Smudj na plovak u mirnijem toku

Započeo Olovo, 09 Jun 2010, 10:58:42

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

orka

Klizno ili fiksno olovo potpuno je svejedno..Ja sam stavljao klizno,mislim da je ipak bolje i lakse za montazu.Pozeljno je da smudj oseti mali ili malo veci otpor,jer u tom slucaju misli da ce mu se keder izmigoljiti i pobeci,pa ga onda halapljivije i brze guta..Predvez produzi na nekih 40-60cm..Probaj da namestis dubinu tako da olovo bude malo iznad dna a da se predvez sa kederom vuce po dnu.,ako pecas nocu mozes povremeno probati i sa smanjenjem dubine i dizanjem kedera od dna..

Olovo

Kod pecanja kontratoku...ili na šetnju kad su dostupnii  samo veliki kaugleri , moram otežati 15cm. iznad mamca jer kaugler ide gore (kačim ga iz navike za leđa), pa da nebih pecao galebove on mora ići nisko.


Odo krečit šljive.

pexon

    Ja sam kačio bodorke i crvenperke, tako da mogu duži predvez. Kačio sam za usta ili za leđa. Orka, jedino ne smem da ga pustim skroz do dna zbog krša, a i keder u jednom zabacu pređe i po 50m za nekih pola sata, pa tu ima verovatno i različite dubine. Probaću da vidim kolika je prosečna dubina na recimo 4m i 6-7m od brane pa ću tako i da podesim, ali moram obavezno malo iznad dna. Mada, tu bi se ako dođe do kačenja ostavljala samo udica, što i nije velik gubitak.
    Pitanje za iskusnije, jel bodorka teži ka dnu a crvenperka gore?
   

orka

Tako je.. :takoje:  ,ali i crvenperka kada se umori posle odredjenog vremena pasce dole..

pexon

Hvala Orka.  smiley033 Onda najbolje crvenperku za taj sistem na dnu, da se ne zavlači baš u kamenje. Možda odem malo predveče da provozam kedere ispod brane.  :rolleyes:


Bio od 16 i 30 do 19 h, vozao kedere. Probao različite dubine, stavljao bodorku i crvenperku, ali ne vredi. A pozicija po meni idealna. Sve se dešavalo od dva pa do desetak metara od brane, pod branom puno kamenja, na njoj sija rasveta, gore se podiže mesec. Jedino što vetra nije bilo, ako mu to smeta.
Al dobro, ne dam se ja, još ćemo se mi boriti.  :cheesy:

Dva vuka

@ Olovo
Tamo gde planiraš otežanje,stavi silikonske bužire za plovak.Kroz olovo suzu provuci  žicu od spajalice ili sl. i napravi različite gramaže.Zakači kedera ,pa probaj  neku gramažu(fiksiraj krajeve žice za bužire).Po plovku ćeš videti da li ti je potrebna manja  ili veća gramaža. Tako dobijaš onoliko osetljivu prezentaciju plovka ,koliko ti hoćeš.  :thumbup: Manji keder,veća gramaža i obratno.   :cool: Plus dobijaš ono što ti hoćeš,jedan čvor na udici.  :bye:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

pexon

Ja sa bodorkicama do 10 cm i crvenperkama do 8 cm nisam imao problema sa plovkom od 5 gr i suzom od 4 gr. Babaja ko šaka bi ovo odnela bez problema, pošto može da potopi balerinu od 30 - 40 gr.  :wink:

Olovo

Citat: Dva vuka poslato 03 Februar 2015, 21:31:59
@ Olovo
Tamo gde planiraš otežanje,stavi silikonske bužire za plovak.Kroz olovo suzu provuci  žicu od spajalice ili sl. i napravi različite gramaže.Zakači kedera ,pa probaj  neku gramažu(fiksiraj krajeve žice za bužire).Po plovku ćeš videti da li ti je potrebna manja  ili veća gramaža. Tako dobijaš onoliko osetljivu prezentaciju plovka ,koliko ti hoćeš.  :thumbup: Manji keder,veća gramaža i obratno.   :cool: Plus dobijaš ono što ti hoćeš,jedan čvor na udici.  :bye:


Hvala na savetu , kanda smo pecali zajedno , pa si gledao kako se "gadim" bužira...koristim ga samo za antenu za plovak, ako mi je plovak sa antenom potreban ...pošto dugo i previše pecam na wormulju , saznao sam i da o,5 gr pravi ogromnu razliku u realizaciji ,tako da mi je sve oko otežanja do 5 -7 gr.  poznato samo što sam lenj i siromašan u sitnom priboru .Tvoj savet je o.k. -uredno i lepo pecanje ...

a da  ...pošto nam je priobalje u džumbusu od striropora , gurao sam i kuglicu u debelo crevo kedera ..sa namerno većim otežanjem da mi olovo..(samo kugla-sačma),,rilja po dnu dok je keder višlje ...Šta znam , lovio sam svakako pomalo.


Predlog za većeg i nemirnijeg kedera...bele kedere -deverika , bodorka , sabljar...malo ,jedva ga čvrkuti po glavi pa pod granu..Kod peša na plovak stomačno peraje "rozetu"  odseći.


Odo krečit šljive.

pexon

Za kraj nedelje najavili toplije vreme, a ja nisam pecao poodavno. Reke divljaju sa vodostajem pa mi je nekako najlogičnije da zapalim na Borkovačko jezero. Pored fideraja u kom ću se sigurno oprobati, poneću i jedan ili dva odgovarajuća štapa za smukija na kedera i dubinku. Stiropor pod noge i guzicu, rakiiica za gušu, pa kako mi bude.  :cheesy:

Kiza82

Da osvezim temu. Posto sam nov u pecanju smudja a pecam na terenima gde ima i stuke koji predvez mi preporucujete :fluorocarbon,kevlar ili one wolfam tanke sajlice.  Poenta je ukoliko mi stuka uzme kedera da ne odnese ceo sistem.

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk


sasabosko

Nista ti od toga nije potrebno ukoliko koristis najlone deblje od 0,30 nema potrebe. Upredes dve niti na kraju osnovnog najlona oko 30cm, time vezes udicu, i time si dobio predvez. Znaci ovako najprostije, na osnovni najlon klizajuci plovak, pa olovo, uzmes kraj osnovnog savijes nekih 40cm, i okreces obe strane prstima, najlon ce krenuti da se upreda, malo rastegnes da lepo legnu namotaji, pa opet uvrtis sve dok upredenog ne dobijes 30tak cm. Na spoju najlona vezes obicnu dvostruku omcu, na kraju upredenog dela vezes udicu, stoper za plovak napravis od gumice za tegle, oko prsta tri puta namotas osnovni najlon, kroz to protnes gumicu za tegle, njen jedan kraj kroz drugi i zategnes. Tako drzi, ne zulja najlon, kad hoces da menjas dubinu lako se otpetljava :takoje:
Znoj nilskog konja je roze boje

Drill Junkie

Jednostavnije i sigurnije je da uzmes za 300din HardMono , recimo Climax od 10lb

I u vodi je sigurno manje primetan

Ali od volje ti je  smiley033
First slomi ovu palmu, then I will teach you !!!

Isa

Isto kao i za muvanje, kvalitetan najlon ili namenski za predveze 0,25mm i pomiris se da te nece stititi od stuke, jedino srece ako imas, a sreca ume cesto da posluzi.

sasabosko

Ja ovo što radim, drže dve niti, jedino što je predvez malo kruci, a štiti i od soma i od štuke. Dosta se lako pravi, i ne treba ništa sem osnovnog najlona, ja na štapovima imam Peskatore 0,35, može i tanje. Ima samo jedan čvor, koji na ovakvim montažama mora da postoji  :takoje:
Znoj nilskog konja je roze boje

Isa

Drzi jedna nit, samo imas utisak da su dve. :wink: