avatar_trim

Vrbas

Započeo trim, 04 Februar 2012, 10:19:56

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

trim

Na klipu je prikazan gornji tok Vrbasa od akumulacije Bočac do ušća Vrbanje.


Plovak ja zakon

Wrangler

Rijeka Vrbas nastaje od dva vrela na Zec planini (ogranku Vranice) i, nakon puta od 250 kilometara, u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, kod Srpca, uliva se u Savu. Od izvora do ušća prolazi kroz Skopljansku kotlinu, Vinačku klisuru, Jajačku kotlinu, kanjonsku dolinu Tjesno, Banjalučku kotlinu i Lijevče polje. Ima 36 direktnih pritoka dužih od 10 kilometara, a najznačajnije su Vrbanja, Ugar i Pliva.Vrbas izvire na 1.700 metara nadmorske visine, a u Savu se uliva na 96 metara nadmorske visine. Pritom stvara tri karakteristične cjeline: u gornjem toku od izvora do Jajca je planinska rijeka s mnogo brzaka i slapova, u srednjem, od Jajca do Banje Luke, sa naglašenim padom korita probija se kroz duboki krečnjački kanjon, a u donjem toku, od Banje Luke do ušća, tipična je ravničarska rijeka.
Kanjon Vrbasa, čije su litice dom orlovima, sokolovima i jastrebovima, idealan je za rafting i kajak. Zbog raznovrsnosti ribljeg fonda, ova prelijepa rijeka jedna je od najatraktivnijih za ribolovce. Između ostalog, njegovim zelenim vodama plivaju lipljen, pastrmka i mladica. Vrbas ima i specifičan čamac pod nazivom "dajak", koji je dobio ime po motki koja služi za odgurivanje. Na Vrbasu je izgrađeno nekoliko hidrocentrala, a na njegovim obala ili u blizini nalaze se gradovi Gornji Vakuf, Bugojno, Donji Vakuf, Jajce i Banja Luka. 
Ono što Vrbas posebno izdvaja jesu kanjoni kroz koje prolazi neposredno pred ulazak u Banja Luku koji vam jednostavno oduzimaju dah pogotovo ako se spuštate čamcem, bilo da je riječ o raftingu, kajak-kanu, kanjoningu ili samo pecanju. U 2005. godini, na Vrbasu je održan Evropski Šampionat u raftingu, dok u 2009 se održava Svjetski šampionat u raftingu.

.. i tako na kraju godine u kojoj sam potrosio 365 kondoma,ja ih sve sakupim,istopim i od njih napravim gumu na kojoj pise "GOOD YEAR !!!

trim

Plovak ja zakon

djomla-bl

Bistro drugari, jel moguce da se ne peca nista na Vrbasu?

Spojene poruke: 13 Oktobar 2018, 06:15:04
[/size][size=78%]Bistro sa Vrbasa...[/size]

NikolaNS

Zna li neko kakav je vodostaj u okolini Laktaša i da li se peca nesto? :smiley:
Rekao je Dunav, a on dobro zna, Na prvom je mestu zemlja Srbija. A gradovi i prije i sad, Kako Dunav rece, to je Novi Sad.

orka

Pre nekih 7-8 dana uhvaćena je najveća Mladica na Vrbasu, od čak 23kg .

https://seesrpska.com/kako-je-ulovljena-najveca-mladica-na-vrbasu/

vradojicic

Svaka cast ali steta ako je odneta. Lici da ima u stomaku 5kg ikre...

Inace Vrbas je prelep.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

trim

Preparirana , šteta i to par dana prije lovostaja. Na istom mjestu par dana ranije ulovljena jedna manja.
Plovak ja zakon