Da li je dovoljna samo jedna?

Započeo diver, 14 Oktobar 2008, 21:04:12

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

diver

Tema koja se namece sama za sebe  i moze se odnositi  na ribolov svih grabljivica posto smo ovdje svi sportski ribari-ribolovci.
Nekoliko puta sam pod vodom imao priliku vidjetimladicu kojoj je nastalo ostecenje oka,razni ruzni oziljci za koje sam siguran 100% da su nastali zbog nakicenih trokuka na varalice .
Opet svaku uhvacenu ribu sam sigurno zakacio sa jednom trokukom il jig udicom i nije bilo ama bas nikakve potrebe za drugom trokukom.
Ovom prilikom bi rekao da su najcistija kacenja sa jig udicom srazmjerne velicine sa mamcem.
Ovo sve govorim sa aspekta C&R ribolovca koji sve mladice vraca nazad u rijeku al se tice i svih ribara posto se desi dosta ulova riba koje su ispod mjere pa se moraju vratiti u vodu .
moje misljenje je defintivno da je za svaki ulov pa i onaj kapitalni dovoljna jedna trokuka ili jig udica :thumbup:
hajde da sad cujemo vasa misljenja :wink:

sm7

Mislis da bi ti na dokovoj uni bila dovoljna samo jedna trokuka?
There are no great fishermen, only great fish.

Hauba

Da, u vecini primjera je jedna troka ili udica-na jig glavi sasvim dovoljna.
Znaci kod silikonskih varki tu nema dileme. Jedna, adekvatno velika jig udica resava posao, mada ima nekoliko
primera kad su decki spusili lepe mladice.
Pitanje sad je kako sa trokama kod velikih voblera :huh:
Znamo da imaju najmanje 2 a neki i po 3 troke. Koju sad skinuti. Zadnju, srednu ili onu kod glave?
A sta kazete, da se troke zamjene za jednokrake udice. To je kod mene primjenila jedna RD kod lova mladice. Videt cemo.
Na zalost do osteta dolazi i to ne malih :sad:

diver

Za mene tu dileme nema definitivno bi ostala  prednja trokuka jer dosad su sve moje ribe bile zakacene prednjom trokukom ona druga tek dok se riba bori zakaci je sa strane .
Ovo moje iskustvo se tice i voblera ,mladicaje riba koja uvije ili gotovo uvijek plijen napada i uzima u prednjoj polovini plijena(znaci glava pa do pola zavisno kolika je riba)

white

Ani to sto ti pricas je sve sa aspekta C&R ribolova...
A nema nista gore, nego kad pecas na reci koja jedva daje mladicu i srecom, prevarom i pomalo znanjem dolazis do kapitalnih primeraka, pa ti se desi da trokraka omane, ili da ti popegla trokrake  :eek: ili ...
To bi isto bilo kao kad bi sad Mudri pricao ovde Haubi kako peca smudja na plovak i hleb i to na udicu bez kontra-kuke, a Hauba vertikalise po ceo dan za jednog-dva smudja ... :wink:

Drugim recima
Na tvom terenu iskunom ribolovcu je dovoljna i samo jedna na dzig glavi (pa mozda i bez kontra kuke)
A na mom terenu (Drina), definitivno nije dovoljna samo jedna, a posebno ne kad ti jednom u milion zabacaja opali "dusa", pa da tu ribu popusis  :no:

samo da sam na vodi, al ako biram Dunav najvise volem

diver

Moj Vlado probao sam gotovo sve i pazi ovu situaciju.
posto kod mene ima stvarno ribe da si mozes dozvoliti eksperimente to sam i radio :cheesy:
Uzmem silikonsku ribu 23cm!!!!!!,montiram na nju samo jednu Matsuo jig udicu 8.00 koja pokriva tek jednu trecinu varalice sve drugo je slobodnoi sta se desi..
Opali ti mladica od 3,4kg. i zakaci se ,sad ja pitam sve ribare sta bi se desilo da tu istu montazu opali mladica od 10,15 kg  :cheesy:
moj Vlado zavrsila bi haman u zeludcu mada nije pravilo .
Drugastvar koju nismo pomenuli a treba kod ribolova mladice je da je to vrlo pametna riba i pozna jako dobro teren i sve ce iskoristiti u svoju korist sto je i normalno.
Licno sam dozivio a i gledao mnogo puta kad zakcis ribu sa mamcem sa vise trokuka jako cesto jedna od trokuka se nadje van usta ribe i sta se desava.
Zakacita mladica koristi svaku sedru ,kamen da zakaci sa tom drugom trokukom koja joj strsi iz usta i mnogo puta i uspije .
E tad nastaju one razderotine i trajnja ostecenja ribe koja se oslobodi na taj nacin jer ako riba uspije u svom naumu 100% je gubis tu nema govora i na to sve riba je jako osakacena a cestojoj nastarda oko .
Kad spomenu jig udice za mene je to najcistiji i najsportski nacin ulova mladice bez obzira dali ribu planiramo zadrzati ili pustiti.
E sad ako se koriste vobleri normalno tu se moraju koristiti trokuke  pa sta nam bog da :cheesy:
Sve ovo govorim iz svog iskustava a niukom slucaju da bi vrsio nekakav pritisak na bilo kog ,a mislimda rasprava u ovoj temi samo cini korist i tjera nas da podjemo malo drugacije i racionalnije razmisljati.U pravilu uvijek je ovako :cheesy:

Bistro od DIVERA :wink:

barba

Lijepa su iskustva sa Une, mada na svakom takmicenju bude duplo vise spadanja nego izvlacenja...kako to komentarises diveru. Mislim da tu veliku ulogu ima i sreca, ako je ne gadja dobro, dzaba ti i 6 trokuka da stavis, ali da je ostecuju trokuke, ostecuju.

Teme sličnog naslova (10)