• PKVM sistemi
 • D.A.M.rs - prodaja ribolovacke opreme nemackog proizvodjaca DAM
 • MG Servis
 • Vodomar.rs
 • Lov i ribolov
 • Carp Mania - sve za takmicarski i rekreativni ribolov
 • Fanatic Tackle Shop
 • VBA Soft Lures
 • Ribolovacka oprema i sve za pecarose
 • Marketing
 • Sportski Ribolov
 • Marketing

Autor Tema: Pužni prenos  (Pročitano 20011 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže pikemanTopic starter

 • Administrator
 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Jul 2008
 • Poruke: 11,527
 • Lokacija: Apatin
  • Vukovi sa DUNAVA
Pužni prenos
« poslato: 18 Januar 2011, 03:12:26 »
Priča o najjačim (da li i najboljim?) mašinicama

Pužnim korakom, napreeeed - marš!

Na to da sednem u vremeplov, vežem pojas i stisnem dugme za 60-te i 70-te godine navela su me neka pisanija o pužnom prenosu, kao i laička poređenja onih koji nisu u rukama imali Van Staal, pa čak ni Cardinala, a kamoli Presidenta. Jedino su videli Quick 3002 a usuđuju se da tvrde da je sve isto, da je Van Stall zastarela rola. Ajde?! Zato krećemo redom, od mašinica koje su još uvek, za mnoge, najbolje koje su ikad napravljene. E, tu bi se možda mogao složiti sa njima, ali samo pod ovim uslovom - da je jedino merilo snaga i trajnost...

Pođimo od pretpostavke, jer nisam 100% siguran ko je prvi, da je D.A.M. Quick rodonačelnik rola s pužnim pogonom. Nesumnjivo je tačno da je on imao daleko najviše mašinica sa tim pogonom, i da su serije prodavale više od tri decenije. Pužnim korakom ga je pratio ABU, a Daiwa i Shakespeare su imali samo po jednu seriju mašinica s pužem. (Cormoran ne računam - on je u poređenju s velikom četvorkom čist autsajder iako je godinama imao i role sa pužem. Takođe ne računam neke firme koje su kopirali navedene, ili bile veoma kratko na tržištu.)

Pužni prenos se primenjuje tamo gde je potrebna velika snaga, recimo kod dizalica i slično. I to kontra - vrti se ono što je kod mašinica gonjeno, tj. ko kad bi se kod Quicka ručicom pokretao rotor! Tek tu se vide prednosti - velika snaga, kad nije potrebna velika brzina. Jasno je zašto: zbog veće površina dodira i napadnog ugla zuba!

Čim pogledate rolu odmah možete da vidite ima li ona pužni pogon ili ne - kod svih mašinica koje ga imaju osa ručice (tj. pogonskog zupčanika) nije na sredini tela (u ravni sa osom gonjenog zupčanika - piniona), nego iznad! To se ponajbolje vidi (slika dole desno) kada se zagleda Shakespeare President. Taj razmak između osa je jednak poluprečniku pogonskog zupčnika - što je on veći, veći je i taj pomak, a to znači da smo stigli kod prve mane: veliko telo, samim tim i teško! Idemo dalje...

Prenosni odnos je teško uskladiti - potreban je veći zupčanik da bi se pinion (rotor) brže okretao. Znači, opet za posledicu imamo preveliku težinu.

Hod špulne gore-dole (tj. napred nazad) je i(li) (pre)brz i(li) prekratak. Zato sve takve mašinice imaju kratku a duboku špulnu.

Naravno, tada kada smo njima pecali nije bilo pletenica, pa i nismo slaganje strune smatrali za presudno bitno, jer smo koristili i 0,50 mm debele “abulone” i “damile” - bilo nam je bitno samo da je mašinica jaka. A bile su - sve redom! Mnogi se još uvek zaklinju u svoje “kvikove”, neki opet misle da su “kardinali” bili jači, ali ja smatram da je najjači bio “prezident”, čak jači i od Daiwe (koja se pojavila, tamo negde, početkom 70-tih čak i kod nas, u ondašnjoj Jugoslaviji.)

(Ja sam oduvek bio “filozof”, tako da sam još tada prednost davao ne toliko snazi koliko finoći slaganja strune; tada je najbolje slagao, i za današnje pojmove savršeno, Mitchell 300.)

Sve te mašinice bile su perjanice firmi koje su ih pravile, uvek su se nalazile na prvim stranicama kataloga, a to je, istovremeno, značilo samo jedno - da su najskuplje! Puž i pužni točak su uvek bili rezani, nikad liveni, a to već znatno poskupljuje rolu. Zatim, tako jak sklop se ne ugrađuje u nežno telo, nego u metalno. A metalni su bili i rotori, ručice...

Ručice! Tada nije bilo mašinica za levoruke i desnoruke (tek je Shakespeare serijom Ambidex počeo ono što je danas na svakoj roli - mogućnost da se ručica prebacuje sa jedne na drugu stranu tela). Uvek je oslonac ručice na telu bio s leve strane, izliven zajedno s kućištem. To je omogućavalo da veliku silom forsiramo ručicu bez bojazni po sklop zupčanika (pa čak i kod role koja nije imala puž - Mitchell 300).

Ali bez obzira na težinu i cenu, te mašinice bi imale dobru prođu i danas samo kad bi lepše slagale. Nikakav ne bi bio problem da im se ugradi superstoper i ubace kuglageri (i gde treba i gde ne treba!) i da se stavi “long-life” opruga... iako su stare torzione obavljale posao prebacivanja preklopnika bez greške. Ali slaganje..


Znali su konstruktori još tada šta je jedina mana njihovih rola, i pokušavali su (nije da nisu!) da reše problem. Pogledajte šta je sve DAM radio (tri sličice iznad): u sredini je klasičan sistem sa krivajnim mehanizom; desno je poslednja verzija sa modela Royal koja ima “S” žljeb; ali je svakako raritet DAM Quick Super 270 s dva puža: jedan za pogon, drugi za (sporije) pokretanje krivaje.

Daiwa je od početka bila priča za sebe - na modelu iz 1972. godine vidi se pužni sklop i krivaja “lokomotiva”. Takav sistem za slaganje strune imali su i neki modeli bez puža, recimo rola Šekspir Sigma (prva serije), ali daleko najveću pažnju tome davao je - ABU! Tada su DAM i ABU bili lideri, vodili su žestoku borbu u kvalitetu, i otuda kod naših ribolovaca podela (koja još uvek traje) na dve struje: “damovce” i “abuovce”. Danas su jedni promenili tim za Shimano drugi za Daiwu, ali je “rasna” netrpeljivost počela pre. Čak smo se i po monofilima delili, jedni su se kleli u Damyl drugi u Abulon, ali je bilo (istina manje) i takvih koji su navijali za Noryl (Shakespeare). Baš ti “šekspirovci” su bili priča za sebe, oni su imali samo dva čekrka - President i Ambidex - ali su im argumenti bili za respekt: najjače mašinice su imali oni! Nažalost, Šekspiri su bili toliko trajni da je firma prva - posustala! Profit se nije mogao praviti rolama koje traju 3 generacije. To su prvi shvatili Japanci, njihove role su danas... najlepše. Lepe ko Twin Power FB i Stela FB ali vrede ko i sve lepotice - samo dok su mlade!

Početkom 70-tih ovo (slika dole levo) je bio udarni model. Trajan, pouzdan i jednostavan čekrk. Tu rolu (Cardinal 77) ja provozam povremeno i danas...

Onda se krajem 70-tih godina pojavio Cardinal serije “5” (54, 55 i 57) koji su za ono doba bile vrlo sofisticirane mašinice. Ti “kardinali” su imali pužni pogon, ali i dodatni zupčanik sa krstastom zavojnicom. Cilj je bio što bolje (unakrsno!) dvofazno slaganje, da se ne bi namotaji strune usecali jedan u drugi. Savršena, jaka i trajna, ali meni se nije sviđala - zadnja kočnica! ABU je oduvek “filozofirao” kada su u pitanju kočnice, čak toliko da je na svom poslednjem modelu iz Švedske, Souverenu sa pužem i worm shaftom, imao centralnu kočnicu. Međutim, bila je to “labudova pesma” - očajnički pokušaj da se parira Shimanu i Daiwi, koji nije uspeo - pobedili su i danas su bez konkurencije (kada se o kvalitetu govori), ali i oni ponekad .... u čabar.

   

Souveren je najkraće trajao, ali su Cardinali serije “C” (Clasic) najduže bili ABU-ovoj ponudi, preko 10 godina. Verovatno što su pravljeni u (tada jeftinom!) Japanu. Na slici gore desno vidite presek ABU Cardinala 57, a desno (na maloj slici) ABU Cardinal C4. Vidite pokušaj da se sa 2 dodatna zupčanika i krivajom koliko-toliko uspori hod, i da se dobije bolje slaganje. To je bila
vrlo jaka rola, ne toliko lepa, ali laka - i nije bila (pre)skupa. C 3; 4, 4X i 5 i danas koriste mnogi ribolovci. Istina, kod nas nije bio toliko popularan - mi smo tada pecali “kvikovima” 2002 ili 3002 koje je prodavao “Trofej”! Sada D.A.M. (sa 15 godina zakašnjenja i ko zna koliko promena vlasnika?!) pokušava da se vrati u život sa mašinicom koja (opet) ima puž ali i brdo “lagera” i svega ostaloga - nekim “surogatom” koji će biti dizajniran u Nemačkoj, ali pravljen... znate već gde. Tako se, bar, pričalo na EFTTEX-u 2007. (Živi bili pa videli, u zagrobni život ne verujem ni da se Pantelija T. lično reinkarnira!)

Sve modele (izuzev “kvika” 270) sam lično vrteo, pecao njima, pa čak i sa čika Danetovom Daiwom iz 1972. godine, i da me sad pitate šta je, ipak, najbolje, rekao bih: Mitchell 300 Pro!

Ali, šta je najjače? Ovo desno!!!

I tu se vraćam na početak priče, da su “iste” mašinice iz ovog teksta i nov Van Staal?! Nisu!!! Van Staal je i jak i lak, bolje slaže i neuporedivo bolje - koči! Jer, velika mana svih tih rola s pužem je bilo loše (iz današnjeg ugla gledano: katastrofalno loše!) kočenje!

Srećom, tada smo koristili (is)tegljive monofile koji su amortizovali udare, a danas bi zbog pletenica pucali štapovi ko trske! Ali, da li su i štapovi - danas - bolji? Uf, vrlo teško pitanje. Iako su, trenutno, pletenice totalno bezopasne po štapove, jer pucaju ko paučina...

Sve u svemu, ko peca monofilima i dubinkama, ovi “stariteti” su sasvim dobri, ali za moderne varaličare nisu! Uostalom, doktor Pantelić još uvek na svom “kardinalu” 57 ima monofil, i to Stren, a štap je stari Hardy. Tim kompletom on peca - somove. Peca, jer još nije isprobao Van Staala. Ali da češće peca smuđa, i da isproba pletenicu na nekom Shimanu ili Daiwi, shvatio bi da je vreme odavno prestiglo puža...
Dragan JovanovObjavljeno u Trofej-u br. 90, možete ga preuzeti u PDF formatu klikom na baner:


Van mreže juzba

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Feb 2010
 • Poruke: 6,361
 • Lokacija: Sava,Županja,Hrvatska
Odg: Pužni prenos
« Odgovor #1 poslato: 18 Januar 2011, 13:49:04 »
Baš sam sinoć malo razgledao moju kolekciju djedova i baka.......

Pošto imam oko 30 starih rola, uživao sam u ovom članku :thumbup:
Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo! Bolje junački pobjeći, nego kukavički poginuti!
Ko izgubi dobitak, dobije gubitak! Bolje ispasti budala nego iz vlaka!
Bolje živjeti cijeli život bogat nego sedam dana u siromaštvu!

Na mreži Saša

 • Somdžija
 • *
 • Vuk od: Jul 2010
 • Poruke: 1,728
 • Lokacija: Novi Sad
  • Formax Store
Odg: Pužni prenos
« Odgovor #2 poslato: 18 Januar 2011, 14:15:41 »
Tekst je o.k, ali u smislu nekog (nostalgičnog) pregleda šta je i kako nekada bilo, no cilj teksta sasvim promašen, odnosno autor ničim nije ubedljivo pobio tvrdnje onih koji "kažu da je Van Staal zastareo"...   :cheesy:

Van Staal jeste super kvalitetan, jak, izdržljiv - ali je koncepcijski zaista mnogo bliže ovim starim (tanjirastim) mašinama nego novim, jer mnogo lošije slaže od bilo koje druge po ceni slične mašinice. Pogledajte uostalom njegov "mehanizam" slaganja strune:Tom "sisicom" na pogonskom zupčaniku gura gore-dole klizač pričvršćen na osovinu špulne.. Takav ili sličan "sistem" je bio u većini mašinica od sredine sedamdesetih pa sve do polovine osamdesetih, a sada je ipak 2011, zar ne? Kome treba beskompromisna snaga i izdržljivost - neka ga kupi, ali onda neka bude spreman na dosta drugih kompromisa...  smiley033Bass mi je opsesija...

Van mreže Keltan

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Okt 2009
 • Poruke: 2,656
 • Lokacija: Macedonia
Odg: Pužni prenos
« Odgovor #3 poslato: 18 Januar 2011, 14:42:40 »
A koji su to drugi kompromisi  :question:

Na mreži Saša

 • Somdžija
 • *
 • Vuk od: Jul 2010
 • Poruke: 1,728
 • Lokacija: Novi Sad
  • Formax Store
Odg: Pužni prenos
« Odgovor #4 poslato: 18 Januar 2011, 14:48:32 »
Loše slaganje strune, velika težina, recimo...


p.s. Nekad sam i ja bio bukvalno zaljubljen u snagatore, a poslednji koji sam imao i kojim sam varaličario je bio Shakespeare President II 2900. Jedno vreme sam se oduševljavao njegovom snagom i izdržljivošću, pogotovo što je ta mašinica teška 290 grama, ali mi je oduševljenje zbog ekstra lošeg slaganja (monofila, strunu nisam smeo ni da namotam) - na kraju bogami dobro priselo... Od tada, samo savremene mašinice, a koliko će da traju - baš me briga. Ni mi nismo večni...  smiley033
Bass mi je opsesija...

Van mreže Glod

 • Babuškar
 • *
 • Vuk od: Dec 2010
 • Poruke: 86
  • GLODOVANJA
Odg: Pužni prenos
« Odgovor #5 poslato: 18 Januar 2011, 18:23:13 »
Ja nisam nikad bio zaljubljen u snagatore, a ako pažljivije pročitaš primetićeš i ovo: "(Ja sam oduvek bio “filozof”, tako da sam još tada prednost davao ne toliko snazi koliko finoći slaganja strune; tada je najbolje slagao, i za današnje pojmove savršeno, Mitchell 300.)"

A znak pitanja valjda nešto govori: "Priča o najjačim (da li i najboljim? ) mašinicama"

Tekst je obična nostalgična priča o starim mašinicama, uglavno pregled modela sa pužem, a neki uporedni test - ali uvek se nađu polemičari...  :rolleyes:

Van mreže Keltan

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Okt 2009
 • Poruke: 2,656
 • Lokacija: Macedonia
Odg: Pužni prenos
« Odgovor #6 poslato: 18 Januar 2011, 20:57:48 »
Glode,Sasa a da vas pitam nesto ? zasto vam je toliko bitno lepo slaganje strune? Sta ako Van stall mota malo vise na krajeve,stecem dojam da vam smeta samo kuci kad gledate masinicu onako estetski,zato sto na vodi,nista necete izgubiti od performanse sa van stalom u sporedbi sa prefino slozenom strunom sa recimo superslow sistemu??Cak dokazano je da je bolje bar za pletenicu unakrsno slaganje..zar su vam toliko vazni ta dva metra plus u daljini izbacaja ili sta?


Van mreže kova

 • Štukaroš
 • *
 • Vuk od: Apr 2010
 • Poruke: 568
Odg: Pužni prenos
« Odgovor #7 poslato: 18 Januar 2011, 21:40:21 »

Van mreže Imre

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Mar 2010
 • Poruke: 3,888
 • Lokacija: Zrenjanin
Odg: Pužni prenos
« Odgovor #8 poslato: 18 Januar 2011, 22:11:48 »
Izašli iz mode ili ne .ja bi se itekako obradovao za 3-4 komada Quika iz serije 3000,pa nek misli ko šta hoće.
A oni nek slažu najlon kako god žele i znaju . smiley033
Nije pametan onaj koji mnogo zna ,nego onaj koji zna šta hoće........

Na mreži Saša

 • Somdžija
 • *
 • Vuk od: Jul 2010
 • Poruke: 1,728
 • Lokacija: Novi Sad
  • Formax Store
Odg: Pužni prenos
« Odgovor #9 poslato: 19 Januar 2011, 08:41:52 »
Naravno da je važno, Keltane. U toj cenovnoj kategoriji valjda treba da dobiješ perfekciju (maksimum), ili bar nešto najbliže tome. Čemu onda bacanje tolikih para? Za 100 evrića ili manje možeš da kupiš Presidenta II i dođeš praktično na isto (snaga, robusnost i izdržljivost), jer slažu jednako loše (ili dobro, kako već uzmeš)... No, ako ti je ustvari stalo do još jednog "trofeja" u vitrini za uživanje "na suvo" i pokazivanje prijateljima (a može ti se), mogu i to razumeti... :cheesy:
Bass mi je opsesija...

Van mreže rj

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Dec 2008
 • Poruke: 4,002
 • Lokacija: Belišće
Odg: Pužni prenos
« Odgovor #10 poslato: 19 Januar 2011, 08:59:31 »
nema govora da bi van staal trebao bolje slagat strunu ...pogotovo za te pare ...ima  još par sitnih detalja koje trebaju rješit ako to naprave sigurno će bit NO1 za no limit spin

Na mreži Saša

 • Somdžija
 • *
 • Vuk od: Jul 2010
 • Poruke: 1,728
 • Lokacija: Novi Sad
  • Formax Store
Odg: Pužni prenos
« Odgovor #11 poslato: 19 Januar 2011, 09:03:36 »
Izašli iz mode ili ne .ja bi se itekako obradovao za 3-4 komada Quika iz serije 3000,pa nek misli ko šta hoće.
A oni nek slažu najlon kako god žele i znaju . smiley033

U pravu si, za klasičan dubinski ribolov i ne treba ništa bolje, a jako, izdržljivo i večno... Samo što bih ja izabrao 3 Presidenta II 2910 ili 2940...  :ok: Za varaličarenje nijedna od tih mašinica starije koncepcije nije dobar izbor, a to shvatiš tek kada prođeš kroz sve to i na kraju probaš nešto bolje. Onda ti više uopšte nije važnja ni izdržljivost ni trajnost, jer uživaš maksimalno u svakom minutu ribolova, pa koliko potraje nek potraje, vredelo je...  smiley033
Bass mi je opsesija...

Van mreže Imre

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Mar 2010
 • Poruke: 3,888
 • Lokacija: Zrenjanin
Odg: Pužni prenos
« Odgovor #12 poslato: 19 Januar 2011, 21:55:05 »
Nisam ni mislio na varalicu,za to je ne bih ni koristio.
Ovi na pužni prenos, za Soma iz čamca ili sa obale gde ne treba predaleko baciti su
jako zahvalni.
Ako idem na sistem ko je jači dobija bitku.
Kod dosta mašinica moraš čak i vođicu i špulu da držiš kad je pokušavaš na silu odići,kod ovih mašina takvih problema nema.
I najlon bar 0.60 ,pošto ja i nisam baš za pecanje strunom na dubinke.
 smiley033
Nije pametan onaj koji mnogo zna ,nego onaj koji zna šta hoće........

Van mreže Glod

 • Babuškar
 • *
 • Vuk od: Dec 2010
 • Poruke: 86
  • GLODOVANJA
Odg: Pužni prenos
« Odgovor #13 poslato: 21 Januar 2011, 19:54:41 »
Glode,Sasa a da vas pitam nesto ? zasto vam je toliko bitno lepo slaganje strune? Sta ako Van stall mota malo vise na krajeve,stecem dojam da vam smeta samo kuci kad gledate masinicu onako estetski,zato sto na vodi,nista necete izgubiti od performanse sa van stalom u sporedbi sa prefino slozenom strunom sa recimo superslow sistemu??Cak dokazano je da je bolje bar za pletenicu unakrsno slaganje..zar su vam toliko vazni ta dva metra plus u daljini izbacaja ili sta?

Za monofile i ne toliko bitno, za pletenice presudno! Da se ne mrsi i da dalje leti. Za to je Worm Shaft zakon.

Van mreže rj

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Dec 2008
 • Poruke: 4,002
 • Lokacija: Belišće
Odg: Pužni prenos
« Odgovor #14 poslato: 21 Januar 2011, 20:04:51 »
unakrsno slaganje nemrsi strunu ...jedino nešto malo skraćuje izbačaj  :takoje:

 

 • List Ribolov
 • Smuki Mrdalice
 • Sportski Ribolov
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing