Pravljenje boili i miksevi

Započeo Neski, 01 April 2009, 13:59:05

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Nadla

Moja greska drug. Izvinjavam se  :tongue:  😃 Grassi = Masti  :thumbup: 👌

Dva vuka

A Carboidrati = Ugljeni hidrati.  :cool:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

Vlajko44

Pozdrav, da li mi neko moze reci misljenje o ovom miksu
100g sojino brasno
200g kukuruzno brasno
75g riblje brasno tuna
75g riblje brasno anchovy
100g mleko u prahu
200g psenicni griz
100g pirincano brasno
100g mleveno pticije zrnevlje
50g robin red

Dodao sam jos u donjim granicama
Likvid liver
Amino atrakt
Betain
Zasladjivac
Aroma kobasica

Nadla

Jesi pecao druze vec na ovaj miks?Gde planiras da lovis?

Vlajko44

Nisam pecao na ovaj miks a planiram da pecam komercijale
Slobodno pecanje

Nadla

Moja iskustva sa komercijala su nikakva,pa ti ne mogu bas pomoci,ali ti mogu napisati par recenica iz mog iskustva sa izradom boila.
Imas po 200 gr kukuruznog brasna i psenicnog griza.Moja iskustva kazu da ti je 300 gr tehnicnog dela sasvim dovoljno.Imas soju koja je izuzetno fina i odlicno popunjava mix i utice na vezivanje,mleko u prahu koje takodje veze...Plus 100 gr riže koja ce to sve da stegne i donese ti tvrdocu, a verovatno i zatvoriti boilu(sto nije lose na duge staze).Ja licno nikad nisam stavljao rižu u mix. To je jeftinija varijanta tvrdje boile,skuplja je kasika egg albumina ili krvi u prahu, a da umesto rize dodas nesto kvalitetnije i atraktivnije.Riblja ok.I ja volim kombinovati nekoliko ribljih brasana.Ako ti finansije dozvoljavaju,mozes RR i da povecas,apsolutno neces pogresiti,moj M1 za divlju vodu ima 100 RReda.Pticje semenke ok.Hemija donje granice ti je super za divlju vodu,za komercijalu verovatno mozes i jace,nadam se dace se neko sa vise iskustva javiti.I idi spolja,jaci odziv,pogotovo ako ides na kratka pecanja.
Bravo za volju da napravis svoj mix. Bistro drug.

Vlajko44

Hvala na savetu i bistro

Mecka

Sam bi uradijo isto ko sta Nadla kaze, međutim nemoj nikako da zaboraviš da stavis ulje. Za topliju vodu riblje ulje tipa salomon ili tuna ulje. Za hladniju vodu hemp ili ti konopljino ulje. Robin red majka.

Ulje ce ti pomoci da lakse valjas boile, svakako malo i u sam roler namazi istim, da lakse ide testo. A drugo odlican atraktan i siri aromu po vodi  smiley033 .

Bistro i salji neku sliku kako ti ispalo testo i sama boila, i po koju sliku ukoliko bude ulova  :cool: .

Lp

Sokan

Druze lovna fish boila koja ce da raznosi bi trebala da bude nesto u stilu:
30% vise vrsta ribljeg brasna
15% pticije hrana
10% mlečni udeo
40% ugljeni hidrati iz veziva pazljivo odabrano i vlakna
5% zacinski deo ( tipa robin red)

Sastavis boilu u ovom nekom formatu naravno mućni malo glavom i testiraj sta ces koristiti. Ovo je odličan "skelet" za boilu koja ce biti jako lovna i pogodna za duga pecanja. Kroz hemiju i ostale stvari regulises miris, ukus i atraktivnost i nema greske samo prati uputstva.
Velicinu mamca i masnoću odredjuj po godisnjem dobu i temperaturi vode.
Obavezno se igraj sa kombinacijama na dlaci sa raznim pop upovima,dipovima itd.
Ne mozes da omanes samo mućni glavom I potrudi se ! Naravno boila bez ribljeg brašna na bazi pticije hrane je isto opcija, ali ja se uvek opredeljujem za fish mix boilu!
Boilu ovog tipa donosim I na čepel I vrhunski peca, hranim sa njom obilno I ubija kako radi. Sve ostalo je do tebe I taktike.

Još nesto moram da napomenem. Na boilu ovog tipa samo stavim aromu, ulje zaslađivač, betain, so I liver/glm. Sve ostalo sto sam ranije trpao nije pravilo neku razliku a bacao sam pare. Miks ovakve boile je sam po sebi jako bogat I kompletan I nema potrebe trpati hemiju bez potrebe.

Mecka

@Sokan

Imaš li neki predlog šta tačno za navedeno, pošto i pričoj hrani je isto ili se to odnosilo ptičja gruba, a ovo fino:

...40% ugljeni hidrati iz veziva pazljivo odabrano i vlakna...

Hvala

Lp

Sokan

Citat: Mecka poslato 04 Oktobar 2023, 01:15:11@Sokan
Imaš li neki predlog šta tačno za navedeno, pošto i pričoj hrani je isto ili se to odnosilo ptičja gruba, a ovo fino:
...40% ugljeni hidrati iz veziva pazljivo odabrano i vlakna... Hvala Lp

Greska u pisanju, hteo sam napisati ugljeni hidrati i veziva. Ne iz veziva  :cheesy: sve u svemu zna sta sta je to, soja, griz, palenta, kukurzno brasno itd. Veziva egg albumin, gluten ...biras ono sto to treba. Ako ti treba miks koji dobro upija hemiju forisraces te malo grublje uh, palentu griz...ako ti treba tvrda boila dodas egg albumin. Prosto je nije tesko sastaviti miks da valja. Šta te interesuje od predloga za komponente ?

DejanP

Kako dobiti wafters boile.??
Kako dobiti pop up boile.

Gledao sam za pop up,ide belance bez žumanceta ,u mikrotalasnu,i peći ..

A wafters jel zna neko mix

Sokan

Kombinuj suv miks za boile sa pop up miksom. E sad glavna caka je iz par pokusaja da vidis koji odnos miksa i pop up miksa treba da boila levitira. Ima i caka sa sitno rendanom plutom al to nisam probao. Probaj za pocetak 10-15 % pop up miksa da stavis na 100 gr suvog miksa pa vidi u casi vode kako boila se ponasa. Ako ne levitira pojacavaj pa vidi.

Mecka

Previse zezanja za pravljenje svojih pop up i waftera. Wafter efekat doduse moze se dobiti sa direktnom plutom da se stavi unutar postojece boile dok pop up sa razlocitim brasnima ili da praskastom plutom. Mada neka brasna tipa kril brasno samo
osebi je lagano i ako se sa njim preteruje postojece boile postanu bukvalno sve pop up  :cheesy: .

Pop up kupujem, mada sam primetijo da kolekcija od mainlinea je savrsena za izraeu svojih pop up, prodaju vec sve pripremljeno u razlocitim bojama isto tako imaju prirucnu spravu za rolanje istih.

10 Oktobar 2023, 20:57:43
Citat: Sokan poslato 10 Oktobar 2023, 14:32:14Greska u pisanju, hteo sam napisati ugljeni hidrati i veziva. Ne iz veziva  :cheesy: sve u svemu zna sta sta je to, soja, griz, palenta, kukurzno brasno itd. Veziva egg albumin, gluten ...biras ono sto to treba. Ako ti treba miks koji dobro upija hemiju forisraces te malo grublje uh, palentu griz...ako ti treba tvrda boila dodas egg albumin. Prosto je nije tesko sastaviti miks da valja. Šta te interesuje od predloga za komponente ?

Zanimala me ta pticija hrana i gramaza si tu mislijo na samo mlevenje iste ili u kombinaciji i sa raznom medenom pticijom hranom u istoj toj gramazi da kazemo 15%?  Drugo u tih 40% za vezivo, koj balans bi bijo idealan u tom procentu da imas psenicni griz, soju, psenicne klice. Dal bas potreban i kukurzni griz?

Hvala





Sokan

Pazi ja tu takozvanu biskvitnu jajčanu ne koristim u fish miks boili. Kolega koristi megablend red. Ja koristim pticiju hranu za kanarince, cela zrna koja sameljem glatko da bude ko brašno. Sadrzi u sebi dosta zrna cak i konoplju koja je dobar izvor masti i vlakana. Meni se najbolje u Monster Crab boili pokazalo 20% soja tostirana odmascena 15% palenta, 5% pšenicne klice. Ja tako radim lepo se poveže i boila jako dobro peca. Kombinujem tri vrste ribljeg brašna (Lt94, hering, predigest) l, mlečni udeo smatram da je najbolje koristiti kazein ili whey, ali zbog cene sam ga zamenio običnim mlekom u prahu i rezultati su bili slicni. Mislim da to dodavanje cistih mlecnih proteina nema nekog znacaja ovde jer boila ima 30% ribljeg brasna, sto obezbedi dovoljno proteina u boili. Da je neki miks na bazi pticije hrane tada bi kazein ili whey pravili ogromnu razliku. Robin red haitsov i to je u principu to. E da zaboravih napisati zasto kukuruzni griz, zato sto je jako kvalitetan izvor ugljenih hidrata, a i jako lepo upije hemiju koju doziras u jaja. Soja opet je glatka i jako dobro veze.

Teme sličnog naslova (10)