Sajla kod ciljanog ribolova ribe koja nije štuka

Započeo tomislav34, 14 Jul 2014, 18:01:23

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

tomislav34

Da pojasnim pitanje teme. Idete loviti bandara, klena, ... da li stavljate sajlu, jer kao mogla bi možda i štuka zagristi? Nabavio sam si pribor za light varaličarenje i namjeravam bacati neke lagane, male varalice, sad me zanima da li da stavljam sajlu. Da li sajla smeta kod ribolova bandara, klena itd.?
... smuđ, šaran, a bogami i kečiga ... :)

NSBucov

Stavi hard mono - nije sajla ali pomaže a ne smeta za ciljani light.
Bucov Bolen Asp

tomislav34

... smuđ, šaran, a bogami i kečiga ... :)

nikolica

Ja uvek kad idem ciljano na klena bandara ili bucova, uvek stavljam sajlicu, ipak sta ako udari neka stuka? :huh: do sad sam uspesno pecao sa sajlicom i ne nameravam da menjam :takoje:,  ne smeta nista. :wink:

orka

Sve zavisi..,ako ima dosta stuke u vodi,i ako procenim da je aktivna i da su velike sanse da se i ona javi,onda sajlica obavezno.. :takoje:
Nema grabljivice koju nisam ulovio sa sajlicom,ali je svakako bolje bez nje.,varka ima bolji rad i riba je manje podozriva,pogotovo ako se peca u bistroj vodi..
Za bucova sajlicu ne treba nikada stavljati,zna da bude veoma oprezan i podozriv,a bucov se lovi vecinom pri povrsini i u srednjem sloju,a varka se u uglavnom vodi brzo ili brze,tako da su napadi stuke pri ciljanom ribolovu bucova prilicno retki..

mi-ne

Za ocekivati je da ce tema da ide u smeru kako sajla menja karakteristike malih varalica i recimo da se vise grgeca peca bez sajle ili da gubimo varalicu zato sto nismo imali sajlu, a naletila stuka.  :shocked:
U svetu se takve rasprave sve vise vode iz jednog drugog ugla.
Pecamo bez sajle da bismo pecali vise grgeca, varalicu nam otkida stuka koja umire u velikim mukama jer nemoze vise da se hrani. :help:
Tehnicki problemi, vezani za temu, postaju sve cesce moralni.


Milan berkut

Pa barem danas na trzistu postoji ponuda sajlica raznih . . . volja ti da odaberes gotovu a volja da sam ih pravis. Posto je moja ciljana riba bass a on najdirektnije deli staniste sa stukom cesto se desava da stukice (ne mogu reci stuke jer su ogromnom vecinom ispod 1 kg) ulovim tako nezeljeno.
U principu kad je voda bistra sasvim koristim 0.30-0.35 fluorokarbon kao predvez na struni (i do 2m duzine, ne zbog stuke vec zbog bassa he he he) i nije mi se do sada dogodilo da ga takva stukica pregriza.
A kad je voda bar malo zamucena onda koristim kratke 10cm  ultra tanke titanijumske sajlice vezane direktno na strunu bez FC predveza (nema potrebe . . . bassu ne smeta).


Zmaj Strasni

Ja sam ovde godine dobijao bucove do 2.6 kg na glavinjaru sa sajlom. Nista nije smetalo. Kad se brze vodi tek onda je slabije primeti nego pri sporom vodjenju.

orka

Danas ima veoma tankih i mekanih sajli,ali jednostavno ne volim kada "moram" da pecam druge grabljivice sa istom.. :no:
Kada se recimo dzigom lovi smudj na reci.,kidanja i gubljenja istih su neizostavni deo pecanja..,ako stavim sajlicu zbog eventualnog napada stuke,a otkinem recimo 7-8 puta,onda se gibitak(novcani) prilicno povecava..Smudjarosi sajlicu ne stavljaju,i samo oni znaju koliko puta im je stuka odnela varalicu..
Fluorokarbon je otporniji od obicnog najlona.,i ako je adekvatne debljine,retko se desava da ga otkine stuka do recimo 2-3kg.,ali zato one vece mogu da ga precvikaju..
Sreca u nesreci je da su krupne stuke na nasim vodama veoma retke.. :smiley: :sad:

Olovo

Ja se izvinjavam , tema je isključivo o sajlama-sajlicama..ne o alternativama.
Pošto pratim ovu temu za prolećni lov soma, a verujem i većina, pa pitam koja "marka"  se u praksi pokazala najbolja i po vašem mišljenju koju sajlu -sajlicu kupiti dostupno u našoj republici i susednim državama bivše Jugoslavije?


Šta vallja a šta je đubar?


Odo krečit šljive.

ivangal

Pitanje je postavljeno da li koristiti sajlice...za klena, bandara...bucova...sajla nije poželjna nit ti treba..ionako klen i štuka nisu u istoj vodi ali...kao što po neki ulove i navedene ribe na sajlu tako se i nabrojane ribe nađu u istom ćosku....ali za ciljani ribolov bolje ne koristiti sajlicu

Teme sličnog naslova (10)