Ibar

Započeo pikeman, 19 Januar 2023, 20:52:22

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Ibar je reka u istočnom delu Crne Gore i jugozapadnom delu Srbije, ukupne dužine 272 km. Ibar je desna pritoka Zapadne Morave. Izvire na severnoj strani planine Hajla, a u Zapadnu Moravu se uliva kod Kraljeva. Površina sliva iznosi 13.059 km². Pripada Crnomorskom slivu. Prosečan protok na ušću iznosi 110 m³/s što pokazuje da reka nije plovna. Važnije pritoke Ibra su: Raška i Studenica sa leve, a Gokčanica, Sitnica, Jošanica i Ribnica sa desne strane. Veća naselja kroz koja Ibar protiče su: Rožaje, Ribariće, Zubin Potok, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić, Lešak, Raška, Baljevac, Ušće, Bogutovac, Mataruška Banja i Kraljevo.

Na reci Ibar nalazi se 10 hidroelektrana. Pregrađivanjem reke nastalo je jezero Gazivode. Ibar je poznat po mnogim brzacima i bukovima. Ibarsku dolinu odlikuju i druga prirodna bogatstva, kao što su rudnici kamenog uglja (rudnici Ušće i Jarando), magnezita (rudnik Bela Stena), kopaonički rudnici olova, cinka i srebra.

Etimologija
Postoji više tumačenja o tome kako je reka dobila ime. Profesor Niko Zupančić smatra da je reka dobila ime od baskijske reči za reku (bask. i-ba/r/i), slično kao i reka Ebro u Španiji.[2] Sa druge strane, reč ,,Ibar" podseća na antički grčki naziv za reku Maricu (Hßcoq → Hiberus, Iberus),[3] dok Ejup Mušović tvrdi da ime potiče od albanske reči shkumbon, što znači ,,beo"

Gornji tok
Izvire jakim vrelom ispod planine Hajla u istočnoj Crnoj Gori, 10 km uzvodno od Rožaja. Teče istočno kroz Ibarac, Rožaje, Radetinu i Bać. Kod sela Špiljani ulazi u Srbiju.

Srednji tok
U pravcu juga prolazi kroz Gazivode, Zubin Potok, Ugljare, Zupče i Šipolje do Kosovske Mitrovice. Na 24 km uzvodno od Kosovske Mitrovice na Ibru je izgrađena brana visine 110 m, koja je napravila veštačko jezero Gazivode. U Kosovskoj Mitrovici se u Ibar uliva reka Sitnica, i odatle se Ibar okreće na sever. Odatle Ibar ide uglavnom uskim klisurama sa izuzetkom nešto širih kotlina u okolini Zvečana, Leposavića, Raške i Baljevca. Poseban doživljaj predstavlja splavarenje Ibrom od Leposavića iz sela Gornje Jarinje do Raške pod nazivom Spust Bez Granica koji okuplja mlade i ljubitelje Ibra i Ibarske doline. Srednji tok Ibra može se posmatrati kao podkopaoničko područje jer Ibar upravo prolazi u podnožju turističkog centra Kopaonik, koji je od Ibra udaljen 20 minuta vožnje. Tu je Ibar iskopao prirodni put između Kosovske nizije i ostatka Srbije. Ibarskom dolinom prolazi železnička pruga kao i magistrala, koja je po ovoj reci i dobila ime.

Donji tok
Ka severu prolazi pored Raške, Brvenika, Bele Stene, Baljevca, Ušća, Bogutovca, Mataruške Banje, Žiče i Kraljeva, i tu se uliva u Zapadnu Moravu.

Nekada se naročito na ovom delu reke splavarilo, prevožena posečena debla, pa i stoka, dok nisu izgrađeni drum i železnička pruga.


Pogled na Ibar sa Magliča

Izvor: Vikipedija