Jezero Očaga

Započeo Goachild, 27 Jun 2012, 08:47:55

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Goachild

Jezero Očaga


Jezero Očaga nalazi se na teritoriji opštine Lazarevac, i jedno je od najatraktivnijih sportsko rekreativnih centara i jezera Beograda.
Lazarevac se graniči sa Barajevom i slovi za jednu od bogatijih beogradskih opština. Površinski kop lignita "Kolubara" koji se ovde nalazi, odužuje se građanima Lazarevca za površinsku devastaciju, uglavnom ulaganjem u infrastrukturu opštine. Tako je nastao i redovno se  održava,  jezero "Očaga".  Nalazi se na šezdesetom kilometru od Beograda, sa desne strane Ibarske magistrale, na mestu gde se skreće prema centru Lazarevca...
Već po uređenosti i prostranosti parking prostora, vidi se da se ovo jezero pametno i odgovorno koristi. Nije ni čudo ako se zna da u letnjim mesecima jezero svakodnevno posete  hiljade Lazarevčana a i putnika namernika sa magistrale.


Jezero se snabdeva izvorskom vodom koja se svakodnevno filtrira savremenim uređajima. Kvalitet  vode se redovno kontroliše i ispunjava sve uslove kvaliteta rečnih voda koje se koriste za kupanje i sportove na vodi.  Oko celog jezera nalazi se staza za šetnju, a u jednom delu nalazi se šljunkovita plaža. Zelene površine uvek su besprekorno uređene a oko velikih hrastova napravljene su cvetne rondele.  Jezero krasi i veštački gejzir za čiju su izradu zbog promenljivog nivoa vode primenjena atipična rešenja. Ovde možete igrati vaterpolo i košarku u vodi ali su urađeni i tereni za odobojku na pesku,  mali fudbal na travi, plato za kulturne manifestacije.  Za najmladje postoji i posebno igralište napravljeno od prirodnih materijala.
Oko jezera postoje i klupe sa stolovima, ali predah možete napraviti i u hladu velikih hrastova gde se nalazi restoran sa dobrom ponudom i baštom na obali jezera.
Postoje i dve skakaonice sa po tri nivoa a najveća atrakciju za decu i mlade je ipak,  tobogan. Sa zalaskom sunca ne prestaju aktivnosti na jezeru - dobro osvetljenje omogućava organizovanje koncerata, zabava i drugih manifestacija. Uglavnom su posetioci Očage stanovnici Lazarevca i okolnih opština, ali bi ovo jezero svojom ponudom moglo obogatiti turističku ponudu Beograda i privući i turiste iz cele Srbije.

Iako u Očagi sa kupačima plivaju i ribe od onih najmanjih do kapitalnih primeraka amura, pecanje na ovom jezeru nije moguće. Ovde ribe postoje samo radi ravnoteže eko sistema, a ribolvci svoj mir mogu pronaći sa druge strane ograde, u jezeru Stara Očaga.

U jezeru koje više liči kanal ima brojnih primeraka šarana i amura i pravo je čudo kako ribočuvarska služba ovde radi, obzirom da ova poribljena voda nije ograđena. Pored plemenitih vrsta, ovde u izobilju ima i bele ribe - babuške, deverike, bodorke a ribolovci su na sebi svojstven način sredili pecaroška mesta. Kako sami kažu, gotovo svi se medjusobno poznaju i tačno znaju ko gde peca, koje je mesto čije.
Sve u svemu, velika je šteta što beogradjani iz centra grada uglavnom ne znaju da u Lazarevcu postoji jedan ovako dobro organizovan sportsko rekreacioni centar – idealno mesto za porodični izlet.montecarlo

Da li neko zna kakvo je stanje na Staroj Ocagi,bicu par dana u Lazarevcu,pa mogao bih malo da zabacim  smiley033

vradojicic

Nista dobroi nisam cuo, kazo gotovo sve je izlovljeno ali probaj, bilo je lepe babuske i poneka deverika uz ogromnu populaciju sarana.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

montecarlo


da014

Ono što ja znam je da lokalno udruženje ubacuje šarana svake godine, a poštuje se pravilo jedan šaran u meri dnevno. Što znači da ako upecaš šarana u meri ili ga vraćaš ili sa njim ideš kući. Nema varijanta da ga ubaciš u čuvarku i nastaviš da pecaš.

vradojicic

O jezeru je jako dobro pazeno do poplava, od tada nisam cuo dobre vesti... Moguce da je sve po starom, daj Boze, znao sam odlicno da prodjem na feeder, a takodje imao sam i silu kidanja kada saran zakuca na takmicarac.
Odvojicu jedan dan da odem i vidim kako je.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

mrcko

Da li je neko isao skoro? Sta uopste ima od ribe?

montecarlo

Da li ima cverglana na staroj Ocagi?

mrcko

Ja sam obišao taj teren pre mesec dana. Ali nikog nije bilo na vodi. Pa je pitanje da li tu još ima nečega.

Teme sličnog naslova (10)

4224

Odgovora: 13
Pregleda: 26793

20880

Odgovora: 7
Pregleda: 9630

33546

Odgovora: 2
Pregleda: 6174

32306

Odgovora: 1
Pregleda: 9275

34395

Odgovora: 3
Pregleda: 4441

3662

Odgovora: 12
Pregleda: 8315

20627

Odgovora: 0
Pregleda: 3884

22256

Odgovora: 15
Pregleda: 12565