Vukovi sa DUNAVA

PRIBOR & OPREMA => Varalice => Temu započeo: pikeman 08 Oktobar 2009, 16:27:52

Naslov: Boje pod vodom
Poruka od: pikeman 08 Oktobar 2009, 16:27:52
Pri kupovini varalica veoma nam je bitna boja. Koliko ona utiče na lovnost? smiley157 Sve zavisi gde varaličarimo, da li je u pitanju reka, jezero, bara... Pitam se kako grabljivica vidi boju varalice na pola metra dubine, a kako na 5 ili 10 metara, recimo u Dunavu? Da li i na tim velikim dubinama boja utiče na lovnost varalice.

Naiđoh na jedan video sa varalicom koja na sebi ima prizmatik foliju.

Underwater Lure Testing - Columbia River visibility (http://www.youtube.com/watch?v=ccmYKY2G_S4#normal)

Ovo je testirano u plićaku, kako bi se videla u dubini gde nema toliko svetlosti?
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: smuki 08 Oktobar 2009, 20:26:13
Pre desetak godina rekoh,boja je za somove a varalica za ribu,ali o tom posle lorista
da ne budnem u nok autu  :rolleyes: :rlol: u toku sajma  :embarassed:
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: budens72 08 Oktobar 2009, 20:29:32
...a šta se to vidi u Dunavu na dubini od nekoliko metara  :eek: :eek: :eek:

...a posebno noću... :huh:

mislim da boja ima uticaja samo u plitkoj vodi,na površini i kada se peca štuka u zatvorenim i plitkim vodama...

moje mišljenje je da je vibracija koju proizvodi varalica presudna...
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: smuki 08 Oktobar 2009, 20:40:58
Pa to vidu somovi a osete Ribe,mislim na vibraciju  smiley023
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: pikeman 08 Oktobar 2009, 20:47:23
Takođe smatram da je vibracija mnogo bitnija od boje, boja dolazi do izražaja kada ima dovoljno svetlosti u vodi. Može biti svetlosti i noću pri mesečini, ali to je opet samo na površini... Ne znam kako je na vodama koje su bistrije od Dunava? :question:
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Djole 09 Oktobar 2009, 11:03:45
Na početku da razjasnimo neke pojmove vezane za vodu i svetlost (onda će nam sve biti mnogo jasnije  :wink:):

Čovečije oko funkcioniše tako što odbijenu svetlost od objekta pretvara u električne impulse i šalje ih u mozak. Ali, pošto se svetlost menja prolazeći kroz vodu, ono što vidimo je promenjeno. Svetlost se u vodi menja usled: zamućenosti, rasipanja, apsorpcije, i refrakcije.
Zamućenost  vode usled planktona, mulja i slično, sprečava prodor svetlosti u dubinu.
Rasipanje svetlosti dovodi do poptunog gubitka senki pod vodom.
Apsorpcija svetlosti dešava se sa dubinom. Zbog asporpcije  glavni faktor raspoznavanja pod vodom nije boja, već kontrast predmeta i zato pri varaličarenju treba koristiti varalice sa najvećim kontrastom boja.
Refrakcija predstavlja savijanje svetlosti pri prelasku iz vazduha u vodu i obratno. Zbog toga se objekat koji se posmatra prikazuje kao da je bliže za 1/4 i prikazuje kao da je veći za oko 1/3.

Pošto nas (varaličare  smiley001) interesuje "vidljivost boja na rizličitim dubinama" a znamo da se svetlost sastoji iz spektra boja, bitno je znati koja boja iz spektra najdublje prodire kroz vodu. Evo rezultata:

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi33.tinypic.com%2F1442pmw.jpg&hash=80703e372d2668a4161a46be67ed42ad)

Naravno, dubinu vode obeleženu na levoj strani slike treba uzetu uslovno jer ona zavisi od ostalih faktora (koje sam gore naveo) ali najviše od čistoće (providnosti) vode.

E sad možemo da diskutujemo o bojama naših varalica.  :wink:
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: baracuda 09 Oktobar 2009, 11:15:21
Znaci plava i zelena se vide na svim dubinama.
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: pikeman 09 Oktobar 2009, 11:19:25
Sad su stvari malo jasnije, Djole  :tongue: .

@Baracuda
Vide se, ali sve zavisi od gore pomenutih faktora.
Ako je voda mutna baš se i ne vide...
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Djole 09 Oktobar 2009, 11:55:31
Tako je.  :takoje:  Veoma je bitno da li je voda bistra ili mutna. Što je voda mutnija (manje providna) to svetlost manje prodire u dubinu ali se još nešto menja, tada do izražaja dolaze žuta i zelena a ne ljubičasta i plava.  :wink:

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi35.tinypic.com%2F219uctc.gif&hash=ec28a8ae33846b713e2ee66720706644) Bistra voda

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi34.tinypic.com%2F2ustxmu.gif&hash=33adbb814d5bfa239bdceec93f3e6b40) Mutna voda
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: jugov 09 Oktobar 2009, 20:21:47
baš dobar prikaz vidljivosti boja u vodi. sad ću bar lakše da se odlučim za kolor na varalicama.
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: smuki 09 Oktobar 2009, 21:27:42
Kad se sastavim sa sobom pustim vam nesto o bojama i vidljivosti,a zasad ne imam dosta minuta 
pre  smiley140 :bye:
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: predator65 09 Oktobar 2009, 21:30:02
...a šta se to vidi u Dunavu na dubini od nekoliko metara  :eek: :eek: :eek:

...a posebno noću... :huh:

mislim da boja ima uticaja samo u plitkoj vodi,na površini i kada se peca štuka u zatvorenim i plitkim vodama...              

moje mišljenje je da je vibracija koju proizvodi varalica presudna...

 Da -Rad je 90% lovnosti varalice,ali sam zapazio da ima nečega u beloj i srebrnoj boji čak i noću-smuđ definitivno nešto vidi i noću...
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Vale 25 Oktobar 2009, 20:44:40
Ovo za plavu vam garantujem.Pre nekoloiko godina na Dunavu,nocno pecanje isti tip silikona i velicina samo je moj kolega imao plavu,a ja satrez.Rezultat na moj jedan udarac on je imao pet.Toliko je bio lovan da ga je moj prijatelj i krstio "plava noc".
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: perhanche 29 Oktobar 2009, 09:58:33
u cemu li je fora? Pre 3 godine sam dobio malog shad twistera(10 kom.) sa bas malim repicem braon ledja a bez stomak (sutra ga slikam i izbacim sliku na forum),pecao sam na dubini do 6m, srednje bistra voda (Dunav je u pitanju) menjao razne kombinacije boja i nista i onda stavim gore pomenuti shad i u 10 min. na prostoru od 50 metara zviznem tri dobre stuje a svi oko mene pokojeg smudja su imali na kedera.
ne verujem da je tu igrala samo vibracija jer je bilo shadova sa mnogo jacom vibracijom i nista...ima nesto i u boji...
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: voja 29 Oktobar 2009, 10:30:34
Pisao je KAJMAN o razlikama u sivoci  izmedju razlicitih boja , na raznim dubinama , i to bas opsirno  :wink: refresh memory
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: perhanche 29 Oktobar 2009, 11:04:36
gde je to napisano?
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: voja 29 Oktobar 2009, 11:36:21
https://vukovisadunava.com/smud/kolor-dopler/  smiley033
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: perhanche 29 Oktobar 2009, 12:43:11
nasao i procitao ...a sad ucim napamet sve ono sto je g-din Kajman napisao... smiley033 smiley033 smiley033
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Djole 29 Oktobar 2009, 12:46:34
Na zahtev čitalaca (obožavatelja  :tongue: :tongue: :tongue:), evo oba teksta u celini

Napisao: Dragomir Masniković - KAJMAN

Sablasti iz zone sumraka (I deo)

Kolor dopler

Dobar smuđaroški spot u rečnom toku, uz povoljne hidro-meteorološke uslove, ukazuje na moguće prisustvo smuđeva /u širem smislu/ i veći prostor, a to je prilično neodređeno. Sve ukazuje da siguran ulov /u užem smislu/ moramo da svedemo na manji prostor. Odnosno, na prostor u okviru granice svetlosti i tame.

Kako da razumeš Wild Eye Rippin’ Swim Shad-holographic swimming Flash Foll, nego da posmatraš iz iste sredine kao smuđ? Da nam maska i peraja nisu ostali u gepeku automobila ne bi smo videli... to što smo videli. Posmatrali smo, i u vodi videli WildEye Rippin’ Swim Shad, a onda smo gledajući u jato haublera pokušali da pronađemo Rapalu SFC /Silver-Fluorescent-Chartrese/, oduševili se dekorom Rapale GFR /Gold-Fuorescent-Red/ i za malo da, iz radoznalosti, uhvatimo Nils Master - Red-Had, a onda su nas na granici svetlosti fascinirale silikonske sablasti.

Šartrez sa ukusom mente

Nisam baš najbolje čuo gde, kako i u kojim uslovima, a čime, to valjda jesam, ili se to možda podrazumeva, pošto je pomenuta boja? A boja na koju su tada i na »onom mestu« veoma uspešno lovili, je šartrez – naravno! Lepo bre, a šta ste od boja i dekora još koristili? Zabavnog li pitanja. Mnogo smuđeva ulovljeno je na šartrez i šta je tu neobično? Ama baš ništa, osim, što je uopšteno i sa istim prizvukom kao i konstatacija da je na tvistere ulovljeno mnogo smuđeva. U lovu smuđa, pretežna upotreba šartreza, istovetna je kao i pretežna upotreba tvistera i sasvim je logično da je na njih ulovljeno mnogo smuđeva. Dobro de, sa razlogom, ali nema razloga da se ostane na tom nivou. Zato slučaj i srećne okolnosti prepustite drugima. Otkriću vam tajnu. Sa kolegama pričam o bojama i dekorima, a smuđevima nudim »siluete« u tamnijim ili svetlijim tonovima. Ovakav pristup ribolovu, možda je /za nas naviknute na dnevni kolorit/ malo neobičan, ali je zato za »vodeni svet« ispravniji i svakako stvarniji, pogotovo ako se nesvakidašnje pojave dešavaju baš u »zoni sumraka«, odnosno
 
Na granici svetlosti i tame

Granica svetlosti i tame je opštepoznat i veoma interesantan fenomen, ali kao kompleksno posmatrana interesna zona /za lov grabljivica/ ipak, nedovoljno razumljiv ambijent, samim tim i kada je upotreba veličine, oblika kao i boja i dekora, varalica u pitanju. Možda, manje jasan nego lov u velikim dubinama, ili možda mislite kako je lov i upotreba veličine, oblika i boja-dekora u plićacima jednostavnija? Neće biti, upravo u plićacima vas očekuju brojne nepoznanice i ozbiljni problemi, a tu se ujedno i prave kardinalne greške, pa ulov izostaje. Velike dubine su velike zagonetke, plićaci su dijametralno suprotni, a zaista nema potrebe da se ide iz krajnosti u krajnost, zato probajte da lovite na granici svetlosti.

Kažu da smuđ ne vidi ispod horizonta. Vidi sa strane i na gore. Nema sumnje da je to tačno, pošto su mu i oči tako postavljene. Položaj očiju nije strogo bočno razmaknut, već naprotiv, nalaze se na vrhu glave, idealno postavljene i sa razlogom! Sve ukazuje na to, da smuđ, pored toga što vidi na gore, izuzetno dobro vidi i pravo po horizontali /ispred sebe/, a to je ključ i polazna osnova u lovu smuđa. Uspešan napad iz velikih dubina sprečavaju brojni problemi. Još neverovatnije bi bilo kada bi napad, u mutnijoj vodi Dunava, izvodio sa površine prema dnu. Da je to izvodljivo /a nije/ onda ne bi bilo važno da plen napadne sa male distance /a napada/ da se prikrada, napada i guta s’repa /a guta/? Uostalom koje to ribice u Dunavu plivaju vertikalno?

Kontralik

Sunčanim danima na površini je previše svetla, pa sve blješti.....
/odoh da oštrim udice a napolju košava i stura košava pa Ko po koŠavi da ne poŠaŠavi?/
Sumnjam da smuđu velika količina svetla, pravi »životne probleme« i smeta da »gleda« /i vidi!/ više mu smeta što nema zaklona, pa tada njega svi vide. Zaletanje u jato je čist promašaj, zato raspoloživu energiju i čula aktivira u zavistnosti od potreba i okolnosti u kojima lovi. Bočnu liniju, čulo mirisa i zvuka koristi u veoma teškim uslovima, kod velikog zamučenja i svakako tokom noći, a čulo vida uvek u povoljnim uslovima bistrije vode. Na granici svetlosti i tame, karakteristika je smanjena vidljivost. Spoljna svetlost je kod velikog naoblačenja difuzna, pa zraci ne prodiru duboko u vodu ili padaju koso na površinu /sumrak i svitanje/ pa se drugačije prelamaju. I u jednom i u drugom slučaju sitne ribice se tada vide kao tamne siluete, odnosno kao tzv. kontralik, a tada se ni boje ne vide, ali nije uvek tako.

Ako nismo dobro procenili uslove u kojima lovimo moguće je da mamac, koji prezentujemo, samo zainteresuje smuđa. Smuđ je registrovao varalicu, ali je ne napada već je prati plivajući iza nje ili neposredno pored. Ovo se dešava, pre svega, zbog neprilagođenosti varalice trenutnim uslovima ili neispravne tehnike povlačenja. Probajte da izazovete napad promenom smera i brzinom povlačenja. Tada je najčešće napadne, ali i ne mora, okrene se i ode u dubinu. Zašto? Kritična faza je kada varalica, a za njom i smuđ, napuštaju zonu smanjene vidljivosti, a to je već ozbiljan problem ako i boja, odnosno dekor nisu odgovarajući.

Ponekad je lako definisati gde bi trebalo da lovimo. Linija promene se jasno vidi. Jedno od takvih mesta je granica mutne i bistre vode /ušća reka, zamućeni priobalni delovi, ivica povratnog toka i dr. Ivica mutne i bistre vode varira u širini ili se javljaju odvojeni delovi mutne i bistre vode, ali je ponekad prelaz veoma »oštar« a samim tim je i lovna zona mala. Tada je najbolje loviti iz čamca povlačeći varalicu uz samu ivicu i to ne u mutnom delu već u bistroj vodi. Sa obale je, možda, nedostupno zbog udaljenosti, ali kada je razdaljina bliže obali i može da se dobaci, tada ja lakša džig glava, na kojoj je namontiran silikonac veće zapremine, dobro rešenje da varalicu prepustimo vodenoj struji. Ne uvek, ali u slučaju da je protok sporiji, a mi prinuđeni da lovimo na taj način, neophodno je da koristimo silikonske varalice namenjene jezerima i drugim mirnim vodama, kao i sve druge koje se pokreću pri malim brzinma.

Dubina providnosti

Da bi saznali gde se nalazi granica svetlosti i tame potrebno je prethodno da odredimo dubinu providnosti vode. To je najlakše da uradite spuštanjem u vodu džiga na kome je namontiran silikonac, sve dok ga ne izgubite iz vida. Ne morate da merite baš u centimetar, dovoljna je optička procena u odnosu na preostali deo strune - do vrha štapa, razlika je dubina providnosti. Orijentaciono prihvatite da svetlost u vodu prodire tri puta toliko. Na dubini od četiri puta /dubina providnosti/ je granica. Sloj vode, u čijem rasponu se nalazi ova granica varira, ali nije greška ako se, uslovno, prihvati kao širina jedne dubine providnosti. Zamućenost, količina svetla, brzina protoka, vodostanje i dr. su elemenati od direktnog uticaja na granicu, pa se tako, njen položaj i širina menjaju, a sa tim promenama i položaj smuđeva. Promenom hidrometeoroloških uslova, a naročito kod naglih promena, često gubimo kontakt sa smuđvima i tada konstatujemo kako više ne znamo na kojoj su daljini i dubini, a to, ustvari znači da neznamo na kojoj distanci je granica svetlosti i tame. Zato pre početka ribolova observirajte lokaciju i izmerite dubinu providnosti. Aktivan smuđ je uvek na granici bilo da se ona pomera, naviše /sumrak/ ili se spušta u dubinu /svitanje/. Probajte i preko dana ako su uslovi povoljni. Deo toka gde je dno tamne boje ne bi trebalo da zanemarite, pogotovo posle nevremena, po velikom naoblačenju, kao i uz blagu kišu i vetar. Smuđ nema nikakvog razloga da čeka noć ako mu okolnosti obezbeđuju da se odmah najede.

Sablasti iz zone sumraka (II deo)

U propadanju

Kameniti i šljunkovito-muljeviti priobalni tereni koji su nagnuti, odnosno, prilično naglo tonu u dubinu, karakteristični su po tome što je na njima granica svetlosti i tame specifična. Nije na dnu nego se nalazi negde na »polovini vode« ili dublje, pa se smuđevi i grupišu u toj dubini, a obavezno kada na lokaciji nema prepreka, granja, većeg kamenja i dugih zaklona.

To su situacije kada dubinkaši »šutiraju kamenje po obali« dok pored njihovih štapova čupate smuđeve, kako neki vole da kažu »u propadanju«! Međutim, u pitanju je...., ali dobro, sve što dubinkaši treba da urade je da koriguju visinu na kojoj je predvez sa kederom, a upravo rade suprotno. Često je keder na predvezu ispod olova.

Zakloni bliže svetlijem delu su dobrodošli pošto smanjuju distancu za napad, a smuđ se bojom lako prilagođava okolini. Trudite se da ne pravite oštre, velike i testeraste skokove, pošto takvo džigovanje iskače iz konteksta lova u okviru granice svetlosti. Bolja tehnika je, ako već mora, laganije džigovanje sa kratkim skokovima i nikako testerasto, već u malim lukovima. To je valjda jasno, ali je kratko horizontalno cimkanje ipak bolje. Možda će smuđ da napadne kod prve pauze a možda tek kod treće? Možda je odmah video i napao, možda i nije, pa je napao kasnije, a možda vidi i ne napada? Jeste, džerkanje! Odlična tehnika, samo šteta što mi za nju treba više štapova za razlilčite tipove i težine varalica, ali dobro, nije sve cim-cim, ima i kreni – stani. Ne se uzbuđavam, sad će’ se pituvamo kuj će kog da »suspenduje«. Tehnika je zaista efikasna, samo zašto ne napada? Isti vobler, džerkanje, ali druge boje i niš, ne Niš, nego niš’ - od napada. Zašto? Ne uklapa se u ambijent! Kao najboja solucija, za lov u ovoj interesnoj zoni, preporuka je da se pored silikonaca, upotrebljavaju vobleri. Svakako oni koji mogu da zarone do izmerene dubine, ali je najlakše i najefikasnije suspending varalicama /eto ih sada i silikonski suspenderi - joj brate, ovde više nikakav lek ne pomaže/ kada god vam uslovi to dozvoljavaju, uz sada već legendarnu, kreni – stani, taktiku. Na granici svetlosti i teme najbolje je povlačiti horizontalno i po dužini, odnosno, iz čamca. Sa obale je to ponekad teško izvodljivo zbog usporenog protoka ili drugih okolnosti, pa je povlačenje u blagom luku /kroz granicu/ dobra alternativa za bolju pretragu. Tada je obuhvaćena veća površina. Smuđ je na granici radi lova i nešto što u blagom luku izlazi iz mraka i postaje sve vidljivije, ne može da prođe tek-tako i da ga ne zainteresuje.

Ko nudi ne ludi

Povlačenje varalice i presecanje granice pod pravim uglom je opravdano samo ako je manevarski prostor mali, pa nas prisiljava da tako lovimo. Međutim, u svim drugim slučajevima takvim načinom povlačenja, varalicu nudimo malom broju smuđeva u jednom zabačaju. Poprečno presecanje zahteva mnogo zabačaja i detaljno pretraživanje, metar po metar uzvodno ili nizvodno, ali je zato izuzetno efikasno ako se na granici nalazi neka prepreka. Varalica se u zonu iza prepreke uvodi iz dubine-mraka. Iznenadna pojava najčešće rezultira trenutnim napadom, tim pre što tamna silueta prilazi horizontalno, iz očekivanog pravca i pod idealnim uglom. Lerovanje uz lagano izdizanje i zadržavanje silikonca po dužini i u okviru granice, kao i popuštanje je ipak najbolja solucija za silikonske varalice pošto se dužim zadržavanjem u zoni granice varalica nudi većem broju smuđeva, čime se i šansa za ulov povećava. Silikonske varalice u zonu granice uvodimo iz dubine, zato je pauza preko potrebna. Silikonac idealno lebdi u svetlijem delu i ako je oblik, veličina, boja i dekor u skladu sa onim što živi u okolini odluka o napadu je trenutna. Osim toga, kratkim spuštanjem i podizanjem štapa ne pravimo nepotrebno velike skokove pa smuđ ne gubi kontakt sa varalicom. Sa druge strane, solidan karbonski štap, pažljivo odabrana težina olovnog otežanja i debljina strune obezbediće punu kontrolu nad silikoncem. Promašaji su retki, signal o napadu je raspoznatljiv i nema sumnje da se radi o smuđu, zato je i kontra pravovremena, uspravna, a zakačinjanje efikasno.
 
Imitacija

Pod pojmom plitke vode podrazumevamo dubine do tri metra. U ovom slučaju, gde smo izmerili dubinu providnosti, znači da svetlost prodire tri metra, odnosno, do samog dna. Prema tome, na tom delu vodotoka granica se nalazi na dubini od 4 metra. Do granice svetlosti i tame kompletan sloj je osvetljen i važno je da boja i dekor odgovara uslovima u kojima lovimo, odnosno, da varalica imitira ili bar bude slična nečemu što živi u blizini. Ovo je sasvim ispravan rezon i trebalo bi ga uvek primenjivati kada načelno observirate lokaciju. Promene u brzini rečnog toka, dubini, položaju i veličini prirodnih i veštačkih prepreka ili druge promene na granici, mogu da nam obezbede polazne osnove i da načelno utvrdimo: da li je smuđ prisutan i čime bi mogao da se hrani na toj daljini i dubini? Kada je granica svetlosti i teme na šljunkovitom ili peskovito-muljevitom dnu vobleri i silikonske varalice trebalo bi da siluetom, pokretima i kolorom odgovaraju peševima, bodorkama, krupaticama, glistama, čikovima i dr. Na 4 i više metara kaugleri ipak ne silaze, osim kada »moraju«, zbog teškog olova i udice, a njima se najčešće lovi na dnu. Kada je granica iznad dna zaboravite na peševe, tada ni smuđa ne interesuje kakva je konfiguracija i sastav dna već plutajuće siluete u okruženju. Granica svetlosti i tame iznad kamenjara je idealna lokacija, ali i problematična zbog variranja vodostaja. Padom nivoa ispod optimuma, granica se pomera pa takvu lokaciju preko dana ne vredi forsirati, bolje je sačekati noć. Međutum, lokacije gde je podvodni greben, gde su terase, podvodna ostrva i bregovi, efikasno podnose variranja vodostaja i duge promene, samim tim i variranje granice. Kako varira granica - tako variraju i smuđevi, ali neka, važno je da su na ovakvim lokacijama u rečnom toku skoro uvek prisutni. Jezera i druge stajaće vode su ipak nešto drugo.

Razlika u sivoći

Konusi i štapići u oku smuđa ne samo da mogu da registruju i razlikuju boje, nego su posebno osetljivi na zeleno i narandžasto. Međutim, granica svetlosti i tame je sredina sa smanjenom vidljivošću pa se samim tim i boje slabije vide. Smuđ posmatra naspram svetla i pretežno vidi kontalik. I tako dolazimo u situaciju da o bojama u vodi razmišljamo na sasvim drugačiji način, kao o svetlijim ili tanijim tonovima. Granica i jeste zato specifična pošto je prava veština odabrati boju varalice koja će u njenom okviru izgledati kao tamnija ili svetlija silueta. Mnogo puta sam se uverio da razlika u »sivoći«, svetlije ili tamnije, znači napad ili potpuno ignorisanje. Zato su boje i dekori voblera i silikonaca kao što je, na primer, SFC /Silver-Fluorescent-Chartrese/ odličan dekor kada je granica iznad dna, odnosno, negde u srednjem sloju, pošto je ovaj dekor najpribližniji boji živih kauglera u okolini, a ipak drugačiji. Silikonci kao što je WildEye Rippin’ Swim Shad, sa poprečnim prugama, su bolje rešenje kada je voda plića a granica na dnu. Silueta je dodatno naglašena tamnijim prugama /crne, crvene, plave, pink, zelene...Molim? Pa dobro, vratićete flomastere detetu kad pođe u školu, a repić pravi prilično jake vibracije i uz dodatnuo kotrljanje sa strane na stranu, čini ovog silikonca veoma atraktivnim za pretraživanje na širem, a čistom prostoru. Action Plastic 10cm - takođe. Međutim, ostale interesne zone zahtevaju preciznost, pošto se radi o mikrolokaciji, pa varaličarenje dalje ili bliže ne daje rezultate. Niti će smuđ videti, niti osetiti vibracije daleko i u dubini, niti mu pada na pamet da juri na velikim distancama a pogotovo da raubuje kao bucov, čak i kada vidi. Velike dubine su velike zagonetke, ali zašto tamo loviti sa promenjljivom srećom one koji se odmaraju, kada su na granici svetlosti i tame aktivni - gladni, željni akcije i biološki spremniji za »saradnju«.PS. Nadam se da Kajman neće tražiti honorar zbog ovog COPY-PASTE.  :cheesy:
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Olovo 30 Oktobar 2009, 11:27:29
nema od citanja nishta , hocu da mi to prike pokaze na fejs ond plejs..al evo 7 godina prodje kako forumashimo ali nikako da otpecamo zajedno bar 2 sata..smudja ni na dunavu ispod pancevca :help:

Neka me ubedi da je tako pa makar nishta neupecali , samo da ja vidim te postove uzivo..Novine i ostalu ribolovacku literaturu ne kupujem ima 5-6 god ...vishe naucim na licu mesta od samog sebe ili od jednog ili 2 coveka sa kojima mogu da pecam..

Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: voja 30 Oktobar 2009, 11:46:42
Ma moze i ovde nesto da se nabuba samo ako baratas vestinom citanja izmedju redova  smiley085 smiley105
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Diego 24 Novembar 2009, 17:08:36
nema od citanja nishta , hocu da mi to prike pokaze na fejs ond plejs..al evo 7 godina prodje kako forumashimo ali nikako da otpecamo zajedno bar 2 sata..smudja ni na dunavu ispod pancevca :help:

Neka me ubedi da je tako pa makar nishta neupecali , samo da ja vidim te postove uzivo..Novine i ostalu ribolovacku literaturu ne kupujem ima 5-6 god ...vishe naucim na licu mesta od samog sebe ili od jednog ili 2 coveka sa kojima mogu da pecam..


Bilo kako bilo, Kajmanovi tekstovi odlično su štivo, i definitivno usmjerevaju na pozitivno razmišljanje. Na kraju krajeva, svatko zaključke donosi sam.
Boja igra manju ulogu, ali se ipak pokazalo da je u nekim uvjetima jedna lovnija od druge.
Osobno, plava, ljubičasta i prirodne, sedefaste moj su izbor za bistriju vodu. Žute za mutnije uvjete.
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Damir 24 Novembar 2009, 19:32:14
Tako je.  :takoje:  Veoma je bitno da li je voda bistra ili mutna. Što je voda mutnija (manje providna) to svetlost manje prodire u dubinu ali se još nešto menja, tada do izražaja dolaze žuta i zelena a ne ljubičasta i plava.  :wink:

(http://i35.tinypic.com/219uctc.gif) Bistra voda

(http://i34.tinypic.com/2ustxmu.gif) Mutna voda
djole gdje ti pronađe ove sličice
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: damjan 24 Novembar 2009, 19:45:48
da bi neka teorija bila tacna,mora biti potvrdjena,cinjenicama i delima,a gosim kajman ima sve.  :ok:
ja imam jednog drugara koji je vrstan smudjaros,samo njega peca,a ima iza sebe brdo kapitalnih smudjeva i on kaze o bojama."ja kad dodjem na vodu na mesto provereno za smudja,ispred sebe stavim sve varalice,svih dekora,i na svakih par zabacaja menjam dekor,dok ne nabodem onaj koji u tom trenutku riba najradije uzima".on to naziva boja ovog dana.znaci on nikad nezna napamet sta se ribi svidja vec proba sve,pa nasta udari.sve van toga je pametovanje,nemoze niko znati napamet koji je dekor danas dobitan,desava se da su recimo danas uslovi slicni kao pre par dana kada je smudj radio na taj i taj dekor,ali danas nece da ga uzima,vec bije na neki drugi,znaci samo rad na terenu daje rezultate,nista napamet,vec menjati,eksperimentisati.isto vazi i za rad varalica,razlicite vibracije,treba naci onu pravu,naravno cesce izlazenje na vodu dosta skracuje taj postupak.
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: makka 25 Novembar 2009, 01:59:39
Vrlo zanimljiva tema, i objasnjenje! smiley033
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: TonyC 25 Novembar 2009, 08:50:18
To Djole  :clap2: , meni pocetniko na smudja ovo puno pomaze !
a gosp. Kajman -  :tongue: :tongue:
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Hemingway 25 Novembar 2009, 09:59:42
Genijalno  smiley033
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: damjan 18 Decembar 2009, 21:50:24
gledam sve ove boje,isarane silikonce i pitam se ima li uticaja to sto jedan silikonac,ili druga varalica,na sebi ima vise nijansi boja,kao i drugih boja.
sta mislite,koliko to ima uticaja na ulov,dali su bolje jednobojne varalice,ili su te sare tu samo da namame ribolovca. :question:
evo npr slika jednog kolege,svi sedovi su prosarani izmesanim nijansama,koliko to navodi ribu na napad.
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.tinypic.com%2Fhuj88j.jpg&hash=a884ac4a7459cebb371d4464cc4313c7)
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Vale 04 Januar 2010, 22:07:22
Ovo je dobra kombinacija za one neodlucne koji bi bacali vise boja odjednnom pa na koju udari  :wink:
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: rj 16 Januar 2010, 19:02:20
ja mislim da je boja jedan od bitnih segmenata da bi ribolov bio uspješan pored vibracije i pravilne prezentacije određene varalice. Malo ću pisat o svojem pogledu na boje određene varalice....znači kad dođem na poziciju za ribolov sama bistrina ili providnost vode mi daje smjernicu sa kojim kolorom napadam ...kako bi prike rekao ..mikro lokaciju  :lol:...nastojim uvjek počet sa bojom koja na dubini gdje prezentiram varalicu stvara efekat SJENE ...zašto ????ako sam točno pogodio di se smuđ nalazi idem sa pretpostavkom da je oprezan ...znači pružam mu mogučnost da osjeti vibraciju ali i da nejasno raspoznaje izvor .....pa moram ga varat i na kraju prevarit da napadne...
Posle SJENE napadam poziciju sa MAGLOM  .....znaći biram shed sa nešto jasnijim bojama .....tako da smuđ može jasno i precizno lociat izvor vibracije to mi je uglavnom neki prirodni dekor sheda ....ako ništa od ovog ne pali ...pokušavam sa šok dekorom znači kričave boje koje bi smuđa trebale iziritirat ili pobudit radoznalost ...savjetovao bi ovakav raspored boja napada lovne pozicije ili mikrolokacije .....sva tri dekora ..sjena...magla...i šok,,,,su mi bili lovni  :takoje:  :takoje:
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: damjan 16 Januar 2010, 19:33:43
RJ,a sta mislis kako smudj vidi boje,dali kao i mi raspoznaje boje,ili boje vidi samo kao tamnije i svetlije siluete.npr,drecava fluo zelena,crvena, kroz koju ne prolazi svetlost i sve druge gusto ofarbane varalice,kroz koje ne prolazi svetlo,u odnosu na varalice koje su prozirnije i kroz koje prolazi svetlo.
ako je tako,ondah i nema velike razlike izmedju skroz crne i npr crvene varalice,ili tamno zelene,jer se sve u vodi manifestuju kao tamne siluete,u odnosu na varalice koje su prozirnije.
ovo bi vazilo za neke srednje i vece dubine,dok sto se vise prilazi povrsini te boje bi bile izrazajnije.
po meni je i vazan ugao iz kojeg svetlost dolazi,npr pecamo iz camca zabacujuci nizvodu,sunce nam se nalazi sa desne strane,ako varalicu gusto obojenu,npr drecavo zelenu provlacimo ribi sa leve strane,tako da  svetlost ne prolazi kroz varalicu jer je gusto obojena,riba ce videti tamnu siluetu izmedju svetlosti,dok ako varalicu provlacimo sa desne strane ribe,i svetlost se odbija od varalice i osvetljava je,riba ce tada moci da vidi i dekor varalice.sve to zavisi opet od dubine.
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: rj 16 Januar 2010, 19:38:54
svako od nas ima neku teoriju o tome kako smuđ raspoznaje boje...ja nisam vidovit čovjek pa da nebi lutao pamtim boje sheda i prozirnost vode pa tako i svrstavam svoje boje koje pravilnim redosljedom prezentiram ..a kako ih smuđ raspoznaje ?????nemam pojma  :no:  :no:  :no:
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: smuki 24 Januar 2010, 11:35:38
                   OCIMA RIBE 
"ljudi vide spektar duginih boja,a ribe slicno samo sto su svetlosni uslovi pod vodom drugaciji nego na vazduhu pa se i boje drugacije vide"
Izvodi
"testovi na slatkovodnim ribama:sve ispitivane vrstedobro vide :crvenu,zutu i zelenu...
U mutnoj crvena dublje od plave,u morskoj plava na vecoj od crvene i oranz
U jezerima bez algi sve boje vidljive od 1-5m.
Na 5m plava je crna,pink kao oranz a zelena se utapa u okolinu
Na 10m crvena i roze,oranz,zuta i bela se vide,ali deluju kao razlicite nijanse zelene
a zelena se utapa u boju okoline"
Po zalasku sunca vidljivost se smanjuje pa u tim uslovima ribe sve boje vide kao razlicite   nijanse sive"
 
Ovo sam podosta skratio podaci:fisch&fang 9/97 a test je radjen na jezeru 
Vrlo cesto smo mi ribe koje se pecaju na boje iako i ja kao imam neke boje a lovio sam na svim bojama sedova i ostalih mrdala:sartre,sedef,zuta,sfc i kojekakve kombinacije...
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: damjan 24 Januar 2010, 12:14:32
slazem se sa navedenim konstatacijama.
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: pikeman 01 Decembar 2010, 19:56:27
Vobleri za lov slatkovodnih grabljivica - Od površine do mračne dubine

Boje pod vodom

(https://s6.postimg.cc/cdbelr2q9/Boje_pod_vodom_1.png)
Nije lako, po zadatku, napisati tekst “šta vide ribe” ako niste ihtiolog. Ja nisam, ali evo pišem, jer se tešim da je i ihtiolog samo običan čovek, koji vidi kao čovek - a ne ko riba. I kad zaroni pod vodu opet ne vidi ko riba. A ribe ćute, ne pričaju kao ljudi, tako da niko tačno ne može sa sigurnošću da kaže šta tačno vide, i kako razlikuju boje.

A voda je sredina kojoj dvonožni stvor nije prilagođen, nema škrge. Oči su mu za gledanje na suvom, ali ipak i pod vodom vidi. Ali drugačije od riba. Od nekih vidi bolje, od drugih ne, ali ni čovek ni riba ne vide dobro kada je voda mutna, a nikako noću.

(https://s6.postimg.cc/5o9x2unpt/Boje_pod_vodom_3.png)
Kada razmatramo vodenu sredinu i uticaj svetlosti, mora se znati tačno kakva je voda: slana ili slatka, hladna ili topla, stajaća ili tekuća, da li ima ili nema planktona, itd. Takođe, količina svetlosti koja prodire zavisi od mnogo faktora: godišnjeg doba, doba dana - pod kojim uglom zraci padaju (jer u podne dublje prodiru nego ujutru, ili pred veče, kada padaju koso i odbijaju se). Na osvetljenost (pod vodom) utiče i površina, jer ako nema talasa svetlost jače prodire nego kada talasi rasipaju svetost u različitim pravcima. Sve to su faktori zbog kojih je teško - skoro nemoguće - izvući globalne zaključke o bojama varalica za ribolov, a meni je upravo to cilj.

Različite ribe različito vide, to je poznato. Pastrmka vidi ka sivi soko - bolje od čoveka. Recimo, vidi i ultraljubičasti deo spektra. Ona živi uglavnom u malim i bistrim, plitkim vodama gde se providi do dna. Znaju to mušičari pa stoga toliku pažnju pridaju savršenim imitacijama, koje moraju i bojom i oblikom i veličinom da liče na prave mušice. Isto tako je i sa varalicama, prvenstveno mislim na voblere (na slici vidite kako pastrmka vidi vobler - op. ur.).

(https://s6.postimg.cc/7ve5qrt01/Boje_pod_vodom_4.png)
Nasuprot njoj, som živi u sasvim drugačijoj sredini, u mutnim i dubokim vodama. Stoga su mu oči male i nerazvijene. Tvrdi se da boje uopšte i ne raspoznaje.Ali zato je razvio druge organe do perfekcije. (I zato ima velika usta, da ne promaši mamac, kao na ovoj Portatovoj slici desno - op. ur.).

Potočara živi u plitkim i bistrim, a som u mutnim i dubokim vodama - to su dva krajnja repera naše priče. Sve između pripada ostalim grabljivicama (smuđ, mladica, štuka, bucov...) koje vide bolje od soma ali slabije od pastrmke. One ne žive ni u prozornim ali ni u muljevitim vodama, nego negde između toga.

Priča o morskim grabljivcima nas ovoga puta ne interesuje, more je sasvim drugačija sredina. Tek da napomenem da se za morske dubine najviše koriste vobleri sa plavim leđima i srebrnim bokovima (dodaju se i razne folije koje služe da što više razbacuju svetlost sa bokova, dok se vobler tetura). To je stoga što se u spektru plava vidi najdublje (do oko 30 m dubine). Što dublje - to se manje svetla probije. Znate da u velikim dubinama vlada mrkli mrak i da su stvorenja iz tih dubina ili slepa, ili uopšte nemaju oči. Ali obično imaju velika usta. (Na slici dole vidite do kojih dubina se koje boje vide. I to je relativno zbog raznih faktora, ali uzmimo ovo kao neku konstantu - op. ur.)

Stoga se vraćamo u normalne dubine - do desetak metara maksimum - i u naše slatke vode, gde žive ribe koje su tema ovog teksta.

Smuđ pod vodom vidi bolje nego čovek, a naročito bolje vidi u sumrak i svitanje. Ali ni on ne vidi po mraku, kad ni malo nema svetla, to treba imati u vidu kada birate dekor i boju voblera. Dok za pastrmku morate strogo paziti i na oblik (da izgledom i bojom što vernije odslikava prirodni plen) za smuđa sam oblik ne igra neku ulogu. Ali još kako igra dekor i način prezentacije varalice. Smuđ nije “dalekovid” ali je “vidovit” - čim posumnja ništa od ulova! Ovde se neću osvrtati na vibracije voblera jer je to zasebna tema, o kojoj je već toliko pisano. Eto zašto postoji ogromna paleta dekora i boja za smuđa. Od prirodnih dekora - do vrištećih boja koje svojom napadnošću prosto nerviraju. Sigurno i Vi imate kolekciji po nekoliko šarteza i vatrenih tigrova.

(https://s6.postimg.cc/etd7zlksx/Boje_pod_vodom_2.png)

Rekli smo da je som slep kod očiju. Stoga on najviše lovi noću. Niti vidi niti ribe vide njega.Ali on bolje čuje i ima veće brkove. Zato na boje varalica za soma ne obraćajte pažnju, ali birajte voblere sa zvečkom. Ako je slep nije gluv! Priroda je tako udesila da se neko zakržljalo čulo nadomesti drugim, mnogo razvijenijim.

Mnogi ribolovci vole da love bucova. Dok ga love strogo paze da ih bucov ne vidi. Bucov kad lovi sve pršti po površini, lepo vidite gde raubuje, ali ga nećete lako upecati - ako je raubovo blizu obale i mesta na kome stojimo. Zato ga i ne lovimo pod nogama, nego bacamo daleko - na pola reke. Boje treba da budu prirodne, ko kederi koje lovi. Ali njega više pecamo kastmasterima i mušicama nego voblerima.

(https://s6.postimg.cc/m33uff5ox/Boje_pod_vodom_5.cc)
Ni štukarošima nisu vobleri broj 1, već prednost daju kašikama i leptirima, ali i vobler je nekad dobitna kombinacija. Štuka dobro vidi (koliko može ako je voda bara, plitka i mutna), a noću ne lovi. Ali štuka ima u dubokim i bistrim alpskim jezerima, na Baltiku gde je pecaju trolingom, uglavnom na plavo/srebrno obojene voblere za veće dubine. Kod nas je to “barski tip” grabljivice, pa zato koristite voblere u prirodnim dekorima (recimo imitacija male štuke, jer je veliki kanibal), ali i u drečavim (FT, GFR, RH i druge).

Generalno: grabljivice prozirnih i plitkih voda pecajte voblerima prirodnih dekora, koje i oblikom i bojom liče na ribice iz okruženja, a što je voda dublja i mutnija postepeno prelazite i na upadljivije dekore, pa sve do skroz drečavih. Dubinama na kojoj trenutno radi prilagodite i dekor, jer crveni neće videti na 7-8 metara. Pravilo: topla voda - tople boje, hladna voda - hladne boje, takođe važi. Ali opet prilagođeno dubini i prozirnosti vode.

Nije uvek lako odabrati adekvatnu boju, pa morate imati poprilično voblera, a da bi lakše odabrali dobitni nadam se da vam je bar malo pomogao i ovaj tekst. “Mali milion” faktora utiče na uspeh u ribolovu, a boje voblera su od primarnog značaja za lov pastrmke do totalnog nebitnog činioca za pecanje soma. Najgore od svega je što vidljivost boja pod vodom toliko mnogo zavisi od fizike i hemije. I biologije!

Zoran Popov

Boje postoje samo dok je svetla - u mraku ne postoje! Svetlost je čudo nad čudima - to najbolje zna onaj ko se bavi fotografijom. Recimo, smuđ koga sam našao “guglajući” internetom je predivan primerak, ali nema crveni rep. Nema ni Šandorov, ali ja sam uhvatio trenutak kada mu je iza leđa bilo zalazeće sunce - op. D.J.

(https://s6.postimg.cc/s02nz4gi9/Boje_pod_vodom_6.png) (https://s6.postimg.cc/qz7h745u9/Boje_pod_vodom_7.png)

Objavljeno u WEB Trofej-u br. 2, možete ga preuzeti klikom na baner: (https://s6.postimg.cc/6x04j14p9/Trofej_banner120x60.gif) (http://www.trofej.info/index.php?option=com_docman&Itemid=58)
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: MIF 10 Decembar 2010, 00:27:31
Napisati da som ne vidi plijen,i da su mu oci zakrzljale je u najmanju ruku-smijesno.Ocigledno pisac nije puno vremena proveo u toj vrsti ribolova.Ako je tako,zasto onda kasike sa metalnim odsjajem,a ne recimo crne.Ili zasto je boja sedefa na silikonu...Som je najsavrseniji rijecni grabezljivac,koji je fenomenalno povezao SVA svoja osjetila.A da oci ima a ne vidi u svom prirodnom okruzenju,tami...svasta!
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: zilien 10 Decembar 2010, 01:21:49
Iz mog iskustva boja je na neki nacin bitna,kad je mesecina ,voda bistra ili se u okolini vode  nalazi osvetljenje(kad je noc u pitanju).mislim na uredjena kupalista ,prisranista pa otsjaj svetlucavog voblera ili sa sljokicama mrdalica neodoljiv je mamac sto se odnosi na smudja. provereno
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Nemanja_vfr 10 Decembar 2010, 02:11:37
...a da ne govorim o tome da sam stuku u toku noci dobijao (x,y,z) puta  :lol: toliko o tome da ne lovi nocu...  :grin:
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: mrjr 10 Decembar 2010, 07:41:48
Hmm,treba razlikovati noćne situacije.Retko ko peca u mrklom mraku.Uglavnom se noću peca uz samu obalu,pri nekom veštačkom izvoru svetlosti(gradski kej) ili barem pri jakoj mesečini.Noć nije svuda ista.Što se smudja tiče,on sasvim dobro vidi noću,i to znaju svi koji ga love.
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Hemingway 10 Decembar 2010, 11:36:53
MIF .. i ja nevjerujem za soma da nevidi  :no:...
poznato nam je svima da ima jako malene oci naspram svoga tijela ..
a meni je poznato da ima slab vid ...a svijetle kasike itd ..
vidi itekako  :takoje:  kao i svaka druga riba ...
medjutim preko weberovog organa ( organ za sluh) cuje ekskvizitno znaci  :ok:
zato i reaguje na Bućke .. bas iz tog razloga  :takoje:
a vibru osjeti kao i sve druge ribe i to je to sto se soma tice
evo slike od toga organa

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi52.tinypic.com%2F2v82tdv.gif&hash=dbd3fd72b9e34379fe44ad5168b5bca1)
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Glod 20 Februar 2011, 12:09:57
Som nije slep, samo je "kratkovid" i "daltonista", tako se priča. Srećom ima i te kako razvijene druge organe, tako da mu "polarizacione Rej Banke" nisu potrebne. Hemingvej je tačno primetio da je Webwerov organ pravi radar, ili sonar. A i brkovi mu nisu mali, krljušt nema... ali to su teme za d(r)ugi priču...
Kad su boje u pitanju, Spale Smuki pominje stari tekst iz "F und F" - evo ponovo tih fotosa, objavljenih još u Trofeju broj 1 iz 1998. godine.
Boje pod vodom, a u koloru! (http://www.trofej.info/index.php/vesti/varalica/item/274-boje-pod-vodom-a-u-koloru)

(https://i.postimg.cc/KZJ1yWm5/Boje-pod-vodom.jpg)
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Vale 03 Novembar 2011, 21:21:14
Lure Colors Part 1: Understand How Lure Colors Look To Fish (http://www.youtube.com/watch?v=tpQTh_tnJ6c#)

Lure Colors Part 2: How Water Depth Affects Lure Color Visibility (http://www.youtube.com/watch?v=TTi5nJqEzvo#)

Lure Colors Pt 3: How Waves Affect Lure Color Visibility (http://www.youtube.com/watch?v=QTqyVX3oZk0#)

Lure Colors Pt 4: Choosing Lures For Use In Dirty Water (http://www.youtube.com/watch?v=p5P6UMGiT7o#)
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: pop 05 Novembar 2011, 20:25:03
U priči o bojama najlakše je primeniti ono što nam fizika kaže - kako se apsorbuju pojedine boje iz bele svetlosti u zavisnosti od pređenog puta kroz vodu. Čak i da postoji takva voda (a ne postoji, jer niko od nas ne peca u čistoj H2O), mnogi tom prilikom pojednostavljuju stvari i dalje, pretpostavljajući da zraci Sunčeve svetlosti padaju na vodu vertikalno. Na taj način se apsorpcija boja (nestajanje pojedinih boja iz spektra dnevne svetlosti) računa kao dubina. Ni to najčešće nije upotrebljivo u praktičnom pecanju (osim u podne, negde oko ekvatora).

Najkorisnije je posmatrati vodu kao filtar u boji. Grubo objašnjenje bi bilo - voda prenosi svetlost kao što naočare u boji prenose boje iz sveta oko nas. Zamućene vode od poplava i sličnog, posmatraju se kao "crveni" filtar, one obojene planktonom kao "zeleni", one sa atmosferskim taloženjem čestica kao "žuti" i slično. Sve su ovo pojednostavljenja, da bi stvar bila jasnija. U drugačije obojenim vodama se boje drugačije apsorbuju (drugačije se "prostiru"). Još prostije - kad naiđe mutnica, ribe promene naočare; kad padne kiša ili počne da duva vetar koji diže prašinu - ribe opet promene boju naočara. Naravno - kada zalegnu u dubinu, opet promene "naočare". Kada Sunce krene za zalazi ili izlazi čak i mi znamo da se menja boja svetlosti. U većini pomenutih situacija, filtarsko dejstvo vode je izraženije od apsorpcionog.

Druga predrasuda koja se u priči o bojama u pecanju čini je kud i kamo opasnija. Nama je najlakše da svet posmatramo sopstvenim očima (ili očima onih kojima verujemo). Kako god okreneš, niko od nas nije riba. Stručna javnost dobro poznaje anatomsku građu ribljih očiju, pa na osnovu toga posredno zaključuje kakvu bi to sliku moglo da stvori u ribljem vidu. Ali niko pouzdano još uvek ne zna kako ribe vide. Ono što je sigurno je da skoro svaki smuđ ima nekoliko (desetina) puta veću zenicu od skoro svakog dvonožnog lovca na smuđeve. Ako na to dodamo drugačije građeno oko (što nije sporno) kao i moguću sasvim drugačiju obradu slike u ostatku čula vida, može se pretpostaviti da ribe u mutnom Dunavu itekako vide.

Nama je antropocentrično lakše da poverujemo da je tamo dole, u dubini, mrkli mrak i da se stvar opstanka rešava bočnom linijom. Bočna linija je organ za orijentaciju/kretanje riba u tekućoj sredini, pa tek onda pomoćno čulo za lov (vrlo ograničenog dometa).

Treća i najmanje pominjana "sitnica" (koja se najčešće uopšte ni ne pominje!!!) je priča o slikama, umesto priče o "pokretnim slikama". Ribe uglavnom zanima ono što se kreće u slici koju vide, kakva god da je ta slika.
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: juzba 06 Novembar 2011, 00:40:39
Pop :tongue: , najbliže istini, predpostavljam.
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Vale 08 Novembar 2011, 20:41:43
Dobra stvar je (o tome nisam razmisljao) da veliki uticaj ima pozadina,tlo...,mozda je bas zato na nekim mestima lovna ili ne...i sam smudj je na nekim mestima tamniji :smiley:
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: pikeman 20 Oktobar 2018, 20:36:29
Kad su boje u pitanju, Spale Smuki pominje stari tekst iz "F und F" - evo ponovo tih fotosa, objavljenih još u Trofeju broj 1 iz 1998. godine.
Boje pod vodom, a u koloru! (http://www.trofej.info/index.php/vesti/varalica/item/274-boje-pod-vodom-a-u-koloru)

(https://i.postimg.cc/KZJ1yWm5/Boje-pod-vodom.jpg)

Eksperiment objavljen u časopisu "Fisch & Fang". Vršen je sunčanog avgustovskog dana na jezeru sa relativno bistrom vodom, ronilac je spuštao tablu sa trakama u bojama.
Prva traka levo je srebrna prizmatik folija, slede roza, žuta, ljubičasta, crvena, bela i zelena boja.

(https://i.postimg.cc/KZJ1yWm5/Boje-pod-vodom.jpg)
Ekperiment sproveden u poplavljenom kamenolomu Stoney Cove (Leicestershire, UK).

https://www.youtube.com/watch?v=MM_RwdUi30Q
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: simpson_H 20 Oktobar 2018, 21:12:25
Ali mi ne lovimo ljude da bi nas interesovalo kako ljudsko oko vidi boje pod vodom.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: mrjr 21 Oktobar 2018, 09:32:26
Kako god ribe videle, za smudja je šartez najvidljivija boja. Kad bacam vobler  pri površini, fire tiger dekor ili sfc su bez premca. Kad pecam po dnu silikonom, što tamnije to bolje i dalje ne razmišljam o tome kako ribe vide,a kad ne znam šta ću stavim šartez tvistera.

Poslato sa FIG-LX1 uz pomoć Tapatoka

Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: pikeman 21 Oktobar 2018, 11:39:30
Postoji tema i o ribljem vidu... https://vukovisadunava.com/ihtiologija/kako-vide-ribe/
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Popovic 21 Oktobar 2018, 14:10:21
Koja je to boja "šartez", samo sam medju ribolovcima cuo taj naziv, ozbiljno pitam stvarno ne znam?
@mrjr moze li fotka tog twistera u šartez boji?

Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: mrjr 21 Oktobar 2018, 18:24:44
Kad pomešaš zelenu i žutu, recimo.

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181021/f25b510187587c2e102db04a0a255265.jpg)

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181021/c390cf3ce0937f3a27e4ffc45633d541.jpg)

Poslato sa FIG-LX1 uz pomoć Tapatoka

Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Vale 21 Oktobar 2018, 18:25:46
Transparent!
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: simpson_H 21 Oktobar 2018, 19:23:17
Ne mora da bude transparent, moze i mlecno.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Germina 21 Oktobar 2018, 23:11:04
A može i alkoholno  :cheesy:...po francuskom likeru je boja dobila ime, zeleni i žuti Chartreuse    smiley033

(https://www.chartreuse.fr/en/wp-content/uploads/sites/6/2015/05/chartreuse-verte.png)

(https://img.thewhiskyexchange.com/540/liq_cha7.jpg)
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: mrjr 22 Oktobar 2018, 07:38:25
Na dve slike tvistera ,koje sam okačio gore, u pitanju je isti tvister,ali pod različitim svetlosnim uslovima.Izgleda kao dve nijanse iste boje,a nije.Pod vodom je situacija još drastičnije naglašena u pravcu menjanja izgleda boje sa promenom svetlosti. Ono što sam ukapirao je da grabljivica voli i da vidi ono što lovi,a ne samo da ga oseti kroz vibraciju.Pogotovo smudj ima potrebu za vizuelnom identifikacijom pre nego što napadne.Bitan je kontrast u odnosu na pozadinu,drugim rečima.Znači, boja kao kontrast, tako da smudj bolje uoči varalicu. Takodje, taj kontrast ne bi trebao da bude prejak, jer onda izaziva sumnju. Sve u svemu, ja imam neki svoj recept za situacije u kojima najčešće pecam. Šartez je najuniverzalnija boja za nepoznat teren,a kasnije dolaze finese.Osim toga ne stoji svakoj varalici isto svaka boja.
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: simpson_H 22 Oktobar 2018, 13:25:52
Eeeee gde su ona srecna vremena kad se hvatalo samo na beli i zuti. Al bilo ribe koliko hoces :cheesy:
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: mrjr 22 Oktobar 2018, 13:40:23
E,pošto nema ribe kolko hoćeš,onda kad je nadješ moraš i da je uloviš,ili mašiš zicer.Ako idem varalicom, moram da mislim i na boju,...
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: TopMix 22 Oktobar 2018, 14:46:23
Ajd da na trenutak ostavimo po strani boju varalice.
Moje pitanje za stručnjake glasi: kad smuđ lovi svoje prirodne mamce, najčešće ribice tipa keder, peš i sl., koliko nosi procenata boja plena, u poređenju sa vibracijom, mirisom, oblikom plena, načinom kretanja i ponašanja ribice, mestom i vremenom lova i dr.?
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: mrjr 22 Oktobar 2018, 14:48:21
Ofarbaj kedera pa probaj.

Poslato sa FIG-LX1 uz pomoć Tapatoka

Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Jigfishing 22 Oktobar 2018, 15:06:49
@TopMix
To ne može niko da ti kaže jer nije isto kad smuđ leti napada u jatu na površini u noći bez mesečine ili zimi u sred sunčanog dana kad čuči u zaklonu i moli Boga da naleti nešto.
Na sve boje i dekore sam imao ulove i u svim periodima dana/godine, tako da mislim da boja ne utiče ni 10%.
Po meni 90% je mesto i prezentacija.
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: jiggybaw 22 Oktobar 2018, 15:41:37
Ne jede smudj tvistere, nego "malo, sareno...daj da vidim sta je to"  :smiley:
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: TopMix 23 Oktobar 2018, 12:23:15
@TopMix
To ne može niko da ti kaže jer nije isto kad smuđ leti napada u jatu na površini u noći bez mesečine ili zimi u sred sunčanog dana kad čuči u zaklonu i moli Boga da naleti nešto.
Na sve boje i dekore sam imao ulove i u svim periodima dana/godine, tako da mislim da boja ne utiče ni 10%.
Po meni 90% je mesto i prezentacija.

Tako i ja nešto kontam...Može da se stručno diskutuje o prelamanju svetlosti, razlaganju boja pod vodom i u različitim dubinama, sa ljudskog aspekta, čak praktično i naučno da se dokazuje, al pitanje koliko je to okidač kod grabljivice i kakao neka boja utiče u datom momentu i na datom mestu, u rečnim uslovima, spada u naučnu fantastiku.
A kolegi Mrjr se zahvaljujem na filozofskom odgovoru i sa zadovoljstvom mu prepuštam da svoje iskustvo dopuni farbanjem kedera.  :cool:
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: mrjr 23 Oktobar 2018, 12:49:38
Ne pecam na kedere uopšte,jer ne volim da prljam ruke,a i bez kedera znam da ulovim smudja.Odgovor je sasvim primeren pitanju, jer se ne može za prirodan mamac od mesa diskutovati o boji,ili reći da izuzmemo sve ostalo i posmatramo samo boju i njen uticaj.Smudj se milenijumima hrani tom hranom i ne treba mu poseban stimulans.Ovde se postavlja pitanje o boji varalica pod vodom i kako utiče na lovnost.Po meni ima dosta uticaja.
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Germina 23 Oktobar 2018, 13:47:51
Nije vezano za varaličarenje ali se ipak radi o ribljem vidu....ne mali broj puta mi se dešavalo da skobalj ko blesav regularno uzima veštačku travu  zelene ili crvene boje u zamućenoj vodi, na dubini 2-2.5m u sam sumrak kad i ja jedva plovak vidim  :huh:
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: VladimirR 23 Oktobar 2018, 13:57:54
Moja dosadašnja praksa je pokazala da npr.kad je voda mutna k'o oranje najbolje rezultate daje fluožuti, kad je noć obično neki sa naradzastim stomakom i šljokičavim leđima, zimi preko dana obično tamnije dekore boja kokakole...A najčešće se mislim da dekor nema veze.
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: TopMix 23 Oktobar 2018, 15:24:09
Ne pecam na kedere uopšte,jer ne volim da prljam ruke,a i bez kedera znam da ulovim smudja.Odgovor je sasvim primeren pitanju, jer se ne može za prirodan mamac od mesa diskutovati o boji,ili reći da izuzmemo sve ostalo i posmatramo samo boju i njen uticaj.Smudj se milenijumima hrani tom hranom i ne treba mu poseban stimulans.Ovde se postavlja pitanje o boji varalica pod vodom i kako utiče na lovnost.Po meni ima dosta uticaja.
Varalica je sama po sebi prevara. Ako će je smuđ uzeti bez obzira što nema ni ukus ni miris, pa vrlo često ni izgled prirodnog plena, onda je logično da ni izbor boje varalice nema veze sa uspehom u ribolovu grabljivice.
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: mrjr 23 Oktobar 2018, 15:42:18
Ja cenim tvoje iskustvo, ali moje mi govori drugačije.

Poslato sa FIG-LX1 uz pomoć Tapatoka

Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Batica 23 Oktobar 2018, 17:20:07
Jedan dan pecas na jednu boju.
Drugi dan na drugu.
U isto vreme na istom mestu. Za nedelju dana imas pravu sliku o boji i sta najbolje uzima.
A ne kada dodje cug svi menjaju i stavljau zelene ili zute boje i kao jede najbolje tu boju.

Poslato sa ANE-LX1 uz pomoć Tapatoka

Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: ibanezi 23 Oktobar 2018, 17:42:48
 Ja opet izbegavam šartrez, fluo i druge vrišteće boje. Mlečnobela znam da je uspešna, ali i nju izbegavam, nije zanimljiva meni :cheesy: U bistroj vodi bacam prirodne dekore, sedefi i zelene sa gliterima, ofarbanim leđima... u mutnoj tamne dekore jer nekako mislim da se u "žutoj - ilovača" vodi tamno zelena, tamno plava, tamno crvena i crna najbolje vide. Ovo naravno važi za silikonske mamce. Vobleri su neka druga priča. Tu noću volim da bacam i FT i razne kombinacije dekora sa oranž stomakom.
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: marina1983 23 Oktobar 2018, 20:44:03
Zavisi od ciljane ribe tu mlečno belu zna bucov da razvaljuje , vrišteće štuka i neka sredina za smudja npr.
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: ibanezi 23 Oktobar 2018, 20:52:13
Bucova mi je bezveze loviti ciljano na silikonce. Toliko lepih, različitih varki ima za bucova da bi ga lovio na tvister. Pa još mlečno beli. Bljak!  :lol: Jedva nekako neku glavinjaru provučem kad radi negde daleko.
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: simpson_H 23 Oktobar 2018, 21:31:04
Licni rekord na oranje vodi sam postigao providnim kalinsom. Najsigurniji ulov bez obzira na boju vode i doba dana imam na krv crveni "madjarac". I na kraju, odavno sam izvukao zakljucak da pravila nema.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Dva vuka 23 Oktobar 2018, 22:37:55
Ako nije u pitanju  plitka i bistra voda , ondak boja peca ribolovca , a oblik i vibracija ribu . Međutim , kad je u pitanju plitka i bistra voda , meni se najbolje pokazao providan silikon ili crni vobler . Da ne pominjem da je Milanče pravio od prljavog sunđera porolonku i lupao smuđeve sve u šesnaest.  Kakav ondak zaključak izvesti ?  :cool:
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Drill Junkie 24 Oktobar 2018, 12:52:34
Zimi na kanalu nema nista bolje od porolonke  :ok:
ja je jos malo ocrnim , potamnim

Nisam nesto vest (citaj smotan) sa alatom (makazama) pa mi treba puno vremena
da napravim onu pravu. Treba oceniti pravu kolicinu pijanog sundjera i tezinu udice da bi bilo skoro suspending

Na Dunavu kad je bistra voda bacam gume: motor oil, coca cola, pumpkin, sedef-crno
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: TopMix 30 Oktobar 2018, 08:10:59
Ako nije u pitanju  plitka i bistra voda , ondak boja peca ribolovca , a oblik i vibracija ribu . Međutim , kad je u pitanju plitka i bistra voda , meni se najbolje pokazao providan silikon ili crni vobler . Da ne pominjem da je Milanče pravio od prljavog sunđera porolonku i lupao smuđeve sve u šesnaest.  Kakav ondak zaključak izvesti ?  :cool:
Zaključak je vrlo jednostavan. Kad lupaš smuđeve "sve u šesnaest" to znači da je teren bogat sa smuđem i ne treba puno mudrosti da ga uloviš. Dovoljno je iskustvo, u pravo vreme i na pravom mestu.
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: pikeman 01 Jul 2019, 14:35:03
Kako se boja menja sa dubinom...

https://www.instagram.com/p/By7ypevHS8r/
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: simpson_H 01 Jul 2019, 15:41:26
Ali uvek je interesantno sto svi pricaju o vidljivosti boja ljudskim okom

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Germina 02 Jul 2019, 00:15:50
Lepota je u oku posmatrača  :lol:
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: pikeman 05 Februar 2020, 18:00:26
https://youtu.be/kH2el8wMkDo
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: bolenbgd 05 Februar 2020, 20:42:19
Kako li to ribe vide...
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: ibanezi 05 Februar 2020, 21:20:35
 Za štuku ili soma čisto sumnjam da išta vide osim obrisa pri kretanju plena na većim dubinama bez obzira na boju varalice. Ne zaboravimo da kamera ipak emituje malo svetlosti i u najcrnjem mraku na tako bliskom rastojanju od varalica. Male oči ribe to ne rade i mislim da i na manjoj dubini prestaje razlikovanje boja do potpunog gubljenja varalice iz vida.! Međutim, smuđ je noćna grabljivica i ima oči sa onim tipom ćelija koje imaju i kopnene noćne grabljivica, sova ili mačka. Zato im oči sijaju u mraku. Što god je mračnije, te životinje jasnije - oštrije vide. E sad, ne bih baš bio ubeđen da razlikuju boje, pre bih rekao da vide onako kao Terminator u filmu sve jasno oštro, ali u nijansama jedne boje, kod Terminatora crvene :lol: Naravno u uslovima čiste vode, ma koliko mračne i duboke. Zato sam ubeđen da u takvim uslovima boja varalice ne igra baš nikakvu ulogu. Ali volim šarenilo, silikonce raznih dekora da meni ne bi bilo dosadno.  :rolleyes:
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: marina1983 05 Februar 2020, 21:44:19
Nemam ih vise istrosio sam a i retko na iste nailazim ali crni dekor mi top.
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Copetić 05 Februar 2020, 21:53:06
Ali uvek je interesantno sto svi pricaju o vidljivosti boja ljudskim okom

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Baš to.

(https://i.ibb.co/kH9ZDsW/2-E0-CCA74-5-B3-A-4460-8-A54-705512-F041-D8.jpg)
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: marina1983 05 Februar 2020, 22:10:44
Ma dijagrama brdo svi razliciti.
(https://i.postimg.cc/3xFf5gBX/1442pmw.jpg) (https://postimages.org/)
Naslov: Odg: Boje pod vodom
Poruka od: Copetić 05 Februar 2020, 22:17:54
Taj tvoj je verovatno refraktivni index. Ovaj moj gore sa slike je drugi vid istraživanja. A znam za čoveka koji ih drži kući u akvarijumu i testira i po njegovoj priči fluo žutu najčešće, moja pretpostavka je da je to čisto teritorijalno.