Oblik antene za plovak

Započeo chmi, 01 Februar 2012, 13:43:13

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

chmi

Ovih dana sredjujem pribor, vezem udice i sl, i gledam plovke. Antene im se dosta razlikuju, ne samo po debljini nego i po duzini. Znam da je plovak osetljiviji sto je antena tanja (manje olova je potrebno) ali cemu sluze dosta debele antene na relativno malim plovcima(tezine manje od 1g)? Gledao sam filmove gde Bob Nudd savetuje da se koristi deblja antena ako se peca na tezi mamac (glista, secerac, pelet), ali imati deblju antenu na plovku od 0.6g nego na Cralusso torpedu je, po meni, bas bezveze. Ali svaki proizvodjac imaa u ponudi plovke sa bas debelim antenama, kao npr ovaj
http://www.wmac.co.uk/index.php?main_page=popup_image&pID=2130
Koja je funkcija takve antene?
Mi smo besni, oni su bolesni - B. Pekic - Besnilo

orka

Na malo vecoj daljini tanke antene se slabije vide..,zato se recimo na drini uglavnom koriste plovci sa debelim antenama..,prvenstveno zbog lakseg uocavanja trzaja,a trebalo bi i da su plovci stabilniji sa kracom i debljom antenom...,cini mi se da su plovci sa debelom antenom na manjim gramazama za one koji ne vide dobro,pa nece da se muce skiljeci u plovak...za svakog po nesto..drugo objasnjenje nemam  :lol: ..

chmi

Posle dosta googlanja nasao sam par objasnjenja. To su obicno plovci za komercijale gde se peca krupna riba (saran). Deblja antena sluzi da se eliminusu "line bites" tj lazna signalizacija plovka kada se riba ocese o sistem u vodi. Ali mi opet nije jasno zasto na mali plovak (0.3g) stavljati toliku antenu? Ispadne da ce olovo koje stoji najblize udici imati oko trecine ili polovine ukupne tezine olova. Da li neko koristi takve plovke?
Mi smo besni, oni su bolesni - B. Pekic - Besnilo

orka

primetio sam da ih dosta koriste penzioneri  :lol: :cheesy:   

VooDoo_Chile

Citat: chmi poslato 02 Februar 2012, 09:27:36
Da li neko koristi takve plovke?
:bye:
Lagani štek sistemi su nekad neophodni čak i za krupnu ribu. To je najčešće na veoma plitkim komercijalama, jer se i na takvim vodama nekad traži malo opterećenja. Kako se peca krupna riba, imamo potrebu za debljim najlonima, jačim udicama, pa i plovcima. Prilikom "silovanja" krupne ribe, pa još više puta za redom, kada agresivno jede, potreban je izdržljiv i robustan plovak. Ovom prilikom se koriste često veći mamci koji ili opterećuju plovak, ili "drljaju" po dnu, što opet davi plovak. Ovo se rešava debelom antenom. Lažni udarci su na laganom sistemu češći, pa otud još jedna potreba za debljim antenama.
Jasno?

Fugu

Englezi veliku pažnju poklanjaju ribolovu na marginama, tj.  priobalnom delu jezera (komercijale) koje je obraslo trskom ili nekim drugim rastinjem, takođe tu je voda veoma plitka, pa otuda potreba za korišćenjem ovih plovaka  :ok: .

http://www.maggotdrowning.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=86128&whichpage=1

chmi

Aha otprilike sam se ubedio.
Da li bi ovakvi plovci bili dobar izbor za npr prolecno pecanje po malim kanalima za navodnjavanje i sifon kanalima ribnjaka? I tamo se peca neposredno uz trsku, na relativno malim dubinama a cesto iznenadi saran. Ili bi pak bilo bolje ici sa nekom tanjom osetljivijom antenom, koja moze lako da se zameni ako dodje do pucanja?
Mi smo besni, oni su bolesni - B. Pekic - Besnilo

zivko_89

Kad pecam nocu a potreban mi je lak plovak ja biram plovak sa antenom vece debljine da bi tu mogao staviti deblju ampulicu da bi bio bolje uocljiv kad mi se prispava... :lol: :lol:
..od kolevke do groba najlepse je pecarosko doba...

Nemanja85

Ja bih se nadovezao da treba obratiti paznju i za boju antenice.Milion puta mi se desavalo da skobalj na bistroj vodi nece da uzima sa crvenom antenicom, promenim na svetlo zelenu (ali ne florescentnu) pocne da uzima, tako da je po meni i to dosta bitno. :wink:

chmi

Hm to za boju mozda vazi na bistrim rekama ali na onima gde ja pecam sigurno ne.
A cemu sluze ekstremno dugacke antene, sem za lov na testo?
Mi smo besni, oni su bolesni - B. Pekic - Besnilo

zivko_89

Ja plovke sa dosta dugackom antenom koristim kad pecam na dunavu a kad je dosta vetrovito i kad ima talasa...onda biram plovak sa sto tanjom antenom, a da je duzine 4-5 cm...bolje ga vidim, nema talasi da ga dave, a sa druge strane je osetljiv za udarac ribe...mada cu uskoro lupiti feeder stap pa tako kad krene vetar ja batalim plovkarenje... :lol: :rolleyes:
..od kolevke do groba najlepse je pecarosko doba...

chmi

Ok za talase ali sam vidjao plovke sa bas ogromnim antenama (do 10 cm). Gledao sam link gde lik objasnjava da je to za lov na testo jer kako se testo topi antena sve visi isplivava i zna kada se skroz otopilo pa ga menja. Imam i ja par plovaka sa takvim budzastim antenama ali ih nisam koristio
Mi smo besni, oni su bolesni - B. Pekic - Besnilo

zivko_89

Ima logike, mada ja to ne koristim, milim na testo... :lol:
..od kolevke do groba najlepse je pecarosko doba...

maric1

Pa pretpostavljam da su ti sa dugim antenama iskljucivo za jezera..znam da na Drini pecamo na plovke od 6 gr sa debljim antenama jer se peca na 25-30m

zivko_89

Pa moze i za reke da se koristi ali gde se ne peca daleko...
..od kolevke do groba najlepse je pecarosko doba...

Teme sličnog naslova (10)