Mladica (Hucho hucho)

Započeo pikeman, 08 Novembar 2022, 13:08:05

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Mladica (lat. Hucho hucho) je slatkovodna, brza riba koja pripada porodici pastrmki.

    Latinski naziv Hucho hucho
    Lokalni nazivi: drinska lepotica, dunavski kolos, dunavski losos, kraljica bukova, kraljica svih riba
    Maksimalna dužina: preko 2 metra
    Maksimalna masa: 52 kg
    Vreme mresta: od marta do aprilaOpis i građa

Mladica ima lepo, dugačko i valjkasto telo, i ona je najveći predstavnik pastrmskog roda. Pliva velikom brzinom, a repno peraje je veoma snažno. Škržni poklopci su veliki i široko ih otvara. Boja joj je izrazito lepa i na snegu deluje veličanstveno. Po telu ima crne pege. Glava i leđa su joj tamnosmeđi do zelenkasti, a kod ponekih primeraka blago ružičasta sa prelivima, što je vezano za mesto obitovanja. Za vreme mrešćenja je još lepše i tada dobija neku bakarnoljubičastu boju. Najveća ikada ulovljena mladica bila je teška 59,4 kilograma i duga 186 cm. Bilo je to 1873. godine. Zvanično priznati rekord drži primerak od 34,511 kilograma ulovljen 1985. u Austriji. Izvešteno je i o ulovu mladice od 36 kg u Drini kod Foče 1940.


Navike, stanište, rasprostranjenost

Mladica se drži, i to krupniji primerci, dubokih virova sa skrovitim mestima pod obalom, odakle povremeno kreću u potragu za hranom, uglavnom na brzake – ujutru na ulaze, a uveče na izlaze virova. Kad se nahrani, mladica se vraća u svoje skrovište i ljubomorno ga čuva od uljeza. Hrani se ribom i rakovima.

U Srbiji najlepši primerci se mogu naći kod Bajine Bašte pa nizvodno do sela Crnča pre početka Zvorničkog jezera u Opštini Ljubovija, mada je ima i nizvodno sve do ušća Drine u Savu, pa čak zaluta i u savske vode pogotovo oko ušća i to za vreme jakih zima kada ona traga za belom ribom, a naročito skobaljem koji joj je omiljena hrana.

Kao globalno ugrožena vrsta lov mladice na teritoriji Srbije podleže kontroli. Stavljena je na Prilog 2 Uredbe o kontroli i zaštiti ugroženih vrsta, što znači da spada u organizme čiji opstanak nije direktno ugrožen od nestanka, ali im preti da u slučaju prelova, zagađenja itd. postanu kritično ugrožene. To su ranjive, endemične, indikatorske, reliktne, međunarodno značajne divlje vrste, ili vrste od ekonomskog značaja koje se mogu loviti ili sakupljati samo na osnovu specijalne dozvole.

U Crnoj Gori mladica se može naći većinom na severu Crne Gore u rekama Tara, Ljuča i Mrtvica, kao i na području Plavskog jezera. Ona pripada grupi od oko 30 slatkovodnih vrsta riba tog područja, i predstavlja jednu od atraktivnijih opcija kada je u pitanju ribolov na severu Crne Gore. (Pošto spada u ređe vrste, ribolovci treba da obrate pažnju na lovostajne uredbe i propise o ograničenju.)


Razmnožavanje

Mladica se mresti od marta do aprila kada vode dostignu temperaturu od 6-10⁰ C, izleže 10-25000 jajašaca. Polno je zrela sa 5 godina kad je dugačka 50-60 cm.

Izvor: VikipedijaTeme sličnog naslova (3)

5359

Započeo Hauba


Odgovora: 21
Pregleda: 13604

397

Odgovora: 98
Pregleda: 45066

13042

Odgovora: 9
Pregleda: 5043