Vukovi sa DUNAVA

PRIBOR & OPREMA => Mašinice => Temu započeo: orka 10 Mart 2016, 12:40:54

Naslov: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: orka 10 Mart 2016, 12:40:54
I kod Shimana i kod Daiwe mašinice više klase nemaju rezervnu špulnu. Zašto? Koja im je to logika? Prvo što gledam kod mašinica je da li ima rezervnu špulnu. Nije neophodna, ali je potrebna. Meni mnogo znači.
Ono što je zanimljivo je da praktično sve mašine iz niže i niže srednje klase imaju rezervnu špulnu, a one koje su 3,4,5 ili više puta skuplje nemaju.
Rezervna špulna može da se dokupi, ali su po pravilu bezobrazno skupe i kod nas je teško doći do njih jer ih niko ne prodaje...
Sada recimo novi Twin, pa čak i Stradic nemaju rezervnu špulnu. To me odmah u startu odbija od eventualne kupovine. :no:
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: slob 10 Mart 2016, 12:55:56
Pa onaj ko ima para da kupi Twina -šta će mu rezervna špulna? On onda ima para i da kupi dva Twina. I rešio je problem. :cheesy:
Naravno, šalim se. Ali cena rezervnih špulni za skupe modele zaista nije za šalu.
Pa i same mašinice su preskupe. Nedavno sam poredio cene šivaćih i pecaćih mašina. Od jedne šivaće ima toliko kvalitetnih delova i materijala da možeš od toga da napraviš bar 10 isto kvalitetnih pecaćih mašina. A isto košta 300 do 500E. Više je nego čigledno da nas deru sa cenama!
Ali tako je kako je, ko voli nek izvoli, tu izgleda neće ništa da se menja.

Ne sećam se da su za naprimer DAMa rezervne špulne koštale toliko. Da jesu verovatno bih se sećao. :smiley:
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: sale54 10 Mart 2016, 13:20:06
Uvoznici svoje porudzbine prave bez rezervne spulne a razlika plus.
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: vradojicic 10 Mart 2016, 13:42:42
Zaista su bezobrazni sa rezervnim spulnama, po meni svaka masinica mora da je poseduje...
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: orka 10 Mart 2016, 13:46:32
Očigledno da rezervne špulne nisu skupe,jer da jesu ne bi je imala mašina od 50 evra,a ona od 500 evra je nema. Rezervna špulna nam dođe kao da imamo još jednu mašinu.Na jednoj namotam konac za soma,a na drugoj za smuđa,ili recimo na jednoj najlon za skobalja,a na drugoj za mrenu itd..Nekada su se sa match mašinicama dobijale dve pa čak i tri rezervne špulne..
Neka puste u prodaju recimo Twina ili Certate sa rezervnom špulnom i bez.Cena neka bude malo veća za varijantu SA ,pa kome treba i ko voli nek izvoli..
Ovako,mislim da imaju više štete nego koristi jer će mnogi odustati od kupovine baš zbog nemanja rezervne špulne,ali na žalost mi se tu izgleda ništa ne pitamo.. :smiley:
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: ibanezi 10 Mart 2016, 14:25:01
 Slob, najskuplje mašinice tog vremena nisu imale bezobrazno skupu cenu. Svaki šarandžija iz radničke klase je imao po 3 Dama o kojima pišeš, ili neke druge 3 mašinice iste klase- Kardnal, Mičel, Šekspir... pa onda ni rez, kalemovi nisu imali neku cenu. Danas stvarno mašinice iz viših klasa imaju bezobrazno visoku cenu, a cena rezervnih spulni za te modele od 100-150e za komad neke legure aluminijuma  koga je tresnula presa (pošto su te Bože moj kovane, a ne odlivene...), i u njih stavljeni diskovi od "materijala vanzemaljskog porekla" - nemam reč kojom bih kvalifikovao toliki bezobrazluk.  Ali tako će biti sve dok imaju kupce. Kupuju ih i oni koji time pokazuju status, i oni koji se samodokazuju i leče komplekse, a kupuju i sasvim normalni ljudi koji žele najbolje i spremni su da se žrtvuju, štede, čekaju neku akciju... i oni jedini i škrguću zubima na njihove nerealne cene i mašinica i rez. spulni. Oni iz prve dve grupe ih ne bi ni kupovali da su jeftinije. Ja čak verujem da lakše prodaju te bezobrazne, jer imaju standardne kupce, nego jeftinije modele gde imaju ogromnu i žestoku konkurenciju koja ih često prevazilazi. Više je prodato Arkova samih nego svih Šimana i Daiva zajedno koji se kreću u okviru te cenovne grupe. Ono što sam siguran, to je da ribolovac kome nije stalo da i na rez spulni piše ime modela mašinice koji ima, može i po trostruko manjoj ceni kupiti rez spulnu. Jer se brdo modela štancuje na istim mašinama po istom kalupu. Novi Tvin i novi Stradik su isti- razlika je u materijalima. A nije teško proveriti da li spulna pasuje, ima tih mašinica. Rez spulna od Stradika je za Stradik preskupa, ali rez spulna od Stradika kupljena za Tvin je duplo jeftinija od one na kojoj piše Tvin. Gledajući oblike i veličine, lako se može desiti da rez spulna od skromne Daive leže na Egzist ko dupe na nošu. Uopstalom spulna za Red Ark je skoro 3x skuplja od spulne za Pešn, a iste su. Možda nije baš materijal (a možda i jeste), ali malo su drugačije raspoređene rupice i drugačiji je natpis.
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: vlajko975 10 Mart 2016, 15:27:29
A moze i ovako. Kupis tri komada.  :rolleyes: Imam prijatelja koji je jos sredinom 90-tih kupio dve masinice DAM Exquisite 640 MDS, a nekoliko godina kasnije jos jednu. Sad ima jednu masinicu kojom peca smudja, stuku, dve rezervne spulne i rezervne delove za jos 20 godina.  :lol:
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: vradojicic 10 Mart 2016, 18:07:13
Zato sam ja danas pazario spulnu za moj BA 9200 od Passion-a 720.
Ali za Shimano ne mogu da nabavim. Kupih jednu od Catane FA ali ne odgovara.
Iskreno, ne slazem se da masinice vrh klase tada nisu bile preskupe, bile su preskupe i one srednje klase. Npr. Sigma je kostala 200 i vise maraka, VSi 150 itd...
Razlika je sto smo mi kao drustvo u medjuvremenu postali ogromna beda, zaista ogromna. Kada je vecini naroda, pricam iz svog primera, 20 evra veliko kao kuca onda je sve jasno. Da imamo prosecne plate po 700, 800 evra i da je veca zaposlenost lako bi se kupio Twin od 300 evra, jednom u dva, tri godine. Ovako je i Passion mnogima misaona imenica.
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: srdjanpn 10 Mart 2016, 20:08:27
Za mene je masina bez rez.spulne kao sugava,zato sam kupio i prodao tri Slamera,mozda je to stvar navike ali moje sve imaju rez.spulne i uvek nosim sa sobom rez.sa istim ili debljim-tanjim kanapom ili najlonom.
Ako se i zalomi neka bez vrlo brzo ode u stecaj.
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: Dva vuka 10 Mart 2016, 21:33:01
Jedino gluplje od role bez rezervne špulne je prazna rezervna špulna  :cheesy: Ja to ne mogu da podnesem   :lol: Sa druge strane, kad pronađeš dobitnu kombinaciju štap,rola,struna(monofil), šta da namotaš na rezervnu  :huh: Kad pogledam koliko mi strune leži na razervnim špulama, ima za dobru mašinicu,naravno bez rezervne špule  :cheesy: Jedino mi za bolonjeze i meč uvek fali ( malo mi je i tri)  :wink:
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: marina1983 10 Mart 2016, 21:56:19
Stvarno se ne sećam da sam na rezervnim špunlama ikada imao neki najlon . Uglavnom imam po tri štapa za svaki vid pecanja tako da nemam potrebe za rezervnim špunlama. 
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: vradojicic 11 Mart 2016, 07:37:25
Nisam ni ja nekada imao potrebu dok sam za svaki od 6, 7 bolonjeza imao posebne masinice a i tada sam imao za svaku rezervnu spulnu. Od kada sam promenio koncept i za svih 6, 7 stapova za plovkarenje koristim 2 masinice spulne su mi preko potrebne.
Tako sam za BA 9200 koji goristim godinu i nesto dana pored 2 koje sam dobio pri kupovini kupio juce i trecu spulnu. I sve tri mi trebaju. Posto tu masinu stavljam na Tubertini Level Tech 6905 kojim pecam na Kolubari, na jednoj spulni je 0.128mm, stavljam je i na match Tica Majsety Match 4.5m kojim pecam na Drini, na drugoj spulni je 0.14mm (kada se peca skobalj i plotica) a posto match koristim i za cijno pecanje mrene, na trecu spulnu cu da namotam Tubertini Top Scorer 0.18mm, za ciljne okrsaje sa krupnim mrenama.
Za ostale bolonjeze, a imam ih jos 5 koristim Shimano Technium 2500 MgS na kom je 0.14mm i za njega mi kao zdravlje treba jos jedna spulna na koju bih namotao 0.16mm ali mrka kapa da nadjem neku koja odgovara. Imam dostupne spulne od Stradica 2500 FC ali ne znam da li odgovaraju.

Spojene poruke: 11 Mart 2016, 08:50:09

Treba mi brz odgovor, ako neko zna, da li spulna sa Twin Powera 2500 FA odgovara na Technium 2500 MgS?
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: marina1983 11 Mart 2016, 10:05:24
Vradojicic. Imam od SHIMANO  EXAGE 2500 jednu ne znam dali bi ti ta odgovarala . Nova novcijata .
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: vradojicic 11 Mart 2016, 10:50:20
Ne odgovara, hvala. One imaju plici sredisnji deo spulne, tj. onaj cilindar u kom su diskovi kocnice. Odgovara od Twina FA, Techniuma FA, Super GT-FA...

Spojene poruke: 12 Mart 2016, 07:50:20

Mislim da sam uspeo da resim problem rezervne spulne za svoj Technium MgS 2500. Nasao sam na KP spulnu od Twin Power-a 2500 FA, ista je, samo natpis razlicit. Narucio sam od coveka, danas salje, jeste da je 2000 dinara ali sta cu, treba mi.
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: sasokone 10 Maj 2017, 08:37:26
Gledao jednu masinicu na Ebay, masinica sa rezernom spulnom skoro 50% skuplja od one bez. U cemu e caka, masinica ne valja ili je rezervna spunla preskupa. Nema logike da spulna kosta 50% od cene masinice.
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: pikeman 28 Avgust 2018, 17:08:01
Više nema rezervnih špulni kod novih Shimano modela bilo koje klase?
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: ossa 28 Avgust 2018, 18:13:53
Ima samo su cena ko pola mašinice.

Rejdiomileva

Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: Saša 28 Avgust 2018, 19:18:49
Većini ribolovaca rezervna špulna jednostavno nije potrebna, zato ih proizvođači uglavnom i ne isporučuju, da ne bi bez potrebe dodatno poskupljivali mašinicu. A zašto jeftine mašinice obično imaju rezervnu špulnu? Zato što je i ona vrlo jeftina, plastična i ne podiže mnogo cenu mašinice. No, svaki iole veći proizvođač nudi i opciju da se dokupi rezervna, pa ko voli i kome treba...

Inače ja rezervne uopšte ne koristim niti sam osetio neku potrebu za njima. Kod mene važi princip da svaki štap ima svoju mašinicu i to sasvim fino funkcioniše. :)

Послато са SM-J530F уз помоћ Тапатока
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: sasabosko 28 Avgust 2018, 20:13:11
Rezervna spulna je vrlo korisna stvar, znam ja koji od 13-14 masinica koliko trenutno imam, imam samo 2. Srecom, od blue arca 7500 mi pase na 2 aplausa 6000, i imam jos 3 rhino st-ti. Sluze mi za premotavanje, kad okrecem kanap ili najlon :lol:
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: orka 28 Avgust 2018, 20:17:19
Ne bih se složio sa Sašom.Twin power recimo košta isto kao i pre,a pre je imao rezervnu a sada je nema,ili recimo stradic,itd..Primera ima mnogo.Cene su više manje iste,samo što sada mašinice nemaju rezervnu špulnu..
Zašto?  Pa zato da bi nas drali..Rezervna šulna sada košta koliko i neka solidna mašinica.Nekada sam sa jednom mašinicom koja ima jednu ili čak dve rezervne špulne pokrivao više vrsta i načina ribolova.
E sada to sa jednom špulnom ne mogu.Primorali su me da kupim jednu,dve ili više mašinica,ili rezervnih špulni koje koštaju kao da ih prave od zlata. :smiley:
Do skoro su recimo Nexave ili Exage koje koštaju 40 odnosno 70 evra imale metalne rezervne špulne,a kada hoćeš da je dokupiš za recimo stradica, ona košta 70 evra.,koliko i cela jedna mašinica sa rezervnom metalnom špulnom.. :no:
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: srdjanpn 28 Avgust 2018, 20:24:59
A kad premotavam onda na jedan kalem,pa na drugi,rucno,3-4 masine,premotavaj celo popodne,pa jos ako i dodajes ispod najlon ili stari konac treba ti god.odmor.Masine bez rez.spulne ne uzimam u obzir,i uvek mi je u torbi rez.spulna sa debljim ili tanjim koncem.
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: Dva vuka 28 Avgust 2018, 22:09:33
Ne bih se složio sa Sašom.Twin power recimo košta isto kao i pre,a pre je imao rezervnu a sada je nema,ili recimo stradic,itd..Primera ima mnogo.Cene su više manje iste,samo što sada mašinice nemaju rezervnu špulnu..
Zašto?  Pa zato da bi nas drali..Rezervna šulna sada košta koliko i neka solidna mašinica.Nekada sam sa jednom mašinicom koja ima jednu ili čak dve rezervne špulne pokrivao više vrsta i načina ribolova.
Ja bih se i složio i ne bih sa Sašom  :wink: Činjenica je da je cena rezervne špulne u srednjoj i višoj klasi rola najobičnije dranje kupaca , pogotovo od strane dve najrenomiranije firme , koje uredno slede i ostali . Ali , više vrsta i načina ribolova traži i više štapova , a ja ne mogu da ih gledam bez role , pa kad ih oženim sa rolom , ondak jednostavno uzmem slabiji ili jači komplet sa strunom ili najlonom prilagođenim situaciji . Tako dolazim do apsurda , da na rezervnim špulnama , koje takođe ne mogu da gledam bez strune ili najlona , imam zakopanih para za još jednu namensku rolu  :cheesy: Praktično gledano , Saša je ipak u pravu  :cool:
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: orka 28 Avgust 2018, 22:24:06
A da li se slažeš sa drugim delom posta koji nisi citirao? :smiley:  Znači po tebi je u redu da sada dokupljujemo rezervnu špulnu ili kupujemo drugu mašinicu?
Imam shimano Aspiru,to znaš,u vel 4000..Mašinica visoke klase koja je imala rezervnu špulnu i koštala je oko 300 evra,isto koliko i današnji twin,samo bez rezervne špulne.
Na jednu špulnu stavljam deblji konac protivu soma,a na drugu tanji za štuku i smuđa,a znao sam po potrebi da na tu drugu špulnu namotam najlon,pa da tu isti mašinu koristim i za feeder pecanje.
A sada mi trebaju za sve to tri mašine ili bar dve,ili bar jedna dokupljena rezervna špulna. :smiley:
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: sasabosko 28 Avgust 2018, 22:28:24
Jeste, zbog toga sto se u danasnjoj eri mnogo pecanja moze pokriti jednom debljinom kanapa. Uzmimo za primer 0,18-22, prilicno univerzalna debljina, kombinovanjem raznih predveza mogu se pecati sve vrste krupnijih grabljivica, za sitnije grabljivice treba i drugi stap. Jos nisam video varalicara da nosi jedan stap s masinom, i dva bez, mozda ih ima smiley033  Ja bih licno dve masinice, dobiti sve ostalo za pola cene, ne bih mogao da odolim :lol:
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: marina1983 28 Avgust 2018, 22:33:25
Ko  ima da  da 300e za mašinicu nek da i 100  za špulnu   :cheesy:
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: orka 28 Avgust 2018, 22:38:24
Ma fora je u tome da su smislili način kako da nam "otmu" još para.Očigledno da nekome rezervna špulna ne znači,a nekome znači..
Ja volim da imam rezervnu špunu i meni ona u određenim situacijama bukvalno znači kao još jedna mašinica,a sada sam za nju uskraćen.. :smiley:
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: mrjr 28 Avgust 2018, 22:38:40
Ko ima trista eur za jednu mašinicu, ima i za dve

Poslato sa FIG-LX1 uz pomoć Tapatoka

Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: Dva vuka 28 Avgust 2018, 23:17:00
Tako je Magistre  :cheesy: Ma Orkice , slažem se ja i sa tvojim delom posta koji nisam citirao , ali je problem u tome što mene niko nije naterao  :cheesy: Suma sumarum, jedna rezervna od Aspire , dve od starog Twin-a F, jedna od Twin-a FA , jedna od Pena , dve od Passion-a , jedna od Metalim-a  jednako struna na njima  vrednosti ca 10.000 din  jednako  još jedna solidna rola jednako praktično gledano Saša je u pravu  :cheesy:
Ja sam se još tešio da bar za bolonjeze treba rezervna špulna , međutim, onaj ludinjak iz Valjeva me je opovrgnuo , jer nosi na pecanje pet bolonjeza i jednostavno uzme onaj koji mu u tom momentu odgovara situaciji .  :lol:
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: pikeman 28 Avgust 2018, 23:21:24
Meni za varaličarenje ne trebaju dve mašinice ali mi trebaju dve špulne. Nekada su se dobijale i uz višu srednju klasu iz Shimano ponude, sa dolaskom poslednje generacije novih modela mašinica nema rezervnih špulni ma koja im cena bila.
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: mrjr 28 Avgust 2018, 23:33:20
Verovatno da menjaš sa džiga na vobler i obrnuto. Džig do
 coktanja, a onda vobler pri površini. Bolje spremi dva štapa sa dve mašinice, da ne gubiš vreme u cugu

Poslato sa FIG-LX1 uz pomoć Tapatoka

Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: Dva vuka 28 Avgust 2018, 23:40:01
Sa dolaskom poslednje generacije automobila i peti točak se dodatno naplaćuje , mož da ga uzmeš , a i ne moraš  :cheesy: Ja se više ne bih iznenadio ni kad bi u narednoj generaciji novih modela odvojeno prodavali rolu i uputstvo za upotrebu  :cheesy:
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: marina1983 28 Avgust 2018, 23:41:56
Ako nekom neka odgovara poklanjam nisam ništa odavno a nemam ni pojma odakle mi ove mašinice nikad imao nisam  :lol:

(https://s33.postimg.cc/j88rkagnj/20180828_233520.jpg) (https://postimg.cc/image/mf3b3x13f/)

(https://s33.postimg.cc/mrupa4ly7/20180828_233611.jpg) (https://postimg.cc/image/i5yl1s0ez/)
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: pex 28 Avgust 2018, 23:45:12
Jooj kod nekih masinica imam i 5 rezervnih spulni tako da ne mogu cak ni da komentarisem.
Za mene makina bez spulne je kao da nema rucice i poklopca kucista, pa eto radi  i moze da se peca samo malo teze.
heheheehehe.

pozdrav!
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: pikeman 28 Avgust 2018, 23:51:00
Verovatno da menjaš sa džiga na vobler i obrnuto. Džig do
 coktanja, a onda vobler pri površini. Bolje spremi dva štapa sa dve mašinice, da ne gubiš vreme u cugu

Poslato sa FIG-LX1 uz pomoć Tapatoka

Dve strune su mi potrebne za različite terene, na teškim terenima koristim uglavnom četvoronitne strune koje su otpornije na krzanje, gde nema toliko krša koristim osmonitne.
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: ibanezi 29 Avgust 2018, 00:23:14
Mašinica koju sam zadnju kupio , Sustain fi, nema rez. spulnu i baš mi nedostaje. Mrzi me da nosim 2 štapa sa 2 mašinice, trenutno i nemam. Mrzim kompromise i neku srednju strunu, curu za sve. Treba mi spulna za deblju strunu za džigovanje po teškom terenu i spulna za maksimalno tanku koja omogućuje daleki izbačaj voblera. Moraću nabaviti, ali čekam polovnu da se pojavi. Skupa brate nova, pa još treba da naručujem ko zna odakle pošto nema kod nas da se kupi.
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: mrjr 29 Avgust 2018, 08:19:16
Osmonitne strune su bolje za voblerisanje, jer su zabačaji dalji i nema struganja po provodnicima, ali se tu i završava sa njihovim prednostima. Ja sam se vratio na četvoronitne i zaključio da je bolje da menjam često jeftinije četvoronitne, nego da uzimam skuplje osmonitne, redje. Inače,ja i dalje mislim da bi mi dve špulne značile samo u smislu promene sa džiga na vobler i obrnuto. Tu vidim jedinu svrhu u posedovanju dve špulne, da se predje sa deblje na tanju strunu i nazad, po potrebi.

Poslato sa FIG-LX1 uz pomoć Tapatoka

Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: Veliki89 29 Avgust 2018, 13:26:46
..ili ako nemas dovoljan broj masinica pa je prebacujes sa stapa na stap  :lol:
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: AbNormal 29 Avgust 2018, 16:58:51
Ili jos gore...da sa jednom masinicom i jednim stapom varalicaris sve.  Voditi voblere i dzigovati sa tezim glavama istim stapom? Ni 5 rezervnih spulni nece pomoci.

Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: ibanezi 29 Avgust 2018, 17:06:19
Na Savi kod mene je bar sa obale leti zastupljeno lakše do srednje džigovanje 10 -25 gr, i taj štap je idealan po tb i za voblerisanje smuđa. Bolje 2 spulne, nego 2 kompleta nositi.
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: mi-ne 30 Avgust 2018, 00:32:18
Ima tu nesto da im je bas stalo da ne dobijemo i tu rezervnu spulnu.
Kao hoce da nas postede nepotrebnog troska, jer vecina nas rez. spulnu ne treba...
A sta je sa plasticnim :question: :shocked:
Sta im fali? Lagane su i ne kostaju nista (skoro).
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: sasabosko 30 Avgust 2018, 17:51:05
Ili jos gore...da sa jednom masinicom i jednim stapom varalicaris sve.  Voditi voblere i dzigovati sa tezim glavama istim stapom? Ni 5 rezervnih spulni nece pomoci.


Ne znam koliko teske glave tebi trebaju, za moj teren maximalno 30gr, a ja odavno mastam da sve lovim jednim stapom i masinicom, i strunom. Sad sto je prilicno tesko naci takvu kombinaciju, i po pravilu mnogo kosta, druga tema. Nema nista lepse, no izleteti na par sati, sa sto manjom kolicinom opreme, a ne ko da ides na ratiste :lol:
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: AbNormal 01 Septembar 2018, 09:55:21
Nisam bas siguran da razumete o cemu govorim...ukratko, jednim stapom je nemoguce varalicariti sve.

Pored gramaze stapa veoma je bitna i akcija stapa, u zavisnosti koju vrstu varalicu vodite. 
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: sasabosko 01 Septembar 2018, 20:54:00
Razumem ja, ne razumes ti, verovatno pecas na velikim rekama. Evo sad, ne treba ti glava veca od 25gr, glavinjara od 30, vobler 20gr, kasika 30. Sta biras, stap koji nosi 30gr, pozeljno da oseca 5.  Dolaze, stuka, som, bucov, smudj, klen, mrena. Imaces zabavu sa svime sem klena, ako je ozbiljan stap, sanse sa somom 20+. Na razlicitim predvezima 0,18-22 nece biti debelo, ni tanko kad su dubine 3m. Ne treba rezervna spulna s 80lb, skoljka, dobar kamen :bye: Sve je dzabe kad se riba lose ponasa po tebe, sve dobro kad se ponasa ok.Ne persiraj :veryangry:
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: vradojicic 02 Septembar 2018, 09:27:09
Ibanezi, i meni nedostaje rezervna spulna i za Stradic FK i za Ultegru FB, ali vise za Stradic jer njega kurvam po stapovima, Ultegra ipak stoji na samo jednom bolonjezu i na njoj je 0.14mm.
Polovnih nema a nova skupa, reda 40 evra. Mada me vise odbija to sto nema kod nas da se kupi.
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: glos 02 Septembar 2018, 15:50:12
Ima tu nesto da im je bas stalo da ne dobijemo i tu rezervnu spulnu.
Kao hoce da nas postede nepotrebnog troska, jer vecina nas rez. spulnu ne treba...
A sta je sa plasticnim :question: :shocked:
Sta im fali? Lagane su i ne kostaju nista (skoro).
sklone urušavanju pod pritiskom
a apropo da li ili ne, ja bi uvjek uzeo i rezervne, ko što i jesam,  nekako mi sve komotnije tako
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: ibanezi 30 Septembar 2019, 23:51:18
Hitno mi treba spulna za Sustain fi 4000. Da li neko zna da li pasuju spulne sa Stradika fk, Stradika FB CI4, Ultegre, Tvina 2015..pa da uzmem na koju naletim ili koja bude najpovoljnija ako budem imao mogućnost izbora?
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: Germina 01 Oktobar 2019, 00:31:49
Ako sam dobro skapirao tebelu na stranici 52 Shimano kataloga, špulna koju tražiš ima oznaku S-24 i na osnovu nje lako možes ustanoviti sa kojim je modelima mašinica  kompatibilna  smiley033

https://issuu.com/shimanosea/docs/shimano_2018_catalog-web_fa/50 (https://issuu.com/shimanosea/docs/shimano_2018_catalog-web_fa/50)
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: vradojicic 01 Oktobar 2019, 07:16:05
Ibanezi, koliko znam te spulne u osnovi pasuju, ali nece bas imati identicnu funkcionalnost.
Spulna od Sutaina FI ima lezaj ispod carbon podloski, u gornjem delu spulne, a svojim donjim delom naleze na lezaj koji se nalazi na osovini.
Od Ultegre ne moze, odmah da ti kazem, od ovih Stradica koliko znam odgovara, s tim da oni nemaju ni predvidjeno mesto za lezaj u gornjem delu spulne niti carbonske lamele kocnice.
Za Stradic FK sam nabavio spulnu iz Nemacke, drug mi srecom poklonio inace je 33 evra, a za Sustain je oko 55.
Bas je skupa.
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: ibanezi 01 Oktobar 2019, 22:02:56
 Za karbonske lamele mi nije važno, u tom slučaju bi na tu spulnu išla deblja struna. Nije mi jasno to sa ležajem.  Da li to ima neku smetnju za jednostavan postupak - odvrni čeoni držač spulne - regulator kočnice, skini spulnu, stavi drugu spulnu i zavrni? Skupo mi je kupovati, a i bespotrebno još jednu mašinicu za drugi štap jer je i ova nedovoljno iskorišćena. Trenutno mi je na originalnoj spulni Sufix 0, 10 jer sad kad imam vremena za pecanje uglavnom koristim nežniji CD za vobler, i po ovom vodostaju Save lagane drop šot i teksas skrivene montaže gde mi treba dalek izbačaj i izuzetna detekcija a kačenja su proređena. Sa porastom vodostaja, prelaskom na teže, otvorene klasične montaže, mašinica ide na jači štap, zahtevi tehnike i terena traže deblju i jaču strunu, inače ću praviti groblje silikona sa ovom paučinom. U početku mi je na nežnijem štapu stajala Abu Orra sx 30 sa ovom tankom strunom.  Međutim, prilično sam je skrljao vukući hranilice njom na Garbolino rokitu, tako da krljucka i meljucka. Ništa strašno, može ona još dugo da vuče lake varalice ali me iritira kad ostavim štap sa Sustejnom, a uzmem štap sa njom. Ko razume, shvata :lol:Orra je mnogo fina i precizna mašinica, za male parice relativno, ali je i namenjena baš za fine svari, brzo promeni rad ako je malo bacimo na teži fizički posao. Bolonjez, meč, UL i L varaličarenje, prekrasno, sve ostalo sad mogu reći - nije za nju. Imaće primenu na meč i UL štapu i ovakva kakva je jer to su jako retki izlasci - prošle godine po jednom, ove godine nijednom :lol: Razlog zbog kojeg ne želim za tanju strunu i nežniji štap manju mašinicu  je i taj što sa Sustejnom 4000 ostvarujem znatno dalji izbačaj nego što sam Orrom zbog većeg obima - prečnika i nešto duže spulne, tako da ako već ne želim manju mašinicu, nemam potrebu za kupovinom još jedne mašinice iste veličine, smatram da je baš bespotrebno bacanje novaca.
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: orka 01 Oktobar 2019, 22:17:16
Imaš na KP mogućnost porudžbine rezervnih špulni za Shimano mašinice. Čovek se zove Goran i prodaje sve i svašta od pribora.
Ovde je špulna za Sustain 4000 oko 80 dolara.. https://www.hedgehog-studio.co.jp/product-list/366?page=3
Za Twina PG je oko 100 dolara. Zato sam ja odlučio da je ne kupujem već da dodam još toliko i kupim celog Stradica 5000 sw .. :lol: :smiley:
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: ibanezi 01 Oktobar 2019, 23:21:58
Za te novce? Ja bi isto radije kupio za još toliko novog Stradika ili za toliko + još malo nešto očuvanog, malo korišćenog Stradika ili Sustejna. :ok: Ali zato sam i postavio pitanje što znam cene novih. Ako mogu da nakalemim na osovinu spulnu od više modela, za očekivati je da se spulna od nekog od tih više modela desi polovna na KP za mnogo manje novaca. Ako su pi...e šimanovske za svaku mašinicu malo drugačije ostrugale spulnu, onda jbg. Kako to lepo radi Guagnvei, svaka im čast. Misle na sirotinju i na jedno 30 mašinica Sproa i Rajobija i još kojekoga pasuje ista spulna različitih cena. :lol:
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: vradojicic 02 Oktobar 2019, 07:11:20
Osim od Ultegre FB, na Sustaina FI bi trebalo da pasuje spulna od Stradica FK, CI4+ FB i Twina...
Nije ih bilo u ponudi na KP u poslednje 2, 3 godine, pratim svakodnevno, da znas.
Nove su skupe papreno.
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: orka 02 Oktobar 2019, 08:16:54
Polovne rezervne špulne su jeftinije ali ne mnogo. Teško da će neka polovna da se pojavi za nove modele mašinica.
Jako malo ljudi ih ima, a uglavnom ako se mašina prodaje ona ide sa rezervnom špulnom u kompletu.  :smiley:
Priupitaj tog na KP koja je cena nove rezervne špulne za Susteina. Za Twina pg je bila 70 evra. Za Susteina bi trebalo da je jeftinija.
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: vradojicic 02 Oktobar 2019, 21:31:12
bac-shop.de

Ja sam kupio ovde, tj. kupio mi ortak koji zivi u Nemackoj i doneo.

Imaju mnogo rezervnih delova za Shimano, i za starije masine, od opruga, rucica, jedna strasna radnja... narucivao sam svasta. Pusta Srbija, nema ni generalnog uvoznika.
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: sreckob 21 Novembar 2019, 10:57:36
Imam Shimano socorro 6000 sw. Zanima me da li za nju odgovara spulna od Shimano socorro 5000 sw?
Naslov: Odg: Mašinice sa i bez rezervne špulne
Poruka od: vradojicic 21 Novembar 2019, 11:24:23
Mislim da odgovara.