Vukovi sa DUNAVA

PRIBOR & OPREMA => Mašinice => Temu započeo: srdjanpn 08 Mart 2016, 14:32:06

Naslov: Prva mašinica sa beskrajnim vijkom - worm shaft-om?
Poruka od: srdjanpn 08 Mart 2016, 14:32:06
Za mene će i mag sealed biti revolucionarno rešenje, ali tek kada bude na mašinicama iz normalne cenovne grupe. Ni prve mašinice sa beskonačnim vijkom ja nisam mogao da kupim, ni većina nas. Revolucija je počela kada je jeftini zauber- arc dobio beskonačni vijak. Za super stoper se nije dugo čekalo, brzo su ga dobile i sasvim jeftine mašinice. Mada danas super slažu i mašinice sa super precizno urađenim S sistemom. Ima i beskonačni vijak svojih mana. Dodatno otežava i odvlači deo snage sa pogonskog mehanizma. Daiva ga je izbacila sa svojih udarnih mašinica, a ipak savršeno slažu strunu. I mnoge druge koje su iz mnogo skromnijih cenovnih grupa. Šimano ga se drži jer su ga ipak oni prvi konstruisali. Teško se odreći nečeg što si ti izmislio, a u jednom periodu zaista bilo najbolje i postalo zaštitni znak.

Nisam bas siguran da je Shimano izmislio worm.
Naslov: Odg: Prva mašinica sa beskrajnim vijkom - worm shaft-om?
Poruka od: ibanezi 08 Mart 2016, 17:19:55
Prva mašinica sa izduženim kalemom i worm šaftom za koju ja znam je Šimanov Biomaster iz 1987-8e. Vrh Šimanove ponude sa kojom je Šimano i krenuo u ekspanziju po Evropi i Americi, da bi se sa prvim Stradikom neke 91-2e našao na vrhu, ostavljajući evropsku konkurenciju iza sebe. Na osnovu toga sam napisao to što sam napisao, jer zaista ne znam da je i jedna pre toga imala to rešenje. A posle tvog posta ne smem da tvrdim da ga je baš Šimano izmislio i prvi primenio, ali zaista ne znam koja je mašinica ranije to imala. Evropski propizvođači uljuljani u lovorike (Dam, Abu, Mitchell...) sigurno nisu. Ako znaš koji proizvođač na kojoj mašinici je pre Šimana imao to rešenje, napiši , i ja sam radoznao.
Naslov: Odg: Prva mašinica sa beskrajnim vijkom - worm shaft-om?
Poruka od: srdjanpn 08 Mart 2016, 17:34:45
Ne znam ni ja zato kazem da nisam siguran.Secam se nekog Cormorana Sl,Cl,,,,,tako nekako,spolja metal,unutra mesing,puzni prenos,zadnja kocnica i worm,bas me zanima koja je prva sa wormom.
Naslov: Odg: Prva mašinica sa beskrajnim vijkom - worm shaft-om?
Poruka od: slob 08 Mart 2016, 17:47:27
Ja i dan danas koristim tog Cormorana sa pužem i worshaftom. Kupio sam ga negde 80tih godina.
Ali to je rana istorija worma.
Negde sam čitao ali ne sećam se gde niti tačno podataka ali mislim da je prvi worm napravio Shakespeare, još 1900 i neke, najkasnije 1910tg. Ne mogu ništa da tvrdim jer ne mogu da dokumentujem.
Ako nekog interesuje tačno, neka izgugla.
Naslov: Odg: Prva mašinica sa beskrajnim vijkom - worm shaft-om?
Poruka od: ibanezi 08 Mart 2016, 18:25:37
 Da, da, sećam se. Kormoran je bio mlada firma koju su osnovali mladi Damovi inženjeri i dizajneri koji nisu mogli da se izbore sa starom retro gardom, pa su napustili Dam. Oni su zaista primenili neke revolucionarne ideje. Slob, ako ne grešim, mislim da je u pitanju Kormoran LN. Tu je zaista vorm šaft na mašinici sa pužnim prenosom i običnim kalemom, zar ne? Beskonačni vijak kao nepotrebni sistem! Takođe je Kormoran prvi napravio u prvoj polovini 80ih i prvu mašinicu sa slobodnim hodom kalema i sistem nazvao Free Spool. Kormoran rotary! Ne kao šaranska mašinica, nego kao mašinica za lov grabljivice na prirodni mamac, da se mrljavom smuđu oduzme svako podozrenje koje stvara otpor mamca.  Zatim u mašinice uveo i zvučni i svetlosni signal. Ovo što danas ima svaki moderni šarandžija, ali na držaču, van mašinice. Problem Kormorana je u tome što je sve svoje genijalne, inovativne ideje ugrađivao na 'ajd da kažem prilično trapave mašinice koje nisu mogle po ostalim parametrima kvaliteta i obrade da se nose sa najkvalitetnijim mašinicama tog doba, tako da su te ideje prošle nezapaženo. Slob, ispravi me ako grešim, ali mislim da je taj Kormoran toliko trapavo urađen, da štap ne može da se drži sa šakom iznad mašinice jer je stopa tako niska da preklopnik udara u prste? Ako nije baš taj koji ti imaš, ali neki sa takvim rešenjem jeste sigurno- sećam se dobro. I sam Kormoran je počeo napuštati sopstvene inovacije.. Te ideje je obilato iskoristio Šimano nekoliko godina kasnije unapredivši ih, stavljajući u svoje superkvalitetne modele, dajući im svoje ime, i debelo naplaćivao. Tako je nastao worm shaft, ali kao sistem slaganja na plitkom izduženom kalemu gde zaista sve prednosti takvog načina slaganja dolaze do izražaja, baitfeeder na velikoj šaranskoj mašinici i slične stvari.
Naslov: Odg: Prva mašinica sa beskrajnim vijkom - worm shaft-om?
Poruka od: srdjanpn 08 Mart 2016, 18:31:26
Ne bih se slozio,Sl je imao bas lepu bacacku spulnu,slaganje fenomenalno,koliko se secam keramicku rolnicu,cak je i tezina bila pristojna,jedini nedostatak super stoper za ove moderne masine.Postavio sam i par slika ovde u temi Rariteti i li tako nesto,ako pronadjem postavicu i ovde.
Naslov: Odg: Prva mašinica sa beskrajnim vijkom - worm shaft-om?
Poruka od: PerfectAngler 08 Mart 2016, 18:47:44
Zebco quantum energy
Naslov: Odg: Prva mašinica sa beskrajnim vijkom - worm shaft-om?
Poruka od: VooDoo_Chile 08 Mart 2016, 19:03:53
Najstarija mašina sa slobodnim hodom za koju ja znam je bio SHIMANO TRITON Baitrunner. Izašla je negde krajem 70-ih godina!
Kad smo kod beskonačnog vijka, mislim da je Daiwa SS Tournament Whisker stariji model od Biomastera. Ako misliš na onaj lepi crni Biomaster XT7, on je izašao početkom '90-ih a SS-ovka je zaista sa kraja 80-ih. Ja kažem da je ona najstarija mašina sa beskonačnim vijkom. Naravno, pričamo o stacionarnoj špulni, multiplikatori odavno imaju beskonačni...
Energy je takođe iz '90-ih. Imam jednu raskantanu 5-icu i na njoj piše '95.  :wink:
Naslov: Odg: Prva mašinica sa beskrajnim vijkom - worm shaft-om?
Poruka od: ibanezi 08 Mart 2016, 19:20:58
 Ne znam kakva je Sl. Ja sam pisao o LN, ili bar mislim da se tako zove. Ona je imala pužni prenos, beskonačni vijak, zadnju kočnicu i kraći duboki kalem. Maslinaste boje, i nije bila metalna! Seti se gde si postavio, baš me zanima koja je to mašinica. Uopšte se ne sećam da je Kormoran imao tu SL seriju, ali ko će ih sve i pamtiti posle skoro 30god. 
 Perfect, prvu seriju Zebko kvantum enerdžija sam imao na Zebko hiperkastu. Štap i mašinicu sam kupio 94e. Još radi kod drugara kom sam je prodao.  Energy sigurno nije prva mašinica sa vormšaftom. Mlađi je znatno. Enerdži je bio Qvantumov odgovor na Stradika, i možda prva mašinica sa super stoperom kakvim ga danas znamo :question: Šimano je u rotoru imao zupčanik sa mnogo sitnih zubaca- zaustavnih položaja, Daiva neki svoj komplikovani Antirevers sistem, a Enerdži igličasti ležaj, kakav je  danas na svim mašinicama.  Možda si i ti pomešao sa superstoperom?
 Prvi Biomaster ne znam pod kojim imenom (možda nije ni imao oznaku serije) je izašao u drugoj polovini 80ih. XT7 jeste iz 90ih- xt7 je naziv materijala kućišta koji je Šimano koristio početkom 90ih. Za Daiwu ss ne smem da tvrdim, moguće da si u pravu. Toliko dugo se pravila da mi deluje svežije od svih nabrojanih, ali kad razmislim...
 Prvi baitrunner nije napravio ni Šimano ni Daiva, ni Kormoran. Nisu ni postojali. Ne znam koja je to firma, ali predpostavljam da je Američka. Jer prvi baitruunner je imao prvi moderni bacački multiolikator :lol:

Spojene poruke: 08 Mart 2016, 19:53:15

 Evo Srđane mašinice koju si postavio. U pitanju je serija o kojoj ja pišem, dakle LN, a ne Sl. U pravu si ima duži kalem, šta ću prošlo skoro 30 god
.http://vukovisadunava.com/masinice/veterani/msg259789/#msg259789 (http://vukovisadunava.com/masinice/veterani/msg259789/#msg259789)
Naslov: Odg: Prva mašinica sa beskrajnim vijkom - worm shaft-om?
Poruka od: slob 08 Mart 2016, 20:18:27
ibanezi,
Tako je. Bogami dobro ti radi pamćenje. Pun naziv mašinice je Cormoran Reel No1, LN 10i.
Nikakvih problema nisam imao sa njom osim super blesavog knoba kojeg sam odmah zamenio.

Ako je reč o worshaftu, kada sam je prvi put uzeo u ruke, bio sam iznenađen time da joj treba 10 okretaja ručice da bi u potpunosti prošetao špulnu. Strunu slaže fino i gusto. Ne unakrsno. To bi trebalo da ne valja ali ja nikakvih problema nemam, možda jer ne pecam po zimi.
Naslov: Odg: Prva mašinica sa beskrajnim vijkom - worm shaft-om?
Poruka od: PerfectAngler 08 Mart 2016, 20:26:23
Tacno,super stoper ne beskonacni vijak,imao sam takvu masinicu davno
Naslov: Odg: Prva mašinica sa beskrajnim vijkom - worm shaft-om?
Poruka od: vlajko975 08 Mart 2016, 20:47:06
Sat vremena trazim po netu.  :eek: Prva masinica koja je imala worm shaft koji se u pocetku, a i sad kod shimana zove aero wrap se zove aerocast 9000ex napravljena 1980-81 godine.
Evo link sa nekog stranog foruma: http://www.wmi.org/bassfish/bassboard/rods_reels/message.html?message_id=31403 (http://www.wmi.org/bassfish/bassboard/rods_reels/message.html?message_id=31403)

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2Fury2haqdv%2FAEROCAST_5000_021.jpg&hash=adb7d4e28e528a3e45ea7ac37d1b61635c472704) (http://postimage.org/)

Evo ga prvi doduse na njegovom manjem bratu 5000


(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs30.postimg.cc%2Fnibamn2b5%2FAEROCAST_5000_011.jpg&hash=d320a24a0ad9967d4d67aa0e82bf15bef30ac58c) (http://postimage.org/)
Naravno bio je malo primitivan i nije tehnicki resen kao danas. Interesantno je da je Shimano zastitio patent pod nazivom worm shaft tek 2005.

http://www.google.ch/patents/US6857587 (http://www.google.ch/patents/US6857587)
Naslov: Odg: Prva mašinica sa beskrajnim vijkom - worm shaft-om?
Poruka od: ibanezi 08 Mart 2016, 21:05:06
 Vlajko, svaka čast za trud. Izgleda ipak Šimano, ali mnogo ranije nego što smo smo mislili. I naravno, nama na pameti samo varaličarske mašinice, a logično, ta potreba se mnogo ranije ukazala za konstrukciju bacačke -surf mašinice, da bi kasnije došle na red varaličarske i sve ostale.
Naslov: Odg: Prva mašinica sa beskrajnim vijkom - worm shaft-om?
Poruka od: srdjanpn 08 Mart 2016, 21:13:56
A ko ce ga znati mozda to postoji u nekim nama nepoznatim masinama kojim su pecali po moru pre 50god samo pod drugim imenom.Meni licno taj worm i ne mirise bas nesto,kad uporedim recimo dva bluarca 7000 i 9000 ovaj prvi mi cvrsci,utegnutiji,nista losije ne slaze.
Naslov: Odg: Prva mašinica sa beskrajnim vijkom - worm shaft-om?
Poruka od: slob 08 Mart 2016, 21:24:24
I pored truda nisam uspeo da pronađem istoriju wormshafta.
Samo sam se prisetio da je Šekspir napravio prvi wormshaft za ređanje strune na multiplikatoru. I  to sa dva vijka, za svaki smer po jedan. Kasnije je napravljen dvostruki, dvosmerni, kao što i danas izgleda. Ali ako je pitanje u koju stacionarnu mašinicu je prvo ugrađen Worm. Ne znam. Ja sam prvi put čuo za njega tek kada sam kupio spomenutog Cormorana.
Naslov: Odg: Prva mašinica sa beskrajnim vijkom - worm shaft-om?
Poruka od: vlajko975 08 Mart 2016, 22:30:41
Slob  smiley033
U pitanju je 1939. i kao sto si reko otkrio ga je Shakespeare Jr William evo i link: http://www.google.com/patents/US2160175 (http://www.google.com/patents/US2160175)
Evo jedan interesantan sajt, koji sam naso dok sam trazio, o istorijatu proizvodjaca uglavnom multiplikatora sadasnjim i onim koji odavno vise ne postoje: http://www.fishingreelresearch.org/ (http://www.fishingreelresearch.org/)  :wink:

Spojene poruke: 08 Mart 2016, 22:42:54

E ovako je bolje za ljude koji se ne snalaze sa engleskim najbolje: http://www.fishingreelresearch.org/reel-makers.html (http://www.fishingreelresearch.org/reel-makers.html)
Naslov: Odg: Prva mašinica sa beskrajnim vijkom - worm shaft-om?
Poruka od: slob 08 Mart 2016, 22:59:47
Svaka čast. Baš si ga izguglao.
E, a šta sam pročitao u istoriji sa linka iz tvoje spojene poruke. Da je u pitanju Šekspir i 1903 i 1904 godina.
U pretraživač  sa linka ukucaj reč "Worm" i dobićeš tu informaciju .

Inače preneražen sam time šta su sve ljudi pravili. Vredne smo mi živuljke, nema šta.
Naslov: Odg: Prva mašinica sa beskrajnim vijkom - worm shaft-om?
Poruka od: vlajko975 08 Mart 2016, 23:54:15
U pravu si 99,99%.  :clap2:  Nisam mogao da nadjem tacnu potvrdu, ali sam nasao nekoliko multiplikatora iz 20-tih koji su ocigledno imale worm shaft. Moze da se desi da je Sekspir tek 37. prijavio patent ali su ga ocigledno ugradjivali mnogo ranije. Neverovatno  :shocked: