Vukovi sa DUNAVA

RIBOLOV PRIRODNIM MAMCIMA => Ostale ribe... => Temu započeo: Ad fines 27 Februar 2011, 09:39:04

Naslov: Klen na žive mamce
Poruka od: Ad fines 27 Februar 2011, 09:39:04
 Poznato je da je klen kao i covek pravi svastojed: meso, salata, slatkisi, voce... Kako ga najcesce lovite kada su u pitanju prirodni mamci, na koje mamce i koje tehnike, u koje doba godine?

 Ja sam ga samo leti lovio, na Toplici kada sam odlazio na selo na raspust. Mamci su mi najcesce bili skakavci, ose i larve krompirove zlatice, repic ribice, punoglavaci i gusenice.

  Na osu i skakavca sam pecao iskljucivo danju po zescem suncu. Isao sam uvek na jedno mesto, sa viseceg niskog mosta. Voda je u tom delu bila izmedju 0.5m i 1m dubine a malo nizvodno je pocinjao brzak, ispod kojeg su bili virovi i malo vece dubine. Grane vrbe koje su se nadvijale nad mostom i vodom pretstavljale su mi odlican zaklon, sto je veoma bitno u lovu klena.
 Najcesce sam lovio na skakavce, koje sam hvatao na obliznjoj livadi, i najbolji su mi bili (a i klenu) zelenkasto-zuti sa drecavo zutim stomakom. Kada dodjem na most, sednem, primirim se jedno 15-ak minuta (most se uzasno ljuljao i sajle su skripale). Kada procenim da se situacija smirila (ako je voda ekstra bistra vide se klenovi kako krstare ispod povrsine) lagano i tiho zabacujem sistem (udica 8 direktno vezana na najlon 0.14 i plovak na oko 70-ak cm iznad zbog zabacaja). Ako vidim klena gledam da mu bacim mamac iza ledja, koga ovaj  hvata u okretu bez razmisljanja. Ako ga ne zgrabi odmah (a to se najcesce desava ako mamac padne ispred njega ili ga nosi voda) klen zna da kruzi oko mamca a vrlo cesto da ga uzme i pljune, ali to mi se desilo 2-3 puta i posle toga sam bio veoma brz na kontri.
 Ako ih ne vidim bacam nasumice, pretrazujem teren, uz obalu jednu-drugu, na sredini. Nekada odmah posle bacanja, ako se nista ne desi, izvadim mamac, sacekam malo, pa bacam ponovo (ovako sam dobijao najkrupnije  oko 500gm) a nekada i pustim da voda nosi mamac pa povremeno ga cimnem jer pocne vremenom i da tone. Tada zna da udari u povlacenju. A kada udari na 50 metara pa kada krene da se izbacuje iz vode  :tongue:  :tongue:. Na isti ovaj nacin pecao sam i na osu, samo sto na nju nisam imao manje od 200gm

 Uvece se obicno preselim ispod brzaka u virove gde koristim larve krompirove zlatice, punoglavce ili repic ribice. Dodam olovce na isti onaj sistem, zabacim u vir blizu obale i cekam. Povremeno pomerim malo ili cimnem da privucem paznju.

 Inace klen je lepa riba, koja je u mnogim delovima Toplice istrebljena delovanjem "dobrih ljudi". Na potezu na kojem sam ja pecao ga je jos uvek imalo iako su i tu operisale ekipe tipa: dvojica drze mrezu a ostali teraju ribu u istu. A s obzirom da klen sporo raste a u malim rekama ga je lako naci i upecati apelujem na Vukove koji ga budu pecali na malim rekama da mu postede zivot jer ga zasluzuje zbog raznolikog nacina na koji ga mozemo upecati  :tongue: :tongue:
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: limovac74 20 Mart 2011, 16:14:25
Ne mogu da verujem da se neko setio klena!!!Ad fines  :tongue: .Hteo sam u par navrata da počnem temu o ovoj atraktivnoj ribi,i istovremeno da obaspem paljbu na vukove južno od Dunava.Toliko lovljena riba a tako malo pisano o njoj na ovom forumu(pa gde ste klenaroši!!).Moja riba broj jedan do pre deset godina.
Moja omiljena tehnika na manjim tekućicama,a pecao sam na Uglješnici,Jasenici kod Kg-a i Labu na Kosovu,je pecanje titrajem na pec.Štap petljaš od 3,5m ili 4m maksimalno.Najlon 0.14-0,16 ,direktno vezana udica 12-8 zavisno od mamca,monofil kraći od štapa 1-1,5m i onda se tiho prilazi mestu.Mamac majska buba u aprilu,a kasnije skakavac,svici,popci,mali rovci,krompirova zlatica.Kad se zabaci mamac,blagim pokretima štapa se udahne život mamcu i provocira glavonja.Ako je voda bistra i plitka, ako se ne javi za par minuta idem dalje.Ako je voda mutnija i dublja ova metoda nije tako efikasna ,ali u tom slučaju treba biti uporniji na jednom mestu i ostati i do 3,4 min.Bitno je da odeća bude kamuflažna i da se mestu što tiše prilazi.Ako klen oseti prisustvo čoveka nema te sile da će da zagrize.Za jedan dan sam znao promeniti x mesta i obići po nekoliko kilometara reke.Ova tehnika je izdašna do sredine jeseni  :thumbup: :thumbup:
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: žex.rašeta 20 Mart 2011, 16:42:32
Svaka čast  :clap2: za ovu temu !
Klen je prva riba koju sam kao klinac pecao i ostala mi je duboko urezana u sećanju jer smo merili naše kapitalce kao deca a bili su od 500-800gr ali i sitniji ! Odrastao u Slav.Požegi i reka Orljava mi je bila na 500m !
Preko leta je vodostaj nizak i između dve brane gde smo se kupali bilo je oko 2km kojih sam kroz vodu prošao milion puta sa štapom u ruci ! Takmičarac od 4m tanak najlon plovak 2-3gr,sitna olovca i sitna udica ! oko vrata torbica sa 2-3 kutije šibica u kojima su bili skakavci ( uhvaćeni na nasipu Orljave )! Čuvarka ( tanka platnena vezana oko struka) i polako spuštanje peške kroz vodu !Dubina je bila od 0,5 - 1,3m ! okretanje levo i desno i zabacivanje u jednu i drugu stranu i kontre klenovima čini mi se sanjam i sada ponekad ! Dolazak do brane nizvodno ( u naselju Babin Vir ) i drugare koji se kupaju i  :eek: moj ulov nema cenu !
Javljaju mi neki drugari iz Požege da Orljava sada ponekad preko leta skoro presuši i .....stegne me nešto.... sećajući se onih lepih trenutaka mojih prvih izlazaka u ribolov !  smiley033
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: limovac74 20 Mart 2011, 17:06:51
Nema boljeg osećaja nego kad glavonja dođe do skakavca a onde ga strpa u usta i  brzinom svetlosti zagrabi u dubinu,a najlon od naglog zatezanja napravi zvuk ,sličan zvuku žice na gitari. Ponekad priđe mamcu samo ga gurne ustima ,a ne strpa ga u usta i ode,a adrenalin samo bukti...Onda se posle par desetina sekundi ustremi na mamac  :smiley: Da tema su prirodni mamci.Osim onih insekata koje sam spomenuo ,tu je i žabica,mali keder,repić od ribice.Top mamci po meni za kasnu jesen i zimu su crv iz panja i pileća đžigerica naročito ona okruglasta žlezda na đžigi.Tada ga lovim na kratki bolonjez lagani plovak(sa neupadljivim bojama-drvene boje,čak sam išao dotle da sam skidao boju sa balze plovka i samo ga posle  lakirao da ne pije vodu).Tada se traže duboka mesta sa mirnim tokom i mamac je plasiran na dnu ili tik iznad dna.  :takoje: :takoje:
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: zivko_89 20 Mart 2011, 17:08:11
I ja kad sam bio manji klena sam pecao na Vilinog konjica...hvatali smo dosta ali su svi bili do 300-400gr....kasnije smo batalili to pa smo poceli pecati na visnju,tresnju. a kasna u kasnu jesen na grozdje...u Timoku ga ima dosta i ima odlicnih mesta...uvek ga pecam u drugoj obali ispod vrba koja se nadviju nad vodu...prelepa riba za pecanje... :takoje: :tongue:
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: žex.rašeta 20 Mart 2011, 17:20:10
Klen se pecao sa mosta veoma uspešno na one crveno crne insekte što napadaju šljivu ( čini mi se )! Znali smo da odemo u obližnju baštu i sa jednog drveta skinemo po 50-tak tih insekata! idu kao kolonija jedna za drugom u nizu! Nadam se da neko shvata na šta mislim !  :ok: mamac za klena !  smiley033
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: limovac74 20 Mart 2011, 18:39:38
Zex.raseta čestitke na 1000 postova  :bye: :ok: .Nisam siguran na koje insekte misliš,dodao bih meso od raka i zelenog skakavca( onaj veliki što leti kao lud i dobar je mamac za soma a još luđe ujeda za prst  :rolleyes: )kao selektivni mamci za krupne glavonje.Naravno tu su i gliste,snop crvića ali će njih i sitniji komadi da lapnu  :rolleyes:
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: Lepi Dzoni 05 April 2011, 15:34:19
kao sto rece zex.raseta svaka cast za temu :clap2: :tongue: :ok:
Klen je krivac sto sam danas zaljubljenik u pecanje :takoje:
os 90' do 2000' sam svakog leta bio na Ibru u Raskoj i pecao ga... Bolonjez, najlon 014-016 plovak od oko2-3 gr, okrugla sitna olovca udica 12(cini mi se) :smiley:
Za mesto smo obicno birali delove gde se drvece nadvija nad vodom, dubina oko 1,5-2m. mamac da "cese" dno i vozi misko :ok:
e sto se tice mamaca, sve sto su kolege navele je  :ok: stim sto bih dodao da smo najkrupnije komade dobijali na visnju i malog kedera(2-3cm) :takoje:
Nisu bili retki komadi preko 700gr i 1kg... :smiley:
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: zivko_89 05 April 2011, 16:38:47
Ima li onih koji ga pecaju ne kedera... :huh:
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: Lepi Dzoni 05 April 2011, 17:13:59
pa mislim na onu malu ribicu sto se nadje u plicaku... velicine spajalice  smiley033
probodes je kroz ledja(kao tvistera). Prelepi komadi su dolazili   :ok:
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: zivko_89 05 April 2011, 18:57:47
Ja mislio na belicu ali valjda je to to... :shocked::
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: limovac74 05 April 2011, 21:23:34
Belica je ??  :huh: Kaugler(beovica)ili dvoprugasta uklija  :question:
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: mrjr 05 April 2011, 21:33:27
Lepi Džoni,i ja pecam klena na Ibru u okolini Raške,kad odem leti na par dana.Moja omiljena tehnika je "pec" tj. lov na skakavca.Inače pecao sam ih i na višnju i na pijavicu i na žabicu...ali mi je nekako najzanimljivije na skakavca.
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: Ad fines 05 April 2011, 22:02:26
Vec sam bio pomislio da nece niko nista da napise...
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: mrjr 05 April 2011, 22:08:40
Svojevremeno sam na jednom forumu napisao tekst o svojim iskustvima u lovu klena na skakavca.Citiraću ga i ovde:
"Ne znam da li spada u mušičarenje, ali ja uživam svake godine na reci Ibar loveći klena na skakavca.Tahnika i pribor krajnje jednostavni, ali treba dosta veštine i poznavanja navika i ponašanja klena da bi se uspešno pecalo.Štap oko 4m, najlon 0,12 i udica 6.Poželjan mušičarski čekrk radi podešavanja dužine najlona. Najbolje je započeti pecanje oko 8h kada se polako podigne izmaglica iznad reke(juli i avgust mesec) i pecati do podneva.Kada je oblačan dan može i duže, ali ja volim kada je sunčano jer se klen diže na površinu i čeka da mu voda nanese nekog insekta. Treba prići maksimalno pažljivo,pritajiti se par minuta i onda polako plasirati skakavca pod nos klenu.Obično se zaleti nekoliko istovremeno, ali kao po pravilu najveći prvi stigne do mamca.Lagana kontra i pažljivo izvlačenje pa opet.Obavezan rekvizit su i polarizacione naočare tako da se lakše prate dešavanja pod vodom.Treba biti tih i neprimetan i poželjno je prići mestu sa vode i bacati u kraj pod vrbe ili tamo gde se graniči senka i osunčani deo vode...ma mogao bih ovako dugo,ali dosta za početak.Ako neko ima iskustva neka piše...
Ja nisam mušičar i nemam mušičarski pribor, ali nije neophodan za ovu vrstu pecanja.Inače svake godine uspem da vežem po par dana pecanja na Ibru. Gledao sam mnoge kako su pokušavali sa veštačkim mušicama i sl. ali skakavac je nezamenljiv.Klen se inače peca na prirodne mamce bez ograničenja tako da tehnika nije ilegalna. Suština je u tome da se dobro poznaje reka i da se bude spreman na gaženje kroz vodu koja je često vrlo brza, a ujutru i prilično hladna.Suština je u prikradanju bilo da se prilazi sa vode ili sa obale.Klen je izuzetno obazriv, ali ja sam provalio neke njihove osobine. Prilaz sa vode je efikasniji, ali sam najveće uhvatio sa obale(ako tako može da se kaže) naime mesta gde obitavaju najveći otprilike izgledaju tako da je sa vode nemoguće doći zbog snažne matice i dubine, a sa suprotne strane je najčešće strma i nepristupačna obala zarasla u kupine,koprive...i nad vodom obavezno mora da se nadvija poveće drvo, po mogućstvu vrba.Najbolja varijanta je kada je drvo dopola u vodi. E sad ako nekim slučajem uspeš da priđeš sa obale onda u najboljem slučaju imaš po pola metra sa svake strane za manevar,a zabacivanje je nemoguće već se mamac spušta na vodu iz zgloba.Kako skakavac dotakne vodu iz senke se lagano pomalja glava klena koji, ako mu ništa nije sumnjivo uzima lagano praktično samo pokupi skakavca i povuče se nazad.U tom trenutku sledi kontra,a onda pomoz Bože da ga izvadiš kroz šumu granja,kopriva i prihvatiš u ruku.Ne dolazi u obzir zamaranje već moraš da ga čupaš iz vode.Ako se dohvati granja pod vodom pozdravi se sa udicom i ribom.Kada ga recimo izvučeš na obalu samo ga skloniš u stranu i ne pomeraš se mnogo. Na osnovu mog iskustva obično se u prva dva tri puta zalete gazde vira, ako ništa ne sumnjaju.Ako im je nešto sumnjivo puste prvo po nekog manjeg da zgrabi skakavca,a oni posmatraju sa strane.Posle svakog upecanog treba napraviti malu pauzu pa pokušati ponovo.Na ovaj način sam uspevao da sa jednog mesta izvadim po desetak komada, a među njima recimo dva tri od 700-900gr, a ostali sve uvo do uveta do veličine oko 150gr.Toliko za sada. "
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: Ad fines 05 April 2011, 22:35:42
Ako se nad vodom nadvijaju grane neke vocke (npr dzanarike ili kupine, to sam obicno vidjao) to je top mesto
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: Lepi Dzoni 05 April 2011, 23:01:35
Zivko, limovac,
nisam siguran koja je riba, posto je izuzetno mala ne umem da raspoznam dal' je belica ili neka druga. Bitno je da je mala, kao sto rekoh do velicine spajalice da glavonja moze da je proguta :takoje:
mrjr,
u pravu si za skakvca i pec, samo sto su na njega dolazili sitniji komadi(tako je barem moje iskustvo) :wink:
Pijavicu i "zapce"(malu zabu) smo uglavnom bacali na dubinjak i na njih su umeli da doju lepi komadi... :ok: ali ipak plovak je plovak  :takoje: smiley033
Ad fines,
za dzanariku sam cuo da je  :ok: , nisam probao :wink:
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: prslook 06 April 2011, 02:46:55
Ja sam redovno odlicno prolazio na klena sa skakavcem na Vlasinskom jezeru...Lepe koamde sam vadio,a na vocke nisam probao...Sasvim sam zadovljan skakavcem, i to srednje velicine po mogucstvu zelenim...
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: Lepi Dzoni 06 April 2011, 08:49:49
niko nije spomenuo kakav je Klen za jelo... smiley114 smiley112 po meni jedna od najukusnij recnih riba   smiley116
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: mrjr 06 April 2011, 09:42:16
Što se tiče pecanja klena na višnju,mogu da kažem da sam najveće klenove upecao na višnju.Bitno je da se peca baš u vreme dozrevanja višnje,tj. negde početkom jula meseca.Peca se na plovak na "vožnju" i na celu ili pola višnje u zavisnosti od veličine višanja.
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: zivko_89 06 April 2011, 10:03:44
I ja sam mislim najvece hvatao na visnju...a ovo je tacno....ako je nad vodom nadvita neka vocka pa to je bomba mesto...plodovi padaju u vodu i klen je na njih naviknut...nema bolje...a prelep je za pecanje....sto rece kolega....lagano prilazenje mestu sa obale ili kroz vodu...ja praktikujem jos nesto...u zadnje vreme koristim stap od 5m radi lakseg kontriranja i pustam sistem dosta dalekjo nizvodno kako me klenovi ne bi primetili...i kad ga uzme pravo je zadovoljstvo vuci ga uzvodno...iam li sta lepse...ma pecanje je bozanska disciplina...ne znam sta bih bez pecanja... :takoje: :takoje: :thumbup:
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: Lepi Dzoni 06 April 2011, 10:33:14
Nazalost nisam pecao na mestima gde se iznad mesta nadvija vocka... :sad:
ali i vrba je zavrsavala posao   :takoje:
u pravu si za oprezno prilazenje, ja sam najvise voleo da zagazim i zabacujem na drugu obalu, nizvodno u vir ili uz drvo(vrbu) :ok:
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: limovac74 06 April 2011, 10:45:46
Zivko, limovac,
nisam siguran koja je riba, posto je izuzetno mala ne umem da raspoznam dal' je belica ili neka druga. Bitno je da je mala, kao sto rekoh do velicine spajalice da glavonja moze da je proguta :takoje:
mrjr,
u pravu si za skakvca i pec, samo sto su na njega dolazili sitniji komadi(tako je barem moje iskustvo) :wink:
Pijavicu i "zapce"(malu zabu) smo uglavnom bacali na dubinjak i na njih su umeli da doju lepi komadi... :ok: ali ipak plovak je plovak  :takoje: smiley033
Ad fines,
za dzanariku sam cuo da je  :ok: , nisam probao :wink:
Alburnoides bipunctatus - dvoprugasta uklija (turska belica) odličan keder  za klena  :takoje: :takoje:

 (https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi55.tinypic.com%2Ffn77va.jpg&hash=8ad06eff6d7064e0a709354f7f012d8bbca85566)

I najpoznatiji keder uklija,beovica,kaugler,...Alburnus Alburnus može i on da prođe

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi55.tinypic.com%2Fjiyvpc.jpg&hash=80696a73c2a6f225eb41395299641088f9b73cfb)

Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: Lepi Dzoni 06 April 2011, 11:02:35
 :eek: covek pita a zna odgovor  :rolleyes:  :tongue: :clap2: :lol: 
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: mrjr 06 April 2011, 11:12:42
Najefikasniji način pecanja na kedera,je na filetić,koji se stavi na udicu,a iznad ide sitno olovo,od par grama.Zatim se sistem zabaci uzvodno i pusti da lagano potone,a onda se pomalo cimka,ili džiguje do krajnje nizvodne tačke.Važno je da voda zanosi i bacaka mamac u svim pravcima.Klen ne može da odoli ovakvoj prezentaciji.
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: zivko_89 06 April 2011, 19:40:55
Limovac bas ta kao na prvoj slici...na nju sam mislio ali nisam do sad pecao klena na kedera ba bih voleo Vasa iakustva...koji period god i zanima me sta je efikasnije: voce ili keder...ako je neko probao oba sistema molio bih misljenje...e da i zanima me da li hoce klen na rovca... :help:
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: Olovo 06 April 2011, 21:41:26
neče ..veoma je izbirljiv po pitanju ishrane zazire od hrušteva i skakavaca, ma to krme jede sve.
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: limovac74 06 April 2011, 22:00:25
Da on je totalikus svaštožderić ali ima perioda kada mu treba selektirati mamce.Sada je top mamac majska buba koja je dosta selektivna jer je dosta krupna -okruglasta.Leti mu treba plasirati popce ,skakavce i rovce -od mesa a treba mu leti i voće ponuditi.Krajem jeseni pileća đžiga i crv iz panja.

Popac
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi52.tinypic.com%2F2q8axp3.jpg&hash=aae5199f9fb8610e537b821692e16d31e6b12df3)


Majska buba -gundelj

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi54.tinypic.com%2F2efp91w.jpg&hash=f09b3051b19ac4b7460a06f34046e8b2b6937065)
 
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: Lepi Dzoni 06 April 2011, 22:08:36
Olovo je u pravu, zaista jede sve! :takoje:
Visnju je najbolje uzimao u vreme kada visnja zri, cini mi se u junu-julu :ok:
kedera u toku leta. smiley033
I jos nesto, cini mi se da su kederi koje je postavio limovac preveliki  :eek:
ja sam pecao na mnogo manje, duzina do 3 cm, nisu bili deblji od 0,5cm.
poz smiley033
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: limovac74 06 April 2011, 22:15:57
Jesu veliki  :tongue:  kad sam to našao na netu.Pogledaj onu dvoprug. ukliju došla na mušičarenje  :clap2:
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: Ad fines 06 April 2011, 22:46:21
Ako su kederi poveci, zabacis na repic ili punoglavca kojih leti ima u plicaku dosta. Inace, nisam probao ali moj drug jeste, mirna voda blizu obale, hranio mladim kukuruzom par dana i bacao samo udicu, bez olova i plovka, nanizanu sa mladim kukuruzom, 3-4 zrna, imao komade oko 1-1.5 kg
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: Lepi Dzoni 07 April 2011, 10:34:41
Ad fines, kod nas taj sistem bez olova i plovka zovu "pec"  :takoje:
na kukuruz nisam pecao klena :eek: mada.. kad razmislim bolje, sta sve jede nije iskljuceno uopste :wink:
limovac, kedere koje si okacio su idealni za stuku  :wink: :lol:
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: zivko_89 07 April 2011, 20:15:24
Da li mislite na mlad domaci kukuruz ili na kupovni secerac...ni ja nisam probao da ga pecam na kukuruzali sto da ne...
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: Ad fines 07 April 2011, 20:54:48
Mlad kukuruz iz njive pored reke...
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: pecaros69 17 Avgust 2011, 22:57:35
a osim tog pec sistema jel se peca na dubinku :question: :question: :question:
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: mrjr 19 Avgust 2011, 22:40:55
Klen 1,15kg


(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi594.photobucket.com%2Falbums%2Ftt28%2Fmrjr_album%2Fmaj11088.jpg&hash=a3ec1dd14d923055f10887bcd9c6dd2d66b5a2c1)

Reka Ibar.Upecan na skakavca.
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: b.jovica 20 Avgust 2011, 00:25:46
Izgleda da smo svi mi koji smo odrasli i počeli pecati na manjim rijekama i potocima, najprije počeli sa klenovima!  :smiley:  Prelijep početak pecaroškog staža a bome i dobar nauk o ponašanju ribe :-) Klen je oprezan, treba se dobro pomučiti dok se "provali" kako ga nadmudriti... Plahovit je ali i radoznao. Voli da vidi šta se mrda i zašto se sitniš skupi oko nečeg.. Dešavalo se da neće da pridje skakavcu u vodi sve dok ga sitniš ne napadne i počne grickati, tad dodje, osmotri malo i eventualno "provoza" krug dva okolo i tek onda uzme mamac. Skakavca ponekad uzme i odma ispljune, malo ga "njuška" a zatim se odmakne i prodje krug pa se vrati a ponekad ga praktično otme od kederčića koji ga kidaju. Tad naglo bezi sa njim u ustima i skoro se sam zakači i bez kontre. Hvatao sam ga i na kedera, na dubinku sa trokrakom udicom kao za štuku samo manjom udicom, tako dodju baš veliki komadi ali su retki. Takodje krupne komade sam dobijao i na umešen hleb, sredinu hleba zamesanu sa malo vode stavim na veću udicu i takodje na dubinku. Tako ga uzima krupan klen i nije silovit udarac već ga jednostavno uzme i nosi dalje kako je i došao.. Uglavnom se drzi sjene i pomjera se u toku dana za njom... Voli da krstari po svom terenu, pretražuje i pregleda sve što se dešava tu. Uglavnom u jatima od par komada pa do desetak. Teško je ne rasplašiti ga kad se počne pecanje, zato ja obično kad izvučem prvog prije nego što ga skinem sa udice, dobacim hrane u vodu (skakavca, hleba ili šta već koristim). Uglavnom za njega ne postoji prevelika udica  :cheesy: , usta velika a i apetit takodje!  :wink: 
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: mrjr 22 Avgust 2011, 11:44:57
Za skakvca udica br.6 i nema otkačinjanja.Najlon o,14 i mekši štap,a najbolje bolonjez.
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: kastaneda 31 Avgust 2011, 10:55:19
Njegovo Velicanstvo KLEN!! :clap2: , ne bira sta jede, manji komadi kidisu ali krupniji su puno mudriji, mnogo strpljenja i prava prezentacija mamca i da se i krupniji prevariti. Prethodno su pobrojani svi mamci na koje se peca, dodacu jos dva mamca na koje sam extra prolazio na rekama a najvise na Kolubari..u zimskom periodu pileca dzigerica na manju trokraku, plovak i lagano pretrazivanje virova.
Na "dubinca", septembar , oktobar,....extra mamac je puz golac cigla boje koji se pojavljuje predvece, moze se naci i preko dana u travi na tamnim mestima zaklonjenim od sunca, kao i u pukotinama pored recne obale...stvarno extra mamac  :ok: ...probajte i bistro!!
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: policraticus 01 Septembar 2011, 23:29:29
Ja sam ih ko klinac cepao na Tamisu i to na dud! Naravno da moras najpre da pronadjes neki dud koji se nadvio nad vodom... Duzi stap, najlon... A sto se udice tice, tu bas nisam najpametniji, jer je dud isuvise mekan, pa bi trebalo da bude tanka, da mozes kroz peteljku da je provuces, i to onu koja se nalazi u unutrasnjosti ploda) Ima sam uspeha i sa udicama za deverigu... i saranskim u velicini 4-6... pa i sa manjim trokama. Mislim da udica u ovakvoj situaciji nije presudna, jer kad glavonja zine, trpa sve bez problema. Inace, glavni fazon je bio da pre nego sto zabacis svoju dud varalicu, i igras se sa njom (malo po povrsini, pa je pustis da lagano pada...) jeste da pre toga bacis nekoliko dudova koje si ili ubrao, ili nasao sa zemlje... i to tako da potrefis visinu vrha krosnje, i naravno da padne na svega par metara od obale. Nece bas svaki put da upali, ali kada potrefis taj zvuk... glavonja momentalno dolazi. Koliko se secam, mislim da u julu dud sazreva... tako da se oni obicno motaju u blizini... mislim da im to dodje kao dezert, posle par sitnih ribica. Inace, da ne bude zabune... na Tamisu ima bas pravih pravcatih klenova, ali samo u toku koji je meni poznat (od granice pa jos nekih 20 km nizvodno). Na ostalim delovima nisam pecao, ali mi se cini iz reakcija drugih ljudi, da ga nema u donjem toku (valjda od brane do usca). bem li ga :-(
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: luki 04 Septembar 2011, 23:48:12
skoro sve gorenavedeno je tacno u odnosu na mamce i tehnike lovljenja klena.
iz licnog veikog iskustva sa klenom mogu samo da dodam da na dubinkama,sa pokretnim olovom,(kao za krapski ribolov ) najbolje je na pijavicu ili keder,(plasica,belvica )


na pec,sa skakavcem,malom zabom ,pijavicom ...s tim da ima samo udicavelicine 4-8  i na 40-60 santima od udice pero od guske kao indikator ,moze biti belo a moze i pola obojeno sa lakom za nokte a moze se zabacivati sa lakim stapom do 4 metra i obicnom motalicom ili sa musicarskim stapom .iz camca i jos bolje iz kajaka i kanua ima neverovatan rezultat na vecim rekama i jezerima.

jos samo da dodam da nije problem uopce loviti sa koncima iznad 25,klen i nije bas zainteresovan za debljinu konca


bistro
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: vradojicic 28 Oktobar 2011, 10:32:26

 (https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi55.tinypic.com%2Ffn77va.jpg&hash=8ad06eff6d7064e0a709354f7f012d8bbca85566)

I najpoznatiji keder uklija,beovica,kaugler,...Alburnus Alburnus može i on da prođe

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi55.tinypic.com%2Fjiyvpc.jpg&hash=80696a73c2a6f225eb41395299641088f9b73cfb)
U Valjevu se ova ribica zove "kesega"...:)
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: klenaros 28 Novembar 2011, 11:51:59
Pa evo da i ja podjelim iskustva sa vama smiley033 .  Ja ne pecam na Dunavu (na zalost) ali mogu vam opisati lov klena na Uni.
Moja prva iskustva vezana za ribolov su upravo stvorena na pecanju klena. mislim da je ovo neko vec napisao ali ponovicu. Ja koristim stap duzine 4m, najlon 0,16, dok kod udice nemam neke odredjene. Kao mamac koristim skakavce  (za koje mislim da su nenadmasan mamac za klena) koji su dostupni citavog ljeta. Najbolji su zeleni skakavci sa prugama. Kada kukuruz pocne da zri, takodje se moze loviti na njega , mada je nemam pretjerano dobra izkustva sa ovim mamcem.

Pomenuli ste vocke i mjesta gdje je vocka nad vodom. Na tresnju sam pokusavao, mada je bolje koristiti dudove kojima klen ne moze da odoli.

Dobra metoda za pecanje je kretanje kroz vodu i zabacivanje ka obali gdje su spletovi trave, i tako je moguce uloviti pored klena i kostresa (bandara).

Kad vec pominjem bandara, on je najveci "prevarant" u lovu na klena. Najcesce kad vam on zgrabi skakavca povuce tako da mislite da ste uhvatili klena od najmanje 2 kg.
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: IvanVa 10 Jul 2012, 19:38:10
Moze li klen da se peca nocu ? Koji bi to deo dana bio najbolji za pecanje klena ?  :ok:
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: dragan77 10 Jul 2012, 23:33:08
Kao i sve druge ribe, najbolje je rano ujutru i predveče.
Noću na višnju i svetleći plovak (ampula) dolaze krupni komadi - pravo uživanje.
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: Pecaros 25 Avgust 2013, 16:29:00
repic ribice

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2Ffcie6g.jpg&hash=ff73cb65c6d654d2b845d2746f27d65ff39823a9)
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: kapitalac 26 Avgust 2013, 10:38:00
Ovi prirodni mamci su dobra satisfakcija za one koji ne znaju da varaličare i mušičare.  :lol: Treba samo imati u vidu da su žabe, poljski miševi i skakavci zakonom zaštićeni u EU. Budućnost je u ovima sa slike.

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi1046.photobucket.com%2Falbums%2Fb462%2Fbrane_03%2Fskakavac.jpg&hash=cf59d0354af2d4da16d4d9f9e5d3a29c772aa711)
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: vodafone 07 Septembar 2013, 19:00:14
Kolege, da li bi neko znao da mi kaže kako se postavlja rak na udicu . Pokušao bih da prevarim klena ili možda soma . Unapred zahvalan.
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: Olovo 07 Septembar 2013, 19:53:08
Rečni rak je zaštićena vrsta i bedno je pecati na njega.
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: Petar i Pavle 26 Oktobar 2013, 21:44:10
Koje najcesce mamce koristite u jesen?
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: Pecaros 27 Oktobar 2013, 19:27:31
Repic od ribice ili bela glista... neces pogresiti

a moze i pileca jetra
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: Mare86 06 Januar 2014, 13:29:57
Cao drugari. Superkul je sto postoji ova tema, ja iskljucivo klena i pecam, najvise zimi. Posto u toku proleca,leta kao i svaki amater koji se zarazio pecanjem istrazujem terene po Srbiji i pecam druge ribe..:) Klena uglavnom pecam na meni omiljenim rekama Kubrsnici i Jasenici u Smederevskoj Palanci,odakle sam i inace. Uglavnom ga pecaju na skakavce, visnje, crve i gliste. Zimi (meni omiljen period za klena) Crv iz panja je ubistvo za klena  :takoje: Zadnjih par dana ljudi otkidaju klena, nazalost svi mi znamo kakva je svest vecine "pecarosa" u Sr, da se vracanje pa cak i klena od 100gr smatra GREHOM I ZLOCINOM! Mene su juce obasipali uvredama jer sam vratio 4 klena od po 250-400gr u vodu... Jedan je cak i rekao majmune sto ih nisi dao meni.  :huh:  Ako ovako nastave i ako se svest tih pecarosa ne promeni nasa deca i unucad pecace zabe i konzerve, i poneku cipelu posto su ljudi u Sr poznati po tome da "vole i cuvaju nasu prirodu i reke"  :veryangry:
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: Vagabundo 08 Novembar 2014, 19:00:02
Da malo ozivimo temu.. Namjeravam sutra predvece na jedan mali potocic, cca 0.5 m dubine, gdje sam kao klinac hvatao klijenove na skakavca, tresnju i slicne mamce koji se mogu pronaci u okolini.. E od tada je proslo 15-ak godina, klijen je nestao i pojavljivao se, a i slabo sam ga ikada lovio zimi, pa me zanima sta je najbolje za sitne klijenove (trebaju mi za kedera, kod nas nije zabranjen), koji sistem i mamac se najbolje koristi zimi u tako malim dubinama?
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: DjordjeVet 09 Novembar 2014, 16:59:33
crvici?
Naslov: Odg: Klen na zive mamce
Poruka od: Mare86 09 Novembar 2014, 18:04:01
Kada je hladnije vreme kao i voda crvi iz panja su mega extra, i samo to donosi preko 500gr i kilase. Za ovakvo vreme ovde kod mene na jasenici radi na crvice i gliste standard