Vukovi sa DUNAVA

RIBOLOV PRIRODNIM MAMCIMA => Som => Temu započeo: milan997 15 April 2012, 16:57:06

Naslov: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: milan997 15 April 2012, 16:57:06
Hteo bih ove godine da pocnem da pecam soma. Cuo sam da ga je najbolje pecati predvece ili nocu.
Sta vi mislite?
Naslov: Odg: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: ellesar 15 April 2012, 23:02:35
Som je nocna ptica :cheesy: tj.riba,najvise je aktivan nocu,na tihim,mirnim i nenapadnutim mestima,ako bas moze da bira.
Ali boze moj....... prati par dana gde se javlja i raubuje i dok nedodje do nekih vecih meteoroloskih i hidroloskih promena,svaki dan ce se javljati otprilike u isto vreme i na istom mestu.
Naslov: Odg: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: orka 16 April 2012, 08:07:06
sada s proleca se moze ocekivati preko celog dana i nema nikakvog pravila..,kada prodje lovostaj,voda je vec znatno toplija i u letnjem je rezimu..,tada rano ujutru i u sumrak..,i nocu naravno..
Naslov: Odg: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: Garfield 16 April 2012, 11:20:04
Već nekoliko godina lovim na jednom jezeru gdje ga dosta ima. Moja iskustva govore da sada u rano proljeće pred mrijest (od polovice 3. mjeseca do polovice 4. mjeseca) grize preko cijelog dana. Nakon mrijesta tj. lovostaja (od polovice 6. pa do početka 7. mjeseca) također se javlja tijekom cijelog dana. Onda polako prelazi u "noćni režim" sve do početka 9. mjeseca kada se ponovno prebacuje u "dnevni režim". To traje sve do znatnijeg pada temperature vode (ispod 10 C) što se obično događa sredinom 10. mjeseca. Napomena da se u ljetnim mjesecima, kad se najbolje lovi tokom noći, zna dogoditi da lupi u po bijela dana i po najvećoj vrućini.
Naslov: Odg: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: Rotax123 17 April 2012, 21:28:16
Odluka lova soma ti je tvrdi komad kruha, od pribora do satora,kedera,camca,sonara!
Ali kad smo kod teme, som nije uopste tako proklet kao sto svi misle, i naspram sarana koji svu svoju hranu prvo samelje,som proguta u komadu cijelu ribu i nju mora ko zmija, da legne i da je probavi,a ta duzina probave je ovisna o velicini ribe koju je pojeo i temperaturi vode!
Tako barem knjiga pise za somove koji se drze u ribljaku,ako bas nekog zanima mogu pogledati koliko dugo traje kod koje temp.

Naravno da je mrak somova prednost,to se vidi po njegovim zakrzljavim ocima na koje je skoro slijep. On se najvise orijentise na neki vibracija organ,po kome osjeti gde se sta pomera.Naravno njegovi brkovi, koji su isto ko kod sarana zaduzeni za okus ,samo puno vise razvijeni. To se vidi po velicini brkova!
 Mrak, sumrak, mutna voda ,sve su to njegove prednosti,ali nakraju svega ce se som orijentisati na kedere! Sto znaci kad kederi idu ice i som, nece cekati noc da se ovi sakriju pa da se igraju zmirke :-)

Moja taktika je 2-3 puta na jednom hot-spotu probati od 12h do 48h, ako negrize onda ga nema, al ako ga sonar pokazuje, onda kad tad ces ga uhvatiti!
Mijenjaj taktike i tehnike dok ga neuhvatis!
Naslov: Odg: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: željkosom 17 April 2012, 22:37:24
Ma kad on se hrani ne dira ga puno koje je doba dana ili noći pogotovo kad ga uspiješ iziritirati kakvim smradom.Kad gledaš snimke o lovu soma sve su skoro snimljene po danu. smiley033
Naslov: Odg: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: twister011 17 April 2012, 23:00:35
U sustini najvise zavisi od terena na kom ga pecas. Iz camca ili sa obale. Takodje zavisi i od vode.
Recimo Dunav u ovom  periodu preko celog dana. U Djerdapskoj klisuri xak iskljucivo po danu. Tek kasnije u maju pocinje ostajanje i po mraku. Itd, itd .....
Naslov: Odg: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: juzba 17 April 2012, 23:02:09
Kad voda zamuti i krene gore, bilo kad :ok:
Naslov: Odg: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: limovac74 17 April 2012, 23:30:36
Ima tu x faktora od kojih zavise kada ga treba tražiti .U ovo vreme celog dana ga treba očekivati,a u ostalim slučajevima zavisi od toga da li je voda stajaćica ili reka,da li imaš čamac ili si vezan za obalu i jedno mesto,da li poseduješ sonar ,ako je stajaćica da li je dozvoljena upotreba čamaca ,da li je dozvoljeno na jezeru razvlačenje sistema itd....  :takoje:
Naslov: Odg: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: Garfield 19 April 2012, 18:09:40
U svom prijašnjem postu ovdje zaboravio sam postaviti jedno pitanje koje me jako zanima: iako se u ovo doba godine većina ulova soma ostvaruje preko dana, mislim da je on aktivan i preko cijele noći tj. 24 sata. Moja teorija je da je sada jako gladan od zimskog posta a uz to skuplja energiju za mrijest. Iako je on noćni lovac, upravo zbog toga je prisiljen loviti i po danu. Ista situacija se dešava i u jesen kada se sprema za zimski san. Ovo je moje razmišljanje, ali nepotvrđeno iz razloga što su u tim periodima godine noći još uvijek hladne i nepovoljne za noćni ribolov. Naime, ja sezonu noćnog ribolova započinjem polovicom 6-tog, a završavam polovicom 9-tog mjeseca. Ima li nekoga da ga je probao loviti i po noći u ova dva dijela godine?
Naslov: Odg: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: milan997 19 April 2012, 20:22:03
Jos da pitam kakve predveze koristite?
Naslov: Odg: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: Garfield 19 April 2012, 20:34:59
Gledano od vrha štapa - osnovna špaga Wiplash 0,28, stoper, plovak 40g, stoper, jaka i kvalitetna dvostrana vrtilica. Na donjem kraju vrtilice zavezan predvez od špage 0,50 četiri puta provučene kroz bužir od električnog kabela dužine 25cm), udica. Na istom tom donjem kraju vrtilice vezan najlon 0,50 i 100g olovo (dužina 80 - 100cm).
Naslov: Odg: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: milan997 19 April 2012, 21:17:04
Zanimljiva montaza. To je i meni palo na pamet da provucem najlon kroz kabel, samo zasto ga provlacis 4 puta? Ja mislim da je jednom dovoljno jer on nemoze da pregrize kabel (valjda).
Naslov: Odg: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: twister011 19 April 2012, 21:47:59
Garfield, 2004 god. sam dobio dve cerke, sto je otprilike bio znak da prestajem sa vremenom kada sam bio apsolutno posvecen ribolovu, i svim tajminzima vezanim za odredjene ribe :takoje:. Ipak od pocetka 90ih pa do pomenute 2004, bilo je sasvim dovoljno vremena da se prilagodim najboljim uslovima za lov soma.
Na zalost, moja iskustva su ogranicena na jedan, istina poveci teren, od Rama pa do Prahova,  definitivno jedan od najboljih na tlu Evrope. Kao takav pruzao je stvarno idealne uslove za sve moguce analize.
Iako je zivot soma pun nepoznanica, po ovom pitanju nije bilo mnogo nedoumica. Na kalendaru se moglo jasno odrediti u kojim periodima som radi.
Kao prvo nije postojala dilema da li cemo pecati kada nama odgovara ili kada to som diktira. Hladne noci, lose vreme sigurno nisu bili prepreka za to :takoje:
Od ranog proleca som je radio po najtoplijim delovima dana. Ceo april bez obzira kada dolazili na pecanje, najcesce se javljao tek od 9 ujutro i do popodne. Kako bi dolazilo toplije vreme i on je pomerao svoj tajming, pa bi od druge polovine maja i pojave toplih veceri poceo da se javlja i po noci. U prvo vreme u prvi mrak, a kasnije sat-dva posle zalaska.
Jedna zanimljivost. Ulovi posle ponoci se mogu svesti na statisticku gresku, a veruj mi, mnogo smo noci proveli trudeci se da to pobijemo. Ako nista drugo, cesto smo drzali i po neki zabacen dubinac na mestima udarnimza njegovo hranjenje. Jedva da pamtim par ulova koji su se desili do zore.

Da skratim. Som nije tako striktno nocni lovac. Tj. to zavisi od doba godine. Tj. bar je isto nocni lovac koliko se to moze reci i za smudja. Ja licno, nikada ni za jedno, ni za drugog ne bih tako rekao, vec da su lovci koji prilagodjavaju svoj tajming hranjenja plenu i uslovima.
Odatle i moj savet.
Bez obzira da li nam je lako ili ne da u ovaom periodu pecamo nocu, tvrdim da to nije svrsishodno. Naravno izuzetaka moze biti, ali je mnogo pametnije otpecati jutro ili popodne na nekom izglednom mestu, nego mlatiti nocu.
Veruj mi, kao sto se u odredjenim periodima sat moze navijati po smudju, tako moze i po somu, jedino sto tu privilegiju imaju samo oni koji su svakodnevno na vodi. Ja na zalost, davno njima ne pripadam :sad:.

PS: Da ne bi bilo nedoumica. Iskustva se ticu i perioda koji su danas pod lovostajem, samo zbog toga sto su nadlezni prilicno lutali po pitanju istog, iz godine u godinu. Cak je par godina lovostaj bio samo 15 dana. Od 01.06.do 15.06.
Naslov: Odg: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: tonyboy 20 April 2012, 00:22:29
Som je velik i uočljiv, a njegov plijen je mali i brz ko metak. Takav odnos snaga stavlja soma u podređenu situaciju ako je voda bistra i ako je dan. Tada ga njegov plijen brzo uoči i zbriše. Međutim sa zalaskom sunca som se polako prikrada i napada od dna, prema gore. Njegov plijen ga sada ne vidi na vrijeme, a som pomoću svog dugačkog i jakog repa, dobiva startnu prednost u odnosu na iznenađenu ribu.

Također, som koristi još jednu prednost koju mu je omogućila majka priroda, svojim velikim ustima, svoj plijen usisa kao od šale. Som je strašan predator, omiljena hrana su mu bucovi, koji slove za najbrže ribe. Situacije kada se voda uslijed porasta vodostaja zamuti, som će sigurno iskoristiti u svoju korist i tada će loviti sve dok ne napuni svoj veliki stomak.

Pecanje soma u njegovom dnevnom boravku, kada mu se mamac plasira u njegovoj neposrednoj blizini, ne ovisi o sunčevom svjetlu, em je dolje mračno i tamno, a ako i nije, som će naći neku sjenu u kojoj će mu biti oči....
Naslov: Odg: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: twister011 20 April 2012, 05:57:37
Tony, dobar deo ovog perioda se odnosio na pecanja sa obale, a cesto u samoj obali. Bar 70% na brzake i terene dubine od 1-3m. Takodje se radilo najcesce o normalnoj prozirnosti vode.
U svakom slucaju odmah sam iskljucio price od dnevnoj i spavacoj sobi, te se iskustva odnose na pozicije svima dostupne i od mnogih zvane "trpezom" :takoje:
Naslov: Odg: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: Garfield 20 April 2012, 16:25:39
@ milan997

Provlačim ga 4 puta iz razloga što na kraju prema udici gdje špaga izlazi iz bužira i na samom oku udice uvijek ostaje nekoliko milimetara "gole" špage. Som sa svojim četkama je oštećuje, a također i štuka koja se vrlo često ulovi na ovaj sistem.

@ twister011

Kolega puno ti hvala što si ovo svoje bogato iskustvo u lovu soma podijelio ovdje s nama. Ja redovno već godinama vodim dnevnik i bilježim svaki izlazak u ribolov. U njega unesem jako puno parametara kao što su meteoroloških uvjeti, mijene mjeseca, vodostaj, itd. Moram ti priznati da sam i ja često "navijao sat" po somu (ponekad se čak javljao točno skoro u minutu). Isto tako, i kod mene je "gluho" doba noći (od ponoći do pred svitanje) dalo jako mali postotak ulova.

Kolega twister011 imam jedno pitanje za tebe. Kod nas na Dunavu nema lovostaja na soma pa razmišljam o tome da ga nastavim loviti tamo jer je na ovom jezeru koje sam spominjao sada zabrana od 16.04. do 15.06. Da li misliš da on u periodu mrijesta slabije grize ili to nema veze s njegovim prehrambenim navikama?
Naslov: Odg: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: kundacar 05 Jul 2012, 09:10:56
kod nas na gruzanskom jezeru u periodu pred sam mrest on jede ko lud i hvatamoga svaku noc i izbacuje se ko nenormalan
Naslov: Odg: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: juzba 05 Jul 2012, 13:28:27
Som kad je u mrijestu, kao i sve ostale ribe, slabo se hrani.
Sada u ljetne mjesece, nije slučajno da radi u vrijeme najveće dnevne žege.
Potvrđujem Twisterovu teoriju da sam soma najviše dobio do ponoći, slabo iza.
Naslov: Odg: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: kundacar 05 Jul 2012, 14:00:47
naravno ali one vezone sad do maja je udarao kao lud ni meni nije jasno sto
Naslov: Odg: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: ramplinstinski 05 Jul 2012, 17:43:23
Najvece dobih leti po najjacem suncu, iza ponoci slabo...
Naslov: Odg: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: limovac74 05 Jul 2012, 18:01:43
Na reci ili jezeru ?
P.S: Hoće na rovca leti da opali preko dana kad se najmanje nadaš  :takoje:
Naslov: Odg: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: ramplinstinski 05 Jul 2012, 19:40:22
Dunav kod Trkuljine kolonije i kod tunela dvocevka, i da bas na rovca !
Naslov: Odg: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: wrebek 08 Jul 2012, 18:24:35
Trkuljina kolonoja,to mi je nešto poznato,gde beše to...

Negde na Đerdapu ili...
Naslov: Odg: U koje doba dana loviti soma?
Poruka od: ramplinstinski 08 Jul 2012, 20:49:12
Tako je, Djerdapska klisura kod Malog Kazana...