Vukovi sa DUNAVA

RIBOLOV PRIRODNIM MAMCIMA => Smuđ => Temu započeo: rašo 30 Septembar 2011, 00:13:10

Naslov: Jig smuđa na kedera
Poruka od: rašo 30 Septembar 2011, 00:13:10
Prije par dana za vrijeme onog naglog porasta Drave i Dunava, a pogotovo Drave jer je prva krenula nakpn neuspiješnih pokušaja na silikon isprobao sam jednu kod nas slabo korištenu tehniku. Na jig udicu sa  širokim kutom navukao sam šnajdera / ukliju-kaugera / i već nakon prvog zabačaja imao sam udarac. To popodne i veče imao sam bezbroj udaraca od kojih sam realizirao desetak. Bilo je tu i manjih koji su odmah nježno vraćeni sa porukom da pošalju bake ali i par lijepih komada od 2-3 kg. Jedini problem je što često morate mijenjat kedera a i kod nerealiziranog udarca keder lako sklizne. Zanimaju me vaša iskustva u ovom načinu jiganja. :cool:
Naslov: Odg: Jig smuđa na kedera
Poruka od: maverick 30 Septembar 2011, 00:23:08
ne znam di iskopa ovaj naslov  :lol: mi to zovemo muvanje , imas opsirnu temu s tim predznakom....mi smo vecinom odustali od te discipline ali DUS je uspjesno koristi i ima prekrasne ulove..ja sam se zezao jedno vrijeme s tim ali nisam uspio uloviti veceg od 2.200 ....samo sakrivamo udicu u kedera i traje sve dok ne udari a kidanje svedeno na minimum
Naslov: Odg: Jig smuđa na kedera
Poruka od: twister011 30 Septembar 2011, 00:45:06
Kod nas su muvanje i dzigovanje kederom ili filetom dve razlicite tehnike, a trenutno (nekoliko godina unazad) na vrhu top liste je vertikalno dzigovanje mesom. Za 90% modernih ribolovaca iz camca to je valjda i jedina tehnika. Prosto je neverovatan broj onih koji pecaju na taj nacin u siroj okolini Beograda.
Iako mi je vertikala bila jedna od omiljenijih tehnika (samo na gumu) u poslednje vreme je ne praktikujem bas zbog toga sto ne zelim da se utopim u masu.
Inace samo koriscenje kedera umesto gume je prilicno delotvorno bas u ovakvim vremenskim-hidro. uslovima. Spora i bistra voda su pravi uslovi za tu tehniku. Ipak trenutno smudj uzima prilicno agresivno i na gume tako da za mesom i nema neke velike potrebe.
Sto se kidanja tice muvanje je definitivno stedljivija varijanta, dok dzigovanje kederom kaci isto koliko i guma pa cak mozda i cesce jer guma koliko toliko bolje amortizuje o prepreke (naravno sa sakrivenom udicom). Moze se kaciti i kroz usta sto daje "zivlji" rad mamca.
Naslov: Odg: Jig smuđa na kedera
Poruka od: TopMix 30 Septembar 2011, 08:12:22
I kod "nas" su to dve razlicite tehnike...
Uzgred, Raso, mislim da onaj tvoj uspesan dan sa dobrim ulovima, nije zavisio od same jig tehnike, koliko od cinjenice da si lovio prirodnim mamcima umesto sa gumom. Hocu da kazem da je smudj bio izuzetno aktivan u tom momentu i nasrtao na kedere. Da si pecao na muvanje, sa obicnom udicom i kederom, prosao bi isto tasko dobro kao sa jig udicom, mozda bi imao i manje promasaja.
Naslov: Odg: Jig smuđa na kedera
Poruka od: maverick 30 Septembar 2011, 08:22:10
ne znam bas, ali cini mi se da je dus te dvije tehnike spojio u jednu...a bitno je da ima rezultata  :ok:
Naslov: Odg: Jig smuđa na kedera
Poruka od: rašo 30 Septembar 2011, 09:47:02
Upravo tako Twister, muvanje i jig na kedera ili file su dva sasvim različita sistema. Kod jiga sa kederom treba koristiti  manju udicu, ali širu i provuć je kroz glavu da ostane ispod škrga koje sprječavaju lagano svlačenje. da zaboravio sam da napišem u prvom postu da ovu tehniku preporučujem sad u ovo doba godine i to na pijesku, na sprudovima. :smiley:
Naslov: Odg: Jig smuđa na kedera
Poruka od: voja 30 Septembar 2011, 12:20:47
Raso,ako kedera namontiras na kratku jig udicu,lako moze da ga svuce ili odsece na pola.
Naslov: Odg: Jig smuđa na kedera
Poruka od: rašo 30 Septembar 2011, 12:35:24
Isprobano, bolja varijanta od velikih brojeva. Recimo veći brojevi wmc su nezgodni za provlačenje i lakše ih sitan smuđ svuče, Recimo meni su za to najbolje matsu udice jer su tanje , oštrije i šireg luka tako da 3 /0 taman lijepo prođe kroz glavu kedera i zakačiš ga u tijelo ispod škržnog poklopca.
Naslov: Odg: Jig smuđa na kedera
Poruka od: dus 30 Septembar 2011, 12:44:12
tema je jig smuda na kedera,sto kaze maverik to je muvanje, ja muvam na kedera montiranog na jig udicu i nazivam to muvanje,a keder se moze voditi od sebe i prema sebi samo je mala razlika u tezini glave(nebitno), .ja bi to ipak nazvo muvanjem jer se radi sa kederom a ne sa umjetnom (gumenom varkom)
Naslov: Odg: Jig smuđa na kedera
Poruka od: rašo 30 Septembar 2011, 12:55:20
Ne Dus kod jigovanja kederom tehnika je ista kao sa silikonom, kao takva je priznata i koristi se u većini zemalja EU. Tamo je zabranjeno koristiti živog kedera, no ne i mrtvog. ja pod muvanjem podrazumjevam drugačiji način, počevši od Draškovićeva sistema na dalje.
Naslov: Odg: Jig smuđa na kedera
Poruka od: voja 30 Septembar 2011, 13:11:00
Kod jiga kederom tehnika je slicna kao sa gumama stim sto kedera uzima manje agresivno.Kako pocinje jesen voda se lagano hladi uvek je izgledniji veci keder na jigu.Nije veliki ni onaj od 15cm samo moze biti mala udica.
U ucenju ove tehnike potrosismo po panjevima vagon jigglava ali su se valjda razgradile jer je proslo vise od decenije :)

Admine premestaj nas u prirodne mamce !!
Naslov: Odg: Jig smuđa na kedera
Poruka od: dus 30 Septembar 2011, 15:25:35
slazem se ja da je ista tehnika, ali se lovi sa prirodnim mamcem(kederom)bio on ziv ili mrtav,tako da se tu teme ispreplicu. ja to zovem muvanje ,bio mi keder na predvezu, jig udici ili draskovicevom sistemu, al ni to nije bitno bitno da mi lovimo  :cheesy:
Naslov: Odg: Jig smuđa na kedera
Poruka od: bulmil 07 Jun 2015, 22:23:15
Danas u sred bela dana na jednoj poziciji sa ultra mega brzom vodom koja ide na jedan kameni špor,šurak dobija macana od jedno 5 6 kg koga nažalost gubimo 20cm od meredova.čamac,kederi,glave 25 i 30g i muvanje puštanjem od sebe.uspeli smo izvaditi jednog oko kile i po na isti sistem.
negledanje djoksa zamalo da nam se posreći,ali prošli smo ko i on :sad:
jutro i veče su totalno omanuli a bili smo od 3 jutros do malo pre
Naslov: Odg: Jig smuđa na kedera
Poruka od: TopMix 08 Jun 2015, 14:20:27
Jig keder je prvenstveno dnevna tehnika, mada nisu isključeni i neki ulovi u sumrak i svitanje, i to tamo gde smudj boravi i lovi u to vreme, u kom slučaju se koriste mnogo lakše glave nego inače. Po totalnom mraku mislim da ta tehnika nema nikakve svrhe.
Naslov: Odg: Jig smuđa na kedera
Poruka od: mrjr 08 Jun 2015, 14:33:27
Kod mene ,sa obale ,noću veoma uspešno muvaju na kedera.Tehnike su najčešće karolina i drop šot. Naravno to je smudj koji je u lovu ,pri obali,a i teren je gradski.
Naslov: Odg: Jig smuđa na kedera
Poruka od: TopMix 08 Jun 2015, 23:27:49
Jig sa kederom je jedno, a karolina i drop sot su vec nesto drugo... Muvanje sa predvezom, sa laganim otezanjem, nocu uz obalu, takodje moze biti vrlo ucinkovito
Naslov: Odg: Jig smuđa na kedera
Poruka od: mrjr 09 Jun 2015, 07:06:30
Džig na kedera sad svi rade, uglavnom na vertikalu. Zašto noću neće, pa najverovatnije,jer smudj nije više tu gde je i preko dana,....ali ko će ga znati. Trenutno ,dok voda ovako naglo opada,kao da je nestao kod mene, tako da je svejedno.
Naslov: Odg: Jig smuđa na kedera
Poruka od: bulmil 09 Jun 2015, 08:43:06
tehnika koju mi primenjujemo uopšte se ne može nazvati džigovanje jer to praktično i ne radimo.
puštamo kedera na glavi od čamca niz tok po dnu sa otvorenom špulnom i štopamo ga prstom i kad osetimo dno zadržavamo ga u mestu neko vreme pa opet otpuštamo strunu i tako u krug dok ne ode jedno 50m od nas.onda namotavanje i ponovo isti proces.
daleko bolje rezultate nam je dalo ovakvo muvanje nego klasičo zabaci i džiguj dok ne dodješ do čamca.
jedan zabačaj nam nekad traje i po 10 minuta.
ovakvim načinom mogu se koristiti duplo lakših glave nego za klasičnu primenu zabacivanjem.
na terenu na kom trenutno najčešće pecamo glavu od 50 grama ne možeš da pustiš na dno kad zabaciš, a ovako naveća koju smo koristili imala je 21g.
Naslov: Odg: Jig smuđa na kedera
Poruka od: mrjr 09 Jun 2015, 10:28:37
Odlična tehnika,tamo gde je izvodljivo,jer je to jedna vrsta "vertikale", doduše nešto horizontalnije  :smiley: .Ono što je bitno je da keder nailazi na smudja prirodno niz vodu, što je dosta efikasnija prezentacija i smudj se tako lakše prevari.
Naslov: Odg: Jig smuđa na kedera
Poruka od: Zmaj Strasni 09 Jun 2015, 10:30:47
A pustanje je na peskovitom dnu? Na kamenu to bas i ne ide. Zaglavio bi posle nekog vremena
Naslov: Odg: Jig smuđa na kedera
Poruka od: TopMix 09 Jun 2015, 11:54:42
Kod mene na Tisi nisam baš imao nekog uspeha sa nizvodnim otpuštanjem, mada često to probam. Najviše upražnjavam uzvodno povlačenje, ali sa zadržavanjem i lerovanjem u zoni prepreke. E sad, to uzvodno povlačenje ne mora biti samo pravolinijski, čak je mnogo bolje kad se to radi iz nekog ugla, pa keder nailzi smudju sa strane. Uh kako zna da zvekne, kad mu naidje bočno, pa trenutak zadržavanja... Suština je u tome da to obično radim kad imam uslove da koristim lakše glave, napr. 7gr, maksimalno 11gr.
Naslov: Odg: Jig smuđa na kedera
Poruka od: bulmil 09 Jun 2015, 12:05:53
ova pozicija o kojoj pričam je peskovita sa pokojim panjem i ide na kameni špor,tako da je relativno čisto.a probali smo i na ljutom kamenu,kačilo se naravno al ne nešto previše,jer ponavljam koriste se duplo ako ne i više od duplo lakše glave nego što bi trebalo za povlačenje,tako da je tok uglavnom nosi nešto iznad dna,tj.kamena.taj jedan povremeni kontakt sa dnom je toliko kratak da je mala šansa da se zakači.ako zakači bože moj..kida se odma i idemo dalje.ali da kači manje nego kad se povlači to je 100% sigurno