Knjige o ribolovu

Započeo pikeman, 29 Jun 2016, 13:23:28

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Nedavno sam nabavio knjigu Vojislava M. Ilića "Sportski Ribolov" iz davne 1959. godine... izdanje saveza sportskih ribolovaca Narodne Republike Srbije.
Zanimljivo je čitati štivo pisano pre nepunih 60 godina. Obrađeno je maltene sve interesantno za ribolovca: ribolovne vode, načini sportskog ribolova, pribor i oprema, mamci za lov ribe, tehnike ribolova, ribe naših voda... Postoji i deo o prvoj pomoći.
Koje knjige o ribolovu ste čitali?

U ovoj temi pišite o štampanim izdanjima, za PDF knjige postoji zasebna tema smiley318.


vladimirv015

"Enciklopedija ribolova na rekama i jezerima" Aleksandar Ardeljan iz 2003 godine, kad odem u Sabac slikacu malo stranice, jako lepa knjiga, kvalitetno uradjena, prepuna slika i objasnjenja  smiley033

pikeman

Nju odavno merkam :takoje:, da li se radi o istoj knjizi?

Prva je izdanje iz 2003., druga iz 2008. godine.

Minja

Poklon od supruge za rodjendan pre par godina. Kompletan pregled ribolovnih tehnika na rekama, jezerima i moru kao i pregled svih mamaca, opreme i sitnog pribora.

Ogromna sekcija o musicarenju. Vidi se da se autor najvise na to lozio.


Sent from my iPhone using Tapatalk

pikeman

Još jedna starija knjiga zanimljivog sadržaja, "Ribe i ribolov u slatkim vodama" Mihajla Ristića iz 1977. godine.Predgovor knjige napisao je Dr Mihajlo Krstić.

Pokojni Mihajlo Ristić je bio naš poznati ihtiolog koji je upornim radom stekao, kako teoretsko, tako i praktićno znanje iz oblasti kojom se bavio. Pored ove knjige, čije izlaženje iz štampe, na žalost nije dočekao, napisao je čitav niz stručnih članaka i publikacija, koje su se dobrim delom temeljile na njegovim sopstvenim istraživanjima. U svakom od tih napisa autor je studiozno prilazio temi koju je obrađivao, a istim metodom se služio i pri pisanju ove knjige. Zato se ona prilično razlikuje od drugih knjiga i priručnika o privrednom i sportskom ribolovu objavljenih poslednjih godina kod nas.

Možda će nekom čitaocu izgledati da je knjiga nepotrebno opterećena opširnim izlaganjima o mehanizmu i uslovima života i razmnožavanja riba i faktorima od kojih zavisi unapređenje ribarstva u celini. Međutim, ozbiljan čitalac, bilo da je profesionalni ribar ili sportski ribolovac, shvatiće da uspešni ribolov nije slučajnost, već rezultat poznavanja zakonitosti koje vladaju u životu riba.

Upravo po tome se ova knjiga i razlikuje od sličnih, koje se najčešće svode na prikazivanje načina i tehnike ribolova, mamaca i ribolovnog pribora. Svakako da je i to potrebno, ali ne i đovoljno za uspeh u ribolovu. Zato se autor ovog dela nije poveo za ovako ustaljenom praksom, već je dao kompleksno delo koje pored onoga što se nalazi u drugim priručnicima — obuhvata: hidrografsku mrežu naših slatkih voda; životni prostor naših slatkovodnih riba, posebno u tekućim i posebno u stajaćim vodama; riblja naselja, biološke zakonitosti i mehanizam riblje populacije; migraciju riba i njen uticaj na ribolov; karakteristike i opis pojedinih vrsta riba, kao i specifičnosti načina njihovog života. Pored toga, pisac je ukazao i na faktore koji ugrožavaju naše vode i život u njima, sugerišući pri tome i mere koje treba preduzeti da se ova opasnost otkloni.

S obzirom na ovako kompleksno sagledan i obrađen problem privrednog i sportskog ribolova, knjiga se može preporučiti svim privrednim i sportskim ribolovcima i njihovim organizacijama, kao i onima koji se bave proučavanjem ihtiologije. Svaki od njih će u ovoj knjizi naći sve ono što će mu omogućiti veći uspeh — jednima u ribolovu, a drugima u izučavanju života riba i problematike ribarstva.

Dr Mihajlo KRSTIĆ


Naslov: Ribe i ribolov u slatkim vodama
Autor: Mihajlo Ristić
Izdavač: Nolit
Mesto: Beograd
Godina: 1977.


SADRŽAJ

Predgovor
Uvod
Hidrografska mreža Jugoslavije
Ihtiofauna slatkih voda Jugoslavije
Životni prostor slatkovodnih riba, njegova regionalna podela i ihtiološka karta Jugoslavije
Riblja naselja po područjima i slivovima, njihove osnovne karakteristike i značaj u privrednom i sportskom ribolovu
Biološka osnova populacija riba
Mehanizam riblje produkcije na potocima, rekama, jezerima i akumulacijama
Migracija riba i njen uticaj na ribolov
Život ekonomski važnih slatkovodnih riba i ribolov
Pribor za privredni i sportski ribolov i načini njegovog korišćenja
Sredstva u sportskom ribolovu
Čuvanje ulovljene ribe
Kalendar ribolova u vezi s vremenskim prilikama i razmnožavanjem riba
Literatura


vladimirv015

To je to prvo izdanje, evo po obecanju par slicica, ima svacega, opreme, riblje vrste, tereni, karte sa pozicijama za pecanje, recepti za riblje specijalitete... Ima i linjaka za no names-a, ima i Jabuke i Panceva za ribokradice,  ima i Crne bare za plovkarose...  :cheesy:
A imam i nesto za cika Milana, ruska skola, ima naravno i linjaka   :cheesy: Jedna o raznim tehnikama ribolova iz 2005I druga o musicarenju iz 2006

marina1983
Nisu loše !

pikeman

Raritet... smiley279Pojatic

ŠARAN I ŠARANDŽIJE-Mile Šušnjar

Priručnik za savremeni šaranski ribolov

Imali neko saznanja o ovoj knjizi duzi vremenski period pokusavam doci do nje ali mi izmakne,ili ako je neko citao pa da da malu recenziju iste .

marina1983

U vreme svog izlaska  jako interesantna i savremena s obzirom da je štampana 2004 godine malo je pregzilo vreme , mnogo se toga promenilo .
Početnicima i i manje iskusnim pecarošima može itekako  da pomogne uvodeći ih u neka osnovna pravila i forme .
Bolesti riba, ponašanja na vodi , priboru prezentaciji .....
Sve u svemu lepo za pročitati .

OtacMakarije

Тренутно читам:
Јако интересантно штиво.

alex_vzd

Ove godine sam na buvljaku kupio..Naslov: Pioniri ribolovci
Autor: Grupa autora
Izdavanje: Zagreb, 1982god
Format: 17x24
Uvez: MekiNaslov: Priručnik za sportski ribolov-II izdanje
Autor: Grupa autora
Izdavanje: Zagreb, 1975god
Izdavač: Savez sportskih ribolovnih društava Hrvatske
Format: (?) džepni
Uvez: Meki

pikeman

"Čitanje vode" sam imao od ranije a nakon Rankove objave sam nabavio i "Priče od vode". Hvala za informaciju. smiley033


Ova objava kasni punih šest godina. Zato, ne bez stida i samoprijekora, želim svim svojim prijateljima da predstavim jedno domaće remek djelo iz oblasti ribolovačke literature.
U pitanju je knjiga "Priče od vode-sve ribe Srbije", koju je napisao naš poznati književnik, kritičar, esejista, univerzitetski profesor i strastveni ribolovac Mihajlo Pantić, a likovno je opremio slavni kipar i slikar Milan Tucović. Na poledjini ove bogato ilustrovane knjige svoj doprinos je predivnom pjesmom dao poznati srpski pjesnik Miodrag Raičević.
U Srbiji, koja se može podičiti svojom ribolovačkom publicističkom kulturom, jer, imala je svojevremeno čak osam specijalizovanih časopisa i dvoje novina, pisanjem knjiga o ribolovu bavilo se nesrazmjerno malo ljudi. Toliko je malo knjiga napisano, da nije bilo prostora da se razvije kritička misao, kojom bi se izvršila valorizacija tih knjiga.
Tu rupu, gotovo bezdan, u našoj ribolovačkoj kulturi popunio je naš cijenjeni kolega sa dvije dragocjene knjige: "Čitanje vode" (antologija najljepših priča o ribolovu) i knjiga koju danas predstavljam i preporučujem - "Priče od vode".
O ribolovu su pisali, uzgredno, ili sa strašću ribolovca, mnogi naši veliki književnici: Meša Selimović, Antonije Isaković, Milovan Djilas, Ćamil Sijarić, Rastko Petrović, Mika Alas, itd.
Mihajlo Pantić, čija je literatura prevedena na 20 stranih jezika, koji je dobitnik najvećih domaćih i medjunarodnih priznanja za svoj rad, svakako spada u rang svojih slavnih predhodnika, koji su pisali o sportskom ribolovu.
"Priče sa vode" sam pročitao desetak puta, uzduž i poprijeko. Sam prikaz tog jedinstvenog stila, jezika i kompozicije pripovjedanja, oduzeo bi mi puno vremena, a, osim toga, fejzbuk ne "trpi" previše kazivanja. Tako bi rado citirao pojedine dijelove ove knjige, ali, uvijek ostaje strepnja da sam nešto mnogo bolje previdio, propustio da istaknem, da sam pogriješio.
Smatram da bi svako, ko drži do sebe kao pasioniranog ribolovca, do svoje kulture, trebalo da ima ovu knjigu kraj uzglavlja. Još uvijek se može nabaviti ova, a čak i Pantićeva prava knjiga "Čitanje vode". Sa ovim knjigama, osim uživanja u ribolovačkim avanturama i raznih saznanja i uvida, ulazite u svijet velike literarure.
Sa velikim ponosom, onim što vas zagrcne, ističem da imam čast što je Mihajlo Pantić moj dobar drug, i, kako on veli, ribolovački ispisnik sa hladnih planinskih rijeka.
Pozdrav bistro!

Ranko Travar
https://www.facebook.com/travarrankoSpojene poruke: 16 Februar 2021, 15:01:47

Nabavih i nju... :cheesy:sona

Znao sam da je negde zaturena,ostala od oca,pronadjena uz pomoć clanova porodice. :cheesy:

Александар Бунчић

Прво сам прочитао ово па тек онда буквар, не шалим се. 😁
Књига је издата 1976 године.
Fisherman/Musician/Astronomer amateur

Teme sličnog naslova (10)