Vukovi sa DUNAVA

PRIBOR & OPREMA => Štapovi => Varaličarski štapovi => Temu započeo: pikeman poslato 06 Decembar 2014, 15:02:48

Anketa
Pitanje: Koje štapove najčešće koristite?
Opcije 1: 1,8 m
Opcije 2: 2,1 m
Opcije 3: 2,4 m
Opcije 4: 2,58 m
Opcije 5: 2,7 m
Opcije 6: 3 m
Opcije 7: 3,3 m
Naslov: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: pikeman poslato 06 Decembar 2014, 15:02:48
Godinama je kod nas standard za varaličarske štapove bila dužina od tri metra.
Većina je smatrala idealnom, manji broj ribolovaca je koristio štapove dužine 2,70 m. Retki su bili oni koji su koristili još kraće, a bilo je i korisnika štapova dužine 3,30 m.
Vremenom se situacija promenila, sve je više korisnika kraćih štapova... Koji je Vaš izbor?
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: sicca poslato 06 Decembar 2014, 15:17:15
Ako je u pitanju izbor istog štapa, moj izbor je 2,7m a evo i zašto:

ako uporedimo isti model štapa a u različitim dužinama, rastojanje od držača mašinice do vrha nije 30cm nego je to obično oko 15cm a u mnogim slučajevima i manje.

duži štap ima dužu ručku radi balansa koji je na strani kraćeg pa je zato duži štap teži (što i nije toliko osetljivo ako je balans dobar)

kraći štap je jeftiniji

smiley033
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Jeremija poslato 06 Decembar 2014, 15:34:46
Kraći štap je i lakši, a čini mi se da sa novim tehnologijama, sprovidnika, struna/najlona i varalica, duži štap ne mora više da znači i duži izbačaj. 270 i 240 su mi podjednako ok. Za sada.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 06 Decembar 2014, 16:00:40
Radna dužina štapa nije samo dužina iznad gornjeg rukohvata. Za pecanje sa obale na većim rekama (ja pecam na Savi, Dunavu i Drini u donjem toku) koristim štap od 3m. Prvi razlog daljina izbačaja. Upravo produženi donji rukohvat na štapu od 3m pravi veći krak poluge za snažniji zamah i dalji izbačaj. To se Jeremija kod štapova od 2,7 i 2,4m ne manifestuje u tolikoj meri jer je razlika u dužini donjeg rukohvata mnogo manja. Drugi razlog je pecanje na mestima sa udaljenijim preprekama kakvima moji tereni obiluju. Tih 15-20cm razlike u gornjoj radnoj dužini mogu da odnesu odlučujuću prednost, kada treba bezbedno prevući silikonca iznad prepreke, ali ne prerano,jer je riba obično neposredno uz prepreku. Šta nam vredi dizanje varke ispred zone udarca. A duži štap omogučava bolji ugao za taj manevar. Da nije preteško na nekim mestima bih voleo da mi je u ruci štap od 4+m.
Kraći štap je uvek lakši, balansiraniji, brži,....od dužeg štapa istog modela. U stvari ima sve prednosti, i samo jednu manu- što nije duži baš onda kada je to neophodno. :cheesy:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: djmisha77 poslato 06 Decembar 2014, 16:44:11
Aman sve sto je Ibanezi napisao potpisujem. Uze mi rec iz usta.
Neka moja Daiwica Swipfire od 300 ponekad mi je kratka kada treba prebaciti lokvanj ili trsku.

Za camac sigurno nema potrebe za duzim stapovima, ali za nas pesadiju i te kako.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: pikeman poslato 06 Decembar 2014, 17:29:34
Uglavnom varaličarim sa obale, ređe iz čamca. Za obalu mi je duži štap bolja varijanta, dobija se na daljini zabačaja uz bolju kontrolu rada varalice.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: mihabg poslato 06 Decembar 2014, 17:52:55
Necu da se mesam mnogo , nije mi varalicarac glavno oruzje, ali iz mog iskustva mislim da lepo izbalansiran stap od 3m daje sve! Prvo duzinu izbacaja (to je jasno ko dan) , sirinu u manipulaciji ,  visak za  muvanje uz obalu ili u krsu , i to mu na kraju dodje kompletan paket za sve uslove .
Mozda nekad sa obale zasmeta koja grancica, ali zato promenis tehniku bacanja , ili cucnes i kompenzujes caskom ...
No, Ibanezi je to vec lepo sve apsolvirao i opisao... Znaci 3 m uvek i svuda po meni , pa cak i sa camca je bolje ponekad imati tih 30 cm. Recimo zakacis sistem na neki panj ili prepreku ,onda tih 30cm razlike + duzina ruke , zna da bude krucijalno ....a moze da bude bitno i finansijski ( npr. rapala u klinču)  !Sent from my iPhone using Tapatalk
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Zoran poslato 06 Decembar 2014, 18:02:37
Pre 30-ak godima, dok sam bio skoro isključivi varaličar, nije bio baš veliki izbor ni štapova ni mašinica. Materijali su bili znatno teži od današnjih, pa su i štapovi od 2m bili teški i naporno je bilo nosati ih satima. Ali su zato bili izuzetno primenljivi u skoro svim uslovima korišćenja. Danas imam neku L varijantu od 2,70/20gr i malo više H 3,00/100gr. Ne znam tačno zašto, ali ova Daiwa 3,00/100gr mi leži savršeno i ako bih opet kupovao varaličarski štap kupio bih od 3m. Jedino malo lakši od ovoga, recimo do 60gr.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: mihabg poslato 06 Decembar 2014, 18:29:57
Zoran: Je l' to nesto kao npr. stara Germina i Sekspir ili Kardinal masinica , sve nepravilno izbalansirano da ti otkinu ruku, al' bilo vise ribe i manje godina , pa niko nije ni razmisljao o manjkavosti pribora . Adrenalin je radio svoje sve u 6 ;)
Ja to tako kapiram sada...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: orka poslato 06 Decembar 2014, 19:20:22
Nekada sam koristio trometrase,pre 10-15 godina.Od kada sam presao na krace stapove, preporodio sam se.
Sto se mene tice,siguran sam da nikada vise necu koristiti nista duze od 2.7m.. :no: 
Mislim da je duzina od 8.6ft ili 9ft (2.62 i 2.74m) najuniverzalnija i najidealnija..
Znatno su laksi od trometrasa i u boljem su balansu.,sto ce reci da su laksi za upotrebu,tj manje zamaraju ruku,rame,telo.,a samim tim uzivanje u ribolovu je vece..
Sto se duzine zabacaja tice,mislim da tu prakticno nikakve razlike nema,a ako je i ima ona je po meni beznacajna i meri se mozda u nekoliko metara..,a s druge strane mnogo je bitnija sama tehnika izbacaja,koja je razlicita kod svakog od nas,pa se neretko moze desiti da neko sa kracim stapom baci dalje od onog sa duzim stapom..Daljina izbacaja je povezana sa mnogim stvarima..,tezinom bacanja i akcijom stapa,debljinom strune,tezinom i vrstom varalice,masinicom..itd..
Ugao povlacenja varalice jeste za neku nijansu bolji sa trometrasem,ali to se najvise vidi na vecim daljinama i terenima sa preprekama(mislim na pecanje sa obale).,ali kada se dobro poznaje teren i ima dobar osecaj u ruci,tj u svakom momentu znas sta radis i gde ti je varalica,i to postaje stvar koja prakticno nema nekog veceg i bitnijeg znacaja..
Sve u svemu kada oduzmem i saberem ono sta dobijam i "eventualno" gubim sa gorepomenutim duzim i kracim stapovima,mislim da je jasno zasto me trometras vise nece videti.. :smiley:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: srdjo_ poslato 06 Decembar 2014, 19:22:24
ibanezi objasnio
Za obalu za jig obavezna trojka iz sasvim jasnih razloga. Za camac moze kraci stap (manja je poluga pa je lakse raditi sa tezim glavama, bolji balans, ...)
I onda kad neki pocetnik u drugoj temi trazi preporuku za stap za jig sa obale i dobije odgovor da uzme 2.7m (odma se vidi ko ima iskustva a ko nema i koliko internet varalicara ima). Sa kracim stapom ce se pokidati sa obale sve zivo i pocetnicima se zgadi jig. Ko ima tezu ruku (ili pocetnik) bolje da uzme i malo duzi stap od 3m.

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 06 Decembar 2014, 19:27:12
Uh... Orka sigurno nije internet ribolovac nego ima svoje argumente koji su za poštovati, ali ne i obavezno za svakog da primeni. Kao i moji uostalom.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: orka poslato 06 Decembar 2014, 19:27:31
Ko ne zna da dziguje,tj nema osecaj u ruci,i ne zna da odredi shodno situaciji na vodi tezinu olovne glave pokidace sve zivo sa stapom bilo koje duzine..
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: srdjo_ poslato 06 Decembar 2014, 19:37:34
Dok sam kucao bila je poslata poruka od kolege  orka tako da je slucajno ispalo tako da sam se nadovezao i bas stavio 2.7m koliko je on i napisao (dobio sam upozorenje da je poruka poslata u toku kucanja ali sam poslao ne sluteci..) Prvensteno mislim na pocetnika a i dalje smatram da za tezi teren puno znaci 30cm za obalu.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: orka poslato 06 Decembar 2014, 19:51:50
Sve zavisi i na kojoj,tj kolikoj reci se dziguje.,Na uzim rekama kao sto su Tamis,Morava,Begej,Kolubara,a gde su pri tom obale pune drveca,granja,siblja,ne vidim potrebu za trometrasem..
Vece,tj sire reke su druga prica(Dunav,Sava,Tisa)
Nije ista daljina zabacaja,tj pecanja na uzim i sirim rekama,a sve zavisi i od terena,tj od mesta do mesta.
Kada se varke bacaju recimo 5-6 i vise sati bez prekida ili sa manjim pauzama,onda tezina i balans stapa dolaze do punog izrazaja..Meni je to najbitnije.. :takoje:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: sicca poslato 06 Decembar 2014, 20:13:51
Slažem se sa Orkom u potpunosti vezano za dužinu izbačaja. Ipak mi nismo šarandžije ili neki olimpijci da bacamo u m........inu. Negde sam davno čitao kako profi šarandžije na naučnoj osnovi računaju potrebnu dužinu i jačinu štapa radi dalekih izbačaja gde su faktori visina, težina, dužina ruku i ko zna šta još.
Opet će se ovde svesti na to ko šta više voli, što bi rekli da neko voli popa, neko popadiju a neko popadijinu kćerku.
Važno je uživati u ribolovu :)
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: DuleN poslato 06 Decembar 2014, 20:15:08
Orka je napisao ono sto je fakt i pravilo. E sad, svako ima svoj ukus i nacin pecanja ...
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: srdjo_ poslato 06 Decembar 2014, 20:25:57
Nisam bacao na manjim rekama i verovatno nema tako naglih prezala kao sto su potopljene sporne, strmine, ..(preko kojih je potrebno prevuci varku podizanjem vrha stapa). Za camac sam uzeo stap 2,4m bas iz tog razloga sto jako umara rad sa tezim glavama (preko 35gr). Za panjeve presudnu ulogu ima sistem koji koristimo da ne kacimo i tu duzina uglavnom ne pomaze ni malo.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Zoran poslato 06 Decembar 2014, 20:35:19

mihabg:

Tako nekako bejaše sa tim Germinama  :smiley: Mada, moglo se pronaći po nekim sajmovima i kvalitetnije opreme. Ja sam uspeo da nabavim neki Shimano (još tada je bio Shimano), 2,10m bio, sa kratkom drškom pod uglom u odnosu na blank, teleskopčić. I od njega sam imao mišiće ko bilder  :lol: Ništa gore nisam imao u rukama. Al napecao sam se sa njime. Tek nešto kasnije su se pojavili i vobleri, inače do tada samo gvojze, razni leptiri i kašike. Za ozbiljniju ribu moralo i ozbiljnije gvojze, 20+ grama. Da ti ruka otpadne posle 5-6 sati kamdžijanja  :smiley:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ellesar poslato 06 Decembar 2014, 20:37:28
Na pocetku se svakako kida bio stap 330, 300ili 270. Kad proradi sonar u glavi, onda vec 330 pomaze da kidas manje, ali onda ruka pocne da boli...  Onda trazis 300, pa se naviknes, pa onda opet trazis nesto lakse, brze.... Tada ili predjes na krace ili na skuplje ili kupis camac :cheesy:
E onda opet ispocetka.

Послато са GT-S6500D користећи Тапаток 2

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Milan berkut poslato 06 Decembar 2014, 21:39:45
Meni to zavisi od ciljane ribe, vode i jesam li u camcu ili ne.
Vecinu sezone varalicarim bassa iz camca i to stapovima 2.0-2.4m.
Sa obale uzivam da lovim stapom od 2.7m i to koristim cesto cak i na stetu efektivnosti samog ribolova bez obzira dali lovim bassa ili smudja (to su velikom vecinom da ih nazovem blic-pecanja kad se nema vremena vise od 1-2h da ostanem na vodi).
Medjutim, uopste mi nije strano da uzmem i fider 3.9m sa karbonskim vrhom onda kad mi ni 3m ne pomaze . . . kad se smudj uvuce u korenje trske ili pod vrbicu pri obali, jedino paralele donose rezultat - a ja na obali (smudja 90% lovim ovde kod mene na DTD kanalu i to samo sad zimi).
A ono skromno iskustvo dzigovanja koje imam sa Dunava i Tise i sa obale me dovelo do zakljucka da ako nekad budem cesto na tim rekama - trebao bi mi vrlo kvalitetan stap duzine 3.6m (varalicarski) ili bih  fiderom od 3.9m to radio.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Jeremija poslato 06 Decembar 2014, 22:23:50
Ja za sada planiram da ostanem na ispod 3 metra i da se prilagodjavam situaciji u kojoj se nadjem, to mi je nekako veći izazov, a kada naučim da iščitam svaku vodu i situaciju u kojoj se nadjem, onda mi valjda neće ni biti toliko značajno šta mi je u ruci. To ne znači da za koju godinu neću gledati 3 metra, ne bih ništa da tvrdim.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Oliverikus poslato 07 Decembar 2014, 12:05:51
Varaličarce od 3m godinama koristim, sad već zbog navike. Probao sam 2,7m i 2,4m, ali sam se osećao kao da sam skratio ruku, ništa nije išlo kako treba (skraćen izbačaj, osećaj udarca drugačiji, loša kontra...). Verovatno da bih se prilagodio i kraćem štapu ako moram.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: orka poslato 07 Decembar 2014, 12:26:10
Stvar navike.,navika je cudo,bilo da je dobra ili losa..Siguran sam da bi se i ja "cudno" osecao kada bi sada posle desetak  i vise godina koriscenja kracih stapova probao da pecam sa trometrasem..
Krace stapove koristim iskljucivo i samo zbog tezine,tj lakoce i boljeg balansa..,nista vise..
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: mi-ne poslato 07 Decembar 2014, 13:18:22
Sto dalji izbacaji su mi vazni, ali ja se ne trudim dalje da zabacujrem prema drugoj obali (jer ribe dobijam pod nogama), nego uz obalu.
Potom vodim vobler na zeljenoj udaljenosti od obale i posto se tu uvek nadje poneka prepreka (a ni obala ne ide pod spagu)  stap sto je duzi to bolji.
Isto tako kada varalica zapne uz obalu u kamenjaru cimanje duzim stapom je mnogo efikasnije.
S druge strane prodrmajte stapove 2,7 i 3,0m iste serije. Onaj od 3,0 je debele klimava motcuga u odnosu na manji.
U svakom slucaju mi se odlucujemo sve cesce za krace. Dali smo se pogospodili ili starimo neznam, ali grbavimo u svakom slucaju i zato nas izboz ide u pravcu stapova duzine 2,2m.  :takoje:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 07 Decembar 2014, 13:36:48
  Volim da pecam bucova "tužan ti sam"- što bi rekli moji mačvani. A on leti radi oko podvodnih stenčuga na 70-80 pa i više metara od obale na ušću Drine, a u Savi. 3m imperativ. Dakle treba mi za tu i još mnogo situacija 3m. Taj trometraš odrađuje savršeno i one situacije za koje je dovoljan 270cm. Za sve tehnike gde dužina nije uslov, baš zbog lakoće i udobnosti koristim najkraću potrebnu varijantu. Najčešće 183cm. S tim da 3metraš pažljivo biram strogo vodeći računa i o težini štapa i balansu uz potrebne karakteristike, pa mi je to uvek i daleko najskuplji štap. Za sve ostalo odredim neku mnogo razumniju cifru i u okviru nje biram štap. Tu vodim računa o karakteristikama, jer i oni teži i debalansiraniji su u stvari lagani i sa stavljenom mašinicom, u ruci se ne osećaju. Oseti se samo težina mašinice.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 07 Decembar 2014, 14:13:43
Ibanez,
Potpuno se slažem sa tvojim stavom po ovom pitanju.
Svaka dužina štapa ima svoje prednosti i nedostatke.
Dakle,  kada su u pitanju santimetri, svako neka izabere šta mu je važno a šta najvažnije.
Međutim, i ja kao i neke druge kolege smo već u godinama kada, bez obzira na neke prednosti koje pružaju dugački štapovi i nove tehnologije, obrni-okreni, treba da zaboravimo sve preko 270cm.
Godine nisu nažalost stvar izbora!
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: bugi bugisa poslato 07 Decembar 2014, 16:49:32
Uglavnom varalicarim sa obale, bude i iz camca reka divlji Dunav
Poceo sa stapom od tri metra Daiwa powermesh spin,  Shimano speedmaster
Razmisljao da treba tri metra zbog raznih preporuka i pogodnosti ali...
Kako sam presao na 270 cm druga prica
Pre svega laksi stap, bolji balans, bolje se prolazi kroz sumu, u auto lakse stane,u vozu ne smeta mnogo
Moze da se peca i iz camca nije prevelik
Mozda  tih 30 cm ne izgleda mnogo ali probajte
Znaci 270 cm idealno bar meni

Spojene poruke: 07 Decembar 2014, 17:46:33

ps.
@Ibanezi
Macvani cesce kazu"e  ledenac sam ti"  :cheesy:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Vale poslato 07 Decembar 2014, 20:10:51
Preporučio bih odličan tekst kolege Vladimira: http://www.listribolov.co.rs/ribolov-novine-stampa/386-du%C5%BEi-ni-je-bolji.html (http://www.listribolov.co.rs/ribolov-novine-stampa/386-du%C5%BEi-ni-je-bolji.html)
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: srxa poslato 07 Decembar 2014, 21:04:40
Ja pecam sa obale na Dunavu u NS najcesce, i u 90% slucajeva koristim 8.6ft i nisam primetio nikakve nedostatke u odnosu na 3.00m, a prednosti ima mnogo... jedino bas kad je vodostaj los, kada stojis na keju na bankini, a voda je nisko, tek pokriva donju plocu, e onda 3 metra ima prednosti oko manevrisanja u samom plicaku pri obali, gde su i najcesci udarci.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 07 Decembar 2014, 21:58:17


ps.
@Ibanezi
Macvani cesce kazu"e  ledenac sam ti"  :cheesy:
[/quote]
Mrzelo me da napišem pun izraz koji glasi ovako, a i ja ga kao pravi izvorni mačvanin upotrebljavam. Dakle mačvanin (gejak, gedža, prečanin  što bi rekli sremci k'o ti..:takoje:) kad nešto mnogo voli kaže:" Tužan ti sam, ledan ti sam, kamena mi majka kol'ko volim to :lol:.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: bulmil poslato 07 Decembar 2014, 22:58:26
Pecao sam duzinama od 1.8 do 3m. Po meni najbolja je 2,58.
Sad je koristim i iz camca i kad sam peske i nisam primetio da sam imao neku situaciju gde bi mi trebao stap od 3m. Odlicna mi je i za paralelu na sporu i kad treba da prebacim varalicu preko panja i sl. a sasvim dovoljnu duzinu zabacaja imam. A i najmanje mi zamara ruke i ledja.
Po meni najuniverzalnija duzina.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 08 Decembar 2014, 02:07:41
  Ova tema ima smisao ako se  u njoj navede reka, riba i tehnika koja se upražnjava. Ako glasaju i pastrmkaši i klenaroši sa planinskih rečica, pa somdžije, bucovdžije i smuđaroši sa Zap Morave, i mi varaličari sa Dunava, Save, Tise... tema gubi smisao. I  naravno da se podrazumeva pecanje sa obale. U svakom slučaju bez navedenih mera nego jednostavno-duži ili kraći, moje je mišljenje da ako kraći zadovoljava za 90, pa i 95% situacija u kojima se nalazimo, a samo za 5 ili10% nam treba nešto duži, glasam za duži jer on zadovoljava kriterijume za svih 100% situacija. Ali potpuno razumem i one koji neće da se odreknu nešto veće udobnosti zbog 5 ili10% situacija kada su njihovi štapovi neadekvatni, pa ili se muče na takvom terenu ili ga jednostavno izbegavaju. I jedna narodna: često samo malo fali, al' to malo što fali, devojci sreću kvari. :lol:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: DDj poslato 08 Decembar 2014, 03:44:36
Slozio bih se sa ibanezom od reci do reci.

Ja mislim da je pitanje duzine stapa dosta jednostavno. Duzi stap moze veliku vecinu stvari na vodi da obavi bolje nego kraci. Dalje ce da baci, bolje ce da kontrolise varalicu pa i ribu, zbog duzine bolje ce da amortizuje begove ribe, pomaze da se izbegnu prepreke ako obala nije cista, bolji su na kontri i mnogo toga drugoga. I mislim da je to svakome manje vise jasno ili bi trebalo da mu bude jasno.

Ovde je u stvari vise pitanje upotrebljivosti pojedinih duzina stapova za odredjene situacije. U nekim situacijama su dugacki stapovi imperativ (riba je daleko i treba tih nekoliko metara ekstra, ne moze se prici obali ili prepreke pored obale...) a u nekim situacijama je cak i lakse i bolje i udobnije koristiti kratke stapove, mnogo je i takvih situacija., recimo mala pastrmska voda, granje iznad glave, mala obrasla reka, dugi zabacaju nisu imperativ...

Mnogo bolje bi bilo diskutovati odredjene situacije i odredjene duzine stapova jer idealna duzina ne postoji.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: bulmil poslato 08 Decembar 2014, 07:01:42
Edit:
Varam na dunavu i usce tise
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 08 Decembar 2014, 10:19:15
Citat: DDj poslato 08 Decembar 2014, 03:44:36

.....................Mnogo bolje bi bilo diskutovati odredjene situacije i odredjene duzine stapova jer idealna duzina ne postoji.

Potpuno se slažem sa ovom konstatacijom. Diskusija bi na spomenuti način dobila sasvim praktičnu odnosno korisnu dimenziju potrebnu prilikom odabira i kupovine štapa.  Dakle, dobio bi se odgovor na pitanje: "koliko dugačak štap da kupim"?
Mnoge situacije su već u prethodnim tekstovima i spomenute usputno. Ali bilo bi bolje da se to uradi direktno sa namerom da se objasne prednosti i nedostatci raznih dužina za razne situacije na vodi, tehnike varaličarenja .......itd.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Milan berkut poslato 08 Decembar 2014, 11:28:07
Pa @pikeman je ocigledno zeleo samo da dodje do podatka koje se duzine stapova u kojoj meri procentualno koriste u danasnje vreme. Zato nam je dao mogucnost da anketiramo a i da lepo napisemo - koji je nas izbor! To je temina tema zar ne?  :takoje:

E sad, i ja se slazem potpuno da bi bilo mnogo zahvalnije diskutovati na temu Riba/Voda/Tehnika pa koja duzina stapa za to. Pa da otvorimo "skolicu za pacice male" he he he . . . jer sam uveren da je svaki od nas "diplomirao" na odredjenu tehniku ili situaciju na vodi i tu bi de dalo skupiti novih iskustava posebno sto se tice onih sitnih detalja koji i razlikuju Majstora od Onog Koji Hoce
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: mi-ne poslato 08 Decembar 2014, 12:38:00
Ako budete  imali mogucnost da posmatrate kolege izvan nasih granica primetit cete da su kraci stapovi u trendu.
Ne samo kod starih i bolesnih, nego i kod mladih kolega. Ljudi hoce komfor, pa sta ide-ide.
Sve cesce nose po dva stapa, ali ne duzi i kraci, nego ostriji i ......ono sto je kontra od ostriji........da ne kazem tuplji   smiley197  :help: (@slob  :bye: smiley033).

Mislim na 2,2 i 2,4m, masinica 1000.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: VladimirR poslato 08 Decembar 2014, 13:21:24
U pravu ste, kad mislite na vrstu ribe, teren (rastinje okolo,iza, sa strane, blizina drveća, što utiče na radius izbačaja.... da li iz čamca ili ne...)
Ja dužinu određujem, tako što štap kad uzmem u ruku i ako mi legne, legao je, bez obzira na pomenute dimenzije u anketi.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 08 Decembar 2014, 14:05:21
mi-ne,
Da, da, imam jedan mnogo tupav štap, ime mu je Germina ! :takoje:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: mi-ne poslato 08 Decembar 2014, 14:20:22
Otkada si poceo da uvodis red kod nas, po pitanju terminologije, zavladala je nesigurnost.  Pa bolje te stvari i ne pominjat.
Ali to je samo prelazna faza.  :smiley: 
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 08 Decembar 2014, 15:18:33
Nagledao sam se klipova sa  Ju tjube-a. U Evropi je malo reka veličine naših najvećih reka. I normalno je da su zastupljeni kraći štapovi. Međutim ako posmatrate obalske ribolovce sa nemačke reke Elbe, za koju se može reči da ima slične uslove koje imaju naše najveće vode, primetićete da su najzastupljeniji baš dugački štapovi, a na klipovima mađarskih obalskih smuđaroša sa Dunava teško da ćete videti nešto ispod 3m. Najveće Evropske reke su najveće, najšire i najdublje kod nas na Balkanu. I ja bih po ostatku Evrope pecao smuđa i bucova sa kraćim.. Slob Germina nije tup štap, nego je štap čija senzualna akcija budi uspomene starih dobrih vremena. Radije bih da sam mogao ostao tamo, nego što sam osuđen da srljam u "svetlu budućnost". Volim da vidim Germinu u ekstra stanju. Jedino što je Gemina "ogluvela" od starosti. Dakle- gluva da, tupa ne. :lol:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: srdjo_ poslato 08 Decembar 2014, 16:03:12
U Apatinu nisam do sada uspeo da primetim varalicara obalasa da dziguje sa stapom kracim od 3m. Naravno da za neke druge terene i uslove ne vaze ista pravila jer su i okolnosti drugacije.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Greys poslato 08 Decembar 2014, 16:18:35
Odredio sam si to na slijedeći način:
Dunav - 2.70, 100gramac
Drava - 2.52, 35gramac
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: mihabg poslato 08 Decembar 2014, 23:49:15
Pazi kad cu od danas da udarim statistiku (pitanjem ako bas ne vidim ) svim igracima koji prodju mojom strafton Dunava,  koji duzinu stapa koriste .
Dakle, sledece godine imate statistiku sa Banatske strane BG koiko njih, i sta rade!
Sto da ne ? Kad mi vec prolaze pored camca obalom ili su na vodi, umesto pitanja  "je l' bilo nesto" , pasce "sta imas u ruci "?   ;)
To je ona izvorna, dotle ispis;)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: srce poslato 09 Decembar 2014, 00:20:11
Dugo vremena sam pecao sa 3 metrasima,i smatrao da je to neki optimum... sada prednost dajem kracim stapovima, konkretno , pecam sa stapovima duzine 2.7 m.- ustanovio sam da su prednosti sledece : mogu da skratim drsku stapa (obicno do kraja lakta),ne kvareci mnogo balans , i tako dobijem vecu radnu duzinu ... stap je sam po sebi laksi , i lakse baratam sa njim, iako nije neka preterana razlika nekako mi je mnogo operativniji za transport( ubudzim ga cak i u gepek, a moze da stane u prednju komoru camca opushteno).
Mislim da je ova duzina dovoljna za , nazovimo ga , univerzalni stap. Medjutim posto je tesko imati jedan alat za razne poslove , poceo sam da razmisljam u poslednje vreme o sledecem: svi se vrtimo u prici oko 3 m(etera somota)... da li je 2.7  ili  3.00 ,retko ko pominje 3.3m, a ako je stap 2.5 vec je kratez... a u stvari mislim da generalno pomalo robujemo predrasudama iz proslosti( prvenstveno na sebe mislim), zasto ja ne bi iz camca koristio stap izmedju 1.8 - 2.5m npr. , a sa obale na velikim rekama 3.3 - 4.2 m?
... kad bushish gips , ili ciglu mozes i sa busilicom na baterije , malom tihom laganom... a ako je beton u pitanju dobar veliki teski dvorucni hilti je zakon...
i, onda(k) , se ta duzina stapa svede tachno na svrhu kojoj je namenjen,shto za rezultat ima udobniji rad , bolju prezentaciju i bolju realizaciju.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Leopard. poslato 09 Decembar 2014, 02:18:59
Ako tako gledamo stvari onda je trometraš kao okrugla olovna glava, za sve dobar, ni za šta najbolji. I da zanima me zašto svi koji su za duži štap navode 3m, a niko 3,3 ili 3,6? Zar ne bi sa njima imali još dalji zabačaj? Na kraju kao što je neko već napisao, sve je stvar navike.
Koristim dva štapa, jedan od 2.7m i jedan od 3m. Od 3m koristim samo za džigovanje smudja i to kad brzina vode zahteva teže glave pošto mi je taj štap jači. Sada za pecanje štuke na kanalima planiram da probam štap od 2.4m, smatram da bi na takvim mestima bio prednost zbog svoje dužine
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 09 Decembar 2014, 09:51:15
Citat: srce poslato 09 Decembar 2014, 00:20:11
........... pecam sa stapovima duzine 2.7 m.- ustanovio sam da su prednosti sledece : mogu da skratim drsku stapa (obicno do kraja lakta), ne kvareci mnogo balans, i tako dobijem vecu radnu duzinu ...
Srce,
Ako kratiš dršku tako da pri tom dobiješ veću radnu dužinu štapa to znači da si skinuo dršku i halter pa sve ponovo sastavio ali sa kraćim donjim delom drške. Na taj način zasigurno si pokvario balans. Ali drugo me čudi; da li se isplati skidati i ponovo montirati dršku i halter (mislim da mora da se skida i prvi sprovodnik i da se halter seče i baca pa se stavlja nov)?
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: srce poslato 09 Decembar 2014, 11:37:24
Slob,
Vec godinama radim stapove iz blanka, i u montiranju opreme zahtevam da mi donji rukohvat ne prelazi ivicu lakta ,kada drzim stap za halter masine... malo mu narusim balans , ali to je zanemarljivo ( balans mi je na dnu gornjeg rukohvata odmad do stope masine, a  ja stap drzim cesto prilikom baratanja sa istim,osim izmedju srednjeg i domalog prsta,  i za gornji rukohvat ,a i tako da mi stopa masine bude izmedju malog i domalog prsta), mada su to sve dosta lagani stapovi tako da generalno ne stvaraju umor u toku celodnevnog rada . A , inace mislim da se ne ispati to raditi sa fabrickim stapovima,stim sto su i u fabrickoj izvedbi rukohvati kraci kod kraceg stapa.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 09 Decembar 2014, 12:06:49
OK,
Sad mi je jasno, ne radi se dakle o prepravljanju već gotovih štapova.
I mislim da je dobro što tako radiš štapove. Bitna je aktivna dužina štapa. Drška i ne treba da bude duža od lakta. Onda garant ne kači za jaknu, što može prilično da  nervira, a dovoljno je za dvoručno bacanje pa i za oslanjanje na telo kod zamaranja krupnije ribe.
Balans je samo prividno pokvaren, jer si ustvari dobio štap veće aktivne dužine pa ga treba upoređivati sa štapovima ne iste dužine već takođe iste aktivne dužine.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: CostaK poslato 17 Novembar 2015, 22:35:01
Ja se lomim da li da stap skratim za jos 15cm, tj da predjem na 260cm...bojim se da je to ipak premalo za Dunav, mada te situacije kada treba da zabacim jako daleko cine zanemarljiv procenat.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: mrjr poslato 17 Novembar 2015, 22:43:44
A ja se lomim da sa 2,12 predjem na 2,03, a ustvari već sam prelomio i uvrstiću i jedan takav u paletu štapova.Sve ima svoju namenu ,a meni dužina nije prestavljala problem do sad.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: CostaK poslato 17 Novembar 2015, 22:50:15
E to je posao, fora je sto se u mojoj "paleti" nalazi samo taj jedan  :))
Lomim se i dvoumim pa reko aj da priupitam, neki plan mi je bio da pored tog 2,75 ulemem joj jedan 2,4 ili manje ali sada je taj 2,75 na udaju a imam ponudu za 2,6 al mi to nesto malo. Inace do pre 2 godine sam imao 3m tako da sam se taman na ovaj navikao.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: mrjr poslato 17 Novembar 2015, 22:54:42
Ja sam utripovao da mi je kontra brža sa kraćim i lakšim štapom,pa to forsiram.Sa 2,75 na 2,60 nećeš ni osetiti neku jaku promenu.Navići ćeš se brzo.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: mongoose poslato 17 Novembar 2015, 22:55:27
Najduži mi je buš 2.58 a i njega planiram da zamenim za neki dvometraš sličnih karakteristika. 90% pecanja odrađujem sa sg finezze 2.05m. I iz čamca i sa obale gledam da koristim što kraće štapove.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 17 Novembar 2015, 23:48:54
Štap od 2,5m može konstrukcijskim rešenjima da baci više od nekih 3metraša. Meni ne predstavla problem daljina izbačaja, pogotovo što nisam od onih koji vole da teškim glavudžama bacaju na drugu stranu Save. Više volim varijantu da sačekam onog koji je došao malo bliže da ždere. Da pecam lakšom glavom, da me ne bole ni zglobovi ni plećke. Problem mi na pojedinim mestima predstavljaju malo udaljenije prepreke iza kojih vreba smuđ. Cilj je dovesti varku što bliže toj prepreci, a onda imati dovoljan ugao da je bezbedno prebacim preko iste. Ne treba mi često dugačak štap, ali znam gde mi i kada treba. Ako je jedan štap devojka za sve ipak je 9' univerzalna dužina sa obale. Najbolje je imati 8,6' i 10'. Tada je 9' nepotreban. Pa čak i 8' i 10'. Mrjr, ako poznaješ teren, ako skoro isključivo pecaš tu, ako poznaješ putanju kuda možeš provući varku, ako su eventualne prepreke blizu, dužina ne predstavlja baš nikakav problem. Što kraći, to lakši-čitaj bolji. Na Mitrovačkom keju, vodostaj preko prve ploče, stojiš na drugoj, smuđ ubija na kamenom prelazu ispred ploče kratak štap=silikonsko groblje. Najradije bi h ga pecao štekom od 14-15m šetajući :cheesy: Voda u ravni sa prvom pločom ili preliva da u čizmama stojiš na njoj 8'-8,6' divno. Po najnižem vodostaju na istom mestu kada stojiš na kamenu ispred ploče može ladno 6'. Dakle isto mesto koje po svakom vodostaju daje smuđa, i to u istoj zoni udarca-pod strmom kamenitom obalom gde je dubina odmah iza tog kamenog dela koji je jedno 1.5m u ravni sa prvom pločom, a onda se prosto strmoglavljuje dole  zavisno od vodostaja 5-10m. Redovni učesnici smuđijade znaju o čemu pričam. Ili više štapova, ili samo jedan-ali dugačak. Jer kad nije potrebno, on može. Kada je potrebno, kratak ne može! Tako da se ne mogu davati isključivi saveti a da pri tom pojma nemamo kako izgleda mesto na kome najčešće peca onaj koji traži savet. Ove godine je sređivana obala sa mačvanske strane. Očišćena bagerom, zemlja nabacivana, napravljena strma obala pod uglom oko 75 stepeni. Letos po najnižem vodostaju obrasla čičkom i korovom. Od dna do gore u pojasu oko 3-3,5m.  Voda nadošla, zaravnila sa platoom. Ispred tebe 3m čička, smuđ radi k'o blesav uz sam čičak na dubini od 5-6m! Sa te dubine, na toj razdaljini treba u vertikali da vadiš silikon. Ja sa 3m štapom vadim smuđeve, ti sa 2m štapom sediš i plačeš jer si u 10hitaca izgubio 10 varalica!
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Isa poslato 18 Novembar 2015, 00:28:05
Ista prica i na kanalima, ako imas cunak ili camac onda je ok 1,8m al sa obale mda imam 3,6 bih koristio.  Dosta izglednih pozicija preskocim jer mi fali 50 ili vise cm da bih vukao varalicu paralrlno sa pojasom trske, gde najcesce i udara. Tako da iz camca ne bih duzi od 180 i to jednodelni bih gledao a sa obale bar 300cm. Jedino sto mi svi trometrasi deluju mlohavo.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: mrjr poslato 18 Novembar 2015, 06:55:07
To čemu pričaš Ibanezi je čest slučaj i ovde po kejevima.Voda poplavi donji deo keja,pa ti moraš sa gornjeg,a onda nemaš ugao,a smudj udara pod obalom(zidom),...medjutim uglavnom, sa kraćim štapom savladam i takve situacije.Stvarno retko gde nemogu da pecam usled nedostatka santimetara. Doduše obično ima i gimnastike,pa onda silazim niz taj prvi zid na keju(ako je kosina) da skratim ugao. Suština je u tome da se snadješ u svim uslovima na vodi  :cheesy: a ima uvek i neko drugo mesto na kome radi,a gde možeš da zabaciš. Ovo sa pojasom trave na kanalima jeste realno prepreka za kraći štap. Da bi vodio varalicu paralelno sa pojasom trave,ali ja nepecam na kanalima. Moji štapovi su od 2,12 do 2,75m, tako da pokrivaju sve situacije.Za voblere koristim 2,44m a za džig 2,12 i 2,32 najćešće. Prednosti koje mi daje kraći štap za mene su dovoljne,a svako bira prema terenu i afinitetima.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: bulmil poslato 18 Novembar 2015, 07:30:19
Obujes cizme i eto te i na platou i ne treba ti 3m.
Za mene najbolja duzina stapa je 8.6.
Pecam vec godinama tom duzinom i nisam nigde osetio nedostatak centimetara.
I ni lud se vise ne bi vratio na 3m

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: CostaK poslato 18 Novembar 2015, 09:20:59
Hmmmm...koliko je pecanje bilo jednostavnije bez ovog foruma, drljas sa tim sto imas i ni ne znas za bolje a sada kao manijak samo citam, trazim i kombinujem. Malo ste me ohrabrili u pogledu tog 8,6 i mozda cak i odlucim na to.
Imacu najkraci stap u Apatinu onda  :)))
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: bulmil poslato 18 Novembar 2015, 09:32:45
Neko mora biti prvi

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Batica poslato 18 Novembar 2015, 10:06:41
Meni je za camac 8f idelana duzina. Vec nekoliko god pecam i nikada vise u zivotu necu vratiti na 9f. Za pecanje sa obale da ali iz camca nikad vise.

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 18 Novembar 2015, 10:21:16
 Bule- Mile :cheesy: pogledaj slike sa ovogodišnje smuđijade. Učesnici bacaju sa drugog platoa, do koga je voda skoro zaravnila. Prvi plato je oko 4m ispod. Trebaju ti štule od 5m da bi stao na prvi plato :lol:. Manje su kidali oni sa 3m nego oni sa 2,7 i 2,58. A zastupljeni su bili u ravnopravnom broju. Najveći fazon je što po takvom vodostaju i nema drugih mesta za pecanje sa obale u okolini jer je voda u livadama. Korito je daleko. Čamac ili kej!
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: bulmil poslato 18 Novembar 2015, 10:33:28
Ondak biram čamac
P.s. jel se sme na smudjijadi koristiti isti?

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 18 Novembar 2015, 10:47:14
Izgleda da svaka dužina štapa ima svoju namenu. Od vertikale iz čamca do "vertikale" sa obale  :cheesy:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: CostaK poslato 18 Novembar 2015, 12:21:00
Svodi se na to da sve ima namenu ali nema se para da se kombinuju namene nego treba cura za sve, zato je i tesko to ukomponovati, doduse tu gde ja idem nema platoa i tih stvari pa me zato sa te strane i ne brine. A daljina zabacivanja mislim sa za nijansu tanjom strunom da moze da se dobije.
Po meni tu dosta ima navike a kod nas za Dunav je raritet videti stap ispod 3m.
Sad ako zaista ima prednosti kod dzigovanja sa kracim sto se tice kontre i toga onda ima smisla, ja nisam bas strucan za dzigovanje tako da mesta ne poznajem bas nesto posebno pa mislim da kidanje ne gine nezavisno od duzine motke.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: pkv-pecaroš poslato 18 Novembar 2015, 12:38:45
 kako CostaK kaže meni je cura za sve 2,70 dužine. Gotovo uvijek bacam iz čamca a ako imam povremene izlete na obalu i tamo me sasvim dobro posluži sa obzirom na terene gdje najčešće odlazim.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: srdjo_ poslato 18 Novembar 2015, 13:22:13
Pogotovo ces vise kidati ako uzmes 2.7m i jos neiskusan. Nije problem dzigovati po dnu gde ne kaci ali ne verujem da ces uvek na istoj poziciji bacati. Duzina stapa dodje i do izrazaja kad pod recimo pod spornom treba da dzigujes, zadrzavas seda a da ti voda ne podbija (nemas isti ugao). Jos ranije sam rekao svije misljenje o kratkom stapu i bacanju na tezim terenima
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: mrjr poslato 18 Novembar 2015, 13:38:15
Ko peca jednodelnim štapom nemože preko 7 stopa, tj. može ,ali je to već nezgodno sa logističke tačke gledišta. Pošto sam ja nabavio jednodelac onda sam išao na 7 stopa i prilagodio se. Ja sam išao mimo uobičajenih smudjaroških standarda.Em kratež,em jednodelac,ali ništa lošije ne prolazim.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Milan berkut poslato 18 Novembar 2015, 13:44:59
Pa vadi te teksas montaža druže.


Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 18 Novembar 2015, 17:20:45
Da, lako je našem magistru! Teksaški sistem na teksaškom štapu, za teksaška jezera ( Modžo je li tako?). Još da mu je onaj Trejkerčić sa Merkjurijem od 50 mustanga iz koga pecaju teksašani :smiley:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: bulmil poslato 18 Novembar 2015, 17:53:11
Nije 50 no 250

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: mrjr poslato 18 Novembar 2015, 18:00:42
Ne,ne Texas ,već Park Falls Wisconsin.Bem li ga ,to je negde bliže Čikagu,a podaleko od Teksasa.
https://www.google.rs/maps/place/Park+Falls,+WI,+USA/@45.9356511,-90.4782029,13z/data= (https://www.google.rs/maps/place/Park+Falls,+WI,+USA/@45.9356511,-90.4782029,13z/data=)!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x52aa3847d74e54b3:0x7b75999e002cea7c
Ali , čamac mi fali  :wink:
Biće i to jedared. Inače, imam veliko poštovanje prema njihovom stilu pecanja,pa malo pokušavam da primenim i ovde.Svi najbolji silikonci su njihov izum(uz poneki japanski) a texas rig me je spasio velikih troškova usled kidanja i doneo mi mnogo ulova. Zato ja sada pecam i na kratke štapove u njihovom stilu i nesmeta mi.Nemora niko da sledi taj primer.Dovoljno je što se ja mučim  :wink:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 18 Novembar 2015, 18:54:31
 Ma znam da se tvoja močuga ne pravi u Teksasu. St. Croix ne teče kroz Teksas.  Napisao sam više figurativno da je teksaški zato što je popularan na teksaškim jezerima i akomulacijama i ubio se za njihopv stil pecanja. Ono kao Sportex hm9 je jedini i pravi "srpski" štap za drinsku mladicu, sve drugo ne valja. :lol: Kapiraš, naravno :cheesy:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Dva vuka poslato 18 Novembar 2015, 23:19:52
Ajde da probam na temu  :wink:
Pecanje bandara i crvenperke ul kompletom 1,8 m
Pecanje basa iz čamca,vertikala , džerk i tvič 2,1m
Pecanje smuđa jigom iz čamca 2,6 m
Pecanje sa obale i čupanje štuke preko trave i lokvanja 3,3 m
Sve u svemu , ja bez četiri različita štapa ne mogu  :sad:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 19 Novembar 2015, 00:25:14
 Kasting 6' za džerk i pljuskavce, a biće idealan i za vertikalu kada rešim da probam. Problem mi je što sam ove godine 2.-3 puta izvezao čamac zbog odsustva vremena za duže pecanje. Idem često, ali na sat dva, motorom u blizinu.
8.6' za džig iz čamca i sa obale gde mi ne treba duži.
9' za drop šot i vobler.
10' za džig sa obale.
Četiri štapa razl. dužine i svaki je znači potreban samo za jednu ribu-smuđa, samo na jednoj reci, samo na jednom potezu od oko 20ak km. Uz mnogo kompromisa. Ne bih mogao bez bilo kojeg od njih. Kada bih mogao da priuštim za svaku situaciju idealan štap, samo za smuđa, samo na Savi, imao bih jedno 30-40 štapova razl. dužina i Tb. Od 1,8m, pa do 3,3 recimo.   Što reko Manda u Lepim selima-Mnogo je kume! Da ne pišem o par parabolika za bucova ili močugama za soma, o mekušcu za ul vobleraj i sabljici za ul džigeraj . Ali, kada bih morao da zauvek pecam samo jednim, to ne bi bio kompromis lakoće i balansa sa mogućnostima, nego trometraš koji može i ono za šta su kraći bolji, a može i ono što kraći jednostavno ne mogu.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: mrjr poslato 19 Novembar 2015, 09:34:54
malo trigonometrije da začinim temu

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi594.photobucket.com%2Falbums%2Ftt28%2Fmrjr_album%2F1a6eab58-3c74-472d-92ce-b663b37568c7_zps97qbd5pc.jpg&hash=f509dd4fe1d5874c5821ee3748b001cbb8a9d683) (http://s594.photobucket.com/user/mrjr_album/media/1a6eab58-3c74-472d-92ce-b663b37568c7_zps97qbd5pc.jpg.html)

Sve u svemu za metar razlike u dužini štapa,razlika u uglovima je minimalna. Na daljinu zabačaja od 30m,kao predpostavljenu, a1 je pecaroš sa kraćim štapom,a a2 je pecaroš sa dužim štapom,a u oba slučaja je dodato 5m visinske razlike do dna reke. Skicirao sam na brzinu, a nemora ništa da znači.Samo malo zanimacije.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: PerfectAngler poslato 19 Novembar 2015, 10:04:17
Pecao sam na stapove od 1.8 m i nao one od 3 m mogu napisati samo a mislim na vece reke da je kraci stap samo laganiji i udobniji ali ima vise mana nego prednosti u odnosu na recimo 2,7 ili 3 m. Cinjenica je da za neke tehnike i varalice vise odgovara kraci za neke duzi ali je i cinjenica fda je sve navika i da ce dva dobra ribolovca biti uspesna sa bilo kojom duzinom,mozda gresim ali ovo je moje licno iskustvo a nije bas malo. Ja pecam na Moravi na 2,7 i to je to bar za mene
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 19 Novembar 2015, 10:27:40
 Da, minimalna, gledajući puke stepene. Sad zamisli da je ova manja ugaona strelica (luk) koju si nacrtao kamena gromada koja usisava glave,  pa još prekrivena granjem. Iza nje vreba smuđ. Baš toga ja imam po Savi koliko hoćeš. Od ušća Drine do kraja ravnjanskog kamena, sva izgledna mesta su takva. Pecaroš sa kraćim štapom da bi bezbedno preveo preko nje, mora dalje da zabaci, ovo je prekratko i da diže daleko od zone udarca.. Pecaroš sa dugačkim ima fore da još jednom džigne bliže zoni udarca. Minimalno naizgled, često je ogromna razlika. I ovo nije mala razlika. 2 stepena u ovom slučaju  procentualno je više od 10% razlike što je već ogromna cifra. Zamisli samo da par stotih procenata tolerancije razlikuje Stelu od kineskog krša, pa vidi šta ovde predstavlja 10%. Po meni tih 10% razlike ugla povećava šansu za ulov za minimum 50-60%. A što ti rek'o, malo zanimacije (razmišljanja) ne mora ni u ovom slučaju ništa da znači- rodi me majko srećnog i u trnje baci (daj da pecam štapom od 2m i fatam smuđeve dok baksuz sa štapom od 3m plače bez udarca) :lol:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Milan berkut poslato 19 Novembar 2015, 11:03:14
He he he vidim ja da bi Ibaneziju u stvari trebao jedan kvalitetan fider medijum recimo 3.6m i tb do 90gr, pa imaš jedan kviver za dropšot (najmekši), jedan za vobliške i lagane džigove (srednji karbonski) i jedan za teški džig i somovske varke (najjači karbonski) . . . tereni koje si opisao baš to traže - tri u jedan!
Ranko Travar je svojevremeno muvao smudja po Dunavu u N Sadu štapom od 5m . . .
Moja malenkost i sad ume da vuče paralele s trskom baš takvim jednim fiderom gore predloženim he he he
Ma svaki centimetar dužine je - zlata vredan . . . oj oj oojjj


Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: mrjr poslato 19 Novembar 2015, 11:24:13
Kad malo bolje razmislim, dužina smudja mi je nekako najbitnija  :cheesy:
a što bi kinezi rekli nije bitno koje je boje mačka dok lovi miševe
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 19 Novembar 2015, 11:41:03
Joj Milanče, pa da prodam sve što imam (osim krateža za džerk) i kupim neki takav nabudženi fider + najnežniji mogući bolonjez od 5-6m za ultralajt? :lol:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Milan berkut poslato 19 Novembar 2015, 11:44:47
Da da . . . to ti je surovi život naš nasušni . . . vidi druže - to ti je najkraći put da postaneš fideraš he he he, smudj je ionako sve više samo misaona imenica.


Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Dva vuka poslato 19 Novembar 2015, 14:35:23
" paralela sa trskom"  :smiley: Zbog  j.bene paralele sa trskom sam kupio kanu  :cheesy: Ali zato sad ladno Lesath Shore game 20-80 na 3,30 koristim kao šaranski štap ili kao teži fider,što je u varaličarskom smislu svetogrđe  :lol:  I da, i ja ponekad ladno muvam bolonjezom.Nije sve u trigonometriji  :cool:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 19 Novembar 2015, 16:48:51
Sećaš li se Milanče da sam zimus, posle nekoliko godina očaja tražio savet  za kupovinu Fider štapa. I zahvalan sam na nesebičnim savetima i tebi i Žexu i Mihi i lakiju, i Oliverikusu....i da ne nabrajam, ali pamtim dobre savete iz dobrih namera i ostajem zahvalan za ceo život. Ali onda dobijem na Savi smuđevsku sezonu kakvu ne pamtim u zadnjih 10 god i zaboravim da sam i pomišljao na fider. Nisam imao kapitalce-stoji. Ali jedva da sam imao izlazak bez smuđa. I ne mislim na fider. Dogodine, ko zna?
Citat: mrjr poslato 19 Novembar 2015, 11:24:13
Kad malo bolje razmislim, dužina smudja mi je nekako najbitnija  :cheesy:
a što bi kinezi rekli nije bitno koje je boje mačka dok lovi miševe
Ha, ha, kinez bi rekao, nije važno koje je boje mačka, ako se nalovila miševa i dobila debeo kaiš loja ispod kože. :lol:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Milan berkut poslato 19 Novembar 2015, 20:22:56
Pa lako ti sad da se šepuriš da bepaš smudjonije kad si počo da se baviš vračkama raznim . . . i Ekstrasense u pomoć dozvo . . . oj oj kuku kuku . . .


Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: berkley111 poslato 12 Januar 2017, 19:16:15
Moj glas bi isao za 3 m, jer sam verovatno navikao od samog pocetka da pecam za trometrasima, prvenstveno zbog savrsenog osecaja koji mi stap kracih dimenzija ne moze pruziti. Nekako mi je osecaj sa stapom od 3 metara savrsen. Kraci stapovi mi izgledaju previse kratki, cak i 2.7 koji nije mnogo kraci. Cak sam imao i stap 2.85 koji mi se itekako cinio kraci od trometrasa. Stvar je do ukusa, ali meni varalicarskog stapa nema bez trometrasa..  :thumbup:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Ivanb87 poslato 12 Januar 2017, 20:23:02
A kako bi druze opisao taj osecaj, sta ti tacno vise odgovara?
Ja koristim i 2.7 i 3m.. realno mi je 3m ponekad bolji samo zbog dve stvari:
1. Dalji izbacaj (sto opet moze da se i nulira sa masinicom sa plitkom spunlom za daleke izbacaje, tanjom strunom)
2. Bolji ugao vodjenja, vodjenje paralelno uz prepreke u vodi, duze zadrzavanje u zoni udara u tom polozaju.
Ovo drugo je, po mom skromnom iskustvu, i jedina prava prednost stapova = ili >3m.
Sve ostalo je na strani kracih, ako mene pitas. :-)

Послато са GT-I9301I уз помоћ Тапатока
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: marina1983 poslato 12 Januar 2017, 20:31:36
Godinama sam koristio štapove 3m pa se pre par godina ponovio jednim 2,7m., čisto za promenu . Rekoh aj da odmorim ove trojke da malo izakam ovaj 2,7 . Sa njim teram i džerk samo zvoni . :cheesy: :takoje:
Sada kad uzmem 3 nikako da se naviknem , kao močuga . Spid Master je u pitanju da ne bude močuga bukvalno   :lol:


Citat: Milan berkut poslato 19 Novembar 2015, 11:03:14
He he he vidim ja da bi Ibaneziju u stvari trebao jedan kvalitetan fider medijum recimo 3.6m i tb do 90gr, pa imaš jedan kviver za dropšot (najmekši), jedan za vobliške i lagane džigove (srednji karbonski) i jedan za teški džig i somovske varke (najjači karbonski) . . . tereni koje si opisao baš to traže - tri u jedan!
Ranko Travar je svojevremeno muvao smudja po Dunavu u N Sadu štapom od 5m . . .
Moja malenkost i sad ume da vuče paralele s trskom baš takvim jednim fiderom gore predloženim he he he
Ma svaki centimetar dužine je - zlata vredan . . . oj oj oojjj
Ovako je sve počelo davne 2015  :lol:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: sasabosko poslato 12 Januar 2017, 21:28:12
Kao Marina1983,isti slucaj drzao sam se dosta dugo univerzalnih 3m,onda u ono vreme imao sam stapove od 2.4 do 3.6m.Znaci bukvalno, 2,4 ,2.6 .2.75 ,2.9, 3.0, 3.15, 3.35, 3.6.Kod 2,4 brzo sam uvideo da se sem balansa i lakseg osecaja u ruci ne dobija nista sem lepseg osecaja u ruci,tako da sam jedan poklonio suraku,jedan drugarovom klincu.Od tri metra pa do 3,6 suprotno, dobija se puno u radu,ali zglobovi,ramena :grin: Nekako mi je 2,7 i 2,9,najuniverzalnije.Nekako vise nisam mogao da nateram sebe da uzmem u ruke trometrasa,te sam njega poklonio drugu.Jedini s kojim pored 2,7 i dalje bacam varalicu je 3.6 samo kad moram da radim paralelu sa jednom kamenom obalom,specificno mesto samo da se provuces kroz  granje i bacis ispred sebe da voda odnese vobler nizvodno. A ko za inat koncentracija grabljivica leti na tom terenu :thumbup:  :thumbup:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: berkley111 poslato 12 Januar 2017, 22:46:51
Citat: Ivanb87 poslato 12 Januar 2017, 20:23:02
A kako bi druze opisao taj osecaj, sta ti tacno vise odgovara?
Ja koristim i 2.7 i 3m.. realno mi je 3m ponekad bolji samo zbog dve stvari:
1. Dalji izbacaj (sto opet moze da se i nulira sa masinicom sa plitkom spunlom za daleke izbacaje, tanjom strunom)
2. Bolji ugao vodjenja, vodjenje paralelno uz prepreke u vodi, duze zadrzavanje u zoni udara u tom polozaju.
Ovo drugo je, po mom skromnom iskustvu, i jedina prava prednost stapova = ili >3m.
Sve ostalo je na strani kracih, ako mene pitas. :-)

Послато са GT-I9301I уз помоћ Тапатока

Osecaj nekako potpune kontrole nad varalicom, jer je stap malo manje krut nego neki 2.70 iste akcije i tezine bacanja, a i dosta se oseti tih 30cm vise, ne znam kazem opet, kada drzim trometrasa vidim punu duzinu stapa, stvara mi bolji osecaj i za oko i u ruci, probao sam od kolege Beastmaster 2.70, znaci ne odgovara to meni, najkrace sto sam imao za varalicarenje je 2.85m, i to mi je bilo malo nekako, ali sa trometrasem u ruci, osecaj je meni izvanredan. Ali svako ima drugacije misljenje, ima tu hiljadu i jedna prica, ali i hiljadu i jedan ukus, ako razumes kolega sta hocu da kazem.  :cheesy:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: marina1983 poslato 05 Maj 2017, 19:30:33
Ne bih da kudim i vređam bilo šta i bilo koga samo iznosim lično mišljenje da je sve ispod 2,7-2,6  kratko pogotovo za obalu osim ako nije potopljena neka livada  smiley033
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 05 Maj 2017, 20:14:34
 Pa zar 1cm toliko čini? Ti pecaš sa 2,58 koliko znam (CX), a ovaj zander je 2,59 :lol: Još ako ima par cm kraću dršku, eto ti veselja.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: marina1983 poslato 05 Maj 2017, 20:35:40
Verovatno će ti žene bolje  objasniti koliko je velikooo 1 cm.  :lol: Taj 2,58 sam računao kao 2,60 i ne manje od toga .
Rekao bih da se tu spominjao i neki 2,51. smiley033
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: srdjanpn poslato 05 Maj 2017, 21:28:11
Sve je to stvar navike i nekih predubedjenja procitanih po raznim forumima,j...s stap koji nije 3m.moj ljubimac je Mpp 244 50gr.Odmorih se od onih vrljika.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: marina1983 poslato 05 Maj 2017, 21:35:08
Pre bih rekao da je potreba a ne navika u zavisnosti od trena na kom  pecaš . Ako si na kanalu pa hoćeš da provučeš paralelno sa trskom uz obalu sa kratkim štapom tu nemaš šta da tražiš a takva prezentacija uglavnom bude i dobitna . Da ne nabrajam primera je ......
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: srdjanpn poslato 05 Maj 2017, 21:41:16
Neka bude,najlakse je i najdalje baciti varalicu sarancem od 360-390,jos bolje raditi glavinjarama,pa niko ili retko ko peca na taj nacin.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 05 Maj 2017, 21:43:40
 Marinče, pa ima i taj 2,51, pravi se i 2,1 i svaka dužina nekom za nešto odgovara. Na nekim mojim mestima na Savi, ponekad bi dobro došlo preko 3m, a opet za neke tehnike (tvič, džerk, pa i džig na nekim mestima) je sve preko 2m nepotrebni balast.  Štapovi 2,6 - 2,7 su kompromis. I taj 2,51 bi negde bio idealan, a negde solidan kompromis. Za čamac idealna univerzalna dužina. Namena koliko hoćeš. Ne mora biti samo Dunav sa obale sa kršem na 30m. .....Šta da ti kažem, nikada nisam čuo od žena priču o 1cm, ne znam o čemu se radi. Na sl. kupu mi ispričaj sve što su ti objasnile da saznam makar iz druge ruke, kad već nisam imao sreće da čujem direktno od njih. :lol:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: marina1983 poslato 05 Maj 2017, 22:10:02
Srđanpn, E jbg sad, uopšte nije poenta u daljini nego u dobitnoj kombinaciji .Riba je u 90% tu ispred pod nogama ali većina u to ne veruje .
Naravno da sve zavisi od mesta . Malo je nas sa čamcem . Lako ćeš duži da skratiš ali kraći teško da produžiš na licu mesta u upotrebnu dužinu i dobitnu kombinaciju .
Znaš ti ,znaš. To je ono malo što joj sreću kvari.  A i ako ne znaš , blizu si da saznaš  :cheesy: smiley042 smiley287
Ma sve vas volim ovoliko  smiley007
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Gagi poslato 05 Maj 2017, 22:12:55
Sve jedinke vrste koju pominjete imaju afinitet prema jednoj drugoj dimenziji koju mi, naprotiv, izbegavamo kod blankova, a to je debljina.   :cheesy:   Tvrdnja je empirijski dokazana i potvrđena na jednom lepom i reprezentativnom uzorku.   smiley046
I cigara posle, kao u filmovima...  smiley053
Elem, meni lično, 3m Dunav obala. 2.7 tolerantno, ispod ne. Sve, od vođenja silikonca do kontre, bolji je duži. Efikasniji je duži.  :lol:  Duži jedino ima veću polugu pa je zamaranje napornije. Takođe, duži je problem i kod prihvatanja ponekad ako nemaš meredov i sl. ili ako si sam...   smiley033
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 05 Maj 2017, 22:26:38
Između 2,5 i 2,7 štapova, ako su naravno iste gramaže i akcije i brzine, skoro i da nema nikakve razlike.
Kraći štapovi obično imaju i kraću dršku pa razlika u aktivnoj dužini i nije baš svih 20 cm već 15 pa čak i manje. A onda takva  razlika i nije od nekog primetnog značaja. Osim za specijalne situacije gde je, kako kažu,  malo i 3,9.
Ja povremeno radim i sa štapom 2,1 i to sa obale i u mojim uslovima jedino što primećujem je da je sa malo dužim štapom ,,lepše" zamarati krupniju ribu. Štap ima više kapaciteta, dinamike, više materijala za savijanje, pa je pri tom lakše i ugodnije.

Mada, uvreženo pravilo je 3.0 sa obale a 2.4 iz čamca. Zadnjih godina 3.0 se skratilo na 2.7 a ima tendenciju daljeg skraćivanja, valjda zbog novih tehnologija koje na neki način kompenzuju skraćenje.

Ibanezi,
Zaboravio si da muški i ženski santimetar-decimetar nije jedno te isto. Nema istu meru. :lol: :sad:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: marina1983 poslato 05 Maj 2017, 22:38:39
U skoro svim tehnikama nezavisno od ribe koja se lovi preferiraju se duži štapovi 3+m . Zašto bi blinker bio izuzetak , nema tu neke logike .
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 05 Maj 2017, 22:49:00
Pri varaličarenju duži štapovi ubedljivo brže zamaraju leđa u odnosu na ostale tehnike ribolova, pa se onda ide na minimalnu dužinu a koja može koliko toliko da funkcioniše za date uslove.
Zato se može i reći da je dužina varaličarskog štapa obrnuto proporcionalna godinama starosti ribolovca.
Osim toga ne retko je dužina štapa ograničena i rastinjem na obali.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: marina1983 poslato 05 Maj 2017, 22:54:17
A pecanje bolonjezom? U čemu je razlika!
Ima tu malo i u visini pecaroša. Pa onim nižim duži štap izgleda ogroman .
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 05 Maj 2017, 23:01:21
Pa ako je u pitanju plovak-šetalica, na tekućoj vodi, znači stalno se drži u ruci i ponovo zabacuje, onda je to takođe vrlo naporno ali tu ipak štap ne može da se skraćuje zbog same tehnike koja zahteva dužinu. A ribolovcu tu izgleda ne ostaje ništa drugo nego da ćuti i trpi.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: sasabosko poslato 05 Maj 2017, 23:08:32
Nikakvu prednost ne vidim stapu duzem od 2.9 sem kod paralele,sto se tice drugih vrsta ribolova, u drzac se moze staviti i stap od 10m,a kod plovkarenja treba obratiti paznju na neke druge stvari koje su kratkim stapovima neizvodljive.Mane koje nose stapovi od 3 i 3+metara su uglavnom tolike,da u potpunosti mozemo zanemariti njihove vrline.Ko ne veruje uverice se,ja sam zbog visecasovnog varalicarenja dugackim motkama i posla kojim se bavim dobio teniski lakat,i nikom ne bih preporucio dug stap za varalicarenje,2,5-2,85 sto lakse i balansiranije,ribolov je uzivanje pre svega,ne fizicki rad.A isto se moze u normalnim uslovima i sa 2,5 i 3m,samo se treba navici,i ne uporedjivati isti model stapova,od 2,7 i 3m jer su oni isti a tako razliciti :thumbup:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: marina1983 poslato 05 Maj 2017, 23:14:39
I ovaj moderni fider mu dođe na isto ćuti i trpi 3+m . Sa zabačajima na svakih par min plus težina hranilice opet ćuti i trpi .
E pa neće da može i jare i pare  :cheesy:
Ako bi da pecaš i odmaraš moraćeš da pređeš na "Kunja" stil.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: sasabosko poslato 05 Maj 2017, 23:33:13
Ma iako ne pecam na fider,i nikada i necu,a pecao sam i to je fizikalija za mene,pomenuo si plovak,pa rekoh da te pitam el pecas na reci na voznju dugim petljasima?Moj stap od 6m je 180gr,od 7m 235gr,pa da vidis kako posle 2h drzanja isti plecku od kicme odvaja, jednostavno veliki prekret.A opet to nije ni prici manijackim varalicarenjima,od nekoliko sati,zadni moj stap od 3m je bio tezak 235gr, i odlicno balansiran,ali jednostavno nista bolji od 2,7 kad se oduzmu mane tog stapa.Kod varalicarenja svaki gram u ruci puno znaci,i svaki cm prekreta i debalansa,ja kome je som riba zivota,uspeo sam da uvidim da duzina i tezina bacanja kod stapa,nije presudna u ribolovu istog,moze krace i lakse :thumbup:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: marina1983 poslato 05 Maj 2017, 23:47:30
Prika," nije bitna " težina i dužina štapa već ono šta sa njim bacaš i sa čim radiš . Ako džiguješ glavinjarom 30+gr može štap da bude težak i 100grama , džaba ti sve . Tako da vrlo brzo dođemo na isto . Težak štap- laka varka i obrnuto .
Do "juče " smo bre blinkerisali motkama od kilo od jedared svi postadosmo prefinjeni   :lol:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: sasabosko poslato 06 Maj 2017, 00:02:12
E,covek se na bolje lako navikne,zato sam i dobio teniski lakat,zbog motki 3m i kopleta od 1kg :thumbup: Eno ga M.Panic isti problem, somaroski kompleti a jak,mlad i lud :lol: :lol: :lol:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Gagi poslato 06 Maj 2017, 00:22:05
Zaboravio sam da kažem da mislim na džig i vobler kad pričam o dužini. Takav moj komplet nikad nije prelazio 530-540 gr ukupno, a najčešće između 470 i 490 gr. Takvim kompletom bacam nekoliko sati bez problema, (ni tog ni narednog dana, bez teniskih i sličnih laktova  :cheesy:  ). Doduše, još uvek sam mlad, jak i crazy.   smiley137 
Zdravo, Sale !  :bye:  Ubi nas posao   :sad:

Elem, sad se setih imao sam i lakše komplete od onih, bile neke lakše mašinice, kolko se sećam...
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 06 Maj 2017, 01:44:28
Bolonjez i Džigovanje su neuporedivi. Podizanjem bolonjeza pod ugao od 60st(uglavnom sam taj položaj viđao kod skobaljaša na Drini) se smanjuje krak poluge u odnosu na horizontalu i eliminiše deo debalansa. Zatim sa plovkom u vodi i labavim najlonom nema dodatnog tereta sa druge strane koji dodatno utiče na debalans. Pri džigovanju je od velikog značaja da je krak poluge koji radi u korist tereta u vodi što kraći i krući da se smanji maksimalno napor kod povlačenja. Treba ga skratiti maksimalno, a da se ne naruše ostali parametri za uspešan lov. Ja ne kažem, naprotiv svestan sam da je u nekim situacijama neophodan duži štap. Često se i šalim pa kažem, 3metraš ima 100mana, a kraći samo jednu- nema 3m kada je najpotrebnije. Neko reče, sa godinama se proporcionalno skraćuje i štap. Do pre neku godinu ne bih mogao bez 3metraša, a sad više nemam nijedan, ne zato što mi ne treba, nego ne mogu više. Prodao sam Isi možda najbolje balansirani i jedan od najlakših 3metraša te snage ikad, i on mi je postao naporan. 2,6 oko 150gr težak i balansiran da lebdi, tako reći samo mašinicu osećam u ruci mi je sad idealan da mogu da pecam i uživam. To što zaista praktično nije idealan, što bi u nekim situacijama bolje odradio duži, za mene više nema značaj. Ovim je milina raditi, a izbegavam mesta gde mi je prekratak. Potpuno podržavam mlađe koji tvrde da je 3metraš bolji za obalsko pecanje na velikim rekama, ali isto tako znam da će i ti mlađi jednom skratiti svoje motke. Ono što je bitno, nisam dobio teniski lakat jer i u vreme kada mi je "život bio nezamisliv" bez 3 metra, to je opet bio štap koji je morao biti maksimalno lagan i maksimalno fabrički balansiran koliko to 3metraš može biti. Naravno nikada nije bio niti će biti jeftin takav štap, ali taj jedan osnovni, često i jedini je morao biti podređen mojim strogim zahtevima kada su balans i težina u pitanju. Uvek sam razmišljao- šarandžiji trebaju 3 ista štapa, pa ako su samo prosečni, ja mogu kupiti taj 1 pa neka je 3x skuplji. Posle bi za neke druge stvari kupio po koji jeftiniji, kraći, nežniji, ali taj 3metraš je morao biti ono što mi treba. Naravno takvih štapova je uvek bilo i biće za  pristojno velike novce, nikada nisam išao na preskupe lusuzne varijante. I kad je došlo vreme da se skrati, skraćeno je opet maksimalno odabranim štapom, za novac koji sam mogao da dam, inače se ne dobija ništa. U stvari puno se gubi na drugim stvarima. Jer ne mora kraći da bude ni lakši, ni balansiraniji ni udobniji od 3metraša. Može da se desi da bude teži , debalansiraniji i više da zamara, ali  da bude mnogo jeftiniji.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: sasabosko poslato 06 Maj 2017, 09:53:28
Sve si u pravu Ibanezi,samo sto ja savetujem mladje da se od starta navikavaju na krace ,luksuz i konfor. Sto pre to bolje,da ne koriste stapove ako naidje krokodil, ili ako ih koriste da im ne budu dominantni.Cudio se moj drug Gagi kad sam se raspitivao za Lexu od 2,5m,kaze slabo mnogo,ja sad zalim sto nisam koristio takve stapove pre 6,7god,nego 3,6 3,15 3m,jak mlad i glup :lol: :lol: :lol:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 06 Maj 2017, 10:35:06
Dužina i jačina štapa prilično zavisi, pored ostalih uslova ribolova, i od individulnog stava prema ribolovu. Uglavnom, onome koji je bar jednom upecao kapitalni primerak, ili više njih, na kraju postane važnija udobnost u ribolovu od samog ulova. Jeste da ako prečesto nema ulova ribolov vremenom postaje prilično dosadan, ali ako ribe uopšte i ima biće upecana, bar jedna, bilo kakvim štapom.
Znači, jednog dana prestaje da bude najvažniji ulov, po svaku cenu. A svaka cena su obično bolovi u šaci, zglobu, ruci, plećki, leđima.....A i štapovi nisu baš jeftini.
Ja to prema sebi, a verujem da ima sličnih još, mada verovatno ima i nezasitih ribolovaca kojima je uvek malo i hteli bi još više i još više - sve. Pa, majkoviću, ne mora baš svaka riba da bude upecana. Ponešto treba i propustiti.
Tako da sam sklon onim stavovima koje opisuje i kolega sasabosko.
Nismo na robiji već na rekreaciji i uživanciji.
A marini1983 svaki štap prekratak, a ovamo prasence, kotlić pa roštilj, pa ........zna čovek ipak da uživa. Posle napornog fiderisanja, naravno!
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: lider poslato 06 Maj 2017, 10:50:00
Što bi rekle žene što krući, da dobro leži u ruci i ...... dobar je duži, ali posle nekog vremena sve boli!!! Ha :cheesy:  Uživanje, osećaj kontrole, elegancija i pouzdanost, su atributi koje tržim kod pribora.  Čak i soma jurim sa neprimerenim priborom,  dok ostale kolege leče upalu mišića posle 2 sata pecanja i pauzu prave od par dana, ja i dalje bacam  i uživam. 2,7 mi je neki ideal sa obale za varke i džig, a koristim i kraće. Rubin spina sam skratio do drugog sprovodnika, oko 20 cm i sad je uh taman.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: marina1983 poslato 06 Maj 2017, 11:13:11
Daleko od toga da kudim kratke i sam imam između ostalih i CX 2, 58 ma močuga bre za krljanje teškim džigom veliki leptiri glavinjara džerk ima i problem spadanja ribe ali za takve stilove treba takav štap .
Sa druge strane tu mi je i jedan Speed Master 2,70 XH totalno druga priča .
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Germina poslato 06 Maj 2017, 12:01:12
 Varalicarsku karijeru sam poceo sa Germinama 1.9-2.4m, pa nastavio sa kompozitnim stapovima od pola kile, onda sam presao na sofisticiranije carbonske alatke od 3m i na kraju kad su godine stigle zaradih teniski lakat koji sam lecio skoro dve godine.
Za moje reke ( Ibar i Z. Morava) idealni su varalicarci od 2.59-2.7m mada ovdasnji varalicari najvise vole motkice od 3.3m da bi im druga obala bila bliza  :cheesy:
Trenutno mi je omiljeni stapic za varalicarenje soma DAM Airway teleskopce od 2.4m/60g za Ibar i Hardy Fibalite 2.9m/60g za Moravu i ne vidim vise cemu batine od 200g tezine bacanja i 3m duzine za varalice do 30g i reke prosecne sirine 50-tak metara gde se najcesce love somici do 10 kg.
U planu mi je da od nekog pouzdanog blanka napravim motkicu od 2.59 i uparim je sa makinom od 350-400g  i tu bi prici apsolutno bio kraj.
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs1.upslike.net%2F2017%2F03%2F24%2Fba01c3286edd9d47943192b9f668c7d2.jpg&hash=7b17b8291ba758180be4b2bfc173f6b300f0f828)
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: sasabosko poslato 06 Maj 2017, 12:40:57
Ista prica drug,moj sledeći je 2,7 i60 pravih grama bacanja sa 170gr težine, oko mašine se dvoumim dal ce biti od 285 do 350gr. Isto kod mene i tebe završavaju posao i on i 3m 100gr, samo je lepše pecati ovim prvim :thumbup:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: d2d poslato 21 Jun 2017, 19:49:46
Imam var. stapove od 1,9 do 3,65 m.
Moje iskustvo kaze da od situacije na vodi i tehnike puno zavisi koja je duzina "idealna".
Jedino mogu da zakljucim da u poslednjih par godina najvise pecam sa dva stapa, jedan je 2,6 m, a drugi 2,9 m.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: COPY poslato 14 Oktobar 2017, 11:20:14
to je minimum za mene  2,7  do 3,3
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: salesale poslato 30 Decembar 2017, 18:02:18
Par godina unazad koristim stapove duzine 8ft. Pecam iskljucivo sa obale. Daljina zabaca mi nije presudna jer ribe dobijam blize obali uglavnom. Savrseno mi odgovara jer imam potpunu kontrolu nad varalicom i pored toga je udobno. Stapovi nisu visoke klase vec i ne prelaze cenu od 60e. Pa i tezina nije neka svemirsko lagana ali nisu ni teski.. vise me zanima koliko gubim zbog ugla podizanja varke od dna u odnosu na duze stapove?
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: mrjr poslato 30 Decembar 2017, 18:47:03
Ja sam se ustalio na 2,3-2,5m i meni je sve potaman.Ne gubiš ništa.Razlika u u glovima je zanemarljiva.Samo je subjektivni osećaj u pitanju.Objektivno ,nema razlike.Ne gubiš ništa u praksi.

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: simpson_H poslato 30 Decembar 2017, 18:50:27
Objektivno razlika je ogromna ali ti pecas na takvom terenu. Meni nekad zatreba 330cm ali vise ne pecam sa obale pa mi realno ne treba.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: sasabosko poslato 30 Decembar 2017, 19:23:17
I ja sam to mislio sad vidim da je Simpson napisao, razlika je kad je stap za metar kraci a dubina manja, pa treba zadrzavati recimo na nekom odseku, stepenici, dzig u zoni napada. Duzim stapom je lakse preskakati prepreke, ali se to odnosi na razlike od po 60cm, 30 se zamalo i ne primeti. Pecao sam, i jos uvek imam stap od 3,6m , sem ovih situacija nikakave prednosti nema kad se oduzmu mane, kao sto je veca tezina, nije puno u debalansu, al dovoljno, teza kordinacija, otezana manipulacija sa obraslih obala :takoje:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: mrjr poslato 30 Decembar 2017, 20:49:34
Ama Simpson je stara škola.Ja ga razumem ,ali ja deset godina pecam po kejevima raznim sa štapovima koji nisu prešli 2,7m i tvrdim da duži ne treba.,ba rem kad je smudj u pitanju.

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: sasabosko poslato 30 Decembar 2017, 21:11:19
I ja najcesce pecam sa 2,7, nekako kompromisna duzina nema puno razlike ni u odnosu na 3m sto se radne duzine tice, a nije puno tezi ni debalansiran u odnosu na 2,4. Samo u specificnim situacijama ima razlike recimo izmedju 3,3 i 2,7, i to sa obale  kad je bitan dugacak zabacaj, i prevlacenje preko prepreke, odseka. Inace 2,7 u odnosu na 2,4 ili 3m slabo ima razlike, ima izmedju 2,4 i 3m, jedan je negde kratak, jedan dugacak. Ko zeli da nosi par stapova sa sobom, obe duzine i pogodio je, ko voli da nosi sto manje pribora kao ja 2,7 pazljivo izabran :thumbup:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: simpson_H poslato 30 Decembar 2017, 22:31:04
Citat: mrjr poslato 30 Decembar 2017, 20:49:34
Ama Simpson je stara škola.Ja ga razumem ,ali ja deset godina pecam po kejevima raznim sa štapovima koji nisu prešli 2,7m i tvrdim da duži ne treba.,ba rem kad je smudj u pitanju.

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока
Nije simpson stara skola moji stapovi su 240-260cm. Ali dok sam pecao sa obale masu puta mi je trebao daleko duzi stap. Jer to jednostavno diktira teren i nista vise. Ili si spreman da ostavis jedno 30 glava dnevno.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Isa poslato 31 Decembar 2017, 00:13:03
Pod obalom se podrazumevaju i kej i obrasli kanal. A nigde veze.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: simpson_H poslato 31 Decembar 2017, 01:40:12
Ne pecam na kanalu smudja vec na Savi i Dunavu. Kad kazem obala, smudj, 330cm dugacak stap ne treba biti previse pametan pa zakljuciti kakav teren je u pitanju.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Batica poslato 31 Decembar 2017, 07:12:38
Moje misljenje 2.7m puna kapa za pecanje sa obale.
Kao klinac dok sam bio u Milanovcu, pecao sa 2.7m dok stariji pecarosi oko mene koristili 3m stapove, vecina njih tada je koristila Zepco 3.3m 40-80g ne mogu da se setim modela.
Milanovac gde je Dunav sirok od 2-3km.
Nikakvu prednost nisu imali.
Svi smo pred mrak isto hvatali i to kada pridje da se hrani. Imali smo cug 1h to je to. A kada je daleko tada nije pomagao ni 5m stap jer je na 300-500m od obale.
Kada Dunav ubrza, onda je u obali i opet nemaju nikakvu prednost.
Kada u prolece Dunav extra opadne, 5-6m zbog velikog dotoka tada se i som peca bukvalno u noge. 3,3.m tada bukvalno smeta.Poslato sa Dunava uz pomoć Tapatoka
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Germina poslato 05 Januar 2018, 19:06:31
 Slicna prica je i na Ibru i Z. Moravi....kad me vec podseti na Zebco Hyper Cast stapove koji su bili jako popularni pre skoro 30 leta, masovno su ih u mojim krajevima koristil u duzini od 3.3m zbog daljeg izbacaja voblera....posle njega  su dugo bili u modi Cormorani Coramid 3.3m/80-200g.
Ja sam tada varalicario sa nekom  Daiwom od 2.7m i nisam video potrebu za duzim stapom na terenima gde je reka u proseku siroka 40m, pa ni na retkim pozicijama gde je sirina oko 90m.
Sada najcesce koristim stapove od 2.4m i 2.9m a mislim da ce sve moje potrebe da zadovolji Pacific Bay 3/4-3oz duzine 258cm koga planiram da nabavim  :ok:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Bobiska poslato 02 Februar 2018, 18:08:20
Svako od nas koristi stap koji mu odgovara, u zavisnosti od terena i od afinuteta. Naravno kada je riba u obali da se korista kraci stapovi, sa druge strane duzim stapom bacamo dalje. Pa i ne retko se neko od kolega pozali da nemoze da dobaci varalicu na zeljenu daljinu i sta mu sledi. Pa nista uzme duzi stap. Isto tako ko peca djigom iz camca polako prelazi na sve krace i brze stapove zato sto ga ubise ledja :cheesy:. Mada ima ljudi koji imaju jedan ili dva stapa u pecaju bez obzira na sve ovo sto sam napisao. Sto rece jedan moj drugar nemoj da menjas stap, prilagodi se datoj situaciji  :thumbup:. Opet a i lepo je kada merkas pa kupis neki stap, uzivas sa njim ko da kuci nemas brdo slicnih.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Darko Trnovac poslato 29 Jul 2018, 14:40:03
2,4m koristim za bacanje varalice po Timoku, imao sam i 2,1m a imam i jedan od 2,7m. Moje misljenje je da se kracim stapovima lakse i preciznije zabacuje, tako da sa ovim od 2,4m mogu u čašu da ubacim varalicu na drugi kraj Timoka, a dok sa onim od 2,7m samo omlatim vrbe oko mene. Lakse je upravljati kracim stapom, ali ni tu ne treba preterivati, 2,1m je, po meni najkrace sto treba, kraci od toga ne.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: mongoose poslato 29 Jul 2018, 20:44:10
Rasprodao sve dugačke štapove osim prvog varaličarca, taj stoji kao eksponat (2.7). Inače koristim jedan 1.8m i dva od 2.05m i to je to. Kad treba da zabacim baš daleeeeeeko pokupim se i odem kući, izem ti varaličarenje kad moram non stop da vitlam ko vetrenjača. Par desetina metara i to je to, sa ovim mojim malcima postižem iz zgloba.

Sent from my Le X626 using Tapatalk
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Darko Trnovac poslato 31 Jul 2018, 16:09:20
Kolega mongoose, potpuno te razumem o cemu pricas, zabacivanje iz zgloba, to je prava stvar, ali samo postizemo kracim stapovima. Ja sam ima prosle sezone jedan Robinson 0-8g i 2,1m. Sto kazes zabacivanje iz zgloba. A sa ovim duzim, ma kakvi, nema sanse.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: savski_vuk poslato 20 Februar 2019, 22:10:18
Iskreno I ja sam poceo da se dvoumim . Mada sa obale nebih odusto od 3m ali iz camca , sasvim sam za 2.70.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Pedja76a poslato 20 Februar 2019, 23:47:28
Potoci i male pastrmske rečice gde treba da se muvam i probijam, granje, šiblje 1.65, ostali su mi 2.10 , 2.15 , 2.40

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: obradovicsrdjan poslato 21 Februar 2019, 20:20:53
Do sada sam svuda pecao sa 180cm. Danas narucih od Entera ul od 270cm za otvorenije terene, a za Mlavu i slične šibljake ostaje mi 180cm.

Sent from my Moto E (4) Plus using Tapatalk

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Ljusa poslato 21 Februar 2019, 20:46:29
Posto pecam samo sa obale, uglavnom bucova, stap od 3.00 je za mene idealan.  :thumbup: Takvi su tereni u mojoj okolini, jednostavno mora daleko da se zabacuje.
Drugo, dosta puta sam cuo kako neki ljudi kazu da se ista daljina zabacaja postize sa 2.70, kao i sa 3.00. Totalno nelogicno po meni i van zakona fizike. Razumem ja da je drska duza na 3.00, ali nije duza za 30cm, nego za 10cm najvise tako da proporcije stapa ostanu iste i tacka balansa ostane na istom mestu.
Trece, ne znam sta 2.70 moze da uradi a da 3.00 ne moze. Ovde govorim o pecanju sa obale iskljucivo.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 21 Februar 2019, 22:24:39
 Ljusa, naravno da nešto duža drška obezbeđuje veći krak donje poluge,  i zajedno sa nešto dužom gornjom polugom omogućava  duži izbačaj kada su u pitanju štapovi iz iste serije. Ali ne mora svaki 3metraš da dalje izbacuje od štapa 2,7, pa čak ni od 2,58 (moderna dužina 8'6''). Konstrukcija, materijali, akcija, dakle niz faktora može da utiče na daljinu izbačaja. Takođe se slažem da kod podjednako dobro ili podjednako loše izbalansiranih štapova, tačka balansa je na sličnom mestu gledajući od haltera na gore bez obzira na dužinu štapa i može se reći da su štapovi podjednako dobro balansirani. Međutim, uticaj prirodnog debalansa je veći i to znatno kod 3metraša, jer bez obzira što je tačka balansa na istom mestu - rastojanju od haltera, gornji krak poluge je ipak duži i teži i tom masom i dužinom znatno više vuče dole od kraćeg i lakšeg kraka poluge kraćeg štapa. Uz to, ko voli lagane, oštre, ekstrabrze štapove, teško će u serijama "razumnije" cene naći odgovarajući 3metraš. Mnogo je lakše napraviti takav kraći štap, pa ga nalazimo i u jeftinijim serijama. Štap od 2,7 ne može da uradi ništa više od štapa od 3m. Ali zato štap od 3m može ponekad da uradi više od štapa od 2,7m. Pitanje je samo koliko nam je to puta u praktičnom pecanju potrebno, da bi u ruci imali teži i debalansiraniji - bolje reći sa većim uticajem prirodnog debalansa, mekši i sporiji štap. Dakle štap od 3m ima nekoliko mana u odnosu na 2,7m. A štap od 2,7 samo jednu - što nema 3m onda kada bi baš bilo dobro da ima. :lol:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: marina1983 poslato 21 Februar 2019, 22:25:46
Dugo sa 3  , poslednjih godina 2,7 . Trojku u ruke više ne uzimam taman da mi je poklone .
A šta može 2,7  pa mnogo toga
Dublje u granje pod granje odozdo sa strane lakše nežnije . Trilove , pilkere glavinjare bacim na pola Dunava , dalje mi zaista ne treba .
Tako sam se i ja kunuo u trojku dok uzeo nisam 2.7  na 3  više jok ja smiley033
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Mangup poslato 21 Februar 2019, 23:59:51
9ft i 8.6ft po meni ideale nekako sam prevazisao 3m stapove i kad uzmem u ruku bude mi bas cudno  smiley033
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: sasabosko poslato 22 Februar 2019, 11:25:46
Obrni, okreni sa obale nikad nemas pravi stap. Za razlicite tehnike i uslove u ribolovu trebalo bi nekoliko duzina. Mnogo zavisi i do konstitucije samog varalicara, sto vise staza prolazi, svi se rado hvataju kracih i laksih stapova. Poslednjih nekoliko godina sam bio na 2,7, jos mi je atraktivniji 2,6 nista se ne gubi, a dobija se ipak malo. Nekako mi je oku to najprijatnija duzina. Mada postoje uslovi gde je to malo, nikad ne bih uzeo duzi dominantan stap od 2,8. Za poneku situaciju OK.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 22 Februar 2019, 11:53:38
sasabosko,
Slažem se. I ja otprilike isto tako razmišljam.

Ali prilikom razmatranja i upoređivanja osobine dužine štapa treba to raditi sa pretpostavkom da su sve ostale osobine – karakteristike štapova, čije se dužine upoređuju, potpuno iste. To je u praksi teško postići iz razumljivih razloga, pa je realno to da su pomenute osobine samo približno iste.

Drugo, treba definisati šta se podrazumeva pod dužinom štapa? Uobičajeno je; dužina od vrha do end kape. I to je svakako podatak od kojeg treba krenuti. Ali to je veličina koja definiše tačno samo dimenzije za transport. Mnogo važnija je aktivna dužina štapa (od vrha do početka haltera, krutog dela kojim se učvršćuje mašinica, gornja drška spada u aktivnu dužinu). Ostatak štapa, od haltera do end kape, je stvar za sebe i ne razmatra se na isti način kao i aktivni deo štapa.

Mislim da veća dužina, na prvom mestu, doprinosi većoj dinamici kod zamaranja ulovljene ribe. Drugo, pruža veću kontrolu ribe, naročito pri obali. I tereće omogućuje dalje zabačaje.
Mane; najveća je umaranje ribolovca. Dužina takođe smeta kod zabačaja ako je obala obasla rastinjem koje ometa i onemogućuje jači zamah, lakše je raditi kraćim štapom.
I još nešto, čini mi se, nisam baš potpuno siguran, da je veća dužina kritičnija na lom pri prihvatanju ribe neposredno kod nogu ribolovca, bez meredova, naročito iz čamca.
Sve ovo je poznato ali nije zgoreg da se ponovi.

Takođe nije redak slučaj da kraći štap sa posebnom konstrukcijom i materijalima ima isti pa čak i dalji dobačaj od dužeg. 

Inače, varaličarim sa obale i imam nekoliko varaličarskih štapova dužine od 1,9  do 3,3 m. Ovaj najduži je baš za specijalne situacije, a najčešće koristim 2,7.  Ne retko upotrebim 2,1m koji je osetno lakši, u svakom pogledu. Lakše se manipuliše a dobačaj je neznatno kraći. Pravo osveženje.
Ako je na prvom mestu udobnost, svakako treba izabrati kraći štap, a koji zadovoljavajuće pokriva ostale zahteve ribolova.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: sasabosko poslato 22 Februar 2019, 16:02:28
Razumemo se, licno sam imao par stapova na 2,75 cija je duzina drske bila ako ne i veca od nekih na 3m, radna duzina manja od nekih na 2,6m. A trometrasa ima tek sa drskama enormne duzine, sta se dobilo tu sem dobrog balansa, a radna duzina kao kod 2,7? Kad razmislim logicno, bas taj na 8,5 ima uglavnom sve pogodjeno, i tezinu, balans, i mozda 5cm manju radnu duzinu od onog na 9' sve prednosti na njegovoj strani.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: za.iggy poslato 23 Februar 2019, 16:56:14
Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole od kada sam prešao sa 3,0 na 2,7  :cheesy:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ivkeks poslato 26 Avgust 2020, 18:19:28
Moj prijatelj i ja, stojimo na spironu on okuma dead ringer 10-30 228cm glindza, ja epixor 270cm 30/70, dalje je bacio brzotrz nego ja.. Tako da je blank vrlo bitan, konstrukcija gradja, tako da duzina sviranje kurcu... Još tanjim kanapom... A kasnije stavi ja tezu varku isto... Samo što sam ja moćnije i sigurnije izgledao sa jačim stapom... A tezina njegovog 106g,a mog 191g pa kome je udobnije lakše...
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 26 Avgust 2020, 20:49:19
ivkeks,
Veća dužina štapa je svakako element koji povoljno utiče na daljinu izbačaja, ali nije i jedini. Akcija štapa, nominalna težina bacanja u odnosu na teret koji se izbacuje, gradivni materijal blanka (sam si to već zaključio), broj i oblik sprovodnika, debljina strune kao i oblik, veličina i napunjenost špulne.....
Tako da je teško upoređivati štapove koji se razlikuju u svim pomenutim elementima, pa još i po dužini.
Prednosti dužine lako mogu da obezvrede neki od spomenutih okolnosti, pa onda zaključak ne bi trebalo da bude baš: -hebo dužinu.

A i daljina bacanja nije uvek najvažnija. Neka druga osobina je u mnogim situacijama važnija od nje – ima prednost pri izboru štapa.

Ako  ti je dužina izbačaja najvažnija, a često je to situacija kada se lovi bucov, onda odabereš najpogodniji štap, mašinicu i strunu, za najdalji izbačaj, naspram tereta koji izbacuješ. U takvim situacijama neka druga osobina mora da bude žrtvovana. Ili tražiš kompromis pa komplet nije ni za šta najbolji ali solidno pokriva sve ono što ti treba, ili bar veliku većinu, štap poznat pod nazivom -univerzalni štap.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Saša poslato 26 Avgust 2020, 21:17:13
Zato lepo u čamac i onda dužina štapa i ne igra neku posebnu ulogu. Pecaš ceo dan sa 7 ft, ne zamaraš se i uživaš. :)
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: marelli poslato 27 Avgust 2020, 07:45:43
ja sa obale bacim dalje sa 2.40 nego mnogi sa 2.70 ili 3 m....podjednako je vazna i masinica za daljinu izbacaja kao i dobri sprovodnici
za camac je idealno 2.30 m ispod te duzine za varalicarenje ne bih isao,a sa obale za mene je max duzina stapa 2.60
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: nesobn poslato 27 Avgust 2020, 09:14:04
Sve zavisi gdje se peca,koja riba i kakve se varke koriste.Neko npr. za bucova na Savi i Dunavu koristi 40-50 gramce od 3 m il 3,3 m pa čak  i 3.6 m al baca manje glavinjare,kastere i razne pilkere.Ovakvi štapovi ove varke katapultiraju u tri lijepe ... Međutim,za neke lakše voblere od 6-8 cm su "mrtvi" skroz.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ivkeks poslato 27 Avgust 2020, 12:52:34
Slob, da sve si lepo objasnio profesorski naklon, ko peca bucova naravno sto duzi, za sve ostalo je indivudualna stvar samog ribolovca i iskustva, ne pljujem ni po jednim ni po druguma, ja lično sam za 240cm, za moje vode zapadna i juzna sa okolnim barama, pisebno mesta obrasla gde sam često, otvorena i ne volim a i nema ih puno... A pritom uništene ribljim svetom... no to je moje mišljenje koje iznosim bez ubedjivanja drugih, a svako zabsebe bira stap, ja sam za kraći lakši udobniji, lakse se krećem po šiblju, a brzim stapim bacam skoro sve sto volim... A bucaroši, kolege na velikim otvorenim vodama naravno duze...

Spojene poruke: 27 Avgust 2020, 12:56:46

Ps a posebno i da pecam sa stapom 4m,uvek če negde da se riba izbaci gde je nemoguće zabaciti, tako lično ja se preorjentipem na obalu i blizu nje...
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 27 Avgust 2020, 13:14:55
Citat: ivkeks poslato 27 Avgust 2020, 12:52:34


..........Ps a posebno i da pecam sa stapom 4m,uvek če negde da se riba izbaci gde je nemoguće zabaciti, tako lično ja se preorjentipem na obalu i blizu nje...
Hahaha! Baš tako.
Ja sam uvek za to da udobnost kod pecanja treba staviti ako ne na prvo onda na visoko mesto. To podrazumeva kraće i lakše štapove, što je uostalom danas, obzirom na tehnologiju i povoljne cene, trend.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Saša poslato 27 Avgust 2020, 19:23:56
I ja sam nekad pecao bassa sa obale štapom od 3.60m. Mladost - ludost. :D
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ivkeks poslato 27 Avgust 2020, 20:50:57
Slob bas to
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: obradovicsrdjan poslato 27 Avgust 2020, 22:12:45
Pecao sam na 3m, 270, 240, 210 i 180. Za bucova je tacno, trebaju daleki zabacaji, ali i teske varalice. Ako stavim kasiku od 10gr leti kao luda i sa 210, ali mene uvek vuku male varalice. I uvek su me vukli kraci stapovi. 240 sam prodao jer mi je ni tamo ni ovamo. 3m mi odgovara samo po sprudovima i otvorenim terenima. Negde sam se nasao na 210M i 180UL i ponekad taj 3m. Mada je kod nas mislim najpopularnija duzina 270cm.

Sent from my Moto E (4) Plus using Tapatalk

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Cuprijanac Moravac poslato 28 Avgust 2020, 12:22:19
Na malu rečicu izlazim sa parabolikom 1.8 UL
Neverovatno je teško da se prebacuje trska i travuljina, a kontrola varke iza krivine ili neke prepreke je 0
Ali baš zato i izlazim sa njim, neki kao čelendž, sto bi rekli oni tamo sa ostrva.. Imam kombinezon, pa gazim potok.
Više puta sam upao u rečicu  sa neke strme obale, trudeći se da zaobiđem trsku i sl.
Za V. Moravu te igračkice ne piju vodu. 3m rulez

Spojene poruke: 28 Avgust 2020, 13:17:52

Ako je imperativ da se pretraži svaki pedalj reke tj poteza na reci i da u pravom trenutku ne bude kompromisa i nedostižnog mesta, zapitaću se dobro kojom alatkom ću postići to.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: stefan89 poslato 10 Decembar 2020, 01:08:03
Ove godine sam video 3 stapa od tri metra, sa jednim je pecao moj drug do pre 3 meseca kada je kupio laksi i osetljiviji stap na 270cm, nekim cudom sada manje kida i moze da peca ceo dan :lol:

Drugi sam video u Kraljevu, tu je i imalo neke logike jer je veliki odsek blizu obale, ali i to je upitno sta se dobije sa 15-20cm razlike u radnoj duzini.
I treci na Velikoj Moravi, bacalo se 10m od obale bez ikakvih prepreka pod nogama.

Zanimljivo je da u Beogradu i Novom Sadu za 15 dana pecanja nisam video stap od 3m, a u NS ribolovaca bude stvarno mnogo.

Retki su tereni koji traze duze stapove od 270cm, a gde treba duzi tu obicno ni 3m ne pomaze.

Moj savet je da cuvate laktove, oporavak je jako spor.
Na primer super jak somaroski komplet sa obale, za sve Morave se moze sastaviti u 750gr ukupne tezine.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Germina poslato 10 Decembar 2020, 11:50:42
U pravu si Stefane, moze da se napakuje koplet za 750-800g. Što se tiče tog terena sa velikim odsekom u Kraljevu, nas nekoliko varaličara koristi štapove od 3m jer smo već u ozbiljnim godinama kada leđa zezaju i obično sedimo na stolici jer umemo da bacamo po 8 sati sa kratkim pauzama za kafu pa nam štap te dužine ili čak duži (jedan kolega uspešno varaličari sa 3.6m) omogućava da sa manje muke prevučemo varku preko povelikog grebena a i ribolovci starije garde su nekako puni predrasuda pa su im trometraši zakon mada i oni ne znaju tačno zašto...jedini im je argument daljina izbačaja u šta sam ih par puta razuverio al ne vredi :lol: Ja na Ibru recimo varaličarim soma sa štapom od 2.4m i ne vidim nikakav hendikep zbog njegove dužine a takođe satima sedim na stolici...
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: glos poslato 10 Decembar 2020, 12:00:48
Najprimjetniju prednos` duži štap ima kada je varalica a i riba baš pri obali, kod nogu.
Na Dunavu, kamenu - nasipu.
Stefane u NS-u nikad ništa ne upecaju pa zato ladno sa kratežima bacakaju.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: stefan89 poslato 10 Decembar 2020, 12:08:21
Pecam i ja tako cesto. Na primer u Novom Sadu, guzva je i kad zauzmes mesto tu si. Dobra stolica je zakon.

Verujem da je lepota pecati na Ibru sa takvim stapom. I kod mene je Morava mala, stap od 240cm je dovoljan. Sa 270cm pecam jer sam popecao lepe ribe sa njim, pa mi je zao da ga promenim.

Spojene poruke: 10 Decembar 2020, 12:11:11

Hvatao se solidno smuđ kad sam bio. Komadi od 2-4 kg, a bila su i dva spadanja kapitalnog soma.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: glos poslato 10 Decembar 2020, 12:20:45
Sumnjam. Pošto sam proveo aktivnih godinu dana varaličarenja u gradskoj zoni, pri čemu niko a da sam to vidio nije izvadio ribu, a kamoli smuđa od 2 kile.
Uglavnom, onaj momenat teške obale i razloga za štap od 3.3 metra stoji.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: savagear poslato 10 Decembar 2020, 12:58:39
Otkako sam sa 270cm prešao na 220cm za lov silikoncima i ponekad voblerima po barama, nikakvog interesa nemam za kupovinu dužeg štapa. Čak bih i kraći uzeo em zbog balansa em zbog težine. Realizacija mi se popravila za 100%. 270cm sad koristim na rijeci i tu duži štap stvarno pomaže da se vobler može vući paralelno s obalom i da ga struja ne stisne u samo kamenje. Za bassa, klena i pastrvu koristim 198cm i to mi je ok. Baitcast 220cm mi je već predug, dok je sa 205cm puno ljepši osjećaj barem što se tiče bočnog zabacivanja, onako kako to rade pro bassolovci iz čamca.  :cheesy:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: stefan89 poslato 10 Decembar 2020, 13:14:03
U Novom Sadu na onu veliku vodu po kojoj sam bio, opusteno se peca i sa 240cm, baca se max 15-20m, prelak je teren. Zanimljivo je da su toliki stapovi retki, 90% su 2,7m, a 3m ne postoji.
Na somovskom mestu se baca dalje, ali naravno da niko ne peca stapom od 3m. Ko da vitla sa 150 gramcem od 3m.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: sona poslato 10 Decembar 2020, 17:57:36
Koristim 2,40 sto smatram kao i vecina da je dovoljno gramszu biramo sami. smiley033
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 10 Decembar 2020, 18:37:55
3 metraš je u svim stvarima inferioran na kraći sem u jednoj. Ima 3m kada je to potrebno. Kratež ima 100 vrlina u odnosu na 3 metraš i samo jednu manu. Nema 3m onda kada je to potrebno. To je samo par slučajeva, kontra u jakom toku na velikoj distanci gde kratež ne sakuplja stomak dovoljno i prelaz preko prepreka na kojima ostavljamo varalice. Neko je prethodno napisao da tamo gde trometrašem možemo da prevučemo a kratkim ne možemo, možemo sa kratkim da se popnemo na kamen, brdašce, bilo kakvu uzvisinu na obali. A šta ako to nije dovoljno? Šta ako nam baš treba 3 metraš pa još i da se popnemo?  Razlika između postignutog ugla nije velika, kako je takođe neko napisao. Da mala je. Ali često malo što fali, devojci sreću pokvari. Godinama ne pecam trometrašem, skratio sam na 2,6 što nije ekstremno, ali sam realan. Ponekad baš zafali. Problem je što tamo gde mi fali ne pomaže dugački 30 gramac, lagan i povozan, nego mi treba baš tvrda močuga koju u ovim godinama nisam spreman da vitlam. Ne gubim tu mnogo tvistera jer poznajem mesta pa dižem ranije. Ali samim podizanjem pre vremena ni ne lovim kao nekad kada sam mogao da dignem u zadnji čas pod samom preprekom stojeći upravo na hrpi kamenja koju sam sam naslagao jer je i riba  najčešće u zasedi tik pod samom preprekom.  Da, i da se ne znosimo pričama o daljini izbačaja koja se danas postiže sa kraćim dobro konstruisanim i dizajniranim štapom, pa čak i premašuje u odnosu na 3 metraš. Istina je, ali u odnosu na stare ili prosečne trometraše. Međutim fantastično konstruisani kraći štap i dalje je i uvek će biti inferioran u odnosu na isto tako savršeno konstruisani dugački štap. Mislim da je fizika tu neumoljiva. Kada long distans šarandžije i fideraši pređu na krateže, poverovaću i da varaličarski, skupi, savršeni krateži  dalje bacaju od dugačkih varaličaraca. Dakle da ponovim, ovo ne pišem kao čovek koji peca sa trometrašima pa ih zato zastupa, nego kao varaličar koji je više od 2 decenije pecao sa 3 m, pa  skoro celu deceniju sa kraćim i koji godinama nema nijedan 3 metraš, dobro znam i mane i prednosti. Da mi je opet 30 godina, opet ne bih iz ruku pustao štap od 3m bez obzira na 100mana jer ta jedna, jedina prednost nadoknađuje sve mane.  Pod uslovom da ga uopšte i pronađem, da zadovoljava savremene kriterijuma, a da ne košta basnoslovno. Jer! Veliki je problem i što sve je manje u ponudi zaista dobrih 3metraša, niko se ne trudi da ga napravi jer je mnogo lakše i jeftinije napraviti dobar kratež pa i marketing ide u tom pravcu i non priča o prevaziđenim 3 metrašima i 3,3 metrašima a kuje u zvezde savremene haj -tek krateže.. Nekada su bili obaveza svake serije jer ni ribolovci nisu bili haj -teč i zakerala. Kao sa blonjezima napr. 5ice prave svi, 6ice uglavnom svi, 7ica je već proređena, a 8icu samo probrani i ne ispadne im baš svaka za ponos. Da je jaka, laka, balansirana, rigidna, pa još i koliko toliko pristupačna da je dovoljno ribolovaca kupi i da se zatvori finansijska konstrukcija, teško je. Zato je prave samo probrani i u najskupljmi serijama po velikoj ceni, za tačno proračunat broj kupaca i niko nov se ne usuđuje da se umeša u tu trku jer zna da bi kroz godine probijanja i dokazivanja trpeo gubitke.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: glos poslato 10 Decembar 2020, 19:51:00
Kada sam rekao da je potreban kod nogu, nisam mislio samo na povlačenje paralelno sa obalom, što je takođe istina. Nego najviše na situacije kada ne možeš prići vodi na bliže od 2 - 3 metra. A to su česte situacije.
Tada kratežom svaki put kada izvlačiš varalicu moraš kontrirati pri obali da ti se ista u obali - kamenu ne zaglavi.
Takođe, kada izvlačiš ribu kratežom od 3 metra nasučeš je prerano i sa preplitkim uglom, sklonijim sjeckanju, o kamen.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Copetić poslato 10 Decembar 2020, 22:27:16
Ja iskreno priču o trometrašima doživljavam kao nametnutu, suprotno od priče o kratežima jer se jako dobro sećam svojih početaka varaličarenja pre koju deceniju na neke krateže tipa germine i sl. Jer 3m ili nisi imao gde ili čime da kupiš. A onda je 3m postalo imperativ, kao da niko pre toga nije umeo da prevari ribu sa obale na kraći štap. Svoje početke varanja smuđa i svog prvog prevarenog u sećanju držim za neki 2.1m koji nije ni imao oznaku tb već samo M... a posle jesam pecao na 3.05m štap godinama, skoro deceniju, i sa ove tačke gledišta, isključivo za svoje potrebe i pojmove govoreći, ne nalazim nijedan jedini razlog zbog čega bih opet imao potrebu za ičim preko 2.7m.
Opet, ono što se provlačilo skoro na jednoj drugoj temi na ovom forumu je da kvalitetno osmišljen i izveden štap na 2.6 ili 2.7m može u potpunosti zameniti trometraš svojom radnom dužinom a u svemu ostalom nositi više prednosti u odnosu na ovaj drugi.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: sasabosko poslato 10 Decembar 2020, 23:37:03
Stefane i u manje, eno ti npr. onaj Catgear sto si pitao, 300gr tezine u odlicnom balansu s masinama od 400gr, prevazilazi granice somarenja kod nas. Medjutim s obale nikad nemas pravi stap, te negde prolazis s 2,6 negde s 3,6. Ja sam ostavio 3,6 samo zbog paralele s jednom obalom, gde zbog rastinja s kracim stapom nemas sta da trazis, ne mozes drzati varalicu u zoni udarca, a ne mozes ni da gazis, 2,92 kad moram pod suprotnu obalu, i samo ih tad i nosim, i to s razlogom jer je 3,6 najbolje balansiran dvodelac koga znam na toj duzini, a 292 je u tom vremenu bio najlaksi meni dostupan stap te snage. Regularno pecam s 2,7m, ali je opet tesko izabrati samo jedan stap za nase Morave, negde treba glava od 8gr negde glavinjara od 40, taj sto nosi glavu od 8gr treba da ima snage za soma, jalova posla :lol: Medjutim uvek treba teziti maximalnom komforu u ribolovu, te ne mozes biti iskljuciv, ja bih bio najsrecniji kad bih pecao soma s 2,25 i 300gr u kompletu, medjutim istina se drasticno razlikuje. A, mozes da se opredelis za neku duzinu, pa ti je onda kako gde, inace ako ides na nekoliko izglednih pozicija, koje poznajes, znas onda sta ces poneti. Da ne bi bilo, sta ce ti 2,92 posle 3,6m, prvi je 100gr laksi i duplo jace deklarisan, a oba ne osecaju glave od 10gr, zbog gabarita su neudobni za svakodnevni ribolov, jer prvi komplet ima 800, drugi 900gr a za cesta pecanja na 2,7 530gr. I taj je tezak onda kad ti pecanje pokriva 2,6 i 460gr, te onda najminimalnije s cim mozete proci :takoje:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: stefan89 poslato 11 Decembar 2020, 00:52:50
Za mesta na kojima pecam soma neophodna su 2 kompleta za somolov, a 3 kompleta je idealno.

Zanimljivo da sam ove godine sve somove preko 5kg uhvatio na glave od 8-11grama i na lagan komplet ukupne tezine 440 grama :cheesy: Ribe od 7,5, 7,6, 7,9 i 14,8 kg.

U prolece nisam ni bio aktivan, nadam se da cu ici na ozbiljnije terene sledece godine, gornji tok Zapadne Morave gde pecam je dobro prazan.

Tezi komplet za glavinjare do 90gr je tezak 730gr, a fali mi i jedan između.
Oba stapa su duga 270cm.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: realistik poslato 20 Januar 2021, 09:38:02
Moj prijatelj ima Okumu Lure Maniu 1,90m.....tezina bacanja je 30g,ulovio je vagon ribe sa njom,pogotovu iz camca....smudjeve i somove do 7-8kg na dzig ne zna im se broj,kada krene bucov da radi na povrsini on samo okaci nekog povrsinca ili pilkera i napravi lom...sa obale nije nista losije prolazio od onih sa duzim stapovima...naprotiv,jeste da je glavna stvar do majstora,ali stapic je prosto neverovatan,i i zabacaji sa njim nisu nista kraci nego sa duzim stapovima,a kada se sklopi deluje kao igracka,strasan stap,a dug svega 190cm!
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Vlajko 1 poslato 02 Oktobar 2021, 15:16:57
Meni je za dzigovanje sa obale na Dunavu,3m najkompletniji.Pecao sam sa 240,270cm...istina,udobnije i lakse gde uslovi dozvoljavaju...ali osecaj kada ti fali duzine zbog ugla,a udarci su nesto dalje...dovodi do potrebe za duzinom 3m.Znam par odlicnih smudjarosa koji na tim pozicijama redovno idu sa 3,3m...i imaju bolju realizaciju i kontrolu same varalice.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: simpson_H poslato 02 Oktobar 2021, 17:51:29
U vremenu disucih kombinezona, sada sasvim prihatljive cene, stvarno te duzine gube smisao. Ugao postaje dostupan vrlo lako.

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Vlajko 1 poslato 02 Oktobar 2021, 18:06:23
Ne znam,nesto mi se ne gazi do struka u Dunav i da tako dzigujem.Koristio sam kombinezon pre par godina,ali to je specificna lokacija gde vobler mora da se vuce i leruje na nekih 2m od obale,zbog velikog odseka...a to nije moglo sa obale osim da pecas stapom 3,5-4m :cheesy:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: mi-ne poslato 02 Oktobar 2021, 18:36:28
Sa disucim kombinezonom se dziguje i bez stapa. :cool: :cheesy:
Sto je stap kraci i obala teza/ komplikovanija odricanja su veca, upravo zbog kraceg stapa.
Interesantno u situacijama kada bi mi duzi stap bio od koristi uopste ne zazmisljam o tome , nego sta je tu je i sta ide ide.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: simpson_H poslato 02 Oktobar 2021, 19:46:58
Razlika u efikasnoj duzini stapa od 2.7m i 3.0m je plafon 10 cm. Naravno ako se pametno izabere kraci stap.

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Srdjan22 poslato 03 Oktobar 2021, 01:33:15
A ako se pametno izabere duzi stap?

Sent from my POT-LX1 using Tapatalk

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: simpson_H poslato 03 Oktobar 2021, 03:14:43
Stap od 3m je najcesce debalansiran i sa dugackim rukohvatom, zamisli da ga jos skratis?
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 03 Oktobar 2021, 08:17:40
Prepostavljam da pametno izabran trometraš, sa aspekta balansa, ima cenu van pameti.  :cheesy: :cheesy:


Citat: simpson_H poslato 03 Oktobar 2021, 03:14:43
Stap od 3m je najcesce debalansiran i sa dugackim rukohvatom, .............

Tačno tako. Da bi trometraš bio koliko toliko u balansu, tj u što manjem debalansu, produžavaju mu dršku, pa onda, kao što si već rekao, može da bude da je aktivna dužina trometraša veća za samo nekih desetak santimetra od štapa 2,7m.
Ako tako ne urade trometraš odvaljuje ruku od debalansa ili traži tešku mašinicu ili kontrateg u end kapi, pa je komplet opet teži nego što prija.
Šta znači kraća drška, a duži aktivni deo kod trometraša, može se lako proveriti. Prihvatiš štap (bez mašinice) samo desetak santimetara ispod haltera i vidiš drastičnu razliku u debalansu.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Srdjan22 poslato 03 Oktobar 2021, 08:53:23
A sta ako i pametno izabran stap od 2,7m ima, takodje, cenu van pameti?

Sent from my POT-LX1 using Tapatalk

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Vlajko 1 poslato 03 Oktobar 2021, 08:58:56
Meni sa CD Blue Rapid 3m 50g,Kev 35g,Lesath 50,Aspire50...kojima sam pecao dobar broj godina,nikada nije bio problem sa balansom ili tezinom.Bilo je medju trometrasima i stapova vece tezine bascanja,ni tu nemam problem sa bilo cime.Istina,ja drzim stap girnju plutu,i tako bez problema pecam,bez da mi bilo sta smeta.
Logicno,uvek je kraci stap balansiraniji i udobniji od duzeg...i gde moze,pecam kracim stapom.U obzir treba uzeti i visinu ribolovca.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 03 Oktobar 2021, 09:08:16
Što se tiče balansa i aktivne dužine varaličarskog štapa, stoji pravilo; -što kraći štap to manji problem sa balansom i aktivnom dužinom. I obrnuto. Što duži štap to treba obratiti veću pažnju aktivnoj dužini i balansu, pa i samoj težini štapa.
Naravno da u pojedinim situacijama duži štap ima nezamenljive prednosti, ali ako je istovremeno i udobnost od značaja onda zaista treba maksimalno povećati nivo pažnje prilikom odabira. A zna se da sve ima svoju cenu, pa sam je zato i spomenuo.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: sasabosko poslato 03 Oktobar 2021, 22:12:02
S obale nikad nemas pravi stap, nit prave duzine, nit tezine bacanja. Nije lako pomiriti se s time, al ebi ga. Nekako, mogao bih da se usudim na dva, skroz razlicita, po duzini i tezini bacanja, nikako jedan. I po specificnosti uslova kojima lovim opet hendikepiran, i to jedna vrsta ribe smiley033
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 04 Oktobar 2021, 17:31:08
 Skratio sam dužinu zbog udobnosti. Da sam bar 10 - 15god mlađi, opet bih pecao 3 metrašima pogotovo što su današnji dobri 3metraši nebo zemlja i po udobnosti i po ostalim karakteristikama sa tada dobrim 3metrašima kojim sam ja nekada pecao. Iako je ponuda pala zbog slabije potražnje, ono što ima je 5 u čelo za najbolje i najskuplje štapove onog doba kada kod nas maltene štap kraći od 3m se nije ni smatrao štapom. U stvari, u vreme kada sam počeo da skraćujem da sam imao ovakve 3metraše kao danas što mogu da se iskopaju,, ne bih ni skraćivao. Ali nisam, jbg..Sada imam to što imam i navikao sam na kraće i ne razmišljam da se vraćam. Ali kada mi u ruke slučajno uleti neki savremeni dobar komad 3metraša, pa još i ne preskup,baci mi udicu.  Poslednji i najžeščće me golicao je bio Akilas prve serije 3m 20 -60. Balans- lebdi u ruci. Težina kao pero da držiš, jak, oštar, brz i za meni tako dobre karakteristike razumne cene nepunih 200e koja bi za mene bila još bar 10% niža. Taman kada sam se skoro nakanio i isplanirao da ga kupim, on je srećom nestao u prodaji :cheesy:
Za mene inače ne postoje aktivna u neaktivna dužina. Zar je duža donja poluga beskorisna i neaktivna u izbačaju? Duži štap se kupovao najviše zbog dužeg izbačaja jer se najviše i varaličarilo sa obale. Čamac je bio za dubinjarenje soma i muvanje smuđa. Sve ostalo sa obale..Duži štap - duži izbačaj, ali ne samo zbog gornje dužine koja i nije toliko izražena u odnosu na štapove od 2,7, nego još više zbog donje poluge kojom ostvarujemo mnogo jači i puniji zamah kada je uhvatimo u idealnom rsponu. Čak i kada imamo 2 štapa iste dužine kojim dalje bacamo? Onim koji ima kraćušnu donju polugi taman za šaku do šake a dugačku "aktivnu radnu dužinu" ili onim sa kraćom gornjom polugom, ali nam je dole rastojanje između šaka bar 40ak cm? Dovoljno da dobije ravnopravan status aktivne dužine.. Duža donja poluga ima još nekih prednostim ali mrzi me....
Ja imam čamac, ali ne volim ga i retko ga koristm. Za onog ko ga ima i voli da peca iz njega, duži štap nema nijednu prednost.
Vlajko, kakve veze ima visina ribolovca?
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Vlajko 1 poslato 04 Oktobar 2021, 18:04:52
Evo sta sam zakljucio iz licnog iskustva,pecajuci sa drugarom koji je za glavu i po visi od mene.
Kaskada koja se nalazi na nekih 20-ak metara otprilike,mozda i dalje...mora da se pod sto vecim uglom ispipa dzigom.Tu ovaj udara,na kosini.Sto je ugao bio veci,to je kontrola bila bolja kao i rezultat ulova.
Ja sa svojih 170cm i stapom 2,6 u to vreme,i drugar od 195 i stapom 3,3m nebo i zemlja.Meni veci pritisak na strunu i dzig prebrzo navlaci.On to ispipa pod vecim uglom,pritom lepo izleruje dzig i uglavnom tada ima udarac.Uzmem njegov stap,i na licu mesta vidim razliku.Jedino sto nisam mogao da zamislim da pecam tom toljagom,otvara se plećka :cheesy:
Jednostavno,lokacija na kojoj pecam trazi takav stap.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 04 Oktobar 2021, 19:38:42
 Jasno, to je ok.  smiley033
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: obradovicsrdjan poslato 05 Oktobar 2021, 07:19:37
Imao sam neki Enter Basic Spin on 270cm tb mislim 3-17gr jako jeftin stap. Jako dobat blank, odlicna akcija za bucovske varalice, ali balans katastrofa. Sa masinicom od 250gr vuce vrhom na dole non stop. Jos sa svojih 200 gr tezine, pravo mucenje. I ta duzina je neka granica. Sa stapovima od 240cm i manje nikad nisam imao takvih problema. I to je ta mana 270cm+ stapova, mora se strogo voditi racuna o balansu jer je i poluga kojom vuku na dole velika. Obicno su takvi kvalitetni stapovi i skuplji, ali je i duzina zabacaja nemerljiva. Ne smemo zaboraviti i tesne i neprohodne puteljke kroz sumu do vode.izmedju dva mesta, pa provlacenje kroz granje, pa rastinje iznad glave... Tu su kraci stapovi u prednosti

Sent from my moto e(6) plus using Tapatalk

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: DDj poslato 05 Oktobar 2021, 08:03:33
Ma ne zelim ja da iritiram nikoga ili bilo sta slicno, samo mi neke stvari nikako ne idu u glavu. Ako se bilo ko oseca uvredjeno, eto, unapred se izvinjavam. Najiskrenije.

Uobicajeni drifting stap za lov lososa je od 11' do 12' fita ili 335-366cm, najcesce 11'-6" ili 350cm. Ja sam najcesce lovio bas takvim, 350cm stapom. Moraju da budu takvi, teski, dugacki, prilagodjeni za lov riba 15-20 kg klase u brzoj vodi punoj prepreka drifting tehnikom.

Ako postoji nesko tesko, dugacko i van balansa, to je to.

E pa, za skoro 20 godina koriscenja nikada nisam ni pomislio da je van balansa, da se nesto mucim ili bilo sta slicno. Nisam ni cuo da se neko drugi zali na vodi.

Za 20 godina nisam ni znao za termin "balansiranje stapova" a bio sam dezurni ribolovac na vodi a i aktivan na lokalnim forumima. Niko o tome nije ni govorio, akcenat je bio na tehnici i ribi.

Onda se vratim u Srbiju i evo, cujem da i stap od 2.7m, 17 gramac od 200 grama ubija koliko je nebalansiran i koliko je to mucenje na vodi koristiti i to jos sa masinom od 250grama. Citam po forumu naucne rasprave o balansiranju i stapova od 150-200 grama, od 8'-6" do 9' duzine??

I to se jako ukorenilo. Valjda ljudi misle da su tako pametniji i veci "strucnjaci" i da ce ako to ne spomenu i istaknu biti odbaceni kao teski amateri? Ili ja tu nesto stvarno ne razumem.

Ma samo vi balansirajte te krateze, terajte mak na konac...Ja jos ne videh varalicarski stap van balansa na koji ne mogu da pecam jer je to mucenje.

Sta cu, morao sam da lanem. Po cenu da sam glup i amater:)

Najiskrenije izvinjenje se podrazumeva ako se bilo ko oseca uvredjeno.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Vlajko 1 poslato 05 Oktobar 2021, 09:29:21
Nesto slicno sam pricao *strucnjacima* oko mene,kada sam pecao sa Cd Br3m 15 50g...ubise se da me ubede kako je to debalansiran stap,i da ce ledja da mi stradaju :lol:
A meni stap legao za dzig kao nijedan  :cheesy:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 05 Oktobar 2021, 10:11:15
Citat: DDj poslato 05 Oktobar 2021, 08:03:33

..........E pa, za skoro 20 godina koriscenja nikada nisam ni pomislio da je van balansa, da se nesto mucim ili bilo sta slicno. Nisam ni cuo da se neko drugi zali na vodi. .........A štapovi trometraši za tih 20 godina sve lakši i balansiraniji. :cheesy:

Međutim ima tu sigurno uticaja i to što je pre 20 godina, da bi upecao jednu ribu, bilo je dovoljno da zabaciš manje od 10 puta. A danas? Letnji dan do podne!

Sa druge strane, koliko god da je komplet (štap mašinica) lagan, biće još lakši za držanje od debalansiranog kompleta. Pa onda, što da ne. Kada debalans nije jako izražen nije obavezno ali nije ni zgoreg.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: orka poslato 05 Oktobar 2021, 10:14:22
Ko može i kome ne smeta dugačko, teško i debalansirano, što da ne.. Svi smo različiti, i svako gleda iz nekog svog ugla. Ono što je neosporna činjenica je da je kraći štap lakši i boljeg balansa. Pa kome kako odgovara.
Ima raznih kombinacija. Deluje mi smešno kada vidim kolegu koji peca na neki L štapić, a ima ga, može volu rep da iščupa. Pa kaže ne voli teže i jače štapove, zamaraju ga .. :lol:
Ali dobro, svačiji izbor i mišljenje poštujem. Ako njemu tako odgovara, molim lepo.
Sa druge strane jedan drugar koji je baš visok i ima 130kg, peca uglavnom sa trometrašima. Težina, dužina, debalans ? Kaže da on to ništa ne oseti . :lol: :cheesy: 
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 05 Oktobar 2021, 10:38:50
Mislim da si pogodio suštinu. Kako ko voli - nek izvoli. :cheesy:

Ali to nije razlog da se o balansu kompleta uopšte ne raspravlja. I pored mnogo postova na tu temu više puta pročitam nečiju nameru da komplet balansira izborom teže mašinice, što je velika zabluda.

Inače i ja osobeno nisam zapazio problem balansa, mislio sam da to tako mora, sve dok nisam na forumima pročitao nešto o tome, pa se kasnije potrudio da rasčivijam sve oko toga. I imam, nadam se, nepobitne zaključke na tu temu, a koje sam izneo više puta, jer ovo je ribolovački forum, zar ne?
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Vlajko 1 poslato 05 Oktobar 2021, 10:47:42
Sve je to ok...samo sto sam odavno shvatio da je uzalud da jedni druge ubedjujemo koliko je balans bitan ili ne,kada ni jedni ni drugi ne odstupamo od svog uverenja.
Slicno je i o duzini stapa,da li je bolja Daiwa ili Shimano i td.
Kao sto kazes,ovo je forum,i razmenjujemo misljenja.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: DDj poslato 05 Oktobar 2021, 11:02:54
Ja sam presao na 2.1-2.35 stapove jer su dovoljno dobri za multiplikator, takvi se sada i prave za tu namenu, ne pecam sa duzim varalicu, sem nekoliko od 2.5m - 2.7m, koji su takodje vezani na isti nacin za neke specijane prilike i specijalnu namenu. I svi su u balansu:), bar za mene.

Zadovoljavaju me u potpunosti, ne ulazeci u to da li su duzi bolji. Nismo se izgleda razumeli...da je udobnije pecati sa ovim kracim - jeste, nema sumnje.

Ilustrativno sam naveo te duze, teze i jace stapove koje sam koristio iz potrebe, jer je drifting nezamisliv sa kracim.

Sada, kada su stapovi mnogo kraci i laksi, moje licno misljenje je da se to pitanje balansiranja precenjuje i prezvakava bez mnogo potrebe, jer su ti kraci stapovi ionako toliko lagani i kratki da se skoro i ne osecaju u ruci. To je bila sustina onoga sto sam hteo reci.

A ko zeli cak i to da balansira i raspravlja o tome, samo napred.

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 05 Oktobar 2021, 11:09:15
Citat: Vlajko 1 poslato 05 Oktobar 2021, 10:47:42
Sve je to ok...samo sto sam odavno shvatio da je uzalud da jedni druge ubedjujemo koliko je balans bitan ili ne,kada ni jedni ni drugi ne odstupamo od svog uverenja.
Slicno je i o duzini stapa,da li je bolja Daiwa ili Shimano i td.
Kao sto kazes,ovo je forum,i razmenjujemo misljenja.

S tim, što probanje Shimana ili Daiwe može poprilično da košta, za razliku od probe balansiranja.  :cheesy:
Čičak trakom ili plastikbandom učvrstiš balans olovo na end kapu pa probaš. Ako ti odgovara OK ako NE - koštalo te je samo parče plastikbanda, ili ništa ako si upotrebio čičak.  :cheesy:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 05 Oktobar 2021, 11:37:59
 Današnji varaličarci na 2,7 za medijum varaličarenje štuke, smuđa i bucova i u nižim klasama ne prelaze 170 - 180 grama. Blankovi su u tom slučaju oko 90 - 100 grama max. Poluga iznad haltera (halter ne utiče ni na balans ni na debalans a posle blanka je najteži deo opreme modernih split grip štapova) sa sve karikama ne prelazi 70ak grama na 2,35 - 2,40 m dužine koliko prosečno ima štap od 2,7m.  Dovoljno solidni štapovi o kojima je koliko toliko proizvođač pri dizajniranju vodio računa lebde u ruci. Ja ni najmanji debalans ne osećam. Uglavnom samo osećam težinu mašinice.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: DDj poslato 05 Oktobar 2021, 12:03:07
Pa da, upravo to i kazem. Kod ovih jos kracih koje sada koristim, tek je besmisleno. Matematicki balans se moze poboljsati, ali cemu to kada ih skoro ne osecam u ruci.

Doduse, rekao sam i da meni licno nikada balans nije ni smetao, cak i kod znatno duzih i tezih, ali meni, nekome mozda smeta i to je OK, onda ima smisla...
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 05 Oktobar 2021, 12:11:47
Osećao ga ti ili neosećao debalns blanka uvek postoji. Oblik štapa za ribolov je takav da je težište uvek znatno bliže vrhu nego mesto gde bi trebalo da bude halter.
Dodavanjem sprovodnika situacija se još više pogoršava, ali dodavanjem drške - popravlja. Pa šta ispadne.
A uvek ispada to da je težište niže nego na golom blanku ali još uvek nedovoljno.
Ako se drži iznad haltera - popravlja se težinom mašinice. Ako ni to nije dovoljno - onda protivtegom u end kapi.

Dakle ne postoji blank, ma koliko bio lagan, koji je u balansu. U debalansu je svakako manje ili više pa to nekome takođe manje ili više smeta.
Kao što rekoh, proba je jednostavna i praktično ne košta ništa. :cheesy:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 05 Oktobar 2021, 13:44:56
 Slob, recimo pri džigovanju, štao u nuli je prebalansiran. Debalans je se najviše oseća kada je štap u horizontali. Podizanjem gornji krak poluge se skraćuje u odnosu na horizontalu, a jača potisak donje poluge. Lagani moderan štap je pod uglom držanja  uobičajenim za džig (oko 45 stepeni)  upravo u nuli. A mene ta tehnika najviše interesuje kao i većinu sa većih reka jer je džig dominantna tehnika ne samo za smuđa nego i za sve istalo. UL i L varaličarima sa manjih reka,   sama mašinica njihove štapiće od oko 2m i težine 100- 120 gr svojom težinom stavlja u 0.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 05 Oktobar 2021, 15:36:44
Štap ne mora da bude čak ni previše lagan, ni kratak, ni L ili UL da bi ga sama mašinica, ogovarajuća snazi štapa, dovoljno izbalansirala.
Npr imam štap 2,7m do 30g koji je težak 210g. Dakle ne baš lagan za današnje pojmove.
Mašinica 330g ga balansira tako da se težište nalazi na polovini gornjeg rukohvata, što je potpuno zadovoljavajuće (valjda si mislio na tu tačku kada kažeš da je balans u nuli).
Kad na isti stavim mašinicu od 260g (dakle stavio sam modernu mašinicu na zastareli štap ), tačka balansa se pomeri na gornju ivicu gornjeg rukohvata.
Da bih vratio tačku balansa kao što je bila pre, u end kapu moram da dodam teg tridesetak grama.
Da je štap lakši ili kraći i ta mašinica od 260g bi dovela balans u zadovoljavajuću tačku.
Tako da si u pravu kad kažeš da će moderan štapić gotovo sigurno biti zadovoljavajuće balansiran sa samom odgovarajućom mašinicom, čak i ako je ona LT.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 05 Oktobar 2021, 16:59:36
 Mislio sam baš na 0, na sred srede stope mašinice u halteru.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Dva vuka poslato 05 Oktobar 2021, 17:09:35
 :smiley: Da si tačno izmerio promer vrha (tip) i donjišta(but) i naveo to, ja bih možda i znao da Ti kažem da li ti je štap nerealno obeležen 30-gramac ili smeće .
Lord Kelvin  :cheesy: smiley033
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 05 Oktobar 2021, 17:19:19

Dva vuka,
Nije u pitanju smeće. Jeste zastareo štap ali mi verno služi. Nekad vrhunski DAM New Dimension Spin, koji mi se zalepio za ruke i još uvek ga intezivno koristim.  :cheesy:

Citat: ibanezi poslato 05 Oktobar 2021, 13:44:56
...............  sama mašinica njihove štapiće od oko 2m i težine 100- 120 gr svojom težinom stavlja u 0.
Citat: ibanezi poslato 05 Oktobar 2021, 16:59:36
Mislio sam baš na 0, na sred srede stope mašinice u halteru.

Nešto si se "prebacio". I sam si negde rekao da u toj tački težina mašinice apsolutno nema uticaj na balansiranje. Može da bude i 2kg, isto je. Ona učestvuje u balansiranju samo ako štap držiš iznad te nulte tačke (najbolje na polovini gornjeg rukohvata, sa kažiprstom na blanku)
Balans u nultu tačku može da se dovede jedino kontrategom u end kapi.  :wink:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Dva vuka poslato 05 Oktobar 2021, 17:57:55
Ispravno Slob, dobra percepcija  :ok: ... sad kad nema Simpsona, moramo Ti i ja da ga šklapamo po ušima.  :cheesy:
Slob, prijatelju , nadam se da se ne ljutiš na reč "smeće" ... ipak pričamo o parčetu hebenog karbona, a ne o familijama ... današnji "moderan"30-gramac je tačno upola te težine. :wink:
Npr. kad bi ja VRadojičiću rekao E Medo, nabavio sam bolo šesticu 3-15 gr tb, tešku 400gr, debljine drške 30 mm, on bi rekao samo jednu reč - smeće.  :cheesy: smiley033
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 05 Oktobar 2021, 18:37:33
Naravno da se ne ljutim. Jasno mi je da reč "smeće" nije upotrebljena sa namerom da me uvredi.
I naravno, kada bi danas kupovao štap iste dužine i snage sigurno bih odabrao neki duplo lakši.  :smiley:

A Simpsona, vidim, neko stalno klepa po ušima. Taj kolega čovek ne zna više da li da bude fin ili oštar. Kako god se postavi ne valja.  :no:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: obradovicsrdjan poslato 05 Oktobar 2021, 18:47:37
Citat: slob poslato 05 Oktobar 2021, 15:36:44
Štap ne mora da bude čak ni previše lagan, ni kratak, ni L ili UL da bi ga sama mašinica, ogovarajuća snazi štapa, dovoljno izbalansirala.
Npr imam štap 2,7m do 30g koji je težak 210g. Dakle ne baš lagan za današnje pojmove.
Mašinica 330g ga balansira tako da se težište nalazi na polovini gornjeg rukohvata, što je potpuno zadovoljavajuće (valjda si mislio na tu tačku kada kažeš da je balans u nuli).
Kad na isti stavim mašinicu od 260g (dakle stavio sam modernu mašinicu na zastareli štap ), tačka balansa se pomeri na gornju ivicu gornjeg rukohvata.
Da bih vratio tačku balansa kao što je bila pre, u end kapu moram da dodam teg tridesetak grama.
Da je štap lakši ili kraći i ta mašinica od 260g bi dovela balans u zadovoljavajuću tačku.
Tako da si u pravu kad kažeš da će moderan štapić gotovo sigurno biti zadovoljavajuće balansiran sa samom odgovarajućom mašinicom, čak i ako je ona LT.
Eto, moja prica, moj stap imao 270cm, 200gr i u balansu bi bila samo masinica od 330gr, a sa mojom 2000 velicine od 250gr vrh vuce na dole.
Ako pecate i ocekujete ribu od 500, 600 gr, do 2 kila, bacate varalice od 3,4 gr do max 15gr onda ocekujete da ceo komplet bude lagan i izbalansiran. I u horizontali i u 45% i u vertikali. Kad jurute lososa, skandinavske stuke, pa jos na troling ili dzigujete soma ili smudja na 6+m dubine, naravno da vas najmanje zanima balans jer su to teske glave, velike vatalice, debeli kanapi, znaci teski H ribolov.
Kakvo mi je to M,L ili UL varalicarenje ako mi stap+masinica=500+grama.


Sent from my moto e(6) plus using Tapatalk

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: milanstosic poslato 05 Oktobar 2021, 21:44:14
Pisao sam ranije, čini mi se, ali ne škodi da još jednom ponovim lično razmišljanje...
1. Balans se udešava tegovima na end kapi.
2. Tako se najmanje težine dodaje štapu i najpreciznije balansira u tačku gde kome odgovara.
3. Drugi načini zbog težine i gluvih materijala smanjuju osetljivost štapa.

A sad najvažnije...
1. Balans postoji u sobi.
2. Bilo koja varalica i uslovi na vodi obesmišljavaju priču o balansu sem ako se ne radi o varaličarenju sa varkama nenormalno malog otpora na sporim vodama.
3. Pričam o štapovima do 2,75m, eventualno ekstra izvedbama do 3m.
Varalice vuku vrh mnogo više nego sopstvena težina štapa.
Izuzeci postoje u ovom mom mišljenju ali nisu mi tema.

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: obradovicsrdjan poslato 05 Oktobar 2021, 22:35:32
Šampioni u disbalansu su petljaši. Mesto na kome se drzi stap je i po pola metra ispod tačke balansa. Upravo zbog tog balansa drzati par sati petljaš od 5 metra tezine "samo" 300grama je napirno i takmičarima, pa se zato trazesto laksi karbonci od makar 200grama ili manje da bi se olaksalo drzanje i rukovanje stapom. Sa varalicarcima je nesto bolja situacija jer je ta tacka uvek bliza taksi balansa, ali se definitivno uvek oseca, pogotovu kod nas koji smo navikli na lagan pribor.

Sent from my moto e(6) plus using Tapatalk

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 05 Oktobar 2021, 22:39:51
milanstosic,
To da varalica više vuče vrh štapa na dole nego debalans štapa je u većini slučajeva tačno i  normalno pitanje je onda; čemu balans?
Ja bih rekao da varalicu i treba da osećaš, kako vuče vrh, jer to podrazumeva i omogućuje kontakt sa njom i kontrolu iste, a debalans ne služi ničemu osim zamaranju ruke i leđa pa on i ne treba da se oseća. Treba ga eliminisati balansiranjem kompleta. Zamaranje ruke i leđa biće za toliko manje. A što da ne ako košta gotovo ništa?
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: milanstosic poslato 05 Oktobar 2021, 23:13:31
Sve si lepo rekao.
Malo ja preteram u isticanju detalja.
Lepota je u svemu, u priboru, osećaju, pecanju, adrenalinu...
Uvek težimo idealnom i onome kako mislimo da treba.
To su jeftine intervencije.
Kad bih štap balansirao mašinicom, izgubio bi smisao izbor mašinice i potrebnih karakteristika.
Kad se pomene balans mašinicom, poludim.
Razmišljanje početnika može ići u tom smeru.. .
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: marina1983 poslato 05 Oktobar 2021, 23:24:43
Cudi me da ovi sto pecaju petljasima ne ubace u end kapu jedno po kile tereta da naprave vagu pa da im bude lakse za drzanje .
Valjda neznaju .
Lagan ne balansiran komplet ili tezak balansiran .
Sta li vise umara ledja , ramena ruku pitam vas sada ja ?
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Vlajko 1 poslato 05 Oktobar 2021, 23:30:47
Ja se vezem za drvo iza sebe, kada pecam debalansiranim priborom...za svaki slucaj!
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 06 Oktobar 2021, 00:37:49
Citat: slob poslato 05 Oktobar 2021, 17:19:19


Nešto si se "prebacio". I sam si negde rekao da u toj tački težina mašinice apsolutno nema uticaj na balansiranje. Može da bude i 2kg, isto je. Ona učestvuje u balansiranju samo ako štap držiš iznad te nulte tačke (najbolje na polovini gornjeg rukohvata, sa kažiprstom na blanku)
Balans u nultu tačku može da se dovede jedino kontrategom u end kapi.  :wink:
Jesam, davno sam to negde napisao i nisam bio u pravu, što meni nikada nije teško da priznam jer ne želim da neko mojom krivicom bude u zabludi. Čovek uči dok je živ. Ako je sila na halteru koja vuče u vertikalu veća od sile koja vuče vrh štapa u vertukalu, štap je u horizontali, nema debalansa. Da ne bi objašnjavao kako je meni  dr matematike koji je svirao samnom u orkestru daću ti drastičan primer koji možeš u deliću sekunde zamisliti i skapirati.. Fiksiraj  štap sa obe strane haltera za tenisku lopticu i stavi na sto da štap stoji u horizontali i skloni ruku. Sila debalansa je jača pa će pokrenuti lopticu i vrh štapa će pasti na sto. Dakle masa teniske loptice je premala da eliminiše silu debalansa. Fiksiraj  štap za loptu medecinku. Štap je neće pomeriti i ostaće u horizontali, zar ne? Primer je drastičan, nije potrebna lopta medecinka, naravno. Ne bi ni pričao o tome sa mojim kolegom iz orkestra da nisam dobio na kupu Vukova UL  štap od 100gr težine na 1,8m i na njega okačio Abu Orra SX30 od 260 grkoja je za njega bila upravo lopta medecinka. Sa koje god strane da stavim prst uz vrat mašinice ispod stope, kraj štapa padne sa suprotne strane. Trk kod kolege Doktora :cheesy:. Jbg, štap u 0, a ja narušavam u stvari balans mašinice stavljajući na prst sa jedne ili druge strane :lol:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 06 Oktobar 2021, 09:23:53
Sve to što si napisao je promašaj. Ipak se vrati na nekadašnji stav po ovom pitanju, jer je on tačan.
Pokušaću da objasnim, mada je jednostavno

Na skici imaš polugu u ravnoteži. U ravnoteži je zato što su sile obrtnih momenata (kg x cm) jednake.

(https://i.postimg.cc/BQ5gbxvc/153-2.png)

Tačka ravnoteže ove poluge na skici liči na tačku na halteru štapa gde se postavlja mašinica.
Valjda je iz same slike jasno da dodavanje bilo koje težine na tu tačku neće uticati na ravnotežu.
Na nju bi uticalo jedino dodavanje ili oduzimanje na nekom od krakova poluge.

Jbg, odosmo van teme. Zadnjih desetak postova bi trebalo prebaciti u odgovarajuću temu.

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: mi-ne poslato 06 Oktobar 2021, 10:22:58
 Pod "male tajne velikih majstora" jigovanja ide i to da stap drze za gornji deo haltera, iznad masinice. Nezgodna navika za ljubitelje balansa.
U tom slucaju je sve poremeceno, pa i radna duzina stapa, sto je u nasem slucaju pozitivno jer nismo otisli u off.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: DDj poslato 06 Oktobar 2021, 10:57:49
Citat: slob poslato 06 Oktobar 2021, 09:23:53
Sve to što si napisao je promašaj. Ipak se vrati na nekadašnji stav po ovom pitanju, jer je on tačan.
Pokušaću da objasnim, mada je jednostavno

Na skici imaš polugu u ravnoteži. U ravnoteži je zato što su sile obrtnih momenata (kg x cm) jednake.

(https://i.postimg.cc/BQ5gbxvc/153-2.png)

Tačka ravnoteže ove poluge na skici liči na tačku na halteru štapa gde se postavlja mašinica.
Valjda je iz same slike jasno da dodavanje bilo koje težine na tu tačku neće uticati na ravnotežu.
Na nju bi uticalo jedino dodavanje ili oduzimanje na nekom od krakova poluge.

Jbg, odosmo van teme. Zadnjih desetak postova bi trebalo prebaciti u odgovarajuću temu.


Ponovo mrsis Slob, za sve pare:)

1.

Ne bi bilo lose da objavis u nekom naucnom casopisu novi termin - Sile Obrtnih Momenata, zbunices sve svetske eksperte za mehaniku. Zasto? Zato sto je takav termin besmisao do bola. Ne znaci nista. Ne postoji.

Uzgred, ta poluga je u ravnotezi zato sto je Moment Sila u odnosu na oslonac nula a ne Sile Obrtnih Momenata (ne znaci apsolutno nista).  Tezinu stapa smo zanemarili, jel'te.

2.

Strelica pored 6kg, treba da ide na gore, kad vec one dve idu na dole - reakcija oslonca. Ovako izgleda da postoji jos jedna aktivna tezina u osloncu od 6kg, pa bi reakcija oslonca bila ukupno 12kg (12kp). Vidi sta pise dole:)

3.

A kad smo vec kod strelica, uz kg ne ide strelica, zato sto masa nije vektor vec skalarna velicina, a ona nema pravac. Tek jedinica kgcm posebno ne znaci nista. Proizvod dva skalara je ponovo skalar i nema ni pravac ni smer, jedinica nepoznata nauci.

Kod tih strelica treba da stoji kp umesto kg, kilopond umesto kilograma. Znaci 50 kp, a ne 50kg. Onda je to aktivna sila i ima pravac i smer, a i svoj moment.

A u osloncu 6 kp - reakcija oslonca - dimenzija sile umesto 6kg, sa strelicom okrenutom na gore:) Onda je to dijagram sila.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Vlajko 1 poslato 06 Oktobar 2021, 11:06:06
Od sada cu na pecanje nositi i sestar,lenjir...mozda i digitron  :lol:
Ima li neko predlog za stap 3,3m koji nosi lepo bez podbacivanja do  nekih 25g maksimum.da nije pretezak stap
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: milanstosic poslato 06 Oktobar 2021, 11:10:31
Ljudi opušteno...

Ja se samo plašim da taj štap na špicastom trouglastom osloncu ne pukne na 2 dela.
Lak će se sigurno oštetiti, ali valjda će blank preživeti.

Slob je nacrtao na brzinu i sredstvima koje je imao.
Moment sile je rezultujući, a obrtne sile formiraju posebne pojedinačne momente...
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 06 Oktobar 2021, 11:14:08
DDJ,
Prihvatam sve tvoje primedbe.
Ti si školovani ekspert za mehaniku (ili nešto slično) pa svakako vladaš tom materijom za razliku od mene a i mnogih koji se samo trude da nešto razumeju.

Ali, reci ono što je najvažnije u temi; da li težina mašinice utiče ili ne na balans kompleta-štapa ukoliko se drži na halteru (dva prsta gore, dava dole)?
Nemoj brate samo da kritikuješ nas neznalice već objasni i meni i kolegama sve oko balansa.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: simpson_H poslato 06 Oktobar 2021, 11:15:33
Sve u svemu, milina je neucestvovati u ovakvim diskusijama i uzivati sa strane. Kako ranije nisam otkrio ovo kibicovanje, nego budala hocu da pomognem pa jos za dzabe :lol: :lol:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 06 Oktobar 2021, 11:18:06
Simpson_H,
Svaka čast. Uspeo si da  me valjano nasmeješ.  :lol: :lol: :lol:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: milanstosic poslato 06 Oktobar 2021, 11:18:28
Dante Aligijeri: ,,Najvrelija mesta u paklu rezervisana su za one koji u vreme velikih moralnih kriza čuvaju svoju neutralnost."

:cheesy: :cheesy: :cheesy:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Dva vuka poslato 06 Oktobar 2021, 11:21:02
Simpson ...Welcome to the Club  :lol: "Ako Raj je desno ,šibam na levo... "  :cheesy:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: DDj poslato 06 Oktobar 2021, 11:22:24
Pri kraju sam napravio gresku u kucanju a ne mogu da ispravim:(

Ljudi, batalite mehaniku, ovo je ribolovni forum. Vazi i za mene narocito, ali me ponekad slob isprovocira, a trudim se da ne reagujem. Obicno.

Ako se drzi tacno u osloncu masine, zavisi da li je teziste masine tacno u osloncu ili ne i gde je. Obicno nije, pa je razmatranje komplesno, narocito i od ugla stapa.

Uz to svi moji stapovi su balansirani sami od sebe, pa ne razmatram balans:)

I da, simpson, dobrodosao nazad:)
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 06 Oktobar 2021, 11:26:53
E baš ti hvala na objašnjenju!  smiley033
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: simpson_H poslato 06 Oktobar 2021, 11:28:54
Citat: DDj poslato 06 Oktobar 2021, 11:22:24

I da, simpson, dobrodosao nazad:)

Druze, nisam "nazad" nigde nisam ni isao ali ubuduce me necete vidjati da ucestvujem u diskusijama o priboru i ovakvim teorijama. To sam mislio kada sam pre neki dan napisao da cu svoje pojavljivanje na forumu svesti na minimum. Nema vise simpson rekao ovo ili ono, samo pm koga nesto zanima a da mogu da pomognem.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: DDj poslato 06 Oktobar 2021, 11:38:38
Mislim, teziste masinice NIJE u tacki gde se stopa spaja sa stapom, vec negde dalje od tacke spajanja, negde u telu. Pa kad stap ima ugao, a oslonac je tacno u tacki spajanja, i tezina masinice ima svoj krak pa utice svojim momentom na ravnotezu. Utice svakako a koliko vec je stvar kompleksnog razmatranja koje je bolje zaobici. Ako vec neko nije bas, bas zaludan. A fabrika ceka moje crteze:)
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: marina1983 poslato 06 Oktobar 2021, 11:42:42
Upravo sam resio da trajno batalim pecanje kad vidim koliko losim priborom pecam .
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 06 Oktobar 2021, 11:50:05
Ako je u pitanju balans same mašinice u odnosu na njenu stopu, to je lako ispitati.
Sa montiranom mašinicom osloniš štap u tački težišta - štap u ravnoteži stoji horizontalno. Onda okreneš mašinicu naopačke u halteru. Ako tačka ravnoteže ostane na istom mestu onda je i mašinica u balansu.

Međutim ako i postoji razlika ona je neznačajna. Ako se ide u apsolutnu tačnost onda zavisi i od trenutnog položaja ručice i težine namotane strune i položaja špulne, ali sve je to praktično zanemarljivo i nije vredno spomena, već samo zamagljuje suštinu koju treba mi da razumemo.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: marina1983 poslato 06 Oktobar 2021, 11:53:38
Jesam li ja to procitao rec neznacajno i zanemarljivo  :lol:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 06 Oktobar 2021, 11:58:23
 Slob, ovo i neću više. Ova tvoja skica može biti tačna, ne razumem se puno. Samo si zaboravio da je štap vezan za mašinicu u 2 tačke , na početku i na kraju stopice, celom dužinom stopice. Štap je fiksiran za mašinicu, leži sa 7 -8 cm dužine  tvrdo zašarafljen na oslonac, ne ljulja se na njoj kao na tvom dijagramu. Valjda se i to nešto računa, pa se drugačije crta dijagram.
Zaista nije ni važno, neka misli ko šta misli važno je da pecamo onim što nam leži kako mi želimo.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: flutikazon poslato 06 Oktobar 2021, 12:14:15
@DDJ
kolega građevinac?
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: DDj poslato 06 Oktobar 2021, 12:39:01
Masinac. Bavim se celicnim konstrukcijama vec dugo.


Citat: slob poslato 06 Oktobar 2021, 11:50:05
Ako je u pitanju balans same mašinice u odnosu na njenu stopu, to je lako ispitati.
Sa montiranom mašinicom osloniš štap u tački težišta - štap u ravnoteži stoji horizontalno. Onda okreneš mašinicu naopačke u halteru. Ako tačka ravnoteže ostane na istom mestu onda je i mašinica u balansu.

Međutim ako i postoji razlika ona je neznačajna. Ako se ide u apsolutnu tačnost onda zavisi i od trenutnog položaja ručice i težine namotane strune i položaja špulne, ali sve je to praktično zanemarljivo i nije vredno spomena, već samo zamagljuje suštinu koju treba mi da razumemo.
slob, nisi razumeo sta sam napisao. Teziste masine je van stapa, negde u telu masine. Neka je oslonac u tacki spajanja stope i stapa. Kad stap ima neki ugao, recimo 60 stepeni, nije bitno, ta tezina ima svoj krak sile u odnosu na oslonac, pa samim tim i svoj moment. Imamo moment od tezista donjeg dela stapa, moment od tezista gornjeg dela stapa i moment od tezine masine. Probaj da nacrtas (kod tebe tamo, ne na forumu:). Sve to varira zavisno od tacke drzanja i ugla stapa, nije bas zanemarljivo. Razmatraj tezista, ne tezine na kraju drske i na vrhu stapa.

slob, jos nesto. Pre godinu-dve, rekao sam da je kod drzanja stapa u pitanju ukljestenje i dvostrana konzola. Ti si tvrdio da je razmatranje stapa ustvari razmatranje poluge. Onda sam ja jednostavno odustao od preganjanja po forumu.

Pa posto gore navedena 3 momenta skoro sigurno nisu u ravnotezi, onda bi se stap vrteo slobodno, jer je oslonac kod poluge slobodno oslanjanje u jednoj tacki. Mi sakom ustvari pravimo kontra moment, ukljestenje, kojim izravnavamo razliku momenata. Znaci ipak ukljestenje i dvostrana konzola:)

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 06 Oktobar 2021, 14:25:34
Sad sam razumeo na šta si mislio. Ja sam razmatrao ravnotežu samo u horizontalnom položaju štapa, što očigledno nije dovoljno.
Ali padalo je i to isto meni ranije na pamet pa sam pomišljao kako bi potpunu ravnotežu, bez obzira na ugao pod kojim se drži štap, pravila još jedna ista mašinica, odnosno njen ekvivalent, na suprotnoj strani od postojeće. Onda bi tačka balansa i tačka slobodne rotacije bila na istom mestu. Ali smatrao sam da su poluge koje su u pitanju kratke, pa samim tim i pripadajući momenti prilično mali.
Ako to nije slučaj, a izgleda da nije, onda je stvar komplikovanija nego što ja mislim.

Ali šta bi onda trebalo da bude zaključak? Da na balansiranje ne treba ni pomišljati? Da li?
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: igorsimo poslato 06 Oktobar 2021, 15:59:07
Da vas pitam ja nesto, je'l pecate vi ovih dana?
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: DDj poslato 06 Oktobar 2021, 16:23:52
Ovih dana slabo, kad vec pitas...Igore, nezgodno je govoriti o privatnom zivotu na javnom forumu. Pre desetak dana umro mi je otac. Bio je pri kraju bolestan i polupokretan, pa sam morao da brinem o njemu, pored redovnog posla. Na kraju je umro od korone. Od njega preslo je na mene. Srecom dobro sam, mada nisam ni vakcinisan a nisam ni isao doktoru. Jurim da pristignem posao. Imalo je tu i drugih obaveza. Ukratko.

Bice ova jesen bolja...
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: igorsimo poslato 06 Oktobar 2021, 16:35:04
Primi moje saucesce,i brz oporavak zelim.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 06 Oktobar 2021, 17:58:14
 DDj i od mene.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 06 Oktobar 2021, 18:13:08
DDJ,
Primi saučešće za oca.

A moram da ti kažem da to što nisi posetio doktora i što hoćeš na nogama i bez vakcine da "preležiš" Kovid, nije ti baš pametno. To nije običan grip. Kod izlečenih-preživelih ostavlja teške i dugotrajne posledice.
Ipak želim ti da se izvučeš i ozdraviš.

igorisimo,
Ne da ne pecam već sam gotovo izgubio i volju (možda sam se i izlečio  :question:  :cheesy:)
Na Savi i mestu gde ja isključivo pecam (spadam po nekoj forumskoj terminologiji u "lokalce") situacije je celog leta mrtva. Nema šarana, nema ni štuke i bucova, a to je ono što ja pecam. Valjda zbog velikih vrućina i vrlo niskog vodostaja. Čekam rashlađivanje i rast vode, al' nikako da dočekam.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: DDj poslato 07 Oktobar 2021, 04:04:13
Hvala na saucescu. Sto se mene tice, ma bicu ja dobro, vec jesam. Kod mene je pola grada zarazeno. A pecace se...
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 07 Oktobar 2021, 10:32:14
 Mislim da je ribolovačka industrija isforsirala modu kraćih štapova jer je programiranje i dizajniranje kraćeg štapa mnogo jednostavnije i jeftinije. Teško je napraviti štap od 3 m koji bi zadovoljio sve moderne zahteve koje danas postavljaju ribolovci. Brz, oštar, lagan, balansiran....Pogotovo za modernu i najzastupljeniju tehniku - lov gumarabikama. Isprogramiraju dobar štap od 2,7 ili 2.6 a onda celu seriju skrate u nekoliko dužina i puste u proizvodnju. Za 3 metraš bi moralo novo programiranje, drugi materijali, skupo i odudara od sreije. Zato je sve više odličnih kraćih štapova i u nižim klasama od današnjih mejnstrim materijala za te klase. Ali 3 metraša nema ni u jednoj seriji!Od toga jednostavno ne može da se napravi 3 metraš koji bi imao bar slične osobine. Odlični 3 metraši se na prste mogu izbrojati, pravi ih par firmi i uglavnom nisu za ono što mi želimo, recimo još ih ima među Salmonstilhed i Sea bass štapovima. Ali ni njih nema među cenovno svima pristupačnim štapovima.
Isti problem koliko čitam na forumu imaju bolonjez majstori. Odličnu 5icu prave svi i ima ih za vrlo pristupačne novce. 6 icu prave skoro svi, ali odličnih je malo i več mora i pažljivo da se bira i plati poprilično. 7 i 8 m pravi malo firmi, malo ih ima i koštaju koliko solidan polovni auto.
Zato mislim da su ribolovački menadžeri koncenzusom doneli odluku - Ako nisam u stanju ili mi se ne isplati da ribolovcima pravim štapove kakvi im trebaju, ubediću ih da im takvi i ne trabaju i prodavati ono što mi je lako i jeftino da sklepam.
Zato pecam kraćim, ali pošto sam par decenija pecao sa 3m, nikada me niko neće ubediti da je sa obale bolji kraći.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Vlajko 1 poslato 07 Oktobar 2021, 10:35:57
To je to.Svaka cast! :ok:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 07 Oktobar 2021, 10:47:14
Citat: ibanezi poslato 07 Oktobar 2021, 10:32:14

............Zato mislim da su ribolovački menadžeri koncenzusom doneli odluku - Ako nisam u stanju ili mi se ne isplati da ribolovcima pravim štapove kakvi im trebaju, ubediću ih da im takvi i ne trabaju i prodavati ono što mi je lako i jeftino da sklepam..........

Hahaha... Tako je. Pravo u metu!
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: DDj poslato 07 Oktobar 2021, 11:39:23
Ima istine u tome sto pise ibanezi ali opet...nisam bas siguran da li je samo industrija isforsirala kratke stapove ili je i slusala i zelje ribolovaca koji zele sve komforniji ribolov i sve lakse i krace stapove.

Ima tih dobrih dugih stapova koliko hoces u duzinama 10', 11', 11'-6 i 12' ali ne na nasem trzistu, ali ih ima, recimo u Severnoj Americi. Izvanredni stapovi. Ko bi to ovde kupio? Nasi ribolovci ih ne zele, ne zele vise ni one od 10', a i netrebaju im. Nezamisliv je salmon i steelhead ribolov bez njih, pa surf...Dovoljno je pogledati asortiman G Loomisa, Sagea (najbolji ali ih nema na njihovom sajtu, da ne objasnjavam zasto), pa i St Croix...

I jos nesto. Nasi ljudi cesto misle da se ti najbolji stapovi projektuju uz pomoc kompjutera, programa i ne znam cega sve ne. Najcesce to nije slucaj.

Recimo, dva ubedljivo najbolja majstora koji projektuju i prave musicarske i spey stapove u Severnoj Americi su Burkheimer i Bob Meiser. Imaju svoje modele ali ih prave po narudzbini, ili veoma male serije, treba li uopste reci da su preskupi. Licno sam sreo i upoznao obojicu jer sam kupovao njihove stapove. Burki sam rola blankove u svojoj radionici,a Bobu sada rola CTS po njegovoj specifikaciji, ali obojica sami dizajniraju stapove i tejpere na vodi. Burki sam a Bob sa par prijatelja - ekstremno dobrih pasioniranh ribolovaca (znam ko su). Prave stapove i od 15-16', a i one od 7'...

I sad, stvarno nije lepo reci jer ih mnogo postujem kao vrhunske strucnjake, ali obojica su polupismeni ljudi. Ma kakvi crni kompjuteri! Stapovi su proizvod visedecenijskog iskustva na vodi, rolanja i isprobavanja...

Slicno tome, Winston je pojam u svetu musicarskog ribolova. Njihovih par vodecih dizajnera do skoro (sada u penziji) nije znalo ni da ukljuci kompjuter. A njihovi stapovi nizih AFTM klasa su po meni ubedljivo najbolji na svetu. Srecan sam da imam i koristim nekoliko njihovih modela. Takodje dizajnirani na vodi, sami su ih do skoro rolali, sada neznam...

Ljudi Sage-a koji su dizajnirali salmon klasicne stapove isto tako (od 9' do 12'). Dizajnirani su i pravljeni u njihovom sedistu, na Bainbridge Island-u u Americi, prakticno u komsiluku gde sam ziveo. Stapovi su jos uvek najbolji na svetu za tu namenu po mnogima, a dizajnirani su na vodi, znam sigurno, kompjutera nisu ni videli.

Mada, da ne nabrajam dalje. Mozda se kompjuteri i programi i koriste negde i za nesto, sasvim moguce, tehnologija ide napred, ali vrhunski stapovi se ne prave bez vrhunskih dizajnera i probe na vodi, bez mnogo eksperimentisanja i mnogo prakticnog iskustva u tome.

U tome i lezi dobar deo cene za vrhunsku robu, jeftiniji i losiji stapovi se lako prave.

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: stefan89 poslato 07 Oktobar 2021, 17:52:27
Kada bi me neko naterao da pecam sa stapom od 3m odustao bih od ribolova. Toliko o modi :cheesy:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: pkv-pecaroš poslato 07 Oktobar 2021, 18:39:03
Ja pecam sa bušvakerom 240 i koji cm,pajdo neki jel Šimano nemam pojma al od 3 metra sastavlja kraj mene. Ovo moje ko igračka kraj njegovog štapa. Pitam ga jel mu nije to malo nezgodno. Kaže njemu taj taman,dakle svatko se negdje tu nađe i za sve postoji izbor pa tko šta voli.

Poslano sa mog POT-LX1 koristeći Tapatalk

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 07 Oktobar 2021, 19:13:58
Svaka dužina štapa ima svoje pluseve i minuse. Najbolje je upotrebiti onu koja je optimalno usklađena sa svim uslovima ribolova. U njih naravno spadaju i lični afiniteti ribolovca.

Ali usklađenost i ne mora da bude stoposto. Ako imaš u rukama nešto što baš i nije optimalno za datu situaciju, snalaziš se kako znaš. Ako su takve situacije retke i ne isplati se ni nabavljati bolji, odgovarajući.

Ja naprimer, u 99% situacija za varaličarenje koristim 2,7m, ali imam i 3,3m, 2,1m i 1,9m. Oni uglavnom skupljaju prašinu. Retko ih koristim.

Međutim tema je takva da bi bilo praktično najbolje to da se istaknu prednosti pojedinih dužina za različite uslove; obala-čamac, vrsta obale, vrsta varalice, vrsta tehnike. Mada, mislim da je to već istaknuto u odgovarajućim temama, a po pitanju određene tehnike ribolova.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: obradovicsrdjan poslato 07 Oktobar 2021, 22:46:07
Ibanezi brate Njegoše!!! Ima tu dosta i navike. Ako sam navikao da na jednoj vodi pecam sa 210cm pa uzme 3m, nezgodno je i ubrnuto. Ali zato kad uzmem petljas ili bolo od 5m nema problema.

Sent from my moto e(6) plus using Tapatalk

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 08 Oktobar 2021, 01:56:02
Citat: stefan89 poslato 07 Oktobar 2021, 17:52:27
Kada bi me neko naterao da pecam sa stapom od 3m odustao bih od ribolova. Toliko o modi :cheesy:
Koje si godište? Po niknejmu bih rekao da si 24 godine mlađi od mene. Ako sam u pravu, to znači da kada bi bio moje godište -  1965 ili bi pecao minimum 20 godina 3 metrašem i znao koje su prednosti ili ne bi nikada ni bio ribolovac - varaličar pošto te "niko ne bi mogao ubediti da pecaš 3metrašem". Kada sam imao godina kao ti cela Evropa je pecala sa obale 3 metrašima na velikim rekama. I to nije bila moda nego potreba, a sad je nametnuta  nova moda jer niko neće da pravi dobre trometraše i prodaje po razumnim cenama.
Sad je moda čamca, sonara i kratkog štapa. To sve treba uvaliti ribolovcu sa velike reke preko kreditne kartice. Za svaku generaciju je napravljena moda prema onome što je u tom trenutku bilo dostupno. Zato su shvatanja uživanja u ribolovu različita. Kao što bi ti odustao od ribolova kada bi te terali da pecaš 3metrašem, tako bih i ja odustao od ribolova ako bi me neko terao da pecam iz čamca sa sonarom. smiley033
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: milanstosic poslato 08 Oktobar 2021, 13:00:38
Ja lično ne razumem naslov gornje teme.
Sem ako neko nije mislio da izazove opštu konfuziju.

Naslov je ekvivalentan pitanju: koje je najbolje prevozno sredstvo do Beograda?

Može čamac, može, autobus, može avion, bicikl, a i kola ili voz.
Pa onda detalji: WV, mercedes, Puntić, Pajper, Boing 777...
Sve zavisi ko odakle ide, zašto i sa kojim ciljem i prtljagom.

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: stefan89 poslato 09 Oktobar 2021, 20:45:43
Ibanezi to je to za godiste, ti si godiste mog oca.

Ipak pecam dugo bas, varalicarim vec 21 godinu, pa sam pecao dugo sa 3m cak i sa 3,3m. Obalski sam ribolovac 90% pecanja, jednostavno mnogo bolje otpecam sa kracim stapovima, udobnost je tek prednost.
Posebno sam se odmorio od kada sam za najteze pecanje poceo da koristim 240cm, iako se baca 60-70m daleko i glavinjare su od 45 - 70gr.
Komplet sam sveo na prihvatljivih 715gr i uzivam u pecanju bez zamora. Lakat mi je kao nov :cheesy:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 09 Oktobar 2021, 21:16:23
 Dobro, za tako teška pecanja sa takvim mamcima i takvim kompletom ja i nemam hrabrosti, pa potpuno razumem. Jednom sam u životu uzeo kultni mladičarski komplet, HM 9ku sa Sigma visker titan 6000 i bacio kašiketinu i to u Savu, ne u Drinu. Kolega je inače mačvanski zet iz Bajine bašte  pa kad je dolazio u tazbinu pecao je soma i štuku tim kompletom. Vratio sam komplet kolegi koji čak i nije bio krupmiji i snažniji od mene i zadivljen rekao - svaka čast. To je bilo davnih dana i ja nikada nisam posle toga dobio želju za teškim varaličarenjem soma. Možda bi danas sa novim konceptom kratkih i lakih štapova i  lakših mašinica i probao, ali zakasnio sam. 9ka i Sigma su bili bar kilogram uz poslovični sporteksovski debalans. Nažalost kolega se kasnije razveo, ne dolazi u Mačvansku Mitrovicu i nemam pojma da li je još u stanju da pojuri mladicu ili pecka skobalje i klenove.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: stefan89 poslato 09 Oktobar 2021, 23:31:10
Kada se lepo uklopi komplet za soma nema prevelikog zamora ni sa teskim glavinjarama. Komplet ne mora biti ni skup, cak i ako je stap 275cm.

A ti mladicarski kompleti za Drinu :eek: Stvarno je monstrum ko ima ruku za komplet od kilo i stap od 3m. Takođe samo mogu da cestitam.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: obradovicsrdjan poslato 11 Oktobar 2021, 21:54:47
Citat: stefan89 poslato 09 Oktobar 2021, 20:45:43
Ibanezi to je to za godiste, ti si godiste mog oca.

Ipak pecam dugo bas, varalicarim vec 21 godinu, pa sam pecao dugo sa 3m cak i sa 3,3m. Obalski sam ribolovac 90% pecanja, jednostavno mnogo bolje otpecam sa kracim stapovima, udobnost je tek prednost.
Posebno sam se odmorio od kada sam za najteze pecanje poceo da koristim 240cm, iako se baca 60-70m daleko i glavinjare su od 45 - 70gr.
Komplet sam sveo na prihvatljivih 715gr i uzivam u pecanju bez zamora. Lakat mi je kao nov :cheesy:
Moj ćale je '57 godiste i prestao je da peca pre 15-ak godina, a do tada je godinama mepsičario sa Silstar kompletom, stap 3 metra i masinica 3000, a teča sa 3.5m. Nije im bilo jasno sta ja radim sa malim teleskopskim Silstarom od 180cm 5-20gr. U to vreme kad bi oni uzeli neciji kraci stap u ruke ne bi ni zabacivaoli, tipa pita kako mozete da zabacujete sa ovim, pecate ispred nogu itd. A ja sam poceo sa 180cm i sada pecam sa 240 cele godine ali i dalje mi je najkomotniji 180 i nekako najvise volim kratke stapove.

Sent from my moto e(6) plus using Tapatalk
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: sasabosko poslato 14 Oktobar 2021, 21:01:44
Citat: stefan89 poslato 07 Oktobar 2021, 17:52:27
Kada bi me neko naterao da pecam sa stapom od 3m odustao bih od ribolova. Toliko o modi :cheesy:
Verovao ili ne, ali i dan danas lovim ponekad s stapom od 3,6m tezine 400gr najbalansiranijim 2delcem koji sam ikada video na toj duzini. A opet i s 2,92. U planu mi je jedan blank od 310cm, i tezine ispod 130gr na 120gr bacanja, opet leti kad gazim po maloj vodi dovoljno i 2,6 na 40gr.
Citat: stefan89 poslato 09 Oktobar 2021, 23:31:10
Kada se lepo uklopi komplet za soma nema prevelikog zamora ni sa teskim glavinjarama. Komplet ne mora biti ni skup, cak i ako je stap 275cm.

A ti mladicarski kompleti za Drinu :eek: Stvarno je monstrum ko ima ruku za komplet od kilo i stap od 3m. Takođe samo mogu da cestitam.
U ovome se potpuno slazem, jer znam da se takav komplet na 275cm u perfect balansu moze spakovati u 800gr, sto smatram da nije mnogo kad stap moze da iznese i 150gr bez problema, glavinjare, dziga i vise. Medjutim, s 2,75 se ne prebaca nasa morava, s 3,6 opusteno. Taj od 3,1 ce ostati samo ako moze da pomiri ove 3,6 i 2,92, pri tome da bude laksi i konforniji za rad, ako ne moze nije vredan price. Kako se ja izolujem samo na dobre bacace, jer s pogresne strane lovim :lol:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: vu poslato 14 Novembar 2021, 23:57:10
Citat: ibanezi poslato 08 Oktobar 2021, 01:56:02
Koje si godište? Po niknejmu bih rekao da si 24 godine mlađi od mene. Ako sam u pravu, to znači da kada bi bio moje godište -  1965 ili bi pecao minimum 20 godina 3 metrašem i znao koje su prednosti ili ne bi nikada ni bio ribolovac - varaličar pošto te "niko ne bi mogao ubediti da pecaš 3metrašem". Kada sam imao godina kao ti cela Evropa je pecala sa obale 3 metrašima na velikim rekama. I to nije bila moda nego potreba, a sad je nametnuta  nova moda jer niko neće da pravi dobre trometraše i prodaje po razumnim cenama.
Sad je moda čamca, sonara i kratkog štapa. To sve treba uvaliti ribolovcu sa velike reke preko kreditne kartice. Za svaku generaciju je napravljena moda prema onome što je u tom trenutku bilo dostupno. Zato su shvatanja uživanja u ribolovu različita. Kao što bi ti odustao od ribolova kada bi te terali da pecaš 3metrašem, tako bih i ja odustao od ribolova ako bi me neko terao da pecam iz čamca sa sonarom. smiley033
90-tih je 3m bila uobičajena mera. Čak sam imao i neki dvodelni ABU od 320.
Ne samo za reke, već i za bare i šljunkare kad bacam kašiku preko trave volim da imam duži štap. 2.7 zna ponekad da bude kratak kad treba voditi varalicu paralelno sa ivicom priobalnog rastinja.

Nisam se dugo bavio varaličarenjem, ali kad sam video da novi DAM nanoflex od 3 m (20-50) ima samo 201 gr. rešio sam da se ponovo aktiviram i dopunim kolekciju grba i mepsova : )
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: milanstosic poslato 03 April 2022, 08:45:40
Ovih dana sam se prebrojavao nešto i nađem da imam 8 varaličarskih štapova. Od toga 6 čistih vobleraša jedan univerzalac za malo težu rabotu i jedan 80g za ljuti jig i glavinjare. Najviše ima onih na 2,6m, ima i istih ili sličnih gramaža. 2,29m najkraći jig štap, a najduži 2,98m (za malo teže rabote za bucova na daljinu).

I sad ja to gledam kako da optimizujem. Zaključak je da mogu ali neću!
Ima tu univerzalaca 2-3 komada koji bi sve kompenzovali ali mnogo volim kad mogu da biram i da se igaram, a ponekad i da se zezenem u proceni šta se sve sa nekim štapom može pa da maštam kako to rešiti.

Dođosmo i do dužine...
Mnogi vole da pomenu radnu dužinu. Mani je radna dužina ceo štap. Deo koji ne utiče na izbačaj ne postoji ali hajde da priznam da od stope mašinice do vršne karike je za nekog radna dužina za izbačaj, a ispod za balans i zamah. Taj nazovimo radni deo je na dužim štapovima nekad u zavisnosti od konstrukcije drške vrlo malo duži od kraćih štapova. Recimo razlika između 3m i 2,6m može da bude samo 15cm... Podrazumevam da se biraju dobro konstruisani štapovi po pitanju balansa bez dodatnih intrevencija sa tegićima i ostalim.

Ono što svi mislimo je da duži štap (mislim na efektivnu dužinu) u adekvatnoj težini bacanja ima duži izbačaj od kraćeg. Eeeeeeeee, to ne mora da bude slučaj! Ne mislim na efekat praćke i punjenja štapa! Mislim na efekat koji sam zapazio u poslednje vreme, negde i napomenuo, a odnosi se na brzinu varalice prilikom otpuštanja sa štapa i njen otpor koji pravi u vazduhu! Duži štapovi daju veću brzinu, po nekad i preveliku! Otpor vazduha raste, čini mi se sa kvadratom brzine ako ne i sa kubom... Za određeni tip varalice (tipa Rapale Original i drugih od balze a bez specijalnih tegića), kraći štapovi bacaju od dužih jer se otpor vazduha zbog brzine nije toliko uvećao da poremeti stabilnost varalice u letu tako da počne da se kolobata i prevrće. Onda od lepog i preciznog izbačaja nema ništa. Imajte ovo u vidu prilikom nabavki štapova.

Evo onog što mene drži na ovlikom broju štapova različitih dužina.

Prednodti dužih štapova:
1. dobar ugao i preciznost vođenja (sa strme obale, pored trave, na daljini... svašta nešto gde vam dužina daje izbor!)
2. načelno dalji izbačaj (sa nekim varalicama sigurno, ali ne i sa svim)
3. lepše zamaraju ribu (lepo pogođen luk i elastičnost, bar kod mene, ovde bih mogao da napišem knjigu o konusima i kontri ali nije to poenta)
4. brže se iskontroliše i eliminiše trbuh strune (naročito kod daljih izbačaja)

Mane dužih štapova:
1. lošiji balans (može da bude ali ne mora)
2. generalano veća težina
3. peripetije na pošumljenoj obali
4. otežano prihvatanje ribe (i sa obale i iz čamca)
5. peripetije prilikom transporta

Prednosti kraćih štapova:
1. manja težina (udobniji)
2. teško da su u lošem balansu
3. preciznost vođenja i osećaj za varalicu
4. lako se transportuju
5. na pošumljenoj obali manje zavrzlama
6. elegantniji i lepši (ovo baš i ne moram da navodim  :cheesy: )
7. dalje izbacuju neke varalice od dužih parnjaka
8. svaka moguća prednost prilikom prihvatanja ribe
9. načelno bolji i brži na kontri!!!
10.precizniji u izbačaju (ne uveki i svi ali generalno da).

Mane kraćih štapova neću navoditi, to se vidi iz svega gore navedenog...

Ono što sam želeo da kažem ali i da objasnim (naravno, iz mog ugla viđeno), ne može se govoriti o dužini, a da se ne uzme u obzir sve što nam je u nekom ternutku potrebno od štapa. Zato treba tu štapova i štapova za ovo i ono...

Nadam se da ćete me bar vi, kolege, opravdate u broju šatapova ako ovi kod kuće neće!
Zato i napisah sve ovo, a bitan mi je i onaj deo o otporu varalice i vazduha  :wink:  :cheesy:
Možda nekom bude i korisno, a i pojasni šta da u ribolovu očekuje! Ili kompromis ili bolje od njega puta osam!!!  :cheesy:   :cheesy:   :cheesy:

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: orka poslato 03 April 2022, 09:46:58
E da, 2.6m, iliti 8,6ft . To je po meni najidealnija i najuniverzalnija dužina varaličarskog štapa. Dovoljno dugačak, balansiran, lagan ..
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: tonyboy poslato 03 April 2022, 10:00:41
Nedavno sam pazario GL Aspro 20-70g na 249cm i ostao sam zabezeknut kako ssr 9 ispaljuje kao pikado strelicu bar 15-20m dalje nego dosadašnji štapovi koje sam koristio. Znam da nije vobleraški štap ali itekako može poslužiti


Sent from my iPhone using Tapatalk
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 03 April 2022, 10:40:05
mstosic,
Lepo si nabrojao prednosti i mane različitih dužina štapova. Slažem se sa svim konstatacijama osim:

Prednosti kraćih štapova:
....
7. dalje izbacuju neke varalice od dužih parnjaka
....
Ovo zaključuješ na osnovu toga što aerodinamički otpori rastu sa brzinom kretanja, odnosno sa većom početnom brzinom koju daju duži štapovi. I da je ovo, negativno, izraženo kod varalica, ili bilo kakvog tereta, koji imaju veliki ( ili nekakav "vrljav"  :cheesy:  ) aerodinamički otpor.
Mislim da i pored toga duži štap, a sve ostalo isto, bilo šta uvek može da dobaci dalje od kraćeg. Iz prostog razloga što balistički domet raste takođe sa kvadratom brzine, isto kao što sa kvadratom brzine raste i otpor vazduha. Pa šta preovlada?  :cheesy:
Ali, bez ulaženja u teoriju i razglabanje iste, rekao bih definitivno ovo; ti sa dužim štapom uvek možeš da smanjiš zamah da bi postigao manju i potpuno istu početnu brzinu kao i sa kraćim, pa ćeš postići i potpuno isti domet. S tim da zadržavaš sve ostale nabrojane prednosti veće dužine.

A pade mi napamet i još jedna prednost kraćih štapova. Trebalo bi da su jeftiniji jer imaju manje materijala i jeftinija je i proizvodnja i transport. E to, malo sutra!  :lol:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: milanstosic poslato 03 April 2022, 15:27:43
Šta znam Slob... Zaključukem na osnovu iskustva, a odgovor tražim u nauci, nekad...
Skraćivanjem zamaha i smanjenjem snage zamaha, kao da nije to to. Možda nisam dovoljno obratio pažnju ili često menjam štapove pa se osećaj izgubi.

Kada pričaš o balističkom dometu nisam siguran koliko se svi razumemo u to. Tu ima dosta aproksimacija i cela se priča svodi na oživalni oblik projektila.

Ostao bih na zapažanju da sve varalice ne trpe veće brzine koje su karakteristične za duže štapove.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 03 April 2022, 20:20:32
 Milane, nisam siguran, ali mogu da prihvatim da su kraći štapovi iz sa tvoje strane navedenih razloga bolji pri izbačaju neadekvatnih - prelakih tereta za štap. I to kada su u pitanju ne samo prelake, nego i nedovoljno izbalansirane varalice sklone rotaciji. Ali za adekvatne terete u navedenom rasponu tb štapa, mislim da će ih uvek dalje izbaciti duži štap i to upravo onaj sa dužom donjom polugom. Nisu džabe štapovi iz klase takmičarskih bacačkih upravo šaranski i surf štapovi sa enormno dugačkom donjom polugom. I nije bez razloga nova fideraška manija produžavanja donje poluge na novim fider štapovima, bilo produžavanjem blanka u butu, bilo podizanjem haltera da bi se dobile maksimalne bacačke mogućnosti.
 U zimskom periodu prošle godine imali smo zimsku višednevnu zabavu oko jačine kontre gde sam zastupao mišljenje da se dužim štapom daje snažnija kontra koje sam bazirao na dinamici blankova koja eliminiše prednost kraće poluge. Većina, bolje reći svi su podržavali suprotnu tezu - jača kontra se daje kraćim štapom po principu kraće poluge. Nisam ni sada ubeđen, ali prihvatam da sam pobeđen. Ne želim da polemišem više o tome. Međutim.... Sada od tebe čitam da se kraćim štapom čak daje i brža kontra nego dužim? Paaa....izgleda da sam zaista zaostao u nekim davnim prošlim vremenima i da ne shvatam moderne tehnologije i nove  principe koje savremenim kratkim štapovima daju superiornost čak i u onim karakteristikama koje su nekada bile glavna odlika i prednost dužih i o čemu tada čak niko nije ni pokušavao da polemiše, a kamoli negira. smiley033
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 03 April 2022, 20:51:41
Dužina drške kod bacaških štapova nije enormne već naprotiv normirane dužine. A zavisi od dužine ruku ribolovca.
Kada se potpuno ispruženom rukom i šakom uhvati štap na halteru mašinice, end kapa treba da dodiruje grudi ribolovca, ni kraće ni duže. To možda deluje kao enormno ili predugačko ali nije, naprotiv optimalno je.
Gledao sam neki video klip gde jedan takmičar to objašnjava tako.
Druga šaka treba da drži štap neposredno iznad end kape.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: ibanezi poslato 03 April 2022, 21:03:39
Slob, to sam i napisao...nisu džabe.....
Ono što nam naviknutim na prosečne drške naših sve kraćih varaličaraca vizuelno deluje enormno, u stvari je optimalno.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Dva vuka poslato 03 April 2022, 21:12:14
Citat: orka poslato 03 April 2022, 09:46:58E da, 2.6m, iliti 8,6ft . To je po meni najidealnija i najuniverzalnija dužina varaličarskog štapa. Dovoljno dugačak, balansiran, lagan ..
Za šta? Sa 3,30 štapom bacam varku sa leve obale Drine u vir na suprotnoj, bosanskoj strani. Sa 2,60 štapom i istom varkom moram da uđem na pola reke ... tako da, sve zavisi  :wink:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 03 April 2022, 21:25:36
ibanezi,
Da da, drugačije sam shvatio smisao tvoje rečenice, izvinjavam se.
Ali ipak nije na odmet to što sam napomenuo normu za dršku bacačkog štapa. :smiley:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: orka poslato 03 April 2022, 21:41:33
Citat: Dva vuka poslato 03 April 2022, 21:12:14Za šta? Sa 3,30 štapom bacam varku sa leve obale Drine u vir na suprotnoj, bosanskoj strani. Sa 2,60 štapom i istom varkom moram da uđem na pola reke ... tako da, sve zavisi  :wink:

Ne naravno za svaku i sve situacije, ali za veliku većinu da .
Bolje da uđem na pola reke nego da sa tom prangijom od 3,3m dobijem teniski lakat, iščašeno rame i izvrnut zglob .. :lol:  :cheesy:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Isa poslato 04 April 2022, 11:56:41
Ne nože da umori štap 3.3 ako njim peca 2x godišnje po par sati, al može da zatreba kako Ljubou reče.
Navikao sam se u poslednje vreme na 240cm i to mi je sad univerzalno i optimalno. Naravno nije mi iperativ daljina već nešto sasvim drugo.
Tako da sam trenutno sve to pronašao u CTS-u elit Sd 8ft 20-40.
Imam još tri štapa, 210, 252 i 275,koje koristim u nekim drugim situacijama, ali realno prvi koji sam naveo može u 90% da mi zameni sve ostale. Ko može i voli, treba da ima i neki kvalitetan 330 varaličarac isto kao i vrhunsku ul 160cm.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: orka poslato 04 April 2022, 14:29:34
Tih na 3.3m praktično i nema u prodaji. Velika je retkost naći negde neki, i velika je retkost da negde nekome za neku situaciju stvarno treba varaličarac tolike dužine .
Imanje i koriščenje varaličarca na 3,3m je na nivou statističke greške .
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: milanstosic poslato 04 April 2022, 19:11:05
Citat: ibanezi poslato 03 April 2022, 20:20:32Milane, nisam siguran, ali mogu da prihvatim da su kraći štapovi iz sa tvoje strane navedenih razloga bolji pri izbačaju neadekvatnih - prelakih tereta za štap. I to kada su u pitanju ne samo prelake, nego i nedovoljno izbalansirane varalice sklone rotaciji. Ali za adekvatne terete u navedenom rasponu tb štapa, mislim da će ih uvek dalje izbaciti duži štap i to upravo onaj sa dužom donjom polugom. Nisu džabe štapovi iz klase takmičarskih bacačkih upravo šaranski i surf štapovi sa enormno dugačkom donjom polugom. I nije bez razloga nova fideraška manija produžavanja donje poluge na novim fider štapovima, bilo produžavanjem blanka u butu, bilo podizanjem haltera da bi se dobile maksimalne bacačke mogućnosti.
 U zimskom periodu prošle godine imali smo zimsku višednevnu zabavu oko jačine kontre gde sam zastupao mišljenje da se dužim štapom daje snažnija kontra koje sam bazirao na dinamici blankova koja eliminiše prednost kraće poluge. Većina, bolje reći svi su podržavali suprotnu tezu - jača kontra se daje kraćim štapom po principu kraće poluge. Nisam ni sada ubeđen, ali prihvatam da sam pobeđen. Ne želim da polemišem više o tome. Međutim.... Sada od tebe čitam da se kraćim štapom čak daje i brža kontra nego dužim? Paaa....izgleda da sam zaista zaostao u nekim davnim prošlim vremenima i da ne shvatam moderne tehnologije i nove  principe koje savremenim kratkim štapovima daju superiornost čak i u onim karakteristikama koje su nekada bile glavna odlika i prednost dužih i o čemu tada čak niko nije ni pokušavao da polemiše, a kamoli negira. smiley033

ibanezi,
Slažem se sa prvim pasusom do prve polovine. Tako sam tačno i mislio, a nekako i napisao. Ti si tu super shvatio suštinu i formulisao još bolje... Što se tiče druge polovine prvog pasusa, deo u vezi takmičarskih šaranskih štapova i fideraških i tu se apsolutno slažem. Ali u tom drugom delu se radi o velikm teretima kojima ni blizu ne može da se zamahne istom brzinom kao sa laganom varalicom od recimo 5-8g. upravo donjom polugom se daja snaga ribolovcu da izvuče zamah sa teškim olovom ili hranilicom. Znači, u svemu se u prvom pasusu slažemo samo je drugi deo neko drugo poređenje...

Što se tiče jačine kontre, navešću jedan primer. Reglass 14-56g, 3m i Creed 15-50g, 2,59m... Na istom mestu na blanku se zaključavaju. Creed ima bržu i jaču kontru u kombinaciji sa mnom. Mi smo sistem u kome ja ne mogu da trometraš dovoljno brzo i jako nategnem da postignem isti efekat sa Creedom. Iz za.ebancije sa društvom smo bocu sa 4kg vode kontrirali na suvo prošle jeseni (jbg, nije riba radila, a mi dokonisali). Duža poluga na Reglassu je ječa od mene na flaši, dok ga savijem na prvoj trećini, creed je već pokidao strunu u kontri. Vrlo slična težina bacanja, različiti štapovi (sea bass i jig), slična parabola. Ali hajde, da istu priču ponovimo na konto da eksperiment nije dobar zbog štapova različite namane. Poređeni MC n-one862ml, 10-30g na 8.6ft i gore pomenuti Reglass. Ista priča dva sea bassa različite t.b. i dužine. Jači sam i brži na kraćem i slabijem u svakom pogledu... ipak Reglass je nezamenljiv u drugim stvarima i nikad neće otići od mene.
Drži duži štap sa teretom od 2kg i kraći sa istim teretom. Naka su štapovi iste snage. Sa kojim ti je lakše da kontrolišeš teret? Priča o štapovima je ok, ali kad uključim i moju ruku u sistem kao izvor snage, onda dobiješ moju gornju priču. A nisam neki slabašan da bežim od 3m i teže motke. Sportex HM Turbospin 2 mi je bio omiljena alatka i nikad ništa nikom nije oprostio. Otišao je zbog težine i prijatnosti pecanja lakšim priborom...

Samo da se pojasnim još nešto, a verujem da se mnogi neće složiti... Meni su dva štapa iste snage ako imaju istu proporciju parabole za isti teret, bez obzira na njihove dužine i oznake strune u lb jer te oznake su posebna priča... Sa kojim sam ja jači, to je gornja priča.

Možda nisam u svemu jasan i dovoljno precizan (čak nepažljiv u opisima) ali pokušao sam da prenesem svoje iskustvo i osećaj, a to ne mora biti i iskustvo i osećaj drugih kolega ali verujem da nekih sigurno jeste.   

Za tebe sam primetio da si savršeno precizan i razumljiv.  :tongue:
Savršeno formulišeš ono što želiš da kažeš.  :tongue:
Možda tu i pravim zabunu ali znam da će mi biti oprošteno. :smiley:

E, daaaa, nisi ti zaostao (taman posla, ne bih to nikad rekao, naročito za tebe), a ni ja ne dajem superiorne osobine kraćim štapovima i modernim tehnologijama. Poenta cele priče je da sve ima svoju namenu i da je nerealno porediti kraće i duže štapove u svemu čemu neakako naslov teme naginje, pa i glasanje uokviru nje. Zato i imamo toliko štapova ali i izbor koji nekad odlučuje sa čime ćemo na vodu.

Da me neko sada pita šta je univerzlni štap za vobler za Savu rekao bih Daiko Artesano Evoltia 2.89m (9.6ft), 7-35g, a to je duži štap gledajući ovu temu...  Ničega se ne boji i sve može od varalice do ribe :wink:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Dva vuka poslato 04 April 2022, 19:56:38
Citat: orka poslato 04 April 2022, 14:29:34Tih na 3.3m praktično i nema u prodaji. Velika je retkost naći negde neki, i velika je retkost da negde nekome za neku situaciju stvarno treba varaličarac tolike dužine .
Imanje i koriščenje varaličarca na 3,3m je na nivou statističke greške .
Pričajući sa drinskim varaličarima, neki opšti stav je da bi idealan štap za mladicu trebao da ima 3,5m  :cheesy: I dosta njih koristi prepravljene šaranske blankove.Pri naglim begovima, koji su brzi i trenutni, duži štap pravi veći ugao i sprečava da struna tare po dnu ... nije isto stajati na klizavom kamenu do pojasa u brzom i hladnom toku i na obali i čekati da zver udari.Duži štap bolje umara ribu, potvrdio sam sebi od varaličarske, preko plovkaroške do fider tehnike ...tako da, rekao sam već ... sve zavisi šta radiš.  :cool: 
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: DDj poslato 04 April 2022, 20:15:14
Ne pecam mladicu na Drini ali jedan moj prijatelj ide bas cesto, skoro svaki vikend. Skoro mi je pricao da je probao 8'6" pa i 9' stapove ali je brzo odustao, prekratko mu je. Sada koristi 3m ali se zali da mu je i to prekratko. Iz razloga koje je spomenuo Dva vuka ali i boljeg izbegavanja kamenja i sedri pri vodjenju varki i zamaranju ribe.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: slob poslato 04 April 2022, 20:54:39
Ja sam nabavio jedan od 3,3m (do 40g, Abu Garcija), nezamenljiv za samo jednu lokaciju na Savi i za lov samo jedne vrste –Bucova. Duži štap sa kojim jedino mogu da dobacim tamo gde je potrebno. Osim lepe parabole pri vađenju ribe, to mu je jedina pozitivna upotrebna karakteristika. Ono što nije dobro je to što odvaljuje rame kod duže upotrebe, iako nije pretežak, ali poluga radi svoje.
Ima još jednu manu. Kada treba sa obale da ubacim krupniju ribu u kraći meredov i kada je štap skoro vertikalan, treba dosta snage u mišićima. Nisam žgoljav ali naporno je.
Ali snalazim se. Zabacujem ne duže o jednog sata a krupnija riba inače ređe dolazi.

Pomišljao sam da bi bio dobar za micarenje. Tehniku koju nisam nikada isprobao. Ali danas sutra i nikako da probam.
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: orka poslato 04 April 2022, 21:05:47
Duži štap bolje umara ribu ali i ribolovca. Kada smo kod Drine i pecanja Mladice, pomenuću legendarnog Srđana Despota Blafa koji je sa čuvenim starim Sportexima Made in Germany, kao što su turbo sea spin ili turbo wels, izvadio mnogo velikih Mladica .
Koliko se sećam a negde sam i pročitao, on je koristio štapove na 3m dužine .Sportex hm turbo 9 na 3m je težak 360g .
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: Dva vuka poslato 04 April 2022, 22:13:37
 :smiley: Da,Legenda Blaf ... izvadio je mnogo Mladice ... čak previše, rekao bih ... srećom, nije mi uzor.  :cool:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: milanstosic poslato 05 April 2022, 07:31:29
Daiwa Whisker (Made in Scotland) 3.30m, 10-60g, težak oko 320g (ako se dobro sećam).
Dalekometno oružje iako je drška bila predugačka i skraćivala "radnu" dužinu...
Zamarao ribolovca koliko je to primereno štapu od 320g na 3.30, ali nezamenjiv bio za neke stvari.
Poklonjen iako nije morao... retko korišćen ali imao je svoju svrhu i namenu!
Ne pamtim štap koji je u tom opsegu težina bacanja toliko upotrebljiv
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: orka poslato 05 April 2022, 08:18:00
Nostalgija za nekim starim dobrim vremenima kada je ribe bilo u svakoj barici i kada nam  štapovi nisu bili teški  :smiley: 
Milane, očigledno da je zamenjiv, dok si ga poklonio . :cheesy:
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: srce poslato 05 April 2022, 12:39:55
Citat: milanstosic poslato 05 April 2022, 07:31:29Daiwa Whisker (Made in Scotland) 3.30m, 10-60g, težak oko 320g (ako se dobro sećam).
Dalekometno oružje iako je drška bila predugačka i skraćivala "radnu" dužinu...
Zamarao ribolovca koliko je to primereno štapu od 320g na 3.30, ali nezamenjiv bio za neke stvari.
Poklonjen iako nije morao... retko korišćen ali imao je svoju svrhu i namenu!
Ne pamtim štap koji je u tom opsegu težina bacanja toliko upotrebljiv
Pecao sam ja sa Daiwa Lochmore 3.3
I dan danas kukam kud ga prodade

Sent from my SM-G980F using Tapatalk

Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: milanstosic poslato 05 April 2022, 14:19:47
Onda se dobro razumemo kolega! :bye:

Orka,
Hahhaaaaa, ostao je nezamenljiv ali sam ja odustao do te situacije. Da mi je potreban za taj konkretan primer iliti situaciju, rado bi mi ga drugar vratio! Hahahaaa  iz više razloga! Samo da ne ode dalje... hahahahaaa
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: pex poslato 06 April 2022, 09:47:30
Po meni kraci stap ima tri prednosti.
Lakocu, lakse prihvatanje ribe i tamo gde nesto smeta da se peca duzim, ostalo apsolutna prednost dugih stapova, i to ne samo za varalicu nego za sve tehnike.
Udobnost je problem zato i pecamo sa kracim.
Ja licno sve ispod 2,7m smatram kratkim pa cak i finjak mi je 2,82m nasao ga 2 Vuka za mene.

Pozdrav!
Naslov: Odg: Dužina varaličarskog štapa
Poruka od: sasabosko poslato 06 April 2022, 22:25:16
A ja, i dan danas imam dvodelca na 3,6m, najbolje balansiranog kojeg sam video, i opet najkraceg rukohvata za tu duzinu, odreci cu ga se, pa eto nikada. Neke stvari jednostavno mora tako. Sto se tice toga, leti igra mi i 2,5-6m, prema 2,4 mi se stvorila averzija, jer po mom shvatanju, em kraci zabacaj, losija kontrola ribe. Naravno jer sam obalom. Trenutna situacija diktira pribor, i mi se ne mozemo bitno pomaci od toga da su duzi stapovi pravljeni za distance i obalicare, kraci za camdzije. I jedni i drugi imaju mane, al kraci ima jednu najvazniju, jer je kraci, i nikad nece moci ono sto moze duzi. Svi stalkeri se prave dugackim (obalicarski stap), boat stapovi kracim, i niko tu nije lud. Stap je stap, ma kojoj vrsti ribolova bio namenjen. Ono sto pravi razliku u ponasanju istih modela stapova razlicite duzine je spoj, koji je jednostavno ukrucenje na nekom mestu, i sto je stap kraci, pomera se prema vrhu. Resivo, jednostavno Uptide tipom stapova, kod kojih je gornji deo duzi od donjeg. Te bi najbolje bilo, kad bi donji deo varirao duzinom, a gornji ostajao isti. Tu bi tacno i svakom bilo jasno kako se povecanjem duzine, menja i ponasanje stapa.  Sasvim jasno, cemu koja duzina sluzi smiley033