Vukovi sa DUNAVA

VARALIČARENJE => Som => Temu započeo: orka 25 April 2018, 08:51:52

Naslov: Spadanje krupnog soma
Poruka od: orka 25 April 2018, 08:51:52
Povod za ovu temu je jučerašnje otkačinjanje velikog soma. Ovog aprila sam imao tri velika soma od čega su se dva otkačila, što će reći da je procenat uspešnosti 33,33%, sa kojim ni malo nisam zadovoljan. Kada kažem krupnog tu prvenstveno mislim na one 20+ kg... Gledajući 10-tak godina unazad, prilično veliki broj velikih somova se otkačio ne samo meni već i kolegama. Zašto? Ima tu svega. Uglavnom se koristi malo teži pribor, da tako kažem univerzalan, primeren manjim i malo većim somovima, krupnijim štukama i teškom džigovanju smuđa, mada ima kolega koji koriste i teži, odnosno jači somaroški pribor.
Ja recimo koristim Pacific bay 8,6ft tb 3/4-3 oz a kolega Cts revo 18#. To su prilično jaki štapovi, recimo neki 80-gramci. Znam da bi sa jačim priborom taj procenat otkačinjanja bio manji, ali mlatiti 4-5 sati sa mašinom od blizu pola kilograma i nekim štapom tb 150g za mene je nemoguća misija.
Mašinica je manje bitna u svemu tome, ali štap je jako bitan, odnosno njegova snaga i jačina vrha i kičme. Kada krupan som udari po struni štap mi odskoči kao opruga i uglavnom se tada otkači. Naravno sve zavisi gde mu je udica sela, ali sa jačim štapom i debljom strunom pritisak koji mu je dajemo je znatno veći, teže će repom da napravi oprugu i udica ga može probosti čak i tamo gde je najtvrđi, a to je u predelu zuba.
Varalice na koje uglavnom pecam su kašike i šedovi. Koristim naravno i voblere i na njih su ređa spadanja zbog dve trokrake, ali i načina vođenja istog, ali na njih mi ne dođe ni jedan veliki.
Juče mi je došao najveći som do sada. Ogroman, po proceni 40-50kg + a možda i duplo veći. Kašiku abu atom 25g je uzeo blizu, ukoso na nekih 7-8m od obale i zamalo da me baci u vodu ili da otkine strunu, jer kočnicu držim potpuno zategnutu, baš iz razloga dobrog ubadanja soma, što ne bih savetovao manje iskusnim i spretnim kolegama. Držao sam ga nekih 6-7 minuta, izvukao mi je nekih 70-80m strune, a za to vreme je nekoliko puta udarao po struni telom i repom. Kada je stao uspeo sam da ga vratim na nekih 40-tak metara od obale i tada se odjednom otkačio. Očigledno da ga udica nije probola i da je bila u predelu zuba i kada se okrenuo prema meni ona je jednostavno ispala. Nisam imao ni sreće dovoljno, da ga je udica uhvatila sa strane ili dublje u ždrelu izvadio bi ga sigurno, jer je na tom mestu dno bez bilo kakvih prepreka, a obala ravna. U pitanju je jezero. Po starom pravilu, uvek najveće ribe odu... Poređenja radi, sa priborom koji koristim soma od 15-20kg izvadim prilično brzo i lako. Ono što ću sigurno promeniti su trokrake na kašikama, ali o tome kasnije...
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: simpson_H 25 April 2018, 09:10:09
Vrh stapa ubada ribu, po meni ta "nejac" od stapova koje si nabrojao(bas u vrsnom delu), nije dovoljna za efikasno probadanje tih somova pogotovo kad se koriste somovske varalice sa debelim udicama. Ti stapovi su ok za smudja sve dok nisu u pitanju vece varalice, daljina i dubina a onda postaju nejac i za smudja. Sa jednog foruma sam banovan zbog slicne izjave jer sam se drznuo da u negativnom kontekstu pomenem taj sveti PB. Ali ciljno loviti soma gde ocekujes te 20+ sa tim priborom, meni nije dovoljno ozbiljno. Oba stapa krasi ista karakteristika, izuzetno jaki u donjem i sredisnjem delu, nesrazmerno slabasnog vrha.
Verujem da ce se naci neko ko ce da kaze kako je Revo 18 namenjen za musicarenje oklopljenog tarpuna a PB za celicnoglavog i ljudi su u pravu, ali musicari pecajuci tarpuna kontru daju 4-5x levom rukom i kanapom i to krvnicku a ne stapom a steelhead toliko mlatara glavom da se sam ubode koliko treba u jako brzoj vodi a uzima varalicu munjevito i eksplozivno. Dakle ubedjen sam da je sve do neadekvatnog stapa.
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: orka 25 April 2018, 09:50:50
Jeste,to sam i ja naveo kao glavni razlog,ali..Što se štapa tiče,tu bi bio dobar onaj jači PB tb 1-4 oz ako se ne varam,koji je znatno jači u vrhu,ali i kičmi,a nije težak odnosno pretežak,ali sa njim onda neću dovoljno dobro osećati prilikom vođenja manje kašike i šedove,ali i prilikom zabačaja.Takođe i za štuku koja prilično često dolazi to je prejak štap..Jbg,ne može sve da bude potaman sa jednim štapom za više situacija i vrsta ribe... :smiley:
Na kašikama po kupovini odmah menjam trokrake jer su postojeće u 90% loše..Razne sam stavljao,ali sada ću staviti za broj ili dva veće,sa malo širim lukom,tanje a dovoljno jake i perfektno oštre..Valjda ću pronaći takve.Na neke sam već bacio oko..Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: simpson_H 25 April 2018, 10:16:46
1-4 je dosta bolji po tom pitanju a i dalje je sasvim dobro osetljiv. Ne mislim da bi imao problema sa bilo kojim manjim varalicama namenjenih somu.
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: srdjanpn 25 April 2018, 11:23:36
Nisam nikad imao tolike somove na stapu a i sumnjam da bilo koji stap moze da probije cetku somu od 40-50kg,ako se zakaci za zvalu ili proguta sto kazu do dupeta ok,nije ti to slabasan stap samo se lose zakacio.
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: marina1983 25 April 2018, 12:41:51
Čim izvuče 70m strune možete odma da se pozdravite .
Bez konstantnog maksimalmog pritiska ozbiljnom motkom i mašinom nema tu rabote koliko god dno bilo čisto .Neadekvatnim priborom se vreme borbe drastično povećava a samim tim i procenat spadanja .
Takve ribe  jednom dolaze al se za njima ceo život plače. Ili ideš ozbiljno na soma ili ga nečačkaš uopšte , razočaranje je već unapred zagarantovano , nazalost. Svaki čvor strunu udicu predvez proveravam više puta pre nego uopšte zabacim na najmanju sumlju sve ponovo prevezujem .
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: srdjanpn 25 April 2018, 12:49:31
Kakvo plakanje brate ja pristajem svakog meseca da imam po jednog dva na stapu i nek idu slobodno,ako se i ne otkaci ionako ga vracam u vodu.Pecajte i uzivajte kad ima ribe,onaj sto ode nije bio vas.
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: marina1983 25 April 2018, 13:56:35
Uhvati  slikaj i pusti je ono pravo blejanje danima nedeljama ... a on  dodje i ode ne može nikako da me veseli budimo realni.
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: orka 25 April 2018, 13:58:24
Čim izvuče 70m strune možete odma da se pozdravite .

Som bi bio izvađen da je bilo malo više sreće,tj da se zakačio tamo gde treba..Uslovi za vađenje ribe su tu idealni,skoro da ne može bolje..
Pozdravio bi se ja sa njim na kraju.Uzeo mu dužinsku meru i vratio natrag u vodu da mi jednog dana dođe ponovo.. :ok:

Ili ideš ozbiljno na soma ili ga nečačkaš uopšte

Somovi do 20-25kg kakvi se najčešće hvataju kod nas, vade se bez većih problema malo jačim smuđaroškim kompletom..Ne pada mi na pamet da "mlatim" kompletom od 700-800g težine čekajući da mi jednog dana dođe neki od 40+kg,a ko mi garantuje da se i tada neće otkačiti..Koliko vidim ti govoriš o nečemu sasvim drugom..O dubinskom pecanju soma na Dunavu,a ja o varaličarenju soma na jezeru..
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: simpson_H 25 April 2018, 15:50:20

Somovi do 20-25kg kakvi se najčešće hvataju kod nas, vade se bez većih problema malo jačim smuđaroškim kompletom..

Hvataju se ali kao sto i sam rece sa 33,33% uspesnosti.
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: Isa 25 April 2018, 16:08:26
Trebao si Orka da odustanes dok si bio na 50%. Meni recimo ove godine nije ni jedan spao.  :cheesy: Taj stap ima potencijal ozbiljno veliku ribu da ispegla, al jednostavno nije alat kojim se ide na kapitalne somove. Pre nego sto promenis stap, probaj da opremis varalice ostrijim, jacim i vecim udicama. '' X'' puta sam svalio na stap i sad uvek mi je prvi pik stap kad mi riba spadne, a posle kad pogledam, tupa udica, kriv vrh udice i slicno. Nevezano za pecanje, igla trouglastog vrha lakse penetrira kroz tkivo, ali moze i da ga prosece, za razliku od one sa okruglim presekom. Obrati paznju i na oblik udica, ne znam ti preporuciti koje da uzmes, ali sam primetio da na nekim voblerima imam ocajan procenat realizacije, nakon menjanja se popravljao ucinak iako su i prvobitne bile bas ljute.
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: StefanKv 25 April 2018, 18:23:31
Ne slazem se sa tim da za soma treba stap sa krutim vrhom. Za smudja da ali za soma ni gvozdena stangla ne pomaze kada je u pitanju probijanje cetke. Od toga je bitnije da se stap pravilno savija u parabolu sa dosta snage u sredisnjem delu jer na taj nacin apsorbuje otresanje i udaranje po struni. Za tu namenu je po meni mozda i najbolji CTS bay caster (ili recimo Xzoga mastery 150 za somove do 30-40 kg). Mozda se mnogo kolega nece sloziti samnom ali to je neko moje zapazanje.
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: simpson_H 25 April 2018, 19:05:56
A ko je uopste pomenuo "krut vrh" u celom ovom topicu? No vazno je da se ti ne slazes  :cheesy:

Kad sam rekao nejak u vrhu mislio sam na masu vrha, njegovu jacinu a ne krutocu. Upravo stapovi koje si ti nabrojao su takvi, imaju masan i deb'o :cheesy: vrh i odlican su izbor za ubadanje somova. A uz Bay Caster mogu da svrstam i gomilu Sportexa sto starih sto novijih a ni jedan od njih nije "krut u vrhu". Revo Salt koliko god dobar stap bio nije za tu namenu nikako bas zbog tog njegovog nejakog vrha. Za razliku od tebe koji se ne slazes :cheesy:, ja se slazem sa tobom za drugi deo posta gde si naveo kakav treba da bude srednji i donji deo stapa, ali nekako uvek mi sinonim za to ponasanje bude gomila Sportexa :cheesy:
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: marina1983 25 April 2018, 20:01:00
Slažem se sa navedenim
Orkice, kapitalan som je kapitalan som bio on na reci ili jezeru .
Ako nećeš da mlatiš teškim priborom šta kukaš onda što ti odlaze ćuti i trpi  :cheesy: smiley287
Kad  ode bogu iza tregera neadekvatnim prborom se produžava vreme borbe a udica kopa struže grebe mnogo promena uglova i na žalost ode. Pecanje soma bi uporedio sa pecanjem šarana u panjevima znači klasično čupanje i konstantno usmeravanje ka štapu čim nema pritiska mlati i udara kako mu volja . Za opasne pse uvek što kraći lanac tako je i sa somom. Barem ja na sve to tako gledam.Od štapa do štapa iste namene i gramaže pa se ulazi u sitna creva da ne pominjem podelu namenskig kompleta za različite ribe. Jedan za sve je najgora kombinacija ni tamo ni vamo.
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: StefanKv 25 April 2018, 20:26:33
A ko je uopste pomenuo "krut vrh" u celom ovom topicu? No vazno je da se ti ne slazes  :cheesy:

Kad sam rekao nejak u vrhu mislio sam na masu vrha, njegovu jacinu a ne krutocu. Upravo stapovi koje si ti nabrojao su takvi, imaju masan i deb'o :cheesy: vrh i odlican su izbor za ubadanje somova. A uz Bay Caster mogu da svrstam i gomilu Sportexa sto starih sto novijih a ni jedan od njih nije "krut u vrhu". Revo Salt koliko god dobar stap bio nije za tu namenu nikako bas zbog tog njegovog nejakog vrha. Za razliku od tebe koji se ne slazes :cheesy:, ja se slazem sa tobom za drugi deo posta gde si naveo kakav treba da bude srednji i donji deo stapa, ali nekako uvek mi sinonim za to ponasanje bude gomila Sportexa :cheesy:

Bitno je da ti sve znas  :clap2:
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: orka 25 April 2018, 21:15:12
Opet isto. Danas popodne sam opet imao soma,doduše "manjeg" od onog juče,po proceni oko 25-30kg..Sada sam stavio deblji konac i zamenio sam trokraku na kašiki..Stavio sam za broj veću ovnerku,oštru kao reč..Udario sam jaku kontru i držao sam ga što sam čvršće i jače mogao,ali čim je krenuo u beg i počeo da udara repom po koncu,a štap da odskače kao opruga,otkačio se..
Juče sam se iznervirao,a sada sam ljut.. :smiley:   Počeo sam da razmišljam o nekom jačem štapu,ali ne sme da bude teži od 230g..Naravno,i sa jačih štapova spadaju krupne ribe,ali bi trebalo da to bude procentualno manje..
Ovaj je jedini izašao,i to najmanji..Jedva sam ga i sa klještima otkačio..

(https://s7.postimg.cc/ltjane397/IMG_2275.jpg)
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: Germina 25 April 2018, 22:01:24
Imam osećaj da bi Quantum Zanderkant 265cm/15-90gr/236gr sa lakoćom ukrotio te besne somove  :wink:
Štapovi sa slabijim vrhom sa jedne strane amortizuju udarce soma po struni ali je problem što prilikom oporavka vrha naročito posle nekoliko uzastopnih udara repom varka izleće kao iz katapulta iz somovske četke a ako je zakačen za žvalu oštra troka lako raseče tkivo nakon snažnih ''skokova'' štapa.
 
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: orka 25 April 2018, 22:52:15
Hvala na preporuci za štap.. :ok:   Obrni okreni neki mora da se i otkači.Ne može svaka riba da se izvadi..I ranije je bilo spadanja,ali sada sam ušao u baš lošu seriju.. :smiley:
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: sasabosko 25 April 2018, 23:05:22
Nisam tog mišljenja drug, jer je to sasvim suprotno onome što se od somovskog štapa traži. Stefane, nisi fer prema Simpsonu, jer čovek pokušava da prenese neko svoje znanje, a štap koji ti navodis recimo Mastery je tipičan primer kako štap za soma ne treba da se ponaša, štap velike parabole više zamara ribolovca. Dugo sam u dilemi, kako naći štap za soma male gramaze bacanja, našao, još samo pare  :lol: Ako gledamo da štap ima vrsni deo, sredinu, i donjiste, onda bi bilo ovako, vrsni deo da vodi varalice, srednji deo da amortizuje, donji deo da amortizuje a opet sačuva rezerve snage. Tu se izbegavaju štapovi mrtvi u donjem delu, takav štap može biti, moderate fast, poluparabolik, ili parabolik. Naravno da ce kod svakog štapa proraditi prvo vrh, on prenosi opterećenje na srednji deo da kači ribu, što kaže moj imenjak nema tu taktiziranja, samo sila, da što pre dođe blizu, da ne pokušava da izvuče i ode daleko. Kad mi je uzeo i 50m, tanka vajda da se videti može, jedino da se juri čamcem. Najlaganiji štapovi za ovu vrstu ribolova mogu biti, Black Arrow 2 75m i 80 gr, Sea Spin 2,75 100GR, i Pacifik 1-4 oz, prva dva su primer allraundera za soma. No nažalost podnosljivog debalansa, tri najlakša štapa s kojima imamo dobre šanse, ja se igram Hydrom, a znam da ću preko 10 kg biti razoruzan, možda bi dobar bio po podacima onaj Courve spin na 80 gr, ali nisam ga video. Lako je izabrati cuskiju, problem mnogo veći light štap za soma. Orkice čestitam na ulovu, sad veliki bolje da se odkačio, nego pokidao, mora da se mlatne dobro, jači štap.
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: Germina 26 April 2018, 00:11:25
To što u legendama stoji da je som lenja riba koja traži jako sporo vodjene varalice i štapove mekše akcije odavno ne verujem. Pre neki dan sam na vodi razgovarao sa jednim lokalnim veteranom kome se posrećilo da na Moravi ulovi desetak somova od 20-30kg i veli da se prosvetlio kada je nakon prvih spadanja većih primeraka somova prešao na tvrdje pritke...Dream Tackle 100gramac konkretno koji  po osobinama neodoljivo podseća na spomenutu Zanderkant. Kaže da ako mu u prvim minutima ne pokažeš ko je gazda ...aj ćao. Pa takav pristup traži i adekvatan štap.
Pogledaj od 5 minuta kako se on nosi sa somićem sa Ebra i gde je zakucao povećeg shada....smudjevi i bandari su već igrarija za njega. Pa iz tog razloga smatram da je to štap koji Orki zadovoljava sve kriterijume a nije ni preskup  :wink:

https://www.youtube.com/watch?v=SRoAYwWc4Qg
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: sasabosko 26 April 2018, 01:05:57
Hocu da pitam drug, jel bilo koji od ovih stapova sto pobrojah mek, ne. Mozda ima, ali ja ne znam za stap vece probojnosti kod kacenja od Arowa ovog sad vec starog Germany, kod Zandercanta vidim problem kao i kod Mastery u plitkom savijanju, takav stap trazi mekse podesen drill. Stapovi dubljeg savijanja podnose veci drill, a Orki bas to treba, stap sto vece zaustavne moci, da sto pre okrene soma. Sto veci som, veca sila, gubio sam dobre ribe i na 190gr stapu, shvatio da bez surove sile protiv njega nista drugo nije odgovor, sto kraca poluga sve vise sile trpi on, sto duza mi. Ja sam gubio ribe, jer i kad sam mogao da pariram snagom, ja sam mazio opremu, som i mazenje opreme ne ide, sad znam da ni po cenu pucanja stapa ne bih popustio somu, ali avaj moram cekati sledecu priliku. Najlakse nesto cime je dobar procenat verovatnoce okrenuti krupnog soma, moze se spakovati u recimo Quantum Cabo 40, i Sportex Sea spin, ili Arow 80gr ili 110gr na 2,75 , sve preko toga lutrija. Mogu i Lesath power game 60-120, Gt Lesath, Shore Game, i dosta skupljih stapova. Stap mora da prenese maksimalan pritisak na soma, stapovi plitkog savijanja to ne mogu :no: Neki put kad budes imao recimo 5kg soma na 400gr stapu 3,25 dugackom, sve ce biti jasno kako ne treba da se ponasa stap za soma, ne savije se bukvalno ni trecinu, a pritisak na tebe maximalan. Moderate fast, moderate, moderate slow :takoje: Ja stapove gledam po nacinu savijanja, pocetnoj tacki i progresiji, glindzavi nisu dobri ni za sta, na varalici da se ne savije, pod ribom u punu parabolu, Zandercant nece da se savije na varalici, sto je ok, al pod ribom nece u punu parabolu. Specimen, namenski stapovi za soma su krajnje merilo, uglavnom glindzaviji, kruci od njih, slicne parabole savijanja :ok:
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: OtacMakarije 26 April 2018, 07:52:46
Да ли је боље, за ту намјену, упарити Quantum Cabo 40 са Mitchell MAG PRO ELITE 272 50-130 HSPIN или Mitchell MAG PRO ELITE 272 150-250 BOAT?
Јасно је да је други штап јачи, али кад се разматра тежина штапова, укупан баланс и вишесатно млаћење истимa, шта је боља комбинација?
Први је тежине 204gr, а други 389gr. Велика разлика.
Има ли ко искуства са овим штаповима и сличним комбинацијама?
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: simpson_H 26 April 2018, 08:08:50
Iskren da budem iako imam Zanderkanta, nisam siguran da je on najsrecnije resenje. Bojim se da bi vise zamorio ribolovca nego ribu. Stap definitivno ima obilje snage i nije u tome problem ali taj prenos energije mu je u najmanju ruku cudan. Mnogo je udobnije drzati ribu kada dobro radi sredinom kao sto to radi Bay Caster a i kraca je poluga. Naravno, niko ne kaze da Zanderkant to ne moze samo nije toliko udoban za cupanje.
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: slob 26 April 2018, 09:35:31
Kako reče s_H; "kraća poluga"!

(https://s19.postimg.cc/4kwk7c2b7/optre_enje_ruke.jpg)

Kraću polugu će dati štap manje težine bacanja (jer će se više saviti pri istom opterećenju) kao i štap sporije akcije (perabolik ili onaj koji teži paraboliku).
To što se tiče ribolovca.
Što se tiče soma; jasno je da štap treba da ima snagu, kako vrha, tako srednjeg, a i donjeg dela. I sad tu treba naći kompromis.
Osim ovoga u igri je i debalans jakih štapova. Međutim treba imati u vidu da štapovi iste težine bacanja, iste akcije, iste dužine i iste težine mogu da imaju drastično različit osećaj težine vrha koji najviše zamara ribolovca dok baca varalice.
Inače kolege koje smatraju da somu ne treba dopustiti da on komanduje i da zato treba primeniti maksimalnu silu, mislim da su potpuno u pravu. Jedino iskustvo koje ja imam je samo jedan som od 17kg. Kako sam ga savladao kratkim i slabim štapićem ni sam ne znam. Valjda neko iskustvo gde nesvesno znam šta smem a šta ne smem da uradim.
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: Ad fines 26 April 2018, 11:26:10
Nisam nikada ulovio soma na varalicu. Zeleo jesam i nekoliko godina sam pokusavao u prolece, naravno bez uspeha, u pocetku pogresnim izborom mesta, a kasnije i malim brojem izalazaka na izglednim mestima.  Camac nemam a sa obale i nisam imao puno izbora… a nisam ni imao ni vremena pa da se posvetim svakodnevnim izlascima na mestima na obali na kojima je mogao da se dobije som ali samo u odredjenom tajmingu. U 2-3 izlaska tokom aprila tesko da se moze uraditi nesto.  Elem, tada sam imao Techniuma 100g na 3m, i na kraju sam ga prodao Isi, a za voblerisanje i glavinjaranje bucova i smudja prepravio feeder stap. I naravno kako to biva, prosle godine kod nekih napera dok smo pecali na feeder, video sam kako som bukvalno izbacuje skobalje na obalu. Sutra vece sam dosao ponovo, a sa mnom je krenuo i Kum, on sa teskim priborom a ja ono sto sam imao, prepravljen feedercic. Nije bilo raubova to vece i mi smo pokusavali uporno, menjali mesta, varalice. Na kraju je on odustao  i seo na kamen, a ja sam stao po zna koji put ponovo na sam spic poslednjeg napera i jos jednom zabacio glavinjaru ispred sebe gde najvise kuva, tj gde struja kopa ispred napera. Lagano je odizuci od dna dok je voda zanosi nizvodno ka limanu koji se pravio iza napera. Posto nije bilo nikakve aktivnosti na povrsini, a vec je bilo oko 22h, ne odizem glavinjaru previse od dna, vec je od momenta kada je stigla u liman, odizem oko pola metra-metar od dna i privlacim ka sebi. Dubina je oko 4m. U trecem zabacaju krecem da odizem glavinjaru negde do pola vode, pokusavajuci tu da je lerujem i samo odjednom kao da je pokupio auto u prolazu. Ka sredini je jurnuo, stap se smotao do vode, nisam mogao da ga pomerim. Dobro je sto mi je ostao u rukama. Struna je brzo izlazila sa spulne a na stapu sam osecao taj uzasan osecaj udara u strunu. Toliko sam bio u soku da pojma nemam koliko sam ga drzao, ali mislim da nije vise bilo od 5-7 sekundi. Krajnja granica ljige koja je ostala na struni, udaljeno od glavinjare, je bila oko 1.5 - 1.8m.  Gavinjara je bila Vida 30g, struna cast king 0.07,  stap precision feeder 3.3 (skracen na 3.10-20) 75g,  masina Okuma VS40…  pribor za bucova…    Mozda ce vama, iskusnim somdzijama da ovo izleda smesno, ali tako je bilo.
I evo prethodnih dana mi se motalo po glavi da probam u Kupinovu ili na Adi, ali onda kazem sebi, sedi kuci ne glupiraj se, za to mora ozbiljan pribor. Ipak i odem po nekad cisto da obidjem vodu, ali ne nosim stap, da ne dodjem u iskusenje.  Na mestima gde je bela u jatima, ili gde iz kanala u reku ulaze velike kolicine bele, dolaze krupni somovi, i tu nema zezanja. Ne moze se reci „ma one do 10kg cu lako“. Koliko god paradoksalno zvucalo, i koliko god da je ta riba devastirana kod nas, ako ides u aprilu na soma,  uvek treba ocekivati onog pravog. To je cak i meni jasno iako ga i ne pecam. Ako ikada budem imao vremena vise, kupicu adekvatan pribor, pa onda lepo svaki dan na vodu.
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: Germina 26 April 2018, 11:30:13
Sale drug....možda se nisam dobro izrazio, kad kažem štap mekše akcije mislim na poluparabolike i parabolike. Naravno da štapovi koje si spomenuo nisu ''meki'' ali su dublje akcije koja se barem na mojim vodama (Ibar, Z. Morava) nisu pokazali kao srećno rešenje kad treba da dobiješ bitku sa somovima 15kg pa na više, gde je reka široka 40m u proseku a panjeva i stenja na najboljim mestima koliko hoćeš a soma moraš u startu da uštopuješ. Sa poluparabolikom 100g se ni ja a ni ostale moje kolege nismo proslavili na takvim mestima kad su bili u pitanju veći somovi....široki prelivi i ulasci u virove su druga priča. Drugi štap koji imam, Pilk 150g je daleko pliće akcije i sa njim nema milosti a ni slabog ubadanja pri kontri....na somićima 10-15kg jedva prva četvrtina radi. Debljina vrha je ista kao i na 100 gramcu...0.32mm. Jeste napornije raditi sa njim, nema tu uživanja prilikom zamaranja ali situacija jednostavno diktira takav pristup i opremu. Mašinice velike zaustavne moći (Cabo40 i slične), strune primerenije za Dunav od 50-60LB ali ne i predebele (YGK...) i jaki predvezi 0.60-0.70mm.
Zato se apsolutno slažem sa konstatacijom marina1983...
''Pecanje soma bi uporedio sa pecanjem šarana u panjevima znači klasično čupanje i konstantno usmeravanje ka štapu čim nema pritiska mlati i udara kako mu volja''.
A kad som mlati kako mu je volja a štap se ponaša kao opruga kao što se desilo Orki onda je spadanje varalice iz čeljusti neminovno.

Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: Batica 26 April 2018, 11:38:04
Ko ima malo meksi stap, slobodno neka odlozi kontru na , 2-3 sek nece som ispljunuti varalicu. Samo ko peca smudja i predje na soma to je jako tesko, sve se radi refleksno. Jako malo prilika za popravni.
Lak a jak stap, je samo Pacific 4oz. Sada je uvezena nova serija Pacifica, jos nisam imao prilike da probam.

Poslato sa Dunava uz pomoć Tapatoka

Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: mrjr 26 April 2018, 11:40:11
Mislim da bi Orka trebalo da probaš da namotaš debeli i jaki monofil,umesto strune.On bi daleko lakše amortizovao "sviranje gitare" koje je zaslužno za otkačinjanje varalica. Kažeš da som nema gde i da imaš vremena i prostora da ga zamaraš.Samim tim je debeo monofil bolje rešenje.
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: srdjanpn 26 April 2018, 11:49:43
https://www.youtube.com/watch?v=uIDJ3IPRkow
Ovaj zna da peca,valjda,kasika,sirova snaga,zaustavna moc?(odnese ga u vodu sa sve njegovih 100kila)pa mu opet spadaju somovi.Moz da filozofiramo do prekosutra,ako se ne ubode kako treba ne pomaze ni crveno jajce.Kad krene ne postoji stap i masina a ni covek koji moze da ga zaustavi.
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: Germina 26 April 2018, 12:07:35
A ni štap izrazito vršne akcije koji koristi Blinker Jorg....

This world spinning rod is 270cm long and has a dead weight of less than 300 grams. Lures with weights of 50-100 grams load the fast blank with initial tip action best. Furthermore, you can really drills uncompromising with the turn signal Jörg Spin. Even with capital catfish, the tail still has sufficient power reserves in the backbone.

Verujem da je više puta izašao kao pobednik sa takvim priborom nego što je gledao kako mu som maše repom  :wink:
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: sasabosko 26 April 2018, 12:20:57
Tata Makarije znam oba stapa, ovaj prvi je tu negde realnih 90-100gr i on je eqvivalent za Cabo, ovaj drugi realan 200gramac, za njega bi ti pasovala veca masina, no potezak je 390gr cini mi se, a sa njim smes i na Ibro bez da se bilo cega bojis, taj u pravim rukama ce savladati svakog soma, prosecan ribolovac vise od toga ne moze. Ad, nista cudno, pri zadnjem susretu s dobrim somom u rukama mi bese Mpp 120gr, kad je jurnuo niz vodu, umalo nisam pao sa spora u istu, nisam ga mogao zadrzati nikako, a nije bio nesto veliki do 20kg. Kad napisah gore za somica 5taka i dugi 400gramac, kad na tako mega snaznom kompletu vadite manju ribu, pa ste jos opusteni a stap nije savijen, kad jurne na vodu, kao da vam bandera padne na glavu, sto ilustruje Slobov dijagram, kad dobijete krupnog soma, nastojte da vrsite sto veci pritisak na stap, da sto vise bude savijen, kako bi sebi olaksali. Naravno u ovim situacijama je mnogo bitna masina, ciji dril mora biti sto tecniji, sto dubljeg savijanja stap sve vise pritiska prenosi na masinicu, pa tako i drag mora biti veliki, ne veci od 10kg, preko nepotrebno. Kad stelujete drill, neka vam okvir budu 30-40 tezina bacanja, znaci ako je stap 100gr, drill 3-4kg, s time da to radite preko stapa podizuci mrtav teret. Na taj nacin, nema sanse da ce vam drill proklizati u kontri, a opet iskoristicete mogucnosti stapa maximalno, jer kad budete podizali 3kg stapom shvaticete koliko je to zapravo opterecenje i po vas, zvuci malo, no nikako nije. Samo sila soma spasava, mora biti konstantno jakog pritiska, da svakim pokretom sve vise snage gubi, i da se sto vise vrti oko nas. Sto ode dalje, sve vise gubimo mogucnost kontrole nad istim, ako je veliki, ja licno ih nikada nisam uspeo vratiti, sto najgore ume da legne, tu na vecim daljinama mos plakati, da molis boga da se otkaci, imam sam i izvlacenja punih spulni 150m najlona, al to mogu pripisati masinama starije proizvodnje ciji drag nije prelazio vise od 2kg, stapovi inace glinzavi puni, saviju se do drske i eto muke za masinu koja vristi stegnuta do kraja. Ne zelim da me neko pogresno shvati da pametujem, samo pokusavam da kazem da za soma treba vise pazljivo dobro izabran komplet, cija upotrebna moc odgovara fizickim karakteristikama nas samih, i da iz njega treba izvuci maximum. Mnogo je produktivnije tako, nego patiti od neke megalomanije, te pecati macugama 500gr bacanja, i masinama velicine 8000, samo balans :thumbup:
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: orka 26 April 2018, 13:23:46
Evo šta je napisao u temi "Kako zamarati krupnog soma" i kakvo iskustvo ima kolega Brk-o koji je imao na desetine krupnih somova.
Manje više sve je jasno..

U protekle dvije sezone izvukel sam uspješno na suho 15 somova između 150- 200cm.
Kaj se tiče pribora za soma moje mišljenje je ovakvo:

 Štap- za lakše terene bez prepreka može neki jači 100 gramac, ali za terene prepune prepreka mora bit dovoljno jak da zaustavi bijeg soma ili mu barem skrene putanju ako krene na put bez povratka. Osobno lovim sa prerađenim šarancem 3.5lb, dužina mu je 310cm štap mi radi lijepo cijelom dužinom i amortizira udarce repom zbog kojih sam gubio dobre ribe.

 Rola- meni odrađuje penn slammer 360 ali razmišljam o večoj, razlog je samo kapacitet špule jer ima terena koji su tolko teški da se nesmijem pojavit bez 50lb na špuli.

-Upredenica.. uff izvuko sam se više puta sa 20lb pp-om ali nikad više, za lakše terene 30lb a za teške 50lb i jače.

Umaranje ovisi o terenu, negdje ga treba čupat a negdje je moguče i uživanje u drillu, danas je moderno ono treba ribi dat šansu pa se ide ciljano na soma sa preslabim priborom.. ali kad riba istrgne varalicu i nosi ju ko zna kolko dugo u ustima to nije šansa več nepotrebno mučenje ribe.
Somovi koje izvučem dobiju drugu šansu,ali nakon malo poziranja ispred objektiva.
Moje skromno iskustvo,možda pomogne nekom. smiley033

https://vukovisadunava.com/som/kako-zamarati-krupnog-soma/30/

Evo neke od udica koje sam stavljao..Sada je aktuelna ova zadnja koja podseća na manje sidro.. :rolleyes:

(https://s7.postimg.cc/mmwcz7aqj/IMG_2287.jpg)
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: sasabosko 26 April 2018, 13:40:17
E, to je ono sto i ja napisah, kolega je lovio parabolikom, znaci treba stap dubokog savijanja. Mada bih se licno uvek odlucio za semiparabolik, moderate, moderate fast, ali onaj cije donjiste nije mrtvo. Orka, kad lovis u plicoj vodi, kao sto je Morava kod mene, obicno leti ga kacis u 2m, a recimo stap 2,7, on pri begu od tebe gotovo uvek lupa repom po struni, ako je dalje od 15m od tebe, mali je ugao strune izmedju stapa i njega. E tu dolazi do izrazaja meka sredina stapa, a i donjiste koje ne sme biti mrtvo, ne sme kucati. A kad ti stap skrati polugu, ti lepo lezi na njega, i ne daj andjami oka otvoriti, na silu ga dovuci blizu, pa umaraj pri obali gde ti odgovara, jes da ces ovo raditi vise puta, al nikako ne sme da ode dalje od 50m, ako ode, otisao je :takoje: :bye:
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: pex 26 April 2018, 13:55:17
E pa ja ga ne pecam nesto cesto ali imam Daiwe Catfish Special 3,2m od 4 lbs, malo preradjene naravno, koje su fenomenalnog balansa i 310 grama  i sa njima pecam sarana u panjevima i soma ponekad.
Imao sam one od 13 kg pa to izbacuje na obalu ladno, e sada kako bi se ponasao na somu ne znam ali amure do 20 kg drzao na Dunavu u panjevima na tri kvadrata bez drila, jak a zilav do bola, ja ne mogu ono sto on moze.
I varalicario sa glavama od 60 grama po 6-7h bez problema zbog balansa u 0.

pozdrav!
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: DOXAT 26 April 2018, 14:16:09
Navescu za sada samo opisno opremu koju je koristio moj pokojni otac, koji je citav zivot bio ribolovac i pretezno pecao na sve 3 Morave, redje jezera i retko Dunav... Postavicu nekada i fotografije delova tog pribora ako uspem...

Naime, on je iskljucivo jurio krupniju ribu - saran i som. Voleo je izuzetno kratke stapove, zbog nepristupacnih terena, jer je voleo da se zavlaci u trnje gde retko ko ide...

On je tadasnje pune parabolik stapove uvek modifikovao i skracivao. Stavljao nove i kvalitetne provodnike, maksimalno siroke i na vrhu stapa i uz masinicu i to u manjem broju (redja postavka). Svi stapovi su imali posle prerade deblji i tvrdji vrh! To je sugerisao kao obavezno... Krupne sarane je lovio kracim stapovima, mislim da mu je najkraci, a i najomiljeniji, bio tek 120-150cm dug... Za soma su bili do 2,8m duzine i svi su bili izuzetno kruti i jaki... Imao je jednog (koliko se secam) Shakespeare karbonca bas namenjenog somu, ali mislim da ga je samo par puta koristio - nesto mu tu nije odgovaralo.

Da rezimiram, njegov stav je bio kratak stap, parabolicne akcije, krutog vrha, sirokih i redjih provodnika... Najjace masine koje su tada mogle da se nadju kod nas... jedino sto gotovo nikada nije pecao na varalice, vec na zive mamce...

Eto, mozda nekome ovo i bude koristilo...
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: sasabosko 26 April 2018, 14:29:31
Super je taj, namenski i radjen za soma, nista sto pises me ne cudi, za moju vodu overkill, i sto se snage i tezine tice. Drug Germina, imam dva pilkera 180gr, punog karbonskog vrha, jeste da njima prvo proradi vrh, al su pod naprezanjem semiparabolici, tako da znam o cemu pises. Black Arow Germany, je stap koji ne trpi strunu ispod 15lb, puca u kontri, ne trpi tanju smudjarosku udicu, ispravlja, s dobrom kacenje najbolje koje moze biti jednim stapom 40-80gr. To je moderate fast stap, al je bas ono sto treba jednom light somovskom stapu, jaka kicma, donjiste, mek u sredini ima snagu u vrhu da ponese. Fantastican blank, ne svidja mi se kako je spakovan, pri tome 240gr tezak, za sigurnost koju pruza malo. Jorgov stap, radi i u sredini i u donjistu, sad sto Jorg i nema snage da ga savije kako treba, je druga tema, ne mazi ga on, no stap je stvarno jak, a drzati takav kolac napet nije bas lako. Vecina nas pada na konstantnom odrzivom drilu 5kg, posle 5min, a to tek nacinje mogucnosti Jorgovog stapa, pa tako i on covek ne moze da pritisne alu konstantno. Recimo na njegovoj vodi bih lovio, najlaksim, kvalitetnim stapom koji moze voditi varalice, najnize gramaze bacanja koja prolazi tu, a ne bih bio u hendikepu. Da neko dobro odabere komplet, mora poci od svojih fizickih predispozicija, ja sam 180cm, 80-85kg zdravih, ne mogu izvuci iz stapa to sto ce izvuci neko 2m i 120kg. U somolovu su komplet, i stap,masinica, sitna oprema, zajedno s ribolovcem :takoje: Jes da u ribolovu drugih vrsta kod nas nije slucaj, al svaka riba koja ima dovoljno tvrda usta i snagu kao som, jednostavno mora na silu, gde ribolovac ne moze preko licnih limita :takoje:
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: pexon 26 April 2018, 21:17:35
Nem' pojma o varanju soma, niti sam ga ikad pecao, ali sam slušao priče drinskih mladičara, koji su pravili štapove za te ale od šaranskih parabolika. Kratili su ih i ponovo motali zbog dobijanja krutoće, drugačijeg rasporeda provodnika i balansa, baš kako je neko gore napomenuo.  smiley033
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: sasabosko 26 April 2018, 22:56:51
I opet dobili parabolik, kad se skrati gore i dole, sredina ostaje ista, samo jaci u vrhu, slabiji u donjistu :lol:
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: Kvacak 27 April 2018, 06:52:41
Ja na ovaj štap lovim krupnog soma i ubada ko lud .SPRO BIG WALLER MONSTER SPIN 200  ,3,0m  smiley033
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: pexon 27 April 2018, 07:37:41
Naravno da štap ostane parabolik, samo mislim da ga krate samo od vrha. Ne vidim logiku da ga krate u donjištu. Čak sam znao i koji štap polovan a popularan su najčešće uzimali da prerađuju, al zaboravio jbg.  smiley033
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: sasabosko 27 April 2018, 12:10:14
Uglavnom se krati i gore i dole, nasalio se ja malo, saranac po pravilu ima predugacku drsku za varalicarski stap, pa se fikne i ona i vrh, i od 3,6m dobijes 3m, 3,2 ,3,3 , ustvari koliko ti hoces. E, sad dobio si stap, velike nosivosti vrha, a parabolicnog savijanja, i jake kicme pa kad mladu mlatnes po celjustima, ili soma po ceci, ista mu utrne odmah. Dobro me podseti, Orkice imas jedan Daiwa saranac, ako te bas interesuje, iskopacu koji tacno model, znam da nije skup, do 100e a 263gr tezak. Preradis njega, i eto svega sto zelis, cini mi se da je 3,6 ,a bolje bi bilo da je 3,3 pa ga spakujes u 2,8m, nece izaci vise od 220-30gr spakovan. Ma nemam ja terene, a eno ga u soski cafish spin, 2,92 50-190, ceka bolja vremena, kako stoje stvari rasusice se :lol:
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: Bobiska 27 April 2018, 12:24:37
Ono sto ja znam to je da ljudi na Drini skracuju Daiwin Amorfus Carp na 3m. i tako dobijaju stap koji daleko baca a ribu dobro drzi da nema spadanja. Naravno to nije komplet koji sa odgovarajucom masinom pliva u ruci i ne umara ledja, ne moze se i jare i pare. Naravno na kraju krajeva sve je stvar izbora ribolovca, sve je na njemu.
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: Germina 27 April 2018, 12:33:04
A mozda bi Orki odgovarao i Westin W3 Powerlure...234g težak na 270cm/30-100g

https://www.angeln-shop.de/westin-w3-powerlure-angelrute.html?s=23432 (https://www.angeln-shop.de/westin-w3-powerlure-angelrute.html?s=23432)
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: DOXAT 27 April 2018, 12:39:03
Mozda i ovaj...jeftin, a solidan.. VANTAGE CATFISH 270 100-300gr
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: Isa 27 April 2018, 12:42:23
Batica i Simpson su lepo rekli, Pacific bay 4 oza, jako a lagano. Stigao je i novi model, po Pajinim recima nesto jaci od ovog 3/4-3Oz mada licno bih uzeo tog od 4 Oz-a, sto cu verovatno i uraditi do kraja godine. Sto neko negde rece, ta dva stapa idu u paketu.
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: jiggybaw 27 April 2018, 13:39:52
Imam, vec dugo, 1-4, nisam na njemu imao soma, ali ljudi koji jesu kazu da to nije somovski stap.

Spojene poruke: 27 April 2018, 13:41:46

Uglavnom se krati i gore i dole, nasalio se ja malo, saranac po pravilu ima predugacku drsku za varalicarski stap, pa se fikne i ona i vrh, i od 3,6m dobijes 3m, 3,2 ,3,3 , ustvari koliko ti hoces. E, sad dobio si stap, velike nosivosti vrha, a parabolicnog savijanja, i jake kicme pa kad mladu mlatnes po celjustima, ili soma po ceci, ista mu utrne odmah. Dobro me podseti, Orkice imas jedan Daiwa saranac, ako te bas interesuje, iskopacu koji tacno model, znam da nije skup, do 100e a 263gr tezak. Preradis njega, i eto svega sto zelis, cini mi se da je 3,6 ,a bolje bi bilo da je 3,3 pa ga spakujes u 2,8m, nece izaci vise od 220-30gr spakovan. Ma nemam ja terene, a eno ga u soski cafish spin, 2,92 50-190, ceka bolja vremena, kako stoje stvari rasusice se :lol:
Koliko debele zidove ima parabolik od 3,6 tezak 263 gr.?
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: sasabosko 27 April 2018, 14:02:15
Pa koliko moze da ima, stap celave drske, tananog blanka, sa 6 ili 7 karika? Kad odbijes opremu, ostane  ti go blank oko 200gr, ako odbijes 1/4 na kracenje ostaje recimo 140-50gr, malo li je za go blank? Mislim da nije, koliko ima go blank od pacifika koji imas :question:
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: srdjanpn 27 April 2018, 14:37:05
Ako se dobro secam Marko Mrdak je veeeelike somove cupao sa prepravljenim Shimanovim Tribalom.
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: sasabosko 27 April 2018, 15:03:19
Nije jedini, ta prepravka saranaca postoji i u praksi je sto napisa kolega Pexon, jos od 90tih i Drinskih mladicara. Evo ga, Daiwa Emcast, 3,6 3,25lb 265gr, 72e ako je on prejak onda Shimano tribal velociti na 3,05 ,2,75lb ,272gr tezine da se fikne na 2,65 ne bi valjao nista, 56e. Dugo godina je to somaroska praksa, mnogo puta se i na oglasima pojave takvi stapovi, uradci nekog casnog starine, koji vise ne moze da vitla istim, jer su stariji parabolici, tezi dobro od danasnjih, no meni se svidja ideja. Ovog proleca u 5-6 izlazaka, ne primetih mesto gde bih mogao da potrazim krupnog soma, tu gde je trebao biti, ne bese :no:
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: jiggybaw 27 April 2018, 15:38:38
Ako se dobro secam Marko Mrdak je veeeelike somove cupao sa prepravljenim Shimanovim Tribalom.
Mrdakov Tribal je, prepravljen, daleko preko 300 gr. tezak.
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: sasabosko 27 April 2018, 15:45:30
Jeste, al njegov bese na 3,3 ili 3,6, ovaj sto ja navedoh je 3,05. Ima raznih modela tribala, ovaj koji sam ja naveo je najkraci i najslabiji. Ma videh i Sportex competision carp, na 2,75lb 3,6 327gr, 78e i evo, crv krece da burgija, ma znas sta ste bree :huh: :huh:
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: srdjanpn 27 April 2018, 15:49:52
Ne znam tezinu ali koliko sam zapamtio on se kleo u taj stap,da najvise odgovara njegovom stilu pecanja i da ima snage za krupne somove 40-50kg.A cisto i sumnjam da ima stapa za ozbiljnog soma ispod 300gr,jedino neki kratez od 2m za camac.
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: jiggybaw 27 April 2018, 16:26:55
Apsolutno se slazem. smiley033
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: Germina 27 April 2018, 17:34:24
PB 1-4oz, 121g je težak blank...Moj poznanik je za soma na Z. Moravi izmenjao dosta skupih štapića i uvek im je nalazio neku manu (Sportex Black Arow, HM6, Daiwa AWS, Cormoran Coramid), na kraju je završio sa PB 1-4oz i kaže da je konačno našao šta mu treba....prošle sezone je na njega imao soma od 50ak kila na potezu gde reka nije ni 30m široka a loma na sve strane.

PB u akciji...
https://www.youtube.com/watch?v=64Hnag3rx98

Dva Kew Welsa 100g su svojevremeno pukla na tom potezu prilikom bitke sa krupnim komadim...bas kao kolegi sa ovog klipa.

https://www.youtube.com/watch?v=MKSOyXbDZhk

Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: pexon 28 April 2018, 23:14:35
@sasabosko eno u Pancevu Daiwa BW carp 3m 3lb na 233gr. Valja li taj?  :cheesy:
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: sasabosko 30 April 2018, 19:27:51
Taj mi je drug, iako sam ga video, bio sumljiv cenom, pa ga zato ne navedoh. Ma znam drug koliko je tezak blank pacifica, zato i pitah, jer kolega izrazi sumnju u saranac. Kome ce koji stap leci je individualno, ja recimo videh vise pacifica sto u blanku sto spakovanih, recimo ja volim nesto drugo. Ne znam koji je to Kew Wels na 100gr, ja znam samo onaj jaci 200 ili 250gr, nisam siguran, za taj nisam cuo da je nekom pucao, a i daleko je od onog sto Orki treba. Taj stari Arow koji ti pominjes, je drugaciji stap od novog, da budem iskren ni ja ga ne bih ostavio za soma, novi, iako ne smrdi, nit mirise, kad ga uzmes u ruku, vrlo cudan stap, nekako sav u sredini, niti jedne izrazene karakteristike sem snage, dubljeg savijanja od starog. Za jednog 80gramca blank ogromne moci, kakav kod drugih proizvodjaca ne videh, koji ispravlja udicu na kontri, kida kanap ispod 15lb, bas ta njegova ne savrsenost ga cini savrsenim alatom za soma, steta sto ga nema u blanku, jer je bzv spakovan, a nisam cuo za lom istog nikada, ni starog ni novog :no:
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: Germina 30 April 2018, 21:24:12
Ma Sportex Kev Sea Spin 100g je u pitanju, prebacio sam se....tri komada sam video  do sada koji su imali lomove na identičnom mestu, oko prve karike. A Black Arow je bio prva serija, kupljen još kada se pojavio...
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: sasabosko 30 April 2018, 21:47:56
E, sad si me drug utepao skroz, a vec neko vreme sam razmisljao o tom stapu, naravno kad me prodje ovaj djavolji teniski lakat. El stariji sea spin, ili ovaj Germanu, vidim ja da ce pasti guljenje Arowa il ako negde nadjem kevlarca saranca, Kev carp, trebaju mi jos samo 2, jedan za faktor iznenadjenja, vec zaplaniran, i jedan dobar 100gr Allraunder, koji ce poslati dva moja u penziju. Inace taj Arow je bio drugaciji od ovog pre G2, drugi skupljaju stapove, ja krenuo da trazim 1 da mi menja 2, planiram smanjenje brojnog stanja :lol:
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: Germina 30 April 2018, 22:41:05
Sea Spin,  prve serije su u pitanju. Sem toga...dva od tri Kev Karpa su pukla mom ocu i on mi je davno pričao da su na Kev serije imali najviše reklamacija u Nemačkoj gde ih je kupio i koristio.
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: sasabosko 30 April 2018, 23:01:19
Stariji kevlarci su pucali, pogotovu su ih krsili mladicari na Drini, opste poznato je to sto ti pises, no mene interesuje ovaj novi. Sto je najgore, slabo ga i kupuju ljudi (ja znam jednog decka koji ga ima), pa da mozes da imas skorasnje informacije, ja se iskreno nadam da su ispravili gresku u konstrukciji. Sto se mene tice, dok se stvore uslovi, bicu voljan da okusam jednog, ovaj sto ga znam ima ga nekih 4-5g i kune se u njega, monstruum od stapa i jeste. Do duse, nije imao vece od 15kg, uz maximalno forsiranje,  ne zali ga uopste. Ma i ako pukne, to je samo stap za pecanje, kako bi dosao drugi na red :takoje:
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: Germina 01 Maj 2018, 00:17:07
Nešto slično je izjavio i jedan poznanik sa Novog Zelanda koji je insistirao da mu nabavim Kew Sea, Kew Wels i Kew 35g...nažalost polomljeni su prilikom transporta krivicom DHL-a iako su bili zapakovani u debelu plastičnu tubu. Puče čovek oko 800EU i nabavismo ponovo kevlarce....ima baš velikih fanova tih štapova  :cheesy:
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: sasabosko 01 Maj 2018, 00:57:52
https://youtu.be/xzTAGJa93qo (ftp://youtu.be/xzTAGJa93qo) evo jednog u akciji smiley033
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: zorancira 10 Maj 2018, 10:50:31
        Ne spadam u ribolovce koji mnogo ulazu u svoju ribolovacku opremu. Kupujem uglavnom skromne masinice i stapove jel mi finansijska situacija to ne dozvoljava. Nemam nista protiv sto mnogi ulazu u svoju opremu cak ih i podrzavam. Ne bih zeleo da ispadne da se hvalim, ali vise kao obavestenje i podstrek drugim ribolovcima da i sa skromnim stapovima mozete upecati ribu svog zivota. Meni se posrecilo da na Dunavu od 24 aprila pa do 30 aprila ove godine upecam za mene trofejne ulove. Somove od 10, 23.700, 9, i trofejnog 33.400 kg sve izmereno i prijavljeno cuvarskoj sluzbi. Stapovi su mi zaista jeftino placeni oko 1000 dinara po komadu a masinica al nemacka balzar umesto najlona uvek pecam na konac.

https://s14.postimg.cc/lwmivl1ld/IMG_20180501_061522.jpg

https://s14.postimg.cc/3v3dxbpfl/IMG_20180501_062639.jpg

https://s14.postimg.cc/dfn0kbhdd/IMG_20180428_103433.jpg
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: Batica 10 Maj 2018, 12:11:22
Mozes gde je teren ravan i bambusom da pecas, ali gde je krs i lom je totalno druga prica.

Poslato sa Dunava uz pomoć Tapatoka

Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: sasabosko 10 Maj 2018, 12:58:03
Nemam nista protiv jeftine opreme, peca se i jednom i drugom, kako ko voli i moze :thumbup: Izabrati stap kojim se moze izvaditi som, nije nesto tesko u danasnje vreme, ima ih ihhaj. Kad je kacenje dobro, velike su sanse ako je mirolubiv teren, da se vremena i ide napolje. Ogroman problem je ljut teren, kad nema mesta za manipulaciju, te se mora silovati i pribor i riba, e tu kvalitet svake komponente dolazi do izrazaja, jednostavno ne moze bez nekog optimalnog pribora, koji ako je lagan, a pouzdan po pravilu je skup. Prva stvar koja se namece je kontra, koja mora biti jaka, druga stvar je zaustavna moc stapa, masinice i ribolovca :lol: Pri tome, stap mora da bude dorastao varalicama, i pri tome da je lagan za visecasovno varalicarenje. Nazalost tako nesto ne moze biti jeftino, ribolovacka industrija se trudi da non stop pravi pomake, i nekako izmami novac od ribolovaca. Cestitke na ulovima, ja te srece nisam bio do sada, iskusavali su i mene i opremu pravi, no nazalost teren je uvek cinio svoje, nemogucnost pracenja obalom, poneki put i nedorastao pribor. Kad ne smes pustiti ribu da ode u drilu 50m, tu teren uglavnom odradi svoje, sto je najbitnije prestao sam da se opterecujem, kad je faktor srece presudan, tu se malo sta moze :thumbup:
Naslov: Odg: Spadanje krupnog soma
Poruka od: glos 22 Avgust 2018, 15:16:23
Mislim da bi Orka trebalo da probaš da namotaš debeli i jaki monofil,umesto strune.On bi daleko lakše amortizovao "sviranje gitare" koje je zaslužno za otkačinjanje varalica. Kažeš da som nema gde i da imaš vremena i prostora da ga zamaraš.Samim tim je debeo monofil bolje rešenje.
potpisivam


Ako se dobro secam Marko Mrdak je veeeelike somove cupao sa prepravljenim Shimanovim Tribalom.
e te tribale gledim, spodove 5 lb.
ali razumijem zašto bi neko išao sa tim i varalicom
imaju mnogo izgleda, da daju