Skorašnje poruke

#1
Shimano mašinice / Odg: Shimano Stradic FL
Poslednja poruka orka - juče u 22:40:02
Twina sam sam, ali same neke mašine slao kolegi Vradojičiću.. Zna znanje, pouzdan, korektan, pošten. Šta god da je, on će ti to rešiti .. :ok: 
Obrati mu se na PP ..
#2
Shimano mašinice / Odg: Shimano Stradic FL
Poslednja poruka SrdjanR99 - juče u 22:30:38
Hvala na predlogu!
Da li si je samostalno podmazivao ili si je slao nekome/nosio u servis?
Ako imaš preporuku kome bih mogao da pošaljem na servis/podmazivanje, nisam dovoljno stručan da se u to samostalno upustim.
#3
Shimano mašinice / Odg: Shimano Stradic FL
Poslednja poruka orka - juče u 21:57:24
Ja sam imao to kuckanje na Twinu . Rešeno tako što je mašina podmazana kako treba, bila suva kao barut .
Da li je i kod tebe isti slučaj, ne znam, ali možda prvo to da probaš .
#4
Shimano mašinice / Odg: Shimano Stradic FL
Poslednja poruka SrdjanR99 - juče u 21:41:29
Već neko vreme merkam Stradic FM i na kraju odlučim pa ipak uzmem stariji FL jer dosta se ljudi žalilo na problem kod FM modela zujanje,kuckanje,luftovi...

Danas mi stigne Stradic 2500FL i kako to obično bude,kada nešto gledaš da izbegneš,baš to te strefi  :cheesy: , ima problem sa kuckanjem.

Tj. čuje se neko kuckanje, kao detlić u drvo da udara, kada se mašinica vrti a špulna ide ka gore i dolazi do vrha, kada se špulna spušta to se ne čuje. Takođe zvuk se ne javlja kada je špulna skinuta i isto tako nema ga kada je mašinica u horizonalnom položaju, samo u vertikalnom položaju se čuje.

Da li neko možda ima predstavu do čega može biti problem, ako je uopšte ovo problem? Da li je rešivo, treba li možda vremena mašinici da se "razradi"?
Na stranom sajtu sam našao post gde lik ima identične simptome sa drugom mašinicom i rešio je tako što je zamenio "oscilating pawl", iskreno moje znanje o mašinicama je da razlikujem ručku od špulne, tako da mi ova informacija baš ništa ne znači.

Snimio sam konkretno na šta mislim,evo linkova:

#5
Smuđ / Odg: Galerija ulova smuđa vara...
Poslednja poruka Plut - juče u 21:14:46


#6
Ovde gde ja lovim štuka je u teškom deficitu ili su u pitanju nedorasli komadi... Ako mogu da zamolim da dodaš i neke primere za mušice koje bi bile odgovarajuće za crvenperke, bucove, bandare i šta već može na mušicu - bilo bi super  smiley033.
#7
Pravi znalac mušice nema šta.
Mogao bi neki video na YT da snimiš ili da te ugostim na reci Karaš kod Vršca i Bele Crkve.
Ima kod Bele crkve i reka Nera jedan dragulj i tu može mušica
#8
Malo sam danas se zezo nije lose ispalo za prvo izlivanje zubarski gips cisto za test da vidim kako ce ispast nije lose druga verzija ce biti bolja
#9
Probao sam ja:)

Lov stuke na strimera je vrlo efikasan, lep i atraktivan. Lovio sam na nekim lokalnim, plicim, zatravljenim jezerima. Koristio sam kombinezon, gazio i lovio pored ivice trave i trske, kao i duz kanala dublje vode. Imao sam lepih ulova.

U pocetku sam koristio jaku morsku sesticu, Sage Xi2, jer su mi teski musicarci ostali preko bare, kod prijatelja. To me je ogranicavalo u pogledu velicine strimera, pa sam nabavio i tesku devetku. Srecom, imam veliki izbor kvalitetnih musicarskih cekrka ovde kod mene. Da se razumemo, moze se loviti i jakom sesticom, ali laksim, ne mnogo velikim i teskim strimerima.

Strimeri za stuku su generalno veliki i teski i zahtevaju upotrebu stapova teze klase. Neki su i otezani manje ili vise, zavisno od namene i zeljene dubine do koje treba da idu. Neki efikasni strimeri, poput zonkera, piju i vodu.

Lov na nekim velikim jezerima musicarenjem iz camca, poput Zvornickog ili Vlasinskog jezera bi bio prava atrakcija. Verujete, lov stuke na strimere je vrlo efikasan i lep, mada naporniji od ribolova varalicama.

Upravo iz ovih razloga, planiram da kupim jedan kvalitetan gumeni camac sa motorom za ribolov stuke na nekim od dunavaca koje posecujem. Iz gepeka na vodu svuda:) Cekam nauticki sajam. Jednostavno, veliki deo dobrih terena tih dunavaca je nedostupan bez camca. Bilo zbog pojasa trske ili su obale tesko obrasle. Tako bi se pobeglo i od guzve i dohvatili kvalitetni ali inace nedostupni tereni.

Kolege koje poznaju Dunav bolje od mene mogu da iz camaca pokusaju lov na terenima gde znaju da stuke ima. Tonucim strunama moze se dohvatiti bilo sta.

Kad nadjem vremena, mogu da postavim slike dela kolekcije musica koje posedujem, ukljucujuci i strimere za stuku.#10
Ostali brendovi mašinica / Odg: Abu Garcia Revo
Poslednja poruka pikeman - juče u 18:46:37
ABU TO RADI DRUGAČIJE!


U moru mašinica koje se danas mogu pronaći i kupiti na tržištu a liče kao jaje jajetu, zaista nije lako biti originalan i drugačiji ali Abu Garsiji to nekako i uspeva i dalje

Piše: Aleksandar Saša Popović

Znate li šta (između ostalog) najviše izdvaja velike proizvođače ribolovačkog pribora od manjih? Ako ste pomislili da je to kvalitet njihovih proizvoda – u suštini ste u pravu (mada to odavno više i nije tako, odnosno nije pravilo), ja bih rekao da je to pre svega originalnost. Proizvodi svakog globalno velikog proizvođača jednostavno moraju biti originalni i prepoznatljivi ako taj proizvođač iole drži do sebe i svog ugleda. Švedsko-američka kompanija Abu Garcia (a koja je inače deo Pure Fishing grupacije, svetski velikog proizvođača ribolovačkog pribora), po tom pitanju se i dalje fantastično ,,drži", odnosno njihove mašinice su već godinama zaista veoma originalnog dizajna i teško da ih možete pomešati sa drugima, a mašinica kojoj ćemo ovog puta posvetiti malo pažnje je zaista pravi primer te originalnosti.

REVO TREĆE GENERACIJE

Pun naziv ovog modela je Revo3 X (iako po njihovim katalozima i na web sajtu stoji samo ,,Revo X") a ovo ,,3" pridruženo imenu u stvari znači da je to već treća generacija ove mašinice. Ako se pažljivije pogleda njihov web sajt lako se može primetiti da je ova mašinica veoma slična top modelu Zenon (a koji opet postoji u tri verzije), pa čak i modelu Revo SX. Revo ,,X" model je u stvari najeftiniji iz ove linije i za razliku od top modela nema magnezijumsko kućište već ,,samo" aluminijumsko, ima jednostavnije izrađenu špulnu, jednostavniju ručicu, manje ležajeva itd. Skromniji je značajno sa opremom ali i dalje odličnih karakteristika. Ali - idemo redom.


ŠEST LEŽAJEVA U MONOKOK KUĆIŠTU

Osnovne specifikacije ove mašinice kažu da se ona vrti na ukupno 6 kugličnih ležajeva uz dodatak jednosmernog iliti super-stopera (6+1). Kućište je izrađeno od aluminijuma dok je rotor grafitni, a špulna je naravno od aluminijuma. Cela mašinica je baš minimalistički dizajnirana i obojena u jednostavnu i elegantnu tamno-sivu boju sa tek dva manja detalja u boji bakra i koji se diskretno ističu (na čelu špulne i sa desne strane kućišta). Vidi se namera konstruktora da skinu što više težine odnosno nepotrebnog materijala tako da je i kućište bukvalno oblikovano prema pogonskom mehanizmu i sve je unutra upakovano u baš mali prostor. Abu je i kod ovog modela upotrebio svoju verziju monokok kućišta (a koju inače ima u ponudi već dugi niz godina) i koju možemo takođe videti i na aktuelnim ,,Max" serijama, samo je to tamo malo spolja drugačije (estetski) izvedeno ali suština je potpuno ista.Skidanjem poklopca sa zadnje strane kućišta ceo mehanizam postaje lako dostupan

Pogonski zupčanik se kod ovog rešenja nalazi u metalnom ,,sendviču" obe strane kućišta, odnosno ne postoji uopšte klasičan poklopac sa leve strane kao kod većine mašinica, a da biste došli do pogonskog mehanizma potrebno je da odvrnete samo dva vijka (imbus 2 mm), jedan sa prednje strane ispod stope mašinice i jedan sa donje strane kućišta. Time se oslobađa veliki poklopac na ,,guzi" mašinice i njegovim skidanjem vam je praktično ceo njen pogonski mehanizam odjednom kao na dlanu.


Pritom je sve i dalje uležišteno i ne pomera se nigde pa ako okrenete lagano koji krug ručicu videćete kako to sve funkcioniše i ništa se neće pritom raspasti i ispasti napolje. Jedino što nije preporučljivo da to baš dugo radite (ili još gore pod opterećenjem) jer se na poklopcu koji ste skinuli nalazi i jedna osiguravajuća osovina mehanizma a koja tu nije postavljena bez razloga.


LAKŠE ODRŽAVANJE

Ovakva konstrukcija kućišta mašinice sa velikim poklopcem sa zadnje strane (čijim se skidanjem dolazi do praktično kompletnog pogonskog mehanizma) omogućava i lakše osnovno održavanje, odnosno možete brzo i lako dodati još malo masti ako zatreba (ili recimo brzo isterati (istresti) vodu ako vam slučajno mašinica upadne u nju). Čak verujem da neće biti veliki problem ni očistiti i odmastiti ovaj mehanizam bez potpunog rastavljanja mašinice (recimo sa nekom manjom četkicom i malo apotekarskog benzina). Naravno, ako niste vični tom poslu - bolje je obratiti se majstoru nego eksperimentisati. Da pomenem i da je Abu ovakvo kućište prvi put predstavio na modelima Suveren i CD i nastavio je da ga koristi (naravno, u dosta pojednostavljenoj verziji koja je lakše i jeftinija za izradu) i u narednim godinama/sezonama i održalo se evo sve do sada. Sve su svemu, meni se ovaj koncept kućišta jako sviđa.


Abu u specifikacijama Revo3 X-a takođe navodi da ova mašinica ima i ,,slow locomotive oscillation" sistem i to je zaista tako jer se špulna baš polako podiže i spušta pa me interesovalo kako su to izveli jer je po gabaritima i obliku kućišta očigledno da nisu koristili uobičajeni worm shaft. Skidanje poklopca je takođe odmah sve razotkrilo: Abu je kod ovog modela primenio sistem sa čak 4 dodatna zupčanika koji obrtno kretanje prenose sa osovine pogonskog zupčanika, pritom ga usporavaju i na kraju prenose do klizača koji je povezan sa poslednjim zupčanikom i gura osovinu špulne. Sistem dosta podseća na onaj koji je Mitchell nekada koristio u svojim starim 300 modelima ali to nije ništa ni čudno s obzirom da su oba brenda danas pod Pure Fishing grupacijom. Pošto mašinica jako lepo, glatko i meko radi očigledno je da je sve to odlično izvedeno, precizno izrađeno i uležišteno baš kako treba.


Pogonski zupčanik je izrađen od legure aluminijuma i ima na sebi crnu keramičku zaštitu protiv korozije a Abu za celu ovu seriju (od Zenona do Revo X-a) navodi da ima rezane zupčanike i to se vidi i oseti čim zavrtite mašinicu. S obzirom na materijal od koga je napravljen pogonski zupčanik, verovatno se radi o kovanom pa mašinski dorađenom ("brijanom" na precizne mere) zupčaniku - isto to rade i drugi vodeći prozvođači samo je zaista prava retkost dobiti takav mehanizam u cenovnoj klasi od oko 130 evra (koliko naime košta Revo X).

KOČNICA SA KARBONSKIM DISKOVIMA

S obzirom na zaista genijalnu konstrukciju kućišta kod kojeg je sve čvrsto upakovano a opet izloženo kao na dlanu – nisam imao potrebe da rasturam celu mašinicu da bih video kako su je izradili, no potrudio sam se ipak da otvorim makar kočnicu u špulni da vidim kako je ona izvedena jer Abu navodi da je ,,hibrid karbon/filcana". Međutim, unutar špulne se nalaze 4 diska, dva metalna i dva karbonska, tako da bih rekao da je ovo ipak klasična kočnica sa karbonskim diskovima.


Ne mogu a da ne primetim i da je špulna prilično neobičnog oblika odnosno na sredini ispod prostora za strunu se baš širi pa se onda jako se sužava u dnu tako da unutar špulne ima popriličnu šupljinu po obimu (Abu tu špulnu naziva "Rocket Turbine Spool"). Rotor ima stubove ,,V" oblika a njegov centralni deo i deo kućišta ispod njega su baš malog prečnika tako da sam se dok sam je prvi put vrtio pomalo pitao kako su tu uspeli uopšte da upakuju super-stoper.Pogled na unutrašnjost špulne - velika šupljina po obimu...

No, očigledno im je to pošlo za rukom bez većih problema, pogotovo što ova mašinica nema polugicu kojom se isključuje super-stoper (mašinica može da se vrti samo u jednom smeru). Da ima tu polugicu ne bi taj deo mogli tako usko i tanko da izvedu jer bi im trebalo puno više prostora da upakuju taj mehanizam.Dugovečna ("long life") oruga je danas već standard kod 90% mašinica pa tako i kod Revo X-a

Moram napomenuti da Revo X ima takođe i ,,screw-in" ručicu (sa rukohvatom od EVA materijala) koja se uvrće u čeličnu osovinu pogonskog zupčanika i dodatno uliva poverenje, preklopnik se otvara široko i precizno uz jasan i rezak ,,klik" zvuk, a tu je naravno i "zlatna" anti-twist vođica strune presvučena titan-nitridom.Osovina ručice se uvrće u čeličnu osovinu pogonskog zupčanika

Sve dakle kako treba, utegnuto i baš odiše kvalitetom izrade. Jedino je šteta što Revo X-a ne prave u veličini većoj od 4000 jer znam da će naši varaličari poželeti i bar jednu ili dve još veće od postojećih 2000, 2500, 3000 i 4000 (težine su im samo 204, 214, 212 i 224 grama). Ove četiri nabrojane veličine bez problema pokrivaju sve potrebe lakog i srednje teškog varaličarenja (pastrmka, klen, bandar bucov, bass, smuđ...) a naročito na kanalima, jezerima i manjim rekama. Dve manje imaju prenos 5.1:1 a dve veće 6.2:1. Odličnu primenu će im zbog bržeg prenosa i male težine sigurno naći i plovkaroši, a možda i neki fideraš koji peca na manjim vodama.


ZAKLJUČAK: VREDI TIH PARA, ITEKAKO

Šta reći na kraju za ovu mašinicu? Meni se jako sviđa zbog svog originalnog i elegantnog izgleda, metalnog monokok kućišta, male težine i jako lepog i glatkog rada. Iako ima baš puno ,,istanjenih" i minimalističkih izvedenih detalja na mnogim mestima, deluje i dalje vrlo robusno i pouzdano, a i cena zaista nije strašna, 14.990 din u ovom trenutku ili nešto malo manje od 130 evra, kao što sam već pomenuo. Zamerku zaista nisam našao nijednu, a naročito s obzirom na to šta nudi a koliko košta. Ako vam treba kvalitetna, lagana i precizno izrađena mašnica za laki do srednje teški ,,blink"  (a pogotovo ako želite da probate nešto drugačije) – moja srdačna preporuka.


Preuzeto sa: formaxstore.com