RIBOLOV PRIRODNIM MAMCIMA > Ostale ribe...

Klen na žive mamce

<< < (3/11) > >>

zivko_89:
Ja mislio na belicu ali valjda je to to... :shocked::

limovac74:
Belica je ??  :huh: Kaugler(beovica)ili dvoprugasta uklija  :question:

mrjr:
Lepi Džoni,i ja pecam klena na Ibru u okolini Raške,kad odem leti na par dana.Moja omiljena tehnika je "pec" tj. lov na skakavca.Inače pecao sam ih i na višnju i na pijavicu i na žabicu...ali mi je nekako najzanimljivije na skakavca.

Ad fines:
Vec sam bio pomislio da nece niko nista da napise...

mrjr:
Svojevremeno sam na jednom forumu napisao tekst o svojim iskustvima u lovu klena na skakavca.Citiraću ga i ovde:
"Ne znam da li spada u mušičarenje, ali ja uživam svake godine na reci Ibar loveći klena na skakavca.Tahnika i pribor krajnje jednostavni, ali treba dosta veštine i poznavanja navika i ponašanja klena da bi se uspešno pecalo.Štap oko 4m, najlon 0,12 i udica 6.Poželjan mušičarski čekrk radi podešavanja dužine najlona. Najbolje je započeti pecanje oko 8h kada se polako podigne izmaglica iznad reke(juli i avgust mesec) i pecati do podneva.Kada je oblačan dan može i duže, ali ja volim kada je sunčano jer se klen diže na površinu i čeka da mu voda nanese nekog insekta. Treba prići maksimalno pažljivo,pritajiti se par minuta i onda polako plasirati skakavca pod nos klenu.Obično se zaleti nekoliko istovremeno, ali kao po pravilu najveći prvi stigne do mamca.Lagana kontra i pažljivo izvlačenje pa opet.Obavezan rekvizit su i polarizacione naočare tako da se lakše prate dešavanja pod vodom.Treba biti tih i neprimetan i poželjno je prići mestu sa vode i bacati u kraj pod vrbe ili tamo gde se graniči senka i osunčani deo vode...ma mogao bih ovako dugo,ali dosta za početak.Ako neko ima iskustva neka piše...
Ja nisam mušičar i nemam mušičarski pribor, ali nije neophodan za ovu vrstu pecanja.Inače svake godine uspem da vežem po par dana pecanja na Ibru. Gledao sam mnoge kako su pokušavali sa veštačkim mušicama i sl. ali skakavac je nezamenljiv.Klen se inače peca na prirodne mamce bez ograničenja tako da tehnika nije ilegalna. Suština je u tome da se dobro poznaje reka i da se bude spreman na gaženje kroz vodu koja je često vrlo brza, a ujutru i prilično hladna.Suština je u prikradanju bilo da se prilazi sa vode ili sa obale.Klen je izuzetno obazriv, ali ja sam provalio neke njihove osobine. Prilaz sa vode je efikasniji, ali sam najveće uhvatio sa obale(ako tako može da se kaže) naime mesta gde obitavaju najveći otprilike izgledaju tako da je sa vode nemoguće doći zbog snažne matice i dubine, a sa suprotne strane je najčešće strma i nepristupačna obala zarasla u kupine,koprive...i nad vodom obavezno mora da se nadvija poveće drvo, po mogućstvu vrba.Najbolja varijanta je kada je drvo dopola u vodi. E sad ako nekim slučajem uspeš da priđeš sa obale onda u najboljem slučaju imaš po pola metra sa svake strane za manevar,a zabacivanje je nemoguće već se mamac spušta na vodu iz zgloba.Kako skakavac dotakne vodu iz senke se lagano pomalja glava klena koji, ako mu ništa nije sumnjivo uzima lagano praktično samo pokupi skakavca i povuče se nazad.U tom trenutku sledi kontra,a onda pomoz Bože da ga izvadiš kroz šumu granja,kopriva i prihvatiš u ruku.Ne dolazi u obzir zamaranje već moraš da ga čupaš iz vode.Ako se dohvati granja pod vodom pozdravi se sa udicom i ribom.Kada ga recimo izvučeš na obalu samo ga skloniš u stranu i ne pomeraš se mnogo. Na osnovu mog iskustva obično se u prva dva tri puta zalete gazde vira, ako ništa ne sumnjaju.Ako im je nešto sumnjivo puste prvo po nekog manjeg da zgrabi skakavca,a oni posmatraju sa strane.Posle svakog upecanog treba napraviti malu pauzu pa pokušati ponovo.Na ovaj način sam uspevao da sa jednog mesta izvadim po desetak komada, a među njima recimo dva tri od 700-900gr, a ostali sve uvo do uveta do veličine oko 150gr.Toliko za sada. "

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju