Elastični konac, filo elastico, elastic thread, bait thread...

Započeo glos, 06 Jul 2021, 13:02:15

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

glos

U svjetu decenijama prisutno, kod nas polako kao i sve, tek počinje da se pojavljuje.
Kao što mu ime kaže elastično je i koristi se za učvršćivanje mamca na udici.

Ja ga nisam lično koristio ali sam kao i uvjek, pretpostavio i na daljinu zaključio, šta i kako.
Tipovi mamaca i potencijalna primjena je neograničena. Od durbahera, koji se pritegne, do lignje koja se jedino tako i može zabaciti i na udici ostati.
Hleb sa ovim koncem postaje bolji od pen šajoa.
Samo još da dodam da su bolje koncipirane konusne, to jest prema sredini deblje motane špulne, nego cilindrične a sve zbog praktične, na terenu primjene.
Naime te cilindrične špulne imaju kod svih konaca tendenciju da se na krajevim odmotaju, pa probleme stvaraju.
Takođe, treba imati u vidu da taj konac kod namotavanja oko mamca na kraju namotavanja uvjek treba više puta na istoj tački omotati i pritiskom - povlačenjem, a ne makazama , pokidati. Tako dolazi do usjecanja u namotaje i boljeg, odnosno predviđenog, držanja.
Naravno ne veže se čvorovima ili tako štokod, iako može i to, ali je besmisleno.
Eventualno ono jedno podvlačenje pod predzadnji namotaj dolazi u obzir, kao kada se veže karika pa se unapred izvuče nit.


Spojene poruke: 04 Decembar 2021, 12:50:41

Evo jedne zgodne dosjetke - dorade, od kutijice konca za zube.
Kutijica se pouzdano zatvara, ima dovoljno prostora i najbolje u svemu je ta mala metalna kockica - umetak, za sječenje konca.Dakle u originalu nema špulnu nego neku zelenu neupotrebljivu plastiku, nakon što se konac potroši.
Ja sam kupio špulnicu ( 60 din. ) za šivaće mašine, koja iako malo preuskog prečnika, ipak savršeno paše tamo di je "osovinica" originala.


Nakon treskanja - testiranja, shvatio sam da ipak treba malo više mase - obima, zbog više problematičnih situacija, pa sam dodao dve podloške, zaljepljene na original.
Na samu špulnicu ( bez podloški ) stane lagano 6 metara elastičnog konca, što je siguran sam dovoljno svakome za preko nekoliko pecanja.

Sada sam više nego zadovoljan rezultatom.
Life is what`s supposed to happen while you`re at work

djmisha77

Ja sam kupovao ovaj. Namotan je kao konac a plasticna kutijica na poklopcu ima rupicu kroz koju se provuce i dobijes identican patent kao sto si osmislio.

https://a.aliexpress.com/_mNvq14m

Sent from my M2010J19SY using Tapatalk

Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

žex.rašeta

 smiley033
Odličan sistem ali.....ako ga samo pokidate na izlazu a ne držite prstima uvući će se jer je 'elastiko' . Jeftin je i uvek ostavite par cm van kutije radi kretanja novog motanja.
Iz iskustva  :takoje: .
smiley033
Biće nam bolje kada mi postanemo bolji ljudi!

glos

Predomislih se. Došao sam do zgodne kutijice od burgije. Sada sam tu od konca za zube namjenio kuglicama stiropora, taman da vjetar ne može da oduva kada se uzima.
A taj mini sjekač sam premjestio na vrh te kutijice od burgije, zaljepio.
Dve rupice za provlačenje konca napravio, i na mazalicu od Kafutera namotao, konac..Life is what`s supposed to happen while you`re at work