Sistem za soma na Dunavu

Započeo Marko111, 19 Maj 2010, 21:50:39

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Marko111

Zanima me kakve sisteme koristite na Dunavu u ribolovu na soma. Da li olovo ide iznad udice ili udica ide iznad olova ?

maverick

Markane imas ispod temu tehnike pecanja pa procitaj  :ok:

Vladimir

Ja stavljam udicu ispod olova, tj. na najlon namontiram prvo klizno olovo, stopere, i direktno vežem udicu. Za udicu vežem parče stiropora da mamci (uglavnom durdubci i gliste) ne budu u mulju nego malo izdignuti od dna.
Zbogom Kikindo...

Marko111

Pa jel kaci za dno kad stavljas dole udicu ?

Sloba_NS

Evo ti nekoliko predloga...Na ovaj sistem sam pecao i imao uspeha...


sinhron

ja uvek koristim sistem kao sto je slip rig (na slici gore), s tim sto 20 cm iznad olova stavim 2,a nekad i tri stopera jedan za drugim.
bolje 100 evra u ruci nego deset dinara u dzepu.
od kolevke,pa do groba,najbolje je doba dok mozes.

Marko111


Imre

Na onaj sistem kao na donjoj slici mi pecamo već godinama na Tamišu i Tisi,udicu stavljam na deblji a olovo na tanji monofil da ako se slučajno zakači za nešto na dnu gubim samo olovo. smiley033
Nije pametan onaj koji mnogo zna ,nego onaj koji zna šta hoće........

Keltan

Svi sistemi sa trojnom virblom se prelako mrse..a kad zabacimo to ne mozemo znati .A ako se zamrsilo i udari brko ..bice ovoliki je bio ..onoliki...kad pokida  :cheesy:
Evo jedan dobarrrr sistem za gliste i durdubake ( reka i jaca matica samo) Taj propeler ima unutra i zvecku..znaci osim vibra od propelera i zvuk...Lako je ga uraditi u domacoj kuhinji.. :cheesy: stavicu ispod sistema i slike kako sam ja to radio....dve polovine lakseg drveta privremeno zalepite i obradite spoljni oblik..onda probusite i odlepite.Svaka polovina se iznutra izgloda dobro(sto veca suplina iznutra),stave se dve tri celicne kuglice od lezaja zalepimo,pa cevcica plasticna po sredini,pa zastita drveta od vode i na kraj zaseci za ''propelere..zica i finito  :cheesy:
Imre

Sistem sa trojnom virblom se ne mrsi ako se navuče gumena cevčica fiksirana  kod virble,i podvez za udicu nikad ne stavljam duži od 15 cm,i nijednom mi se tako nije umrsilo. :takoje:
Nije pametan onaj koji mnogo zna ,nego onaj koji zna šta hoće........

Keltan

Komplicirano bez potrebe...A kako zastitis da se ne umrsi na donji deo   :huh: Onda je bolje sistem kao na prvoj slici od Sloba_NS desno gore ..  smiley033

Olovo

ovo vrti kao varka  :shocked: , zar se ne deshava da som  udari na ''propelu''  :question:


Odo krečit šljive.

Imre

Cevčica od gume dužine 7-8 cm ide na podvez sa udicom i odbije ga od donjeg monofila,naravno ovo koristim samo za durboke,gliste ,parče.Za živog kedera koristim predvez sa udicom na kraju i sa klizećim olovom sa štoperom između njih  koji je na oko 20 cm iznad udice, ove godine sam prvi put probao i sa plovkom između udice i olova ,to mi je neko sa foruma dao savet ,samo sa već ne sećam ko ,možda grešim ali tako sam navikao. smiley033
Nije pametan onaj koji mnogo zna ,nego onaj koji zna šta hoće........

Sloba_NS

Kod kraćih predveza i poslovično debljih najlona, kakvi se koriste za soma, nema mršenja.

A, ko voli da eksperimentiše sa dužim predvezima neka upotrebi silikonske bužire kao što je Ladikimre pomenuo...

Ja sam, primera radi, letos na Tisi probao sistem koncipiran po ugledu na šaranske sisteme. U pitanju je bio Safety bolt rig, skoro 30 cm dug predvez od visoko otporne pletenice, jača OWNERka br. 2 i dve plivajuće boile. Bez uspeha... Mada sam ubeđen da je sistem OK.

Imre

 Evo sistem koji sam već jednom stavio na forum,po preporuci vukova uz moju malu doradu,ovaj monofil keder nema teorije da zamrsi.   
Nije pametan onaj koji mnogo zna ,nego onaj koji zna šta hoće........

Teme sličnog naslova (10)