Smudj na plovak u mirnijem toku

Započeo Olovo, 09 Jun 2010, 10:58:42

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Olovo

Citat: laki22 poslato 17 Jul 2013, 14:26:26
kakve veze ima sto je takmicarac? iglicastiji plovci su osetljivji sto u tvom slucaju igra vaznu ulogu... montaza moze da se primeni na svaku gramazu plovka, samo pazi na opterecenja i raspored sacmica... poenta cele montaze je da kad riba uzme mamac, podici ce sacmicu, i plovak ce da se uzdigne... samim tim ribi pruzas manji otpor i nece biti plasljiva pri uzimanju mamca a i detekcija je puno bolja nego da riba podize 100% opterecenja

evo, ovako nestoKako bih ovo primenio za efikasniji lov smuđa na plovak?..Da li samo da uvećam gramažu ili.. smiley157


Odo krečit šljive.

kviskons

Pb da li je mamac ziv ili spljeskan?


Olovo

živ  , ne velik , kaugler 7-9 cm..


Odo krečit šljive.

kviskons

Plovak tek da ga kaugler ne potopi.
Imam ponekad obicaj da drzim strunu u levoj ruci kada pecam na ovaj nacin.
Otvorim preklopnik i imam direktan spoj sa grabljivcem.
Kada potopi plovak pustim ga da malo zvace kauglera.
Muka je kada navale pioniri, ubiju mi kedera a nemaju ni 100 gr.
:bye:
Olovo

Znam ja to, poodavno se sigrah...Moje pitanje je bilo vezano direkno za montažu koja je na prikazu , i da li se ona može primeniti , da radi posao i za ovakav vid pecanja i kako bih ga što više "prikočio " a da nema previše otpora.Zbog rasporeda olovaca pitam , ostalo znam.Mustad kristal nemam!


Odo krečit šljive.

pexon

    Da malo osvežimo temu. Danas sam pecao smukija na plovak na jezeru. Nije mi to bila prvenstvena namera, ali pošto sam pogubio gomolu olova na dubinku, reših da probam ovo. Bužiri za fixni plovak na osnovni najlon pa njima pričvrstim Formaxov plovak od 5 gr. Onda suza olovo klizno pa vrtilica. Na vrtilicu kačim predvez oko 30 cm sa šaranskom udicom trojkom. Na udicu keder kačen kroz obe usne ili za zadnji kraj gornjeg peraja.
    Pecao sam ispod brane jezera, tako što sam zabacivao jedno 40 m od kraja brane pa razvlačio najlone do držača na kraju brane. Vetar i povremeno namotavanje mašine je privlačilo kedere meni. Tako sam pretraživao teren ispod brane paralelno sa njom. Danas nisam imao rezultata, ali se nadam da će sledeći put biti bolje. Moraću da podesim dubinu po kojoj ću voditi kedera neposredni iznad dna, koje je puno kamenja. Takođe i najlon moram staviti tanji, recimo 0,25 i predvez 0,22 ( bio 0,30 i 0,25 za dubinku).
    Zahvaljujem se ovom prilikom kolegama koji su me savetovali u drugoj temi da najlon ne provlačim kroz okce na plovku. Na Formaxovim plovcima se skida gornja antena pa odgovara bužir koji ide i na donji kraj plovka. Posle pecanja se plovak lako skine bez rasturanja sistema, a takođe se trenutno menjaju gramaže i oblici plovka po potrebi. Na jedan štap sam stavio i vrtilicu sa graničnicima između bužira plovka i suze na osnovni najlon. Tako skidanjem plovka i dodavanjem  većeg olova  dobijam dubinski sistem. Takođe mogu i da se zamene mesta predveza i olova. Tri sistema u jednom: plovak, dubinka sa predvezom na kraju i kliznim olovom, ili olovom na kraju i kliznim predvezom. Ajd Bistro!

TopMix

Zasto mislis da ti treba tanji najlon?

pexon

Pa smuđ voli finiju prezentaciju, a i plovak sa kederom će lakše leteti. Jedino što će biti više mršenja. Kolega, jel misliš da je 0,25 i 0,22 pretanko?  :huh:
Ovaj sistem 0,30 osnovni (ili čak 0,32 nisam siguran) sam koristio za štuku.

vradojicic

Nije pretanko, ja takodje planiram da na jezeru kod Valjeva na kom ima smudja probam na bolonjez, stavicu plovak od 6, 7gr, verovatno klizni zbog dubine i zabacim kedercica... Na drugi stap cu probati dubinski, feeder stapom...
Na feeder cu da idem sa 0.22/0.20 a na bolonjez verovatno isto...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

TopMix

Pexon, ako hoces dalje izbacaje, slobodno stavi strunu na masinicu, a predvez od najlona 028-030 ne moze biti nikakva smetnja za smudja.
Inace je ova tehnika vrlo zanimljiva kao prezentacija, ne samo na jezerima, nego i na rekama sa sprijim tokom. Cak mislim da  u mnogim slucajevima moze biti efikasnija i od dubinke i od muvanja, al ne mogu sebi da objasnim zasto je retko upraznjavam.

pexon

     @Radoičić moj jedini bolonjez je 0-20 gr Enter Expert bolo, tako da mislim da je to slabašno za smukija ako udari pravi. Ti imaš jače bolonjeze pa mislim da je tvoj rezon sasvim ispravan. Fiderom bih probao smuđa i na plovak, probao sam ga na dubinku, ali i fider imam jedan, pa ga prvenstveno koristim za to za šta je namenjen. Smukija na plovak sam pecao na šaranske parabolike, jeste teška neprikladna artiljerija al oni su mi jedini slobodni. Mada imam i dva stara teleskopa od nekih 50 - 60 gr max i u dužini od 3 m, možda njih namontiram za smuđa na plovak za sledeći izlazak.
     @Topmix ovo jezero, pogotovo taj deo kod brane je idealan za ovakav način ribolova, samo još da odredim tačnu dubinu zbog bolje prezentacije. Poneću sledeći put bolonjez u tu svrhu, pošto se olova na dnu kidaju kao dobar dan. Bacim sa brane plovak sa kederom i razvučem na onu stranu brane na koju duva vetar, pa ga lagano privlačim. Ako budem imao problem sa zakasnelom kontrom zbog opuštenog najlona, onda ću morati na suprotnu stranu pa privlačim mašinicom povremeno. Inače kad ne motam mašinu, bajt runer mi je uključen da bi smuks imao što manji otpor kad ponese kedera. Štapovi oboreni što više prema vodi, sledeći put ću poneti i rod pod. Za sporiji tok takođe  :ok:, struja radi umesto tebe i pretražuješ nizvodno obalu.
     Drago mi je da je tema zaživela, imamo mesec dana da isprobamo razne sisteme i razmenimo iskustva do mresta. 

Olovo

Pezentacija je veoma fina i redi se sa jednim štapom , ,po meni teleskopima dajem prednost , em zbog transporta , em zbog uvek veće paraboličnosti(šta pisalo da pisalo na blanku uvek je manje) ..kačio sam plovak na donju antenu- guma , jer je najlon iznad o.26 mm.  pa se teže i pomera..olovo mi je bilo fiksno , sad u zavisnosti od vrste kedera , a u većini slučajeva sam sam praktikovao kod izlivanja reke , većem porastu u kontra toku , gde se češće se pomera sistem , češće i baca  ulazeći  izmeću žbunjeva.Ko pecanja na veliku vodu i jak protok a pece se iznad poplavljenog drveća , vežem sve fiksno , ne koristim virblu , sistem je nategnut smuđ se zavuče iza grane i treba mu proći i štopati..udarci su jaki.Odo krečit šljive.

pexon

Ja sam stavljao klizno olovo da smuđ ne vuče i njega sa kederom nego samo plovak. Mada pošto on vuče verovatno na dole, možda je i bolje fiksno olovo koje stalno otežava plovak i tako smuđu olakšava posao?

TopMix

Klizno olovo, da smudj ne oseti otpor olova, koristi se za dubinke, a za plovak ti je sve jedno...

pexon

    Mislim da nije, cak sad kad razmisljam mislim da je bolje da bude fiksno. Ako je klizno, uvek ima neku inerciju, pa kad riba povuce ceo sistem ono ne krece odmah za sistemom, nego sa zadrskom. To znaci da ako sam stavio plovak od 5 gr, riba mora da povuce celih 5 gr otpora, posto olovo kasni za sistemom. Ako stavim fixno olovo od 4 gr, riba treba da povuce samo otpor od 1 gr razlike izmedju plovka i olova. Ispravite me ako gresim.  :huh:
    Mada ako je riba prava, pa jos uz to i gladna...  :rolleyes:

Teme sličnog naslova (10)