Autor Tema: Vegler na reci  (Pročitano 1503 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže jamalTopic starter

 • Štukaroš
 • *
 • Vuk od: Maj 2009
 • Poruke: 932
 • Natural Born Fisherman
Vegler na reci
« poslato: 10 Novembar 2019, 21:17:11 »
Veglerom na reci

Pecanje veglerom na reci je nesto sto se jako retko ,skoro I nikako praktikuje u ribolovu kod nas.
Iako se vegleri itekako mogu koristiti na rekama ,nasi ribolovci Ih u sirokom luku zaobilaze. Generalno vegleri se uopste ne koriste u meri koliko bi trebali ni na jednoj nasoj vodi .
Verovatno iz neznanja I neupucenosti a ponajvise sto vecina ribolovaca retko napusta svoju zonu komfora I pokusava nesto novo.
Ribolov ne podrazumeva samo punjenje cuvarke vec je sport koji ima bezgranicno prostora za experimentisanje I ucenje novih stvari ,sto bi nam u ovom slucaju unelo jednu novu dimenziju I uzitak u ribolovu.
Neosporno je da je bolo tehnika (najpopularnija kod nas) u pojedinim slucajevima I uslovima ispred match tehnike, ali imajmo imati u vidu da I vegleri I match tehnika na reci ima svoje benefite o cemu cemo upravo u ovom textu I govoriti.
Za pocetak cemo se povrsno dotaci vrste veglera koji su nama najbitniji I koji se koriste za pecanje na rekama ne troseci previse reci na same plovke, pretpostavljajuci da vecina ribolovaca vec ima neko predznanje,a mnogo opsirnijih informacija o njima vec postoji na internetu .
Isto tako da spomenemo da cemo se kroz text susretati sa pojedinim terminima na engleskom jeziku koje nije lose nauciti zbog kasnijeg baratanja istima ,sto je neophodno pri opisu ove vrste ribolova, jer je engleska njegova I postojbina.

Pa da krenemo

Vegleri

Vegleri se mogu podeliti u vise grupa gde svaka ima svoje specificne modele.
Mi cemo se u ovom slucaju dotaci samo modela interesantnih za pecanje na rekama.

Prvi I bazicni tip vegler plovka se naziva Straight (ravan)vegler.
Ovaj tip plovka je najzastupljeniji ,najednostavniji I u vecini slucajeva najpozeljniji za koriscenje na rekama zajedno sa njegovim debelim bratom(specimen waggler) o kojima ce kasnije biti reci. Radi se o ravnom plovku koji je najcesce napravljen od plastike(crystal weggler),paunovog pera(peacock waggler),raznih vrtsa trski ili sclicnih materijala kojima je vrh obojen zbog vidljivosti .
Podvrsta ovih veglera je Insert (umetnuti )vegler koji je oblikom isti kao straight vegler stim sto kako i samo ime kaze poseduje pri vrhu umetnuti tanji deo cime se povecava osetljivost samog plovka.Ovaj vegler se najcesce koristi na sporijim delovima reke I vodotocima gde je struja blaga I potrebna je dodatna osetljivost za detekciju ugriza.

Bodied (s’telom)veglerI su oni vegleri koji imaju telo ,odnosno zadebljanje u donjem delu kako bi im se povecala nosivost ,stabilnost pri vetru, povecala daljina zabacaja ili pak pecalo kliznim sistemom.
Kod ovih plovaka zbog tela povecava se nosivost a I letacke karakteristike ,sto kod ravnog veglera u vecoj nosivosti ne bi bio slucaj jer bi bio bi predug te ne bi smo mogli koristiti ih u plicim delovima.
Isto tako ovaj plovak moze se koristiti u kliznoj varijanti gde dubina prelazi duzinu komfornog zabacaja fixnim plovkom .
Ova vrsta plovaka se moze naci isto tako u varijacijama sa ravnim gornjim straight delom ili insert umetnutim delom kao sto je to slucaj sa ravnim veglerom.
Sledeci interesantan plovak je specimen ili pellet vegler odnosno vegler za pecanje krupnijih primeraka riba koji je maltene istog oblika kao I ravni odnosno straight vegler samo dosta debljeg tela I napravljen je od malo drugacijeg materijala ,odnosno balse .
U poslednje vreme ovakve plovke prave i sa blagim konusom kako bi ga jos vise prilagodili jakim i velikim rekama pa time mu povecali plovnost i nosivost.
Ovakvi plovci ce biti najinteresantniji kolegama sa brzih,plitkih I turbulentnih reka gde ce oni zasijati u pravom sjaju I uraditi sve ono sto se od njih ocekuje,a to je doci do krupnog ulova ponajvise kada se peca mrena I klen.
Kad smo vec kod klena I mrene da napomenemo da postoji I plovak chubber ili balsa missile koji je jako slicnih karakteristika kao I specimen vegler, odnosno ima odlicnu plovnost zbog svog oblika sargaraepe I moze se koristiti u dosta situacija kao i navedeni plovci.
Radi se generalno o debljim plovcima najcesce napravljenim od balze , kojima je osnovni zadatak zadrzati dobru plovnost u brzim I jakim vodama gde se ocekuju ulovi krupnijih recnih riba .

Otezavanje sistema I samih plovaka
Otezavanje sistema za vegler pecanje na rekama moze se klasifikovati u tri grupe.
Te tri grupe su neke osnove otezavanje ovakvih plovaka, ali najveca prednost ovakvih sistema je upravo ta sto sve vreme mozete menjati sablon i rasporedjivati otezanje vama po zelji jer neke pisane formule u ribolovu nema I samo greske I pokusaji ce vam biti najbolja skola, kako bi ste dosli do dobitne kombinacije u odredjenim uslovima na vodi.

Prvi I osnovni sablon koji se primenjuje za otezavanje veglera je postepeno otezavanje od manjeg olovceta ka vecem .

Ovaj nacin otezavanja veglera je u neku ruku univerzalan jer se njime moze pecati na drop odnosno u propadanju a i na samom dnu.
Pri ovakvom otezavanju veglera pored otezanja koje nosi sam vegler potrebno je postaviti sacmice od manje ka vecoj od udice ka plovku .
U vecini situacija je bolje postaviti vise sacmica iste velicine jer se tako otezani sistem mnogo bolje ponasa u letu ali i u propadanju I privlacenju.
Pocecevsi na primer jednim olovom velicine 10 ,pa zatim olovom velicine 8, zatim na odredjenoj daljini staviti dva olova iste ove tezine pa tri I tako dok ne opteretimo plovak onoliko koliko nam je potrebno.

Drugi nacin opterecivanje veglera je grupisano otezanje ili bulk kako ga englezi zovu.

Naime radi se o sablonu kada veci deo olova koji ide ispod plovka odnosno na najlonu bude grupisan na odredjenoj daljini od udice.Obicno to bude na nekih 40 do 100 cm sve u zavisnosti kakav efekat I prezentaciju zelite dobiti.
Ispod ovako grupisanog otezanja obicno idu jedna,dve ili par malih sacmica(droperi) u velicini 10,8,6 sve u zavisnosti na kakvom mestu pecate,koliko veliki plovak koristite I koji mamac .
Ovaj sistem se uglavnom koristi kako bi smo izbegli sporo propadanje mamca kroz gornje slojeve vode kako bi zaobisli kedera ili ocekujemo krajnje pozitivne udarce.

Treci nacin otezavanja je ravnomerno rasporedjivanje olova gde se pocev od udice pocinje jednom malo manjom sacmicom dok se zatim ka plovku stvaljaju sacme iste tezine najcesce na istom razmaku.
Ovakvo otezavanje je uglavnom najpozeljnije koristiti kad se peca u propadanju I u mirnijim delovima reke osetljivijim insert plovcima.

Isto ne zaboravite da u pojedinim situacijama kada pecate nekim tezim mamcem kao sto je to zrno ili dva zita,secerca,peleta ili slicnim, u plicim delovima reke,ili pak mozda u mirnijim delovima reke mozete izostaviti bilo kakvo otezanje na samom sistemu.
Jednom recju sve male sacmice koje imate na sistemu povuci do samog plovka ili eventualno ostaviviti samo jednu zeljene velicine kakko bi spustili malo brze mamac do samog dna ili sloja vode u kome lovite .

Svi ovi plovci mogu biti bez otezanja ili sa otezanjem sto sve zavisi od vasih afiniteta I potreba pa tako neotezane moramo sami opteretiti I pozicionirati dramlijama dok one otezane mozemo povezati na osnovni najlon raznim konektorima koji se mogu naci u ribolovackim radnjama.

Pojedini prozivodjaci proizvode plovke sa izmenjivim otezanjem tako da ako kupite par razlicitih velicina uvek mozete kombinovati plovke I njihova otezanja sa istim sistemom .Na taj nacin se mozete jako brzo prilagoditi vodi I izbeci fixiranje plovka velikim sacmama koje nekad znaju ostetiti najlon.

Odabir neke vrste i nosivosti ovih plovaka diktiraju niz okolnosti kao sto je to dubina,brzina vodotoka ,mamac ,sama metoda hranjenja ili neki od drugih faktora .
Najgora stvar koja nam se moze desiti u ribolovu je ne koristiti adekvatan vegler za trenutne uslove sto sam ribolov moze uciniti jako neuspesnim, tako da je odabir pravog plovka od vitalnog znacaja za uspesan ribolov.

U otezavanju samog veglera sacmom treba imati u vidu da je u vecini situacija potrebno minimum dve trecine tezine biti na samom plovku.Ove vrednosti mogu I varirati sve u zavisnosti od potreba .
U slucaju da koristite vegler za pecanje na velikim dubinama koristite uvek vegler sa telom(bodied) koji ima vec malo otezenje na sebi.
Sistem je u ovom slucaju najcesce slozen od manjeg ka vecem olovu stim sto imate jedno veliko bulk olovo na koje slajder(bodied vegler sa mali otezanjem u sebi zbog boljeg leta )lezi na 1 metar najcesce daleko od udice.

Veglere isto tako treba koristiti uvek teze nego sto je to slucaj sa standardnim plovcima.
Po nekom ne pisanom pravilu vegleri bi trebali najmanje za trecinu tezi nego li obican plovak koji bi u tim uslovima koristili!

Nemojte brinuti o osetljivosti jer kod veglera vecina otezanja je na plovku a manji deo na najlonu pa tako je I sam otpor ribi smanjen prilikom uzimanja mamca.

Da bi koristili vegler plovke na rekama jedan od najbitnijih faktora je naci balans izmedju njihove plovnosti , tezine,nacina I kolicine njihovog otezavanja.
Plovnost je u ovom slucaju logicno srazmerna njihovoj debljini pa tako sto je vegler deblji njegova plovnost je bolja, sto bi u prevodu znacilo da se deblji vegleri koriste se za brzu I jacu vodu .

Znaci,da ponovimo, kolicina otezanja na plovku I samom sistemu I njihovo pravilno rasporedivanje su stvari koje su jako bitne prilikom pecanja na reci .
Uvek imajte vise sitnih sacmica na sistemu kako bi ste mogli menjati njihov raspored ka ili od plovka kako bi ste uvek mogli experimentisati sa sistemom.

Pecanje na reci veglerom je dosta specificno I ono sto vecina ribolovaca ne razume je kako pecati veglerom na reci a nemati stomak,kako reagovati na vreme ,kako skupljati stomak a ne daviti ga , ne pomerati ga pa tako kvariti prezentaciju, ili kako mozda usporiti ovakav sistem gde je voda brza.

Kako onda koristiti vegler na reci.

Da bi smo poceli pecanje veglerom na nekoj reci sam pocetak se ne razlikuje mnogo od pecanja veglerom na stajacicama ili bilo kojim drugim plovkom .
Moramo prvo odrediti dubinu .
Vecina nas zna da se to radi specijalnom sondom isto kao I na jezeru .
Sondu mozete I sami napraviti od malog picker olova velicine 10 15 gr sa vrtilicom tako sto cete okce vrtilice smanjiti kljestima I na nju tako navuci silikonski bozir.Sve sto trebate kasnije uciniti jeste navuci bozir nanize zakaciti udicu za virblu vratiti bozir navise do udice I tako zakljucati udicu moguceg ispadanja u toku sondiranja.
Prilikom sondiranja zbog protoko vode verovatno necemo biti tacni u centimetar kao sto je to slucaj na jezerima ali to nije jako bitno u ovom slucaju.
Nakon odredjivanju dubine biramo dubini na kojoj cemo pecati.
U slucaju da pecamo na samom dnu u jacem toku plovak dizemo iznad postojece dubine.Koliko cemo pecati dublje od postojece dubine sve zavisi od jacine toka ,velicine plovka, kolicine I velicine otezanja na samoj liniji.
Cela poenta pecanja na dnu u jakom toku veglerima je ta da je potrebno jedan deo sistema vuci po samom dnu I na taj nacin samo otezanje ce usporavati plovak.
Sad vam je verovatno i jasno zasto je toliko bitna velicina,oblik plovka i nacin njegovog otezavanja na reci.

Englezi bi rekli overdepth pecanje odnosno pecanje preko postojece dubine.
Na ovaj nacim mi cemo uspeti usporiti ceo sistem I tako uciniti nasu prezentaciju prirodnijom .
Pri ovakvom pecanju je totalno pogresno otezati vegler kao sto bi to uradili na stajacicama do same antene ili obelezenog dela.
Pri ovakvom pecanju vegleru se daje mnogo vise vazduha tako da sacmice koje se vuku po recnom dnu nisu u stanju potopiti plovak vec on svojom plovnoscu uspeva vuci ceo sistem za sobom .
Stim u vezi preveci sistem I odredjujuci raspored i kolicinu olova na liniji morate imati jasnu sliku sta ce se vuci po dnu i kako sistem zelite otezati u odnosu na ciljanu ribu,protok vode ili slicno.

Velicina veglera igra ovde jako bitnu ulogu!

Velicina plovka je bitna ne samo zbog komotnog zabacivanja i odrzavanja na povrsini vec I zbog jedne druge stvari.
U toku pecanja veglerom na reci desice se cesto da na najlonu imate stomak. Dok god taj stomak ne bude isao ispred plovak sve ce bitu u redu.Medjutim kada se desi da stomak pocinje da pretice plovak on ce ubrzati samo kretanje plovka ,logicno I mamca I tako pokvariti I vasu prezentaciju, jer svi znamo da su donji slojevi vode na reci sporiji nego li oni gornji.
Pri ovakvim situacijama je potrebno blagim trzajem napraviti kontakt stapa I plovka I na tan nacin skupljati visak najlona .

To je jos jedan razlog zasto je potrebno koristiti teze veglere ,jer je logicno da cete ovakvim povlacenjem vece veglere manje skretati sa svoje putanje nego li one lakse.

Zabacivanje je potpuno isto kao I na jezerima ovim sistemima, potrebno je zaustaviti ceo sistem pre pada u vodu kako bi se ceo sistem ispravio.

Jos jedan nacin kako izbeci stomak na najlonu je da vegler uvek zabacujete pod malo vecim uglom nizvnodno.
Ovo se radi iz prostog razloga sto ce pri ovakvom zabacivanju najlon uvek ostajati iza plovka I time izbegli cesta pojavljivanja stomaka na najlonu.
Nepisano pravilo je da sto je jaci tok peca se pod vecim uglom nizvodno.

Koristite uvek plivajuce najlone I drzite stap vislje ali ne previsoko kao kad pecate bolonjezom, u nekom umerenom visljem polozaju kako ne bi previse najlona lezalo na povrsinu vode I tako pravio nepotrebno stomak.

U slucaju da duva vetar a tok je ravnomeran mozete I potapati najlon ako zelite.

Pri voznji veglera potrebno je svremena na vreme praviti blagi kontakt sa njim, pustati I ga nizvodno I tako “hraniti” najlonom sve vreme.
Ovakvi kontakti uslovice propadanje veglera koje ne treba da vas brine.Ponekad je cak i pozeljno jer ce usloviti podizanje mamca kada se mnogo puta riba odluci da ga uzme.
Drzite preklopnik sve vreme otvorenim I slucaju da trebate kontrirati samo spustite prst na obod sulne I kontrirajte.Nakon ubadanja ribe vratite preklopnik u pocetni polozaj I krecete sa izvlacenjem ribe.
Prilikom kontre isto tako ne kontrirati navise jer ce te tako usporuti vasu kontru I imali bi ste ceste promasaje.Kontrirajte otklonom ruke u stranu ili sa blagim otklonom ruke u stranu I u visinu.Na taj nacin ce te izbeci promasaje.

Kada se I zasto odluciti za pecanje veglerom na reci.

Pecanje vegler plovcima I njihovim sistemima je najbolje I najpreporucljivije kada se hrani prackom raznim partiklima,crvima,kasterima , kada se lovi mrena I kad je potrebno da se mamac vuce po recnom dnu.
Englezi ovaj nacin hranjenja nazivajo loosefeed ,neki slobodan prevod bi bio razbacano ili rastresito hranjenje !
Posebno preporucljivi pri manjim vodostajima u toplijem delu godine kada je riba uglavnom u plicim I brzim delovima reke gde je dno neravnomerne dubine, kada je riba sumnnicava na brzo propadajuce mamce koji blizu sebe imaju dosta olova .
Obicno to budu ulazi ili izlazi iz virova gde se dubina naglo smanjuje ili povecava gde uglavnom bolo sistemi nemaju adekvatnu primenu zbog relativno grupisanog otezanja .
U ovakvim uslovima mozete sva olovca sa sistema povucu na plovak I tako plasirati vas mamac na sistemu bez ikakvog otezanja pa na taj nacin tako se doviti simnjicavim ribama.

Prednost veglera u ovim situacijama je visestruka.Mozete pecati u dosta plicim delovima neravnomerne dubine na velikim distancama izbegavajuci tako cesta kacenja o dno i nemogucnost kontrole, sto bi bio slucaj sa bolo sistemom .Vas plovak nosi u ovakvim situacijama vise otezanja tako da cete kacenja I nepravilnga grebanja o neravnomerno recno dno smanjiti na minimum a u isto vreme postici zavidne daljine.

Isto tako ovakvo pecanje I hranjenje je jako brzo I dinamicno sa dosta udaraca, jer barate dosta kracim stapovima kojima se lako I brzo radi,koje za vreme pecanja I hranjenja mozete I ostaviti na drzace koje ste zaboli kraj sebe jer ponavljamo nije potrebno imati totalnu kontrolu nad plovkom sve vreme kao sto je to slucaj za bolonjezom.

Samo pecanje partilklima i prackom smo opisali u jednom od predhodnih postova sa naslovom Pecanje na zitarice.

Istu metodu mozete koristiti I za crve kastere ili neke druge mamce.

Licno volim da kombinujem zive mamce sa nekim partiklima jer crvi I kasteri obicno ne stoje dugo na jednom mestu.Budu ili pojedeni od strane sitnije ribe ili bivaju odneseni vodotokom.
Kombinacije mamaca mogu biti raznovrstne, poput recimo hranjenje kasterima I zitom,konopljom i secercem,crvima i ribnjackim peletom ili cak peletim za domace zivotinje koji se mogu naci I poljoprivrednim apotekama,
Znaci bilo kojom kombinacijom za koju verujete da ce dati rezultate.

Ovakvim nacinom pecanja bicete odusevljeni kada uspete stvoriti takmicenje izmedju riba I tako ih dici na samu povrsinu, kada udarci I nestajanje plovka budu skoro sa samim padom plovka u vodu !
Nista manje uspesno mozete pecati ovakvim plovcina I na travu kada lovite klena, mrenu ili skobalja u bistrim i plitkim vodama ili pak mozda klena na voce ili neke druge prirodne mamce.
Mogucnosti su stvarno razlicite I zavise ponajvise samo od vase kreativnosti.

Stapovi koji se koriste za ovakvo pecanje su uvek u duzni od 3,9 I 4,2 metra.
Kraci model je najpozeljni biti standardan mec stap za neko finije I neko generalno pecanje kojim mozete uzivati u raznovrstnom ulovu a u isto vreme izvuci I vece primerke riba,dok je model od 4,2 metra pozeljan biti u power verziji za koriscenje tezih I velicih plovaka u nasem slucaju specimen veglera I onima sa telom na vecim distancama.
Masinice prilagodjene stapu i ribama najcesce velicine 2 ili 3.

Najloni u vecini situacija plivajuci, za klasican model stapa najpozeljnije je u debljini od 016-018 mm dok za power verziju stapa pozeljno je koristiti ne manji od 018mm pa navise uz ,obavezno koriscenje vrtilice I tanjih predveza od 25 cm pa navise .
Iz ovog texta vidimo da pecanje veglerom na reci nije uospte losa tehnika za probati, I mozda cete upravo ovaj nacin uloviti neke od najdrazh I najvecih ulova I uneti vam neki novi pogled o ribolovu na rekama.

Mrenarosi I zelimo vam puno lepih ribica u narednom periodu!
Bistro !!!

   smiley033   :bye:
Natural Born Fisherman
The Chinese say that every day spent fishing is another added on to your life

Van mreže alehandro

 • Smuđaroš
 • *
 • Vuk od: Apr 2013
 • Poruke: 354
 • Lokacija: pozarevac
Odg: Vegler na reci
« Odgovor #1 poslato: 11 Novembar 2019, 10:06:35 »
Lep tekst Jamal. Ja imam match štap ali pošto u zadnje vreme pecam samo na reci, skoro da ga nisam koristio. Problem mi je uvek raspored olova jer ribe ima u plićaku, često na manje od metar dubine. I kad treba da promenim dubinu, ako nije klizni plovak onda to traži vremena.

Sent from my moto g(6) plus using Tapatalk


Van mreže jamalTopic starter

 • Štukaroš
 • *
 • Vuk od: Maj 2009
 • Poruke: 932
 • Natural Born Fisherman
Odg: Vegler na reci
« Odgovor #2 poslato: 11 Novembar 2019, 20:30:42 »
Hvala drugare valjda ce ovo da pomogne nekome i malo da ukloni predrasude kod ljudi.
Ovakvo pecanje je stvar samo navike i vestine dok se uhoda.Nista nije posebno drugacije od bilo kog drugog plovkarenja samo kad se ispostuju navedena pravila.
Nadam se  da ce i tebi pomoci na tvom terenu i ostvariti dobre rezultate.
Vredi da se proba .
U ribolovu mora samo da se veruje u ono sto se radi i da se radi po nekim smernicama .U tom slucaju uvek dodje nagrada .
Natural Born Fisherman
The Chinese say that every day spent fishing is another added on to your life

Van mreže Nemoo

 • Kederaš
 • *
 • Vuk od: Feb 2015
 • Poruke: 15
 • Lokacija: Dunav
Odg: Vegler na reci
« Odgovor #3 poslato: 12 Novembar 2019, 21:55:17 »
Odličan tekst kolega, što reći osim toga da se divim tvojoj nesebičnosti da s nama podjeliš nova znanja i tako nam proširiš vidike. Svaka časi i hvala za divne postove!

Van mreže jamalTopic starter

 • Štukaroš
 • *
 • Vuk od: Maj 2009
 • Poruke: 932
 • Natural Born Fisherman
Odg: Vegler na reci
« Odgovor #4 poslato: 27 Novembar 2019, 23:23:40 »
Hvala kolega  tebi na lepim recima.
Plovak mi je prva ljubav i najveca ,kasnije sam zavoleo  i fider, ali gledao sam da  jednu od ovih disciplina  ne zapostavim iako se to nekada pomalo i desavalo.   smiley033 :bye: :tongue: :clap2:
 

 
 Spojene poruke: 19 Januar 2020, 21:35:51

Natural Born Fisherman
The Chinese say that every day spent fishing is another added on to your life

 

 • Efikasna energija - Portal posvecen energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije
 • List Ribolov
 • Smuki Mrdalice
 • Sportski Ribolov
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing