Shimano Stradic FL

Započeo NikolaRMNK, 20 Maj 2019, 10:42:20

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

vradojicic

Pa i BA 9200 ima mnogo dobar dril. Tu i najmanje, u ostalim stvarima hoce.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

sajlas

Danas stigao  :cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Poručen 11.12 danas stigao u Šabac. Bez dodatnih troškova, jako pozitivno iskustvo sa Digitaka-om.


Profi upakovano, jedva sam otvorio paket...               

milanstosic

Čestitam! To ti je bez greške kupovina.
Još ako mu se malo posvetiš...
Inače je optimum za lako i srednje varaličarenje.

sajlas

Hvala na lepim željama. Kod mene ona ide na bolonjez (namenjena za Colmic xxt180 5m) tako da sam siguran da će biti na visini zadatka, pogotovo sa ovom S špulnom sa drag-om od 4kg.

vradojicic

Fantasticno.
Da se na prolece sretnemo na ustima Misarske sljunkare a potom i na Drini...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

sajlas

Naravno, bilo bi lepo da se vidimo i uživo i razmenimo iskustva (interesantan je taj teren oko šljunkare pogotovo nakon raskopavanja plovnog puta prethodnih godina mada ga nisam baš tretirao a na Drinu nažalost baš retko idem).

Jedno pitanje vezano za mašinu: je li normalno da kada se preklopnik prebaci u položaj za zabacivanje, rotor se okreće uz određeni otpor, pogotovo se to oseti na ručici ako probaš da je zavrtiš i na taj način automatski vratiš preklopnik u radni položaj? Deluje kao da je nekako blago zakočen rotor. Meni ovo ne smeta, čak naprotiv, mislim da je super za plovkarenje jer je meni preklopnik otovoren tokom cele vožnje plovka a i ovako ga uvek rukom vraćam. Samo me zanima da li je to uobičajeno za ovu mašinu , nisam to do sad viđao.

milanstosic

Normalno je.
To ti je zaštita od neželjenog samopreklapanja usled jačih zabačaja i inercionih sila ručice i rotora.
Realizovano je tehnički tako što je ubačen gumeni orebreni prsten koji hvata polugicu prebacivača.
Znači, ne brini, treba tako.

orka

Za pecanje bucova i smuđa koristim Stradica 3000 fl. I do pre dva dana sam imao samo reči hvale za njega. Elem, pecajući smuđa zakačim šedom tolstolobika i to pogolemog, sigurno 15-20 kg. Struna tanka, 0,12mm major craft, realnog prečnika. Posle oko 4-5 minuta natezanja i izvlačenja strune u više navrata, primetio sam seckanje i otežano pražnjenje strune sa špulne, ali na to tada nisam obraćao pažnju. U jednom momentu struna uopšte ne silazi sa špulne a bik vuče.. Ja još popuštam već dovoljno popuštenu kočnicu, ali nikako struna da krene da silazi sa špulne. Krećem polako u vodu zajedno sa njim jer struna ne silazi sa špulne. U poslednjem momentu puca struna, a ja ipak ostajem na suvom. Ostajem u čudu, šta bi ovo. Gledam mašinicu, kočnicu sam skroz otpustio, ali džaba. U tom momentu sam pomislio da se umrsio u neki kanap i bovu koji su tu postavljeni, to mi jedino palo na pamet, ali mi to nije bilo logično. Kad sam došao kući pogledam mašinicu detaljno i ostajem zapanjen. Kočnicu sam malo jače pritegao i krenem da izvlačim strunu, a ono secka li secka, neravnomerno i otežano izlazi struna, i u jednom momentu stade potpuno, i ni makac.
Otvorim preklopnik i tek tad pod nekim uglom struna kreće ponovo da silazi sa špulne. Tad mi je sve bilo jasno. Namotaji su se usecali i preklapali, zato je seckalo prilikom drila, sve dok potpuno nije zablokirala i tada je došlo do kidanja. Isto to mi se desilo i kući prilikom probe. Skinem postojeću strunu, probam ,drugu, treću..Isto se dešava. Kada se kočnica više pritegne, tj kada je potrebna veća sila, onda je to izraženije, više se oseti to seckanje, ispekidano izvlačenje strune. Na manjem otporu je to manje izraženo. Da ne bude zabune, ovo nema nikakve veze sa kočnicom, već sa slaganjem strune. Na oko to deluje perfektno, ali eto, u praksi baš i nije. Ovako nešto mi se nikada nije desilo. Kod Aspire i Twina 2015 izvlačenje strune je skoro perfektno, nema seckanja. Struna ravnomerno i lepo silazi sa špulne i pri većem i pri manjem opterećenju. Takođe probah kod kolege stradica fk. I kod njega isto lepo i glatko struna izlazi .
Jedino što mi pada na pamet, tj razlog zbog čega se ovo desilo je ta long stroke špulna, koja je produžena sa zadnjim modelima. Probah Vanforda 4000 i tu je situacija bolja, ali nije perfektno kao kod gore pomenutih mašina sa klasičnom špulnom, tako da izgleda da je to izraženo ili izraženije kod manjih veličina.
Kako je sa najlonom ne znam, i ne znam da li je tako kod ostalih koji imaju Stradica FL ..Nisam do sada imao baš neke velike ribe na Stradica, pa nisam puno koristio kočnicu i nisam obraćao pažnju na silaženje strune sa špulne pri opterećenju. ali ovo sada je bio pravi test koji nije položila.
Ovo je ta razlika. Da li je ona krivac za ovako nešto, ne znam, nisam siguran, ali vrlo moguće da jeste.


SlavkoR

Orka druze samo nije bio dovoljno zategnut konac kad si motao na spulnu. Ovo se i meni desavalo dok nisam poceo bas bas dobro da zatezem dok namotavam konac na spulnu.

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk


orka

Motao sam više puta konac radi probe. Dobro ga zategnem prilikom namotavanja. Pecao sam sa glavom od 7g na daljini od 25-30m, koja ne pravi neki otpor pa je moguće da onda struna bude labava ili labavija. Sa druge strane pecao sam i sa drugim mašinicama sa glavom iste težine godinama unazad, a ovo nije prvi bik da ga podkačim. Skoro svake godine se to desi 1-2 puta, i nikad nisam ovakav slučaj. Možda se sa debljom strunom ovo ne bi desilo, ali na vel. 3000 ne ide deblja struna.

vradojicic

Desavalo se meni na istoj masinici sa najlonom 0.16mm... ne bas tako drasticno ali bilo je da nece da krene ili neravnomerno otpusta.
Kod mene je iskljucivo imalo veze sa prilicno grubim, karbonskim lamelama kocnice. Meni za plovak nisu odgovarale, filc je bolji za ovo moje i sto manji max drag. Zamenio sam ih kad sam nabavio one iz spulne Stradica 2500 FL.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

orka

Vlado, kada na prazno okrećem špulnu rukom, bilo da je više ili manje zategnuta kočnica, ona se okreće ravnomerno, nema seckanja. Čim je probam sa opterećenjem, tj sa strunom, ona secka.
Da li to ima onda veze sa kočnicom ili sa namotavanjem strune ? Ja bih rekao da je kočnica u redu, i da su namotaji problem i da se to zbog toga dešava. Ispravi me ako grešim...

milanstosic

Vrlo blago seckanje nastaje jer struna ide po celoj visini špulne. To se najviše oseti na manjim podešenjima drila.
Što je špulna viša, više se oseti.
Nema veze sa drilom već sa geometrijom špulne.

slob

Taj problem, naročito kod tanjih struna, je davno uočen. Kao rešenje pojavile su se mašinice sa dve brzine namotavanja strune (jedna brzina kod podizanja a druga kod spuštanja špulne), što bi trebalo da smanji usecanje između slojeva. Međutim nešto ih i ne vidim u ponudi. Verovatno rešenje nije bilo dovoljno dobro pa su digli ruke od njega.

Da li čvrše namotavanje može da spreči ovu pojavu? Ako i može mislim da će se ono svakako kasnije razlabaviti kod privlačenja lakog tereta.

Pretpostavljam da bi problem bio najmanje izražen u položaju kada je sredina namotaja špulne u pravcu rolera, pa je ugao strune u odnosu na roler najmanji i kada je struna pri vrhu i kada je pri dnu špulne. Ali nemoguće je to održavati prilikom drila.
Zaista nezgodan problem. Ali zašto kod jedne mašinice postoji a kod druge ne? Ko će ga znati.
Možda ima veze sa gustinom namotaja u sloju.
Ona zavisi od odnosa brzine pomeranja špulne gore-dole i prenosnog odnosa ručica-rotor.
Tako da u sloju može da bude samo dva namotaja (stare mašinice sa kratkom špulnom) ili čak deset, koje imaju dužu špulnu. Ima i onih šaranskih za dugačke zabačaje sa mnogo više namotaja u sloju (SSO - super slow oscilator).
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

orka

Širina špulne po veličinama je ostala ista, ali su povećali visinu špulne. Već rekoh, mislim da je tu problem.
Stradic 3000 FK nema taj problem. Proverio sam kod kolege.

Teme sličnog naslova (10)