Military Shop


PKVM sistemi D.A.M.rs - prodaja ribolovacke opreme nemackog proizvodjaca DAM
Carp Mania - sve za takmicarski i rekreativni ribolov Vodomar.rs MG Servis
Plovak Plus - prodavnica ribolovacke opreme Marketing Marketing

Autor Tema: Aminokiseline  (Pročitano 51222 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže LonacTopic starter

 • Kederaš
 • *
 • Vuk od: Dec 2008
 • Poruke: 23
 • Lokacija: Sisak
Aminokiseline
« poslato: 26 Decembar 2010, 14:45:03 »
Osječaj gladi kod šarana povezan je ,odnosno zavisi od , raširenosti prednjeg djela crijeva (šaran nema želudac )tj. o njegovoj ispunjenosti hranom .

Hrana kojom se šaran hrani MORA sadržavati svih deset esencijalnih aminokiselina . Ukoliko ih nesadržava hrana koju je šaran pojeo pretvara se u energiju ,a nesluži za rast i razvoj .

Pa da malo pojasnim kako to kod njega unutra funkcionira i što su to aminokiseline .
Aminokiseline su organski spojevi koji osim jedne ili više karboksilnih grupa sadrže bar jednu amino grupu (NH2) .Aminokiseline grade biljne i životinjske bjelančevine i prijeko su potrebne za izgradnju i razvoj živog organizma .Nakon što se u probavnom traktu razgrade bjelančevine na aminokiseline , one dospijevaju u jetru i dalje po organizmu gdje se stvaraju tjelesne bjelančevine . Pojednostavljeno rečeno bjelančevine iz boile ili kukuruza  enzimi u probavnom traktu šarana razgrade na sastavne dijelove -aminokiseline , a one dospijevaju u jetru gdje šaran od tih aminokiselina tvori tjelesne bjelančevine .Organizam može sintetizirati određene aminokiseline no deset esencijalnih nemože zato ih uzima iz hrane . Ako nikako nebi uspio pronaći takvu hranu zaustavila bi se sinteza bjelančevina i pojavila bi se bolest koja se ( ubime ali zaboravih kako se zove ) .Možda je za početak i previše informacija ali ih nije loše pročitati i znati .
Svijet danas poznaje tri grupe aminokiselina : Esecijalne aminokiseline , Neesecijalne aminikiseline i Semiesecijalne aminokiseline .
Esecijalne su : arginin, fenilanin, histidin, izolecin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofan, valin.
Neesecijalne su : alanin, aspargan, aspargan kiselina, glicin, glutamin, glutaminska kiselina, serin, proli .
Semiesecijalne su : cistin i tirozin.

Kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih Kevin Maddocks vršio je podosta eksperimenata sa aminokiselinama i došao do zaključka da one nedonose više riba na štapovima . Štoviše zaključio je da su neke aminokiseline otrovne za ribe . Ali njegovi eksperimenti bili su sa samo nekoliko aminokiselina ( 3,4,5 određenih aminokiselin posebno izajedno ) .
  Mozda i Kevin Maddocks ima pravo ali ja baš u to nisam uvjeren niti je mene uvjerio da aminokiseline neutiču na receptore šarana tj. nepotiču ga na hranjenje .
Zašto tako mislim ?
Iako uz aminokiseline u današnjem šaranskom svijetu postoji još puno atraktanata za koje se smatra da takođe mogu potaknuti šarana na hranjenje ( riblji i mesni ekstrakti , derivati šečera , ulja sokovi biljaka i sl. ) pokusi s aminokiselinama su ipak otišli najdalje . Mislim da večina tih pokusa sa aminokiselinama nije dokazivala kako ustvari aminokiseline djeluju nego kako koju prihvača ili ne . Slično je i sa tvrdnjama o tome kako šaran prepoznaje hranjivu vrijednost mamca  , a nigdje nije opisano kako to uspijeva .

Vjerojatno me na takvo razmišljanje potakao prije više od godina jedan od pionira šaranolova u HR kada mi je objasnio kako upotreba aminokiselina nije ljudski izum nego se za to takođe pobrinula priroda tako što nekoliko vrsta ptica močvarica koristi slobodne  aminokiseline koje ispušata iz fecesa iz nogu privlačeći tako ribice koje onda lakše love .
Dakle ja vjerujem da će aminokiseline koje se otpuštaju iz mamca u kontaktu sa šaranom djelovati kao neka vrsta signala hrana i kao takva poticajno djelovati na njega .
E sad zašto mislim da pokus Kevina i nije baš nešto posebno i zašto mislim da nije izveden do kraja te mislim da ništa nije dokazano.
Zato što je največi problem na koje se nailazi kod uporabe aminokiselina utjecaj vode tj. ph vrijednosti vode na njih . Aminokiseline su električno nabijene i pri kontaktu s bazama  jednostavno rečeno prestaju postojati . Dodje do kemijske reakcije zbog koje aminokiseline kao takve prestaju postojati . Svaka aminokiselina ima određeni ph pri kojem je stabilna i kada se on poklopi s ph vode mislim da tada izražava stimulatorni efekat . Npr. Fenilanin je stabilan pri ph vode od 5,91 i kad je on takav ili malo viši aminokiselina izražava svoj efekat .
Po meni je i to jedan od razloga zašto neke aminokiseline na jednoj vodi rade na drugoj ne – različiti ph vode . Kevin je pokušavao s različitim kombinacija aminokiselina ali ne i sa skoro svima zajedno . Mislim da su tada aspekt ph zanemarili . Dalje isto tako mislim da je vrlo teško odrediti ph vrijednost na dnu akvarija koja nije ista kao i na površini , isto je i sa jezerom ili rijekom . A i kolke su količine tih aminokiselina koristili za koji pokus . Vjerojatno prevelika količina pojedine aminokiseline ili više njih može zatrpati šaranove receptore i stvoriti kontra efekt
Po meni bolje rješenje je ponudio Rod Hutchinson pod sam kraj osamdesetih . On je takođe vršio eksperimente sa aminokiselinama i došao do zaključka da je najjednostavnije koristiti više različitih kombinacija ( u istom preparatu ) aminokiselina  tako da za više različitih ph vrijednosti vode imate barem jednu , ako ne i više njih , koja će ostati stabilna i djelovati kao atraktant . Tada je pojavom tih multi kombiniranih preparata korištenje aminokiselina postalo jednostavnije . Samo je trebalo još omogučiti da te iste kombinacije kad su već bile ugrađene u boilu uspiju iz nje i izlaziti ali to je već neka druga tema .
Svemu ovome što sam natrljezgao ovdje  , mogu kao prilog tome zašto vjerujem aminokiselinama reči da me i ktome naveo i jedan znanstvenik čije dijelove teksta sam imao prilike prvi put pročitati prije više od deset godina na čemu još jednom zahvaljujem onom istom pioniri šaranolova u HR .  Thoshiaka  J .  Hara  “ Nema kemijskog spoja koji bi jače stimulirao osjetila od  aminokiselina “  . 
Za moje vjerovanje u aminokiseline zaslužni su i sami šarani . Oni su ribe i kao takvi su oportunisti . Znači sa što manje uložene energije što više se kvalitetno najesti . Da bi rastao , a u biti to mu je uz reprodukciju jedini cilj , on mora pojesti hranu u kojoj je svih 10 esencialnih aminokiselina inaće tu istu hranu pretvara u energiju . Znači tijelo mu jednostavno te iste aminokiseline treba i kao takve pretpostavljam da ih u prirodi osječa jako dobro .     
 
Van mreže TopMix

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Jul 2009
 • Poruke: 3,524
 • Lokacija: Novi Sad
Odg: Aminokiseline
« Odgovor #1 poslato: 26 Decembar 2010, 16:25:40 »
Nije lose da se zna!

Van mreže Baltazzar

 • Kederaš
 • *
 • Vuk od: Dec 2010
 • Poruke: 15
 • Lokacija: Obrenovac-Sava
Odg: Aminokiseline
« Odgovor #2 poslato: 26 Decembar 2010, 18:48:15 »
Za uticaj A.K. u saranskom ribolovu je vazno,nema sta,a i mnogo puta pisano po mnogim forumima.

svaki ozbiljna mix sadrzi dosta aminokiselina.
svako riblje brasno ili casein (acid,renet) sadrze odlicne  aminokiseline.

Svakako ,razlike su u koriscenju,primeni A.K u slobodnom i takmicarskom ribolovu.

Mozda bi to bilo zanimiljivo za i jedne i druge na ovom forumu.

Pr: za takmicarsko pecanje mi je obavezna atrakcija boila spolja sa amino kiselinama (izmedju ostalog)dok su boile mlake,znaci neko malo vrme nakon kuvanja ili parenja.
10-ml max A.K. na 1kg boila.

A generalno,ako neko ima nedoumicu da bi samo nesto od hemije dodao u mix (shodno recimo novcu)
onda su to svakako aminokiseline i betain (i za lsobodno pecanje po rekama,divljim vodama)
"strpljenje je majka mudrosti"

Van mreže LonacTopic starter

 • Kederaš
 • *
 • Vuk od: Dec 2008
 • Poruke: 23
 • Lokacija: Sisak
Odg: Aminokiseline
« Odgovor #3 poslato: 26 Decembar 2010, 19:01:15 »
Više nekoristim aminokiselinske pripravke . Rađe potrebu za njima korigiram kvalitetnim odabirom i kombinacijom pojedinih brašana .

Van mreže Baltazzar

 • Kederaš
 • *
 • Vuk od: Dec 2010
 • Poruke: 15
 • Lokacija: Obrenovac-Sava
Odg: Aminokiseline
« Odgovor #4 poslato: 26 Decembar 2010, 19:16:48 »
Aminokiseline su osnovni blokovi od kojih se sastoje proteini. Potreba organizma za proteinima u stvari je potreba za aminokiselinama.

Aminokiseline koje se sintetisu u organizmu su neesencijalne, dok se aminokiseline koje organizam nije u mogucnosti da sintetise nazivaju esencijalne aminokiseline i zato je neophodno unositi putem ishrane.

Nedovoljno uzimanje esencijanih aminokiselina povecava telesnu potrebu za neesencijalnim kiselinama.

Organska potreba,te kazem da bi valjalo koristi,da treba-treba sigurno.
Stvar opredeljenja ribolovca je njegova.

Bistro.
"strpljenje je majka mudrosti"


Van mreže LonacTopic starter

 • Kederaš
 • *
 • Vuk od: Dec 2008
 • Poruke: 23
 • Lokacija: Sisak
Odg: Aminokiseline
« Odgovor #5 poslato: 26 Decembar 2010, 19:19:16 »
 Danas znam da su aminokiseline sastavni dijelovi bjelančevina . Dakle ako bjelančevine iz svoje boile podvrgnem djelovanju enzima razgradit ćemo ih na slobodne aminokiseline i tako dobiti atraktivno djelovanje .

Van mreže Baltazzar

 • Kederaš
 • *
 • Vuk od: Dec 2010
 • Poruke: 15
 • Lokacija: Obrenovac-Sava
Odg: Aminokiseline
« Odgovor #6 poslato: 26 Decembar 2010, 19:31:36 »
tako je,

e sad enzimi koji "raspucavaju" proteine....pepsin,enzim koji je vrlo tesko naci,al u formi sa necim drugim-moze.


"strpljenje je majka mudrosti"

Van mreže TopMix

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Jul 2009
 • Poruke: 3,524
 • Lokacija: Novi Sad
Odg: Aminokiseline
« Odgovor #7 poslato: 26 Decembar 2010, 20:59:28 »
Recni sarani jedu raznovrsnu hranu, kako biljnog, tako i zivotinjskog porekla, ali ni jedna od tih hrana nije tako savrseno kompletna sa sastojcima, kao sto to moze biti dobra boila. Prema tome, pokusaj da se udje u tu nauku i da se sastavi neka univerzalna hrana za sarana, sa izbalansiranim procentima ovog ili onog, ima smisla, ali to nije neophodno za dobar ulov na reci. Tacno je da aminokiseline i ostale stvari doprinose pravilnom razvoju misicne mase sarana, ali saran u prirodnim okolnostima nema bas tako savrseno izbalanisran izbor hrane, a i prakticno je nemoguce jednog recnog sarana predugo zadrzati na jednom mestu, dugotrajno ga hraniti boilama i nauciti ga da je to za njega najbolje.
Boila treba da bude kvalitetna i da ima aminokiseline i ostalo, ali uvek treba imati na umu da je to za divljeg recnog sarana, samo jedna alternativa.
 U svakom slucaju, uvek vredi eksperimentisati, sto da ne... smiley033

Van mreže Hemingway

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Okt 2009
 • Poruke: 3,909
 • Lokacija: Neckar-Dunav-Usce Bosne u Savu
 • zivim svoj san
Odg: Aminokiseline
« Odgovor #8 poslato: 26 Decembar 2010, 21:16:42 »
Lonac .. odlicna tema ..hvala na opsirnom uvodu  :tongue: :ok: :clap2: :clap2: :thumbup:
ja kad prihranjujem najcesce paktikujem ubacivanje Melase od secerne repe ..
prirodne aminokiseline u njoj sadrzaj do 38% ..
,,Starac i more"
,,Dunav mi u Venama "
"Zamislite koja bi tisina nastala kada bi ljudi govorili samo o onome sto znaju." - Karel Capek


Van mreže vulp

 • Šarandžija
 • *
 • Vuk od: Dec 2010
 • Poruke: 152
 • Lokacija: Sisak
Odg: Aminokiseline
« Odgovor #9 poslato: 26 Decembar 2010, 21:33:41 »
Melasa...i meni jedna od omiljenih stvarčica koje stavljam i u boilu i izvan nje, čak i u dip..
Evo jedna zanimljivost u vezi melase (malo  smiley035)
Mnogi šaranaši vjeruju da je upravo ona zaslužna za više ulova ljuskavih šarana, ne mogu to objasniti ali uvjerenje u to postoji... smiley033
Pax Et Bonum
Pozdrav šaranima..ma gdje bili..!

Van mreže Baltazzar

 • Kederaš
 • *
 • Vuk od: Dec 2010
 • Poruke: 15
 • Lokacija: Obrenovac-Sava
Odg: Aminokiseline
« Odgovor #10 poslato: 26 Decembar 2010, 22:56:58 »
@ Topmix,

mislim da se malko nismo razumeli,ili ti nisi razumeo...:)
pricamo o amino kiselinama...pa smo na tu temu malko prodiskutovali,nismo pomenuli recnog sarana..anuway,,,kad si vec pomenuo recnog sarana.....

Pecam na toj Savi mnogo mnogo dugo,kako i gde,moze ti potvrditi i moderator sa Vaseg lepog foruma

Elem,tema je aminkokiselina al sad sa tvojim malim dodatkom recni saran :) reci cu sledece:

Ovog leta sam pomogao nasem jednom drugaru u nasem mestu i na Savi naravno sa ovim:
u dobro raskuvan kukuruz sipaj 10ml amino A.K i betain 10ml na 1kg .pakovao je u kese od po 3 kg,hranio i pecao sa tim ,ulovi odlicni,da ne duljim.
Saran u Savi ima i predovoljno dobar prirodni proteinski izvor,na to je i navikao ,nesto sto mu treba a nema dovoljno je upravo UH,a sam kukukruz je odlican izbor istog,i do 75% UH.
e a posto je i mainstream mamac na Savi ,sa ovim gore dodacima je +.
Cisto prenosim iskustva,radi boljeg i sireg spoznavanje ponude negovom velicanstvu  smiley033

a dole par mojih postova sa A.K je bilo vezano za boile za komerc.jezera i delic takmicarskog iskustva.

Sto se tice boile koju radim za divlju vodu ,tj Savu ona je "tanka" ,od hemije ulje ,malo arome,A.K vro malo,suvi mix je nes drugo,tu jurim pravi balans za takvu vodu.

Pozdrav svima.
"strpljenje je majka mudrosti"

Van mreže LonacTopic starter

 • Kederaš
 • *
 • Vuk od: Dec 2008
 • Poruke: 23
 • Lokacija: Sisak
Odg: Aminokiseline
« Odgovor #11 poslato: 27 Decembar 2010, 00:16:22 »
Ako pogledamo sastav zrna kukuruza možemo zamijetiti da ono sadrži svih deset esecijalnih aminokiselina , tako potrebnih našem šaranu ,  što nas vrati na uvodni tekst ove teme .
Nema ih u nekim velikim količinama ,ali je bit što je upravo svih deset zastupljeno u njemu .
 

Van mreže damjan

 • Moderator
 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Jul 2009
 • Poruke: 2,854
 • Lokacija: Sava Obrenovac
Odg: Aminokiseline
« Odgovor #12 poslato: 27 Decembar 2010, 00:36:01 »
kazu da velika temperatura negativno utice na amino kiseline,a kako utice na A-K,u samom kukuruzu prilikom kuvanja. :question:


Van mreže vulp

 • Šarandžija
 • *
 • Vuk od: Dec 2010
 • Poruke: 152
 • Lokacija: Sisak
Odg: Aminokiseline
« Odgovor #13 poslato: 27 Decembar 2010, 07:14:04 »
Imam sljedeće podatke:

Kukuruz u sirovom stanju sadrži sve esencijalne aminokiseline, da ih sad sve ne nabrajam, ukupna količina na 100g je 4340mg..

Kukuruz u kuhanom stanju (ne znam dužinu kuhanja) također ima sve esencijalne kiseline, ukupna količina na 100g je 1447mg...

I ostale stvari koje sadrži kuhani kukuruz se bitno smanjuju u odnosu na sirovi.

Sirovi kukuruz sadrži: vode 12,5g proteina 8,5g, masti 3,8g, UH 64,6g

Kuhani kukuruz sadži: vode 69.6g, proteina 3,3g, masti 1,3g, UH 25,1g

 
Pax Et Bonum
Pozdrav šaranima..ma gdje bili..!

Van mreže VooDoo_Chile

 • Štukaroš
 • *
 • Vuk od: Dec 2010
 • Poruke: 640
Odg: Aminokiseline
« Odgovor #14 poslato: 27 Decembar 2010, 08:57:23 »
A koliko se kuvanog kukuruza dobije od 100 grama suvog? Ja mislim bar 160, mada nikad nisam merio!

 
List Ribolov Spin & Fly Smuki Mrdalice HiT Feeder Sportski Ribolov RibarstvoInfo Marketing