Bosut i Studva

Započeo dragisapa, 30 April 2011, 07:35:36

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

dragisapa

 Da li je neko ovih dana bio na ove dve reke? Kako je prolazio, i gde je bio? 
Pozdrav.

veco

ja gotovo da živim na bosutu. koji dio bosuta te zanima
Rođen da pecam a tjeraju me da radim!

dragisapa

 Najpre hvala na odgovoru. zanima me deo Bosuta oko Morovica.
Pozdrav Dragisa

Tommasi

Citat: veco poslato 01 Maj 2011, 13:19:25
ja gotovo da živim na bosutu. koji dio bosuta te zanima
Mene zanima ako imaš ikakva saznanja da li se lovi nešto na Bosutu oko sela Andrijaševci,Rokovci,Vk?Šaran,štuka...?Često sam tamo pa me zanima.Hvala na odgovoru!

jugov

nešto više o reci Bosut
Reka Bosut je "prava ravničarska reka", sa padom od svega 15-ak metara. Ovako mali par uzrok je velikog meandriranja reke i čestog prirodnog zagađenja (velika muljevitost čak i do par metara debljine, neprozirnost).Bosut nastaje od dve rečice između Štitara i Županje (uz Savu – u starom koritu Save). reka suštinski nema pravi izvor.
Reka prvo teče ka severoistoku, prema Gradištu, pa polako teče ka Cerni. Kod Vinkovaca reka skreće ka jugoistoku, što prati do svog ušća. Kod sela Lipovac reka prima pritoku Spačvu.
Kod Batrovaca reka utiče u Srbiju, da bi kod Morovića primila svoju najveću pritoku, reku Studvu. Nedugo posle toga reka se uliva u Savu kod istoimenog sela Bosut.
Priča se da su stari Rimljani znali reći kako u svom carstvu imaju reku koja dopodne teče na jednu stranu, a popodne na drugu, misleći na Bosut, koji ponekad tako mirno teče da se i malim vetrom voda pokrene u jednom ili drugom smeru.

U zimskom period nepovoljnost na ovoj reci je njeno smrzavanje i hvatanje leda koji ugrožava živi svet . A u letnjim mesecima osnovni problema na reci prave vode s oranica donoseći velike količine azota od veštačkih đubriva. Azot utiče na ubrzanu vegetaciju sočivice koja troši velike količine kiseonika iz vode što onda dovodi do pomora ribe i mnogih drugih poremećaja u flori i fauni.

Dodatne proble na reci izaziva i ustava Bosut kojom se reguliše ulivanje reke Bosut u Savu , tako da ova ustava reku često pretvara u stajaću vodu .

mnogo više informacija o svim problemima i nastojanju ljudi koji vole prirodu da sačuvaju , očiste i obnove ovu reku pogledajte na

http://www.bosut.org/

http://www.dnevnik.rs/vojvodina/zelena-patrola-u-akciji
дом је тамо, где је дунав
dom je tamo, gde je dunav

trissa

Da li neko zna gde  pecati na Bosutu kod sela Bosut?

Dimitrije96

Da li je neko isao skoro na Studvu i radi li riba ako je isao?

Ritchie

Prica se da je krenula babuska , ja bio danas , nista posebno , oko 10 000 karasa , 1000 regana , 1000 bandara i samo 7 babuski oko 300g , bele je bilo onako i krupnije i sitnije...  :no:  :grin:

benx52

Ima li nekih izvestaja sa Bosuta kod Morovica, desava li se ista tamo, zamrla tema?

precisionFEEDER

Peca li neko blize brani i desava li se sta?

Послато са HTC Desire 310 уз помоћ Тапатока


vladimir022

Mrtva tema, al mozda je neko bio skoro..
Jel moze tamo sad da se peca feeder, plovak bela riba? Cuo sam da bude puno povrsinske trave, al ne vredi drugari napali kao ludi da se ide

Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока


BobaUgalj

Ja sam tamo pecao pre dve godine, pocetnik sam pa je mozda i do mene na dubinu samo mali regan, na plovak poneka babuska i suncani karas, ako se tako zove, sutra idem na studvu da proverim kakvo je stanje.

vladimir022

Bio sam dva puta pre dve godine, cini mi se bas u selu Bosut blizu onog mosta, mislim da je to usce Studve i Bosuta.
Prvi put nas trojica razbili babusku  crv, zito, pop up na sve je lepo uzimala, al sledeci put ko sto uvek biva razbi sitan regan, jedino se na pop up javljala po koja babuska.

Svakako zanimljiva recica, al dosta prljava voda, a ona brda suta i krsa pored obale ne vredi ni komentarisati

Sent from my RMX3370 using Tapatalk


BobaUgalj

Bio sam danas na Studvi, obzirom da nisam sa tog podrucja pa ne znam puteke i precice, tezak peilaz vodi ali ima par mesta ako obidjete okolo, reka apsolutno mirna, ima dosta sočivice po njoj, bela riba radi na glistu i crva na plovak, doduše sitna ali verujem ima i krupnijih, na dubinku sam probao pop up, radi, medjutim moje udice su bile krš, pa nisam ništa uspeo ni da zakačim. Ukoliko imate čamac cenim da bolje prolazi nego sa obale.
P.S. danas sam saznao da ribnjak slezen vise ne postoji, mesto njega posejan kukuruz

Srdjan22

Citat: vladimir022 poslato 16 Jun 2022, 08:33:37Bio sam dva puta pre dve godine, cini mi se bas u selu Bosut blizu onog mosta, mislim da je to usce Studve i Bosuta.
Prvi put nas trojica razbili babusku  crv, zito, pop up na sve je lepo uzimala, al sledeci put ko sto uvek biva razbi sitan regan, jedino se na pop up javljala po koja babuska.

Svakako zanimljiva recica, al dosta prljava voda, a ona brda suta i krsa pored obale ne vredi ni komentarisati

Sent from my RMX3370 using TapatalkDavno sam tamo pecao, ali ako me sećanje dobro služi, Studva se u Bosut uliva u Moroviću ako se nesto nije promenilo u međuvremenu....