Vukovi sa DUNAVA

PRIBOR & OPREMA => Sitan pribor => Monofili => Temu započeo: masni 25 Avgust 2011, 17:21:53

Naslov: Nosivost monofila i trzanje ribe
Poruka od: masni 25 Avgust 2011, 17:21:53
Pozdrav svima, nisam neki specijalist u ribolovu (moglo bi se reći početnik, no ne bas toliki da trazim skakavce na obali unatoć zabačenim pecaljkama u vodu.. :) dakle interesira me i upijam informacije..) ali u zadnje vrijeme zainteresirao sam se, forum pratim vec par dana kao gost i mogu reci da sam dosta naucio, no odlucio sam se registrirati i postaviti jedno pitanje  vama starim fakmanima i onima koji se tako osjecaju :)

(ako nesto na tu temu postoji slobodno obrisite moju temu)


Dakle, zanima me koliku snagu (izraženu u kilama radi lakše usporedbe kidanja i nosivosti monofila) šaran u vodi za vrijeme prvih trzanja može imati ako mu je masa recimo 3 Kg? pitam iz razloga što sam kupio neki monofil Trabucco T Force SuperSoft 0.40 (Diameter 0.400, Strength 20,130) - probao sam ga testirati, na duljinu od 1.5m zavezao sam uteg od 5 Kg, zatim sam dodao jos 2 kg i drzao je, dodao jos jedan od 1.25 i pukne, dakle prema mojoj procjeni izdrzi nekih 7 Kg bez kidanja ako sam pravilnu duljinu stavio na testiranje.
Nadam se da ste shvatili pitanje, dakle koliku bi masu trebao imati šaran a da mu snaga trzaja ne prijeđe tih 7 Kg nosivosti monofila uz uvjet da je recimo kočnica zategnuta skroz na špuli? naravno da nije svaka riba jednako borbena ali onako ako neki prosjek otprilike uzmemo...
ps:
znam da ovisi i o cvorovima jacina ali eto recimo neka tih 7Kg nosivosti bude smjernica.
Naslov: Odg: Nosivost monofila i trzanje ribe
Poruka od: policraticus 06 Septembar 2011, 00:31:42
Ufffff... bre... mnogo matematike ima tu, i stvarno to nikome ne treba... a uz to, testovi izdrzljivosti monofila se razlikuju, kao i borbenost sarana (nikada ti istu igranku nece prirediti dva sarana, oba po tri kile), uz to, i svaki teren se razlikuje za sebe, a da ne pricam o reakcijama ribolovca... Naravoucenije je " Pecaj brate mili, i mojne previse da razmisljas! Sta bude... bice!!! " ;-)