U Jadranu sve vise novih otrovnih vrsta

Započeo Olovo, 21 Jun 2009, 00:34:13

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Olovo

MORSKI biolozi Crne Gore i Hrvatske započeli su zajednički program upozoravanja i edukacije lokalnih ribara o novim vrstama ribe u Jadranu. Naime, u posljednje vrijeme rastom temperature mora primjećuju se u u Jadranu nove vrste, a što je posebno opasno, mnoge od njih su i vrlo otrovne. Tako Institut oceanografije i ribarstva u Splitu zajedno sa sa Biološkim institutom u Kotoru sprema zajedničku brošuru o 28 novo registriranih vrsta riba koje su nedavno otkrivene u Jadranskom moru. Brošura osim podataka o ribama, sadrži i fotografije.

Neposredan povod za izdavanje brošure bio je ulov Ilije Rafailovića koji je uhvatio vrlo otrovnu ribu "četvorozupku" u vodama ispred Budve, što je svojedobno izazvalo veliko zanimanje medija.

Smatra se kako su nove  vrste u Jadranu izravna posljedica klimatskih promjena, odnosno kako je riječ o efektu globalnog zatopljenja. Kako temperature zraka rastu, tako se i griju mora, pa tako i naše Jadransko u koje dolazi sve više riba do sada nepoznatih našim ribarima.

Otkriće novih vrsta u podmorju rezultat su i napretka čovjeka, odnosno njegovog unapređivanja hvatanja ribe. Tako su svojedobno Talijani sa svojim "dubinskim kočama"  na velikim dubinama južnog Jadrana otkrili ne samo neku novu vrstu nego i cijeli jedan podvodni svijet za koji se dosada nije ni znalo da postoji.

Vjeruje se kako će brošura educirati ribare, a stručnjaci se nadaju kako neka nova otrovna vrste ribe umjesto na stolu za promatranje ova dva Instituta neće završiti kao nečiji jelovnik

Ovog covjeka licno poznajem ,to su 3 brata ilija ,zeko i branko ,retoran 3 ribara u rafailovicima ,barka im se zova ''milanka'' a hvata na teritorijalnim vodama,gde se sastaje sa italijanskim kocama da pokupi zubace i ostali kvalitet  kad ovi krenu na plavu...opremljen je sa svim mogucim elektronskim uredjajima ,kuvar mu je albanac i ulcinja ,porodica preko stotinu godina je zaduzena za svetionik na shkoju sveti nikola..Imao je i ulove dubinskih riba  ,bijele pse,lisice od 5 m.. kornjacu od 350 kila 300 cuda ....novine su prva liga..!!

--------------------------------------------------------------------------------

Odo krečit šljive.

Panonski Mornar

Kada sklopim oči nebom naiđu lađe,
zvona, lavež, komšijske svađe, miris svežeg oranja.
Ali kada svane vetri s reke zacvile. Znam, to tuže vodene vile, Dunav sedef odranja. Đ Balašević

Kićo


Olovo

Splitski institut za oceanografiju i ribarstvo počelo je surađivati s Biološkim institutom u Kotoru kako bi zajedno promatrali nove vrste riba koje su se pojavile u našem moru. Slobodna Dalmacija je kao najopasniju ribu istaknula Sphoeroides pachygaster, iz porodice napuhača odnosno četverozupki. Spomenuta riba sadrži izrazito jak i opasan neurotoksin tetrodotoksin koji izaziva paralizu dišnih organa i gotovo momentalno izaziva smrt. Znanstvenici upozoravaju kako se ovu ribu nipošto ne treba spremati za jelo, makar se u Japanu posebnim procesom sprema delikatesno jelo "fugu".

Dr. Jakov Dulčić, voditelj Laboratorija za ihtiologiju i probalni ribolov u splitskom institutu, kazao je kako je ta vrsta zabilježena u vodama ispred Budve, no kako je u Jadranu primijećena još 1992. "Izgleda da je sad uspostavljena populacija jer se već mogu pronaći i spolno zreli primjerci", dodao je Dulčić koji je od ostalih opasnih riba izdvojio i Lagocephalus sceleratus, također iz porodice napuhača, koja je lani usmrtila najviše osoba u Egiptu i Grčkoj, te ribu kostorog (Balitses capriscus) koja je česta duž Jadrana.


Odo krečit šljive.

Teme sličnog naslova (10)