Vukovi sa DUNAVA

PRIBOR & OPREMA => Mašinice => Temu započeo: orka 13 Decembar 2014, 10:22:17

Naslov: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: orka 13 Decembar 2014, 10:22:17
Tu u prvom redu mislim na varalicarske masine, jer se one drze konstantno u ruci...
Trka za pravljenjem sto laksih masina je uveliko u toku i traje godinama unazad, a rekao bih da je najizrazenija kod masina namenjenih varalicarenju.
Uvode se u upotrebu novi materijali (laksi), a navodno jaci od starih? Verovatno su i zidovi masina sve tanji, pa onda busenje raznih rupa po spulni i telu masine, a sve u cilju postizanja sto manje tezine...
Primera radi, novi Shimano Tehnijum 4000FD je tezak 308g, a moj stari 4000FA ako se dobro secam celih 380g, velika razlika u tezini...
Kakva su vasa iskustva, da li ta "lakoca" ide na ustrb kvaliteta i veka trajanja masine?
Cini mi se da su stari (stariji) modeli koji su bili tezi i dalje na ceni, i da li je to opravdano ili ne?
Koliko je u stvari bitno da masina bude sto laksa?
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: limovac74 13 Decembar 2014, 12:14:24
Negde je mašinica fasovala po snazi sa smanjenjem težine - kada se koriste karbonske ručice umesto aluminijumske.S druge strane neki materijali koji su lakši, a jaki su doneli revoluciju. Aluminijumsko telo iz avio-industije daje lakše telo od klasičnog alu-tela - tu je mašinica dobila plus sa smanjenjem težine-i dalje je jaka a laka  :ok:. Karbonske mašinice od pravog karbona , su lakše i jače od raznih kompozitnih plastičnih tela (za koji mnogi proizvođači pišu da su od karbona ...a ono međutim  :rolleyes: ).
E sad revolucija u izgradnji mašinica je kompozitno telo- kombinacija poliamida i karbona koje daje lakše ,a čvrće telo od karbonskog tela.Takvo telo je zanimljivo za lakše vidove varaličaranja  :ok:
Najveći rizik kod smanjenja težina mašinica je istanjivanje "mesa" na pogonskom zupčaniku i pravljenju rupa na vratu mašinice - stvaraju se kritične tačke havarije :no:
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: ibanezi 13 Decembar 2014, 12:16:42
Za nas džigeričare koji pecamo dužim štapovima i držimo ih najčešće na gornjem rukohvatu, bitna je težina mašinice da bi dovela balans u tački koja nam najviše odgovara. Znači ne mora uvek i po svaku cenu da bude što lakša. Ako se štap drži na halteru gde mašinica ne utiče značajno na balans kompleta, a i na kraćim štapovima, nije loše da bude što lakša. Koliko su novi lagani materijali izdržljivi u odnosu na stare? 'Ćemo tek vidimo. Naročito me zanimaju jeftinije super lake mašinice tipa Airblade (ispod 80e), koju već poseduju nekoliko naših varaličara, ali suviše kratko i sa malom kilometražom da bi se dala neka realna ocena po pitanju trajnosti. I vrlo sam zainteresovan za Dam Winair (čuo sam da će kod nas biti do 120e). Primamljiva cena za mašinice od ispod 250gr za veće modele od savremenih Mg legura. Mislim da bušenje spulni i rotora ne utiče toliko na trajnost koliko stanjivanje zida kućišta. Mada moje tanko poznavanje fizike i malo logike zaključuju da se prevelikim olakšavanjem rotora gubi na vučnoj snazi jer se smanjuje efekat zamajca. I to bi trebalo biti u nekoj idealnoj proporciji prema dimenzijama mehanizma.
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: žex.rašeta 13 Decembar 2014, 12:39:53
Dodaću da pored varaličara i takmičari u sportskom ribolovu (feeder i match ) drže štapove s mašinama u ruci ( naslonjeni na držač ). Mnogo se " radi"  za 5 h utakmice ,  do 150 zabačaja i izvlačenja . Uglavnom su svi na al. telu mašine proporcionalne vel. štapu i akciji štapa na koji pecaju. Mnogo su dugotrajnije od grafitnih i trpe više maltretiranja . Ova vrsta tela povećava cenu mašine a šminka je stvar proizvođača. Bušenje rupa po špulni mi je Ok ali na telu bi trebalo dobro  smiley067 što verovatno i rade. Spuštaju mnogi svoje mašine po kamenu i met. čamcu svakako i kod loma krive proizvođača. Ima škarta u % svuda ali pažljivo korištenje nebi trebalo da utiče na trajnost. Pojam lake mašine je širok. Uglavnom ga vežem za štap na koji je stavljam. Neka mi je prelaka za štap xy dužine i akcije a na drugi pasuje ko budali šamar. Hvala Bogu da je danas spektar mašina koje možemo nabaviti stvarno veliki ( za razliku od pre par god.). Veći problem od nabavke je fin. situacija kod naših ribolovaca kojima treba sveeeeee... :wink:
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: laki22 13 Decembar 2014, 13:29:16
shvatite vec jednom da su materijali i tehnologije mnogo kvalitetniji i da to smanjivanje mesa i dimenzija nije nista negativno i cudno. proizvod se projetkuje na osnovu opterecenja i sto je kvalitetniji materijal manje materijala treba.
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: žex.rašeta 13 Decembar 2014, 13:54:43
Ja sam shvatio da pišemo svoje mišljenje o mašinama u našim radnjama, onima koje vrtimo na vodi. Listam po netu pa vidim da ima "svemirskih " materijala u skoro svim sferama proizvodnje. O tim materijalima i njihovoj snazi , debljini i težini na mašinama možemo pisati kad sahranimo neku i steknemo utiske. Ovde se i dalje prodaju mašine od grafita( plastike ) aluminijuma i metalne. "Tek" smo prešli na štapove od carbona a mašine se tek, tek pojavljuju...po neka. Treba neko vreme da bi se dokazala i stekla poverenje korisnika. Ima Laki svega....ali tamo negde u svetu. 
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: laki22 13 Decembar 2014, 14:06:13
ma da, retko ko ovde ima bas kvalitetne materijale u masinicama. eto, metalne su se ovde ok pokazale, nabavili smo i mi par komada, pa ce na test sledece sezone  :smiley:
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: orka 13 Decembar 2014, 14:10:22
Mene recimo ta "preterana" lakoca u neku ruku odbija..Kada uzmem u ruke ove nove masine renomiranih proizvodjaca srednje i vise klase imam osecaj i utisak kao da u rukama drzim neku igracku.,a recimo stariji modeli koji su imali vecu tezinu i bili generalno robusniji odaju utisak snage i dugovecnosti..
Kako je kroz praksu,ne znam,nisam siguran.,vreme ce pokazati..
Zasto su masine za morski ribolov u proseku i dalje teze od onih za slatkovodni ribolov.Zato sto se tamo trazi iskljucivo sirova snaga,jer bez tezine ocigledno da nema ni prave snage.,a rekao bih i da su te masine bolje i kvalitetnije uradjene..
Stap zajedno sa masinom cini jednu celinu,a koliko ce ona biti skladna zavisi od nas...Na duze stapove,uglavnom ide i teza masina,da bi balans bio sto bolji,pa tako i rukovanje i koriscenje lakse..
Nekako mi se cini da za neke stapove nije bas lako naci masinu sa tezinom koja bi bila odgovarajuca,vec da smo u tom slucaju primorani uzeti vecu masinu,ili traziti neki drugi adekvatan model da bi taj sklad bio odgovarajuci..
Sto se mene tice,cini mi se da je najbolja "zlatna sredina",izmedju onog nekada i ovog sada..
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: laki22 13 Decembar 2014, 14:26:30
sto se tice balansa stapa, ta lakoca igra negativnu ulogu, za nas fiderase, ipak je vaznija tezina od balansa. bar meni... posto jako tesko nalazim balans na stapu sa bilo kojom masinicom. izgleda da ne znam...
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: ibanezi 13 Decembar 2014, 15:22:49
Ako držiš štap na halteru tako da ti je nosač mašinice između prstiju, mašinica ne utiče na balans kompleta. Jedino što teška mašinica sopstvenom težinom u ruci smanjuje osećaj debalansa, ali to je ono- dobiješ na mostu, izgubiš na ćupriji. A što se tiče svemirskih materijala ipak mislim da ne mogu imati ni snagu ni trajnost kao starije. Oni u stvari daju neke druge pozitivne karakteristike (jedna od njih je lakoća) uz zadovoljavajaću trajnost i pouzdanost. Još niko nije uspeo da dokaže da je Stela od svemirskih materijala i tela i mehanizma sa cenom od 500e trajnija i jača od američkog Slammera sa metalnim kučištem i mehanizmom u kombinaciji čelik- marinska bronza od 100e. Ona je lakša, preciznija, sa gotovo bešumnim glatkim radom, superpreciznog namotavanja i iste takve kočnice. I to se kod nje plaća-ko voli, ima šarma u desnom džepu i misli da mu je to potrbno u tolikoj meri. Ona zadovoljava sa trajnošću, a sve ostalo savršeno. Slammer zadovoljava karakteristikama uz veliku (savršenu) snagu i  trajnost.  Video sam slike nekoliko Stelica sa polomljenim nosačem mašinice, a za Slamera nikad čuo takav maler. A čisto sumnjam da su imaoci Slamera nežniji i pažljiviji od  "veleposednika" Stele. Ja bih ipak sa ovim ultra lakim mašinicama odrađivao "Finske" varijante, a džiguljanje teškim glavudžama, leptirčine i dubokoroneće karakondžule bih prepustio nekom metalnom grubijanu. I da napomenem- stojim iza svega što sam rekao o Slammeru, ali ga nemam jer ga ne voleeeem.
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: mi-ne 13 Decembar 2014, 17:53:27
Prilicno jednostavna stvar sa tim novim materijalima.
Nemilosrdno cupaj, razvaljuj i posmatraj do kakvih promena dolazi.
Problem kod mnogih genijalnih ideja je da co`ek treba sponzora. :cheesy:

Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: ellesar 13 Decembar 2014, 18:21:30
Zar je toliko bitna stvar da li masina ima 250 - 280, ili 320 gr. Zar je junacka desnica toliko oslabila :smiley:
Shvatam da je razlika kad dzigujes sa quickom 330 i nekim upola laksim recimo red - blue arcom, ali kuknjava zbog 30 li 50 grama mi je smesna :lol: recimo da razlika mora da bude bar 200gr da bi mi obrisala osmeh s` lica :cheesy:
Ja sam praktican covek i izgled, boja i sminka mi malo znace. Hocu performansu, hevi metal smiley099 , a kad se ruka umori, malo cu gledati vodomare u letu i kontemplirati o vasioni i ustedi od xxx evra koju sam ostvario.
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: mi-ne 13 Decembar 2014, 18:38:43
Bas tako. Imamo dovoljno proverenih masina i zasto kupovat skupe masine i pitat se valja li to sta.
Problem je npr. Ryobi NCRT Slam koja je izuzetno lagana i ne tako skupa. I bas zbog relativno niske cene i tezine neznas sta da mislis. I jos kazu da je to jedna od najboljih koju je Ryobi proizveo.
Mi kazemo malo veca tezina nije problem, ali ako se sve uklapa (kvalitet,cena)  zasto ne  :question:
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: Aleksandar31 13 Decembar 2014, 21:00:45
Elesaru tacno tako sto se tice onih 20 50g nekako sam spokojniji kad mi je na stapu slamer a ne neki tamo plastika-karbon a udari neka ala.Gledo sam letos tipa na Miki alasu udari mu bas dobar saran medjutim posle nekoliko minuta pukne mu nosac masinice[imao rupe na nosacu] toliko je bio besan da je bacio masinu u jezero :shocked:Ja reko da gautesim al nisam smeo da pridjem,i covek se spakovao i ode.....ma jbs sve dajte mi slamera boli me uvo za 50g :cheesy:
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: užas1 13 Decembar 2014, 23:04:20
Što ibanezi reče negde se debelo plaća prefinjenost i dizajn, a negde sirova snaga i kvalitet , nemam ni stelu ni saltigu u šta nesumljam u  kvalitet ali zato sa slamerom 460 pomeram i panjeve ako treba imam i banax extreme 5000 ali slamer jedina sprava iz USA  kuju stvarno poštujem!
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: srce 13 Decembar 2014, 23:19:14
... e, a ako hoces i prefinjenost i dizajn i kvalitet i snagu zaista mora da kosta... inache , misljenja sam da je laksa mashina uvek u prednosti sve dok to ne pocne da se odrazava na njenu snagu i kvalitet...
btw, stele preko 4ke, kao ni saltiga nisu uopste lagane , shto ne smeju ni da budu... za slammere ( koje i posedujem ) zaista nemam komentar( jedna 360ka , vec sigurno 10ak godina trpi najstrasnije,skoro svakodnevno izrabljivanje na Dunavu , sa minimalnim servisom , i dalje radi bez ikakvih problema).
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: limovac74 20 Decembar 2014, 00:15:42
Saltiga  :smiley: Zbog ovog ja pričam da je bušenje vrata mašinice zbog malo grama manje opasno po "zdravlje " mašinice pa makar bila i metalna mašinica.

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi61.tinypic.com%2F4rp8bs.jpg&hash=ef4206a53f2950d584ba4abd59b38db6)

Okume Trio FD i Trio Red Core FD imaju opasno kritične tačke na vratu recimo -nepotrebno   :no:
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: Isa 20 Decembar 2014, 01:24:14
jeste na okumi trio ono bas kriticno, barem za nase trziste. Jer sam negde PROCITAO da ti srafovi navodno sluze da ako pikne ta stopa, da moze lako da se stavi druga. E sad da l je to plod necije maste ili je stvarno tako, ne bih zano reci, al da su ti delovi lako dostupni mozda bih je i kupio. Bio sam jedno vreme bas zagrejan za nju. BlueArc ima onaj trouglic kod stope.... Mada negde sam cuo da se lakse savija npr puna stangla odredjenog precnika od cevi istog precnika ( iskren da budem nisam ozbiljnije zalazio u ovu tematiku, al kad malo razmislim ima logike) , pa bi po tom na neki nacin te rupice imale neku svrhu kod odredjenih modela, al sto se mine tice ja bih opet izabrao nesto bez tih bespotrebnih kriticnih tacaka.

Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: slob 08 Jun 2016, 12:13:20
Zar je toliko bitna stvar da li masina ima 250 - 280, ili 320 gr. Zar je junacka desnica toliko oslabila :smiley:
Shvatam da je razlika kad dzigujes sa quickom 330 i nekim upola laksim recimo red - blue arcom, ali kuknjava zbog 30 li 50 grama mi je smesna :lol: recimo da razlika mora da bude bar 200gr da bi mi obrisala osmeh s` lica :cheesy:
Ja sam praktican covek i izgled, boja i sminka mi malo znace. Hocu performansu, hevi metal smiley099 , a kad se ruka umori, malo cu gledati vodomare u letu i kontemplirati o vasioni i ustedi od xxx evra koju sam ostvario.

Uvek sam tvrdio kako varaličarski komplet treba da bude blansiran i ukupno što lakši, kako bi se ribolovac, kod dužeg varaličarenja, što manje zamarao. I to je, nema zbora, teoretski sigurno i potpuno tačno.
Međutim, potaknut postom ellesar-a rešio sam da uradim neku praktičnu probu u smislu toga koliko težina kompleta veća za 50 ili 100gr utiče na zamaranje.

Otežao sam moj komplet, koji je balansiran težak  480gr, sa dva olova od 40gr = 80gr. Simetrično na obe strane mašinice, lepljivom trakom. Kao da je mašinica teža za 80gr. Da bi balans ostao u istoj tački gde i pre otežanja, na polovini gornjeg rukohvata, morao sam sada da skinem balans teg od 20gr koji se nalazio u end kapi, tako da je nova težina kompleta 540 gr. Odnosno kao da sam umesto mašinice od 260 stavio mašinicu 340gr, što bi na prvi pogled delovalo kao značajna razlika.

Šta je rezultat? U praksi uopšte i nisam ni primetio razliku u smaranju. Mada, možda se može reći i da  relativno nisam ni preterano mnogo dugo ni varaličario, oko 2 do 3 sata. Više puta. Inače duže od toga uglavnom i nisam aktivan, 50 do100 bacanja maksimalno.

Jedino što sam mogao da zaključim je da povećanje težine  mašinice reda 20 do 30% i ne utiče značajno na smaranje kod mog varaličarenja. Imam utisak da je ipak balans mnogo važniji.

Sa balansom nisam eksperimentisao, ali mislim da to i nema smisla posle prethodnog eksperimenta koji je pokazao da malo veća ukupna težina kompleta (kod balansiranja se dodaje balans teg) i nije od tako velikog značaja.

Ipak ne mogu baš u potpunosti da tvrdim ono što sam zaključio jer u pitanju je ipak  samo subjektivni osćaj, a on može da bude kod pojedinca i različit.
Ali eksperiment je jednostavan pa svako može da proba. Verujem da će doći do istih zaključaka kao i ja.
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: Dva vuka 08 Jun 2016, 16:03:32
Slob, to je sve u redu na kompletima za lako i srednje varaličarenje .Stvarno nema veze da li je rola teška 260 ili 320 grama  :takoje: Međutim , ako namenski uzimaš komplet za teže varaličarenje, kod koga je svaki štap preko 300 i kusur grama( zavisi koliko para imaš  :cheesy:), ondak nije svejedno da li si na njega stavio rolu tešku 450 ili 575 grama (što opet zavisi koliko para  :cheesy:)  :bye:
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: Eukaliptus 04 Oktobar 2016, 18:24:37
Imam trio red core :sad:.
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: orka 04 April 2019, 13:26:58
Malo sam upoređivao težine mašinica nekada i sada..Recimo Stella sw iz 2010 godine u vel. 5000 je težila 390g a u vel. 8000, 620g ..Ova poslednja Stella u istim vel. je teška 435g i 680g..Iz iste godine i u istim vel. Twin power sw je težak 395g i 605g a sada 420g i 635g..Nisam upoređivao Daiwu ali je verovatno i kod njih isto jer oni prate jedno drugog..Mašinice za morski ribolov su dobile na težini.Zašto?  Zato što je za velike ribe i velika opterećenja potrebna težina iz koje proizilazi dugotrajnost i izdržljivost..
Kod mašinica za slatkovodni ribolov je situacija obrnuta..Konstantno i rapidno smanjivanje težine..Govorim naravno o Shimanu i Daiwi kao dva najveća i najpoznatija brenda na svetu..Mislim da je sada sve kristalno jasno..Bez težine nema snage, izdržljivosti i dugotrajnosti..Zašto su se upustili u taj trend i trku što većeg i konstantnog smanjivanja težine mašinica ne znam da objasnim..Valjda zato što se to traži? Samo ne znam ko to traži..
Pa nam onda prodaju muda za bubrege pod krilaticom "Lako a jako"   :rolleyes:  Malo sutra.. :no:  Pa su tu onda neki svemirski materijali koji su sve jači i jači,a sve lakši i lakši..CI 4 ,Zaion i drugi..Sve u svemu dobili smo lagane mašinice,ali bez one snage koju su nekada imali stari modeli..Baš zbog te lakoće mislim da su ih namerno limitirali u vučnoj snazi kako ne bi brzo riknule,jer veće opterećenje ta lakoća ne bi dugo izdržala..Ovako sa njima vučemo onoliko koliko mogu,a to je manje nego nekada..Nikome nije lagodno da vuče neku težu varku a mašinica na ručici se muči,pa se samim tim muči i ribolovac..
Da ne bude samo da je do metala..Nije..Postoji dosta modela mašinica koji su pravljeni od XT 7 materijala i koje su bile i jake i dugotrajne i izdržljive..Ali ima jedna razlika u odnosu na ove današnje..Bile su teške.. :takoje:  Danas za slatkovodni ribolov praktično više nema varaličarskih mašinica u težini između 300-400g..(Shimano-Daiwa)..Meni lično najidealnija težina u vel. 4000 po Shimanu je od 320-360g..,a u tim težinama su bili nekadašnji stari Twinovi,Stradici,plave Certate i druge..Nisu teške,odnosno preteške a imaju snagu..Šta smo dobili sa ovim današnjim mašinicama..Lakoću..Lakoća ili snaga,pitanje je sad..Ja biram snagu,a prave snage bez težine na žalost nema,jer da ima i Sw modeli bi bili sve lakši i lakši,a gle čuda oni sve teži i teži.. :rolleyes: :smiley:
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: slob 04 April 2019, 16:39:03
Da li lakše mašinice iste veličine zaista moraju da  imaju i manju snagu i manju otpornost na habanje?
Realno, teško je dati pouzdan odgovor.
Uglavnom sumnja pada na nove materijale za izradu lakših kućišta. Međutim oni u principu ne moraju da budu slabiji od onih teških. A koriste se i inovativna konstrukciona rešenja, tzv  jednodelno kućište koje je čvršće od dvodelnog.
Prerciznost izrade danas sigurno može da bude veća nego ranije. Broj kugličnih ležaja je veći pa su manji gubici snage kod trenja.
Novi tehnološki i inženjerski faktori svakako idu u prilog tome da je moguće napraviti lakšu mašinicu iste snage,  ako ne i veće, tako da se može zakljućiti da lakoća nije sama po sebi uzrok smanjenoj snazi i trajnosti mašinica novijeg datuma.
Pre bih rekao da je tu važniji jedan drugi faktor –profit! Veći je ako se proizvod kupuje češće.
Poznato je već da su svi proizvodi široke potrošnje skrojeni tako da traju koliko i garantni rok- A ono što je najgore konstruisani su tako da nije moguća jeftina popravka već se „više isplati“ kupiti nov.

Zaključak bi mogao da bude da ove lakše mašinice namerno tako prave,  ne da bi nama olakšali ribolov već da bi nam olakšali džepove, a svoje naravno otežali.
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: ibanezi 04 April 2019, 18:54:55
 Teža je sigurno jača, ali mi je lakša lakša. :lol:
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: orka 04 April 2019, 20:06:50
Da li lakše mašinice iste veličine zaista moraju da  imaju i manju snagu i manju otpornost na habanje?
Realno, teško je dati pouzdan odgovor.

Mislim da moraju i da sam gore u postu dao prilično pouzdan i realan odgovor na to pitanje..Ne moraju da imaju manju snagu,tj mogu da imaju istu snagu kao i one teže,ali će zato biti znatno kraćeg radnog veka..Mislim da su toga svesni i inženjeri Daiwe i Shimana i da svesno prave te lagane mašinice sa manjom vučnog snagom,da bi imale veću trajnost,tj da se ne bi upotrebljavale za srednje težak i težak ribolov i vođenje težih varalica..U prilog tome govori i činjenica da su SW mašinice sve teže i teže..Zašto ne naprave lagane mašinice za SW ribiolov..Zato što bi vrlo brzo završile karijeru.
Pogledajte sada ovo..Ručica i osovina kod Aspire 4000 i novog Twina 4000 pg..
Kod Aspire je krak poluge,tj osovina dugačka 4cm,a kod Twina 3,3cm..Jedan primer..Kada recimo pokušavamo da otpustimo nekli šraf sa inbusom,znatno lakše ćemo to učiniti ako taj inbus dobije neki nastavak,tj ako krak poluge bude veći,tj duži..E tako je i ovde..Krak poluge su smanjili kod Twina pa je tako i vučna snaga manja..Neću dalje da ulazim u konstrukciska rešenja unutar mašine,ali ovo je svakako jedan od glavnih razloga za smanjenu snagu..Slično je koliko sam primetio i kod Daiwe.. :smiley:

(https://i.postimg.cc/fbfKK8rT/IMG-2683.jpg)

Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: mi-ne 04 April 2019, 20:18:17
Da lakoca i snaga ne idu zajedno ne bih bio siguran.
Pitanje je da li su vrhunski materijali dostupni ribolovnoj industriji.
I da jesu kako bi se ukalkulisali u naj vazniju temu- profit. Da li bi im to bilo u interesu.
Neko bi rekao da su takvi materijali preskupi, ali kada bi ih koristio ´ko hoce bili bi masovni proizvod sa normalnom cenom. Nesto kao i karbon sa cenom nekada i sada.
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: ibanezi 04 April 2019, 20:45:33
 Orka, ja ne znam...možda si dobio lošeg Tvina PG?  Vrtio sam neki dan Isin na Jarčini sa nekom kašiketinom. Ide kao sir, da duneš u nju, okrenula bi. Takođe imam iskustvo sa HG 5,7:1 varijantom sa 35gramskim glavinjarama na Drini. Mota k'o na prazno. I lakše od legendarnog Tvina F koji je takođe bio tu, na licu mesta koji se u svetu varaličara kotira kao i Aspire. Nisam siguran da je u kučištu i pogonskom mehanizmu, gde je za snagu i trajnost najvažnije PG uopšte i lakši od Aspire. Samim tim, po meni nije ni slabiji. Ako pogledamo pažljivo, Aspire ima pune nosače preklopnika, dok Tvin ima one po 2 zaobljene cevčice, Aspire ima punu spulnu dok Tvin ima šupljikavu, uz to i materijalom zaista lakšu, pa poluga povratne kočnice koju Aspire ima, Tvin nema.... Sve to nosi priličnu razliku u težini. Težina - lakoća novog Tvina u odnosu na Aspire, Tvin F ili Fa mi više liči na marketinški trik sa sečenjem, išupljivanjem delova koji ne utiču na snagu i trajnost nego na smanjivanje težine novim materijalima. Moja iskustva sa novim Tvinovima mi kažu da je Tvin 2015 posle nekoliko serija koje su verovatno namerno ble lošije ponovo dobio stari sjaj, preciznost izrade, čak i stare materijale pogonskog sklopa, jer ako preračunamo detalje koje sam pomenuo, ni težina nije spektakularno različita, ako je uopšte različita što se tiče samog kućišta. Nije nemoguće da ti se zalomio neki lošiji Tvin iz serije. Dešava se. Za tačnu dijagnozu bi možda ipak trebalo izvrteti uporedo sa Aspire još koji. Možda grešim, ali.....
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: orka 04 April 2019, 21:12:49
Kašike do 25g vuče stvarno lagano,pogotovo kada se vodi sa dizanjem iste pa skupljanjem najlona onda kada je u propadanju.Nisam ni u jednom trenutku rekao da je slab,već da je slabiji od Aspire,i nije ta razlika velika i drastična.Najlakše se razlika vidi kada se vodi leptir koji pravi veliki otpor..Što se tiče težine,tu se apsolutno slažem..Kućište i unutar kućišta su što se tiče težine,verovatno egal..Razlika je u tome što si naveo..Ali ako je još jedan kolega koji ima iskustva u ribolovu,primetio razliku u vučnoj snazi između te dve mašine,onda.. :smiley:
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: ibanezi 04 April 2019, 21:31:10
 Pa dobro, ako je razlika mala, možda je i logična. Aspire je u vreme proizvodnje bio mašinica iznad Tvina. Tačnije između Stele i Tvina. Možda je primerenije poređenje Aspire sa Vanquish-om koji sada zauzima to mesto između Stele i Tvina?
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: SlavkoR 04 April 2019, 21:50:51
Odavno su mi sinonim za tezi recni ribolov SW modeli obe firme. FW Stelle, Twinovi, Certate, Existi i ostali su pravljeni da se na njih love brancini, bassevi i slicno minnow voblerima i neotezanim gumama i laksim jigovima. Sve ostalo za ove masine pre ili kasnije postaje napor pa samim tim i ne treba ocekivati nista vise nego da sluze nameni. Svasta sam menjao dok nisam nabavio Stellu SW i Saltigu za tezi SW i FW ribolov koji su zaista druga dimenzija. Obe masine imam u HG odnosno H verziji i brzi prenos apsolutno ne predstavlja neugodnost kod rada sa najtezim varalicama reda velicine do 100g

Sent from my SM-A605FN using Tapatalk

Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: orka 04 April 2019, 21:58:31
Možda,mada mislim da nema nekih razlika u vučnoj snazi između današnje Stelle,Vanquisha i Twina,ali to ne mogu da tvrdim jer nisam probao...Ja sam morao da ga uporedim sa Aspirom jer sam tu mašinicu koristio zadnjih 11 godina..
Koju mašinicu uzeti za srednje težak i težak slatkovodni ribolov od Daiwe i Shimana a da nije SW model..U ponudi nema takvih mašinica,tj onih u težini od 300-400g kakve smo nekada imali..Ja tu osetim veliku prazninu..Treba mi teža mašinica,ali ne preteška kao SW modeli,kvalitetna,više klase,koja će biti robusna,jaka na ručici,dugotrajna i izdržljiva,pa neka košta koliko košta,sa kojom ću moći bez bojazni pecati sve grabljivice,od bucova do krupnog soma. :smiley:
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: SlavkoR 04 April 2019, 22:15:53
Mislim da se ne treba bazirati na principu jedna za sve vec mozda pazariti 2 jeftinije masine i koliko toliko pokriti sve aspekte varalicarenja. Ako bi morao da biram jednu jedinu za komplet ribolov svega grabljivog sto pliva na Balkanu bila bi to stella sw 5000HG. Po meni apsolutni br. 1 bez premca.

Sent from my SM-A605FN using Tapatalk

Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: ibanezi 04 April 2019, 23:42:06
 Pa zašto Orka izbegavati SW modele? Recimo TP SW 4ku sa kapacitetom 170m 0,31, tešku 355 ili 5icu sa kapacitetom 200m 033, tešku 420gr? Upravo SW modeli popunjavaju prazninu o kojoj pišeš. U istim veličinamu su baš teške kao stari Tvinovi ili Aspire.
Naslov: Odg: Teža ili lakša - prednost ili mana?
Poruka od: Saša 04 April 2019, 23:51:35
Koju mašinicu uzeti za srednje težak i težak slatkovodni ribolov od Daiwe i Shimana a da nije SW model..U ponudi nema takvih mašinica,tj onih u težini od 300-400g kakve smo nekada imali..Ja tu osetim veliku prazninu..Treba mi teža mašinica,ali ne preteška kao SW modeli,kvalitetna,više klase,koja će biti robusna,jaka na ručici,dugotrajna i izdržljiva,pa neka košta koliko košta,sa kojom ću moći bez bojazni pecati sve grabljivice,od bucova do krupnog soma. :smiley:

Imaš Daiwu 16 Certate 3500 HD i 4000 HD. To su modeli sa monokok metalnim kućištem (kakvo sada imaju i najnoviji Exist LT i Certate LT), rezani zupčanici, 405 grama težina, duga ručica. To ko uspe uništi svaka mu čast. :)

(https://sep.yimg.com/ay/tackle/daiwa-certate-spinning-reels-japanese-version-55.jpg)