Tamiš kod Barande

Započeo raspucin, 18 Jul 2011, 23:27:02

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

raspucin

Jel bio neko skoro? Radi li sta?
Nisam potpuno beskoristan. Mogu da posluzim kao los primer.

ady

Kol'ko vidim, moraće da se otvori poseban podfolder samo za Tamiš  :clap2:
Eto nam i Barande! Ajmo Čenta, Opovo, Jabučki...


Da ne ofiram više: verovatno je trenutno u Barandi isto kao i svuda od Botoša pa nadole - popločano sočivicom (posočivano???  :lol: )


Peter Tosh

"Kol'ko vidim, moraće da se otvori poseban podfolder samo za Tamiš   
Eto nam i Barande! Ajmo Čenta, Opovo, Jabučki..."

Tamiska sekta, najcesca mesta hodocasca su Idvor, Tomasevac, Farkazdin, oni radikalniji pohode  i Neuzinu pa i  Boku. Ne razlikuju se od drugih pecarosa, barem ne na prvi pogled. 

Olovo

Postavite (tamiška sekcija-sekta)..i neku fotku ..nije na odmet .


Odo krečit šljive.

laki22


ady

Još ispadosmo i sektaši :-)
Možemo i partiju da osnujemo ili neku nevladinu organizaciju! Možda nas Soroš isfinansira :-)))))

Peter Tosh

Tako je. Dobra ideja, moramo da krenemo samo ostro protiv svih ostalih, sta ovi sa Tise hoce  smiley033 , pa onda i ovi sa Dunava  smiley001  pecaju nasu ribu, sve takve neke budalastine da pricamo, to prolazi garant. I naravno program i ciljevi, cilj nam je da drzava svakome dodeli po 50 metara tamiske obale gde god to clan-sektas bude zahtevao. Meni 2x50m  :smiley:  jbg, i u Tomasevcu i u Neuzini. Pa onda kao svadjamo se medju sobom, gde su pare od clanarina, sto si zaposlio zenu itd. . .

P.S. Evo banovanja  :cheesy:

ady

Banovanje u najavi!
Ako ni zbog čega drugog, ono zbog otkrivanja dugoročnih planova i strategije razvoja  :lol:

Blago onom ko može danas da izađe i pojuri soma! Osećam da sada ispod mosta Čenta-Baranda i u Sefkerinu srećnici kisnu i strepećih pogleda zure u vrhove motki! Ehhhhh, letnji poljuskovi...
Nego čujem da ovo već dva dana pada u Austriji i Mađarskoj i da je, stigavši do nas, pod "?" stavilo naše vikend radovanje. NAvodno će 4 dana da pada. Ajd' da vidimo i to!

drmar18

Drugari!
Kakve su one dve bare na Googlu kad se krene iz Barande prema Sakulama odmah desno u njivama ili ti u Barandi iza groblja? Zna li neko nesto o mogucnosti pecanja tamo?
Hvala!

ady

Ako misliš na one dve od kojih je jedna oblika potkovice a druga oblika ukosnice, gde se pored jedne nalazi slika "Brod koji neće skoro otploviti"onda imam da kažem sledeće:
Te dve bare su deo nekadašnjeg kompleksa ribnjaka, čijim je propadanjem nastala komercijala "Šaran" koja u svom poslovanju koristi ono glavno (za pecanje) jezerce (radi lakšeg razumevanja ću ga nazvati "2-ka") u svrhu komercijalnog šaranskog ribolova, zatim obodni kanal, koji opasuje 2-ku i 1-cu i služi za upumpavanje vode (iz Tamiša u kanal, iz kanala u 2-ku), zatim 1-cu, koja služi za privremeno "odlaganje ribe dok se 2-ka izmuljava, kreči...svake 3. ili 4. godine (a trebalo bi svake 2.!!!) kao i za privremenu aklimatizaciju ribe koja će se naknadno ubaciti u 2-ku (tačnije, tako bi barem trebalo da se radi) i još i u cilju eventualnog primanja i akumulacije viška vode u slučaju poplava, havarija, trovanja... Postoji i 3., najveće "jezero", koje jesada skoro sasvim presušilo, koje je služilo kao mrestilište.
A one dve, za koje je pitano, su korišćene, u vreme aktivnog poslovanja ribnjaka, kao jedno od uzgajališta šaranske mlađi u različitim fazama rasta. Na žalost, te dve vodene površine nisu obuhvaćene privatizacijom (kao ove 3 gore opisane) pa je njihova sudbina bila zapečaćena. S tim, da je vlasnik šarana na raspolaganju imao izgrađenu infrastrukturu podvodnog sistema cevi, kojima su svi ovi (nekada) ribnjaci bili povezani. To je ove godine bilo zaista srećna okolnost, jer je ovu sezonu komercijalnog šaranolova na 2-ci upravo to i spaslo.
Naime, u vreme kada se očekivalo da Tamiš poraste, napuni obodni kanal i odatle se upumpa voda u komercijalu, što je trebalo da bude potpomognuto zatvaranjem brane u Opovu, što bi dodatno podiglo vodostaj Tamiša i brže obavilo proces punjenja kanala i komercijale. MEĐUTIM... (čudo jedno kako uvek neko "međutm" mora da postoji) Neko je posle jednog dana (što je nedovoljno) odlučio da ipak otvori branu i ne omogući punjenje kanala i komercijale. Iz tog razloga je moralo da se nađe alternativno rešenje, pa u odlučili da vodu u kanal upumpaju iz jednog od te dve bare/jezera za koje je pitano. Operacija uspela, pacijent... To je, naravno, moralo da ima i neke konsekvence! Ta voda je već popodavno poprilično mrtva stajaćica, obrasla vrbama i koječime, pa je voda, koja je ušla u obodni kanal na neki vid pročišćavanja, ipak zadržala neke od svojih "stajaćičastih" osobina, i time je poprilično promenila i Ph vrednost komercijale, i u vodu unela ogromnu količinu algi, koje su jedva čekale da se domognu vode u kojoj mogu da cvetaju i to zdušno prihvatile.
Kao rezultat imamo vodu toliko intenzivno zelene boje i mutnu, da joj je prozirnost oko 2 cm!!! Riba (šarani) se u vodi bukvalno guši!!!
U obodnom kanalu, dok je u njemu još bilo vode, koja vodi poreklo iz jedne od te dve bare/jezera, je poprilično zaudarala na buđ i bila je katastrofalno crna...onako kako izgleda i deluje neki mrtav kubik posle nekoliko godina. Babuškama nije mnogo smetala (viđali smo jata ovogodišnjih babuškica) ali ne bih znao da kažem u kakvom su stanju jedinke bile i da li su preživele ni šta je sada s njima, pošto je kanal, jelete 80% presušio.
Za te dve bare/jezera još da kažem da sam skoro 100% ubeđen da ne spadaju u komercijalni revir "Šaran", tj da za njih ne treba doplatna dozvola, ali sam takođe duboko ubeđen da u njemu, ako još ima išta vode, od života ima samo žaba i nekih inih zglavkara i vodozemaca. Ribe - sumnjam! Trska, šipražje, komarci, krpelji, zmije... toga ima u najavi!
Baš bi bilo cool kada bi momci iz Googlea malo updateovali satelitske snimke. Ovo sada je sve još iz 2007. A od tada - promenulo se mnogo toga, jbg!!!

drmar18

Ady ti ovaj kraj bas poznajes! Hvala ti na iscrpnom izvestaju bez obzira sto od pecanja na njima nema nista. Lepo izgledaju na Googlu ali eto situacija je sasvim drugacija.

ady

Tamiš mi je ubedljivo najomiljenija voda pa sam ga puno pohodio i upoznavao tokom, bome, 30+ godina. Mnogo se toga od tada izmenilo, na žalost, uvek na gore! To se pogotovu odnosi na mrtvaje, stare krake, kubike, obodne kanale, kanele... Najveći deo tih kanala (cela jedna mreža) je iskopana ili nastala pregrađivanjem glavnog toka tokom '50-ih i '60-ih godina i manjim delom '70-ih godina, kada su se te vode održavale (zbog potreba melioracije i drenaže poljoprivrednih površina). Tu mislim pre svega na izmuljivanje i raztravljivanje i krčenje obala. Da ne započinjemo temu gašenja kombinata, zadruga i ostalih vidova "udruženog rada", uglavnom, njihovim gašenjem je stavljen katanac i na ove vode pa je njihova sudbina bila zapečaćena i sled stvari se upravo odvija pred našim očima.
Privatizacijom nekih održivih i rentabilnih voda pretvorenih bilo u ribnjake bilo u neki drugi vid "turističke ponude" su makar neke vode spašene od propadanja i potencijalnih izvorišta ekoloških akcidenata, ali je to, na žalost, "kap u moru"!
A i sami vidimo/te kakav tu potencijal leži. Ne kapiram da niko u vladi nema "oko" za biznis i spoji 2 i 2 i uz neka ne velika ulaganja od nečega što već postoji, dakle ne mora da se "pravi" prosto preuredi te vode i napravi od nas potencijalni ribolovno-turistički magnet, ili čak (usuđujem se reći) regionalnu ribolovačku Meku!
Posebno ovaj potez oko Barande, Sakula, Čente, Opova, pa preko Ča-Ča-Ča sve od Pančevca su izmišljeni! Mogu samo da zamislim/izmaštam šta bi neka tržišno orijentisana vlada/vladajuća garnitura u nekoj drugoj državi uradila od ovakvog potencijala. Ajd' ko može, nek nabroji od Pančevca do Karaša i između Dunava i Tamiša sve kanale, rukavce, mrtvaje!

orka

volim Tamis kod Barande,najvise iz razloga sto nije nikad guzva,jer ne moze kolima do vode,pa ga mnogi izbegavaju..,teren od mosta pa uz vodu prema sakulama nekih 700-800 metara je izuzetan,ali je vrlo tezak,sto zbog jako puno prepreka u vodi,sto zbog nepristupacnoh mesta i strme obale..
ko zna gde treba da zabaci i kako,moze se jos nadati solidnom ulovu,u opustosenom nam tamisu...

ady

Citat: orka poslato 09 Avgust 2012, 12:28:02
..,teren od mosta pa uz vodu prema sakulama nekih 700-800 metara je izuzetan,ali je vrlo tezak,sto zbog jako puno prepreka u vodi,sto zbog nepristupacnoh mesta i strme obale..
Zbunio si me na trenutak! Već htedoh da pitam "koji most u Barandi?". Kapiram - most Čenta-Baranda! Nego, s koje strane? Čenćanske ili Baranđanske? Kapiram da sa Čenćanske ne može ni da se siđe i priđe od onih kubika i džungle. A što veliš (ako mislimo na isto - Baranđansku stranu uzvodno od mosta) tamo naći 5-10m2 čiste vode međ panjevima je prava nauka! Ali, zato nema mreža, manje je onih mesara kojima je "taj je najslađi" i nikad dovoljno komada, pa je i realno očekivati neki ulov. Tamiš tu ima podugačak pravac, pa nije zamuljen, ima kiseonika, ima dubine, prepreka, nema puno komaraca ... Ali nema hlada!!!

orka

ja pecam sa cencanske strane,moze da se pridje bez problema,a ako ima zaostalih bara,onda u cizmama..,sa te strane se jos i moze pronaci nesto hlada,dok je sa barandjanske strane sve golo..do pre 7-8 godina je tu bila gusta topolova suma koja je isecena..,pre sece je bilo mnogo vise mesta za pecanje..,sada sa te strane gotovo da niko i ne dolazi,a mesta odakle bi se moglo pecati je svega nekoliko i zarasla su...dubine ima i do 6-7m,a u vodi je od obale do obale krs i lom..ali se tu zato jos moze upecati par pristojnih sarana,ako se ubode dobar dan i tajming,bez hranjenja i dugacke kampanje..

Teme sličnog naslova (10)