Shimano Stradic FL

Započeo NikolaRMNK, 20 Maj 2019, 10:42:20

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

slob

Što je visina-dužina špulne i namotaja veća to je i ugao koji zahvata struna, u krajnjim položajima špulne, a u odnosu na slog namotaja manji, pa će pri tome odmotavanje pri opterećenju, ako je struna usečena, biti teže.
A i ukoliko je vođica bliže špulni pomenuti ugao je takođe manji.

Međutim mišljenja sam da su  razlike u visini špulne i radijusu rotora sa vođicom, kod FL i FK, relativno male, pa ne verujem da to može da utiče drastično.
Mora da je uzrok problemu neki drugi razlog. Koji?
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

milanstosic

Slob, naveo si sve razloge.
Takođe je pomenuto da treba namotaj da bude čvrst.
Ako je prečvrst, a posle dugog izbačaja dođe dril i to može biti problem jer se prilikom drilovnja već tesno spakovani namotaji po gapovima na obodu otežano odmotavaju.
Takođe, zamena plastičnog valjka ispod špulne  sa odgovarajućim ležajem čini svoje i to treba uraditi.
Nije to džabe na skupljim modelima urađeno. Mislim da bi kolega Orka trebao dobro da proveri kako je taj sklop postavljen i da nije nečim narušena geometrija. Recimo žičicom za kliktanje..., kako je legla u žlje.ić za nju predviđen inače je napela nešto... :wink:

I naravno, nije zgoreg namazati carbontex podloške Calls mašću.

Ja tih problema nisam imao.

vradojicic

I ja mislim da su te razlike male da bi to uticalo uopste a tek ne tako drasticno ...
Mene je iskljucivo kocnica zezala, kada sam stavio filc lamele, problem je nestao.
Ne moze to cesto rukom da se proba, a tek ne okretanjem spulne. Pokusaj da probas da preko vodjice provuces strunu, koju ces drzati u ruci a tezinu masinice spustati ka podu uz razlicito podesen dril...

Slazem se za proveru geometrije, proveru lamela i ciscenje... Isto i za lezaj ispod spulne.Mene je zezalo jer nisam hteo da dozvolim da na pretesko kretanje spulne ode predvez od 0.12mm a imam ribu na stapu...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

orka

Pregledao sam mašinicu, sve je na oko u redu. Struna normalno ide preko vođice. Stavio sam u pogon Vanforda 4000. Seckanje je i tu prisutno, ali znatno manje nego kod Fl 3000 , jedva primetno. Mašina skoro nova, lamele ne bi trebalo da su zaprljane. Ležaj ispod špulne nema ni fk model pa sve fercera kao sat. E da, zaboravio sam da kažem da kada sam kod kuće probao i kada je zaglavilo, da se to desilo skroz u gornjem delu špulne, kod ivice, i kada sam otvorio preklopnik i promenio ugao, struna je krenula da silazi sa špulne, ali ne glatko, već lepo krene, pa onda teže silazi, i tako koliko god sam ga sa rukom skidao sa špulne, i to se onda kada ide preko vođice manifestuje kao seckanje.

milanstosic

Evo još jedna stvar koja mi pada na pamet...

Ako dril koristiš u donjem opsegu, pritisak na lamele je nekonzistentan jer mašinica ima veliku snagu kočenja.
Naleganje opružnog sistema i poravnanje kočionih lamela sa metalnim diskovima velike površine nije ujednačeno bez nešto većeg pritiska.

Ako koristiš u srednjem ili gornjem opsegu kočenja "trzajuće" ponašanje nije izraženo.

Moj FL c5000XGH  ima silu kočenja od 11kg, a lepo i ravnomerno koči tek nakon podešenja na bar 300g.

Ako nije ništa od svega do sada rečenog kroz sve prethodne postove, biće da je faličan primerak u nekom pogledu ili neka magija.  :cheesy:

slob

Da vratim priču na osnovno pitanje. Ovde se ne radi o ispravnosti kočnice i njenoj glatkoći, već prvenstveno o potpunoj blokadi odmotavanja tanje strune sa špulne, a zbog usecanja u niže slojeve, a to svakako može da bude samo posledica neadekvatnog slaganja strune pri namotavanju.

Obično se gleda lepota namotaja. Ovaj slučaj međutim jasno ilustruje to da nije bitno kako izgleda namotaj već kako se struna odmotava. Namotaj može da izgleda ružno, kao svračje noge, ali ako imamo dalek izbačaj, neusecanje, nemršenje i dobro odmotavanje kod ledenih temperatura, onda su te svračje noge mnogo dobra stvar.

Sve u svemu traži se zapravo odgovor na pitanje; zašto ova mašinica, za razliku od sličnih, a u istim okolnostima, useca strunu čak toliko da dolazi do kidanja iste?

Ja mislim da nije u pitanju nikakva neispravnost mašinice već neki promašaj u projektovanju ovog modela, a koji može da bude vezan samo za usklađenost visine špulne, rada oscilatora i radijusa rotora.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

milanstosic

Neće da bude.
Korak slaganja joj je ok.

0.10 sam koristio na c5000 pa nije usecalo na drilu.
Nema tu ni gapova da zapadne struna pa da dođe do usecanja. Shimano ima tiizirane prenose a i delove. Nekad se materijali razlikuju. Stelle i Stradici sa istim prenosom isto slažu. Da ne navodim sad oznake i prenose uparenih modela.

Labavi namotaji duboki bar 3mm mogu biti uzrok ali za to nije mašinca uzrok.

slob

Ali kako onda neka druga mašinica uz istu strunu i isto labave namotaje ne kida strunu prilikom drila?
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

milanstosic

Ja nisam čuo, video ili doživeo da Stradic FL kida na opisani način strunu. A video ih podosta kod kolega.
Ne kažem da se to kolegi ne dešava, daleko bilo.
Čovek ima problem.

Naveo sam sve ideje koje ja mogu da zamislim.

Ili je primerak sa nekom falinkom ili mi tražimo nemoguć odgovor sa ovim podacima.
Ti sad Slob vidi dalje...  :cheesy:

SlavkoRCitat: milanstosic poslato 23 Decembar 2021, 16:26:44

Labavi namotaji duboki bar 3mm mogu biti uzrok ali za to nije mašinca uzrok.

Siguran sam da je ovo uzrok. Ko sto Milan rece cak i na Stelli se desava ako se ne zategne dobro kad se mota.

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk


milanstosic

Slob,

Nekad sam u svojoj opsednutosti ribolovom bucova, a i ludilu koje tad nastupi, tražio mogućnost najdaljeg mogućeg izbačaja.

Ako ti kažem da sam koristio i šaranske mašinice sa visokom špulnom i super slow oscilation system-om kazaćeš da sam extrem.
I jesam tada bio.

Te mašinice slažu mnogo gušće i pralelnije namotaje od Strdaica FL. Strune su bile na nivou 0.12-0.14mm.
Nisam imao usecanja! Samo upalu ramenog pojasa...  :smiley:
Ali i nešto više mršenja prilikom izbačaja. Ali to je sasvim druga priča!

Germina

Orka, skini jednu podlošku sa osovine špulne (ima ih 3kom) pa probaj da li će i tada da se useca tanka struna pod pritiskom  smiley033


slob

Citat: orka poslato 23 Decembar 2021, 12:24:53
..............E da, zaboravio sam da kažem da kada sam kod kuće probao i kada je zaglavilo, da se to desilo skroz u gornjem delu špulne, kod ivice, .................

Ovo upućuje na sumnju da na gornjem kraju postoji dublji džep, gde upadne struna. I ako je još kod drila špuna ostala u maksimalno izdignutoj poziciji, lako može da se desi da struna bude blokirana.
A odakle ovaj džep?
Ili špulna nije dobro podešena podloškama, u što sumnjam, ili oscilator dobro ne pakuje.
Zato mislim da može biti ovo drugo.

Jednom sam analizirao to kako oscilator ređa namotaje, jer kad se izračuna broj namotaja u sloju on nikada nije bio ceo broj pa mi je to bilo malo čudno. U analizi nisam daleko odmakao jer izgleda da je to dosta komplikovana stvar. Neke mašinice namotaju ceo jedan završni namotaj dok špulna kratko stoji u ekstremnim pozicijama a kod nekih drugih nema zastoja već pri vrhu i dnu odmah kreću u suprotnom smeru. Kod ovih drugih, pošto broj namotaja nije ceo broj, dolazi do stalnog pomeranja tačke preloma kada struna krene ka dole ili ka gore. I da ne tupim mnogo, ukratko, ako oscilator nije usklađen sa visinom špulne svašta se dešava.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

orka

Slaganje je ravno, nije bilo potrebe za štelovanjem slaganja. Ako jednu skinem ići će blago u konus na gore. Možda će tada biti bolje.
Na Vanfordu 4000 na primer sam zatekao čak 5 podloškica što tanjih što debljih, a morao sam da dodam još jednu baš tanku da bi slaganje bilo ravno.

Citat: milanstosic poslato 23 Decembar 2021, 16:42:33
Ja nisam čuo, video ili doživeo da Stradic FL kida na opisani način strunu. A video ih podosta kod kolega.
Ne kažem da se to kolegi ne dešava, daleko bilo.
Čovek ima problem.


Nemam ja problem, već mašinica, a isti se da lako rešiti promenom mašinice.  :cheesy:
Verovatno to nikada ni ja ne bi doživeo, ali sa druge strane je bila tuna (tolstolobik) od možda i preko 20kg . Ribe do 5kg sam sa njim vadio skoro bez upotrebe kočnice i sa vrlo malim tj kratkim drilovima, gde nisam mogao a ni stigao da zapazim problem. Ovo čudo odmotava konac kao da sam zakačio torpedo.
Pitah kolegu koji ima vel 4000 fl i koji je sa njim imao dva slučajno zakačena bika, i nije imao nikakvih problema. Nekako mislim da je taj problem više izražen i da postoji možda samo kod vel 3000 i moža manjih . Nagađam, kako god, za 20-25 godina ribolova nisam imao ovakav slučaj.

vradojicic

Ja sam sa istom opisao svoj problem ali to nije ni blizu isto.
Masinicom sam prezadovoljan samo sto bih da sada kupujem uzeo 2500 HG FL samo zbog filc kocnice a jos bolje 2500 S sa max dragom od 4kg...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!