Vukovi sa DUNAVA

PRIBOR & OPREMA => Štapovi => Varaličarski štapovi => Temu započeo: mrjr 27 April 2012, 07:44:36

Naslov: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mrjr 27 April 2012, 07:44:36
Ništa lošije se ne prolazi sa kraćim štapom. Ja sad, recimo, pecam sa štapom od 7,6stopa (232cm) sa obale i ne smeta mi ni najmanje.
Jedina prednost dužeg štapa je ako varalicu vučemo paralelno sa obalom, a u svim ostalim situacijama nema nikakve veze.
Izvućićeš ti soma na kraći štap još brže nego na duži. Ugao vodjenja varalice se zanemarljivo menja, a ubadanje je sasvim sigurno. Istovremeno sa kraćim štapom se lakše vodi i kontroliše varalica, a ruka se manje umara.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: rj 27 April 2012, 09:20:38
mrjr ..neću ni da komentiram obalu i dužinu štapa pogotovo na zahtjevnim terenima ...toliko je napisano o prednostima i manama da ti mirne duše dajem ...KEC....1.... :rolleyes: :takoje:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mrjr 27 April 2012, 09:55:46
A ja ti mirne duše preporučujem da kad odeš na Vranu popričaš o dužini štapova u pauzi takmičenja... :bye:

pre nego što im podeliš kečeve.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: rj 27 April 2012, 12:53:46
Pa mislim da posle cc 30 god. spinanja i jig tehnike od toga cc 10 god sa obale znam šta je najuniverzalnije ...obala traži nekoliko dužina štapa ...koristio sam 275 cm - 360 cm zavisno od terena ...kad idem na nepoznatu poziciju nosim 3 kompleta jer neznam šta me čeka ...za svaku poznatu poziciju imam odgovarajuč štap naravno neke pozicije se preklapaju sa određenim kompletom zbog nečeg drugog je bio KEC  ...izbačaj ..kačenje ribe i sam dril u ta tri elemanta duži štap ima ogromnu prednost ...naravno nemislim tu na lov klena...bandara...škljoca ....bucova ...
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mrjr 27 April 2012, 13:27:59
Umesto odgovora citiraću kolegu sa nekog CRO foruma
"...Moja je preporuka da za soma ne koristite duge štapove a pogotovu ne teleskopske.
Sa dugim štapom jako se teško boriti sa somom a teleskopski su uglavnom preslabi.
Neki dan mi je kolega pričao da mu je som od 15 kg "sasuo" teleskopski karbonac klase preko 1000 kn kao kulu od karata, štap je kad je zategnuo soma i ovaj zamhnuo repom popucao na baš svim segmentima i na kraju je soma uz puno muke uspio izvući rukama potežući nit.
Za soma su ipak najbolji kraći jednodjelni ili dvodjelni puni štapovi od 200 do 500 gr do maks. 2,7 m od staklenih vlakana ili miks sa karbonom za one koji imaju love na bacanje. Ovi štapovi dobro podnose preopterećenja kad velika somina zamahne repom. Mana jednodjelnih je transportna duljina. Kolega ima jedan "nazivno" dvodjelni od 500 gr kod kojeg je blank cijeli a samo se drška sa nosačem role natiče na njega. "Mrak" štap ali dao je puno love za njega.

Što ze zabacivanja većeg kedera (ili bilo kakvog većeg i težeg mamca) na daljinu tiče tu je kraći i savitljiviji štap isto u prednosti jer nema toliko trzaja kod izbačaja kao kod dugih i tvdih štapova. Imam surf štapove i znam što se događa kad sa njim mahnem sa kederom. Ako i uspijem nekako smontirati kedera da kod zabacivanje ne otpadne onda će sigurno "ispustiti dušu" kad pljusne po površini vode (dogodi se i da mu oči ispadnu od pljuska).

Dugi štapovi su isto tako nepraktični i za lov iz čamca i na rijekama uopće jer su obale obično obrasle vrbom ili nekim granjem pa nije lako ispod toga baratati dugim štapovima.

:idea:Tko ne želi kupovati specijalne somovske ili štapove za morski "big game" preporučam dvodjelne morske "pilk" štapove od 200 gr sa punim vrhom i šupljim donjim dijelom. Ima ih od 1,8 do 2,7 m. Imam dva štapa te klase SPRO Power Prion Pilk i Zebco Cool Pilk i zadovoljan sam sa njima, nisu predugi niti preteški a prilično su čvrsti. Cijene su im oko 150-180 kn što je sasvim pristojno.

Isto tako slažem se sa kolegama koji tvrde da je stara dobra "Germina" sasvim dobar štap za soma...."

Ne bi ništa dodavao  :thumbup:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: juzba 27 April 2012, 13:46:44
Mrjr, moram da kažem, blinkao sam soma dosta godina i nikada ga nebih lovio štapom ispod 270, ali trice su mi se pokazale najbolje.

Taj citat je samo jednim djelom točan, ostalo su samo priče.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: rj 27 April 2012, 15:49:45
mrjr nekoristim štap jači od 150 wg ...a primjera usješnog lova imaš na stotine ...šta trebam reč za onajmoj CDBR 252 cm 32 gr som 35 kg za cc 30 min vani ..jel to somovski štap ???? kod samog drila pri lovu soma prije bi obratio pažnju na nešto drugo a to je akcija štapa
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mrjr 27 April 2012, 16:08:04
Taj CD je odličan štap,ali ja ga ne bi ciljno odabrao za soma nikad.Trebalo ti je sigurno dosta snage da savladaš tog soma,jer CD baš ne amortizuje najbolje.To je ipak i pre svega smudjaroško-džigeraški štap.Ono za akciju je tačno da je to najvažnije pri odabiru štapa,ali ja sam navikao na fast štapove,tako da se teško odlučujem za neki sporiji.Zato sam i odabrao ST.Croix Tidemaster,jer je štap uradjen od njihovog scII grafita,što u prevodu znači da je jak ,ali istovremeno i dovoljno savitljiv za teži ribolov.Naravno da samim tim gubi na osetljivosti i ne čita dno kao taj CD i nije ni toliko brz,ali zato će da savlada sav otpor krupne ribe.Oni ga nažalost ne rade u dužinama koje su ovde uobičajene,ali ja ću da rizikujem.Za krupnu štuku je sasvim ok. a za soma na reci će biti dobar,jer ja nemam nameru da pecam soma sa obale,jer je to skoro nemoguća misija na Dunavu,bez obzira na dužinu štapa.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: maverick 27 April 2012, 16:15:50
uvjeti na obali zahtjevaju razlicit pribor...nije isto ako ga blinkas u gradu na nekom keju ili u limanu gdje imas 20 metara dubine s krsem ispod sebe...nije isto da lovis na mjestu gdje se prvi prelaz nalazi na 50 metara i imas konstantnu potrebu za dugim i preciznim izbacajima....moze se svaki stap iskoristiti za bilo koji lov...samo je pitanje koliku ces imati realizaciju....a o tim stapovima koji su punjeni ovim ili onim ne bih puno....pogotovo ako u gore navedenmom tekstu bacaju babusku ili koju vec zivotinju da bi uvatili soma....treba pribor koji ce osim detekcije pruziti i mogucnost kvalitetnog ubadanja i mogucnost zamaranja kako u samom pocetku tako i u dijelu kad vecu ribu privedes obali...
nema tu puno polemike pogotovo kad uzmes u obzir da ribolov soma varalicom u nekim uvjetima spada u utopiju i da se treba potrositi dosta vremena bez ulova...onda osim svega navedenog jako je bitna i tezina pribora....ne mozes s dvije kile raditi dva tri dana po deset ili vise sati dnevno....i nemoj sad da mi netko napise kako somove lovi vrlo jednostavno i dosta cesto a prosjek velicine mu je kilo i osamsto grama....kad pisem mislim na ozbiljnije ulove
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mrjr 27 April 2012, 16:31:53
Baš me zanima kakvi će vam utisci biti posle takmičenja na Vrani.Ne znam da li nosite CD-ove ili neke druge štapove.Tamo se peca i som i štuka.Biće zanimljivo,naročito uz one prevejane Rumune.Kad pogledam ko sve učestvuje biće veselo,to sigurno  :smiley:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: maverick 27 April 2012, 17:02:36
vransko i som je posebna prica...a sto se tice cd-a  po meni koji ih volim i koristim to su iskljucivo jigeraski stapovi...a cim cemo tamo loviti sam bog zna....ali recimo od malo skupljih stapova za lov s obale, naravno po meni ...limeni, lesath 50-100 3 m....
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: ossa 27 April 2012, 18:57:46
Umesto odgovora citiraću kolegu sa nekog CRO foruma
"...Moja je preporuka da za soma ne koristite duge štapove a pogotovu ne teleskopske.
Sa dugim štapom jako se teško boriti sa somom a teleskopski su uglavnom preslabi....."

Ne bi ništa dodavao  :thumbup:

Mislim da ovaj priča o pecanju na dubinku a ne o varaličearnju!
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Olovo 27 April 2012, 19:09:15
Mislim da se može varaličariti i sa teleskopom. :wink:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: twister011 27 April 2012, 19:19:19
Mislim da ovaj priča o pecanju na dubinku a ne o varaličearnju!

I to bez ikakve duse i kompromisa. Definitivno nije prica iz sportskog ribolova, mislim ako izuzmemo bodybuilding :rolleyes:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Olovo 27 April 2012, 19:27:05
Ne znam za vas , možda ste se i zaboravili  , bacala se varka itekako na teleskope , možete li da se setite cormoranovih , silstarovih , shakespeare-a, ...ima gomila i na netu novih , (što ih zovu -švalerski (jer stanu pod jaknu)) :cheesy:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: twister011 27 April 2012, 19:54:12
Ja sam negde do 90-91 bacao sa oatrim saranskim teleskopom od 3m. Uzgred i sa najlonom, i danas mi nista nije jasno kako sam hvatao, i cesto razbijao smudja cak i na nekim prelazima udaljenim 30ak m od obale :huh: Soma sam takodje pecao na teleskope, ali mi je prvi na varalicu lupio tek kada sam uzeo pravi varalicarski stap :rolleyes:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: rj 27 April 2012, 21:39:24
štap sa kojim sam izvadio najviše smuđeva i somova 20-52 kg je bio teleskopski  :eek:
silstar diafleš 300 cm 100 gr strašan štap ...ni posle 4 god drila i silovanja nije izgubio nošta na akciji a plačen je 60 DM
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: orka 27 April 2012, 22:15:59
svi stapovi od recimo 1.5m pa do 3.3m su upotrebljivi za pecanje sa obale,a u zavisnosti od vise faktora,zavisi koji cemo i kada koristiti..,a ono sto je rekao bih cinjenica je da su najupotrebljivaniji u procentima stapovi duzine od 2.7m i 3m..,poznati i priznati jos kao i najuniverzalniji...
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: KAJMAN 28 April 2012, 15:28:38
mrjr
sto se varalicarenja sa obale tice nesto i nisam tako strog kao drug Josip :) :cheesy:
BLASTINO BTS 78mhf2 - 7'8" PE2.5, line:10-30lb, cast wt.: 12-50g
http://img839.imageshack.us/img839/517/73486356.jpg (http://img839.imageshack.us/img839/517/73486356.jpg)
od mene imas 4+  smiley030

Naslov: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: srce 28 April 2012, 18:33:45
Kad cerki popravljam rolere koristim inbus kljuc, drugoj cerki bais - komplet kljuceva, sinu igracke - mosh misliti...
Kad krenem u neizvesnu situaciju , a mrzi me da nosim X kompleta, Greys grx30-100,ili lesath 50-100, za konkretne situacije se izvodi iz ergele po potrebi,naravno ko nije u mogucnosti( uvek moram napomenuti"trenutnoj"), ili nije ( oprosticete, ne mogu da nadjem prikladnu rec,da ne kazem opterecen ili ne daj boze lud, ali ajde: nije u fazonu) da se bavi kolekcionarstvom, moze sasvim lepo da uziva na reci sa stapom od 2,6 do 3 metera(somota), i 10-50gr , naravno malo kvalitetniji mora biti i nema brige.
p.s. kad god neshto izvoljevam, sklapam komplete, burazer me pita: shta je , ne radi riba
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mrjr 29 April 2012, 21:15:52
Svak čast na izboru  :clap2: .Balstino je nešto sasvom novo na ovim prostorima,a vidim da je lepo i overen somom za početak.Dužina idealna,što se mene tiče.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: alexdja 30 April 2012, 02:05:39
KAJMAN peca sa celofanom  :tongue:...

 :lol: :rolleyes: smiley033
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: KAJMAN 30 April 2012, 07:39:15
Ma to je samo prvi dan sutradan sam skinuo celofan :) :cheesy:
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg820.imageshack.us%2Fimg820%2F8319%2Fblastino10061.jpg&hash=fb8876d6fad1392b07e0bcbbb1fc46f4ea42ba87) (http://imageshack.us/photo/my-images/820/blastino10061.jpg/)

Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: stefan93 13 Maj 2012, 22:44:02
Jel moze neka preporuka za stap 3,3m za dzig?
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Damir97 05 Maj 2017, 12:24:55
Kupio sam Daiwa ninja spin 3 m 30-60 grama pa me zanimaju iskustva i misljenje o stapu. Pecam 20 godina, ali tek sad sam krenuo sa varalicarenjem pa nemam iskustva. Koristio bi ga za smudja uglavnom i stuku povremeno?
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: salesale 13 Februar 2018, 07:39:35
To ces ti nama reci posto si vec kupio... Otpecaj i javni.  :wink:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Allex 13 Februar 2018, 09:07:04
Ja sam lomio između daiwa ninja 2.7 30-60gr i ET spin blade elite 2.7 30-60gr i odlučih se za blejd. Tako da kad otpecaš javi utiske i mene zanima kakav je štap.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: fokan 09 Mart 2018, 08:18:09
 smiley033
Evo ja bih da pitam za savjet, naime želim dobar štap za voblerisanje (rapala ssr, orginal, cd + monarh + poneki kosooki) uz obalu Dunava, kanal DTD igeneralno vojvođanske terene.
Očekujem od štapa da bude dobro balansiran, lagan i pouzdan..
Eto i hvala unapred.
 smiley033
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: VladimirR 09 Mart 2018, 13:41:03
Fokane, do koliko novaca planirate da izvoite za štap?
Pošto vidim da ste iz N.S. prošetatj te do Ranka Travara, i pogledajte Balzer IM 12 Edition, model 270cm t.b. 10-45 ili 20-75gr. Topla preporuka, lagani, sa dobrom opremom, fenomenalan balans zbog kratkog gornjeg rukohvata, idealni za voblericu. Ovo pričam za prvu seriju, jer vidim da je izašla i druga serija, o njima ne znam ništa, ali sam čuo da su malo krući od prve. Idi vidi, pa proceni. Cena je nešto oko 15000 gore dole

(https://s13.postimg.cc/la74vgd2v/images.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s13.postimg.cc/m0zv0quqf/proxy.php.jpg) (https://postimages.org/)
A ovako izgleda druga serija


(https://s13.postimg.cc/w9sc72qnb/34.5e.8d.0161833_1_4.png) (https://postimages.org/)

(https://s13.postimg.cc/crxor33zb/1-1272_Edition-_IM-12_Spin-45-800x800.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s13.postimg.cc/w9sc70t7b/st_30.jpg) (https://postimg.cc/image/andbpzumr/)
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: fokan 09 Mart 2018, 18:22:37
Fond kojimi stoji na raspolaganju je oko 200€..
 smiley033
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: VladimirR 09 Mart 2018, 18:24:12
Probaj ovo, ako ti se svidi imaces i kusur.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Dva vuka 09 Mart 2018, 21:16:29
Aspire 240 MX 15-40 , vrhunska motkica za vobliše  :ok: 185 eura   :cool:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: sasabosko 09 Mart 2018, 21:35:08
Za te pare ima svasta nesto, al moja preporuka Sportex Black Arow na 40gr, ja bih najpre za dug zabacaj 3m, no mozes i krace. Ima snage u blanku za dobru ribu, odlican bacac, strahotan na kontri, malo debalansiran, al nema ljubavi bez boli :lol:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: ibanezi 09 Mart 2018, 21:54:41
 Za samo nepunih 11000rsd, izvanredan Robinson Diaflex classic spin 2,45  10 -36. Vrhunske karakteristike uz komplet Fudži opremu. Ukoliko je kratak, onda 2,85 verziju - Diaflex spin 10 -40. On je oko 15000, isto komplet Fudži i vrhunske karakteristike.  I meni jedni od najlepših štapova na tržištu. Tanki, crni, elegantni sa punom plutom i prelepim Fuji halterom.
(https://s17.postimg.cc/n08e7xzxr/diaflex_spin-500x500.jpg) (https://postimages.org/)
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Dva vuka 09 Mart 2018, 22:37:14
Da, odavno me nije štap prijatno iznenadio kao taj Robinson  :takoje: Doduše, imali su oni i ranije dobrih štapova  :cool:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: fokan 11 Mart 2018, 10:23:35
Evo zagledah Avida i Speedmastera... gledao sam razne, nazalost neke nemam prilike da licno vidim...
 smiley033
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Nemanja096 11 Mart 2018, 14:41:02
Pozdrav svima, nov sam na forumu i pocetnik u pecanju.
Sto se tice pecanja, pecam sa obale.
Kupio sam Okuma Alaris stap 20-60g i za sad sam zadovoljan. U Carpologiji su rekli da je stap skoro izasao u prodaju i da je zbog vece porucene kolicine cena nesto niza nego sto treba biti. 3500din
Da li je neko mozda probao stap,kako vam se cini i koliko mislite da je dobar za varalicarenje po Dunavu po karakteristikama sa slike?(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180311/92b6a5a27bfd81dcfcce1439a3143609.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180311/94272d84fd17c235fe527bb493daaa0c.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180311/cdd19e14caa0230661a438e375e32401.jpg)

Послато са Lenovo K33a48 уз помоћ ТапатокаSpojene poruke: 14 Mart 2018, 18:54:14

Moze li neko bar nesto reci, bio bih veoma zahvalan posto sam amater

Послато са Lenovo K33a48 уз помоћ Тапатока

Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: salesale 16 Jun 2018, 07:16:53
Posto si vec pazario,odpecaj pa reci ti nama kako ti se cini stap,koje si glave bacao sa njim,kako ih oseca,kakav je kad upecas ribu itd.. preporucio bih ti da skines monofil i namotas upredenu strunu. Imaces daleko vise prednosti od monofila. Posto si pocetnik i ako pecas na Dunavu smudja i stuku ne moras preterivati sa debljinom. Struna nosivosti 10-15lb ce ti biti sasvim korektna za pocetnika.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mikipike95 26 Septembar 2018, 19:52:53
Cao svima, nov sam na forumu, skoro sam kupio nov stap za varalicarenje i meni je jako dobar pa bih zeleo da mi neko nesto vise kaze ako o tom stapu dakle
Shakespeare agility sea spin 20-80g t.b. brze akcije 270cm duzine 10 provodnika

Sta mislite o tom stapu ☺️
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: simpson_H 26 Septembar 2018, 22:24:37
Ako je tebi jako dobar, sta ima ko da ti pise o njemu i sta te briga za tudje misljenje?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mikipike95 27 Septembar 2018, 00:21:25
Ma cisto sam hteo da vidim da li je neko bacao varalicu sa tim stapom i kakvi su utisci... A meni je stap jako dobar...
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: VladimirR 27 Septembar 2018, 07:08:26
Kako kazes da si stap vec kupio, onda na vodu sa njim i pecaj. Vremenom ces poceti da selektujes varalice u zavisnosti koju ribu zelis ciljano da pecas, pa ces uvideti prednosti i nedostatke i znaces za sta je stap dobar.
Posto si isam rekao da si pocetnik, dzaba da ti neko kaze npr. "To ti je odlican stap za stuku, kasike, leptire, ima snage, a nije bandera ima duse u sebi malo je meksi u blanku u gornjem delu" a ti ne znas nista o tome pa uporno bacas glave sa silikonom i redovno kidas i gubis olovo jer pojma nemas gde ti je varka i kuda je vodis. Zato na vodu, ponesi sve od varalica pa bacaj i samo ce ti se kazati, ali za to je potrebno neko vreme. Na vodu i udri.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mikipike95 27 Septembar 2018, 09:26:28
Nov sam na forumu, a daleko od toga da sam pocetnik u varalicarenju
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: VladimirR 27 Septembar 2018, 09:36:41
E onda okej. Sad vec sve znas!
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Veliki89 27 Septembar 2018, 11:33:00
taman da napises kako ti vidis taj stap, pa da ostali mogu da procitaju  :takoje:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mrjr 27 Septembar 2018, 12:01:40
Zašto štap za morsko pecanje se nameće kao pitanje.Nisam ni video ni držao ovaj štap,ali me zaintrigiralo da pogledam po netu.Kažu 24T karbon, veoma dugačka drška, trn spoj,neki cirkon oksid provodnici,neke medium akcije,...Sve u svemu nije štap koji bi ja poželeo,ali to ne znači da je loš,baš.
https://www.fishingmad.co.uk/25005-shakespeare-agility-sea-spin-fishing-rod-9-2pc-20-80-gram-1276151.html
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: ibanezi 28 Septembar 2018, 02:06:48
 Poznajem taj štap, probao sam. Kupio ga je moj komšija koji je dotle pecao teleskopom od kompozitne mešavine, teškim kao tuč i kada ga je kupio, tek onda mi je oduševljeno pokazao da mu kažem šta mislim o njemu. Da me je zvao da me pita pre kupovine, ne bi ga kupio. Neću da kažem da je loš, ni njemu to nisam rekao, ali ni malo nije po mom ukusu. Premekan, pretežak (2,7m 20 -50 je oko 250gr što se baš oseti u ruci) i za novac koji košta mislim da ima mnogo boljih štapova za rečno varaličarenje bilo kojom tehnikom.  Verzija 3m 50 -100 koju prodaje Plovak+  je po datoj specifikaciji 299gr. Što je mnogo - previše je! Pogotovo što je štap bez ikakve drške. Ni plute ni eve koja bi iole opravdala bar koji gram težine. Rekao bih da je tako debelozid vrlo žilav i otporan i to je dobra osobina za početnika koji kupuje svoj prvi štap, ali u ovom slučaju jako precenjen, jer za  50ak E koliko košta, po meni ima brdo štapova koji više odgovaraju rečnim tehnikama i daleko su lakši, brži, balansiraniji... Možda će neki vlasnik ovog štapa biti ljut na mene, ali moram napisati ono što zaista mislim da ne bi bilo zaletanja na eventualne hvalospeve.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mikipike95 28 Septembar 2018, 10:28:46
Juce sam imao prvu stuku na ovom stapu, tezila je 2kg i mogu vam reci da posle udarca stap je nije ni osetio. Dok se nije bacila na povrsinu imao sam utisak da je dosta manja. Znam sta pricam zato sto sam dosta stuka pecao na drugom varalicarcu... Tako da se meni jako svideo i sposoban je da izvuce mnogo vece stuje pa po mojoj slobodnoj proceni i brku oko 15ak kg bez problema. Ja sam ranije pecao na Enterovom carbon blade varalicarcu t.b do 50gr...
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: glos 11 Oktobar 2018, 11:30:05
Pa mislim da posle cc 30 god. spinanja i jig tehnike od toga cc 10 god sa obale znam šta je najuniverzalnije ...obala traži nekoliko dužina štapa ...koristio sam 275 cm - 360 cm zavisno od terena ...kad idem na nepoznatu poziciju nosim 3 kompleta jer neznam šta me čeka ...za svaku poznatu poziciju imam odgovarajuč štap naravno neke pozicije se preklapaju sa određenim kompletom zbog nečeg drugog je bio KEC  ...izbačaj ..kačenje ribe i sam dril u ta tri elemanta duži štap ima ogromnu prednost ...naravno nemislim tu na lov klena...bandara...škljoca ....bucova ...
Tačno, 330 cm je majka.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Popac86 22 Oktobar 2021, 23:03:04
Poštovanje kolege, imam Visage spin 2,7m 10-45gr i ja sam tim štapom generalno zadovoljan. Pecam sa njim glave od 8 do 20 gr što on perfektno odrađuje. Pretežno džigujem, ponekad volberaj sa voblerima 6-10gr...  Međutim sada bih hteo da kupim neki štap od 3m, lagan a oštar k'o moj visage što je.Jedina zamerka mom štapu je daljina izbačaja kada tražim smuđa dalje od obale pa bih da probam sa malo dužom motkom. Budžet nekih 100€, može i preko ako nešto baš vredi. Za oko mi je zaspao Daiwa Fuego spin 3m, 10-40gr. Uklapa se cenovno, 160gr je težak ali ne znam da li lepo oseća i nosi glave od 8-20ak grama, da li je oštar? Da li ga je neko probao, da li imate neku drugu preporuku? Pecam sa obale u mirnijem delu Dunava.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Copetić 23 Oktobar 2021, 10:05:38
Probaj prvo sa tanjom strunom da dobiješ bolji izbačaj tim štapom koji već imaš.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Popac86 23 Oktobar 2021, 22:17:29
istina to popravlja donekle stvari ali koristio sam jedno vreme kizunu 0.13 i nus pojava je da kada se malo, tako tanka struna, iskrza iznad predveza, dolazi do pucanja pri izbačaju jer dosta napinjem radi dalekog izbačaja. Dešavalo mi se nekoliko puta na vodi, ribolvci do mene vade smuđa jer dođu sa štapovima od po 3m i dalekim izbačajima nalaze smuđa
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Copetić 24 Oktobar 2021, 01:21:45
Trometraš retko kad dođe u konfiguraciji sa dužinom haltera tolikom da mu radna dužina ima ikakvu prednost u odnosu na neki kršteni 2.7m, dakle poluga je skoro ista. Struna se svakako krza koje god da je debljine i zato se vezuje predvez od 0.5-1.5 (ja vezujem i duže). Pecao na trometraše, sada pecam na max 2.5m, ne vidim da manje čupam ribe niti da više gubim varalice. Mašinica koja dobro slaže strunu i promer i visina špulne u odnosu na butt kariku isto igra veliku ulogu u dužini izbačaja.
Najiskrenije dužina štapa je najmanje bitan faktor kod dužine izbačaja. A i izbačaj je ne retko najmanje bitan faktor uspešnog ribolova.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: ibanezi 24 Oktobar 2021, 16:05:51
 3 metraš nema ne znam šta dužu gornju "radnu" polugu od štapa 2, 7m, pa čak ni od 2,6, pa nije ekstremno duža no od one koju ima štap od 2,5m. 3 metraš "samo" ima dužu onu donju "neradnu" polugu koja je samo varaličarima u zadnje vreme nebitna. Inače šarandžije, fideraši, surf ribolovci...ma svi osim varaličara kao odlučujuću prednost za duži izbačaj gledaju koliko je dugačka donja"neradna" poluga. Za njih je to najradnija poluga jer očigledno, za razliku od nas varaličara  znaju da izbačaj nije isti ako desnom uhvatimo za halter, a levom ispod haltera 10 -15cm ili ako desnom uhvatimo za halter, a levom za but u rasponu krila kondora.  Za one koji ipak veruju da je donja poluga pri izbačaju ona odlučujuća, najradnija poluga napisaću:
 Na nekim terenima dužina izbačaja ne nosi prevagu, na nekim je osnov pecanja. Na Savi kod mene u Mitrovici leti po niskom vodostaju je imperativ dohvatiti daljinu 70 -80m da bi se dohvatila matica i ostvarila zona udarca od 10 - 15m posle čega sledi izglisiravanje glave od 30ak gr iz ustajale baruštine u kojoj možemo samo izgubiti varalicu ako usporimo. Mi stari više nemamo snage ni volje da na taj način pecamo. Neki idu kojekuda čamcem da se lengerišu na pola Save, neki fiderišu, neki leti jednostavno i ne pecaju. Ponekad izađemo da se istrvoljimo. Ja sam odavno nabavio čamac i shvatio da me ipak  ne privlači, pa mi godinama stoji tek da ga imam.  Mlađih uglavnom nema. Budu par dana i nestanu! Mlađi nemaju"alat" za to jer su po savetima i preporukama kupli kraće štapove sa"istom radnom dužinom" nad kojima dugački sa "beskorisnom, neradnom" donjom dužinom "nemaju nikakvu prednost", pa ne mogu da dohvate daljinu i posle nekoliko početnih neuspeha odustanu i više niko ne peca leti smuđa sa obale kod mene na Savi. Ne bi to ni bilo loše i strašno da to što mi ne pecamo ne iskoriste lopovi.  Nekada nas je i u tim najnepovoljnijim uslovima svako veče bilo bar 5 -6 gde bi i lovili i ulovili, popili iz čuturica, otišli na pivce i sve onako klaj - klaj. I nismo krili neka "tajna mesta" jedni od drugih.
 Tako da je pisanje o potrebnim dužinma štapova i poluga i koječega moguće samo uz tačne navode konfiguracija terena, dubina i daljina zone udarca. I ja sam uvek najviše voleo visok vodostaj, ribu pod obalom i fino cinculiranje. Lako, elegantno i udobno! Čak i sa 3metrašem u svoje vreme! Ali sam se nalovio na Savskom keju i smuđeva u po leta na 70ak metara od obale. Dunav je Dunav, po svakom vodostaju možeš naći nešto odgovarajuće za lov sa obale. Sava je jednoločni veliki prirodni kanal. Kako na jednom mestu, tako na drugom i u kilometrima dužine. Sad, kada u 57oj godini nisam u stanju da lovim na taj težak, fizički zahtevan  način, prešao sam na kraće štapove i PRESTAO da lovim leti smuđa, ne mogu da ne budem objektivan. 3metraš ima 100 mana. Kraći ima jednu jedinu - nema 3 metra!
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Copetić 24 Oktobar 2021, 18:00:34
Ne mora čovek konstantno da dobacuje do matice ako zna u koje doba dana da baca i gde. Ali za spoznavanje tog termina treba dobre dve polovine dana na vodi. Sa trometrašem se lako izgubi volja posle 2-3 sata mlaćenja. Pa kako ko voli.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: sasabosko 24 Oktobar 2021, 21:24:21
Zavisi kojim, i dan danas ih ima odlicnih, laganih i balansiranih. I istina, vece radne i neradne duzine od krateza od 2,5- 2,7m, ali je to skupo zadovljstvo. Aj recimo, blank koji planiram, samo da mi drugar zavrsi, 3,10 tezina samo blanka 128gr, na tezinu bacanja od 120. Neka je upakovan i 250gr, s tom snagom, izbacajem i balansu, s obzirom da se pravi, bezazlen. Seriski stapovi u tim duzinama, ako ne kostaju, prave se kao namerno da manjkaju, kao da ne zele da ih prodaju, nego da ih samo ima u ponudi i tek po neki model. Mnogo treba takav stap, jer recimo tih par metara dalje nekad znaci kontakt ili ne. Daleko je udobnije pecati s 2,6, ali 2,6 igra samo u nekim uslovima, s 3,1 je problem samo granje i nesto veca tezina. Nikad se ne bih vracao na te duzine, samo da ne vidim njihovu pravu vrednost. Duzinu stapa, mogu da vezem za uslove i vremenski period u kome lovim, za leto kad gazim mogu da odaberem kraci stap, za prolece, jesen uvek duzi jer treba dohvatiti pozicije sa obale. I da se niko ne zavarava, neki 2,6 baca koliko i neki od 3m, ali samo neki, neki drugi baca mnogo dalje. Pri ribolovu s obale, treba traziti sigurnost, u izbacaju, vodjenju, kontri, i naravno na ribi. Tek onda smo nasli pravi stap, naravno performanse se prilagode smiley033
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: orka 25 Oktobar 2021, 08:28:41
Nisu krateži na 2,5 - 2,7m , daleko od toga. Pravi krateži su ispod 2 metra. Oko dužine zabačaja smo već pričali, i  uopšte ne znači da će se dalje zabaciti sa dužim štapom. Mislim na štapove 2,7m na prema 3m . Tu je bitna tehnika zabacivanja, kao i ostali detalji tipa debljina i vrsta strune, karateristike štapa, mašinice, itd . Mogu samo da se uporede dva štapa iz iste serije u dužinama 2,7 i 3m, sa istom težinom bacanja, i istom mašinicom, strunom i varalicom. I tada možda bude ta razlika od 2-4m . Kažem možda, jer štap na 3m može biti lošijih karakteristika od istog mu brata na 2,7m, pa da ta daljina bude ista ili čak da kraći zabacuje dalje od dužeg štapa. Ugao vođenja varalice je već nešto gde je u blagoj prednosti štap na 3m i to samo kada se koriste džig varalice, i na terenima sa kamenom kosinom gde je potrebno u određenoj liniji, zoni potencijalnog napada, što duže zadržati varalicu, a ne zakačiti za neku prepreku. Mada radna dužina štapa od 3 i 2,7m može da se razlikuje svega 15 cm, pa to onda i nije neka prednost koja se ne može nadomestiti dobrim nameštanjem na poziciju, preciznim zabacivanjem i vođenjem džig varalice. Poznavanje terena se podrazumeva.
Skoro mi je kolega Ibanezi rekao da za pecanje u Mitrovici Sremskoj, na skoro održanoj Smuđijadi, pozajmim od nekog štap na 3m, jer je Sava nadošla i peca se sa druge ploče, pa je potreban duži štap zbog ugla vođenja varalice. Rekao sam mu da sve i da znam da ću da pobedim, ne uzimam više u ruke štap od 3m, a nemam ni od koga da pozajmim, jer sve koje znam pecaju na kraće štapove. Kada se sve oduzme i sabere, veća je šteta od štapa na 3m u odnosu na 2,7m,  nego korist , a ta šteta je veća težina i debalans, koji utiču na zamor i udobnost pecanja preko čega velika većina kolega ne može da pređe.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Popac86 25 Oktobar 2021, 12:54:55
ali da li sada trometraši ponovo dolaze u modu primenom novih i jeftinijih blankova? Evo opet pominjem taj šta daiwa fuego como spin, ima ga u 2 težine bacanja 10-40 i 20-60gr u dužini od 3m. Ovaj što je 10-40 težak je samo 160gr. A moj visage 2,7 10-45 je 150gr, kontam da tih 10gr nije mnogo za razliku od 30cm i da bi sa njim bilo udobno pecanje. Ne znam da li među vama ima onih koji su koristi ovaj štap, baš me interesuje koliko vi sa njim uspevate da zabacite? Ja na mom visagu  neki optimalni malo jači izbačaj dobijam 30-40m, uz nešto jači zabačaj (što se kaže iz petnih žila) dobijem još neki metar ali stvarno ne baš mnogo. pričam o glavama od 10 do 14gr. NEkako je tvrd i krut štap, nema tu savitljivost u vrhu da ga napuni tako laganim glavama i lansira daleko. Čini mi se da koliko god se javiše trudim i napinjem da dalje zabacim, daljina zabačaja je obrnutno proporcionalna. PEcam u Kladovu, jeste to Dunav, ali i te kako i mi imamo nizak vodostaj (ovo leto bez kiša je bilo katstrofa) a preko dana HE Derdap1 spusti branu, voda ne ide nikako, mora dalek izbačaj da dođemo do tog dela  gde voda radi, u bližem , plićem delu voda maltene stoji i tu sem peša, nema ničeg drugo. Ne kažem, ima i mesta sa velikom dubinom blizu obale ali interesuje me kako da dobijem daleki zabačaj. Želim da pored ovog visaga koji mi je za obalu perfektan ali mi treba i neka dalekometna haubica.

Pored pune špulne, očišćenih sprovodnika, koja su još zlatna pravila dalekog izbačaja? Kakve mašinice su potrebne, koji konac preporučujete, debljina, marka?
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: obradovicsrdjan 26 Oktobar 2021, 07:40:01
Uh, na pravo mesto si postavio pitanje, ovde ima puno bio mehaničara, kinetičara, fizičara od kojih ćeš sigurno dobiti odgovor. I ja sam pocetnik u potrati za dalekim zabacajima i sa mojim stapom koji je 7-22 gr najdalje lete varalice od 10gr max 15gr. Sa onim od 5gr je totalno mucenje i boli ruka. E sad ja ne dzigujem pa i koristim takav stap, ali taj tvoj je za dzig i oni su uvek tvrdji u vrhu. Znaci kad zabacujes, zamah na napred treba da bude toliko jak i ujednacen da se stap sto vise savije pod tezinom varalice i zamahom i onda dobijas najvecu silu izbacaja jer izbacujes elastičnošću stapa i stagom zamaha.
Trebao bi on daleko da baca te glave. Probaj sa necim tezim pa ces videti i uporediti.

Sent from my moto e(6) plus using Tapatalk

Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: ibanezi 26 Oktobar 2021, 11:42:33
 Sa bilo kojim realno obeleženim 40gramcem teško ćeš glave od 10 - 14 grama baciti znatno dalje. Njihov bacački optimum počinje iznad 20 grama. Em štap nema mogućnost da iskoristi potencijal, em lakše glave sa nakačenim silikoncem teže probijaju otpor vazduha. Pojačaj težinu i vuci nešto brže. Možda se iznenadiš uspehom. Riba je sad najagresivnija i nijedna varalica im nije prebrza.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: slob 26 Oktobar 2021, 12:04:55
Odgovor na pitanje – koji teret može jedan štap najdalje da lansira je jednostavan i proveren.
Iz dijagrama se jasno vidi.

(https://i.postimg.cc/mkXqR9rz/44.png)

Prilikom testiranja svaki teret sa svakim štapom je lansiran najjačim zamahom, tri puta, pa je ubeležena srednja postignuta daljina.

Ono čega nema na dijagramu je to da povećanjem tereta iznad srednje vrednosti opada preciznost i raste rizik od loma štapa. Međutim ako je štap dobro obeležen, rizik na TBmax ne bi trebalo da je veći od standardnog.
Ne treba se plašiti lansiranja sa TBmax. Ako rikne, bolje da to bude pri izbačaju nego na ribi. :cheesy:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Copetić 26 Oktobar 2021, 16:31:12
Sačuvao sam ovu sliku na telefonu da imam kad odem na vodu.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: slob 26 Oktobar 2021, 17:48:29
Copetić,
Ovaj test je samo odgovor na prilično česte tvrdnje da se maksimalni izbačaj postiže srednjom težinom bacanja štapa, tj. nekakvim optimalnim teretom, što očigledno nije slučaj.
Iz dijagrama je više nego jasno da ako hoćeš maksimalan izbačaj, i ako ti je to prioritet, treba da upotrebiš štap ćija je Tbmax jednaka ili bar približno jednaka teretu koji izbacuješ.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Pedja1987 26 Oktobar 2021, 19:48:40
Koja je razlika izmedju zelenog i crvenog 10-30?

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: slob 26 Oktobar 2021, 20:16:44
Različiti proizvođači i manja razlika u dužini.
Međutim ove razlike su nebitne, jer test se odnosi samo kao dokaz tome da veći tert dalje leti, kod svakog štapa. Tj ne postoji neka druga težina tereta u okviru TBmin/max koja će da dobaci dalje.
Sa napomenom da nije zdravo koristiti veće terete od deklarisanog TBmax, jer rizik od loma progresivno raste.

I još jedna napomena, nebitna, ali da se neko ne bi eventualno čudio malim dometima (plavi štap je dugačak čak 3,3m) kojima je razlog loša aerodinamika tereta koji se zabacivao. Naime upotrebljena je plastična bočica u koju je ubacivan zrnasti promenljivi teret a da se prilikom promene težine zadrži ista (isti oblik) aerodinamika terta, što je za verodostojnost rezultata bitno.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Pedja1987 26 Oktobar 2021, 20:23:08
Super je stvar. Posto bas trazim neki stap za bucova, za pecanje na Drini. Imam Sportex Blackpearl 310 60gr, ali se bas muci sa izbacajem manjih gramaza, na sanse da baci daleko. Pa bi neki savet dobrodosao, za stap

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: slob 26 Oktobar 2021, 20:34:27
Lov bucov u mnogo slučajeva traži daleke izbačaje. Em je daleko, em treba prebaciti zonu raubovanja.
Za te svrhe sam kupio štap 3,3m, 18-40g, Abu Garcija, Akuflex. A sa njim bacam pilker 20 ili 30g.
Ne znam koji su štapovi sada aktuelni za te svrhe pa neko ko je upućen neka ti predloži model.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Pedja1987 26 Oktobar 2021, 20:39:32
Ja sam mislio Okuma Helios SX 270 20-60gr

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: obradovicsrdjan 27 Oktobar 2021, 11:37:06
Ja stalno zazirem od tih teskih stapova i teskih varalica jee sam navikao na lagane, ali je cinjenica da za pecanje sa obale treba teza varalica i jaci stap zbog dalekih zabacaja, pogotovu za V.Moravu primera radi. Nekako kad pljusne varalica od 15gr u vodu imam utisak da se sva riba razbezi u pm. To ce mi biti zadatak za sledecu sezonu, jer sam ove imao par izlazaka gde sam imao akcije uz obalu, ali kada je nije bilo, nisam imao alternativu.

Sent from my moto e(6) plus using Tapatalk

Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mi-ne 27 Oktobar 2021, 17:27:02
Nije bas prakticno, ali mogu da se ponesu i dva stapa, pa kada nas jedan zamori malo predjemo na laksu varijantu dok se ne oporavimo.
I tako u krug.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: milanstosic 27 Oktobar 2021, 22:11:02
Ovaj dijagram gore mi je veoma sumnjiv...
Fale podaci o akcijima štapa i nameni.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: slob 27 Oktobar 2021, 22:38:00
Svi štapovi na dijagramu su varaličarski, različitih akcija, težina bacanja i dužina. Ali sve to nije bitno, jer dijagram treba da pokaže samo jednu činjenicu a to je da; uvek najdalje leti najteži teret koji dotičnim štapom može da se lansira, a to je težina jednaka Tbmax. Bez obzira na njegovu akciju, težinu bacanja i dužinu ili nekakvu konstrukciju, materijal, konus, broj sprovodnika........ pa i namenu.
Napravljen je samo iz jednog razloga, da  se pojedinci ne bi zamajavali raznim tezama o optimalnim težinama tereta koji najdalje lete, a nalaze se u području polovine između TBmin i TBmax ili na dve trećine od TBmax, ili.....
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Copetić 27 Oktobar 2021, 23:06:14
 :lol:
Da, stvarno nije bitno koji je štap, dovoljno je oslanjati se na deklaraciju.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: milanstosic 28 Oktobar 2021, 00:25:48
Svi štapovi na dijagramu su varaličarski, različitih akcija, težina bacanja i dužina. Ali sve to nije bitno, jer dijagram treba da pokaže samo jednu činjenicu a to je da; uvek najdalje leti najteži teret koji dotičnim štapom može da se lansira, a to je težina jednaka Tbmax. Bez obzira na njegovu akciju, težinu bacanja i dužinu ili nekakvu konstrukciju, materijal, konus, broj sprovodnika........ pa i namenu.
Napravljen je samo iz jednog razloga, da  se pojedinci ne bi zamajavali raznim tezama o optimalnim težinama tereta koji najdalje lete, a nalaze se u području polovine između TBmin i TBmax ili na dve trećine od TBmax, ili.....

Slob,
Na žalost nije tačna ta činjenica.
Imam 56gramca i na njemu najdalje leti 38-35g.
Na drugom 30gramcu najdalje leti 22g.
Balistika je u pitanju i energija izbačaja koju može najbolje da podrži štap.
Ta kriva je zvonasta a pik nije na maksimalnoj t.b.
Veruj mi.
Inače odosmo u formule.  :cheesy:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: DDj 28 Oktobar 2021, 07:47:59
Tako je Milane!

I ova diskusija je od pre neku godinu, ali niko nije zeleo da se detaljnije raspravlja sa slobom. Veze s vezom nema.

Ko god je bar malo pecao sa nekim stapom zna da svaki stap ima neku optimalnu tezinu, koju najbolje i najdalje baca, tezinu koja najoptimalnije koristi elasticne osobine stapa. Ispod nje baca krace i iznad nje baca krace takodje. Pa obelezavajte stap kako hocete, sa Tmin i Tmax po izboru oko te optimalne tezine. A ta optimalna tezina je obicno izmedju obelezene minimalne i maksimalne tezine.

I ta kriva "tezina bacanja - daljina" jeste "zvonasta", kako kazes. Krece od nule i zavrsava sa nulom, sa pikom - optimalna tezina bacanja koju baca najdanje. Kad je tezina 0 daljina je nula a postoji i tezina koju ne moze da baca pa je ponovo nula. Jel' moze da baca 20kg? Nemoze...

Pa sad obelezavajte stap po izboru oko te optimalne tezine, birajte Tmin i Tmax po nekom kriterijumu...optimum je uvek negde izmedju Tmax i Tmax, ili kako god hocete, sustina je ista.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: slob 28 Oktobar 2021, 08:21:46
Izvinite, ali ne mogu da vam poverujem.
Iz prostog razloga što bi bar jedan od četiri štapa iz eksperimenta pokazao osobinu za koju tvrdite da je tačna.
A zapravo zbog takvih tvrdnji, a i nedostatka znanja da bi se teoretski utvrdila istina je izveden pomenuti eksperiment.
Međutim, mogu da poverujem da takve tvrdnje proizilaze realno iz prirodnih refleksa i strahova ribolovca da će maksimalnim zamahom sa težim teretima polomiti štap, pa refleksno ublažavaju zamah kada rade sa težim teretom.
Srećom ovaj eksperiment je jednostavano izvest, pa svako može da se sam uveri u istinu.
Jedini uslov je da zamah sa svakim teretom bude maksimalan i da tereti svih težina imaju istu aerodinamiku.
Kako izvesti ovaj drugi uslov već sam ranije objasnio.
Za prvi uslov je potrebno savladati strah od loma štapa koji je na neki način realan jer na štapovima može svašta da piše.
A i zamah treba da bude duboko preko leđa a ne na sec, jer jedino takvim zamahom se angažuje pun elastični kapacitet blanka.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: milanstosic 28 Oktobar 2021, 08:24:04
Ta zvonasta kriva ima svoj zvonasti deo smešten između Mmin i Mmax i negde na sredini je i pik. Na žalost ona nije ni kriva već površ u najamanje 3 dimenzije gde je treća dimenzija funkcija zavisnosti snage izbačaja (odnosno impulsa i kinetičke energije koju izvor snage ostvaruje)...

Slobu je ovo verovatno interesantna tema i jasno je da nema jasnih odgovora koja je to najdalja daljina i sa kojom težinom se postiže na štapu tih i tih karakteristika, a koji može da se dobije iz oznaka na štapu.
To je ceo projektni zadatak. Velika zanemarenja se uvode (aerodinamika, mehanika štapova...) ali bez obzira na to, zadatak je nemoguć bez shvatanja osnovnih principa kinematike i dinamike.
Rešenja se dobijaju definisanjem i rešavanjem više zavisnih funkcije savijanja štapa u zavisnosti  od više parametara.
Matrica zavisnih funkcija se formira.
Potom se vrši digitalna simulacija jer to živ čovek ne može da reši već se koriste metode tipa Adam-Bashvort, Runge Kuta, 3-5 reda....
U testu se pominje najjači zamah. Šta je to?
Gde su povezivanja sa impulsom i kinetičkom energijom koji su zavisni od brzine, a ova od snage zamahivača i NELINEARNE karakteristike izbačaja štapa.

E, zato zaboravimo sve gore što upravo napisah, uzmemo štap, uzmemo kompaktna olovna opterećenja i empirijski dobijemo rezultat.

A rezultat je u prethodnom postu koji sam napisao i važi samo za ta dva moja štapa i mene kao izvor snage i energije.

Slob,
Nemoj verovati mnogo svima koji nešto testiraju i prihvatati rezultate bez da ti je skroz jasno da su sve uslove za eksperiment postavili kako treba i izveli eksperiment u skladu sa tim uslovima.
Ovo je neko nešto probao, a na žalost, mnogo toga nije razumeo. Dijagram je neupotrebljiv za ozbiljnu diskusiju.
Ja lično, volim tvoj pristup, razmišljanje i teme koje otvaraš jer ima tu mnogo korisnih stvari i primnjlivih na vodi i opremi.
Morao sam ovaj dijagram da prokomentarišem jer jednostavno nije upotrebljiv.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: milanstosic 28 Oktobar 2021, 08:25:22
Slob,
Definiši maksimalan zamah pa da idem na Savu i snimim video koji će te razuveriti.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: slob 28 Oktobar 2021, 08:43:59
Autor dijagrama sam lično ja. Nije me mrzelo da ga napravim baš zbog pomenutih tvrdnji i mojih sumnji da tu nešto ne štima. Na zamahivanje na livadi sam potrošio jedno čitavo prepodne i tako se lično uverio šta je istina.
Ako smatrate da merenje nije validno ja vas molim da mi ukažete na greške u postupku, jer ja ih ne vidim.
Konstanta je jačina zamaha, aerodinamika tereta, vetra nije bilo, gustina mernih tački je solidna i prosto je nemoguće da dobijene merne krive nisu tačne. Oblik krivih je daleko od toga da postoji nekakav vrh brega u okviru TBmin/max obeleženog na svakom štapu.

Što se tiče maksimalnog zamaha stvar je jednostavna -uvek iza leđa i iz petnih žila  :cheesy:
I još, tri puta ponovljen zamah sa svakom teretom pa uzeta srednja vrednost. Tako je potpuno eliminisana mogućnost da neki podatak bude rezultat lošeg zabačaja.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: DDj 28 Oktobar 2021, 08:47:20
Secam se ja odlicno i da je tada slob tvrdio i da ce daljina da se povecava sa tezinom bacanja, sve dok se stap ne slomije i da ta optimalna tezina ne postoji. A nije tako.

Recimo, uzmi neki saranski parabolik, recimo 3.6m i 3.25 lb. Zavisno od stapa do stapa, nisu svi stapovi isti, ta optimalna tezina je negde recimo oko 95-100 grama. Pa probaj da bacis 50 grama pa onda 150 grama pa uporedi daljine. O tome je rec, o optimalnoj tezini bacanja. A kako se Tmin i Tmax grupisu oko toga je drugo pitanje.

Kako Sportex recimo obelezava stapove u poslednje vreme? Mada ih ne koristim...
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: milanstosic 28 Oktobar 2021, 09:03:21
Slob, verujem ti sve što si napisao da si radio.
I jas sam  radio taj eksperiment ali slučajno, sa strunom koja svakih 10m menja boju.
Ganjao sam bucova na 115m od obale.
I mnogo mi je stalo bilo da ga dobacim. Krme od jedno 5-6kg.

Isti štap, isti ja, pilkere od 28-60g sam bacao 56gramcem. Uticaj aerodinamike zanemarljiv.
Apsolutno nisam imao brigu da li će štap pući, samo da dohvatim ribu. Sa 60g sam bacao 15-20 metara manje jer štap sa mojom snagom izbačaja nije mogao dovoljno brzo da praćne teret. A ni dovoljno precizno jer ga 60g klati samo tako. Njegova karakteristika je takva da kod gornje težine bacanja nelinearnost elastičnosti štapa pada.
38g leti najdalje tim štapom.
Koristio si štapove male težine bacanja.

Samo da bucova ne zaboravimo, nije tad dolijao, ali sam ja dobacio.
Dolijao posle nedelju dana kad je slučajno prišao 10m bliže. U glavu sam ga koknuo.
Uzmi 300gramac pa testiraj da vidimo gde su tvoje granice, a gde štapa.
Druže, nije za generalizaciju nešto što se dokazuje empirijom na malom broju uzoraka
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: slob 28 Oktobar 2021, 09:25:59
DDJ,
Treba imati u vidu to da je "optimalna" težina bacanja nešto drugo, a to ne podrazumeva i najdalji dobačaj, već on uzima sve parametre izbačaja kao i njihov kompromis. A parametri izbačaja, koliko ja vidim mogu da budu; preciznost, daljina i sigurnost od loma.
Ja nisam nikako mogao da tvrdim šta se dešava posle prekoračenja TBmax (obeleženog na štapu). Mogao sam samo da pretpostavim. Pa je s tim u vezi bio pretstavljen i sledeći dijagram:
(https://i.postimg.cc/wT7mrD0p/126.png)


milanstosic,
Ja ne mogu da ne verujem sopstvenim očima. Ako u eksperimentu postoji greška, koja je onda?

Malo mi je nelagodno, jer izlazimo iz teme, ali sam spreman da branim ono u šta sam se, nadam se validnim, eksperimentom i sam uverio. A više puta ponovljen eksperiment, sa istim rezultatom, je majka nauke.  :wink:

Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: milanstosic 28 Oktobar 2021, 09:36:19
Slob,
ne mogu sa 100% sigurnosti da tvrdim: manjkavost je u varijacijama impulsa i Ek koju generišeš i ograničen si na štapove relativno male t.b gde se taj uticaj manje primeti.

Zakon održanja Impulsa te pobija.
m1V1=mslobVslob
Ako si održavao istu snagu izbačaja (a to znači da je desna strana konstanta), a aerodinamika ista, lakši teret ima veću brzinu i dalje leti dok ga ne savlada gravitacija i otpor vazduha.
Prelaki teret odmah ubuje otpor vazduha.

Težine bacanja označene na štapu nemaju veze sa daljinom izbačaja.
Nemoj da pokušavaš da ih na silu povežeš.
Činjenica je da postoji masa koja će najdalje odleteti sa nekim štapom. Ona je između tbmin i tbmax.

Uzmi puščani metak sa istim punjenjem (tvoja snaga) i različitim masama zrna.
Aerodinamika je ista, masa se menja strukturom materijala zrna, ne oblikom.
Koje zrno najdalje leti?
Jel najteže?
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: DDj 28 Oktobar 2021, 09:50:52
DDJ,
Treba imati u vidu to da je "optimalna" težina bacanja nešto drugo, a to ne podrazumeva i najdalji dobačaj, već on uzima sve parametre izbačaja kao i njihov kompromis. A parametri izbačaja, koliko ja vidim mogu da budu; preciznost, daljina i sigurnost od loma.

slob, ne mrsi opet, kako ne podrazumeva najdalji zabacaj? Nego sta je optimalna tezina nego tezina koju stap najdalje i najbolje baca i koja najoptimalnije koristi elasticnost stapa u tu svrhu. Kakva sigurnost od loma? Pa najsigurnije je ako bacam metar ispred sebe, sigurno necu slomiti stap. Preciznost najbolja na metar...kakvi su to kriterijumi?

Nego da se vratim na tvoje tvrdnje da stap nema tu optimalnu tezinu koju najdalje i najefikasnije baca. Da uzmemo pomenuti parabolik pa bacaj 50 grama, pa pomenutih 95 pa onda 120, 130, 140...pa uporedi daljine. Brzo ces uvideti sta je optimalna tezina i kakve su daljine bacanja kada variras tezine oko nje. Pa grupisi Tmin i Tmax oko nje po volji.

Jer tvrdio si da ce stap bacati sve dalje sa vecom tezinom dok se ne slomije i optimalna tezina bacanja ne postoji.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: slob 28 Oktobar 2021, 10:05:20
...................
Težine bacanja označene na štapu nemaju veze sa daljinom izbačaja.
Nemoj da pokušavaš da ih na silu povežeš.
Činjenica je da postoji masa koja će najdalje odleteti sa nekim štapom. Ona je između tbmin i tbmax.


Niko od proizvođača nije rekao šta mu tačno znače te oznake. Nama je samo orijentacija oko snage štapa. A  ja lično sam skolon i da TBmax smatram težinom tereta koju ne treba prekoračiti, zbog rizika od loma. A kako taj rizik proizvođač definiše je pitanje. Jedino što bi moglo da se pretpostavi je na osnovu podatka, ako postoji, je maksimalna dozvoljena ili preporučena jačina strune, a ona je opet 2,5 ili 5TC, što podrazumeva da će ova pući pre nego štap, a koja je opet u nekakvoj vezi sa oznakama za TBmax.

Drugo, ipak ne mogu da verujem da jedno pravilo važi za štapove manjih a drugo za štapove većih težina bacanja.
Ali ajde, nekom prilikom ću ponoviti eksperiment sa nekim jačim štapom, Jednostavno je.

Uzmi puščani metak sa istim punjenjem (tvoja snaga) i različitim masama zrna.
Aerodinamika je ista, masa se menja strukturom materijala zrna, ne oblikom.
Koje zrno najdalje leti?
Jel najteže?


Nije dobar primer, mada su i meni na pamet padale slične stvari.
Kod bacanja štapom postoji promenjlivo "punjenje" elastičnog kapaciteta blanka. Teži teret lansiran istom silom kraće leti, ali teži teret i puni štap većom potencijalnom energijom. I tu su sad dileme šta ima veći uticaj, težina tereta i sila zemljine teže ili veća energija lansiranja. Iz tih razloga, nesposobnosti da nešto objasnim,  opredelio sam se za eksperiment.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: milanstosic 28 Oktobar 2021, 11:46:03
Slob, baš ne želim da te razočaram ali sad stvarno tražiš  :cheesy:

1. Isto pravilo važi za sve štapove samo je kod jednih izraženije a kod nekih manje izraženo jer je proporcionalno kvadratu brzine i linearno masi. Ja nisam rekao nigde da bilo koji zakon fizike za nešto ne važi a negde važi. Pa ni za štapove.

2. Puščani metak je primer koji si ti posredno defrinisao kada si rekao maksimalna snag azabačaja. Tu je ekvivalent punjenje kao i obrtni moment na kolima, kao i snaga na tvojim ili mojim rukama. Maksimalno šta daš, daš. Tako da je primer odgovarjući za ono što si definisao kao maksimalni zamah. Ti, ne ja. Zato sam te i pitao. A u tom grmu leži i zec kojieg sam u prethodnim postovima isteravao na čistinu kada sam rekao da se radi o više zavisnih funkcija.

3. Štap ne puni samo teret nego i sila inercije koja se protivi snazi tvojih ruzku. Ja ću štap sa nekim teretom mojim divljim zamahom slomiti. Sa istim teretom neko drugi neće.

4. I još nešto da ti pojasnim: u najprostijem slučaju daljina zavisi od postignute centrifugalne brzine na štapu i mase. PUNJENJE ŠTAPA je stvar koja nam daje dobar doživljaj, a u stvarnosti ne doprinosi mnogo izbačaju jer je Ep tereta mnogo manja od Ek.

Štapovi koji se pune i koji se ne pune samo u graničnim slučajevima malih tereta i kratkih štapova (ili digih surf štapova) prave razliku zbog te osobine punjenja.

Kruti jig štap i meki vobleraški, iste dužine, kod mene bacaju isti teret na identičnu daljinu (ako bacim istom snagom, a bskoro da bacim).
Tu dilemu sam razrešio kupujući ekstra bacače koji su kad sve premeriš isti kao i štapovi sa karakteristikom kanalizacvione cevi. 
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: slob 28 Oktobar 2021, 12:22:59
Odosmo predaleko i zato ću samo još da navedem balističku formulu koju svaki artiljerac zna i drži je se kao da je sveto pismo.
I neću se više javljati po ovoj temi, sve dok ne probam izbačaje sa nekim jačim štapom, koji ima oznake za TB. Ne sa šaranskim parabolikom koji ima obeleženu libražu, za koju se pouzdano i ne zna šta zapravo znači, niti kako se ustanovljava ova veličina.

(https://i.postimg.cc/gkL2bsRG/balisti-ka-formula.png)

   gde je:

    D =  Domet     
   V0 = početna brzina hica,
    g  = sila zemljine teže
Alfa = ugao hica u odnosu na vodoravnu liniju

Ugao od 45 stepeni rezultira maksimalnim dometom (sin 90 =1, za manji ugao sin je manji od 1).

Zato sam kod eksperimenta svaki hitac ponovio tri puta, jer nije moguće uvek potrefiti isti zabačaj, ugao i silu –tj. max početnu brzinu.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: milanstosic 28 Oktobar 2021, 12:31:08
E, to Vo pravi pometnju-zavisi od mase.
To je čista kinematska formula.
Da dođeš do Vo treba ti masa i dinamika.

Inače pošto nema direktno mase u formuli ti, kao i bilo ko drugi, ne bi mogao ništa da zaključi o vezi daljine i mase.
 :wink:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: ibanezi 28 Oktobar 2021, 14:52:31
 Mene ne čudi da Slob najdalje baca 40 grama sa 40gramskm varaličarskim štapom. Međutim to nije neki parametar. Varaličarski štapovi, čak i oni za koje kažemo da su bacačkom deklaracijom precenjeni u stvari nemaju deklarisan puni bacački potencijal. Ipak u deklaraciji čak i spining univerzalaca učešće uzima i radna sposobnost i najčešće je kod njih ono što je napisano kao maksimalno u stvari ono što je optimalno. Šta nam vredi maksimalno, kada time ne možemo raditi. Pa čak ni sa onim što je bacački optimalno. Uz to, različite tehnike bacanja daju i drugačije rezultate.
 Bacački štapovi koji imaju baš bacačku deklaraciju jer i jeste najdominantnija za namensku tehniku su fider, šaranski i surf štapovi. Kod pravilno deklarisanih štapova ta deklaracija je između minimalne koju štap baca sa zadovoljavajućom daljinom i preciznošću i maksimalne koju baca na isti način. A optimalna je između i to po pravilu nešto bliža gornjoj nego donjoj ako je štap deklarisan u velikom opsegu.
 Prosečan fider štap prosečne deklaracije 40 - 120 na lepe daljine baca i 40 i 120 gr. Ali po mom sada već popriličnom iskustvu najdalje i najpreciznije baca 80 do 100 grama. 120 baca na sasvim zadovoljavajuće daljine uz dovoljnu preciznost i bez rizika po lom štapa, ali početna brzina koju ostvaruje je već prilično redukovana. Optimalna je usko povezana sa obe kategorije. I sa daljinom i sa preciznošću. Ono što štap najdalje baca, to i najpreciznije baca. Bukvalno ispaljuje kao iz puške. Isto iskustvo sam nebrojeno puta pročitao od šarandžija specijalista. Na bacačkim takmičenjima surf i šaranskih ribolovaca nikada nije pobedio ribolovac koji je bacao maksimalni deklarisani teret svog štapa. Niko ga i ne baca u stvari, jer svi oni znaju optimalnu moć njihovih bacačkih ljubimaca toliko puta isprobanu i uvežbanu za takmičenje. I uvek je bar 20% manja od one gornje maksimalne napisane na štapu.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Dva vuka 28 Oktobar 2021, 15:28:44
 :smiley: Tebe hebe ovo V0 ... nemaš ti "tojaš", da zamahneš iz sve snage max. teretom sa tim tvojim ljubimcima... previše si zaljubljen u njih.  :lol:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: ibanezi 28 Oktobar 2021, 16:18:14
 Ko, ja? Pa ja drugačije i ne znam, nego iz sve snage. Jedino što retko kad imam situaciju da mi treba da okačim to maksimalno. Ali kad se nađem u takvoj prilici ni malo je ne izbegavam niti redukujem zamah. Svojevremeno mi je Ljubiša spakovao PB krenkbejt 183cm  do 3/4 oz - 21gram  u kasting varijanti jer sam procenio da mogu da bacam iz sve snage i povlačim bez problema džerkove do 50 grama. I to sam i radio.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mi-ne 28 Oktobar 2021, 16:52:57
Dobro resenje za ovaj nas slucaj je izmisljeno jos u srednjsm veku, ako ne i pre- katapult.
Ulozena energija za pocetno ubrzanje je uvek ista.
Eliminisana je svaka subjektivnost.
Mene "brine" jedna druga stvar. Stap nikada nisam imao u rukama ali ovde na forumu je pisano da Speedmaster 100g Tb je realno 60g Tb. :huh:
Bas lepo cemo da se ispricamo na ovoj temi. :lol:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: stefan89 28 Oktobar 2021, 17:52:59
Ja bih rekao 50gramac :cheesy:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: simpson_H 28 Oktobar 2021, 18:05:43
Ja sam ovo odstampao i stavio u torbu kao obavezan deo opreme. A vi kako hocete (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20211028/50a25043d4c8dc40b2ac17da5e7b36dc.jpg)

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: sindok 28 Oktobar 2021, 18:57:10
U maksimali rasni 35 gramac na 270cm
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: srce 28 Oktobar 2021, 19:12:31
Nije Slob mnogo u krivu . Pravilno obeležen štap će se upravo tako i ponašati.
Parabolikom šaranskim 3.25 lb sam dalje izbacivao 120gr od 100gr , npr... veće težine nisam probao ...
Sa sportexima spin de lux 150gr najdalje leti 150 gr.
Ne znam kako su obeleženi ,ovi na primer štapovi za lignje, speed jig  ili neki drugi specifični štapovi za posebne tehnike moguće da tu postoje neke različitost...

Sent from my SM-G980F using Tapatalk

Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: DDj 28 Oktobar 2021, 20:48:50
Obelezavanje stapa je druga problematika. Mozemo da ga obelezavamo metodom kakvom god se dogovorimo.

Kada sam komentarisao u ovoj temi, komentarisao sam nesto drugo. Tvrdnju sloba (potice od ranije) da stap nema optimalnu tezinu bacanja, tezinu koju ce da najdalje i najbolje baca shodno svojim elasticnim osobinama, vec ce povecavanjem tezine bacanja bacati sve dalje dok se ne slomije. A to nije tacno.

Uvek postoji ta optimalna tezina, tezina koju ce stap da baca najdalje i najbolje. I to vazi za sve stapove. Kada se tezina povecava u odnosu na optimalnu, duzina zabacaja pada.

Za primer sam uzeo saranski parabolik, 3.6m i 3.25LB, cija optimalna tezina varira od stapa do stapa, nisu svi isti. Da li je 95, 100 ili 120 nije ni bitno za neki odredjeni stap, svaki je malo drugaciji. Ako je optimum 120,  povecavaj dalje, 140, 150, 160, pa ces videti sta se desava sa daljinom - padace. Svaki sarandzija mislim da to zna, zna i koja je ta optimalna tezina za njegov stap.

U tome je bilo neslaganje.

A isto je i sa svakim drugim stapom. A da li cemo tu optimalnu tezinu uzeti za Tmax ili neku iznad nje, gde je zabacivanje jos uvek bezbedno za stap i razumno daleko, stvar je dogovora i nacina kako koji proizvodjac pristupa problematici.

Kad sam spomenuo Sportex, primetio sam da stapove obelezavaju sa recimo: "Beyond Spin, 60 gramac, tolerancija 33-73 grama". Za mene bi idealno bilo obelezavati ih bas tako, sa Tmax - tu optimalnu tezinu sa prihvatljivom varijacijom tezine. Mada, ne koristim ih i iznosim njihov primer sa rezervom i napomenom da ih nisam koristio.

A moze da postoji i drugaciji pristup obelezavanju za specijalizovane stapove, obelezavanje optimalnih tezina sa kojima moze da radi, umesto koje optimalno baca, ali to je sasvim druga tema.

Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: srce 28 Oktobar 2021, 22:42:36
Apsolutno se slažem.

Sent from my SM-G980F using Tapatalk

Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: slob 28 Oktobar 2021, 23:00:32
..........
Kada sam komentarisao u ovoj temi, komentarisao sam nesto drugo. Tvrdnju sloba (potice od ranije) da stap nema optimalnu tezinu bacanja, tezinu koju ce da najdalje i najbolje baca shodno svojim elasticnim osobinama, vec ce povecavanjem tezine bacanja bacati sve dalje dok se ne slomije. A to nije tacno.

.........


Ovo što je boldovano ja nikad nisam tvrdio. Dokaz ti je drugi dijagram koji sam postavi ovde a potiče iz tog ranijeg vremena koje spominješ.
Naprotiv, na tom dijagramu je prikazano neizvesno ponašanje štapa posle izbacivanja tereta većeg od Tbmax. Postoje dve isprekidane linije sa naznakom ili-ili koje opisuju moguće pretpostavke ponašanja štapa.
Kakvo je ono tačno, da bih mogao nešto da tvrdim, morao bih kod eksperimenta da prekoračim Tbmax, što ja nikako ne želim, jer smatram da je to veličina koju nikad ne treba prekoračiti. Shodno tome čak bih mogao i reći da me uopšte i ne interesuje šta će se dešavit kod izbacivanja tereta težine iznad Tbmax.
Ali sa druge strane tražim od proizvođača apsolutnu garanciju da se pri izbacivanju tereta do TBmax štapu ništa neće desiti. Čak i ako sam ja kojim slučajem građen kao Švarceneger. :cheesy:, što proizvođači najverovatnije uzimaju u obzir pa određuju pomenutu vrednost sa nekim stepenom sigurnosti.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: DDj 29 Oktobar 2021, 00:10:25
slob: "Ovo što je boldovano ja nikad nisam tvrdio." (Klinton: "Ja nikad nisam imao seks sa tom zenom")


Nije pomagalo ni ubedjivanje ibanezija, mrjr-a, specialized-a...sa vrlo razumnim i dobrim objasnjenjima.

Slob, 16Feb2017 u temi “Test kriva saranskih stapova”

Nikada pa ni sada mi baš nije jasna definicija pojma “najbolja težina bacanja”.
Kada su u pitanju varaličarski štapovi ta veličina se odnosi više na vođenje same varalice, za druge namene možda na nešto drugo ali kada su u pitanju šaranski štapovi ovo može da se odnosi jedino na izbacivanje tereta  - sistema udice na vodu.
Ako je tako, onda šta u tom kontekstu znači “najbolja težina bacanja”? U kom smislu najbolja? Teret leti najlakše, najdalje, najpreciznije, najsigurnije  ili .......? Nisam nigde našao definiciju toga osim da teret leti najdalje, što apsolutno nije istina. Teret koji je teži od “najboljeg” ipak  leti dalje….onaj koji je umesto optimalnog olova od 100gr stavio olovo od 120gr mogao je lako da utvrdi da će ono leteti dalje.Ja tvrdim i garantujem da će šaranski štap dalje izbaciti teret koji je teži od tog “optimalnog”.
Ako je npr. kod štapa 3lb optimum 3oza , isti štap će sigurno dalje izbaciti teret 4oza.
Tu  je pitanje samo dokle ići a da se štap ne polomi.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: ibanezi 29 Oktobar 2021, 02:01:57
 100gramac koji bolje baci 120 grama nego 100 nije no limit štap nego štap sa ili potcenjenom deklaracijom tb  ili speci štap kome je bacačka težina usko povezana sa određenom namenom koju sa tom težinom može da obavi. Kao krenkbejt štap koji sam danas pomenuo. Jasna namena mu je lov dubokoronećim kruškolikim voblerima do 21 gram. Ti vobleri su varalice koje prave najveći otpor pri vođenju. Štap koji može da vodi 20gramsku krušku ima u stvari  TB sigurnih 80ak grama.  I baca dalje i preciznije 3-4 x veću težinu od one kojom je deklarisan. Ko ne vodi računa ili se ne razume najbolje u vrste varalica bi mogao da ga naruči na neviđeno za lov klena i pastrmke i kad mu stigne da ...e mater proizvođaču.
 Na vitkoj Daivi Šogun Z je pisalo samo 15- 50. 140grama težak na 3m i to pre više 20 godina! Sa punom plutanom drškom i starinskim ramovima i prstenovima provodnika! Štap supersporog tapera sa 2 vrha, bez buta maltene. Po realnoj TB za univerzalnu namenu to nije ni čestit 25gramac. Međutim, u specifikaciji proizvođača je pisalo da mu je namena lov štuke na engleskim kanalima prevodnicama i smuđa i štuke na holandskim. Dakle uzane vode gde nije potreban izbačaj sa mnogo snage da bi se dohvatila druga obala. U takvim uslovima mogao je da baci i više od deklarisanih 50 grama, onako lagodno iz ruke. Istovremeno, to su čiste vode, bez prepreka, redovno održavane gde nežna Daiva uz puno uživanja i prekrasnom akcijom sa sigurnošću zamara i vadi i kapitalne primerke. Kada tako posmatramo stvar, deklaracija je potpuno realna. Taj štap sigurno ne baca dalje 50 grama od nekih svojih optimalnih 30ak. Ali ne verujem ni da će pući ako zamahnemo sa svih 50. Bez obzira na lakoću čuva ga njegova parabola. Istovremeno je Daiva proizvodila i model AWS sa deklaracijom 10 -50. Reklo bi se ...tu negde bi trebali biti po snazi. Isti proizvođač, ista deklaracija... Taj štap je bio duplo teži i bar 3x jači od Šogun Z. Ali u pitanju je štap za lov lososa na divljim vodama u najtežim uslovima. Losos traži manje varalice. Za uspešan izbačaj takvih varalica je bio potreban mek, senzibilan vrh. Ali za savlađivanje kapitalnog lososa u takvim uslovima morala je kičma bar 100gramca. Daiva je to i bila. I njom su ciljano lovili soma mnogi ribolovci. Ona bi mogla da baci dalje i preciznije mnogo veći teret nego što je taj deklarisani. 50 grama nije moglo čestito da napuni blank ove Daive. Eto isti proizvođač, ista deklaracija a štapovi po snazi nebo zemlja. Po napisanoj deklaraciji jedan je poprilično precenjen, drugi apsolutno podcenjen. Ali, znajući njihovu užu namenu, za mene su oba baš realno deklarisani.
 Kada su u pitanju spining univerzalci bez jasne namene, različiti proizvođači imaju različite poglede na TB. Nekada smo znali za tipično sporteksovsku ili tipično šimanovsku deklaraciju. Štapovi iste deklaracije ova 2 proizvođača su se po snazi razlikovala skoro duplo. Mislim da je Šimano onako po japanski imao u gram tačnu deklaraciju, a Sporteks...Švabo k'o Švabo, njegovim 60gramcima iz kew serije za ono doba strah kvaliteta, a težine skoro 300grama si mogao ciljno na somove sa babuškom od po kile i dovoljno olova da je drži u mestu. Dibro, de nije da se baš baci iz sve snage :cheesy: Zato me ne čudi da je Srce 150gramskim Sporteksom najdalje bacao 150 grama. Možda bi 160 bacio još dalje. Ali čisto sumnjam da će moj pobratim 50gramskim Lesatom najdalje baciti 50grama. Tipujem ipak na 5 -10 grama manje i u tom slučaju i dalje smatram Lesku realno- po japanski tačno deklarisanim štapom. Javi mi pobratime šta Leskice najbolje bacaju. smiley033
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: slob 29 Oktobar 2021, 09:27:07
..............

Ja tvrdim i garantujem da će šaranski štap dalje izbaciti teret koji je teži od tog “optimalnog”.
Ako je npr. kod štapa 3lb optimum 3oza , isti štap će sigurno dalje izbaciti teret 4oza.
Tu  je pitanje samo dokle ići a da se štap ne polomi.


Iza svega što si citirao i sada stojim. Garantujem i sada da će štap obeležen sa 3libre dalje izbaciti teret od 4 oza.
Međutim zadnje boldovano zaista inplicite može da podrazumeva da će domet sa težinom stalno rasti dok se štap ne polomi, i da garancija važi i za to.
Ali na drugom dijagramu, koji spominjem, stoji da je to samo jedna od mogućih pretpostavki ponašanja štapa kada teret koji se zabacuje raste.

Sve u svemu, ubeđen sam u to da će svaki štap kojem je obeležen Tbmax, bez obzira sa kakvom namerom, najdalje izbaciti upravo taj teret. A sa teretima ispod toga dobačaji će biti sve kraći, do nule kako ti reće.
Razuveriće me jedino onaj koji napravi isti dijagram kao što sam ja napravio. Mada, to može i jednostavnije. Izbacite svom snagom tako zvani optimalni teret (on je, ako je uopšte i deklarisan, po nekom pravilu koje se spominje manji od Tbmax) pa za njim Tbmax i ja tvrdim da će ovaj leteti dalje.

Ali pošto neko tvrdi da se tako ne ponašaju štapovi većeg TB od onih koje sam ja testirao, uzdržaću se od apsolutne tvrdnje sve dok ne isprobam nekoliko jačih štapova.

Ovo što piše ibanezi, slažem se u jednom; Ako je na štapu označen TBmax onda stoji pitanje sa kakvom namerom postavljena njegova vrednost. Najizvesnije je kada je štap namenjen određenoj vrsti varalice, onda je potpuno jasno šta napisana veličina znači.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: milanstosic 29 Oktobar 2021, 10:00:10
Postavi štap u horizonatlu i dobro ga učvrsti.
Provuci strunu kroz sve provodnike i počni da opterećuješ štap flašicom sa vodom.
Kad vršni deo zauzme ugao od 90 stepeni u odnosu na horizontalu (u kojoj leži drška). Pribeleži tu masu flašice sa vodom.
To je maksimalna masa koja sme da se pojavi na tom štapu u tom položaju jer je doterao do 90 stepeni.
Podeli to sa 10 i dobićeš Tbmax.
Sa 10 se deli jer je ubrzanje prilikom zabačaja maksimalno 10 puta veće od gravitacionog.

Na ovaj način određena maksimalna težina bacanja se primenjuje kod većine proizvođača. Ne baš na ovaj način sa flašicom, ali na ovom principu.  :cheesy:

Kako se štap ponaša najsličnije lisnastoj opruzi kombinovanom sa obrtnim momentom i rotacijom u ramenoj tački, uzima se za grafit koeficijent 1.6 sa kojim se deli početna masa opterećene flašice i tako se dobija optimalna težina za optimalni zabačaj.
Precizan, stabilan i dalek sa uglom zaustavljanja štapa kako to varaličari rade i na način kako zabacuju, a ne zabacuju kao plovlaroši i surferi, a i šarandžije.

Da ne bi sad linkovao na kojekude linkove i fiziku i proizvođače uzmi pa probaj. 
Za mene su to bilii i najdalji zabačaji.

Primer1:
Štap se savija na 500g pod uglom od 90 stepeni.
500g/10=50g=Tbmax
Tboptim.= Tbmax/1.6=50g/1.6=31.25g

Primer2:
Štap se savija na 300g pod uglom od 90 stepeni.
300g/10=30g=Tbmax
Tboptim.= Tbmax/1.6=30g/1.6=18.75g

Bacaj kao varaličar, zaustavi kao varaličar, gađaj kao varaličar i ovo ti je maksimalno upotrebljiva daljina. Optimalna daljina koja mi je bila i najduža.
Ostalo, mene ne zanima, a ovo mi se dokazalo u praksi.
Ovo gore napisano mi se poklopilo sa iskustvom, a potrošio sam celu noć da nađem definicije, eksperimentišem i otkačim se od dijagrama koji si napravio i ne možeš da definišeš ni izbačaj ni bilo šta drugo nego ide rasprava u 100 smerova.

Slob, sve si lepo uradio ali potpuno je beskorisno.

Pozdrav!


Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: ibanezi 29 Oktobar 2021, 10:14:38
Po ovoj Slobovoj tvrdnji bi recimo Germina 50gramka bila no limt štap. Najdalje i najpreciznije bi bacala jedno 2 kg pre nego što bi pukla na hilzni. :tongue:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: slob 29 Oktobar 2021, 10:42:30
Ama, ja to ne tvrdim! Čak pre bih rekao suprotno, ali to je jedna od pretpostavljene opcije ponašanja štapa u oblasti koja nam je nepoznata. Niti koja me na kraju krajeva i ne interesuje mnogo.Postavi štap u horizonatlu i dobro ga učvrsti.
.....................

Primer1:
Štap se savija na 500g pod uglom od 90 stepeni.
500g/10=50g=Tbmax
Tboptim.= Tbmax/1.6=50g/1.6=31.25g

Primer2:
Štap se savija na 300g pod uglom od 90 stepeni.
300g/10=30g=Tbmax
Tboptim.= Tbmax/1.6=30g/1.6=18.75g


............
To koliki teret je potreban da bi se vrh štapa savio na 90 stepeni se zove Test Kriva štapa.

Prvi put čitam da se TBmax izračunava iz formule TC/10. Na internetu sam na više mesta našao da se TBmax izračunava iz formule  TC/16.
Međutim merenjem test krive baš na ona 4 štapa koje sam testirao na daljinu izbačaja pokazali su se drugačiji rezultati. Ne potpuno tačno ali vrlo približno kod svih je bilo TC/32.

I sad, šta je istina? Sa kojom namerom proizvođači stavljaju oznaku TBmax? Ne bih isključio pretpostavku da su tu umešeli prste komercijalisti.

Ali mi možemo da pametujemo do prekosutra. Jedino verodostojno je proba sa nekoliko štapova i tereta. S tim, da ponovim, ja nikad ne bih išao sa teretima preko TBmax jer nama nisu poznate veličine sigurnosti koje je proizvođač usvojio. Mada apsolutno verujem da kod manjeg prekoračenja se sigurno ništa neće desiti. (osim daljeg dobačaja :cheesy:).


Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: DDj 29 Oktobar 2021, 11:28:31
Bar nekoliko puta je pisano i analizirano zasto ta formula TC/16 veze s vezom nema, stvarno nemam volje da pisem ponovo. I ta i njoj slicne, i ponovo se pominje. Spada u rang racuna: moja baba je umrla kada je imala 92 godine. Kada to podelim sa dva, dobija se tacno 41 - te godine je poceo drugi svetski rat kod nas (zar nije), znaci svetski ratovi pocinju kada se umrle godine babe podele sa dva... I tako dalje...

Slob, mani se dekleracija i sta pise na stapu. Pise i na tarabi svasta. Ko zna ko je i zasto i kako to pisao. Deklaracija nije apsolutna istina, moze 'vako, moze nako.

A realne osobine elasticnosti stapa jesu. To sto pise na stapu meni je samo prva, pocetna informacija, koja moze biti 'vaka ili naka.

Pa je vazno nesto drugo, sto nisam siguran da razumes i prihvatas. Svaki stap ima neku optimalnu tezinu ili uzan pojas tezine, koji baca najbolje i najdalje. Kada se baca tezina preko te optimalne, daljina primetno pada, srazmerno koliko je daleko od nje. Primetno pada kada je i ispod te tezine, takodje srazmerno koliko je daleko od nje. Pa onda analiziraj deklaracije, belezi te tvoje Tmax sa deklaracije i crtaj dijagrame kako hoces i kako ti se dopada.

To me jedino buni, prihvatas li ti to ili ne?
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: slob 29 Oktobar 2021, 11:58:54
....................
Pa je vazno nesto drugo, sto nisam siguran da razumes i prihvatas. Svaki stap ima neku optimalnu tezinu ili uzan pojas tezine, koji baca najbolje i najdalje. Kada se baca tezina preko te optimalne, daljina primetno pada, srazmerno koliko je daleko od nje. Primetno pada kada je i ispod te tezine, takodje srazmerno koliko je daleko od nje. Pa onda analiziraj deklaracije, belezi te tvoje Tmax sa deklaracije i crtaj dijagrame kako hoces i kako ti se dopada.

To me jedino buni, prihvatas li ti to ili ne?

Mogu da prihvatim "zvonastu" krivu daljine bacanja u odnosu na tert, ali vrh te krive bi se mogao nalaziti jedino iznad označene težine TBmax, nikako nešto ispod. Dalje od TBmax nisam merio i svaka pretpostavka je moguća.
Jbg nepopravljiv sam  :cheesy:
Ako nameravana merenja na jačim štapovima pokažu nešto drugo onda  smiley033
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Dva vuka 29 Oktobar 2021, 13:28:11
Padoh mrtav čitajući  :cheesy:
I mogu Vi reć ... ja sam sklon da poverujem Slobu i njegovim tvrdnjama ... on čoek ima formule, dijagrame ... radio je i oglede , eksperimente ... a Vi ostali sve nešto bla, bla, truć ... kamo Vi empirijski dokazi ...  :cheesy:
Uz to, takođe mislim i da je vrhunski varaličar ... kad god Vam ponudi varku ispred nosa, bar trojica progutaju sve tri trokrake  :no:
Pobratime, koliko Leska najviše baca, znaćeš kad je kupiš.  smiley194
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: slob 29 Oktobar 2021, 13:38:40
.........
Uz to, takođe mislim i da je vrhunski varaličar ... kad god Vam ponudi varku ispred nosa, bar trojica progutaju sve tri trokrake  :no:
........


Hahaha...Nije mi to namera ali slatko si me zasmejao. Hvala na tome jer smeh je lekovit! :lol:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: ibanezi 29 Oktobar 2021, 14:52:16
 Pobratime, ako si pobratim napiši mi koju težinu najdalje baca, nisam sklon proveravanju pošto znam na kojoj je težini Šljujina pukla pri izbačaju. Iskren da budem, delpvalo mi da može mnogo više, pa me zato strah da ne znam dobro da procenim dokle smem ići. :lol:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Dva vuka 29 Oktobar 2021, 15:08:02
Pa ja ti dadoh onomad na Drini u ruke Lesath Dx 8''6' 45-135 gr i reko - "evo, tu su ti teške glave, probaj ga u brzom toku" a, ti ga uze u ruke, pogleda i ode da pecaš fider  :huh: što je meni bilo veoma neobično  :shocked: obzirom da je opštepoznato da voliš da drviš o varaličarskim štapovima i karbonima ...  :lol: :lol: :lol:  smiley296
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: ibanezi 29 Oktobar 2021, 15:50:54
 Nisu mi mnogo interesantni štapovi za težak ribolov jer mi nije interesantan ni taj način ribolova. Da je bio neki nežniji lesat, sigurno bi bio zainteresovaniji, pogotovo u onim uslovima. Drina skoro bez vode taj dan mi ne bi dala neku pravu predstavu. Džaba što je brza kad je plitka. Pa pecali smo sa 40 - 50 grama hranilicama koje su se držale za dno, šta u takvim uslovima da mi ispriča varaličarski štap 135gramac? Zato sam ga samo ispregledao i vratio. Sigurno bi ga probao da si ga imao na onom novogodišnjem vikendu na Ravnjanskom kamenu. Na suvo...više mi je taj štap za drinsko glavinjarenje nego za džigovanje. Ali lep je štap.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: obradovicsrdjan 29 Oktobar 2021, 16:10:52
Ja sam shvatio da sustina pitanja nije koju ce tezinu odredjeni stap najdalje zabaciti, nego pronaci kako sto laksi teret najdalje zabaciti jer mepps 1 ne moze da leti 50 metara nis sa jednim stapom. A zabacivati varalice od 25 gr moze 50 metara ali sta cemo loviti sa tolikim varalicama, kako cemo ih voditi. Pigotivu kad je u pitanju bucov koji juri velike varalice ali, barem po mom iskustvu, voli podjednako i male, a raubuje skoro uvek daleko od obale.
I da, pitanje svih pitanja, kako znati, kada kupujemo stap, koja mu je optimalna tezina za zabacivanje. Naravno da ce slika od gore pokazati najduzi zabacaj najtezim teretom, ali treba provaliti koju tezinu ce najdalje baciti stap deklarisan sa npr 5-20gr ili 15-45gr, te tezine se najcesce vrte.

Sent from my moto e(6) plus using Tapatalk

Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mi-ne 29 Oktobar 2021, 17:38:30
Kada bi nam proizvodjac odmah dao sve potrebne informacije promasenih kupovina bi gotovo nestalo, pa samim tim bi se drasticno umanjio broj prodatih stapova.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: sasabosko 29 Oktobar 2021, 22:26:14
Ustvari ja, apsolutno ne mogu da poverujem ni u sta. Nista, sem duzine ne garantuje, daljinu izbacaja i ugla vodjenja. Opet, duzinu treba prilagoditi sebi samom, kao i tezinu, balans. Iz zakletog obalicarstva naucio sam da nikad nemas pravi stap. Il je kratak, il dugacak, il prejak, preslab ukoliko se menjaju mesta. Ne znam sto je tesko pomiriti se s tim. Sto se tezine bacanja tice, nikakve veze oz-a s librama, stoji da lb oznacava mekocu stapa, tc. Kad bi se libre prenele u varalicarske stapove, nasli bi ste seabass stap od 3lb koji se povija na 40gr, kao i crankbait koji ne oseca duplu tezinu.Za mene stap s obale treba da ima izbacaj, sto veci radni raspon, kao i krivu savijanja da sto pre izlomi ribu. Sportexa sto se tice, on opet najbolje baca gornju deklaraciju, bukvalno ispod donje vrlo los, gornju nisam presao ni s jednim kojim sam probao, nije bilo uslova, opet varalicarski stap. Srki 0 mepsa sam bacao na tu daljinu, ali kakvim stapom. Da te samo slazem da sam ga planirao za to. S obale, tesko se pogode i dva stapa smiley033
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: milanstosic 30 Oktobar 2021, 05:21:04
Kolega,
Šta znači da ima krivu savijanja da što pre izlomi ribu?
Nije trik pitanje, nego pokušavam da shvatim šta se smatra dobim štapom za zamaranje, a šta za držanje ribe.
Imam neke nedoumice pa mi znače različiti pogledi na takve teme.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: sasabosko 30 Oktobar 2021, 20:13:07
Progresiju savitljivosti, najprostije objasnjeno da ima akciju koja odgovara, a da posle tog trenutka radi celim blankom. Mozda si kolega imao u rukama neki stap fast-progresive, naravno ima i drugih. Recimo stap tako reaguje na prvu, ali savijanje ide u beskraj. Mnogo bitno za umaranje ribe i kracenje poluge, iz mog iskustva ribu najbolje umara kruti poluparabolik, kod njega je lose to sto mora biti dosta vece deklaracije i tu se onda gubi na osetljivosti. Tesko je to objasniti, jednostavno moras izvlaciti paralele izmedju stapova, pecati razlicitima u isto vreme, svaki ima mane i vrline. Kako da objasnim stap na varalici krut, na ribi mek, kad otkontriras da prokuca, a da opet u blanku ostane rezerve za svaki beg i da ne radi drill. Uvek ce mi ostati slika jednog soma koga dovlacim odmornog bez metra drila, pri pljeskanju u celo, isti pokusava da bezi, ali se stap izivija do drske i vraca ga, 4 puta tako. Recimo tako konstruisan stap ti je Sportex Kev Nitro smiley033
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: milanstosic 30 Oktobar 2021, 20:31:36
Sve razumeo.
Imam i svoje primerke i primere.
I slažem se.
Ja volim kad fast-progresive stigne do ili ode u parabolu ali malo i driluje mašina
Tad mi je riba kao na tregeru.
U prvom dovlačenju riba bude spremna za poljubac.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: sasabosko 31 Oktobar 2021, 18:19:43
Naravno kolega, neke ribe je nemoguce izvuci bez drila, samo sto u nekim situacijama treba da ga bude sto manje. Stapove koji zakucavaju, licno ne volim i za moj pojam snage su to slabi stapovi, i najmanje trpe drila, isto kao i tesko savitljive motke. S njih riba lako i spada, jedino su na kontri dobri. Bilo bi lepo kad bi bilo moguce naci, jedan stap za sve uslove na vodi, moze na nekim manjim recicama, pa do velicine Ibra. Sto veca reka vise uslova i promena sa kojima se srecemo, tako da o jednom stapu nista. Kod mene, u prolece i leto drasticne razlike. Iako oba moraju da budu dobri bacaci, prolecni mora da bude duzi dobro, i duplo vece nosivosti. Letnji, sto osetljiviji 2,6m sasvim dovoljno za vecinu situacija, al opet za neke 3,6m mora da se ima. Ovo s daljinom izbacaja, i max opterecenjem nema veze. Tu se zaboravlja, koliko je realno obelezen stap, te ta realnost moze drasicno da utice na daljinu izbacaja. Jer ja jednim od mojih stapova prebacujem Z.M. opusteno donjom deklaracijom, a gornjom jedva pola. Sto vise se stap na suvo uvija pod nekom tezinom, sve je krace baca, jer dolazi do oscilacija blanka u zabacaju, samim time i karika i dolazi do veceg trenja linije o karike. Sto vise se optereti stap u izbacaju, sve duze traje umirenje blanka. Kad testiras stapove s raznim tezinama u okviru deklaracije, onda u stvari vidis. Recimo 2 120gramca, Mpp120gr, i Salty beast, 2,7 i 3m Mpp sa 90gr je u preopterecenju, toliko da je rizik zabacivati, Beast baca svih 120 s solidnim otklonom, a Mpp je kompletno robusniji stap i iste tezine iako kraci, debljeg vrha i donjista, i to ne malo, vec za 20 posto smiley033
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: KAJMAN 17 Novembar 2021, 13:07:34
Али независно од даљине избачаја, интересантно би било да разменимо искуство када користити дуже штапове, а када краће? До скоро Дунав био низак сада надошао и смуђеви би требало да изађу на бриобални плато. Е, с тим у вези, каже ми једва сам дочекао овај пораст да узмем краћи штап баш се по овој плиткој води заморих оним мојим трометрашем. :huh: Како ми се чини и техника и правац повлачења су у питању.
Значи код њега је све то некако наопако. Па зар није неписано правило је да се код високе воде, а са обале користе дужи штапови, а краћи по ниској води. Да у питању је вараличарење са обале.
Нешто се мислим...... па можда је у праву, плитка вода дужи штап ипак за нијансу виши скокови џига, каже још и мање качења, краћи штап, плитка вода, мањи скокови више је то повлаченје хоризонтано него што је скоковито џиговање и више закачињања? :smiley:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: sasabosko 17 Novembar 2021, 19:08:11
Prike, samo u situacijama kad su male vode i obrasle obale je bolji kraci. Taj tvoj frend ide logikom, kad su visoke vode riba je uz obalu, i bio bi u pravu kad bi svakom mestu mogao da pridje tako. Ali kad bi recimo morao da pridje mestu, s koga moze da baci samo blago nizvodno, i da pusti da voda zanese varalicu na duzinu stapa i radi paralelu, ili da tom mestu moze da pridje samo s druge strane reke, brzo bi promenio misljenje smiley033
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: KAJMAN 20 Novembar 2021, 15:10:16
 :ok:
Pa tako nekako.
Evo dolazi zima, a opet mnogo vise udaraca imam kada povlacim strogo uzvodno i paralelno sa obalom, tj. pored samog kamenjara, a za to treba duzi stap. Zimi som otisao da spava pa nije potrebna neka teska gramaza, ali duzina jeste. A ovo za soma pa bre ni oni vise striktno ne spavaju zimi. Podigle se temperature vode, nema vise da se zaledi Dunav i Sava.