RIBOLOV PRIRODNIM MAMCIMA > Ostale ribe...

Klen na žive mamce

(1/11) > >>

Ad fines:
 Poznato je da je klen kao i covek pravi svastojed: meso, salata, slatkisi, voce... Kako ga najcesce lovite kada su u pitanju prirodni mamci, na koje mamce i koje tehnike, u koje doba godine?

 Ja sam ga samo leti lovio, na Toplici kada sam odlazio na selo na raspust. Mamci su mi najcesce bili skakavci, ose i larve krompirove zlatice, repic ribice, punoglavaci i gusenice.

  Na osu i skakavca sam pecao iskljucivo danju po zescem suncu. Isao sam uvek na jedno mesto, sa viseceg niskog mosta. Voda je u tom delu bila izmedju 0.5m i 1m dubine a malo nizvodno je pocinjao brzak, ispod kojeg su bili virovi i malo vece dubine. Grane vrbe koje su se nadvijale nad mostom i vodom pretstavljale su mi odlican zaklon, sto je veoma bitno u lovu klena.
 Najcesce sam lovio na skakavce, koje sam hvatao na obliznjoj livadi, i najbolji su mi bili (a i klenu) zelenkasto-zuti sa drecavo zutim stomakom. Kada dodjem na most, sednem, primirim se jedno 15-ak minuta (most se uzasno ljuljao i sajle su skripale). Kada procenim da se situacija smirila (ako je voda ekstra bistra vide se klenovi kako krstare ispod povrsine) lagano i tiho zabacujem sistem (udica 8 direktno vezana na najlon 0.14 i plovak na oko 70-ak cm iznad zbog zabacaja). Ako vidim klena gledam da mu bacim mamac iza ledja, koga ovaj  hvata u okretu bez razmisljanja. Ako ga ne zgrabi odmah (a to se najcesce desava ako mamac padne ispred njega ili ga nosi voda) klen zna da kruzi oko mamca a vrlo cesto da ga uzme i pljune, ali to mi se desilo 2-3 puta i posle toga sam bio veoma brz na kontri.
 Ako ih ne vidim bacam nasumice, pretrazujem teren, uz obalu jednu-drugu, na sredini. Nekada odmah posle bacanja, ako se nista ne desi, izvadim mamac, sacekam malo, pa bacam ponovo (ovako sam dobijao najkrupnije  oko 500gm) a nekada i pustim da voda nosi mamac pa povremeno ga cimnem jer pocne vremenom i da tone. Tada zna da udari u povlacenju. A kada udari na 50 metara pa kada krene da se izbacuje iz vode  :tongue:  :tongue:. Na isti ovaj nacin pecao sam i na osu, samo sto na nju nisam imao manje od 200gm

 Uvece se obicno preselim ispod brzaka u virove gde koristim larve krompirove zlatice, punoglavce ili repic ribice. Dodam olovce na isti onaj sistem, zabacim u vir blizu obale i cekam. Povremeno pomerim malo ili cimnem da privucem paznju.

 Inace klen je lepa riba, koja je u mnogim delovima Toplice istrebljena delovanjem "dobrih ljudi". Na potezu na kojem sam ja pecao ga je jos uvek imalo iako su i tu operisale ekipe tipa: dvojica drze mrezu a ostali teraju ribu u istu. A s obzirom da klen sporo raste a u malim rekama ga je lako naci i upecati apelujem na Vukove koji ga budu pecali na malim rekama da mu postede zivot jer ga zasluzuje zbog raznolikog nacina na koji ga mozemo upecati  :tongue: :tongue:

limovac74:
Ne mogu da verujem da se neko setio klena!!!Ad fines  :tongue: .Hteo sam u par navrata da počnem temu o ovoj atraktivnoj ribi,i istovremeno da obaspem paljbu na vukove južno od Dunava.Toliko lovljena riba a tako malo pisano o njoj na ovom forumu(pa gde ste klenaroši!!).Moja riba broj jedan do pre deset godina.
Moja omiljena tehnika na manjim tekućicama,a pecao sam na Uglješnici,Jasenici kod Kg-a i Labu na Kosovu,je pecanje titrajem na pec.Štap petljaš od 3,5m ili 4m maksimalno.Najlon 0.14-0,16 ,direktno vezana udica 12-8 zavisno od mamca,monofil kraći od štapa 1-1,5m i onda se tiho prilazi mestu.Mamac majska buba u aprilu,a kasnije skakavac,svici,popci,mali rovci,krompirova zlatica.Kad se zabaci mamac,blagim pokretima štapa se udahne život mamcu i provocira glavonja.Ako je voda bistra i plitka, ako se ne javi za par minuta idem dalje.Ako je voda mutnija i dublja ova metoda nije tako efikasna ,ali u tom slučaju treba biti uporniji na jednom mestu i ostati i do 3,4 min.Bitno je da odeća bude kamuflažna i da se mestu što tiše prilazi.Ako klen oseti prisustvo čoveka nema te sile da će da zagrize.Za jedan dan sam znao promeniti x mesta i obići po nekoliko kilometara reke.Ova tehnika je izdašna do sredine jeseni  :thumbup: :thumbup:

žex.rašeta:
Svaka čast  :clap2: za ovu temu !
Klen je prva riba koju sam kao klinac pecao i ostala mi je duboko urezana u sećanju jer smo merili naše kapitalce kao deca a bili su od 500-800gr ali i sitniji ! Odrastao u Slav.Požegi i reka Orljava mi je bila na 500m !
Preko leta je vodostaj nizak i između dve brane gde smo se kupali bilo je oko 2km kojih sam kroz vodu prošao milion puta sa štapom u ruci ! Takmičarac od 4m tanak najlon plovak 2-3gr,sitna olovca i sitna udica ! oko vrata torbica sa 2-3 kutije šibica u kojima su bili skakavci ( uhvaćeni na nasipu Orljave )! Čuvarka ( tanka platnena vezana oko struka) i polako spuštanje peške kroz vodu !Dubina je bila od 0,5 - 1,3m ! okretanje levo i desno i zabacivanje u jednu i drugu stranu i kontre klenovima čini mi se sanjam i sada ponekad ! Dolazak do brane nizvodno ( u naselju Babin Vir ) i drugare koji se kupaju i  :eek: moj ulov nema cenu !
Javljaju mi neki drugari iz Požege da Orljava sada ponekad preko leta skoro presuši i .....stegne me nešto.... sećajući se onih lepih trenutaka mojih prvih izlazaka u ribolov !  smiley033

limovac74:
Nema boljeg osećaja nego kad glavonja dođe do skakavca a onde ga strpa u usta i  brzinom svetlosti zagrabi u dubinu,a najlon od naglog zatezanja napravi zvuk ,sličan zvuku žice na gitari. Ponekad priđe mamcu samo ga gurne ustima ,a ne strpa ga u usta i ode,a adrenalin samo bukti...Onda se posle par desetina sekundi ustremi na mamac  :smiley: Da tema su prirodni mamci.Osim onih insekata koje sam spomenuo ,tu je i žabica,mali keder,repić od ribice.Top mamci po meni za kasnu jesen i zimu su crv iz panja i pileća đžigerica naročito ona okruglasta žlezda na đžigi.Tada ga lovim na kratki bolonjez lagani plovak(sa neupadljivim bojama-drvene boje,čak sam išao dotle da sam skidao boju sa balze plovka i samo ga posle  lakirao da ne pije vodu).Tada se traže duboka mesta sa mirnim tokom i mamac je plasiran na dnu ili tik iznad dna.  :takoje: :takoje:

zivko_89:
I ja kad sam bio manji klena sam pecao na Vilinog konjica...hvatali smo dosta ali su svi bili do 300-400gr....kasnije smo batalili to pa smo poceli pecati na visnju,tresnju. a kasna u kasnu jesen na grozdje...u Timoku ga ima dosta i ima odlicnih mesta...uvek ga pecam u drugoj obali ispod vrba koja se nadviju nad vodu...prelepa riba za pecanje... :takoje: :tongue:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju