Intervju sa Dejanom Todorovićem, Šampionom Srbije u fideru za 2013. godinu

Započeo ady, 03 Novembar 2013, 12:19:03

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

ady

Pozdrav i čestitke šampionu Srbije za 2013.


Za početak nam kaži kako se osećaš kao šampion?

Iskreno, neću biti lažno skroman, osećaj je lep. Svaki uspeh u nekoj oblasti čini čoveka srećnim i tera ga da se još više trudi i održi te dobre rezultate. U mom sličaju to znači još više treniranja i jos više truda tj. više odlazaka na pecanje, samim tim i više uživanja pored vode.

Mnoge od naših kolega i drugara će zanimati da nam kažeš kada si počeo da se baviš feeder-om, pod čijim uticajem, da li imaš uzore, i šta je sačinjavalo tvoj prvi  ,,set up"?

Još od sredine '90-ih godina sam se zainteresovao za "engleski" stil pecanja kada sam prvi put na Savskom Jezeru video match štap. Iako u to vreme  nisam imao sredstava da priuštim sebi tako nešto, sama tehnika mi se dopala. Posle dosta godina video sam i te neke štapove sa osetljivim promenljivim vrhovima koji su me podsetili na match štapove. I tako sam otrkio feeder tehniku. Pošto sam pravio dužu pauzu u ribolovnoj karijeri zbog privatnih problema, prvi feeder štap sam kupio 2010  godine kada sam počeo da čitam po raznim forumima o širenju ove tehinke u Srbiji. Mislim da je bio u pitanju Formax Sensor i mašinica Spro Passion 720 koju posedujem i koristim i dan danas.  Takođe te godine sam i saznao za stvaranje feeder lige u Srbiji i pratio rad Nenada Kostadinovića u promovisanju ove tehnike, tako da bi se moglo reći da mi je on bio uzor i da je njegovo promovisanje feedera na Feeder Akademijama dosta uticalo da krenem da se bavim takmičenjem.

Za te 3 godine si, očigledno, puno napredovao, učlanio si se u Energo Team, počeo sa treninzima i takmičenjima. Šta te je privuklo da počneš da se takmičiš i šta je to toliko drukčije u takmičarskom u odnosu na slobodan ribolov?

Neki drugari sa foruma su me pritiskali i pre da probam da se takmičim ali sam ja to odbijao i govorio da još nije vreme. Sve se promenilo kada je, sticajem okolnosti, došlo do upražnjenog mesta za odlazak na takmičenje u Mađarsku sa ekipom Energotima. Otišao sam na to takmičenje i tu je sve počelo. Na samom takmičenju sam loše prošao, ali tu se probudio moj "fanatizam" i tako sam krenuo u celu priču. Ja jednostavno volim zdravu takmičarsku atmosferu, gde će ljudi poštovati jedni druge i uvažavati. Bitno je ostati dostojanstven i u pobedi i porazu. To nažalost nije uvek slučaj, ali nekako se znalazim da ostanem na pravom putu. 
Što se tiče razlike između slobodnog ribolova i takmičenja, meni je veoma jednostavna, na takmičenje idem da pobedim, a na slobodno pecanje idem da se odmorim :)

Da li bi mogao da nam predstaviš pribor sa kojim se sada najčešće takmičiš?
Trenutno najviše pecam sa štapovima Preston Innovations Absolute Super Feeder dužine 3,6 i mašinicama Preston Innovations Inception 4000. To mi je setup za glavne naše staze (DTD Novi Sad, Bovansko Jezero i Jezero Ćelije) gde se uglavnom lovi sitna riba. Takođe sam dosta koristio Maver Powerlite Multitip od 3,6m koji je takođe izvanredan štap za sitnu ribu, kao I Maver AbyssX od 3,6m.
Ono što planiram da dodam arsenalu za sledeću sezonu su Preston Dutchmaster Feeder 30gr, ultra osetljiv štap od 3,30m uklopljen sa Preston Innovations PCR-Competition 3000 mašinom za fino pecanje na kratko, kao i Preston Dutchmaster River dužine 432cm bacanja do 130gr sa Preston PCR 4000 mašinom za pecanje na daljinama od preko 100m na šta možemo  naići na svetskom prvenstvu u Irskoj 2014. godine.
Što se tiče osnovnih najlona koristim isključivo Preston Innovations Powermax debljine 0,16mm i ukoliko se negde peca nešto veća riba taj najlon može biti i 0.20mm. Za predvez koristim fantastični Reflo Power takođe proizvod Prestona, u debljinama od 0,08mm – 0,17mm.
Što se udica tiče jako često koristim Gamakatsu 1050 18-20 kad pecam na jednu ili 2 larve, Preston PR 311 i 322 veličina 16-20 kad se peca sitnija riba tj. PR333, 344 i 355 veličina 12-18 ukoliko se peca krupnija riba.

Da li bi hteo ekskluzivno, članovima našeg (i tvog) foruma da otkriješ neku takmičarsku caku a koju bi mogli svi mi da primenimo u slobodnom ribolovu?

Hehe, pa nekih posebnih caka nema, ili ja to ne umem da opišem rečima. Kod mene se to više  svodi na neki "osećaj" koji se stekne iz poznavanja navika samih riba koje lovimo na određenim terenima. Ono što bi u par crta mogao da navedem i što može da dovede do uspeha su sledeće stvari:
- Precizno sondirajte dno
- Budite što precizniji kad bacate hranu
- Šarajte praznim hranilicama
- Uvek gledajte u vrh štapa
- Nemojte spavati na stolici, budite aktivni
- Prilagodite se ribi koju lovite sa što finijim priborom
- Pecajte što više :)
Kao i u bilo kom drugom sportu koliko trenirate takav ćete i uspeh imati :)
Koliko je taktika i klupska logistika učestvovala u ostvarenju ovog izuzetnog, i za tebe i za klub, rezultat?. (Trojica iz tvog kluba su sigurni članovi reprezentacije za sledeću godinu). Znamo da Mađari kao ovogodišnji vicešampioni Evrope i Erdei Attila kao pojedinačni Evropski Prvak nisu mogli dovoljno da istaknu ulogu tima i logistike? Šta to u konkretnom slučaju znači vama na stazi dok se takmičite?

Pridržavanje nekog plana koji odredite sami sebi pred početak takmičenja je jako bitno. Takmičenje traje 5 sati i nikad ne zanate kada će se šta desiti, a sve može da se završi za 30min kad vam uđe riba. Treba biti strpljiv i držati se svog plana i uglavno uspeh dolazi sam po sebi.
Logistika je jako bitan faktor na takmičarskoj stazi. Veoma je bitno da imate još jedan par očiju koji će umesto vas gledati levo i desno kako bi vi mogli da se fokusirate na vrh štapa. Takođe, logistika može videti veoma korisne detalje na celoj stazi koji su vama nedostupni (mamac koji radi, daljina na kojoj se javlja riba, da li je neko dobio bonus ribu, kako stojite u odnosu na ostale takmičare itd). Generalno kad imate "leđa" sve je mnogo lakše.

Ove godine nisi imao sreće da kao član reprezentacije odeš u Južnoafričku Republiku na Svetsko prvenstvo iz oderđenih razloga, o kojima ne bismo ovde. Sledeće godine je Svetsko u Irskoj. Da li ima nekih planova i da li je perspektiva svetlija nego što je bila za ovo Svetsko, u ipak predalekoj Južnoj Africi?

Pa, svakako je lakše otići u Irsku jer su troškovi manji nego za Afriku. Što se tiče organizacije odlaska  na svetsko prvenstvo, to je posao SSRS. Ja se iskreno nadam da će naša ekipa iduće godine sedeti na obalama nekog od predivnih Irskih jezera prebogatih ribom i napraviti rezultat.

Osim velike želje da odeš u Irsku iduće godine i pecaš za Srbiju, sve nas i naravno za svoj gušt, kaži nam koji su ti planovi u nekoj skorijoj budućnosti? Da li planiraš još neki odlazak u inostranstvo i da li su te možda kontaktirali iz inostranstva da odeš na neke kupove, turnire, promocije...?

Za sledeću godinu moj prioritet je svetsko prvenstvo i što bolji plasman u ligi, a nakon toga odlazak na što više takmičenja u Mađarsku, što je verovatno najboljibolji mogući trening, jer je to mesto gde je po meni najača konkurencija u ovoj disciplini. Specijalno ću ciljati takmičenja na jezeru Maty-er, Staroj Tisi kod Kečkemeta i jezeru Velence.
Takođe postoje planovi da se poseti četvorodnevni Preston Innovations festival koji se svake godine održava u Italiji.
U svoje lično i u ime naših članova i uredništva ti se Deki zahvaljujem što si izdvojio vreme za ovaj mini intervju i još jednom sve čestitke za osvojenu šampionsku titulu, uz nadu da ćemo u nekom sledećem intervjuu pričati na temu osvojene medalje u Irskoj!

Preuzeto sa foruma feeder.rs smiley318.

pikemandragan2006


Alex_Nis


Tekky


Zmaj Strasni


žex.rašeta

Dekiju sam čestitao na tituli  smiley102 i danas gledao 2 sata iza njega  :wink: kup na Savskom jezeru.
Deki je šampion u svakom smislu reči.  :thumbup:
Biće nam bolje kada mi postanemo bolji ljudi!

Teme sličnog naslova (10)