Varaličarenje na moru - izbor mesta, varalice...

Započeo boki ns, 26 Jun 2012, 08:45:03

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

boki ns

Poštovani Vukovi, spremam se na more sa porodicom, a s obzirom da neću imati puno vremena rano izjutra ili uveče bih malo varaličario.
Zanima me izbor mesta za varaličarenje: stena, dok, plaža.
Koje sisteme i varalice da koristim?
I na kraju, da li u opšte da se upuštam u tu avanturu, i koju ribu mogu da isprovociram.
Hvala unapred.

file://localhost/E:/Boki/Sarman.jpg
Posle nekoliko dana istraživanja, kamenih obala, peščanih sprudova, dokova itd. stigla je nagrada u vidu Šarmana kako ga u Rafailovićima zovu. :cheesy:
Upecani rano ujutru između 4:30na kamenoj uvali izmenju Rafailovića i plaže Kamenovo, na prelazu dubine sa 2m na 6m. Vobler inače nepoznatog proizvođača, popularni plitkoronac, se pokazao kao dobitna kombinacija. Tog dana bilo je još 3 kom koji su bili sitni (samo duplo veći od varalice). Silikonci (šedovi beli sa plavi leđima i ostali dekori slični morskoj ribi), metalci i ostali vobleri koje koristim na Dunavu nisu imali rezultate, iako sam prečešljao sve slojeve vode više puta u toku pecanja.
Na peščanoj plaži sam na Alex Tango i najlon 0.30 imao nepoznatog ali snažnig borca koji je prilikom drugog bega pokidao najlon.
Ako neko ima nekih iskustava sa dokova neka piše, ali ja sam bezuspešno pacao oko 2 sata.:cheesy:

blackmarlin18

na varalicu je najbolje u jesen lovimo palamide i trupace uleti ponekad lica zubatica ili brancin ali to je iz barke bacanje varalice (ne pendula)
Zivot je more, a more je ku.va...

Zmaj Strasni

A pocetkom avgusta cemu se nadati na varalicu? Kakva su iskustva s nocnim varalicarenjem?

boki ns

Naknadno sam video slike vukova, i ribe koje sam upecao zovu se škaran.

blackmarlin18

pocetkom avgusta mozes po danu loviti male gofove (do 2 kg max) a po noci zubatice skarmove i brancine
Zivot je more, a more je ku.va...

DDj

Skaram postaje sve brojniji. Mozda je to bila samo sreca, ali skoro da nije bilo veceri prosloga leta da nisam imao par udaraca, najveci upecani sa obale je bio 2.5 kg, rejon Prcanj - Stoliv. Koristio sam Yo Zuri Kristal Minnow i Rapala Original u velicinama 7 i 9 cm, vecina udaraca od 9 do 10 uvece. Mozda zato sto sam tada i pecao;) U Boki jos uvek ima ribe, ne kao ranije ali je ima.

Zmaj Strasni

Obicno odem na Zanjice u to vreme pa sam mislio da probam varalicariti. A kako upecati trlju? Jel ona biljojed ili se moze dobiti i na mesni mamac?

orka

Trlja je mala ribica koja se koliko ja znam ne lovi varalicarenjem,a inace se peca na mesne mamce..

boki ns

Idem u maju u HN, pa se nadam da sam pogodio period. Čitajući forum shvatio sam da je to možda i najbolje vreme za pecanje. Voda kod obale je još uvek hladna, ali toplija nego u dubljoj vodi, tako da mala riba prilazi obali, a za njom i predatori koje očekujem na varkama.Ako negde grešim ispravite me.

blackmarlin18

trlja ti je mala riba i nevazna  :smiley: tesko ces je uhvatit jer zivi na velikim dubinama i slabo se hvata na udicu jedino mrezom.
a ti si Boki dobro to rekao  :takoje:
Zivot je more, a more je ku.va...

Zmaj Strasni

Vidjam svake godine jata lepih trlja i našao sam 2 uhvaćene u kaveznu vršku koju je neko izgubio u plićaku na plaži i nakon prženja sam zaključio da nisam davno jeo ukusnije ribe. Ne znam šta podrazumevaš pod velikim dubinama pošto svake godine nalazim na jata od 10-40 komada i na 15-20 metara u pojasu trave i peska.

blackmarlin18

NAJVISE se love na velikim dubinama  :cheesy: imas 2 vrste trlje (kod nas je zovu barbun) onu iz blata i iz kamena nekazem da je neces ulovit ali vrlo tesko a u vrsama se redovno nadje po neka moj ti je savjet ako ti se toliko svidjela da odes na kocu i kupis  :smiley:
Zivot je more, a more je ku.va...

Axkontra

Jel moze neko da mi isprica o varalicarenju na moru, bio sam i nijedan udarac nisam imao.
Gde sam gresio, poslednji dan ide Grk i baca malu rapalu preko dana i ulovi fratra opusteno, kontam da je uzeo celu obalu, lagano isao i imao neki ulov. Mislim, bacao sam varku nocu i nista, ujutro bacao povrsince sa kuglom i nista.
Pominju neke plikere, ne znam sta je to kako se vode, iskreno nisam probao male tvistere ili sedove, ne znam jel to radi posao, probao sam leptire i nista. Ako je neko bio uspesan moze koja rec o tome.

Gremlin

Ja sam bio prilično uporan za maksimalan neuspeh...
Probao svašta, Rapale više vrsta uključujući i baš morske, Bombere, površince razne, pilkere, tvistere...

Totalna propast, jedino na malog pilkera neka mala ribica koja čak nije ni lepo zagrizla, nego se otkačila na par metara...

:sad:

Axkontra

Искрено, чини ми се да сам пропуст направио што сам се стационирао крај штапова,уместо да сам шпартао уз обалу.Сем тих пликера и твистера бацао сам доста варалица.Кад читам да људи свашта нешто лепо хватају на варку, баш ми жао што се томе нисам више посветио.

Teme sličnog naslova (10)