađu zaštićene vrste ribe, poput autohtonog šarana dunavskog vretenca kada je zabranjen izlov, a za to nitko ne odgovara – pojasnio je Piljaš. Međutim, problem ne predstavljaju samo gospodarski ribari već i sportski ribiči koji često ne vode računa o lovostaju i ribi koja se smije, odnosno ne smije loviti.
– Svi bismo trebali paziti na prirodna bogatstva i krajnje je vrijeme da se svi ribiči udruže u cilju očuvanja te da zajedno resornom ministarstvu ukažemo na problematiku s kojom se susrećemo – kaže Piljaš.

Ribočuvare ograničava zakon
Zakon o slatkovodnom ribarstvu ograničava kontrolu ribočuvarima jer je za takve procese potrebna nazočnost inspektora, a na našem području u nekoliko županija zadužen je samo jedan. Stoga smatraju kako je nemoguće brzo i kvalitetno reagirati. Zajednica športsko ribolovnih udruga Vukovar osim što pokriva područje Dunava duž cijele Vukovarsko-srijemske županije, pokriva i zatvorene vode kao što su Grabovo, Berava, Vuka, Dobra voda, Bobotski kanal, korito stare Vuke i sl., a za iste je zaduženo 30 članova ribočuvara od ukupno 1.600 ribiča, koliko ova zajednica danas broji.
– Zahvaljujući ribočuvarima u posljednje tri godine znatno je smanjen krivolov, a u toj cijeloj priči potrebno je razlikovati krivolov od gospodarskog i sportskog ribolova – rekao je Davor Deliomerović, stručni voditelj ribolovnog područja. Također je naglasio kako nastoje svim mogućim sredstvima apelirati na resorno ministarstvo koje bi trebalo više računa voditi o slatkovodnom ribarstvu.
– Znam da imamo more i da se hrvatsko ribarstvo odnosi uglavnom na priobalje, međutim, trebalo bi se više založiti za očuvanje prirodnih bogatstava i na našem području, stoga je Zakon o slatkovodnom ribarstvu potrebno mijenjati – dodao je Deliomerović.

Zbog zarade love i pomoću struje

Ipak, riba se naveliko prodaje i zarada je velika, no kako regulirati količinu i način ulova? Voditelj ribolovnog područja kaže da ima puno različitih načina krivolova, a većinu ih se želi iskorijeniti.
– Najgori je rad sa strujom što je teško iskorijeniti jer se tu ne radi o postavljanju mreža ili nečemu sličnom, to je teško kontrolirati – istaknuo je Deliomerović. Također, zakonom je propisano koliko se i kakvoga alata smije koristiti u gospodarskom ribolovu, no nitko se, kako kaže, ne pridržava toga.
– Nadamo se kako će novi zakon biti donesen do 2010. prije nego uđemo u Europsku Uniju te da će on biti puno oštriji – zaključio je Deliomerović.

Dražen Bočkaj
Vukovarske novine
Dunav  Dunav  Dunav Dunav Dunav Dunav

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 

Efikasna energija - Portal posvecen energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije List Ribolov Spin & Fly Smuki Mrdalice HiT Feeder Sportski Ribolov Marketing