Skorašnje poruke

#1
avatar_Vožd
Varaličarski štapovi / Odg: Kupovina varaličarskog št...
Poslednja poruka Vožd - danas u 02:09:19
Pa ako sam napisao voblerčićima po barama i opciono naveo gramaže štapova, ne znam čemu ta filozofija?
Neću da pecam soma na glavinjaru od 40grama. Pitao sam nekoga ko je te štapove držao u ruci. Prema tome molim nekoga ko se razume u ovo o čemu pišem neka da svoje mišljenje.
 smiley033
#2
avatar_Django
Zakoni i propisi / Odg: Presude za prekršaje u ri...
Poslednja poruka Django - danas u 01:06:39
Citat: Michele poslato juče u 07:20:29A vi frustrirani sto ne mozete da uhvatite ribu pa vam je sam ostali svet kriv zivite i dalje u vasim mislima.OCIGLEDNO DA SAM SE NA POGRESNOM MESTU OBRATIO ZA POMOC.

Ja ovako isfrustriran postojanjem takvih kao što si ti bih uveo trenutno spaljivanje pribora na oči ribolovca (a u pribor se računa i automobil kojim se došlo na mesto pecanja).
Brzo bi ste se proredili.
Lopurde jedne, idite bre kradite novac iz banke kada se već smatrate mangupima!
#3
avatar_Dubinko
Štapovi za ribolov bele ribe / Odg: Bolonjeze štapovi...
Poslednja poruka Dubinko - juče u 22:41:00
Moj je deklarisan do 15gr, ali je osetno jači. Vrh mu je specifičan jer je na samom kraju (kod vršno sprovodnika) deblji nego na većini bolonjeza. Kako da objasnim, ima mali konus. Kad se vratim sa mora bacam se u potragu.
#4
avatar_pikeman
Dunav, moje more... / Odg: Dan DUNAVA
Poslednja poruka pikeman - juče u 22:38:29

Međunarodni Dan Dunava 29. Jun 2022.

"29. jun" je Međunarodni Dan Dunava i obeležava se u 14 evropskih podunavskih zemalјa potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava. Cilj obeležavanja je da se podigne svest za očuvanje reke kod što većeg broja lјudi i kako da se apeluje na racionalnu upotrebu vodnih resursa. Obeležavanje Dana Dunava se i ove 2022. godine odvija pod sloganom ,,Otkrij Dunav".

Konvencija o zaštiti reke Dunav je osnov za saradnju evropskih država radi zaštite Dunava na čijem slivu živi više od 80 miliona lјudi. Potpisana je 29.06.1994. godine, u Sofiji (Bugarska), od strane podunavskih zemalјa i Evropske unije. Prvi put je ovaj dan obeležen 2004. godine, kada je zvanično doneta odluka o proslavi, na 6. redovnom sastanku ICPDR-a u Beču povodom desetogodišnjice potpisivanja Konvencije. Svih 14 podunavskih zemalјa koje su potpisale Međunarodnu konvenciju o zaštiti Dunava proslavlјaju ovaj dan.

Dunav je druga po dužini evropska reka. Sa svojih 2888 kilometara Dunav povezuje istok i zapad Evrope, Atlantik i Mediteran. Kroz Srbiju njegov tok je dug 588 kilometara, tu se u njega ulivaju Drava, Tisa, Sava, Tamiš, Morava, Nera, Timok... Pored Dunava se u Srbiji nalaze mnogobrojna zaštićena prirodna dobra: SRP,,Gornje podunavlјe", SRP "Karađorđevo", Park prirode "Tikvara", PP ,,Begečka jama", NP ,,Fruška gora", SRP ,,Kovilјsko petrovaradinski rit", SRP "Titelski breg", PIO ,,Ade i odseci kod Slankamena", SRP ,,Deliblatska peščara" i Labudovo okno, NP ,,Đerdap". Stručne ekipe Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode predano istražuju i nova staništa u Podunavlju sa željom da ih zaštite i sačuvaju za buduća pokolenja.

Dunav je sudbinska reka Evrope i vekovima je bio glavna saobraćajnica, kolevka kulture i svedok prvih koraka naše civilizacije. Svedoci burne prošlosti su tvrđave na Dunavu i to: tvrđava u Baču, Petrovaradinska tvrđava, Kalemegdan, Smederevska, Ramska, Golubačka i tvrđava Fetislam, ali i arheološki lokaliteti Donja Branjevina (Crvenokosa boginja), Vinča, Lepenski vir, Trajanova tabla...

Zavod se trudi da najvrednija prirodna dobra dobiju i međunarodni status i priznanje. Na osnovu predloga i studija Zavoda tri prirodna dobra na Dunavu u Vojvodini je dobilo status Međunarodnog močvarnog područja po Ramsarskoj konvenciji (Ramsar Convention) i to: Gornje Podunavlje, Koviljsko petrovaradinski rit i Labudovo okno (deo SRP ,,Deliblatska peščara"). Nacionalni park ,,Đerdap" je takođe 2020.godine dobio ovo vredno priznanje, kao i status ,,Geoparka prirode".

Međunarodni koordinacioni savet UNESKO programa ,,Čovek i biosfera" je 2017. godine doneo odluku u Parizu da rezervat biosfere ,,Bačko Podunavlјe" bude upisan u Svetsku listu rezervata biosfere. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je u saradnji sa Svetskim Fondom za prirodu WWF-om i resornim ministarstvom izradio predlog za nominaciju. Rezervat biosfere ,,Bačko Podunavlјe" je veličine 176.635 hektara i nalazi se na području lokalnih samouprava Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka. Rezervat biosfere "Bačko Podunavlјe" je 2021.godine postao i sastavni deo Prekograničnog rezervata biosfere ,,Mura-Drava-Dunav" (,,Evropski Amazon") prvog zaštićenog područja u svetu koje se prostire kroz pet država: Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju. Predstavlјa jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava, površine 931.820 hektara.

Zavod je u poslednjih desetak godina puno ulagao u promociju prirodnih vrednosti Dunava u Vojvodini i Srbiji. Na Prirodnjačkoj izložbi Zavoda su predstavljene mnogobrojne zaštićene i strogo zaštićene vrste biljaka i životinja koje obitavaju u Podunavlju. Trenutno se može pogledati i tematska izložba ,,Kavijar" čiji je glavni cilj promocija zaštite jesetarskih vrsta riba: jesetre, morune, kečige... Izložba je organizovana u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu. U okviru svoje izdavačke delatnosti Zavod je, kao suorganizator, izdao i dokumentarne filmove koji promovišu prirodu Podunavlja u Srbiji: ,,Reka života – Dunav" (2012.) i ,,Konji Krčedinske ade"(2013). Monografijom: Rezervat biosfere ,,Bačko Podunavlje" – priroda i ljudi (2018), Zavod je u suizdavaštvu sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine, predstavio bogatstvo biološke raznovrsnosti ovog prostora, tradicionalne delatnosti, održivi razvoj i kako da ih očuvamo za buduća pokolenja.

Verujemo da je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, svojim aktivnostima na zaštiti i promociji, pridržavajući se postojećih zakona, uspeo da na najbolјi način utre put zaštiti, očuvanju i promociji prirode srpskog Podunavlja, zaštićenih prirodnih dobara i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, a na korist generacijama koje dolaze.

Više o obeležavanju Dana Dunava 2022. godine i manifestacijama u podunavskim zemljama može da se pročita na sajtu ICPDR-a: http://www.danubeday.org/

dr Oliver Fojkar

Preuzeto sa: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode
#5
avatar_orka
Varaličarski štapovi / Odg: Kupovina varaličarskog št...
Poslednja poruka orka - juče u 21:39:23
Magnetic 8,6ft tb 30-70g . Vrhunski džig štap. Sa alconite karikama je oko 230 evra.
#6
avatar_pkv-pecaroš
Zakoni i propisi / Odg: Presude za prekršaje u ri...
Poslednja poruka pkv-pecaroš - juče u 21:16:58
Meni je interesantno što dotični dođe na forum Sportskih Ribolovaca i pita takvu budalaštinu. Kako da vratim pribor koji sam nedozvoljeno koristio? Pa kako da znamo odgovoriti kada se držimo slova zakona i ne dolazimo u takve situacije. Čudna neka biljka.
#7
avatar_Sax
Zakoni i propisi / Odg: Presude za prekršaje u ri...
Poslednja poruka Sax - juče u 20:52:52
Citat: Michele poslato juče u 07:20:29Lepo sam pitao da li neko zna kakva je procedura oko vracanja pribora i sta zaqkon kaze.
A vi frustrirani sto ne mozete da uhvatite ribu pa vam je sam ostali svet kriv zivite i dalje u vasim mislima.OCIGLEDNO DA SAM SE NA POGRESNOM MESTU OBRATIO ZA POMOC.
100 % na pogresnom. Ko zna koliko si ti i tebi slicni izvadili ispod mere dok nisi popio kaznu.O kolicini da i ne govorim..
#8
avatar_BobaUgalj
Dunavska birtija / Odg: Pitaj ovde ako ne znaš gd...
Poslednja poruka BobaUgalj - juče u 19:11:34
Puno hvala na velikodušnim odgovorima
Pozdrav i bistro svima
#9
Definitivno bolonjez, klen preko jednog kg je vrlo jaka riba. Više puta mi je kidao predveze 0,10 do 0,14 na takmičarcima i nikad više. Akcije do 15gr, u vrh glave do 20 gr. E sad koje dužine, 5 ili 6 metara. Za to si dao premalo informacija. Koja reka u kom delu toka? Ja prefwriram 6tice, kad god uslovibto dozvoljavaju.
#10
Ja imam Triana kbx 2, 6 metara, stap je ekstra power 30to gramac, i meni je pukao vrh, zakacio sam bombu. Ne postiji stap sa boljim balansom, tezak 260grama a baza mu je 147cm. Uhvatio se vrh od nekog Fapsa, s tim sto nije vise 30to gramamc nego 25to gramac.