avatar_ibanezi

Dinamika štapova kod kontre

Započeo ibanezi, 24 Septembar 2020, 09:40:57

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.


slob

Germina,
Zahvaljujem na linku. Baš je obimno. Pokušaću da pročitam.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

glos

A akcija ti je za smuđa, džigovanje i dobro prepreka detektovanje, viška najlona skupljanje, i na kraju dobro probadanje, ali, ta ista A akcija bi somovu četku samo zagolicala.
Isto tako, smuđu se može prići takvim štapom jer se praktično ne bori pa se ne traži amortizacija u toku borbe.
A akcija postoji i kod meč štapova a iz razloga omogućavanja kontre na distancama sa težim plovcima i sistemima, takođe jer bude mnogo viška najlona i sl.

B akcija ti je za voblere, pilkere, glavinjare i sve ostalo sem džiga i kvrckanja dna.
Postiže se najveća daljina..
Bolje se zabacuje, najjače kontrira i ljepo vodi, varalica, ali i upecana riba. Ali pazi paradoksa, smuđa se ne probija tako dobro kao A akcijom.
Soma se pristojno zakuca, i u četku.
C akcija ti je za npr. zabacivanje kedera za štuku, sa balerinom, jer isti ne spadne tako lako niti se toliko oštećuje u zabačaju, kao sa oštrijim štapovima.
Takođe, C akcija ti je za pecanje soma - šarana, u panjevima.
Šarana se treba zaustaviti na vreme, a soma umoriti i sa istim se izboriti, što skraćivanje poluge kod C akcije omogućava.
D akcija ti je dno dna, za šarane sa komercijala, koji su mlitavi i nikakvi i mora im se sve polako raditi.
" It's not what happens, it's how you handle it "

DuleN

Glos,
HVALA  od srca za objasnjenje i jasan odgovor !!!
PS
Na zalost, meni je potreban neki stap tipa: ABCDEF..., jer ja zabacim, pa sta dodje.. A obicno nista i ne dodje...
Ipak, za svaki slucaj, smuljao sam i sakrio  od zene nekih 2000 eur, pa kad mi postane jasno sta kupiti, a da garant lovi ribu, odma ja kupujem i motku i masinicu i sve ostalo sto treba, pa kad pocnem... Ijaooo...

glos

Nema na čemu, nije baš definitivan, odgovor, ali nekima može malo približiti.
Nije definitivan jer se skoro svakoj stavki može naći zamjerka kao i svemu - svuda uostalom. Ali dovoljan je.

Mislim da je danas tačnije gledati za šta je u smislu tehnike namjenjen štap. Jer skoro pa svi imaju tu stavku naglašenu, negde u opisu. Bilo na sajtu prodavca ili proizvođača.

Ali avaj, nije se jedan razočarao i u te postavke i objašnjenja.

Uglavnom uzmi sve za trećinu jače, duže i teže nego što ti po forumima preporučuju.
" It's not what happens, it's how you handle it "

Grof1204

Slob druze, a zasto ti ne odes do faksa(npr masinskog) i kupis diplomu, k'o sav normalan svet?
Dva vuka, jedan zavija, dok drugi odvija.

slob

Hahaha...Ti sad verovatno očekuješ da ja kažem kako ne spadam u normalan svet  :cheesy:
Šalu na stranu, kakav mašinski fak. Sve ovo spada, kako kaže DDJ, u osnovni i srednješkolski nivo. A očigledno je da smo sve pozaboravljali. Osim onih kojima je mehanika profesija, ili koliko toliko u okviru profesije.

A ko projektuje štapove, mašinice i ......? Pa mašinci. Naravno po zahtevima ribolovaca odnosno tržišta ribolovačke opreme.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Grof1204

Da me ne shvatis pogresno, tvoje skolovanje kroz forum mi ne smeta, ali bas sporo napredujes brate mili... :cheesy:
Stalno te obaraju na ispitima ovi strogi profesori.
Dva vuka, jedan zavija, dok drugi odvija.

glos

Ima Slob izlišnih, promašenih i bez potrebe preopširnih citata i zaključaka.
Ali u svemu tome zna se provući i ponešto zanimljivo.
Eto ovo jučerašnje npr. oko progresije i parabole, potsjetilo me na kvantnu mehaniku.
I talas i čestica..

" It's not what happens, it's how you handle it "

slob

Citat: ibanezi poslato 29 Septembar 2020, 11:24:30
  Glos i ostali, pogledajte molim vas pažljivo.Ovo nije kontra nego izbačaj, ali sve se jasno vidi. Čak pre nego što pustite da klip teče, pogledajte krivu savijanja nastalu pod opterećenjem pre izbačaja! Koja je akcija u pitanju?

   Gledajući ovaj klip bez znanja o kome se štapu radi, šta bi zaključili - koje je akcije? Ja bih rekao upravo C akcija nekog baš jakog štapa.Kao što se jasno vidi, pri izbačaju teških tereta, ovde nema reči o suvom prutiću. Kada  dobije pravo opterećenje ovo je bukvalno jedan moćan parabolik koji tek tada razvija puni potencijal i  pokazuje svoju moć. U gornjoj granici napisane TB i preko nje. Ovo je i osećaj koji imam u rukama kada bacam i vučem bez ikakvog napora po Drini glavinjare od 35 -40 grama. Kao i u ovom izbačaju gde nema govora o nekom savijanju vrha u 8icu,  štap se i pri povlačenju glavinjara savija negde od spoja u maloj amplitudi. Uopšte ne predstavlj napor povlačiti ih! Kao ni teške glave. Njemu vrh zaigra već na 15ak grama, ali isto tako vuče i 30.  Sa manje napora vučem nego sa Spidmasterom 50 -100  i Kormoranovim Koramidom 40 -100, koje saam imao i stavljao pred iste ove zahteve. Pri kontri i povlačenju ribe od par kg, takođe se ponaša isto, savija se u velikoj dužini ali maloj amlitudi gde sam tanki vrh ne pravi svoj poseban otklon u nekoj meri. Pri izbačaju lakih tereta i povlačenju sitnije ribe, zaista se ponaša ne baš kao suva šiba nego kao suva močuga i tu u savijanju ima sva obeležja Efast akcije. Savijanje vrha u manjoj dužini a većoj amlitudi.
Pitanje za Glosa i ostale; Da li ja grešim što ponašanje Efast štapa posmatram prema ponašanju mog štapa koji je deklarisan kao Efast, da li je u stvari moj Efast drugačiji od nekog klasičnog Efast šapa? Da li moj štap krasi velika progresivnost koju možda drugi Efast štapovi nemaju i da tu  nema govora o pravoj Efast akciji?
Ako je reč o tome, da li možda greše i oni koji potcenjuju taj štap jer pri nekoj probi ili kratkotrajnom vlasništvu nikada nisu imali potrebu da ga postave pred te ozbiljne zahteve i sudili o njemu kao o klasičnom štapu Efast akcije?
  Ako je sve tako, da li sam ja izgrešio neke stvari samo zato što sam o svim štapovima Efast akcije sudio tako na osnovu mog štapa koji to možda nije?

Molim vas pogledajte klip pažljivo i akciju pri izbačaju!

ibanezi,
Malo ću da iskarikiram da bi bilo što jasnije. Uzmi štap fast akcije 5gramac okači mu tert od 50gr i zabaci. Štap će se sigurno savijati do drške. Kao da nije fast nego slow. Pri tom, naravno, ovaj preopterećeni štap treba da bude dovoljno žilav da ne bi pukao. To nije preveliki problem jer viđamo štapove koji su plod savremene tehnologije, a koji se na testovima bez pucanja savijaju maltene u čvor.

Šta sam hteo reći; štap bilo koje akcije će se savijati do drške ako se dovoljno optereti (i ne pukne pri tom). Takav je i štap u video klipu. Dovoljno je žilav da ne pukne. Preopterećen je veličinom tereta iznad deklarisane TB, a što je najbitnije i ,,divljačkim" zamahom. I to može da dovede u zabludu posmatrača koji pokušava da proceni akciju štapa.

Drugim rečima; sve što više savijaš štap sve se manje uočavaju razlike u brzini akcije. Razlika se najasnije vidi kada su štapovi savijeni samo oko 1/3 sopstvene dužine. Rekao bih da je to ujedno i neko normalno radno savijanje, ako je adekvatno odabrana snaga štapa.

"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

ibanezi

 Slob.... Posle svega napisanog mislim da najjaču kontru postiže štap koji ribolovac drži u rukama kad riba zagrize.  smiley033