Bolen, bucov, bajin (Aspius aspius)

Započeo Panonski Mornar, 22 Mart 2009, 00:34:08

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Panonski Mornar

Aspius aspius (Linnaeus, 1758)
Bolen, bucov, bajin
Englesko ime: Asp, Chrup
Njemačko ime: Rapfen, Schied

Bolen.jpg
Usporedba Leuciscus idus (Jez), L. cephalus (Klen) i Aspius aspius (Bolen)
Klasifikacija:
   
Red: Cypriniformes
Porodica: Cyprinidae

Morfologija:
   
Leđna peraja: 3 tvrde šipćice / 8 mekanih šipćica
Podrepna peraja: 3 tvrde šipćice / 12-14 mekanih šipćica
Broj ljusaka u bočnoj pruzi: (64) 65-74 (75)
Broj ljusaka iznad bočne pruge: 11-12
Broj ljusaka ispod bočne pruge: 5-6
Tijelo je izduženo i na bokovima jako spljošteno. Usta su prednja i relativno velika. Donja vilica je isturena iznad gornje i ima ispupčenje koje pri zatvorenim ustima ulazi u uočljivo udubljenje gornje vilice. Tijelo sa dobro razvijenim ljuskama. 64 – 75 ljusaka duž bočne linije. Postoji greben između prsnih peraja i analnog otvora. Ždrijelni zubi su jaki, glatki, kukasti i dvoredni, najčešće u broju od 3.5 – 5.3. Škržne šipćice (branhiospione) su rijetke i kratke. Kožni obod škržnog poklopca pričvršćuje se za međuškržnu pregradu ispred zadnjeg kraja očiju. Leđna peraja počinje nešto iza početka trbušnih peraja, a podrepna peraja iza vertikale zadnjeg kraja osnove leđne peraje.

Max veličina:
   
50 – 75 cm, maksimalno 100 cm, izuzetno 120 cm. Maksimalna težina oko 12 kg.

Biologija:
   
Bolen je prvenstveno riječna riba, ali ga ima u jezerima. Mrijesti se od travnja do srpnja. Mrijesti se između stijena i šljunka u tekućoj vodi. Jaja se izliježu nakon 10 – 15 dana. Spolna zrelost se postiže nakon 4–5 godina, pri dužini tijela iznad 30 cm. U drugoj godini dostiže dužinu od 16.1 cm i težinu 7.3 grama. Najveći dužinski priraštaj zabilježen je između 3. i 4. godine (125 grama). Dužina spolno zrelih jedinki iznosi prosječno 18 cm, a težina prosječno 90 grama. Plodnost iznosi 58 000–500 000 jaja po ženki.
Mlađ u jatima se hrani beskralježnjacima koji žive na dnu, račićima, kopnenim insektima koji padnu u vodu, te ličinkama riba. Odrasle jedinke su tipični solitarni grabežljivci koji se hrane prvenstveno ribom.

Distribucija:
   
Živi u srednjim tokovima rijeka srednje Europe od Nizozemske do Kaspijskog jezera. Povremeno se pojavljuje u jezerima i u brakičnim vodama estuarijskih područja. U Hrvatskoj naseljava nizinske vode Dunavskog sliva.

Ugroženost:

Nalazi se u Crvenoj knjizi ugroženih vrsta Hrvatske .
Kada sklopim oči nebom naiđu lađe,
zvona, lavež, komšijske svađe, miris svežeg oranja.
Ali kada svane vetri s reke zacvile. Znam, to tuže vodene vile, Dunav sedef odranja. Đ Balašević

Kićo


Damir

Dunav  Dunav  Dunav Dunav Dunav Dunav

Kićo


Hemingway

Da je nesto oprezna riba ..nebih tvrdio ..pecajuci Deverike i Plotice
desavalo mi se vise puta da se zaleti i blizu mene samoga udari u ribicu koja je zbog prihrane dosla skroz blizu ..pri tome bi me uprskao ili jos gore prepadne me ..onda psujem mu sve po spisku i na kraju mu se pocnem jos i diviti kad vidim koja je to komadina ..preko 3kg komad i duzine 50-60 cm ..
veoma brza riba ..citao sam o kojekakvim nacinima ribolova na njega ..vecina ih varalicari sa nekim mamcima kojima brzo ili bolje receno najbrze sto mozes vrtjeti sa rolnom i opet mu nije dovoljno brzo ..stigne kad mu padne na um ..
toliko znam o Bucovu-Bajinu ili meni znanom Bolen-u
,,Starac i more"
,,Dunav mi u Venama "
"Zamislite koja bi tisina nastala kada bi ljudi govorili samo o onome sto znaju." - Karel Capek

pikemanTeme sličnog naslova (10)