Štuka i vetar

Započeo orka, 23 Novembar 2012, 11:13:45

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

orka

Kakva iskustva imate u lovu štuke po vetru i eventualno talasima? Da li je bolje kada ima vetra ili kada ga nema?
I koji je vetar dobar, da li tu ima nekog pravila? :question:

Zmaj Strasni

Imao sam najvise uspeha uz vetar do 2-3 m/s ili bez vetra pri blago zamucenoj vodi. Inace, vetar je dobar sa te strane sto malo izmesa vodu pa je i zamuti. Po jako vetru nije bilo preteranog uspeha.

pikeman

Dobar je lagan vetrić kad blago namreška vodu... :ok:


VooDoo_Chile

Prošli vikend kad se razduvala Košava (duvala je od ujutru, ali umereno) stala je i štuka (pecali smo na kedera). Kad se pred mrak primirila, opet je bilo dešavanja. Da li zbog svetlosti ili zbog jakog vetra, ne znam...

orka

Iz mog iskustava,vetar zna da pomogne,ali i da odmogne..,zna da pokrene ribu,a zna i da je umrtvi..vetar je usko povezan sa ostalim faktorima,pa tako cini nezaobilaznu i bitnu kariku..
"Najbolji" vetar je zapadni i jugozapadni (slab i umeren)..,severac u sustini nikad nije dobar,a kosava takodje zna da bude dobra,ali samo kada je slaba do umerena..neki put se desi da je vetar pokrene,a neki put krene tek kad se vetar primiri..
Ja vise volim kada ima vetra,a na Savskom jezeru i na "Joci" je znala jako lepo stuka da radi po umerenom zapadnom ili juznom vetru,i po dobrim talasima..

vvukovo1

nikada nisam ulovio štuku po vjetru  pa ni danas 6 h sam bacao .

orka

Kosava je danas bas jaka.,bistri i hladi vodu,sto nije dobro..,ni jedna voda nije ista,i svaka ima neka svoja pravila,a vetar je samo jedan od faktora koji moze da utice na aktivnost ili neaktivnost stuke..

ibanezi

Jak vetar smeta meni! Stuki moze da pogoduje. Ne znam kako se koji vetar zove, ali volim kada duva uzvodno. Tad ne samo da mesa vodu nego i ''uduvava'' kiseonik i pozitivno utice na aktivnost ribe. Juce sam uhvatio smudja na vobler po takvom vetru na mestu gde se uglavnom trazi tvisterom po dnu.
Jak vetar koji duva nizvodno rekao bih da nepovoljno utice na aktivnost ribe. Ovo naravno vazi za moju Savu i  verovatno ostale tekucice. Na mirnim vodama (Zasavica) pravac vetra nema uticaj i po jakom vetru nisam se bas proslavljao. Slab do umeren-nista lepse.

orka

Na Savi Kosava tj jugoistocni vetar duva uzvodno,i pravi lepe talase..Sva riba postaje aktivna,pa tako i stuka..Niz vodu duva Gornjak iliti severni i severozapadni vetar.Taj ne valja nikako.. :no:

mihabg

Mislim da slaba i umerena Kosava (jugoistocni)  daje ribu cesce, i tu prednost imaju pecarosi sa obale , a bas kad pojaca dzaba i da pecas kad ti pomera mozak....  Srem , Backa i Banat je valjda jugoistocni, a nize zna i da predje u istocni i severoistocni (Niski region recimo) . Prosle god sin mi ucio u skoli, pa sam ga preslisavao i podsetio se i ja o Kosavi kako i odakle ide U svakom slucaju prati korita reka (Dunava prvenstveno kao najvece) pa gde zbrise iz korita razliva se i u kopno ...Topla Kosava je bolja po meni  , a hladna te otera sa vode skroz i prolazi kroz kosti sto se kaze. Topla ili hladna, valjda zavisi od odnosa vetrova i anticikona   sa Sredozemlja  , odnosno onih koji prelaze Karpate i hlade,  i ta muckaluca pici dolinom Dunava i negde se zavuce duboko u kopno, a negde i ne moze pa nemaju poima o cemu pricas kad im kazes Kosava. U svakom slucaju uporan i dosadan vetar.
Severni i severozapadni losije utice na ribu, sem leti kad zna da posle velike vrucine malo o'ladi ili donosi nepogodu. Taj koji donosi nepogode , zna da  pokrene krupne samce bas cesto.Dobra prilika da se u toj promeni mazne krupnija stuka, smudj ,  posebno isticem soma i sarana koji pre nevremena znaju da polude  (sat dva ako uhvatis sam pocetak promene). Ovo je  100% tako iz mog skromnog iskustva od jedno 38 god na vodi (racunam staz od kad sam naucio prvu udicu da vezem sam , kao djak prvak )   
Generalno,  niko ne voli vetar od nas, smeta za kontrolu bacanja ili indikaciju.... Mozda u Banatu, gde stalno nesto sara ili kod Golupca u klisuri to i ne smeta jer je skoro svakodnevno, pa su pecarosi navikli na ruze vetrova , ali na drugim potezima  nisam siguran da se radujemo ribolovu po vetru. Otac me je ucio da stuja i smudj na pocetak vetra postaju manje obazrivi zbog promene refleksije od talasa pa se ponekad i radujem u situacijama kad nece da pipne pa dodje vetar , a time i neka nova nada. Ali to je retkost da me bas obraduje vetar, vise me iritira kad mi pomera stap i menja uslove na vodi...
Nikad necu saznati  koga vise nervira vetar....pecarose ili tenisere!

pikemanTeme sličnog naslova (10)

18785

Odgovora: 8
Pregleda: 8447

16112

Odgovora: 10
Pregleda: 12021

10110

Odgovora: 20
Pregleda: 27309

3607

Odgovora: 47
Pregleda: 19017

17623

Odgovora: 22
Pregleda: 34006

12130

Odgovora: 19
Pregleda: 16366

5187

Odgovora: 22
Pregleda: 17240