Lipljen (Thymallus thymallus)

Započeo pikeman, 21 Novembar 2022, 16:28:06

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Lipljen (lat. Thymallus thymallus) je slatkovodna riba koja pripada familiji Salmonidae.

    Latinski naziv Thymallus thymallus
    Lokalni nazivi: lipen, lipljan, lipan
    Maks. dužina: Varira
    Maks. masa: 2 kg
    Vreme mresta: od aprila do sredine maja


Opis i građa

Telo lipljana je vitko i izduženo, pokriveno relativnom sitnom, ali čvrstom krljušti. Leđa lipljana krasi neobično veliko i dugačko leđno peraje metalnoplave boje sa 3 - 4 reda krupnih crvenih i ljubičastih pega. On ima malu glavu, koja se sužava u zašiljeni špic sa malim jedva vidljivim ustima i slabo razvijenim kukastim zubima. Donja peraja su pepeljaste boje sa bledocrvenim i violetnim prelivom na vrhu, a repno peraje je crvenkastobakarno, a bočno peraje je sivo sa crvenim prelivom. Na bokovima iza glave ima nepravilno raspoređene crne pege. Iznad trbušnih peraja, sa obe strane tela, ima crvenkaste prelive. Za vreme mresta, naročito kod mužjaka, sve boje su jače izražene.


Navike, stanište, rasprostranjenost


Lipljen obitava u srednjem delu evroazijskog kontinenta. U Evropi ga ima od Urala na istoku, do Velike Britanije na zapadu. Na severu ga ima na Kaninom i Kolskom poluostrvu i severoistočnim delovima Skandinavije. Južna granica gornji tok reke Ural, pritoke gornjeg i srednjeg toka reke Kame i Volge i basen gornjeg, srednjeg i donjeg toka Dunava. Najjužnije područje lipljena na Balkanu i u Evropi uopšte je reka Ljuća sa Plavskim jezerom. Lipljen je riba hladnih voda i često živi zajedno sa potočnom pastrmkom iako ima svoje područje. Za razliku od pastrmke on voli mirniji, manje bujičav i relativno veći tok. Živi u manjim jatima. Lipljen živi u tzv."pastrmskim" vodama: brzim, čistim i hladnim potocima ili rekama. Lipljen je brži lovac na mušice, koje padaju, ili samo dodiruju u letu vodenu površinu. U vodama Srbije i Crne Gore lipljen živi isključivo u vodama dunavskog sliva. To su Tara, Drina, Ljuča, Ibar, Ćehotina, Komarnica, Lim, Studenica, Rzav. U vodama jadranskog sliva nema lipljana. Izuzetak je reka Soča, gde živi autohtona vrsta - soški lipljen i reka Morača gde lipljena ima od izvora pa sve do 20 km od Podgorice.


Razmnožavanje


Lipljen je riba čiji mrest zavisi od tempereture i većinom se obavlja od aprila do sredine maja. U planinskim, hladnim rekama, mrest, upravo zbog temperature vode počinje nešto kasnije. Ženka baca ikru u blizini mesta boravka, pod uslovom da su vode duboke, a i da su svi ostali uslovi povoljni. Ikru polaže u jame duboke 50 – 100 cm. U nepovoljnim uslovima, lipljen na mrest odlazi u obližnje potoke sa toplijom vodom i pogodnijim dnom. Takve migracije su uobičajene kod jezerskih vrsta jer se lipljen ne može mrestiti na velikim dubinama. Polnu zrelost stiče u trećoj godini, dok je potpuno polno zreo u svojoj četvrtoj i petoj godini. Plodnost lipljena nije velika. U zavisnosti od starosti, ženka položi u proseku 3 000 - 6 000 jajašaca ikre.. U našim rekama Srbije lipljan se mresti pri temperaturi vode od 6 do 10 °C. Na plodnost i na mrest lipljana u Srbiji veliki uticaj imaju ekološki činioci, koji na mnogim našim vodama utiču da mrest uspe svake pete godine.

Izvor: VikipedijaTeme sličnog naslova (1)

18205

Započeo raki


Odgovora: 9
Pregleda: 13623