Vukovi sa DUNAVA

DUNAVE, MOJE MORE... => Dunavska birtija => Ribolovačke priče => Temu započeo: DzoniAr 02 Jul 2011, 20:54:10

Naslov: Da li riba čuje?
Poruka od: DzoniAr 02 Jul 2011, 20:54:10
Neki kazu da riba cuje,drugi da riba ne cuje,treci da oseca vibracije,ja licno mislim da riba oseca nesto,sad da li cuje zvuk ili oseca vibracije ne znam,ali vise puta mi se desavali da cim se stisamo(posto uglavnom idem sa 2 druga na pecanje) riba pocne da radi smiley003 ,ili ako sam pecam,tada je najbolje,naravno ovo se odnosi na pecanje na plovak,kakva su vasa iskustva i sta vi mislite?  :huh:
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: Lomnica_city 03 Jul 2011, 02:54:25
Pitanje je nezgodno postavljeno, jer zvuk=VIBRACIJA!!! Ljudi imaju slusni aparat koji frekvenciju i sve ostalo u zvuku pretvara u nama cujan signal, riba ima bocnu liniju koja joj sve to pretvara u njoj osetan signal!!
Pozdrav :cool:
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: Olovo 03 Jul 2011, 09:26:59
fish ear anatomy

Lepo objašnjavaju neki stručnjaci.Biće da su naučnici.
Pozdrav :cool:
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: Aleksandar Bunčić 03 Jul 2011, 09:48:36
Sta je zvuk nego vibracija,a ribe je osete poput najboljeg detektora.
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: bladerizer 03 Jul 2011, 11:01:23
ribe cuju gledao sam emisiju na tv-u o tome kako ribe imaju veoma dobro razvijeno culo sluha.
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: Lomnica_city 03 Jul 2011, 11:48:01
fish ear anatomy

Lepo objašnjavaju neki stručnjaci.Biće da su naučnici.
Pozdrav :cool:

To ne menja moju tvrdnju da je zvuk=vibracija, i da one to osecaju bocnom linijom, a ako stvarno imaju usi (nikad video) ne znam gde bi bile i na kom principu da rade, ali bocna linija je sigurno "cujni" aparat!
Pozdrav :cool:
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: orka 03 Jul 2011, 13:15:08
zvuk je zvuk,a vibracija je vibracija,..i usko su povezani....zvuk se pretvara u vibraciju...i one to osecaju bocnom linijom,manje-vise,u zavisnosti na kojoj dubini se nalaze,i koliko je jak taj zvuk-vibracija koja dolazi...
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: Olovo 03 Jul 2011, 18:43:36

http://www.clfs.umd.edu/biology/popperlab/background/anatomy.htm (http://www.clfs.umd.edu/biology/popperlab/background/anatomy.htm)
Pozdrav :cool:

 :cheesy:
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: Lomnica_city 04 Jul 2011, 00:32:21
Da li ovo vazi za SVE ribe ili samo za ovu akvarijumsku iz Indije o kojoj je rec u tekstu? Ja nisam video to uvo ispod skrznog poklopca nijedne nase slatkovodne, pa rekoh da pitam?  :huh:
Pozdrav :cool:
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: Olovo 04 Jul 2011, 08:25:17
Pa pogledaj sajt , ima i salamonida, ima i šaranoida..

Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: Nikola Popov 04 Jul 2011, 10:48:09
Upravo obrnuto zvuk nastaje kad neka materija vibrira, tj. to je pojava mehaničkih oscilacija čestica neke materije i zavisno od njenog agregatnog stanja, gustine i ostalog ta oscilacija se prenosi duž te materije. Ona se prostire kao talas i u blizini tih čestica koje osciluju javlja se mala promena pritiska i takođe gustine, a kao veličine koje se prate i opisuju tu česticu koja osciluje su pomeraj, brzina, ubrzanje i frekvencija oscilacija (vibracija). Pored ovih veličina još može da se prati snaga, energija, gustina i intenzitet, a u akustici se koristi i sve prikazuje kroz promenu pritiska. Jačina zvuka zavisi od amplitude oscilacija, visinu zvuka određuje frekvencija oscilacija, a boja je određena sadržajem komponenti. Da ne davim više (ovo mi je usko stručna materija, bavim se vibrodijagnostikom) i da se ne pravim previše pametan  smiley319  znači da riba registruje tu promenu pritiska oko čestica vode, a pošto je voda gušća od vazduha i bolji medij za prostiranje zvuka (negde oko pet puta) ona ga bolje i registruje, a verovatno i mi kad se zagnjurimo u vodu jedino što je frekvencijski opseg različit za različite životinje i ljude. Za ljude iznosi od 16 Hz do 16 kHz (neki kažu do 20 kHz, ali čisto sumnjam), a za životinje je on mnogo širi i zavisi kako za koju, mačka do 25 kHz, pas do 35 kHz, miš do 100 kHz, a slepi miš do 120 kHz, ali na žalost ne znam koji je opseg za ribe. Riblje uši su unutrašnje uši (ispod kože) i obično se nalaze kao mali otvori iza očiju i pokrivene su dlačicama koje registruju zvuk ili ti promenu pritiska. Sem tim unutrašnjim ušima, riba i preko kože registruje oscilacije čestica u vodi pošto su one mnogo jače u vodi nego u vazduhu, tako da se da zaključiti da ribe itekako dobro čuju. Izvinjavam se na dugačkom postu i nadam se da nisam udavio. Pozdrav
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: TopMix 04 Jul 2011, 10:58:07
Varalica proizvodi vibraciju, riba to detektuje bocnom linijom. Kakve to veze ima sa zvukom?
Da bi se proizveo zvucni signal za ribu, u varalice se umecu kuglice. Da li je to samo zapravo dodatna vibracija  ili nesto drugo, nesto sto ribe, kao, treba da cuju?
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: emissary 04 Jul 2011, 12:09:04
Naravno da ta vibracija ima veze sa zvukom...To jeste zvuk samo veoma niske frekvencije i mi je ne čujemo ali jeste zvuk!!!
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: Nikola Popov 04 Jul 2011, 12:49:57
I riba kad pliva proizvodi vibracije koje proizvode zvuk, znači varalica koja vibrira proizvodi zvuk određene frekvencije koju riba čuje i registruje, što je frekvencija vibracija sličnija frekvenciji koju proizvodi prava riba to je varalica uspešnija, otuda i varalice koje su uspešnije za različite vrste ribe. Kuglica se ubacuje da bi se promenila boja tog zvuka jer dobijaš zvuk sa dve komponente i verovatno niža frekvencija vibracija i niži ton, a to najbolje registruje som (seti se recimo bućke i ton koji ona proizvodi). Normalno to su samo jedni od uslova za uspešnost varalice. U obzir treba da se uzme i boja, način plasiranja i još dosta stvari da ne tupim sad znate Vi to vrlo dobro. Pozdrav
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: pop 04 Jul 2011, 14:45:33
Ribe čuju, naravno, jer imaju čulo sluha. Nemaju ušne školjke koje se vide, ali to što ih mi ne vidimo ne znači da ribe nemaju uši kojima čuju. To što slušaju čulom sluha je zvuk. Od svih slatkovodnih riba, najosetljivije čulo sluha ima klen.

Vibracije koje ribe osećaju bočnom linijom nisu zvuci. To čulo ribama služi za prevashodno za kretanje kroz vodu. Domet tog čula je vrlo ograničen, shodno slabljenjima koje takvi signali imaju u vodenoj sredini. U poslednjoj fazi napada na plen, to čulo može da pomogne, mada ne mora.

Zvuk i vibracija nisu isto, niti se osećaju istim organima.
To je kao kad bi rekli da su duvan-čvarci i pršuta isto, jer su u suštini - svinja. Svi koji su probali pomenute poslastice znaju za razliku u diferenciji... ili prosto imaju osećaj za feeling... :)
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: Nikola Popov 04 Jul 2011, 15:59:32
Pope izvini ali ja ne bih mešao nauku sa zimskim radostima. Vibracija je opšti naziv za oscilaciju materije i ona je mehanička veličini koja može da se izmeri, tj. ne ona sama nego njeni parametri kao što sam gore naveo (pomeraj, brzina i ubrzanje). Takođe zvuk se izražava u decibelima, a ta jedinica je logaritamska L=10log(p1/p0)2. Prosto rečeno, da ne raspravljamo sad, zvuk ti je proizvod oscilacija čestica medija, znači u istom momentu imaš i vibracije koje čovek može osetiti rukom i zvuk ili ti buka. Najvažnija je frekvencija te oscilacije, tj. broj ponavljanja tog kretanja u jedinici vremena (frekvencija srca ti je 1 Hz, 60 otkucaja u jednom minutu). Rekao sam čujni opseg čoveka, a vibracije čovek može da oseti recimo do 100-200 Hz, preko toga promene su toliko brze da čulo dodira to ne registruje sem u rezonantnom režimu kad dolazi do raspadanja te materije.
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: MadScientist 04 Jul 2011, 17:35:25
Zvuk je oscilacija nekog tela tj. laicki vibracij, tako da ste obojica upravu :cheesy:

Sad da ne skrecemo sa teme, ja znam da ne znam da li riba ima usi, ali valjda ima dokaza za to.

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ft3.gstatic.com%2Fimages%3Fq%3Dtbn%3AANd9GcRjh8orVs2p7G_hsYBskWsaVxIolIG-YMmIBz07OY_dk4cRidj_%26amp%3Bt%3D1&hash=7cd2fb60ba85f825009914c9d2c3e0a56bafb468)

Mada dok pecam uvek imam mali tranzistor/mp3 player na kojem slusam muziku. Zvuk putuje kroz vodu dosta brze nego kroz vazduh, ali posto je i voda dosta gusca zvuk brze nestaje tj. ne nestaje vec su toliko niski da ih mi ne mozemo cuti. Ali koliko sam ja ukapirao riba ce pre pobeci kad vidi vasu senku nego od galame koju pravte na obali dok pecate i pijuckate 'ladno pivce sa drustvom.  :thumbup:


Posle 1 minut googlanja nadjoh tekst naravno na Wiki "Although they have ears, many fish may not hear very well" ili na naski "I ako imaju usi, vecina riba ne cuje dobro"
 
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: pop 04 Jul 2011, 21:47:44
Nikola, zvuk i vibracije nisu isto ako se za njihovu detekciju koriste različita čula. Analogija sa čvarcima i pršutom treba da pokaže odnos nekome ko se time nije sretao u životu, pa zato ne predstavlja skretanje s teme, niti brkanje sa naukom. Važno je da formula za decibelisanje radi, makar i nemala veze sa temom.
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: Lomnica_city 04 Jul 2011, 23:49:28
Nisu isto na vazduhu, a u vodi???
Pozdrav :cool:
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: Pirke vuk s Tise 05 Jul 2011, 06:25:38
Ma čuje 100%
Imam dokaz, dok udjem u Tisu, nigde je nema. Znači da je   Č U L A   da dolazim.  smiley029 smiley136 :rlol:
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: TopMix 05 Jul 2011, 08:11:19
(Ko o cemu, ja opet o detaljima)
Vibraciju varalice riba registruje bocnom linijom, a ne nekakvim culom sluha. Ako podjemo od pretpostavke da zvuk bucke som registruje takodje bocnom linijom, a ne nekakvim usima, to znaci da riba ne cuje onako kako mi cujemo, nego na sebi svojstven nacin dozivljava promene na nekoj frekvenciji u sredini u kojoj zivi i reaguje na njih instiktivno. Ili tu frekvenciju prepoznaje kao opasnost ili kao plen, ili...
Riba ne dozivljava zvuk kao mi, kao sto i ne dozivljava boje isto kao mi.
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: pop 05 Jul 2011, 11:29:15
Nisu isto na vazduhu, a u vodi???

Lomnice, pišem sporo da bi mogao   p o l a k o   da pročitaš:
sredina prostiranja nije bitna, jer su prijemnici za zvuk i vibracije razdvojeni (čulo sluha i bočna linija). :)

To što su zvuci vibracije, ali vibracije nisu zvuci, nema nikakve koristi za ovu temu. Na primer: elektromagnetno zračenje ti osećaš sa bar dva čula - čulom vida i čulom za osećanje toplote. Opsezi frekvencija mogu ali i ne moraju da budu različiti (kad se ringla usija do crvenog usijanja, i vidiš i osećaš). Evo, ako ova analogija nije pomogla, više neću da pominjem čvarke&pršute, da ne nerviram Nikolu...  U tom slučaju (da i dalje nije jasno), moraš da se pomiriš sa činjenicom da si pobedio! :P

Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: Olovo 05 Jul 2011, 11:32:58
Eto , ja sam malo proučio stranu i domaću literaturu ,trčao po internetu, malo se setio nekih momenata na vodi itd...
Apsolutno svi navode sluh ribe kao relevantan.
Koliko je jak i koliko služi , to probajte sami da nadjete .Uveren sam da čuje i ostajem pri tom.(Bočna pruga i ostalo- uopšte neću da spominjem jer i deca koja uče prirodu i društvo u osnovnoj školi znaju šta je , a kamoli jedan ribolovac.

..na linku koji sam dao na predhodnoj strani apsolutno sve piše , a ima ČAK  i slikaaaa. Ko razume imalo anglosaksonski , može veoma lako da vidi i da pročita šta piše o ribljem uhu.
Dakle , da se ne frljamo nabrzinu i tako napamet , preporučujem dublju analizu ribljeg uveta.
Sad kome šta nije jasno neka udje u taj sajt koji nisu pisale budale,te da ga dobro izčita .
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: TopMix 05 Jul 2011, 16:18:40
Lako cemo mi da iscitamo, samo nek nam neko prvo prevede  :rolleyes:
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: Lomnica_city 05 Jul 2011, 17:44:02
Lomnice, pišem sporo da bi mogao   p o l a k o   da pročitaš:
sredina prostiranja nije bitna, jer su prijemnici za zvuk i vibracije razdvojeni (čulo sluha i bočna linija). :)

To što su zvuci vibracije, ali vibracije nisu zvuci, nema nikakve koristi za ovu temu. Na primer: elektromagnetno zračenje ti osećaš sa bar dva čula - čulom vida i čulom za osećanje toplote. Opsezi frekvencija mogu ali i ne moraju da budu različiti (kad se ringla usija do crvenog usijanja, i vidiš i osećaš). Evo, ako ova analogija nije pomogla, više neću da pominjem čvarke&pršute, da ne nerviram Nikolu...  U tom slučaju (da i dalje nije jasno), moraš da se pomiriš sa činjenicom da si pobedio! :PSta sam ja RETARD pa da mi pises sporo, kako te nije sramota???
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: Olovo 05 Jul 2011, 18:54:14
POLAKO , smirite strasti i ja sam ostrašćen sa tu temu...a i na drugim inostranim forumima celog sveta se vode veoma žučne rasprave.

TopMix , imaš sad , internet je čudo , http://translate.google.com (http://translate.google.com).
   pa  vidiš i sam koliko tu ima jezika , prevedeš...posebno bih ti preporučio Ruse.
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: Nikola Popov 05 Jul 2011, 19:07:31
Ljudi ajde malo da spustimo loptu inače će Imre da briše postove.
Ja se nadam da POP nije hteo nikog da vređa i naravno Pop-e da se ja ne nerviram i samo ljudi opušteno ovo su samo različita mišljenja i nisam ni ja hteo da provociram nikog na ovom sajtu. Jednačinu sam napisao da bih napravio korelaciju između promene pritiska i nivoa zvuka, a ne da bi nekog iznervirao ili provocirao, ako treba neka Imre briše taj post. Ja sam hteo samo da pomognem i bliže pojasnim da za nastanak zvuka treba neka oscilacija (treperenje glasnih žica, oscilacije žica na gitari i sl.). Sigurno ste imali slučaj da se nalazite na nekom nasipu iznad vode i kad zalupite vratima od kola one ribe koje su bile na površini se uplaše i pobegnu, a pri tome ste bili udaljeni od njih 20-30 metara tako da Vas nisu mogle videti ili nešto slično. Slažem se sa Topmix-om da one ne registruju zvuk kao mi jer ni anatomija uha nije ista i samo one znaju kakav je taj osećaj (gde su smajliji ne mogu da ih ubacim?), ali je na više mesta spomenuto i ja mislim da one i te kako čuju i pored toga osete i vibracije. Pope i slažemo se da nije isto, ali ja sve vreme govorim da bi ono drugo nastalo potrebno je da se desi ovo prvo. Izvinjavam se na dugačkom postu i ljudi opušteno nemojte da kvarimo čoveku temu i evo ako sam ja uzrok tome izvinjavam se čoveku koji je pokrenuo temu. Pozdrav svima i bistro !
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: korbaach 05 Jul 2011, 19:24:57
Kad prvi put cujem  smiley004  kako prica,prosto prosirene recenice,poverovacu da stvarno cuje zvukove,inace koji ce joj andrak,da slusa nasu kuknjavu ,na obalu  :rolleyes:   
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: Imre 05 Jul 2011, 20:36:54
Neću da brišem postove,ali za Mir ću da prevedem šta na to kažu Mađarski naučnici.....

Srednje uvo kod riba je i centar za ravnotežu i ujedno i centar sluha,
Dok je kod ljudi to razvijeno ,kod riba je u mnogo manjoj meri.
Da čuju to je sigurno ali slabo.....
Baš iz tih razloga se one oslanjaju više na druga čula.
Našu galamu ,jaku muziku i većinu zvukova čuju ali  pre reaguju na vibracije koje se stvore stvaranjem  zvukova...
To kažu naučnici..

Iz svog iskustva znam,da ribice koje plivaju blizu obale reaguju na to kad viknemo ,već iz razloga jer sam odrastao između dva jezera koja su lepa i providna i dosta smo se kao deca tako zezali....

PS. Najlakše je prepirati i vređati se međusobno ,ali mnogo poučnije i korisnije je Mirno Diskutovati !

 smiley033
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: djole kac 05 Jul 2011, 21:29:18

 Ja slično razmišljam kao većina da riba čuje to jest detektuje  zvukove bočnom linijom a da li joj smeta buka, trenutno sam 50 % da smeta a 50 % da joj baš i nesmeta.
 Naime jedan vikend sam sa drugarima pecao na Tisi , bilo je tu veće društvo peklo se  smiley075 zalivalo se   smiley049 a drug je svirao  smiley181 , znači strašna buka. Štapovi za Šarana zabačeni  15 metara od obale , i on zakucava oko 23,30h kao od šale , da li je bio gluv ili gladan ne znam ali smo se mi veoma iznenadili . smiley033 :bye: .
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: Zmaj Strasni 05 Jul 2011, 21:34:08
Riba fantasticno reaguje na zvuke iz okoline. Secam se nebrojeno puta da kad neko baci kamen o kamen na pecanju ili se zacuje neki pucanj, po celoj vodenoj povrsini riba se poplasi. Verovatno je isto i u dubini.
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: orka 05 Jul 2011, 22:30:38
nebrojeno puta sam imao priliku da se uverim da buka,vika dreka,ne uticu mnogo na rad ribe,i uspesnost u lovu...postoje situacije kada se riba jednostavno privikne na to stanje...recimo mostovi su uvek bili,a i sad su odlicna mesta za pecanje na kojima se riba uvek dobro lovila..a koliku oni buku proizvode..ali to rade konstantno i riba se uopste na nju ne obazire...recimo na savskom jezeru sam znao bukvalno medju kupacima da uspesno lovim vise vrsta riba,uz ciku ,viku,glasnu muziku i gomilu ljudi u okolini...znatan faktor igra i dubina...svakako da sto se dubina povecava,to su sve manje sanse da riba bilo sta cuje..
generalno,iz iskustva,riba svakako nesto cuje,ali joj to culo nije preterano razvijeno..,verovatno delom i iz razloga sto ribe i bica u slatkoj vodi ne govore,pa im stoga i culo sluha nije mnogo potrebno,da bi zivele i prezivele...,ali zato vise reaguju na vibraciju,tj kretanje..,ali nije kod svih vrsta riba sve isto,i one su razlicite..,ima i biljojeda i mesojeda,i kombinacije,i u zavosnosti od toga,i ko zna cega jos,neke nesto vise osete,a neke manje..i one se vremenom prilagodjavaju odredjenim situacijama...zakon evolucije i prezivljavanja je cudo...
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: baćko 06 Februar 2012, 21:18:09
Da zaključimo  ribe čuju, na uši, vide, na oči  osete vibracije, bočnom linijom, čak imaju  receptore ukusa, znači  sva čula im funkcionišu tako  ih   stvorio  tvorac, e sada imamo  mnogo vrsta  riba pa kod nekih su izraženija jedna čula  a kod  drugih neka  druga  pa neke razlikuju  čak i  boje i  da prisutna je  i  inteligencija.  Čudo  su  te ribe. :showoff: ima tu i  snage i kondicije, pa raznih  bolesti čak  i koronarnih obolenja  a  nepuše zamislite,  sada bi  i to  moglo  da se reši  ovim  cigarama  na baterije...  ha ha ha  malo  mora  i  šale.  :) smiley003 :tongue: smiley004
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: Tommasi 09 Februar 2012, 16:57:50
Iz  "Where the fish are"...
Vodeni okoliš može biti bučno mjesto, od strujanja vode,hodanja na kopnu, pa do zvuka  kiše na površini vode. Osim toga,to je vrlo promjenjivi okoliš, s promjenom razine svjetla, raznim stupnjevima zamućenosti vode, mirisima i promjenjivom glasnoćom zvuka. Čak i u uvjetima ekstremne turbulencije i zamućenosti, riblji  sluh omogućuje  joj da pronalazi plijen i otkriva
predatore.


Kada ljudi zarone ispod valova  voda uvelike smanjuje naš sluh. To i nedostatak vidljivih vanjskih organa koji  podsjećaju na naše uši nekada su ljude navodili na to da ribe ne mogu čuti.
Karl von Frisch to je promijenio1930- te u eksperimentu koji je uključivao puhanje u zviždaljku prije hranjenja ribice (Blind Bullhead).Primjetio je da je riba nakon nekog vremena počela izlaziti iz svoje rupe kada bi čula zviždaljku u isčekivanju hrane.


Uši ribe nemaju vanjske otvore. Umjesto toga, dva unutarnja uha nalaze se u blizini mozga na obje strane riblje glave. Svako se sastoji od tri polukružna kanala koji sadrže tekućine i tri komore, od kojih svaka sadrži tvrdu kost uha, ili otolita, koji ima veću gustoću od okolnog tkiva. Ta razlika gustoća  uzrokuje da otolit manje treperi od ostatka ribljeg  tijela kada zvuk prolazi kroz njega. Svi pokreti otolita  upijeni su od strane finih dlačica kojima su obloženi zidovi tri komore, koji  pak šalju signale mozgu ribe.


Kao i kod ljudi, uši  koriste za ravnotežu kao i za sluh.
Tekućina teče unutar polukružnih kanala kada riba mijenja poziciju. Osim toga,
otoliti se opuste  i djeluju kao jednostavni žiroskopi. Kad riba naginje na jednu
stranu, oni se kreću u odnosu na okolno tkivo, što omogućuje ribi da
ispravi svoju poziciju u potpunom mraku. Otoliti  isto tako zaostaju kako riba ubrzava ili krenu prema gore kada riba iznenada stane, i to ribi pruža informaciju o brzini njenog kretanja.Otoliti se mogu koristiti i za određivanje dobi ribe .Zvučni valovi pružaju informacije o udaljenosti i smjeru objekta, pa čak i da li se približava ili odlazi.


Od Von Frischovih pokusa, znanstvenici su ispitivali sluh ribe
nagrađujući ih s hranom nakon određenih zvukova ili kombinacija zvukova. Ako riba reagira na takve zvukove, ona ih mora biti u mogućnosti čuti. Takvi eksperimenti
utvrdili su da većina riba ima dobar sluh i osobito su osjetljive na niske tonove u rasponu od 30 do 3.000 Hertz ili ciklusa u sekundi.
Salmonidi su relativno ograničeni.Gornji dio njihovog sluha je oko 1500 Hz, osim ako je zvuk posebno glasan. Ljudi i drugi sisavci su osjetljivi na mnogo veći raspon frekvencija od riba (20 do 20.000 Hz), ali ribe su puno bolje pri točnom određivanju smjera podrijetla zvuka. Ljudi razlikuju zvukove uglavnom na temelju frekvencije, dok je kod riba to prvenstveno
učestalost ponavljanja i trajanje. Neke ribe, međutim, mogu da pojačaju svoju
osjetljivost na frekvenciju od posebnog interesa kada su izložene visokoj razini pozadinske buke, poboljšavajući svoju sposobnost filtriranja jednog  poziva ili zvuka od mnogih drugih.
Poznato je da se oceanske ribe vraćaju u svoja prebivališta na koraljnim grebenima nakon što su ih  napustile i udaljile se i više od kilometra.Smatra se da je ovo povratno putovanje navigavano od strane zvukova koji se dešavaju kada valovi udaraju o stijene.Zvukovi nastali od strane brodskih motora mogu putovati miljama,a podvodne eksplozije se čuju na ekstremnim udaljenostima.
Zvuk ispod vode pojavljuje se u dva oblika: premještanjem čestica(kretanje čestica pri prolasku zvuka) i kao tlačni valovi(valovi različitog pritiska koji proizlaze iz izvora prema van).
Zvuk postaje tiši kako odlazi od svoga izvora.Pomicanje čestica je važnije u neposrednoj blizini,ali tlačni valovi su važniji na većim udaljenostima jer samo ga oni prenose na veće udaljenosti.
Pomicanje čestica uzrokuje vibriranje ribljih otolita i detektirano je kao zvuk.Tlačni valovi su „pokupljeni“ od strane plivaćeg mjehura koji je napunjen plinom i može podnijeti mnogo veću kompresiju od ribljeg tijela ili vode.Kada tlačni valovi prolaze kroz plivajući mjehur uzrokuju mijenjanje njegovog oblika što rezultira pomakom čestica unutar ribljeg tijela.Na taj način ribe su u mogućnosti da koriste svoje mjehure da pretvore pritisak zvuka u pomicanje čestica, koje je detektirano od strane otolita.Ovakvo korištenje mjehura povećava osjetljivost ribe i raspon frekvencija koje je u stanju percipirati.
Ljudi koriste dvije strategije kako bi odredili smjer iz kojeg zvuk dolazi.Prvo,mi razlikujemo vrijeme dolaska zvuka do svakog uha.Iako su uši udaljene samo nekoliko centimetara ipak možemo razaznati da li zvuk prije dolazi do jednog ili drugog uha i tako odrediti koje je bliže izvoru zvuka.
Stvari su kod riba drugačije.Zvuk puno brže putuje kroz vodu nego kroz zrak,tako da je vrijeme proteklo do dolaska između dva uha vrlo malo i teško ga je odrediti.Zvuk u vodi putuje 1500 m/s dok u zraku putuje u prosjeku 300m/s.
Ribe se isključivo oslanjaju na tanke niti(dlačice) unutar uha koje se povijaju u skladu s jačinom i frekvencijom pokreta u otolitima.Ova metoda je vrlo efektivna.U stvari zbog ovog trodimenzionalnog sustava ribe stvaraju pravu akustičnu mapu pozicija stvari oko sebe.Mogu razlikovati zvukove koji dolaze iznad njih,koji dopiru iz različitih kuteva,iza, ispred,sa strane,puno točnije nego ljudi.
Lateralna linija
Ribe imaju organ koji se zove lateralna linija,a koja može otkriti zvuk i obaviti još neke osjetilne funkcije koje su na neki način slične sluhu.Za razliku od ušiju nju jasno možemo vidjeti na sredini ribljih bokova.Sistem lateralne linije sastoji se od niza pora raspoređenih duž kanala ukopanog odmah ispod kože ribe.Pore spojene sa lateralnom linijom prisutne su i na stranama glave.Pore su otvorene prema okolnoj vodi omogučavajući joj da teče u kanal i van kanala.Uz kanal je niz osjetilnih stanica koje imaju fine niti,pa je bilo koje kretanje vode od njihove strane detektirano i signalima poslano u mozak.Niti su osjetljive na savijanje,i na osnovu tih podataka ribe su u mogućnosti otkriti detalje u protoku vode kroz njihov okoliš.
Važno je napomenuti kako je bočna linija vrlo osjetljiva.
Bočna linija se razvija kako riba raste-ličinke riba imaju tek nekoliko pora u odnosu sa razvijenim sustavom odraslih riba.
Iako lateralna linija u nekim situacijama može „pokupiti“ zvuk,unutrašnje uho ipak ima puno veću osjetljivost na zvuk i reagira na puno veći raspon frekvencija.
Informacije dostupne ribi od strane lateralne linije mogu joj biti vrlo važne za preživljavanje.
Zamislimo nekoga tko hoda prometnom cestom.Čak ako je pješak dovoljno glup da zatvori oči i začepi uši i dalje će osjetiti razliku u pritisku zraka pri prolasku kamiona ili automobila.Kod riba je ova percepcija još preciznija.
Pastrva npr. potroši mnogo vremena skrivajući se iza kamenja čekajući čestice hrane nošene nizvodno prema njima strujom.
Tokom dana ona će zadržavati svoju poziciju koristeći vid kako bi locirala strukture oko sebe,dok će noću koristiti lateralnu liniju kako bi osjetila struje oko tih struktura i tako će zadržati poziciju.


Riba plivajući ostavlja vrtloge u vodi slične onima koje ostavljaju čamci i brodovi.
Oni se protežu i nekoliko metara nakon što riba prođe i traju nekoliko sekundi.Ribe ih mogu osjetiti svojim bočnim linijama kako bi detektirale prolazak druge ribe i nakon što ribu koja je prošla više ne vidi.
Trag vrtloga može biti specifičan,pa je moguće da ribe prepoznaju druge vrste na osnovu njih-očita korist u traženju plijena ili izbjegavanja predatora.
Osjetljivost riblje lateralne linije ovisi o njenoj veličini i o brzini kojom se kreće kroz vodu.
Velika riba će brzo plivajući dobiti puno više informacija o svojoj okolini nego mala riba koja pliva polako.Kretanje jata može stvoriti turbulencije koje mogu biti detektirane na udaljenosti od nekoliko metara pogotovo ako je to plivanje brzo.
Ribe su također u mogućnosti percipirati površinske valove pomoću
njihove bočne linije. To im omogućuje da se hrane insektima koji padnu na površinu vode.
Neke ribe su u mogućnosti blokirati frekvencije povezane s valovima vjetra.
Ribolovci koji cijene osjetljivost lateralne linije pokušati će napraviti mamac koji će što je više moguće oponašati kretanje plijena.
Neki pecaroši će šaptati jedan drugome cijeli dan a neće obraćati  pažnju na pomjeranje opreme,kretanje po čamcu i sl.  što je potpuno pogrešno.Zvukovi u zraku kao što su glasovi nisu veliki problem jer većina tih zvukova se reflektira od površine vode.Ali utjecaj na čvrste objekte koji su u kontaktu s vodom su druga stvar.
Kad spustimo hidrofon u ribnjak,rijeku ili jezero svi koraci oko rubova se jasno čuju.Isto tako svaki pokret na brodu se jasno čuje od strane ribe na određenu udaljenost, stoga kretnje i lupanje treba reducirati na minimum.Njih će riba čuti daleko prije nego li glasove i razgovor.Mamci koji su napravljeni kako bi stvarali vrtloge u vodi kao spinneri i popperi mogu se koristiti kako bi privukli ribu poticanjem njene lateralne linije.Vrlo je vjerovatno da će grabežljivica tumačiti vrtloge spinnera kao pomjeranje plijena.Također privlači pozornost vizualno kako se kreće ali i refleksijom svjetla.Kada je riba u nevolji proizvodi zvukove niske frekvencije ,a pokazalo se da puštanjem tih zvukova privlačimo predatore, pogotovo u mutnim i tamnim vodama.Neke ribe mogu filtrirati pozadinsku buku,ali samo na nižim razinama buke.Kada je buka okoline na visokoj razini utvrđeno je da će ribe postati manje osjetljive na zvuk baš kao i ljudi koji su izloženi konstantnoj stalnoj buci.Kada lovimo u takvim uvjetima varalice koje proizvode zvuk biti će manje produktivne i umjesto njih trebalo bi koristiti vrlo vidljive varalice koje riba može bolje detektirati vizualno.Takav primjer imamo kod jakog vjetra ili jake kiše kada će vidljivost ispod površine također biti smanjena, ali mnogo manje nego sposobnost sluha.
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: rašo 09 Februar 2012, 18:36:31
Jeste li primjetili kad lovite soma na bućku da bajkoši iskaču u plićaku kao ludi i kako mjenjate bućku i zvuk tako se oni različito ponašaju.
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: Nikola Popov 10 Februar 2012, 13:38:08
Tommasi, ti si potvrdio moja prva dva posta i dao bolje objašnjenje potkrepljeno anatomijom i ispitivanjima naučnika, a ja sam to pokušao da objasnim na najjednostavniji način preko fizike i malo matematike (vezano za pritisak), jer jbg ja sam ipak mašinac i tako posmatram stvari.
Svaka čast za post i trud da pronađeš informacije, jedino što nisam znao do koje frekvencije riba čuje, a i logično je da su u pitanju niske frekvencije.
Samo jedna kratka anegdota jednog mog prijatelja i uvaženog profesora. Naime dotični je dobio zadatak davnih godina da konstruiše one plastične kabine za telefonske govornice i prvu koju je napravio gledao je sa aspekta  dizajna i ostalih estetskih osobina i potpuno zanemario frekvenciju ljudskog glasa, koja se inače kreće najčešće oko 500 Hz (inače je od 200 Hz pa čak i do 3000 Hz izuzimajući pojedince koji mogu imati i više frekvencije ili čak i niže) i igrom slučaja je potrefio takav oblik da kabina upija frekvenciju baš na toj frekvenciji, bukvalno radi kao rezonator na frkvenciji od oko 500 Hz i čovek kad uđe u nju i priča sam sebe nečuje. Kad je uočio problem jedino je novim konstruktivnim rešenjem mogao da reši problem, što je i uspeo da uradi već sa sledećom serijom govornica (valjda su do sada izbacili onu prvu seriju).
E sad imajući u vidu da je najčešća frekvencija kojom pričamo otprilike u čujnom opsegu riba, ja mislim da i dalje neću slušati radio na vodi i neću vikati, kako bi imao više uspeha, a slažem se da su tupi udarci pribora i lupa u čamcu i slično više primetni za ribu (oni što razbijaju led da bi pecali sigurno to dobro znaju jer dan ranije razbiju, pa sutradan pecaju). Evo i jedan zanimljiv link sa frekventnim opsezima vokala i instrumenata:

http://www.listenhear.co.uk/general_acoustics.htm (http://www.listenhear.co.uk/general_acoustics.htm)
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: Tommasi 13 Februar 2012, 19:13:09
To je iz "Where the fish are"  kao što i piše.Stigla konačno, samo je na engleskom.Ima jako puno zanimljivih stvari od anatomije,ponašanja riba pa nadalje.Ima i ovdje na forumu topic pod tim imenom.
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: baćko 21 Februar 2012, 15:22:35
 Svi  znamo  sve,  pojedinačno  smo  jako  uskračeni. Odakle  god  da je  post   prava je  stvar i  ovo  bi tebalo  da  bude osnovno štivo  budućim pecarošima,  jer  bi  uspeli   da  izbegnu  mnoge  zablude.  E   sada  još da  padne jedan  elaborat  kako  riba  i  šta  vidi, da da treba  verovatno  novu  temu, pa  hoćemo  li?...  :bye:
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: bladerizer 21 Februar 2012, 16:26:44
Mislim da ima i ta tema negde ili smu u nekoj temi negde otislli off pa pisali o tome,potrazicu bas da vidim gde je!
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: pikeman 21 Februar 2012, 17:29:10
Postoji tema o tome... Kako vide ribe? smiley318 (http://vukovisadunava.com/ihtiologija/kako-vide-ribe/)
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: baćko 22 Februar 2012, 02:17:16
Hvala  Pikeman,  nekako   sam  preskočio  tu  temu  da je nisam  primetio. :tongue: 
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: glos 07 Jun 2021, 19:10:54
Ima dosta zabune. Ribe čuju uz pomoć koščice u uvetu, otolitu.
A bočna linija je nešto drugo i sličnija našoj koži pri čemu se taj njihov doživljaj okoline može porediti sa kožnim na vjetru.
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: DakiNS 30 Novembar 2021, 11:06:32
Da li i koliko zvuk pribora , recimo sviranje strune kod namotavanja ili "mlevenje " mašinice kod varaličarenja smuđa  smeta. Trudimo se da nečujno prilazimo vodi , da ne pomerimo neki kamen a koliko se sećam kao dece od dva poklopca imalina i kanapa pravili smo dečije "telefone , pošto zategnuta struna prenosi zvuk.
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: ibanezi 30 Novembar 2021, 21:02:54
 Mislim da smuđu mlevenje mašinice i sviranje strune uopšte ne smeta. Niti to čuje. U vodenom toku zvukova koliko hoćeš, a i sam tok pravi takve zvukove da je sve iznad i oko vode bedno osim krcate plaže i otpanjenog razglasa na njoj. Sama varalica pravi tolike vibracije i galamu u vodi da bi tako bedan zvuk kakav proizvodi vibracija strune iznad vode uopšte bio primetan. Deo strune koji je u vodi, pritisnut vodenim stubom čak ni ne vibrira, dakle ne prenosi zvuk u vodu.
 Voda je odličan prenosnik zvuka, ali zvukovi koji se proizvode u njoj daleko nadmašuju spoljne zvukove umerenog intenziteta. Zato kamenčuga koji svalimo u vodu može odjeknuti kao bomba u njoj. Kamenčić koji sleti, može čak da izmami ribu do obale. Jer u vodu može upasti i nešto što se jede.
 Ovo je moje lično mišljenje na osnovu onoga šta ja čujem kad zaronim, šta kad izronim uz neka skromna znanja o vibraciji. Nisam smuđ da znam njegove mogućnosti, impresije i ekspresije. Mi imamo čulo sluha i čulo dodira. Mi vibracije i čujemo i osećamo. Riba oseća vibraciju preko čula dodira - bočne linije. A da li ima uopšte čulo sluha, nemam pojma. Nikad joj nisam video uši.  Možda je i gluva ko što je nema?
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: marina1983 30 Novembar 2021, 21:28:50
Ima ovde po nesto  :wink:
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: ibanezi 30 Novembar 2021, 23:48:42
 Sad pročitah studiju postavljenu 2012e. Dakle riba ipak ima uši. :lol:
Naslov: Odg: Da li riba čuje?
Poruka od: mi-ne 01 Decembar 2021, 16:32:04
Nije to nikakva misterija za nekog `ko ima volju da se sa tim bahce.
Kederima u plicaku pustit malo nadvodne i podvodne galame i posmatrati ima li promene u ponasanju.
Koga zanima ima jos
https://vukovisadunava.com/smud/sviranje-strune-u-vodi-kontraproduktivno-ili-ne/