Divovske jezerske pastrmke dalekog severa

Započeo DDj, 13 Januar 2023, 22:44:42

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

DDj

Jedna od mojih neispunjenih zelja je put na daleki sever Severne Amerike i lov na divovske jezerske pastrmke severa.

Radi se o ribi Salvelinus namaycush. Raste jako velika i raste opaka. Tehnicki, pripada char familiji, gde su i dolly warden, bull trout, lake char...poznate vrste koje sam dosta pecao i ciji reon je i dosta juznije. Raste do 50kg, jos uvek se love komadi i do 40kg.

Na zapadnoj obali rejon prostiranja je od jezera Mahood i Canam na jugu (gde sam je ponekad uzgred lovio - sitnije komade ), pa do vrha Kanade i Alaske.

Tu su hiljade divljih jezera bogate jezerskom pastrmkom, ali po pravilu, sto idete severnije, raste krupnija.

Krunski dragulj je apsolutno predivno Great Bear Lake. Nalazi se u Severozapadnoj Teritoriji Kanade, daleki sever. Polarni krug prolazi kroz jezero. Jezero je velicine 32000 km2, duboko 450m, znaci tacno  jedna i po Vojvodina, osmo jezero sveta po velicini. Jezero je razudjeno, duzina obale je 2800km.

Ako postoji apsolutna i cista divljina, to je ovo jezero. Puteva nema, naselja nema sem jedno jako malo indijansko selo i par luksuznih ribolovnih kampova. Pristup jedino hidro avionom. Obala i okolina su prepuni grizli medveda, copora vukova, vulvelina, musa (los), velika krda karibua i muskoks goveda...Treba li reci da je kristalno cisto i priroda predivna.

Prokrstariti ovo prelepo jezero malim brodicem ili velikim camcem tokom kratkog polarnog leta i provesti mesec - dva na vodi, kada dan traje 24 sati je kada "san postaje java"...i naravno uzivati u neverovatnom ribolovu na ogromne jezerske pastrke, krupne jezerske zlatovcice i grejlinge. Jezero je prebogato i stukom. Vodici i vesti ribolovci koji ga posecuju beleze 100+ stuka po danu od 2-15kg u udaljenim zalivima i brojnim rekama koje se ulivaju. Karakteristika riba severa je da jedu sve sto mogu tokom tog kratkog leta.

500km juznije nalazi se brat blizanac, Great Slave Lake, nesto pitomije jezero, ima naselja:)

Na internetu se moze nadji jos mnogo toga o ovom prelepom mestu...

Prva slika ulova nije sa ovog jezera...

vradojicic

"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

glos

Samo da nije vukova, vulverina i medveda kao na Dunavu pacova.
A te pastrmke kolike su pojma nisam imao.
Mislio sam da su najveće one kalifornijske do 10 kg.
Ovo zeznulo i kraljevskog lososa bog te..

P.S. Od tri nabrojana mesoždera neko bi pomislio da je vulverin najmanji problem.
Ali je itekako zeznut.
Kažu da ima slučajeva di se zakači sa medvedom, vjerovatno crnim, i ubije ga.
Nevjerovatna životinja. Svega oko 9 - 25 kg. max.ZOV

Dva vuka

Krvoločan, kao i sve živuljke iz familije lasica. Čak mu se i arktički vuk sklanja sa puta, ne kači se ako ne mora.  :cool:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

sona

Priroda dozivljaj ulova na dalekim destinacijama za vecinu prosečnog ribolovca nedostižna.Uzivanje odlaska helikopterom na zabacenu reku Novog Zelanda gledao skoro jedan video klip.... Priroda dozivljaj  :tongue:

Teme sličnog naslova (2)

9830

Započeo cori143


Odgovora: 16
Pregleda: 19416

7403

Odgovora: 0
Pregleda: 3307