• PKVM sistemi
 • D.A.M.rs - prodaja ribolovacke opreme nemackog proizvodjaca DAM
 • MG Servis
 • Vodomar.rs
 • Lov i ribolov
 • Carp Mania - sve za takmicarski i rekreativni ribolov
 • Fanatic Tackle Shop
 • VBA Soft Lures
 • Ribolovacka oprema i sve za pecarose
 • Marketing
 • Sportski Ribolov
 • Marketing

Autor Tema: Stabilizator oscilatora  (Pročitano 1752 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže slobTopic starter

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Jan 2011
 • Poruke: 2,449
Stabilizator oscilatora
« poslato: 05 Januar 2020, 18:49:21 »
Imam dva tehnička pitanja na koja ne znam odgovor, pa ako neko zna molim da prokomentariše.
Oni  koje ne interesuju tehnička pitanja neka ne čitaju, biće im dosadno.

Prvo mali uvod.

„S“, kao i Worm sistem oscilatora, u svojim konstrukcijama imaju tzv stabilizatore. Oni praktično zaustavljaju rotaciono kretanje špulne kada se deluje silom povlačenja na strunu. Struna koja pri tom teži da se odmotava, zaustavljena je zakočenom frikcionom kočnicom. Sila rotacije se prenosi sa špulne na njenu osovinu, a onda sa donjeg dela osovine i na oscilator.

Kod „S“ sistema oscilatora sila rotacije se prenosi na „S“ krivaju a kod Worm sistema na perce koje klizi po kanalima na wormu i teži da ih zaokrene.
Stabilizatori, osim što služe da zaustave tu rotaciju osovine špulne, služe ujedno i tome da oslobode  ovog pritiska sam oscilator, pa tako omoguće neometan rad „S“ ili Worm klizača koji pomeraju špulnu gore i dole.

Pošto se prilikom rada oscilatora špulna kreće gore i dole, a sa njom i stabilizatori, veoma je važno da na njima,  pri  opterećenju, bude što manje gubitaka na trenju, odnosno konačno što manje gubitaka energije prilikom namotavanja strune.
Iz tih razloga, u najboljem slučaju, na „S“ krivaji, primenjuju se kuglični ležajevi koji imaju najmanje trenje prilikom kretanja gore i dole, a za razliku od stabilizacije pomoću ravnih klizača ili kliznih šipkica. Da ne spominjemo najjednostavniju konstrukciju gde je stabilizacija potpuno izostavljena, odnosno gde se krivaja oslanja ne na stabilizatore već na njen pogonski zupčanik.
 
Šipkice sa kliznim obujmicama se, koliko vidim, isključivo i obavezno koriste kod Worma, a kod „S“ sistema primenjuju se svi sistemi; ravni klizači, šipkice sa kliznim obujmicama, a u najboljoj varijanti – kuglageri.

Ovo je bio uvod, a sada pitanje.

U nekim mašinicama se koristi jednostrana stabilizacija, a u drugim dvostrana. Kod jednostrane stabilizacije, bez obzira da li se radi o ravnom klizaču, šipkici i obujmici ili kuglageru, ne vidim ništa sporno. Međutim kod dvostrane stabilizacije, bez obzira kako je izvedena ne vidim smisao dvostranosti. Zašto? Pa, pri rotaciji osovine špule, uvek će prvo da legne na pistu ili leva ili desna strana stabilizatora.
Crtež je primer sa kuglagerima, a u suštini je isto i kod ravnih kliznih pločica ili šipkica sa obujmicama.


Pogled sa zadnje strane

Kad legne jedna strana onda ona druga „visi“ i nema nikakav smisao pa ne vidim zašto uopšte i postoji.
Na crtežu su luftovi prikazani malo karikirano, ali kad legne jedna strana luft na drugoj može da bude i stotinka milimetra ali to će ipak biti dovoljno da je taj kuglager van funkcije i da praktično „visi“.
Jedini smisao bih video ako bi stabilizator bio urađen od koliko-toliko elastičnog materijala pa kad bi se pod opterećenjem malo savio omogućio bi i drugoj strani da legne na pistu. Ali koliko vidim radi se o krutim, pa čak i krtim materijalima.
Napraviti pak  tako da i levi i desna strana legne istovremeno, mislim da je praktično nemoguće. Tolerancije bi trebalo da budu nula.
Dakle , ne mogu da shvatim čemu onda služi dvostrana stabilizacija?
Mada, mora ipak da postoji neko objašnjenje, jer se ovakva stabilizacija ipak relativno često primenjuje. Ako neko zna odgovor ......?I drugo pitanje: Uloga gumiranog točkića na „S“ stabilizatoru?


Ili ovako. Malo drugačije:


Pretpostavljam da se stabilizator prvo oslanja samo na gumirani točić. Sve dok sila rotacije osovine špulne nije dovoljno velika da stisne gumu toliko da i kuglager ili kuglageri legnu na pistu. Tako se, pri manjim opterećenjima-silama, stabilizator oslanja samo na gumu i onda tiho radi. Naročito u praznom hodu. Vrtite mašinicu u prodavnici a ona super tiho i glatko okreće. Oscilator se  nimalo ne čuje. Međutim pri većem opterećenju, kada je stisnut, ovaj gumirani točkić bude  praktično van funkcije i nema više nikakvog uticaja na zvuk.
Dakle šta je u pitanju? Dovođenje u zabludu kupca ili nešto drugo što ja ne vidim?
I opet, ako neko zna odgovor......?

Ova pitanja naravno i ne moraju da imaju odgovor. Valjda konstruktori znaju šta rade.
Iako baš pouzdano i ne zam zašto, ja bih ipak najradije izabrao mašinicu sa dvostranom stabilizacijom uz pomoć kuglagera. A i sa gumiranim točkićem. I to varijantu gde je sa jedne strane kuglager i gumirani točkić a sa druge samo kuglager. Naravno, kada je u pitanju „S“ tip oscilatora. :cheesy:
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Van mreže Saša

 • Somdžija
 • *
 • Vuk od: Jul 2010
 • Poruke: 1,728
 • Lokacija: Novi Sad
  • Formax Store
Odg: Stabilizator oscilatora
« Odgovor #1 poslato: 05 Januar 2020, 20:58:21 »
Takvo rešenje služi da se smanje zazori/luft (engleski izraz je "play") i dodatno utiša odnosno stabilizuje mašinica. Rešenje na poslednjoj slici ti je nešto poput situacije kada stojiš pored zida i opterećenje ti je na nogama, ali rukom ili ramenom se oslanjaš na zid i time dobijaš dodatnu stabilnost.
Bass mi je opsesija...

Van mreže Germina

 • Somdžija
 • *
 • Vuk od: Dec 2009
 • Poruke: 1,480
Odg: Stabilizator oscilatora
« Odgovor #2 poslato: 05 Januar 2020, 21:00:45 »
Ja ću da ti odgovorim iz mog iskustva jer na svakih pet godina otprilike imam isti problem koji je prouzrokovan baš zbog oslonaca S krivaje ...zapravo zbog nedostatka istih na pojedinim modelima mašinica. Pod pritiskom se osovina  malo zakreće što se negativno odražava i na levu stranu S krivaje koja se vremenom troši kao i njen oslonac. Usled toga dolazi i do sve većeg zakretanja osovine zajedno sa S krivajom koja počinje da drlja po gornjoj površini zupčanika oscilatora kojeg u  donjim i gornjim pozicijama špulne povlači za sobom i malo izdigne odnosno iskosi, posebno ako on nije fiksiran šrafom i oslanja se direkt na svoju osovinu bez ikakve biksne ili ležaja na njoj. Zbog loše sprege sa pogonskim zupčanikom vremenom i on počne da se haba što sve na kraju rezultuje bučnijim radom mašinice a u ekstremnim slučajevima i do gubitka elevacije špulne.
 Kad postoji oslonac sa leve strane S krivaje u vidu ležaja on takodje vremenom pod velikim pritiskom i drilom velikih riba počinje da ''kopa'' po kućištu mašinice i da troši oslonac po kojem klizi koji je obično izliven zajedno sa kućištem pa je i od mekšeg materijala no što je to čelik od koga su izradjeni ležajevi pa usled sve većeg zazora dolazi do loše sprege zupčanika oscilatora sa ostalim elementima.
Kada se i sa desne strane S krivaje nalazi ležaj on zbog blagog zakrivljenja iste naravno visi ali kako se kućište mašinice vremenom troši,  on u jednom momentu počinje da klizi po čeličnoj pločici fiksiranoj iznad njega koja je veće tvrdoće no samo kućište pa se osovina i ceo sklop zbog nje ne uvijaju dalje pod pritiskom. Ovakva rešenja su po meni obavezna za mašinice koje prvenstveno imaju primenu u težem varaličarenju sa teškim varalicama i krupnim borbenim ribama...još kad u matematiku udje i broj izlazaka u toku godine, eto problema zbog kojeg ljubimac počinje pojačano da kucka i da ronda iako pogonski zupčanici mogu da budu u perfektnom stanju. U pitanju su relativno male tolerancije ali i dovoljno velike za pojavu ozbiljnih problema u radu mašinica  smiley033
Gumeni točkić zato i postoji da ne bi čelični lager konstantno drljao po kućištu i trošio ga....on gubi svoju funkciju naravno samo pod velikim pritiskom kad se lager aktivira.

Na fotografiji ispod se vide tragovi habanja kućišta  na mašinici koja nije imala dobro rešene oslonce S krivaje  smiley033


Van mreže slobTopic starter

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Jan 2011
 • Poruke: 2,449
Odg: Stabilizator oscilatora
« Odgovor #3 poslato: 05 Januar 2020, 21:45:24 »
Jeste tiši rad oscilatora ako se oscilator oslanja samo na gumirani točkić.
Možda je projektovano tako da je on aktivan dok se vuku varalice. Pa i one veće. A tek pri povlačenju krupnijeg ulova, tj pri znatno većem opterećenju, stupaju u akciju i kuglageri.
Međutim, ja smatram da krupnu ribu nikako ne treba privlačiti namotavanjem. Treba je ispumpati štapom gde mašinica služi samo za skupljanje viška strune, a za to namotavanje sam oscilator i nije mnogo opterećen.
Ali kada je kočnica zategnuta do kraja i kad riba uspe da ona prokliza, pri tome je i sila rotacije na osovini špulne i na stabilizatorima maksimalna. To je prilično velika sila koju stabilizatori moraju da izdrže. Ali u takvoj situaciji nema povlačenja namotavanjem, samo pumpanje.

Citat
.........Kada se i sa desne strane S krivaje nalazi ležaj on zbog blagog zakrivljenja iste naravno visi ali kako se kućište mašinice vremenom troši,  on u jednom momentu počinje da klizi po čeličnoj pločici fiksiranoj iznad njega koja je veće tvrdoće no samo kućište pa se osovina i ceo sklop zbog nje ne uvijaju dalje pod pritiskom.

To je tačno, Ali ne vidim onda čemu levi točkić? Zašto se od početka krivaja ne oslanja na desni, sa čeličnom pistom?

Germina,
Slika sa tragovima struganja zupčanika oscilatora o kućište je zaista posledica iskrivljenog pritiska krivaje, a koji nastaje usled nedostatka stabilizatora uopšte ili kod istrošenog stabilizatora. Da u zupčaniku postoje dva kuglagera umesto samo jednog situacija bi po tom pitanju bila mnogo bolja. A i lepršanje zupčanika bi bilo eliminsano.  :smiley:
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Van mreže Germina

 • Somdžija
 • *
 • Vuk od: Dec 2009
 • Poruke: 1,480
Odg: Stabilizator oscilatora
« Odgovor #4 poslato: 05 Januar 2020, 21:55:00 »
Pa uvek inženjeri slučajno ispuste  neku sitnicu da ne bi mašinice bile večne sem Shimanovih koji su po meni taj problem najjednostavnije i najefikasnije rešili  :wink:


Van mreže vradojicic

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Okt 2011
 • Poruke: 5,278
 • Lokacija: Valjevo
Odg: Stabilizator oscilatora
« Odgovor #5 poslato: 05 Januar 2020, 22:11:55 »
Opasna tema. Slob, svaka cast.
Germina, upravo kucah ovo sto si sad okacio.
Zar nije efikasnije imati polugicu gde je oscilator komplet fiksiran, ne moze da mrdne...
Efikasnije, lakse za napraviti...
Sve ovo u plovkarenju nema nikakvu vezu, tu sklop oscilatora ne trpi nista, jer se peca sa popustenim drilom, da cak i riba od 300gr ili kontra u kacu pusta najlon.
Kod soma, mladice i teskog varalicarenja gde su drilovi gotovo na "Max drag", ovaj deo masine trpi, kao sto rekoste.

E, ajmo sad na sistem sa wormom...
Sta druga polugica donosi kada je oscilator npr. ucvrscen jednom sa jedne strane, sa druge ga drzi osovina koja je npr. 
u pinjonu koji je stabilisan sa 2 lezaja ili cak osovina koja je stabilisana lezajem u navrtci rotora...
Po meni, u modelima do 3000 sigurno nista, cak ni na 4000. Nikad nisam video na Shimanu osteceno perce/polumesec koji radi po zlebovima worma... Valjda je to toliko dobro ucvrsceno cak i sa jednom sipkicom da je gotovo vecno.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Van mreže Germina

 • Somdžija
 • *
 • Vuk od: Dec 2009
 • Poruke: 1,480
Odg: Stabilizator oscilatora
« Odgovor #6 poslato: 05 Januar 2020, 22:19:29 »
Ja jesam... na Daiwi Whisker SS,Tici Taurus, Abu Suverenu.  Ali razlog je prvenstveno taj što je klizač u obliku polumeseca bio slabašan ili se vremenom toliko izlizao od upotrebe da je došlo do njegove deformacije pa čak i pucanja.

U principu kao da namerno najmanje pažnje po pitanju kvaliteta materijala posvećuju S krivaji i zupčaniku oscilatora ...sve ostalo može da vrca od čelika, bronze, titanijuma, duraluminijuma ali na većini mašinica se taj sklop i dalje izradjuje od livene legure cinka i to je po meni najveća mana jer se brzo pohaba. 

Van mreže vradojicic

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Okt 2011
 • Poruke: 5,278
 • Lokacija: Valjevo
Odg: Stabilizator oscilatora
« Odgovor #7 poslato: 05 Januar 2020, 22:30:31 »
Znam da si vidjao, pominjao si mi, zato i naglasih na Shimanu... Ocigledno da ima neki razlog zbog kog su oni ostali na wormu a Daiwa se vratila S krivaji...
Oba vec dugo slazu odlicno, to nije razlog...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Van mreže Germina

 • Somdžija
 • *
 • Vuk od: Dec 2009
 • Poruke: 1,480
Odg: Stabilizator oscilatora
« Odgovor #8 poslato: 05 Januar 2020, 22:39:53 »
Pa i Shimano je vremenom sa pojedinim SW modelima prešao na S krivaju ...Spheros , Saragosa, Soccoro.

Van mreže slobTopic starter

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Jan 2011
 • Poruke: 2,449
Odg: Stabilizator oscilatora
« Odgovor #9 poslato: 05 Januar 2020, 22:46:17 »
Ja mislim da se zupčanik najviše pohaba zbog lepršanja jer je uležišten na samo jedno kuglageru. Negde si već rekao da je ispod tog zupčanika potrebna kližuća podloška. I to verujem da dosta popravlja stvar.

Negde vidim i da na stubiću zupčanika postoji nekakva, valjda i kližuća, čaura-biksna. Ne znam od čega je, možda od teflona ili bronze. I to takođe popravlja situaciju.

A sad mi pade na pamet to da je možda uvođenje plivajuće osovine špulne znatno promenilo situaciju na oscilatoru. Biksne su teflonske. Mekše, pa se pod pritiskom možda gnjecaju. To dovodi praktično do pomeranja osvine poprečno u svim pravcima, osim vrć postojeće rotacije,  pa je neophodna višestrana stabilizacija.
Pa su zato ipak obavezne dve šipkice i kod Worma?

A što se tiče slaganja strune, zaista svi ti problemi su rešeni kod oba sistema.

Worm ima jednu manu u odnosu na S, koju nisi još rešili a to je preosetljivost na udarac u čelo špulne. To se direktno prenosi na perce i može da  ga polomi.


"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Van mreže Saša

 • Somdžija
 • *
 • Vuk od: Jul 2010
 • Poruke: 1,728
 • Lokacija: Novi Sad
  • Formax Store
Odg: Stabilizator oscilatora
« Odgovor #10 poslato: 06 Januar 2020, 07:46:50 »
Slično je osetljiv i sistem sa dodatnim zupčanikom (S krivaja). Naime, iole jači udarac u čelo špulne odlama "stubić" na kome se nalazi odnosno na kome je prišrafljen taj zupčanik oscilatora. Jedini način popravke je novo kućište. Lično video tri takva slučaja u skorije vreme. Kod dve mašinice sa grafitnim kućištima stubić se potpuno odlomio a kod treće metalne nije pukao ali se iskrivio i praktično blokirao mašinicu. Sve tri mašinice doživele pad sa oko metar visine na čelo špulne.

Послато са SM-G965F помоћу Тапатока
Bass mi je opsesija...

Van mreže glos

 • Somdžija
 • *
 • Vuk od: Avg 2018
 • Poruke: 1,063
 • Lokacija: Novi Sad
Odg: Stabilizator oscilatora
« Odgovor #11 poslato: 06 Januar 2020, 09:23:06 »
Tu se sjetih jedne prednosti grafitnog rotora, koji po savijanju usljed opterećenja a koje je prisutnije i izraženije nego kod metalnih, ipak na kraju vrati početni položaj. Dok metalni koji se jednom iskrivi, kriv ostaje.

Van mreže slobTopic starter

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Jan 2011
 • Poruke: 2,449
Odg: Stabilizator oscilatora
« Odgovor #12 poslato: 06 Januar 2020, 11:32:38 »
Slično je osetljiv i sistem sa dodatnim zupčanikom (S krivaja). Naime, iole jači udarac u čelo špulne odlama "stubić" na kome se nalazi odnosno na kome je prišrafljen taj zupčanik oscilatora. Jedini način popravke je novo kućište. Lično video tri takva slučaja u skorije vreme. Kod dve mašinice sa grafitnim kućištima stubić se potpuno odlomio a kod treće metalne nije pukao ali se iskrivio i praktično blokirao mašinicu. Sve tri mašinice doživele pad sa oko metar visine na čelo špulne.

Послато са SM-G965F помоћу Тапатока


Nisam ni pomišljao da to može da se desi i kod S oscilatora. Ali praksa ipak pokazuje da može.  smiley205
Verovatno taj "problemi" u budućnosti i neće biti rešavan zbog složenosti i cene koštanja. Preostaje nam jedino da imamo i to na umu i da pripazimo.

----------------------------------------------

Ako osovina špulne ima samo rotaciono kretanje, ili bolje reći pokušaj rotacije, onda mislim da je jednostrana stabilizacija sasvim dovoljna. Ali ako u uzdužnom ležištu osovine špulne ima lufta i ako postoje prilikom namotavanja i poprečne sile na sve strane, onda taj luft omogućava takvo pomeranje da i desna strana stabilizatora ipak može da legne na pistu. Sve je to onda pitanje tolerancija u dimenzijama.Sa jedne strane ako je uzdužno ležište osovine špulne (rupa u pinionu ili rupe u biksnama kod plivajuće osovine kroz koje osovina klizi) tesno –neće biti lufta ali će kretanje osovine biti otežano, a ako je labavo onda će se osovina lakše kretati, ali to onda izaziva  probleme kod oscilatora. Moguće je da dvostrani stabilizator ustvari rešava oba problema?
Naravno ovo važi za sve sisteme stabilizacije; šipkice, ravne pločice ili kuglageri.


 
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Van mreže Germina

 • Somdžija
 • *
 • Vuk od: Dec 2009
 • Poruke: 1,480
Odg: Stabilizator oscilatora
« Odgovor #13 poslato: 06 Januar 2020, 11:43:00 »
Najčešći problem sa kojim sam se sretao kod mašinica sa S krivajom je da se šrafčići koji fiksiraju osovinu  i sam zupčanik oscilatora vremenom sami odvrnu zbog korišćenja varalica sa jakom vibracijom. Ako se ne primeti na vreme defekt, zupčanik oscilatora počinje sve više da talasa i zbog loše sprege sa pogonskim zupci na njemu stradaju i mašinica počinje da ronda i pod malim opterećenjem. Po meni je najbolje rešenje da na stubiću dodatnog zupčanika postoje bronzana biksna i podloške sa njegove donje i gornje strane jer je tako njegov rad najstabilniji i najfiniji.Šrafove koji fiksiraju delove oscilatora  uvek fiksiram  specijalnim lepkom da bi onemogućio njihovo odvrtanje usled jakih vibracija.Spojene poruke: [time]06 Januar 2020, 12:09:39[/time]

Na Penn Slammeru postoji odlično rešenje sa produženom osovinom koja ulazi u metalnu čauru na guzi kućišta...zakretanje osovine je onemogućeno a  stabilnost celog sklopa je rešena na jednostavan i pouzdan način.
Spojene poruke: 06 Januar 2020, 12:10:16


Van mreže slobTopic starter

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Jan 2011
 • Poruke: 2,449
Odg: Stabilizator oscilatora
« Odgovor #14 poslato: 06 Januar 2020, 12:15:10 »
Tvoje iskustvo pokazuje da bi svaku mašinicu koja vredno radi trebalo izložiti reviziji unutrašnjosti bar jedanput godišnje.
Pored toga, mislim da je potrebna i nulta revizija, pre prve upotrebe, Tom prilikom podmazati ako je potrebno, a gotovo uvek je tako, eventualno iztjunirati luftove i eventualno uraditi i apgrejtovanje ako je moguće. Ta investicija se sigurno isplati jer produžava vek mašinice i povećava zadovoljstvo zbog glatkog rada, a štedi nerviranje i razočarenja.

Nađoh jednu sličicu gde se vidi mesingana ili možda bronzana biksna koja se postavlja na trn zupčanika i time olakšava klizanje kroz S krivu.


Germina,
Da li kod Penna ili neke druge mašinice sam video takvo rešenje. Produžena osovina špulne čak nije na tom delu gde ulazi potpuno okrugla već uzdužno frezovana pa to onda ima stabilizaciju u svim pravcima. I na zaokretanje a i radijalno u svim pravcima. Krilca za stabilizaciju onda nisu ni potrebna.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

 

 • List Ribolov
 • Smuki Mrdalice
 • Sportski Ribolov
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing